maandag, december 4, 2023
HomeOnderwerpenEconomie‘Als Alcoa winst boekt, moet Suriname het merken’

‘Als Alcoa winst boekt, moet Suriname het merken’

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 11 jul – Als Alcoa winst boekt, moet Suriname het kunnen merken. Dit zegt minister Andy Rusland van Financiën. De laatste financiële rapportage van de multinational is uit en er wordt een winst gemeld van ruim honderd en dertig miljoen dollar. Vraag en omzet namen toe in het tweede kwartaal van dit jaar.

Dit lijkt ietsje anders dan de recente rapportage over de activiteiten in Suriname. Dochtermaatschappij Suralco zou aan de beademing zijn. De Surinaamse regering zou moeten inkomen met miljoeneninjecties. “Het is natuurlijk prachtig als multinationals veel verdienen. Maar ik zeg, laten wij eerlijk blijven en evenwicht in de zaak brengen”, zegt Rusland tegenover de Times of Suriname. De mooie prestaties zeggen niets, tenzij…

Tenzij Suralco het verhaal terugvertaalt naar de Surinaamse samenleving. Pas dan worden de kwartaalcijfers echt interessant voor Paramaribo. “Het gaat uiteindelijk om wat wij als Suriname eruit halen”, aldus Rusland. Alcoa gaf dit jaar te kennen dat de regering moet inkomen om de bauxietindustrie in Suriname te behouden. Onder meer moet ruim een half miljard dollar worden opgehoest voor een nieuwe energiecentrale.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

14 REACTIES
 1. Andy Rusland en Jim Hok moeten elk een aandeel een van Alcoa kopen en naar de jaarlijkse aandeelhouders vergadering reizen en kritiese vragen daar gaan stellen en niet erop los lullen zonder informatie. Politici blijven lief doen voor Alcoa in de hoop dat ze eens president van suralco gaan worden.
  Alcoa heeft ons al lang genoeg belazerd en tijd om de staatsolie systeem toe te passen bij ze en bij Iamgold.


  Maak melding

 2. baas had voor de verkiezing 2010 gezegd dat,, als hij de verkiezing zou winnen,hij onmiddellijk de i am gold zou nationaliseren en in eigen beheer verder ontwikkelen en ook de suralco..

  tot heden anno 2014 jullie is er nog niks van gemerkt..

  sterker nog,de zelfde suralco heeft baas bedreigt het land te verlaten,als hij ddb niet met een half miljard US$ op tafel legt..

  hoe zitten de verhoudingen dan,,,..

  waar zijn de grote woorden gebleven..


  Maak melding

 3. Dat heeft helemaal niets met elkaar te maken. Om winst te blijven maken moet je er voorzorgen dat je verlieslatende activiteiten saneert.
  Het is dus zaak dat de regering goed op de hoogte is van hoe de boeken er van Suralco in Suriname bijstaan en hoe de bauxiet business in elkaar steekt zodat dat Suralco haar geen knollen voor Citroenen kan verkopen.

  Hok en zijn mensen heeft zitten slapen en heeft cruciale momenten laten passeren. Hok is niet tot actie over gegaan en heeft zich laten verrassen door Suralco op een wel heel erg naar moment.


  Maak melding

 4. “Als Alcoa winst boekt, moet Suriname het kunnen merken.”

  De logica van een onwetende. Het resultaat van Alcoa is de optelsom van de resultaten van haar dochterondernemingen. Als het resultaat van Suralco niet was meegenomen, dan had Alcoa een nog beter resultaat gerealiseerd.


  Maak melding

 5. Zou niet weten hoe suriname een half miljard bij elkaar moet sprokkelen. Met een beetje inzicht had men dit kunnen voorkomen. Hok en cornuiten hebben gefaald en niet zo’n beetje ook.


  Maak melding

 6. als je dit goed leest,vraag je je je af,waarom bouta en consorten niet zelf een mijn beginnen..

  kijk maar, naar die romeo bravo die heeft toch verschillende putten al waar hij dagelijks voor duizenden US$ goud ophaalt..

  als ik mij niet vergis,,heeft opa desie ook diverse putten waar van hij zo rijk is geworden,laat het poeder even buiten..

  de zoon is ook multi multi miljonair geworden,maar helaas hij zit op vakantie voor lange tijd in het buitenland..


  Maak melding

 7. Het is opmerkelijk dat de Alcoa baas enkele weken terug hard op roept dat de Surinaamse staat moet bijspringen omdat de Suralco verliezen lijdt, maar opeens heeft het moederbedrijf van Suralco een mooie winst behaald.

  Het was ook een meesterlijke set van onze president dat hij niet in die tjippie van Alcoa is gegaan, maar dit verhaal naar buiten heeft gebracht om draagvlak binnen van gemeenschap te krijgen om niets te hoeven te betalen !

