Suriname moet diep in buidel voor voedselschuur

25

PARAMARIBO, 17 jan – De voedselschuur worden van het Caribisch gebied komt niet gratis. En hoewel ook de politiek het wellicht beseft, zit ze er ver naast met haar budget. Suriname heeft geld nodig, veel geld.

Ruim twintig miljard Surinaamse dollar (ongeveer zeven miljard euro) kost het om die voedselschuur op te zetten. Een dure droom en haast onmogelijk te realiseren. “Omdat momenteel jaarlijks rond de driehonderdduizend wordt gestopt in de sector”, zegt econoom en consultant Winston Ramautarsing tegenover de Ware Tijd. Het zal dus nog heel wat voeten in de aarde hebben. Het idee van Suriname als voedselschuur van de regio is in 2010 gelanceerd.

Het was aan het begin van de regering Bouterse – Ameerali. Sindsdien is niet echt veel gedaan om het ook werkelijkheid te maken. Volgens Ramautarsing is goed bestuur een vereiste. Maar ook de direct belanghebbenden moeten geraadpleegd worden, zoals producenten. Die komen nogal wat obstakels tegen als het aankomt op hogere productie. Toegang tot landbouwgrond is zo’n obstakel. Ramautarsing ziet ook het aantrekken van buitenlandse investeerders als optie.


25 REACTIES

 1. Ingrid en Steve krijgen samen in 5 jaar voor het af en toe doorknippen van lintjes, schietgebedjes doen en onzin uitkramen SRD 720.000,-, dat is meer dan deze regering in 2 jaar beschikbaar stelt voor de agrarische sector. Onze assembleeleden en ministers krijgen voor het vaak niet vergaderen een veelvoud van wat Steve en Ingrid krijgen, over wat Ramon en Jules als adviseurs krijgen willen we het niet eens hebben en Carifesta heeft miljoenen SRD’s gekost (SRD 17 miljoen begroot, maar uiteindelijk werd het, als ik me niet vergis, SRD 30 miljoen). Hoeveel zou de regering niet kunnen doen om de voedselschuur te realiseren met dat over de balk gegooid geld, dat niets concreets opleverde of oplevert.
  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/11837


  Maak melding

 2. Voedselschuur van het Caribisch gebied…Suriname een 2e Dubai…Treinproject van 130 miljoen. Je moet wel tot aan je hersenpan onder het witte poeder zitten om dit te bedenken en te geloven.


  Maak melding

 3. @Flyer, niet zo negatief hoor. Begin jaren ’90 schreef ik op het Atheneum een opstel (als oefening verplicht onderdeel voor het VWO examen) en mijn opstel ging over gastarbeiders in Europa.
  Mijn conclusie was dat binnen 100 jaar de Europeanen de gastarbeiders zullen zijn van landen als China, India, Japan en het Midden Oosten. Wat denkt u ? Ik werd uitgelachen maar zie wat er gebeurt. De prognose binnen 100 jaar werd gelogenstraft want binnen 25 jaar is het Westen totaal afhankelijk van landen als China, het Midden Oosten en India. De gastarbeiders heten niet meer Ahmed en Moestafa maar Jan en Henk en Ingrid, En om het netjes te houden worden ze geen gastarbeider genoemd maar expats. Westerlingen hadden het ook niet geloofd om ooit als gastarbeider te gaan werken.


  Maak melding

 4. Wij Surinamers moeten groot leren denken, er moet een mindshift komen om Suriname tot grotere hoogten te brengen. De voedselschuur, treinverbinding, weg naar Brazilie, flyovers, 18.000 woningen, bruggen over de grensrivieren, diepzeehaven.
  Halloo, Waar is mijn witte poeder alweer?? We zijn op een kruispunt beland en zijn de weg volkomen kwijt. Maar u hoeft niet van mij te houden, edoch samen zullen we tot grotere hoogten (high) geraken.


  Maak melding

 5. Ruim twintig miljard Surinaamse dollar (ongeveer zeven miljard euro) kost het om die voedselschuur op te zetten. Een dure droom en haast onmogelijk te realiseren. “Omdat momenteel jaarlijks rond de driehonderdduizend wordt gestopt in de sector”, zegt econoom en consultant Winston Ramautarsing

  Winston Ramautarsing,
  Heb je in de calculatie van 7 miljard euro rekening gehouden met de afroming door de NDP leden zo ja dan bedraagt de investering netto dus 2 miljard euro zo neen dan is het ruim 12 miljard die Suriname nodig heeft.

  De algemene vraag, niet eens de grootste, is “waar o waar zullen zij het geld vandaan halen?”

  Misschien door meer transporten van 300 kg te organiseren van de coke en dat wel minstens 4 keer per maand


  Maak melding

 6. Ramautarsing ziet het Suriname volk liever pienaren, alleen om zijn gelijk te halen. Wie verlost ons van deze sabotteurs die diep in hun hart het land Suriname en het volk minachten.


  Maak melding

 7. En opeens komt er een zekere W Ramautarsing naar boven drijven met een voedselschuur input verhaal van 20 miljard SRD ?!?!

  Vanwaar komen deze cijfers, waarop zijn deze gebaseerd, over welke periode en wat is de geprognosticeerde output c.q. opbrengst(en) voor Suriname ?
  Wie is deze man, waar komt hij vandaag en waarover kletst hij ?

  Ik zou graag een breakdown van deze calculatie willen zien van meneer Ramautarsing, want ik vermoed dat hij de zoveelste profeet is die de VHP in de strijd gooit tegen deze regering !

  Dit halfbakken verhaal slaat kant nog wal en slaat deze meneer de plank volledig mis.

  Ik wil meneer Ramautarsing vragen om (via facebook) eerst naar het programma: Info Act van 14-01-2015 te kijken, met als onderwerp: Info Act Verworvenheden (van deze regering).

  Ik raad alle Waterkanters ook aan om deze stream volledig te bekijken en hoor daarna de reacties of deze president wel of geen goed werk verricht in Suriname !

  Tot later !
  Milton.


  Maak melding

 8. k raad alle Waterkanters ook aan om deze stream volledig te bekijken en hoor daarna de reacties of deze president wel of geen goed werk verricht in Suriname !

  Tot later !
  Milton.

  Ik kijk liever naar de FabeltjesKrant…


  Maak melding

 9. @Milton, jij de laatste die het over cijfertjes mag hebben want 1 ding is zeker, de paarse regering is alles behalve trasparant. Surinaamse goudvoorraden zijn verkocht en niemand weet waar het geld is gebleven.

  Trouwens wij zouden allemaal graag een calculatie willen zien hoe deze regering denkt 18.0000 huizen te bouwen, wegen. bruggen, dijken, flyovers, spoorlijnen, diepzee havens, hogers aov, betere zorg, betere openbaar vervoer ect etc … Milton er is alle reden om deze regering te wantrouwen. Zoals forumlid Henk Molenaar al aan gaf, ook ik kijk liever naar de fabeltjeskrant dan naar die dikke kop van Clifton Limburg.


  Maak melding

 10. @ Koos & Henk Molenaar. Heren, jullie leven nog steeds zoals je zelf aangeeft in ‘ the land of make believe ‘ met allerhande praatjes en verheerlijken beschuldigingen aan onze president die nergens op slaan.

  Jullie moeten dan maar vooral zo doorgaan en zal de tijd uitwijzen wie ‘at the end’ gelijk heeft gehad, het volk van Suriname of een stel idiote fabeltjeskrant volgers !

  Als je (zoals jezelf zegt) die ‘dikke kop’ van C Limburg hebt gezien, dan heb ik sterk het vermoeden dat je ook heb kunnen zien wat deze president in 4,5 jaar allemaal heeft gepresteerd !!!

  Vooralsnog is er geen enkele president of gouverneur in Suriname geweest die dit allemaal zonder ontwikkelingshulp (of met een aanvulling op de jaarlijkse staatsbegroting vanaf de Noordzee) heeft kunnen presteren !

  Die 18K woningen zijn er nog niet, maar die komen er zeker wel aan !
  Als jij nog niet weet dat de AOV is verhoogd van 275 SRD naar 550 SRD voor alle oudjes en dat ze ook nog gratis gezondheidszorg genieten, dan moet ik jou en je mattie Henkie Panky vragen om jullie dikke koppen voor eens en voor altijd uit het zand (of toko toko) te halen !

  En let op mannen ! Deel 2 van de verworvenheden is in voorbereiding en volgt zo spoedig mogelijk !!!

  Wi wani Bouta (en niemand anders) !

  President, soso kraktie nanga blessie !


  Maak melding

 11. @ Milton

  “Als jij nog niet weet dat de AOV is verhoogd van 275 SRD naar 550 SRD voor alle oudjes en dat ze ook nog gratis gezondheidszorg genieten,”

  Fantastisch maar is er voldoende verdien capaciteit om deze en veel andere (extra ambtenaren) consumptieve bestedingen duurzaam te kunnen dragen.
  Duidelijk niet omdat het begrotingstekort toeneemt, betalingen op de lange baan geschoven worden (zijn ook schulden), Schulden gedekt worden met de begrotingen van nieuwe jaren, de kas van staatsolie al jaren geplunderd is en staatsolie volgehangen is met schulden, de deviezen voorraad sterk slinkt en de goud voorraad (spaarpotje van Venetiaan) nu ook aan het verdwijnen is.

  Heel mooi voor de mensen maar iemand zal het moeten kunnen betalen.


  Maak melding

 12. Ik weet niet wat vr verborgen agenda die awari dominee heeft mr ik wil al die berekeningen zien want als j input poep is zal jou output ook brombere zijn.in marowijne para Brokopondo en apoera genoeg landbouwgrond , opslagpl koelcellen traktoren , en training dat is alles


  Maak melding

 13. Ter verduidelijking de regering moet zorgen vr training gd zaaizaad traktoren en in alle vier gebieden opslag capaciteit en koel cellen.kan nooit 22 miljard zijn.ik zei die awari dominee verdient 100 stokslagen.


  Maak melding

 14. Fronters of dinosauriërs ik heb medelijden met jl vasthouden aan een ideaal dat niet meer bestaat europa als economische motor van de wereld. Aan iets vastklampen dat niet meer bestaat.het aard van het beestje, daarom moet ik somo vr jl citeren het is te laaaaat, ung skrep


  Maak melding

 15. natuurlijk is het te investeren bedrag afhankelijk van de fasciliteiten die je van Suriname krijgt, maar zeker is dat ik dit alles voor een veel lager bedrag kan verwezenlijken. Ik heb al uitgewerkte plannen voor vis, mais, bio diesel, cassave, soja, kippen, kalkoenen, struisvogels, teakhout, huizen en ga zo maar door. Het enige wat ik nodig heb zijn enorme lappen grond, afhankelijk van de voorzieningen maximaal 250 miljoen euro’s, een hele stoot hardwerkende mensen, die in loondienst en als kleine zelfstandigen zullen werken, mensen die mij met technische en agrarische kennis aanvullen en de voorwaarde dat ik de winsten van al deze projecten in de eerste jaren mag herinvesteren in bestaande en andere aanverwante projecten, zoals runderen, schapen, varkens, groenten en kruiden (keuken en medicinaal) etc.
  Vermeldenswaard is dat voor het bio diesel tevens energie project, een investering van zeker 100 Miljoen euro nodig is, in het binnenland zal worden uitgevoerd en waarvoor zeker 100.000 mensen direct en indirect zullen werken. En als deze mensen hard werken, heb ik slechts 5 jaren nodig om al deze plannen te verwezenlijken. En deze projecten zullen niet alleen miljarden voor Suriname opleveren, maar ook de ontwikkeling van Suriname zeer zeker dienen. Ik ben bereid om lezingen hierover te houden en u in grote lijnen het een en ander wel vertellen, maar de details, die jarenlang denkwerk van mij hebben gevergd, niet. Dit ter voorkoming dat plannen gekopieerd zullen worden. Waarom? Groot was mijn verbazing toen ik tot de ontdekking kwam dat mijn tot in detail uitgewerkt huizenplan voor een klant, door iemand anders werd uitgevoerd.
  Het geheim van de veel lagere investeringsbehoefte? Hoe beter jij jouw plannen uitwerkt, hoe lager de benodigde investering zal uitvallen.


  Maak melding

 16. Citaat van de grote leider do not push a peace full man too far , mi e bari ju, gaan jullie straks niet zeggen had die man niet goed begrepen. Remember………


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.