maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijWortels trancegolf schooljeugd in thuissituatie

Wortels trancegolf schooljeugd in thuissituatie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 jun – Het bij bosjes in trance raken van schoolkinderen heeft vooral te maken met hun omstandigheden thuis. Dit stellen onderzoekers onder leiding van hoogleraar Jack Mencke. In ‘Trance bij schoolkinderen, een rapport van een onderzoek op drie scholen in Suriname’, wordt volksgeloof tegengesproken.

Anders dan het publiek geloofd en via de media wordt beweerd, is er geen sprake van wintipraktijken op school. Die kunnen niet als oorzaak worden aangewezen. In elk geval hebben de onderzoekers er geen bewijs van gevonden. Ook van bovennatuurlijk ingrijpen zou geen sprake zijn. Thuis lijkt wel het een en ander fout te gaan, maar dan meer in sociale zin. De kinderen hebben in de meeste gevallen geen of nauwelijks de gelegenheid zich te uiten.

Een oplossing moet dan ook daarop gericht zijn. Het onderzoek duurde ongeveer een week en is gehouden op drie scholen in Para. In het onderzoeksteam zat ook een psychiater. Het fenomeen van groepstrance op scholen doet zich al bijna tien jaar voor. De belangrijkste oorzaken zijn psychosociaal van aard. De trances komen het meest voor bij kinderen uit gemeenschappen die sociaal een versnelde ontwikkeling doormaken, dus Inheemsen en Marrons.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. Tja,
  Als pa en ma analfabeet zijn zullen zij de steeds wijzer wordende kids op de lange duur niet meer van repliek kunnen of weten te dienen.
  Hebben die professoren ook konkrete werkbare oplossingsmodellen aangedragen?


  Maak melding
 2. bij kinderen uit gemeenschappen die sociaal een versnelde ontwikkeling doormaken…..

  ,,okay, da now mi sab a probleem!

  deze kinderen voelen zich in de klas opgesloten met als gevolg claustrofobie >> in trance geraken<<

  oplossing: les geven in de openlucht 🙂


  Maak melding
 3. dat komt ervan,als onze lijders zelf an-al-fa-beten zijn..

  ze hun eigen namen niet kunnen schrijven,laat staan lezen weten niet wat opvoeding een gezin onderhouden vele vele buiten-vrouwen bezitten en tenslotte de weg zelf kwijt zijn,maar hun mannelijke verplichten moeten voldoen,,

  maar wel het poppenkast bemannen een mega salaris ontvangen voor het niks doen, verder alles gratis krijgen om de buiten vrouwen te bevredigen en vergeet niet de zovele kinderen over het hele land baren neer zetten hard weg lopen.

  voorbeelden te over..


  Maak melding
 4. Er wordt expliciet dat een psychiater in het onderzoeksteam was opgenomen. Hiermee wordt ook aangegeven dat men opzoek was voor een verklaring uit die hoek voor dit verschijnsel. Ik heb nu al geen vertrouwen in dit onderzoek. Men moet ook kijken naar de culturele context waarin die kinderen opgroeien. Welke andere omgevingsfactoren spelen hierin een rol. En waarom heeft dit zich in het verleden nooit voorgedaan. Ik kan mij ook voorstellen dat de opkomst van zogeheten klap-in-de-handjes kerken de oorzaak hiervan is, of de verstoring van het natuurlijke evenwicht in sommige gebieden. Maar deze aspecten zal men niet in het onderzoek willen betrekken, omdat de kans bestaat dat er geen wetenschappelijke verklaring wordt gevonden. Ik raad aan om aan dit onderzoek niet teveel betekenis toe te kennen.


  Maak melding
 5. -Ik vraag mij dan ook af of kinderen in andere landen waar zij ook ontwikkeling mee maken in trance raken.

  -In een vorige tekst is ook aangegeven dat de voorouders, de ouders van de kinderen en nu ook de kinderen zelfs ook een keer in trance zijn geraakt en het normaal is voor sommigen.

  -Ik ben het wel mee eens dat men aangeeft dat de kinderen in de meeste gevallen geen of nauwelijks de gelegenheid hebben of krijgen om zich te uiten.

  @Pieter, je kan gelijk hebben als het gaat om een bepaalde geloof waar men inderdaad in trance raakt.


  Maak melding
 6. Niet alleen krijgen de kinderen ( breder nog, het kind in Suriname) weinig of geen gelegenheid zich te uiten, er wordt ook niet met hen gecommuniceerd binnen het gezin.
  Over huiselijke problemen moeten ze zwijgen, er mag niets naar buiten lekken. Je vuile was hou je binnen, dat is de regel.
  Op school wordt het nodige van ze gevraagd, ze moeten presteren! Al deze factoren maken de druk te groot voor hen.
  En er is niemand met een luisterend oor, geen mentor, tutor, niemand die oog heeft voor de problematiek van deze kinderen die maar aan hun lot worden overgelaten. Hoe moeilijk is de puberteit op zich, al niet. Hormonen die gieren door het lichaam, gevoelens waar ze geen raad mee weten. Wat doe je dan? Je gaat letterlijk schreeuwen om aandacht, een roep om hulp! En het heeft gewerkt. Een team van deskundigen heeft zich tenminste over het probleem gebogen en de oorzaak kunnen achterhalen. Nu moet nog de hulpverlening op gang komen.
  De jeugd van nu is het volk van morgen!


  Maak melding
 7. 16 juni 2014

  In 2007/ 2008 verwees Srika op dit forum, van bedoelde verschijnselen van schoolkinderen in Suriname, naar dezelfde soort verschijnselen die bij schoolkinderen(1997/1998) op St.Eustatius en Aruba waargenomen waren en door de autoriteiten daar zijn vastgelegd.

  In de post van Srika (2013, onderwerp Steve Meye/Satan) was die satan de sociale, financiële en educatieve armoede, ondervoeding, familiaire spanningen, hebzucht en vreemdsoortig experimenteel gebruik van drugs en alcohol. En deze satan moet bestreden worden.

  Dat hoogleraar Jack Mencke en groep in een week tijd precies weet wat onder de inheemsen en marrons de trance veroorzaakt is wetenschappelijk zeer opmerkelijk en kan vergeleken worden met een bekende politieserie op de Nederlandse televisie.

  Wat voor conclusies zullen dan straks getrokken worden na onderzoek in Coronie, Saramacca en Paramaribo?

  Waar Srika geen antwoord op krijgt, is de vraag wat de samenhang is tussen de zich sociaal snel ontwikkelende kinderen en de biologische effecten (fysiologisch) in het lichaam van die kinderen, die uiteindelijk resulteren in die trances.

  Misschien een promotie-onderzoek voor een jonge onderzoeker!
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES