Aantasting natuurpark Brownsberg wordt tegengegaan

15

PARAMARIBO, 16 apr – De voortdurende aantasting van het natuurpark Brownsberg zal een halt worden toe geroepen. Dit belooft minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. De dreigende teloorgang door mijnactiviteiten van goudzoekers, zal niet langer getolereerd worden.

Weliswaar is het niet de eerste keer dat een regeringsfunctionaris bescherming belooft van het natuurpark in Brokopondo. Al tijdens de regering Venetiaan was een beter beheer aangekondigd van dit publieke bezit. De Brownsberg is meer een grote heuvel vol bos, planten en dieren. Maar goudzoekers uit vooral omliggende gemeenschappen zijn er niet meer weg te slaan sinds er ook goud werd gevonden. “De problematiek van Brownsberg staat hoog op mijn prioriteitenlijst”, zegt Relyveld tegenover de Ware Tijd.

Een prioriteitenlijst waar overigens ook de landproblematiek prominent op prijkt. Brownsberg vergt speciale aandacht, zeker ook vanwege de sociale kant. “We werken aan een plan van aanpak. Een onderdeel daarvan is dat we jachtopzieners onderaan de berg stationeren om controle uit te oefenen”, aldus Relyveld. Daar blijft het niet bij. Met plaatselijke autoriteiten zal gesproken worden over alternatieve werkgelegenheid.

15 REACTIES

 1. Oom Leo is nog niet ver genoeg gevorderd.Over enkele maanden mag Relyveld ingrijpen.Dan bestaat er geen heuvel meer maar juist wat kraters en die moet men bewaren voor de geschiedenis.


  Maak melding

 2. beloven en (be)roven van staatseigendommen gaan hand in hand samen….
  Het merendeels van het volk staat knikkebollend erbij en kijkt ernaar….


  Maak melding

 3. Zolang de Surinaamse regering uit kortzichtige, weinig geschoolde, goudgeile gangsters als Bouta en Brunsie bestaat, is de Brownsberg in gevaar, omdat dit soort figuren denken dat de vernietiging van het milieu ten gunste van de goudwinning gelijk is aan het tot ontwikkeling brengen van het land; ‘a no ogri den man e du, na wan pis brede den man e suku’. Dat het gebied over tien jaar waardeloos is voor hen en hun nageslacht kan ze niets schelen, terwijl ze nog honderden jaren duurzaam van het gebied zouden kunnen profiteren/genieten als natuurpark.


  Maak melding

 4. Kortzichtig regeerbeleid.
  En dan beschuldigen ze elkaar van het niet hebben van visie.
  Het begrip ontwikkeling is in deze episode van de Surinaamse geschiedenis verworden tot een farce.
  Deze Regering voert een djompo futu beleid.
  Er worden mensen met dikke salarissen gefaciliteerd in commissies en andere regeringsorganisaties die gewoon geen klap uitvoeren en soms zelfs net weten welke bevoegdheden ze hebben. En Gerold Dompig is er zo een. Suriname is een autocratie, vandaar de populistische rode draad in de beleidsvoering. Economisch belang gelardeerd met populisme en corruptie is superieur aan het belang van het hebben van een prachtig en uniek natuurreservaat.
  We weten allemaal reeds bijna twee jaar van de onherstelbare ecologische schade die door illegale goudzoekers is toegebracht aan dit milieu.
  De Commissie Ordening Goudsector met Dompig aan het roer stond erbij en keek ernaar.
  http://www.gov.sr/sr/kabinet-van-de-president/werkgroepen/ordening-goudsector.aspx


  Maak melding

 5. deze gasten doen dingen voor korte duur .straks komt het weer in rustig vaarwater en zijn ze het vergeten ,nu is het even in de publiciteit straks verwatert het weer .
  dat gebied moet preventief worden gecontroleerd .niets houdt stand in suriname .zie die crape eieren die worden verkocht het zijn er duizenden ,men heeft geen oog voor de natuur in suriname ,geen enkele regering geeft prioriteit aan de natuur .


  Maak melding

 6. De voortdurende aantasting van het natuurpark Brownsberg zal een halt worden toe geroepen. Dit belooft minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB.

  Wat een lachwekkende toneel optreden van Relyveld.
  Zelfs de president van Suriname noch de man die ordenend moet optreden (lees Dompig) hebben tot nu toe kunnen voorkomen dat dit schitterend natuurgebied aan de rovers zijn overgelaten.
  Frans Guyana treedt als volgt op:
  Leger en politie trekken samen op.
  Arriveren bij het te ontruimen gebied
  Nemen alles in beslag, ja zelfs goud, en steken de boel in de fik.
  Delen boetes uit en wie wederom daar wordt aangetroffen gaat de cel in.

  Ik moet nog zien of dit gebeurt in Suriname. Volgens mij never nooit want belanghebbenden om dit gebied te ontginnen zitten in de regering.

  Dus minister doe wat anders noh en kraai geen onzin uit want je maakt jezelf en de regering belachelijk.


  Maak melding

 7. Over 20 jaar is de BrownsKRATER een toeristische attractie geworden met allemaal vreemde wezens die er rondlopen, éénogigen, driehandigen, tweevingerigen, dubbelhoofdigen, gebochelden, driebenigen, mensen met een staart, lopend op handen en voeten, hangbuikigen, allemaal vaal en bleekgehuid met groen bloed in hun aderen.
  Verminkt door kwikdampen en vervuild water lopen ze rond met met gebarsten lippen, zwerende en openliggende wonden, zoekend naar iets eetbaars dat er niet is.
  Het is geen illusie, het is werkelijkheid!
  De ondergang van Brownsberg, één van de parels van ons tropisch regenwoud!


  Maak melding

 8. JA, nu kan er door de genen die hier negatief rotzooi uit kraaien omdat het niet hun geliefde partij is nou het is beloofd dan zullen we zien of het gebeurt het geeft niet welke partij het doet het moet gedaan worden in belang van land dus natuur de vorige regering jullie geliefde had het ook beloofd en wat is daarvan terecht gekomen wat is daarop jullie antwoord 15j lang dus het gillen heeft geen zin wij moeten samen druk uit oefenen dat het gebeurt want het is ons allen belang ongeacht partijkleur vind ik wie steeds negatief zeurt of er wat goed of fout gebeurt dan weet je het al partij belang haat en verdeel zaaiers geef kritiek als niet goed is maar wees ook eerlijk als goed is zo laat je zien of je van SU houd of niet.


  Maak melding

 9. Vraag me af wat er met de pontons die zogenaamd waren stopgezet op het meer is gebeurd. De advocaten in Amerika wachten op hun volgende overmaking om weer iets onzinnigs te publiceren. En Dina en pa wat zand in de ogen te strooien net zoals die pa en de NDP dat proberen te doen met het arme surinaamse volk.


  Maak melding

 10. =Meneer Winston Wirht (neef van Bouterse) heeft zelfs via de brandig ooit gezegd dat het probleem moeilijk is om op te lossen.
  Vandaag krijgen de vorige regeringen de schuld.

  =Toen de vorige regering bezig was alles in kaart te brengen om een halt toe te roepen, kreeg men te horen dat dat zij problemen zouden krijgen, omdat de mensen in het binnenland toen hadden bedreigd.

  -Deze zelfde Brunswijk heeft de binnenlandbewoners toen altijd geleerd dat het goud aan hen toebehoort, omdat het hun leefgebied is.

  HYPOCRIET IS DEZE REGERING EN STEMMINGMAKERIJ.


  Maak melding

 11. Jullie kletsen die mensen van die dorpen krijgen niets van Brownsberg en jullie hadden ze al verhuisd voor het bouwen van een Dam waarvan zij na 100 jaar pas zelf van dat stroom konden genieten wat jullie doen tegen de binnenlandbewoners is uitbuiting en onderdrukking .waarom is de staat bang I’m het vonnis van de OAS na te leven .de zwarte beschaving van Suriname heeft rust ,niet van de overheid en ook niet van de rest van het volk


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.