Boek over ‘Opvoeden op zijn Surinaams’ van Roué Verveer

1

Volgende maand verschijnt het boek ‘Waarom? Daarom! Opvoeden op zijn Surinaams’ van cabaretier Roué Verveer. De in Suriname geboren Verveer maakt zich zorgen over de opvoeding in Nederland anno 2015. Over slappe ouders die geen grenzen trekken. Met groot gevoel voor humor vergelijkt hij de strenge opvoeding die hij zelf in de jaren tachtig in Suriname heeft gehad met de manier waarop hij zijn eigen zoons opvoedt in het Amsterdam van de jaren tien – en met wat hij aan opvoedpraktijken om zich heen ziet.

Verveer is een typische ervaringsdeskundige en schrijf even geestig als bevlogen over Surinaamse ‘je doet wat je zegt’-ouders en Nederlandse ‘wil je broccoli of spinazie’-ouders. Een citaat:
‘Tim, heerlijke jongen, als we zo naar binnen gaan, zie je een heleboel interessante dingetjes. Ik wil dat we rustig door de paden lopen. Als je dat doet, mag je aan het einde iets lekkers uitzoeken. Afgesproken Tim?’ Tweeënhalve minuut later ligt Tim, de heerlijke jongen, krijsend op de vloer.
Nee, dan mijn moeder. Die instrueerde mij luid en duidelijk: `Roué, daar is de supermarkt, we gaan naar binnen, maar: Je wilt niks, je vraagt niks en je neemt niks.’

Waarom? Daarom! is een luchtig en anekdotisch opvoedboek vanuit een nieuwe perspectief. Beschikbaar vanaf 16 april 2015.

wd


1 REACTIE

  1. http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3871410/2015/02/23/Suriname-moet-echt-vrezen-voor-een-verloren-generatie.dhtml Is de Surinaamse opvoeding werkelijk zo goed als je dit leest? En de titel beaamt alsof het de algemene Surinaamse opvoeding betreft. Waarschijnlijk meer de algemene strenge opvoeding wereldwijd. Ik ben van mening dat er een balans in opvoeding dient te zijn, o.a: liefde geven en grenzen stellen aan het kind.
    Een te dominante strenge opvoeding of een te vrije opvoeding werken geen van beiden. En aangezien er nu ook steeds meer wijze kinderen geboren worden, kunnen die soms ouders nieuwe opvoedtips bieden, indien de ouder/opvoeder daarvoor open staat. Wat vast staat is dat kinderen over het algemeen hun ouders copieren, en we als voorbeeldfunctie voor hen dienen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.