Regeren op richelsmalle basis wordt lastig

32

PARAMARIBO, 16 apr – Regeren op een richelsmalle basis wordt lastig, maar is niet onmogelijk. Volgens John Krishnadath, directeur van peilingsbureau Idos, is dit zo ongeveer de uitdaging waar de regering Bouterse – Ameerali voor staat. De meerderheid in het parlement is uiterst fragiel.

Met het vertrek van Paul Somohardjo’s Pertjajah Luhur is het aantal parlementariërs van de coalitie verminderd. Nu zijn er nog maar zes en twintig van de totaal een en vijftig. Dat wordt nauw balanceren. “Zodra een van de leden uitvalt, staat het parlement stil”, zegt Krishnadath tegenover de Times of Suriname. En dat leden maar al te makkelijk uitvallen bij met name Desi Bouterse’s Mega Combinatie is meer dan eens gebleken. Het heeft de afhankelijkheid van andere coalitiepartners de afgelopen jaren alleen maar vergroot.

De Mega Combinatie alleen beschikt over drie en twintig parlementszetels. En ook als de twee van Nieuw Suriname niet worden mee gerekend, komt het al dichtbij zes en twintig. Toch heeft de combinatie geen gelegenheid onbenut gelaten om zich te beklagen over het gebrek aan medewerking bij de coalitie genoten. Nu de basis veel smaller is geworden is er wellicht ook minder ruimte om er de kantjes af te lopen. Krishnadath ziet de regering de rit uitzitten. Zelfs als de nieuwe begroting het niet haalt, kan op de oude worden geteerd.

32 REACTIES

 1. Deze regering heeft TOTAAL geen bestaansrecht gezien het aantal ministers die onder DDB zijn vervangen of gereshuffeld.

  DDB had het wereldrecord waarschijnlijk verbroken, ware het niet dat Robert Mugabe die de scepter zwaait in Zimbabwe niet te verslaan is.

  Maar niet voor niets heet Suriname onder leiding van DDB SURIBABWE.

  EEN CRIMINEEL DIE AAN HET HOOFD IS VAN EEN REGERING IS EEN REGELRECHTE SCHANDE!!!!


  Maak melding

 2. Santhoki moet alle zeilen bijzetten om een aantal NDP leden over te halen naar de VHP. Desnoods omkopen met een bordje Dhaal, Kouseband en Roti. Met chutney als kers op de taart. Het paarse bolwerk verkeerd in terminale fase, de vraag is wie trekt de stekker eruit.


  Maak melding

 3. Met El Somo familie en Pl – prominenten hoeft niemand medelijden te hebben, Somo ea hebben hun zijn buit heel dik binnengehaald, domeingronden, topsalarissen, enz, enz, enz. zie ook de mini-sterretjes directeuren en hun vrouwtjes.
  El Rambo doet het ook niet veel beter of slechter dan El Somo. Van dezelfde laken als hierboven een pak. zie goud- en houtvelden, ministeries. Rambo is meer op zijn velden te vinden dan in de DNA bij vergaderingen. Strooien met us-dollars en euries bij optreden van artiesten en bij ABOP massameestings, enz.

  De Wolf DDB
  DDB is een (oude) vos, zeg maar wolf/roofdier (instinkt), die zijn haren verloren heeft, maar niet zijn streken. Zie maar hoe hij de tweede man ea heeft opgeruimd tijdens de militaire periode in de jaren 80 van de vorige eeuw.
  Sprookje van Roodkapje en de Boze Wolf
  Roodkapje( RK) wordt door de wolf (DDB) in schaapskleding opgegeten.

  RK: Oma! wat heb je toch grote ogen!?
  DDB met kiespijnstem: Dat is om je beter te kunnen zien.
  RK: Oma!, wat heb je grote oren!?
  DDB met kiespijnstem: dat is om je beter te kunnen horen.
  RK: Oma wat heeft u een grote mond?!
  DDB met instinktstem: Dat is om je heel snel op te kunnen eten. HAP
  En weg was RK/zie jaren 80, zie El Somo en Co.

  RK(het arme kind/volk van Suriname, EL Somo, Rambo enz) wist/weten niet dat de bek met die grote tanden van een wolf was. De wolf ging niet naar de tandarts, had (h)ol(o) tiefie, had wel kiespijn, tandplak en boesmetie tussen zijn tanden en kwam niet in de DNA.

  Hap deed DDB en Somo en Co waren ook gezien.
  Somo is niet de laatste, hap. Een wolf is een roofdier/instinkt en het is altijd HAP.
  DC van commewijne kan beter de eer aan zichzelf houden. Wie wil nu overgeleverd zijn aan de wil, instinkt van de wolf. Als een wolf honger heeft en zich bedreigd voelt, is het altijd HAP.

  Ronny Brunswijk (RB)/ABOP is gewaarschuwd.

  De gang om DDB zitten allerlei plannen uit te broeden. Je hoort ze niet en ziet ze niet en ze gedragen zich als (een) broedende kip/pen, die je niet moet storen. Maar als ze hun snode daden hebben uitgevoerd, komen ze van onder hun steen vandaan.

  RB en de gang jullie zijn gewaarschuwd, tenzij je ook broedende kippen om je heen hebt en snode plannen bedenkt. Wie niet weg is, is gezien, wordt opgegeten. RB! dat hapje zal DDB wel lekker smaken.
  uiteindelijk kwam de jagerman , jagerman en redde, roodkapje en oma uit de maag van de wolf.
  TEAM USA en de gang
  USA!, die is ook bezig en hun draaiboek is standaard overal ter wereld. De bouw van de ambassade is in volle gang. De Fransen, NAVO bondgenoten zijn ook stand bij, ea. volg de Dino-show in USA.
  Kwestie van tijd en het moment. Code kleur is altijd standaard. Kleur Groen!/de jager, jager, jagerman.


  Maak melding

 4. het zou beter zijn om nieuwe verkiezingen uit te schrijven vindt ik .als de ndp in de oppositie moet dan moet dat maar …maar ik geloof niet in valsspel van de ndp om de verkiezingen te winnen ,je hebt waarnemers en suriname staat niet bekent om verkiezingen te manipuleren kom zeg .wij gaan geen spijkers in laag water zoeken .somo en anderen moeten wat hebben om op te slaan en daar maakt ook front dankbaar gebruik van .front met name de nps moet zich schamen om te zeggen dat somo gelijk heeft .ze willen niet erkennen dat wat bouterse heeft gedaan om somo te verwijderen..vene wordt verweten omdat hij somo niet kon ontslaan bang dat de regering ten val zou worden gebracht.
  rusland zegt nu dat een samen werking met somo voorlopig niet aan de orde is .rusland speelt dubbel spel rusland is in paniek …wetende dat een deel van zijn achterban niet met de pl wil samen werken en als je niet oppast komt er een splitsing in de nps ,rusland is in tweestrijd .
  en ik hoop dat de nps aanhang klaarheid wil wat rusland gaat doen .rusland speelt een vuile politiek .door somo hebben velen de nps verlaten en rusland loekoe boeng mie bar joe .


  Maak melding

 5. Ik vrees dat het kabinet met de laatste krachtinspanning hoopt de rit uit te zitten. Maar ik vrees het ergste en dat dit op zijn achterste poten loopt en zijn langste tijd heeft gehad.

  De vrees van manipulaties etc. is aanwezig daar een nieuwe regering de amnestiewet kan intrekken waardoor de rechtsgang zijn beloop kan vinden.
  De NDP zal alles uit de kast halen om aan de macht te blijven waardoor Brunsie zijn kans groter wordt om heel heel belangrijk te worden in de verkiezingsstrijd en uitslag.


  Maak melding

 6. Dit is de zoveelste Coup van Bouta !
  Hij heeft het MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN GECOUPT EN NU KOMT een 100 procent ndper op BIZA die kan frauderen namens de ndp en bouta bij de volgende verkiezingen !!!


  Maak melding

 7. een hiyena riep tegen de koning leeuw en zij;’het is misschien niet onmogelijk,maar jij gaat het moeilijk hebben om te regeren,de koning leeuw zij tot die hiyena;’jij weet toch dat ik daadkrachtig ben.


  Maak melding

 8. Monorath zegt:
  Na intensief overleg met onze structuren, enkel en alleen ten faveure van het NATIONAAL BELANG zal Nieuw Suriname onverkort haar positie in het parlement handhaven. Zij zal zich niet chantabel opstellen voor wat betreft het invullen van posities.

  Ik zou uitkijken want iedere prijs kent zijn tol.
  Meedoen met MC zal leiden tot aftakeling en bedanken nadat met steun van NS zaken worden afgewerkt zoals MC het wil afwerken.

  Maar ja met open ogen de val inlopen heeft zijn prijs.


  Maak melding

 9. ZO, niemand hier heeft wat te zeggen zie ik dan maar verder want wat ik lees is gewoon mee praten en niks zeggen dus praten om het praten niet om wat te zeggen dus.


  Maak melding

 10. De Misdadigers Combinatie is niet in staat om te regeren.Wie erkennen en toegeven dar dit regiem rust,vrede en voorspoed hebben gebracht zijn erger dan oliedomme mensen. Een virus is veel wijzer dan al die oliedomme stommelingen die de misdadigers op handen dragen.


  Maak melding

 11. @Pero
  U spreekt als een democraat en dat mag ik wel. vandaar een plusje.
  U hebt gelijk dat Venetiaan zich door Somohardjo heeft laten manipuleren in het voor hem en de doelen van zijn regeringen zo wankele evenwicht. Als de man beter had kunnen communiceren, extroverter geweest was en wat makkelijker kloven met politieke tegenstanders had kunnen dichten had Suriname er nu heel anders uitgezien. Dat wil niet zeggen dat hij gefaald heeft de politieke omstandigheden waren niet anders, het maximale is gerealiseerd.

  Met meer nuances op naar een betere toekomst waarin wellicht een mogelijk voor een brede coalitie kan ontstaan en echt aan ontwikkeling gewerkt kan worden.


  Maak melding

 12. De oppositie is te verdeeld om voordeel te kunnen halen uit deze situatie. Derhalve is de coalitie eerder sterker geworden dan zwakker, want dwarsligger PL is er uit.


  Maak melding

 13. =Ik zou aan een ieder vragen het stukje te lezen in de ware tijd. Zie maar wie de leiders van het land zijn en wie eigenlijk bedriegt.

  INGEZONDEN:……En de sieka in de teen verdween.

  =Ik hoop het beste voor land en volk, maar zij zijn gewaarschuwd wie zij als leider willen hebben.


  Maak melding

 14. Mamorat joe onduidlijk bah, maar goed denk er ‘ns om joe o lasie strepie. Wang groot deel foe joe achterban e loekoe sa joe o doe. Jongen als je nou meedoet of niet DiDiBrie denk alleen aan zich zelf. DiDiBrie zal niets veranderen en jij zal ook niets voor ’t meedoen betaalt krijgen. Lekker spannend geweest sinds afgelopen maandag, grotere hooooogte, grotere hoooogte .DiDiBrie e tja Su vooruit. Jheeeee 17de rijkste land ter wereld jheeeeee brada nanga sa odiiiiii. Vene no bing boeng hahahaaaa odi odiiiio.
  Glenny.


  Maak melding

 15. Het is nog steeds mogelijk om met een minderheidskabinet te regeren. Dit is een kabinet die niet beschikt over een meerderheid in het parlement maar die wel wordt gesteund door oppositiepartijen al dan niet in wisselende combinatie.

  De NDP is met grote afstand de grootste partij van Suriname en het wordt tijd dat de minipartijtjes gaan begrijpen dat regeren zonder de NDP niet mogelijk is. Zodra ze zich hiervan bewust zijn zullen ze zij ervan doordrongen zijn dat het in hun eigenbelang is om zich op zulke momenten constructief op te stellen in het belang van de gemeenschap.

  Het besturen en de ontwikkeling van Suriname hoort boven mineure partijpolitieke belangen te staan.


  Maak melding

 16. Volgens mij klopt de telling in het artikel niet.
  Als we NS niet meer meetellen dan bestaat MC op dit moment uit NDP, Palu en KTPI. NDP heeft 17 zetels, Palu 2 en KTPI ook 2. Dus dat is samen 21, niet 23.
  AC heeft er vijf, 21 plus 5 is net 26.
  Echter die vijf van AC zijn drie Abop’ers en twee Beppers die in AC zijn gebleven (Pokie en Ajaiso). Van de laatste twee weet niemand zeker of ze nog in de coalitie zitten.
  Het wordt dus idd heel erg lastig.


  Maak melding

 17. Bouta yagi Tjekretjekre en ik geef hem geen ongelijk, het is, hoe je het ook bekijkt, een goede zet van Bouta, een zet die hem bij de komende verkiezingen winst zal opleveren. Maar terwijl ik dit opschrijf heb ik niet eens 1 USD op zak, maar al zou ik 23, 26, 18000 of 3 miljoen USD (om zomaaar een paar willekeurige bedragen te noemen) op zak hebben, ik zou niet eens 1 dollar cent inzetten bij een gokspel om te gokken dat de huidige regering de rit uitzit. Ik zou eerder willen inzetten op de val van het kabinet voordat de maand mei verstreken is.


  Maak melding

 18. @@@@ jo jo
  ik ben een democraat in hart en nieren .ik was npser en mijn familie ook .somo heeft een grote vinger in de pap in het geval van vene ,en vene kreeg koekje van eigen deeg .
  toch is het goed dat vene weg is maar die rusland wil regeren en ik denk dat deze man zich zo diep gaat verlagen om de samen werking met somo aan te gaan .front nps ,vhp
  gaan die somo weer opnemen als dat nodig zou zijn .
  de leiding van de pl moet het roer overnemen van somo en dat kan er zaken worden gedaan met de pl .in ieder geval heeft bouterse de aanzet geven om somo te wippen vene kon dat niet .


  Maak melding

 19. @ Abaisa : “het besturen en de ontwikeling van het land hoort boven mineure partijpolitieke belangen te staan”

  Het besturen van een land hoort niet thuis in handen van criminelen !

  Het ontwikklen van een land ook niet !

  Afrikaaanse en Zuid-Amerikaanse regimes onder leiding van criminelen bewijzen deze stelling !

  Suriname zal pas weer aan ontwikeling kunnen denken wanneer ALLE criminelen (moordenaars,drugsbaronnen, gronddieven etc) uit de politiek en het ambtenarenapparaat worden geweerd !

  Begonnen kan worden met een anti-corruptiewet en een integriteitswet !

  Voordien leuteren over ontwikkeling is ZINLOOS !

  PS : Sedert wannneer komt een crimineel op voor de belangen van het Surinaamse volk ??? Dat denken alleen
  SRIBI-SRAFU’S !


  Maak melding

 20. bouta is gewoon een sta in de weg voor het land en volk sme..

  onder deze lijder is sme geen demo-cratie laat staan een recht-staat..

  dat kan niemand ontkennen..

  dus opgeruimd met dit soort crimies..


  Maak melding

 21. de kwestie somo lijkt mij een gepasseerd station .
  over gaan tot de orde van de dag .ben het wel mee eens dat bouterse zijn waardeloze adviseurs als jozefzoon en noem maar op de laan uit stuurt .de besluiten die ze bouterse laten nemen deugen niet .perfect is geen enkele regering,
  maar die mannen zijn bejaard en hebben geen goede scholing denk ik .ik ga niet alles over een kam scheren maar durf wel kritisch te kijken in eigen gelederen .had vene front dat maar gedaan ,dan hadden ze meer dan vier zetels met name de nps .de mensen regeren dat land niet in lands belang ,er wordt etnisch geregeert .er zijn vele bewijzen en dat kan ik staven .zie de partij van somo en ook santhoki .de nps en de ndp zijn echt niet etnisch gericht.
  er zal nog heel veel moeten gebeuren om eenheid in dit land te crieeren .


  Maak melding

 22. rusland zegt niet warm te lopen om met de pl samen te werken .dat is larry wat deze frambo groeng jarie zegt .
  storm in een glas water ,nu verkondigen ze van alles om het volk om de tuin te leiden .als het er op aan komt zal je zien dat pero gelijk heeft .je kan het aanvoelen dat zowel de vhp als de nps stilletjes met somo gaan samen werken om de ndp tegen te werken .rusland weet dat een deel van de nps niet met somo wil gaan regeren anders krijg je een splitsing in de partij ,aan de andere wil rusland wel in de regering.ik zou graag willen nogmaals dat rusland niet met somo gaat samen werken tenzij somo afreed en de pl een andere voorzitter heeft .die somo is echt niet te vertrouwen ,de vhp geef ik toch het voordeel van de tweifel ,wat somo heeft geflikt heeft de vhp niet gedaan en daarom zeg ik vhp kom samen werken met de ndp .
  ai na pero taki .ik zie al wat zich gaat afspelen .


  Maak melding

 23. @pero,

  Ik moet mij verontschuldigen nadat ik jou had uitgemaakt voor ONVERBETERLIJKE BOUTAMANG en heb zelfs JoJo opgeroepen zijn hoofd niet met je moest vermoeien.

  Niet voor niets heeft JoJo heel veel geduld met je gehad. Als Democraat stel je voor dat er vervroegde Verkiezing moet komen. Dit had ik niet van jou verwacht!!!


  Maak melding

 24. @@@@hendry
  desi delano bouterse is en blijft de sterke man van suriname.
  zelfs nederland kan niet om bouterse heen .ze hebben alle moeite gedaan om een ambassade te heropenen maar bouterse geeft geen krimp en terecht .en dat is geen hoog moed van suriname met name de mc ,wij laten ons niet chanteren wij laten ons niet de les voorlezen .wij willen respect en dat is hoog in het vaandel en daar staat deze pero honderd procent achter .als de president zegt dat er verkiezingen komen in 2015 het zij zo .deze regering deze partij is niet weg te denken in de surinaamse samenleving .wij zijn echte democraten die door dit surinaamse volk gekozen zijn .zie wat met de surinaamse nederlanders gebeurt in nederland .ergens in denhaag worden ze gediscrimineert en willen ze het hebben over suriname .zie wilders en zijn aanhang ze worden steeds groter en lopen sommigen suriname af te kraken .hihihihihihi wo go keka dape !!!!!!de aanhang van wilders wordt steeds van invloed en de buitenlanders die dachten een nederlandse paspoort te hebben mogen hun borst nat maken .de nederlander zegt eigen volk eerst en terecht hebben die nederlanders ik geef ze groot gelijk .dit moet gelden voor hen die hun eigen land waar ze geboren zijn en voor lotsverbetering naar nederland zijn gegaan …en nu hun eigen land afkraken en hun mensen .chame ze krijgen nu koekje van eigen deeg .deze surinederlanders dachten dat ze geaccepteerd zouden worden als ze su gingen afkraken hihihih hendry joe na poorlai boy tang in oeng manarie jullie kunnen niets opbouwen ,als die witte nederlander het niet voor je doet heb je niets dus dimmen mie boy .
  jojo jou wil ik een ding zeggen ,pero is een democraat pero bekijkt is eerlijk en pero is een echte surinamer die hart voor zijn land heeft en niet zou willen dat nederland ons de les komt voor lezen wij willen niet afhankelijk zijn en blijven van nederland ,het is geen grootspraak ,wij hebben nederland nooit de deur gewezen het is de arrogantie van de nederlanders die dachten het surinaamse volk te be invloeden denkend dat ze rijk zijn dus konden ze het surinaamse volk omkopen met hun gedrag van bemoeien .zo werkt het niet denhaag wij hebben onze trots .jojo als bouterse de verkiezingen moet verliezen het zij zo .maar wij laten ons niet chanteren door nederland ,niet front regeert en die alles moest doen wat holland graag zou willen .zelfs de politie autos had deze santhoki de kleur gegeven van nederland .hebben deze fronters geen eigen waarde vraag ik mij af .een fucking oude brug van meer dan 70 jaar wilden ze aan suriname geven en moesten wij het zelf verschepen naar suriname ,een schande van arron en lachmon om die verroeste brug ook nog te willen nemen .
  dankzij de ndp met bosje aan het roer heeft hij van af gezien die verroeste brug te nemen en heeft bosje bewezen twee grote bruggen neer te zetten met eigen middelen .dankzij de ndp is commewijne tot bloei gekomen dankzij de ndp ziet men vooruitgang in para wij kunnen door gaan dankzij de ndp staat er een olie raffinaderij op weg naar domburg bij dijkveld de trots van mijn land .de front regering en nederland zouden deze dingen nooit en te nimmer realiseren ,hoe lang waren zij aan de macht en wat deden ze .het is de ndp die de aanzet heeft geven en daar ben ik pero ze dankbaar voor ,en de natie ,bouterse heeft jharab de steun gegeven om die plannen uit te voeren.
  jullie praten hoe slecht bouterse is maar deze man heeft heel veel bereikt voor suriname .als je kwaad wil praten over bouterse prima ,maar heeft hij niets goeds gedaan !!!!neeee voor de fronters en nederland .maar de gemiddelde surinamer weet wel beter .geen 18000 huizen geen ramp maar er wordt gebouwd en huizen aan de kleine man gebracht wat front niet kon .denken jullie dat santhoki segebai geld zou uitgeven voor woningbouw voor de kleine man !!!nooit .de hindustaanse ondernemers zou hij verrijken dat zou deze man doen .daarom zeg ik nps jullie slapen ,vene is weg ,rusland wordt wakker en ga samen werken met de ndp .de vhp gaat rusland te slim af zijn ,en ik verzeker jullie dat sommo gaat samen spannen met de vhp en rusland ding mang au tik vatoe tap nps tik oeng ai loekoe .
  bouterse wij houden van je .strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang ,herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang !!! dat we verstang .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.