dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijZwangere tieners van school ‘in eigen belang’

Zwangere tieners van school ‘in eigen belang’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 mrt – Zwangere tieners moeten wegblijven uit de schoolbanken ‘om hen te beschermen’. Dit zegt minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling. Er is dus geen sprake van discriminatie of pesterij. Parlementariërs zijn het er niet mee eens.

Adhin haalde zich de woede van parlementariërs op de hals toen hij zijn argumenten uitpakte in het parlement. Volgens de minister worden zwangere meisjes weggestuurd omdat ze gevaar lopen. Zo zouden ze zich kunnen bezeren aan de ‘scherpe randen’ van tafels. Onder meer parlementsvoorzitter Jennifer Simons wist niet wat ze hoorde. Ook zwangeren hebben recht op onderwijs. Simons dreigde met wetgeving om de minister te “verbieden dat u de dames het recht ontneemt.”

Schoolleiders hebben al lang besloten dat zwangere meisjes niet op school mogen. Het belangrijkste argument is dat leerkrachten niet over d vaardigheden beschikken voor het begeleiden van zwangeren. Volgens parlementariërs wordt te veel overgelaten aan de leerkracht. Er zouden duidelijker instructies moeten worden uitgevaardigd. Het ministerie zou juist als beschermer moeten optreden van ‘alle leerlingen en studenten’.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

49 REACTIES
 1. Minister ook thuis hebben de meisjes tafels waar ze zich aan kunnen bezeren.
  Als de baby er is hebben ze het stukken moeilijker met oppas. Ze moeten zo veel mogelijk gestimuleerd worden om de school af te maken zodat ze voor zichzelf en hun kind kunnen zorgen. Kom met een wet dat mannen/jongens verplicht om te zorgen voor hun kind.
  Maken is 1 en verzorgen moet je ze verplichten.
  Waarom mogen de vaders wel door naar school en de moeders niet????? Ik zei het als een straf voor de meisjes.
  Of je bouwt speciale scholen of je laat ze hun opleiding afmaken.


  Maak melding
 2. Er moet een school van zogende moeders worden opgericht.De aanstaande moeder gaan naar die school bij constatering van de zwangerschap.Na de bevalling nemen ze de kinderen gewoon mee naar school.De foetus heeft al les gevolgd in de moederbuik dus overschrijden deze kinderen de ouder in kennis.Deze kinderen moeten de kleuters van Bouva genoemd worden.Zij gaan uiteindelijk doorstromen naar de naschoolse opvang een initiatief van Bouva met njang patoe en al.


  Maak melding
 3. Deze gekke onervaren Adhin.
  Jaarlijks zitten tussen de geslaagden op de scholen ook een aantal zwangere tieners ertussen.Ze maken de scholen af netzoals de rest die niet zwanger zijn . Zwangere tieners op school zien is niet iets nieuws in Suriname.
  Hoe haalt deze gek het in zijn hoofd de school als een gevaarlijke plaats te zien voor zwangeren?!
  Wel is het raadzaam meer SEX voorlichting op de scholen te introduceren als ook over het het gebruik van voorbehoedmiddelen.PRACTICE SAFE SEX>


  Maak melding
 4. Laatste zin: Het ministerie zou juist als beschermer moeten optreden van ‘alle leerlingen en studenten’.

  Ja, en als die domme koeien zichzelf hadden beschermd waren ze niet zwanger geworden, toch?


  Maak melding
 5. Adhin begint steeds meer onzin uit te kramen, sindsdien is het hem naar zijn kop gestegen, sinds hij als minister van onderwijs is aangesteld, netals die Perneux die directeur van onderwijs is geworden, en onzin praat over schaars geklede leerkrachten, i.p.v. zich bezig houden met belangrijke knelpunten in het onderwijs.


  Maak melding
 6. Mevrouw Simons,

  U zou Adhin verplicht moeten laten beoordelen door onze serieuse geestelijke hulpdienst, want dit is een echte inkopper.

  Lowmang, Adhin ziet vrouwen graag in Boerka / Niqaab rondlopen en nooit deelnemen aan het onderwijs.


  Maak melding
 7. -Ik ben het mee eens dat deze tieners van school gaan, omdat de leerkracht inderdaad niet voorbereid is op zwangerschapscomplicaties.

  -Als er nou iets zou gebeuren met de zwangere bestaat de kans dat er geen les meer gegeven kan worden aan de rest van de kinderen en dat alle aandacht naar de zwangere gaat.

  -Zwangere op school toelaten is een vrij briefje voor de andere kinderen dat zij ook zwanger mogen worden en gewoon hun studie mogen af maken.