  Alcoa had binnen enkele dagen al een antwoord willen hebben op haar verzoek, maar wist kennelijk ook dat deze winstcijfers zaten aan te komen en ze dus snel moesten schakelen.

  Any way, de Alcoa is nu aan zet en moet de Surinamers gaa uitleggen waarom de Surinamers moeten mee betalen onderwijl de Alcoa zelf mega winsten boekt !


  Maak melding

 8. @ Marcel, de president heeft nooit gezegd dat hij IAMGold zou nationaliseren dus weet ik niet waar je die kennis en wijsheid vandaan hebt.

  De president had het alleen maar over een grotere share voor Suriname in de winst van IAM Gold. Maar omdat jou Vene en z’n oelewapper vrienden en ministers dit aan het begin reeds hadden verprutst, moest Suriname zich opnieuw gaan inkopen binnen IAMGold om mee te kunnen dingen aan een hogere marge in de winst.

  Van Mij mag Alcoa eerder gisteren van vandaag vertrekken uit Suriname, want ze kosten het land klauwen vol geld.

  We geven dan alle (ex)werknemers (800 man) een uitkering van 750 usdollars per maand, en dan kost het de staat Surinamer nog veel minder dan de 30 miljoen USdollar die Suriname jaarlijks bijdraagt aan dit bedrijf.

  We moeten gewoon kappen met dit soort van multinationals.


  Maak melding

 9. Milton,

  Ons land zal altijd afhankelijk blijven van internationals, omdat wij zelf niet de know how hebben om natuurlijke grondstoffen boven de grond te halen.
  Die kennis hebben we gewoon niet.
  Je moet heel goed beseffen, dat wij maar een klein land zijn van pakweg een half miljoen inwoners, het kleinste land in heel Zuid Amerika.
  Surinamers, die wat in hun mars hebben, vertrekken naar het buitenland, omdat ze daar veel meer kunnen verdienen en wie neemt hen dat kwalijk.
  We kunnen anders gezegd niet zonder multinationals, omdat die
  een fors deel van ons nationaal minkomen uitmaken.


  Maak melding

 10. Het ontbreekt Suriname niet alleen aan know how, maar vooral aan goed bestuur.

  Het land wordt niet goed bestuurt en daar staat of valt alles mee.
  Als de Surinamers dat kan gaan zien dan wordt Suriname een 2e Singapore.
  😉


  Maak melding

 11. @Milton
  Alcoa is heel iets anders dan Suralco. Suralco is een klein onderdeeltje van Alcoa. Dat Alcoa weer winst maakt maar gezien de omvang van de hele onderneming is dat vrijwel niets en kan het morgen weer verdampt zijn als het ergens tegenzit.

  U denkt dat Suriname zonder multinationals kan. U droomt. De multinationals houden zich aan gemaakte afspraken. IAM Gold draagt al haar verplichtingen netjes af. De locale goud ondernemingen verspillen 70% van alle goud en betalen ook nog eens bijna geen belastingen.

  Ook dat Bouters de vermeende blunders van Venetiaan moet rechtzetten is een waanidee. De tijden zijn extreem veranderd en daardoor is het belangrijk afspraken aan te passen. Toen was de goudprijs $ 500/troy ounce, deze prijs is $ 1.900 geweest op de top en is nu ongeveer $ 1.300/troy ounce.
  De risico’s die een mijn bedrijf toen nam waren toen veel groter dan nu. De mogelijkheden om ruimt af te dragen aan de staat waren toen veel kleiner dan nu.

  De president heeft blijk gegeven slecht te onderhandelen. De mijnbouw bedrijven hebben de republiek Suriname risicodragend partner gemaakt tegen een top bedrag. De republiek Suriname moet met 8 maal meer inkomen voor het aandeel in Surgold dan waarvoor Suralco haar aandeel verkocht heeft. President Bouters betaald per aandeel het dubbele dan wat de vorige regering reeds overeengekomen is.

  Waarom moet deze regering 2 maal meer betalen dan de vorige regering. Omdat zij een enorm risico is en men alleen maar samen wil werken als voor de risico’s een vergoeding betaald wordt.
  IAMGold en Newmont willen deze regering niet zij hebben alles permanent vertraagd want dan kwam de President van zelf met de rug tegen de muur te staan en moest hij wel toegaan geven. De volgende regering zal de rekening moeten betalen incl. rente minimaal $ 600.000.000 of wel SRD 2.000.000.000. plus de electriciteits opwekkinginstallaties van $ 200.000.000 ofwel SRD 700.000.000. Het is maar dat u het weet wie de rekening zal betalen.


  Maak melding

 12. 14 juli 2014

  De vraag is simpel: Heeft ALCOA met Suralco winst behaald?

  Voor ALCOA geldt: Geen winst, geen interesse meer. Op naar een winstgevende locatie !

  En dat moet Suriname begrijpen.
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES