vrijdag, april 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname moet mijnbouwbranche ordenen

Suriname moet mijnbouwbranche ordenen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 jun – Suriname doet er goed aan zijn mijnbouwbranche te ordenen. Dit stelt hoogleraar economie Antony Caram. Nu multinational Alcoa de regering onder druk tracht te zetten, is het hoog tijd voor herijking. Welke plaats wordt de totale mijnbouw toebedacht?

Het gaat dan om onder meer aardolie, steenslag en nu meer dan ooit goud. De relatief grote voorraden aan dit soort mineralen moeten in versneld tempo worden ontwikkeld. Daar mag het overigens niet bij blijven. Als er iets van strategisch belang is voor overleving van de Surinaamse economie is het wel het op orde stellen. Om de inkomsten uit de branche ook echt te verruimen, moet de productie zichtbaar worden gemaakt. Vooral in de goudwinning is dit een uitdaging.

Nogal wat bedrijvigheid is onttrokken aan het oog van het centrale gezag. De staat loopt zo miljoen dollars mis. Dat is verlies dat eigenlijk niet te veroorloven is. Met het voor het blok plaatsen, zoals Alcoa nu doet, moet het besef eindelijk doorbreken. Caram ziet uiteindelijk geen al te grote golven als Alcoa op gegeven moment besluit op te breken. Ook zonder bauxietverwerking is de economie in staat overeind te blijven. De groei verloopt mogelijk wat trager.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
  1. DAT, men niet in wil zien dat er hiermee niks meer te verdienen is dan alleen maar verlies voor SURINAME deze mensen hebben al die jaren al genoeg verdien het is bijna op ook alle winst ligt in buitenland SU alleen maar verlies en willen nog gaan praten om meer te verliezen alleen om ALCOA draaiende te houden joost mag weten waarom doek gewoon dit rommel op dat ons alleen maar ellende,verlies,diepe katers, hoofdpijn en straks nog een natuur ramp bezorgd want alles wat wij uit de grond hallen zal op een dag zijn tol eisen.


    Maak melding
  2. Ik zie het al. Caram zoekt ruzie met Dompig.
    Hij heeft het namelijk ook over de goudsector, maar die wordt al geordend. Al dat gecorrumpeer, gedoog, gefraudeer, geroof gemoord enz hoort er gewoon bij.
    Dompig en zijn directe baas Desi houden de teugels in de goudvelden strak in handen.


    Maak melding
  3. Dat spul blijft gewoon in de grond zitten tot het weer rendabel wordt te winnen. Alcoa/suralco is een commerciele onderneming. Geen winst meer? Dan uiteindelijk maar stoppen.
    De waterkracht centrale is van nationaal belang voor de energie voorziening, die nationaliseren.
    Het zal allemaal een stuk moeilijker liggen… Sta niet graag in de schoenen van Jim Hok op dit moment.
    Sterkte


    Maak melding
  4. Heel correcte woorden van professor Caram. Geen woord Spaans of Chinees. Heel begrijpbaar.
    Maar mijn ironie of de serieuze woorden van professor zullen geen vertaling krijgen in beleid. Er zitten te veel mensen op stoelen die geen belang bij een zakelijke en correcte oplossing hebben.
    Als men de lijn van professor Caram zou volgen zijn mensen als Abrahams, Boerenveen, Caldeira, Graanoost, Jozefzoon, Hok etc. geheel overbodig en verdwijnt de mogelijkheid de kasstromen af te romen.


    Maak melding
  5. Nu pas, nu het einde van de mijnbouwactiviteiten in de bauxietsector zich aandient. Meneer Caram, waarom niet een decennium eerder? Dan waren de vooruitzichten nu beter geweest. Economen hebben er een handje van de put te willen dempen, terwijl het kalf al in doodsnood verkeert.


    Maak melding
  6. Orden alle branches en de gehele overheidsdienst !

    Slank direct het logge overheidsapparaat af !

    Trek andere productiebedrijven aan tbv werkgelegenheid.

    Maak een planning voor de komende twintig jaar voor economie en arbeid.

    Stop direct alle onnodige overheidsuitgaven en sluit geen nieuwe leningen ! Bezuinig !


    Maak melding
  7. Staatsolie wil minstens 50% van de olie afstaan aan buitenlandse bedrijven die in de kust gaan opereren. Die bedrijven hebben weinig kosten (alle apparatuur en experts hebben ze al en kunnen ze nu eens gaan inzetten) en profiteren het meest. Suriname raakt zomaar meer dan de helft van z’n kust olie kwijt. Goede of slechte deal?


    Maak melding
  8. Hoe kan het toch, dat al onze deskundigen achteraf altijd precies weten, hoe het vooraf had gemoeten ?
    Om deze reden zal ons land nooit een stap vooruit kunnen maken.
    We hebben gewoon te weinig know how en deskundigheid in huis.
    Wat heb je aan deskundigen, die zeggen, dat je het gas moet uitzetten als het water al is overgekookt ?
    Heel veel Surinaamse know how zit in het buitenland en ja, ook en vooral in dat koude kikkerlandje aan de Noordzee.
    Suriname mocht willen, dat ze kon beschikken over maar de helft van de Surinaamse kennis, die daar aanwezig is.
    Zal niet gebeuren, want ons land kan deze mensen veel te weinig bieden.
    Bovendien weten wij het altijd beter, dan anderen in de wereld en dat helpt ook niet echt om Suriname een boost te geven.
    Ben treurig gestemd over de toekomst van ons land, want ik geloof, dat wij – zeker als deze regering wordt herkozen – failliet gaan en dan zijn de rapen pas echt gaar.


    Maak melding
  9. @Rudinho
    Het zijn niet de deskundigen die aan tafel zitten op het moment dat het er op aankomt. Althans niet aan de kant van Suriname.

    Op dit forum regeren de mensen die hun gezonde boeren verstand gebruiken en hun hersenen pijnigen over wat er nu werkelijk aan de hand is. De mensen uit de regering doen dat misschien ook wel maar die hebben zoveel boter op hun hoofd dat zij niet meer eerlijk kunnen reageren. Zij hadden minder goed van vertrouwen moeten zijn, beter moeten lezen, wat minder moeten luisteren naar politieke dwang.

    Denkt u dat prof Caram door deze regering gevraagd wordt een second opinion te maken ten aan zien van concessie overeenkomsten. U weet het antwoord wel.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES