‘Somohardjo ongrondwettelijk uit coalitie gezet’

24

PARAMARIBO, 7 mei – Het verdrijven van Pertjajah Luhur, PL, strookt niet met de grondwet. Dit zegt voormalig parlementsvoorzitter Emile Wijntuin. Dat de politieke partij van Paul Somohardjo niet meer in de coalitie zit, is op zich niets bijzonders. Maar de manier waarop het gebeurde doet wel vragen rijzen.

In plaats van het een democratisch besluit te laten zijn, is slechts de stem van een enkele persoon bepalend geweest. “Ik zal het nooit opnemen voor Somohardjo, hij is de wortel van al het kwaad, maar dat Bouterse hem uit de coalitie heeft gestoten is in strijd met de grondwet. In feite zou er een motie ingediend moeten worden door de coalitie. De stem van de meerderheid zou beslissend moeten zijn voor het wel of niet wegstoten van Somohardjo uit de coalitie”, zegt Wijntuin tegenover Dagblad Suriname.

Van een democratisch besluit, zelfs voor de schijn, is dus geen moment sprake. “Bouterse heeft in zijn eentje het besluit genomen dat hij Somo uit de coalitie gaat zetten”, aldus Wijntuin. Het was een te vergaande stap om maar op zo een manier overheen te gaan. “Het land kan alleen de goede kant opgaan indien de rechtgeaarde democraten zich bundelen en hun stem laten horen. Wanneer ze een einde maken aan al de kortzichtigheid en rancune en hun blikken gericht houden op het herrijzen van de democratie.”

24 REACTIES

 1. Bouterse durft tenminste een tailtwister uit te schakelen. Somo is niets anders dan een goedkope politieke prostituee waarbij zijn gat voor elke sleutel passend is. Nu ziet Sandoppie kans schoon om ook te vallen voor deze kruimeldief.


  Maak melding

 2. “Ik zal het nooit opnemen voor Somohardjo, HIJ IS DE WORTEL VAN AL HET KWAAD.”

  Ik ben altijd tegen democratie geweest omdat er op grote schaal misbruikt van wordt gemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar Afghanistan. Vroeger door de de Taliban geregeerd maar sinds de democratie 1 van de corrupste landen ter wereld. Irak idem dito.
  De heer Wijntuin kan nu wel huilen dat het NIET democratisch is gegaan maar de wortel van al het kwaad kun je niet met democratie bestrijden.
  Bouterse kwam aan de macht in de jaren 80 met wapens. Nu is hij weer aan de macht maar dan democratisch.

  Lang leve de “democratie”.


  Maak melding

 3. Wijntuin droomt en hypocriet. Was er een motie in DNA nodig geweest om de KTPI uit de NPK te stoten? Kom nou. Gevolg hiervan was 25 februari 1980…


  Maak melding

 4. Maar goed dit was al voorspelbaar dat dat zo,n beslissing in naam van Desie bouterse is genomen.
  Het was allang bekend dat de grondwet met de schoenen aan vertrapt wordt.
  Jammer vind ik dat,Wetten zijn er om uitgevoerd te worden,maar wat je ziet men maakt snel een eigen wet.
  Mijn hart bloed waar gaat het heen met ons geliefd land.
  Het zal toch gen ditatoriale staat worden?


  Maak melding

 5. Wij zijn deze wijze van ONDEMOCRATISCH handelen van bouta al gewend!Alles gebeurd ondemocratisch in Suriname sinds 25 feb 1980!
  Couo,telefooncoup,dec moorden,moiwana slachtingen,bouta amnestie,kogelbrief…wie ziet iets van democratie in dezen !!???


  Maak melding

 6. E. Wijntuin, je lult weer waanzin, je hebt al jaren geleden de bejaarde leefijd bereikt, is allang tijd geweest dat jij je gaat bezig houden en voorbereiden voor een terug reis naar huize Abertina.

  Waar was jij E wijntuin toen Henk Aron op 25 november 1975 voor onafhankelijk koos zonder het volk te raadplegen.

  Had je je bek toen opengetrokken en opgetreden tegen dat besluit en aangeven dat het niet grondwettelijk was. zou ik nu wel respect voor je optreden hebben.

  Nu jij geen moer meer te zeggen hebt , ga je aan de zijlijn, zijkant waar jou bijdrage geen positive bijdrage levert aan weder opbouw voor Suriname, integendeel, jij en al je andere NPS stong voetoe boi, altijd alleen voor paniek, gaotisch en onrust wil brengen in het land.

  Militairen die voor zonder reden werden opgesloten en zonder een of andere rechtelijk besluit in de gevanginis terecht hebben gezeten waren wel gronwettelijk meneer de E Wijntuin??

  waar was jij E Wijntuin toen dat gebeurde, ?


  Maak melding

 7. Deze meneer Somohardjo de leider van PL of Papalaatmepiemellos heeft jaar in jaar uit een hoop en heleboel gezwendeld ongrondwettelijk nanga Suriname op zijn kop heb gekieperd en zijn vrienden en zichzelf veredeld!
  Move of ga Jarang ka pang doen alsof,dat is een fenomenale raad van mij,want zo kan de rust weer terug komen in switi sranang!
  V.H.P. soso vooruitstrevend nanga lobi!!!


  Maak melding

 8. Welke politicus houdt zich aan de GRONDWET van het land.
  Het is een schurken/dievenland.Als het de een uitkomt dan gilt hij/zij het van de daken.Dat deze dief en haar schurken partij er uitgegooid zijn zou geen enkel rechtvaardig mens er over praten.Maar deze dief wil laten zien aan haar mede dieven dat hij zich aan de
  grondwet houdt.Maak je zorgen om de werkloosheid in het land.Kinderen krijgen niet de kans op scholing en om een goede baan te vinden.Buitenlanders worden binnen gehaald om het werk te doen.Waar vind je deze toestanden dan bij zwarten.Wat zeggen ze wij hebben geen kader.De NPS moet naar voren treden en vertellen hoe het toe gaat en schuld bekennen. Dat moet mooie meneer wijntuin doen.


  Maak melding

 9. Wijntuin droomt en is hypocriet. Was er een motie nodig geweest om de PSV de laan uit te sturen tijdens de Ormet-affaire. Kom nou…


  Maak melding

 10. Wijlen J.A.Pengel heeft eens gezegd: “Wie de javaan heeft, heeft de toekomst”. Nu zijn er twee grote Javaanse partijen buiten spel gezet. Hoe zal de toekomst van Suriname dan eruit zien ???


  Maak melding

 11. Kenmerken van een dictator tevens moordenaar zijn nu eenmaal zich niet te houden aan een grondwet, en Eigen richtlijnen er op na te houden, en al die jaknikkers in de regering en in het parlement laten dit allemaal gebeuren.


  Maak melding

 12. =Wijntuin geeft aan hoe het moet en wordt weer bekritiseerd en valt men hem aan. Zie hoe Suriname voorruit komt.
  Dit betekent dat Bouterse de wetten en regels aan een kant mag plaatsen en in eigen belang mag handelen.

  =Bouterse heeft zich nog nooit aan de wet gehouden en trap vele regels aan zijn laarzen en dit blijkt uit vele berichten over hem.

  =Tot heden heeft Bouterse NIET aangegeven wat hij met al dat geld en goud gedaan heeft die hij ZONDER toestemming van de bank heeft weggehaald.

  =lang leve de democratie!!!!


  Maak melding

 13. De posters moeten zich in deze niet verlagen tot het niveau van Doekhie en lonnie.De eerste heeft alleen klei en de andere kaolien in hun hoofd.

  Wijntuin praat zo als het hem geleerd is om in een beschaafd land te doen.Maar die tijd ligt ver achter ons.In deze tijd gebruikt men de gewijzigde beleids inzichten als kroebal om de zweef téki instand te houden.En de aanstormende generatie denkt dat het zo hoort.Sarie torie.


  Maak melding

 14. Het is duidelijk dat deze opportunist slachtoffer is geworden van zijn eigen handelen. als je met de duivel in bed springt, moet je achteraf niet schreeuwen dat je op brute wijze bent verkracht. dat Bouterse zijn dictatoriale manier van regeren nooit heeft afgeleerd wist Somo. Hij heeft zelf deze ondemocratische structuur in het zadel gebracht. Net als Brunswijk die zich schandalig misdraagt op het voetbalveld en dan parlementariërs met de politie laat verwijderen die hem als waarnemend voorzitter er op aanspreken. Het aller trieste van dit alles zijn toch de blinde kritiekloze volgers van de heer Bouterse die door hun eigen domheid zich laten manipuleren door de grote leider. je kan ze het best vergelijken met de domme minder-roepers die Wilders aanhangen in Nederland.


  Maak melding

 15. DIE,heeft zeker alle wijn uit de tuin gedronken dus dronken mans praat er is zoveel gebeurt tijdens NPS/VHP/PL hij chanteerde MR VENE dat heeft de EX PRESIEDEND zelf bekend waar was u toen O sorry dronken u weet niet eens waar u was.


  Maak melding

 16. Somo had toen gestemd voor een ongrondwettelijke amnestiewet.
  Nu wordt hij zelf ongrondwettelijk uit de coalitie gezet.
  How you call this?? Karma??
  What goes around, comes around!
  Het is diezelfde stok die de zwarte vogel slaat, die slaat de witte vogel terug.


  Maak melding

 17. Kan iemand mij misschien uitleggen, wat grondwettelijk is in Suriname ?
  Volgens mij wonen we in een bananenrepubliek, waarin maar 1 persoon aan de touwtjes trekt.
  De wereldgeschiedenis heeft al zo vaak uitgewezen, dat dat nooit goed gaat.
  In ons land zal dat niet anders zijn.
  Als Bouta wordt herkozen – en ik vraag onze Lieve Heer om dat te voorkomen – wordt ons land in de financiele afgrond geduwd.
  We kunnen nu al onze leningen al nauwelijks afbetalen (zie de noodkreet van de DSB van een paar weken geleden), dat die problemen met een 2e termijn Bouta alleen maar groter worden.
  Dan krijgen we te maken met een zo grote inflatie, dat we weer voor ieder product in de rij moeten staan.
  Dat vind ik ook ongrondwettelijk !!
  Jongeren hebben dat nooit meegemaakt, maar ik kan hun verzekeren, dat zoiets geen pretje is.


  Maak melding

 18. Maar hoe kan iemand iets roepen of beginnen te schreeuwen…maar niemand stelt hem de vraag…… waar van de grondwet…en…hoe van de grondwet…dan hoe…..ongrondwettelijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.