Minister in beroep tegen vonnis Chiragally

38

PARAMARIBO, 15 jun – Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, gaat in hoger beroep. Hij is het niet eens met een rechterlijk vonnis in het voordeel van ondernemer Oemar Chiragally. RGB moet een stuk land terug geven.

Het land van bijna dertig hectare is ingetrokken omdat Chirgally zich niet aan cultuurplicht heeft gehouden. Hij had het land goedkoop mogen overnemen van de overheid volgens het grondhuursysteem van de overheid. Volgens de betreffende ministeriële beschikking zou hij er landbouw bedrijven. Dat is er nooit van gekomen en RGB vindt zich gerechtigd de grond terug te nemen. De rechter is het er niet mee eens.

RGB had de grond nooit mogen intrekken omdat Chiragally intussen een kortgeding had aangespannen. Bovendien had de man jaren terug al om bestemmingswijziging gevraagd. Daar is nooit op gereageerd. Intussen investeerde Chiragally in het bereid van het land voor een andere bestemming. De rechter heeft de regering nu opgedragen de wijziging in orde te maken. Voor Relyveld doet dat de deur dicht. De rechter is niet bevoegd de regering voor te schrijven hoe te handelen. Vandaar het hoger beroep.

38 REACTIES

 1. De rechter is niet bevoegd de regering voor te schrijven hoe te handelen. Vandaar het hoger beroep.

  …en in hoger beroep gaat alweer de rechterlijke macht uitspraak doen tog Relyveld!!

  ai boi


  Maak melding

 2. Excellentie Relyveld
  Natuurlijk “De rechter is niet bevoegd de regering voor te schrijven hoe te handelen”.
  Dat doet de rechter ook niet de rechter stelt echter vast dat de regering zich schuldig gemaakt heeft aan onbehoorlijk bestuur. De regering heeft aantoonbaar voor de rechter al jaren niet gereageerd op vragen met betrekking tot functie wijziging. De regering heeft niet gereageerd zoals gewoonlijk de regering niet reageert op verzoeken of voorstellen van mensen / partijen die zij als tegenstanders ziet.

  De rechter schrijft niets voor maar gebiedt de regering haar werk BEHOORLIJK te doen.

  Excellentie Relyveld u legt de klemtoon verkeerd en maakt duidelijk waarom Suriname in duigen valt.


  Maak melding

 3. De rechter is niet bevoegd om de regering voor te schrijven hoe te handelen………

  Dat is de rechter dus wel minister!!!

  Deze Paarse regering heeft zo zijn eigen wetboek: zie hoofdstuk amnestiewet.


  Maak melding

 4. Dat worden weer kogelbrieven en auto’s met geblindeerde ramen die dag en nacht voor het huis van de rechter heen en weer gaan rijden…

  Suriname anno 2014….


  Maak melding

 5. ” De rechter is niet bevoegd de regering voor te schrijven hoe te handelen. Vandaar het hoger beroep.”

  Wat een onzin van minister Relyveld. De rechter mag toetsen of de overheid zich nalatig t.o.v. een burger gedragen heeft. In het geval van Chiragally heeft de rechter gemeend, dat dat gebleken is. Daarom heeft hij de overheid opgedragen de bestemmingswijziging door te voeren. Relyveld dient aan te tonen, dat de overheid in het geval Chiragally rechtmatig gehandeld heeft en geen sneer uitdelen aan de rechter. Maar het kan ook niet anders, als de baas van Relyveld zich onttrekt aan her rechterlijk gezag en zijn partij zich in een strafproces mengt. In Suriname dient de volgende regering het gezag van de rechterlijke macht te herstellen.


  Maak melding

 6. Als iemand zich niet aan de regels houdt, kan geen enkel rechter waar ook ter wereld ons wijs komen maken, dat het wel zo is.
  Deze rechter moet op het maatje, zij moet de wereld komen vertellen waar haar feiten op gebaseerd zijn.
  Zij is duidelijk niet geschikt voor haar taak, zij is duidelijk met iets anders bezig, en nog erbij, zij is voor het leven benoemd.
  Ik denk dat er snel een einde moet komen aan dit soort boeven rechterlijke macht toestanden, anders krijgt het land vervelende toestanden !


  Maak melding

 7. Hr Relyveld droomt, snapt ok niets vd functie vd Rechterlijke Macht. Dat is een heel gevaarlijke ontwikkeling in Sranang ! Verhuis aub naar Cuba, China of Iran !

  Dappere DODO Relyveld kan liever eerst de onlangs weggegeven hout- en goudconcessies van honderduizenden hectaren terugdraaien ! Deze rijkdommen behoren aan het GEHELE VOLK en dienen NIET te worden geschonken aan politieke vrienden !

  Bovendien is de overheid blut door de onnodige/patserige overheidsuitgaven !

  PS :
  Aub pak dan ook ALLE personen die grondrechten misbruiken op een transparante wijze aan. Maak daar eerst een plan voor na horen van alle betrokkenen ! EN rekening houdend met het RECHT !


  Maak melding

 8. @JoJo, heeft gelijk om aan te geven dat de Rechter de regering gebiedt haar werk behoorlijk te doen.

  @Pero, elke keer dat je iets schrijft komt er racisme of discriminatie voor. Zelfs denk ik dat jij een goede psycholoog nodig hebt om na te gaan waarom je met haat door het leven gaat.Ook graag een cursus Nederlands gaan volgen.

  -Ik ben het wel eens dat men nu keiharde en zware regels gaat opstellen voor domeingronden.

  -De minister heeft nu ook gronden uitgegeven, maar ik weet zeker dat velen al een huis hebben/hadden die op naam staan van een van hun kinderen.
  Ook weet ik uit ervaring dat velen hun perceel hebben verkocht en nu weer ingeschreven staan voor een ander perceel en deze ook opnieuw hebben gekregen. (bewijzen zijn er volop)

  -Het systheem in Suriname werkt gewoon niet en mensen die daar werken zijn zo corrupt. Men onderzoekt niets vandaar het probleem.
  Om dit probleem te onderzoeken ligt het zo gevoelig, omdat vele leiders van toen en vooral nu aan vele vrienden en familieleden ook gronden hebben gegeven of zogenaamd verkocht heeft.
  Bouterse, Brunswijk, Wijdenbosch etc zijn voorbeelden van.


  Maak melding

 9. En dat heeft rechten gestudeerd aan de ADEK. Wederom een stukje foetoe boi handelen. Bouta dicteert en deze ezels die zich minister noemen doen klakkeloos wat van hen wordt verlangd.
  ABSOLUUT het gevoel voor eigen waarde missend!! Of hebben ze dat ooit wel gehad.
  Wat een klucht wederom.


  Maak melding

 10. Hallo.
  Het is domein grond,hoe komt deze meneer aan zoveel domein grond?
  Ik begrijp deze rechter niet zo goed.
  In Suriname moet men schoonschip maken van deze rechters zei maken een potje van.
  Men moet ook onderzoek doen hoe bepaalde mensen aan heel veel gronden komen ,verkavelen en verkopen.
  Men moet er voor zorgen dat de Verrenigde Hindoestaanse Partij
  nooit meer aan de macht komt zei hebben voor deze taferelen gezorgd.


  Maak melding

 11. De minister heeft gelijk, intrekken die handel ! De minister had een bodemprocedure moeten starten om deze grond terug te krijgen.

  Chiragally heeft ca 29 ha grond van de overheid (leesNF regering) gehad voor ‘landbouwdoeleinden’ maar zelf heeft hij geen grasspriet in de bodem gestoken en wil hij dit gebied nu gaan verkavelen en voor tientallen euro’s per m2 verkopen.

  Let wel, 290,000 m2 bouwgrond a 45 – 50 euro is 13,775,000 euro’s aan opbrengst. Al zou hij ca 1 miljoen euro betalen om dit gebied bouwrijp te maken, zal hij desondanks ruimt 12,5 miljoen euro’s in z’n pocket stoppen, dankzij het NieuwFront !!

  Deze boeven mogen nooit meer aan de macht komen in Suriname !!!!!!


  Maak melding

 12. Door de rechter wordt RECHT gesproken…en dat is iets wat men in Suriname niet gewend is.

  Daar geldt het recht van de sterkste (rijkste), dankzij meervoudig moordenaar Bouterse.

  Die dingen zijn niet duidelijk te maken aan hersenloze, geindoctrineerde paupers als Pero en andere slaafse meelopers achter die criminele dictator.


  Maak melding

 13. bravo relyveld , ga als een pitbull achter al die gronden aan die niet in cultuur zijn gebracht .
  begin bij de periode wijdenbosch en niet ergens in het midden.


  Maak melding

 14. als de rechterlijke macht niet geschikt is,z.a. er beweert wordt..

  dan,waarom ontslaat onze pres. deze instituut niet..

  net als hij de vele vele ministers ontslag geeft eervol, en leven lang met t.w.k. pensioen geeft tot de dood hem scheidt..

  hij is toch alleen heerser heeft lak aan het poppenkast..


  Maak melding

 15. Chiragalie nu moet gaan betalen aan de staat als hij gaat verkavelen en geen landbouw bedrijven. De staat hoeft geen miljonairs te subsidieren.
  Domein gronden worden uitgegeven aan familie, vriendjes en handlangers van de regeerders zonder waterdichte afspraken in relatie tot investeringsplan en ontginning, en dit is ook een van die trieste achterbakse gevallen.

  Waarom Chiragalie dit land ten eerste gekregen heeft voor landbouw is ook een raadsel, hoeveel inkomen, ervaring en welke investeringsplan had hij voor deze zogenaamde landbouwbedrijf?

  Wanneer gaat mini ster rely duizenden hectares afpakken van de miljonair militairen die ook hetzelfde proberen maar nog moeten leren hoe ze ver-ka-ve-len spellen of nog sparen voor de eerste liter diesel voor een graafmachine of bulldozer.

  Honderden duizenden hectaren land zitten onbenut in Suriname in handen van mensen die op een njang wachten terwijl duizenden mensen op dit land zouden kunnen werken.


  Maak melding

 16. Ik vraag mezelf af wanneer het GLIS systeem wordt ge-implementeerd ! Dit systeem brengt geheel Suriname digitaal in kaart en beeld dus blijft er zeer weinig ruimte over om te sjoemelen.

  Somo zei ooit eens; ‘GLIS over my death body’, dus weten we wel hoe de vork in de steel zit.

  Alle inputs zijn reeds aanwezig voor dit systeem want het voorwerk is reeds gedaan, alleen is het afwachten wanneer deze wordt ingevoerd.

  In principe zou Bouterse dit moeten doen voor de komende verkiezingen, want dan zijn Somo en z’n kornuiten schaakmat gezet.


  Maak melding

 17. Pero,

  Je hebt werkelijk geen weet, hoe het gaat in een democratische rechtstaat en Suriname zegt zo’n rechtstaat te zijn.
  Natuurlijk kan iedere rechter in iedere democratische rechtstaat uitspreken, dat een regering onbehoorlijk bestuur heeft gepleegd en haar huiswerk over moet doen.
  Daar is helemaal niets mis mee, integendeel, dit soort uitspraken zou een regering scherp moeten houden.
  Helaas is dat in ons land niet zo, omdat onze regering zijn eigen wetten maakt en lak heeft aan veel uitspraken van de rechterlijke macht.
  Wij zijn niets meer of minder, dan een bananenrepubliek, waarin maar 1 man het voor het zeggen heeft, namelijk Bouta.
  De overige ministers zijn jaknikkers en vazallen, die eruit liggen, zodra Bouta iets niet bevalt.
  Waarom dacht je, dat er in 4 jaar tijd al 14 ministers zijn opgestapt of beter gezegd: moesten opstappen ?
  Je hoeft niet veel hersens te hebben om dat te begrijpen.
  Wij zijn als kleinste land toch het lachertje van Zuid Amerika.


  Maak melding

 18. Hoe kan iemand die zegt minister in een rechtstaat te zijn zo’n onzin verkondigen, het lijkt erop alsof Relyveld nog nooit van de Scheiding der Machten heeft gehoord, de uitspraak van Relyveld dat de rechter niet bevoegd is de regering voor te schrijven hoe te handelen zou reden moeten zijn om deze charlatan op staande voet te ontslaan en hem verplichten het salaris dat hij tot nu toe als minister heeft opgestreken, meteen terug te storten in staatskas. Overigens heeft de rechter de regering niet voorgeschreven hoe te handelen, hij heeft de regering gecorrigeerd in het etaleren van onbehoorlijk bestuur.

  Als vrouwe Justitia in Suriname echt geblinddoekt was, dan zou ik misschien nog kunnen zeggen dat de minister in dit specifieke geval gelijk heeft, maar aangezien ze in sommige gevallen stekeblind is en in andere gevallen door de vingers kijkt zou ik tegen deze minister willen zeggen ‘rot op en ga je druk maken om de amnestiewet teruggedraaid te krijgen, @#$%likker.


  Maak melding

 19. @Milton
  grond exploitatie is niet zo’n eenvoudig sommetje als u maakt>

  1) Niet alle vierkante meters kunnen verkocht worden. het aandeel verkochte vierkante meters zal ook in Suriname maximaal 66% zijn. Ofwel ongeveer 190.000 in plaats van 290.000 m2.
  2) De verkoopprijs van euro 45 haal je niet in een normaal verkavelingsproject. Je kunt nu reeds voor dat bedrag kavels op Palm village kopen.
  3) De kosten van ontwikkeling (straten, verlichting, leidingen, afwatering, op hoging) voor 290.000 m2 kost zeker meer dan euro 3/m2. Ik ken de locatie niet maar om een niet ontgonnen gebied te kunnen verkavelen moet men toch zeker aan euro 20/m2 denken.
  4) In een land waar iedereen zit te wachten op gratis domeingrond is het uitgesloten dat men snel alle percelen verkoopt. Beter gezegd het duurt jaren voor dat men een redelijk aantal percelen verkocht heeft ofwel met de Surinaamse rentes zal men ook nog rekening moeten houden met heel wat financieringslasten.

  Beste Milton het gras is niet zo groen als u denkt.
  Gezien alle beschikbare, lege en niet verkochte kavels is het eigenlijk waanzin om te gaan verkavelen in Suriname.


  Maak melding

 20. Mensen sorry hoor maar als jullie het goed bekijken lullen jullie uit je nek want hij gaat in hoger beroep en dat is zijn volste recht als hij geen respect had voor recht hadden zij niks met recht zaak te maken en gewoon gezegd wij bepalen maar met respect gaat hij in hoger beroep dus weer naar de rechter en ook ik ben het niet eens het lijkt meer oplichting en diefstal denkende slim te zijn 1000 uitgeven en nu 100000 willen verdienen met zogenaamd huizen gaan bouwen lekker verkavelen dat was niet de afspraak en daar hoort hij zich aan te houden wel laat de rechter dan zeggen dat hij alsnog de gelegenheid krijgt landbouw werkzaamheden uit te voeren kijk of hij dat doet hij wist al dat hij de staat wou oplichten en dat staat als paal boven water en nu de zielige onschuld uithangen als zo kan wilt wel een ieder 50 hectare en dan tijd niks doen dan verkavelen maar en verkopen dat is toch ook onkan en corruptie of hoe willen jullie het noemen.


  Maak melding

 21. Beste Boegroe
  Door in hoger beroep te gaan toont de minister geen meer of minder respect voor de rechtspraak. Hij is het met redenen (zijn redenen) niet eens met de uitspraak. Prima dan zal in de rechter in hoger beroep het vonnis toetsen.

  Nu de onderliggende casus. Dat Chirargaly boeren slim probeert te zijn en ten koste van een falende overheid probeert centjes te verdienen is meer dan duidelijk.
  Grond aanvragen voor Agrarische doeleinden, daarna verzoeken om functie wijziging zonder bij betaling is niet correct echter ook de reguliere praktijk (ook in Nederland of elders ter wereld/ elders heet het vaak handelen met voorkennis).

  Het gaat hier echter om een ander aspect de overheid heeft jaren niet gereageerd op de vragen/verzoeken van Chirargaly en wellicht daarmee haar rechten verspeeld.
  Het is natuurlijk idioot zonder functie wijziging te investeren in een andere functie tenzij Chirargaly een belangwekende zekerheid heeft verkregen (legaal of illegaal) dat hij met zijn plannen door kom gaan.

  Nu grond terug halen is geen correcte wijze van handelen. De overheid zal Chirargaly eerst in gebreke moeten stellen en dwingen zijn exploitatie in overeenstemming te brengen met de uitgifte voorwaarden. De Mini Ster heeft door het schieten van uit de hup zijn positie verloren aangezien je in meerdere rechtsystemen nooit een zelfde zaak op nieuw kunt aanbrengen.

  Hoe verwerpelijk de handelswijze van Chirargaly ook is het is helaas de standaard praktijk in Suriname. Het maakt niet uit wie in de regering zit.


  Maak melding

 22. 16 juni 2014

  Beste @JoJo,

  Niet de regering maakt zich schuldig aan onbehoorlijk bestuur, maar de overheid. Het is de overheid die Oemar Chiracally antwoord moest geven. Maar ik ben het met je eens. Vermoedelijk is er hier sprake van onbehoorlijk bestuur.

  Echter geeft onbehoorlijk bestuur de burger geen recht eigen richting te geven aan zijn verzoek tot bestemmingswijziging. Oemar Chiracally had het antwoord moeten afdwingen, desnoods via de rechter. Dit heeft hij ook al die jaren nagelaten te doen.

  Wel kan hier de zuiverheid van handelen van de overheid in twijfel worden gebracht. De overheid heeft hier de plicht tot handhaving en had tijdens controlemomenten in het verleden al moeten opmerken dat het domeingrond van Oemar Chiracally een bestemmingswijziging had ondergaan.

  Bestuurstechnisch gezien moet redelijkerwijs worden aangenomen, dat de overheid wel wist van de eigenrichting geven aan het verzoek van bestemmingswijziging door Oemar Chiracally, maar heeft hier de overheid nooit eerder opgetreden en dit proces stilzwijgend (informeel) geaccepteerd. Oemar Chiracally waande zich in de veronderstelling dat zijn verzoek tot bestemmingswijziging oké was (maar had formeel geen toestemming).

  Srika denkt, dat de bovenstaande motivering bij deze lagere rechter gespeeld heeft.

  Bij de huidige regering en dus bij minister Steven Relyveld gaat het om, dat er nooit toestemming gegeven is aan Oemar Chiracally voor een bestemmingswijziging van het toegewezen domeingrond. Hierdoor had Oemar Chiracally niet het recht een eigen richting aan de gevraagde bestemmingswijziging te geven.

  Srika denkt dat ‘het eigen richting geven aan het verzoek tot bestemmingswijziging’ in hoger beroep door de hogere rechters nauwgezet beoordeelt zal worden. Oemar Chiracally had immers geen formele toestemming over te mogen gaan tot bestemmingswijziging. Dat wordt uiteindelijk de inzet van minister Steven Relyveld.
  Srika


  Maak melding

 23. weet je dat die cassave fabriek helemaal niet draait..

  staat al weken maanden stil..

  die terrein is afgesloten niemand is aldaar..

  de cassave boeren zijn radeloos..


  Maak melding

 24. De rijkdom van Suriname zit niet alleen in de grond, maar ook boven de grond. Grond is een schaars goed en net als elk schaars goed heeft het een prijsopdrijvend effect.

  De oppervlakte van Suriname is ca 166.000 vierkante kilometer (inclusief het Tigri-gebied).

  Door de jaren heen en dan vooral na de onafhankelijkheid in 1975 is grond als middel gebruikt om stemmen te winnen voor elke politieke partij. De Surinaamse politiek is juist door deze ondoorzichtige grondbeleid verworden tot een van de meest corrupte ter wereld.

  Domeingrond wordt de laatste 40 jaar slechts gebruikt voor speculatieve doeleinden, waar dit in de eerste plaats gebruikt dient te worden voor de economische ontwikkeling van het land.

  Ik ben dan ook van mening dat de overheid ten allen tijde beslag kan leggen op domeingronden, die niet in productie wordt genomen en voor welk doel het op dat moment is uitgegeven aan de belanghebbende. De overheid en ook de gemeenschap leidt economische schade door het niet nakomen van de overeenkomst tussen partijen. Deze schade moet dan ook in feite door de veroorzaker betaald worden.

  De rechter had het verweer van de ondernemer Oemar Chiragally moeten afwijzen. Er is geen enkele juridische grond om een vonnis in het voordeel van de ondernemer uit te spreken. De rechter is voorbij gegaan aan het feit dat de grond indertijd aan de ondernemer is uitgegeven voor landbouwdoeleinden en niet tussentijds een andere bestemmingsplan kan krijgen. De minister heeft juist gehandeld om niet aan het verzoek van de ondernemer, om het bestemmingsplan te wijzingen, te voldoen.

  Ik hoop daarom van harte dat de minister in hogerberoep alsnog zijn gelijk krijgt en op basis van jurisprudentie overgaat tot het massaal invorderen van domeingronden, die over een langere periode slechts hebben gediend als een tegenprestatie voor het verlenen van politieke steun aan de politieke partijen.


  Maak melding

 25. Relyveld heeft natuurlijk alle recht om in beroep te gaan.
  Echter een minister praat nooit op deze wijze over de rechterlijke macht. verontschuldigingen of opkrassen ! Of wil hij ook einde rechtsstaat ??

  Relyveld zou er goed aan doen BELEID te maken hoe niet-gebruikte (verkeerd gebruikte) domeingronden zullen worden aangepakt ! De opeenvolgende regeringen hebben de aanpak van deze problemen te lang laten liggen.

  Relyveld loopt daardoor vanwege het GELIJKHEIDSBEGINSEL grote kans dat hij in hoger beroep ongelijk krijgt.

  De regering zal een aanpak moeten hebben en deze ook moeten uitvoeren ten aanzien van ALLE domeingrond die niet of niet op de juiste wijze wordt gebruikt.

  Een geval aanpakken en zeer grote aantallen niet, vanwege politieke redenen, zal niet werken !


  Maak melding

 26. In de meeste landen worden landbouwgronden aangewend voor woningbouw. In Suriname gebeurt dat ook. Wat minister Relyveld doet is geen beleid maken,maar de jacht openen op politieke tegenstanders. Naar mijn weten is Chiragalie NPSer.


  Maak melding

 27. Deze incompetente ondernemers zijn als een blok aan het been van ons volk. Politici kan je om de 5 jaar wegstemmen, maar deze ondernemers niet, zij zijn de oorzaak dat we geen stap vooruitkomen.


  Maak melding

 28. Beste Armand
  Deze ondernemers zijn niet incompetent. zie hun bankrekening. Deze ondernemers zijn arglistig en proberen zich zelf te verrijken ten nadele van de maatschappij. Dat is universeel , overal ter wereld de praktijk. Dat gedrag is niet verboden. Helaas wordt dit gedrag vaak met succes toegestaan door ambtenaren en mini sterren die zich daar zo nu en dan niet en zo nu en dan wel bewust van zijn.

  Jammer maar helaas wordt veel van dit soort ondernemen in Suriname als gewoon zaken doen gezien. Zolang je overal handtekeningen onder krijgt en je niet betrapt wordt op omkoping is het normaal zaken doen. Indien men betrapt wordt zoals mini ster HOK dan is het een fout van een ambtenaar ofwel een ambtelijke dwaling.


  Maak melding

 29. Chiragally is de grootste financierder van NPS, publiek geheim. Dus laat de VHP er buiten.

  De rechter moeten weten dat de grondhuurder slechts verplicht is investeringen te plegen die in verband staan met de bestemming van het grondhuurperceel. De grondhuurder heeft de bevoegdheid een bestemmingswijziging aan te vragen. Alleen de overheid is bij uitsluiting van ieder ander bevoegd over de aanvraag te beslissen. Zolang de overheid niet of nog niet heeft beslist op de aanvraag, dan kan de grondhuurder geen investeringen plegen op toekomstige verkavelingsplannen.

  aangezien niet alle feiten publiekelijk is gemaakt, is de voorlopige conclusie: de rechter had de vordering van de grondhuurder moeten afwijzen. En voorts is belangrijk de reacties mbt speculatie met domeingrond en hoe enkelen aan zulke arealen zijn gekomen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.