  =Zwangeren zijn niet verzekerd met hun baby


  Maak melding
 8. Duidelijk geval van niet in de toekosmt kijken. Als deze zwangere meisjes niet naar school kunnen, zullen ze later ook niet zelf de kost kunnen verdienen voor hun kroost.

  Wat een visie! En zo iemand zit op de post ‘volksontwikkeling’!


  Maak melding
 9. Vaders opsporen mee laten betalen in onderhoud van het kind, desnoods met een dna test…

  Het is niet alleen de schuld van de meiden maar ook van de vaders, laten ze ook maar voelen…

  Leerplicht moet voor iedereen gelden dus ook voor zwangere vrouwen, om in de toekomst onafhankelijk te kunnen zijn…


  Maak melding
 10. zwagerschap op scholen is niet te voorkomen en vooral in Surinaamse scholen,en de kinderen die naar de stadschool gaan is helemaal geen controle ,en een voorlichting ontbreek op alle scholen .ouders moeten zijn kinderen beter voor lichten moeten geven over sex dat is nog steeds taboe ,ouders weet niets ,hoe ze kinderen moeten voorlichten ,de minister moet ook de ouders voor lichtengeven , om de probleem het hoofd te bieden voorlicting geven. Surinaame kent de hoogste alleenstaande moeder in het regio ,het jongens verleiden meisjes , met mooie worden ,en als ze zwager zijn laat het jongen niets meer van zicht horen.


  Maak melding
 11. @Santusha, het komt misschien middeleeuws over, maar voor deze kinderen moet er ook opvang betaalt worden.

  Tegenwoordig moet je heel voorzichtig zijn om kinderen thuis te laten voor de opvang, omdat je niet weet welke gek langs loopt met mooie praatjes en voordat je het weet wordt dat kind seksueel misbruikt.

  -Waar blijven de vaders van deze tieners??

  -Een betere opvoeding en toekomst lijkt mij het beste.


  Maak melding
 12. Schande, dat een minister van een westers democratisch land zoiets durft te zeggen.
  Een zuivere vorm van discriminatie.
  Ik ken dit soort beschamende regelgeving in geen enkel ander beschaafd land.
  En dan de argumenten, die er worden bij gehaald.
  Adhin, je bent nog een jonge minister, maar ga je heeeeeeel erg diep schamen voor wat je hebt gezegd en als je meent, wat je zegt, ben je geen minister waardig.
  Dan moet je opstappen.


  Maak melding
 13. @@Jacobus ze kunnen met 1 school beginnen en naderhand eindigen met 50 of meer!

  @@@ Paagal inderdaad de geile vaders oppakken en voor de kost laten zweten en de smoor verliefde geliefde verstandige dames de school afmaken, maar dan de papieren diploma halen en geen 2e kind!!

  Uiteindelijk sturen de ouders de kinderen op school voor hun toekomst en komen terug met kinderen!1 hoe dom kunnen ze niet zijn??? eigen schuld dikke bult. laat ze maar boeten!! Naai ding wani toch??


  Maak melding
 14. In Amsterdam heb je het “Joke Smit college” waar dit soort jongeren, drop outs, wel te verstaan, hun opleiding kunnen afmaken.
  Voor een zwangere leerling is het sociaal-maatschappelijk moeilijk om met dikke buik rond te lopen op school. Je wordt nagekeken en de roddelmachine draait op volle toeren!
  Je moet emotioneel dus heel sterk in je schoenen staan om hiermee om te kunnen gaan in het “dorpje” Paramaribo.
  Daarom zou ik pleiten voor een avondschool.

  Ik ben trouwens, een grote voorstaander van het voltooien van de opleiding. Dus zwangere meisjes moeten de kans krijgen dit te mogen doen en moeten beschermd worden vanwege hun kwetsbaarheid.
  Het ongeboren kind wordt anders de dupe, als wij ze deze kans ontnemen. Dan zit de maatschappij met een zoveelste probleem opgezadeld!
  Maar vooralsnog: Sexuele voorlichting op school! Je kunt niet vroeg genoeg beginnen!


  Maak melding
 15. is die minister adhin wel naar school geweest?
  oh ja natuurlijk ……in suriname.
  3 man aan een schooltafel en geen leermiddelen ….in zijn tijd.
  tieners blijven leerplichtig zwanger of niet.


  Maak melding
 16. okay,… baby wordt geboren, tienermoeder gaat met kindje naar school, geeft borstvoeding in de klas, pamper verschonen, ’s nachts nog voeden en wakker liggen omdat kindje huilbui heeft, moeder komt ’s morgens op school helemaal broko dan begint het opnieuw!!!!

  om de overige klasgenoten te beschermen, ( kan nooit bevorderlijk zijn voor de leerprestatie ) hoort dit soort BIG-BELLY-PRET niet in de klas punt uit!


  Maak melding
 17. Basmatie laat je beter informeren voordat je stommiteit uitkraait.
  Vrouwen studeren meer dan mannen in Suriname. Ga maar zelf na op de scholen. Hoe hoger de opleiding hoe meer vrouwen en minder mannen.
  Studenten van Suriname hun grammatica spaans is beter dan de studenten die uit landen komen waar spaans hun taal is.
  Leerlingen van Suriname kunnen meer op school dan die van Nl.
  Als het op computer gaat weten die van nl meer maar hier moeten de studenten alles leren uit hun hoofd.
  Als je niets te zeggen hebt hou dus je mond.
  Zorg ervoor dat jouw kinderen naar een school gaan waar ze binnen 5 jaar drs zijn.


  Maak melding
 18. Zwangere tieners moeten wegblijven uit de schoolbanken ‘om hen te beschermen’. Dit zegt minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling. Dit is duidelijke taal i.p.v.,die gast(en) die met één pauwenveer in zijn/hun paradijskostuum in de rondte huppelt/huppelen en allerlei beloften doen en per saldo niets van bakken.
  De schoolleiders
  Schoolleiders hebben al lang besloten dat zwangere meisjes niet op school mogen. Ook dit is uitmuntend besluit.
  Zwanger tiener meisjes en hun vriendjes
  Vooral als deze zwangere tiener meisjes, waarvan de moeder en of ouders niet voor kan zorgen en het toekomstige kind vaak in grote armoede terecht gaat komen. Voor een zwangere tienermeisje heb je ook een mannelijke tegenpartij nodig.
  Gasten
  Deze gasten moeten ook goed in beeld worden gebracht en gepaste niet mis te verstane orthodoxe ( = zorg dragen voor het kind (lichamelijk en geestelijk) voor alles dat het nodig heeft vanaf de geboorte tot jong volwassen zijn en pas hiermee te stoppen nadat deze een beroepsdiploma of vakopleiding met succes heeft afgerond dat/die werk en inkomen biedt) maatregelen voor genomen worden. Zo’n wet moet in de grondwet van Suriname gemaakt worden, waardoor voor deze flierenfluitjes een bruinhard hout knuppel achter de deur gehouden wordt en waarmee ook keihard raak geslagen kan worden.
  Door zo’n wet kan ook voorkomen worden dat dit rotzooi ophoudt of sterk vermindert van zwangere meisjes in de schoolbanken en deze gasten verantwoordelijkheid leren dragen. Zo wordt ook alle scholieren bijgebracht dat hun diploma hun eerste man of vrouw is. Tel uit je winst: leerlingen met diploma’s, een geschoold volk, normen en waarden, principe, verantwoordelijk-heidsbesef, bepaalde soorten criminaliteit nemen af, bandeloosheid, kinderen die opgroeien in een gezin, enz, enz, enz.
  Er zijn grote Surinaamse volkstammen die al generatieslang er maar op los leven en een van de oorzaken is tiener zwangerschap bij tienermeisjes en gasten die niet hun verantwoordelijkheid nemen, maar ding man dé dok. Ook de armoede onder deze groep Surinamers wordt op die manier in stand gehouden en de zaken die als negatief uit de voorbeelden in de laatste zin van de vorige alinea vermeld is in stand blijven houden.
  De schoolleider en de minister van Onderwijs & Volksontwikkeling kunnen wel spijkers met koppen slaan en zo hoort het in een maatschappij dat aan het afglijden is. In Suriname moet men zaken zegen zoals het is. Het is niet gemakkelijk in een maatschappij waarin zij die aan de touwtjes trekken hun snorren drukken, ja wat verwacht men dan van 9 die gasten/ zwangere meisjes op school) het arme volk. Triest!


  Maak melding
 19. -Hoe hoog moet je IQ zijn om in Sur minister te mogen worden en dan van Onderwijs?
  -Zulke kul heb ik nog nooit gehoord. Als de meisjes zich kunnen bezeren, dan is er iets niet goed aan het meubilair.Wat voor type meubilair is dat?
  -Applaus voor de Sur leerlingen dat pesterijen niet van hun kant komen,dat getuigt van hun volwassenheid. Deze meisjes moeten studeren om voor zichzelf en hun kinderen te kunnen zorgen.
  -De vraag die men zich moet stellen is “Hoe gaan we dit hardnekkig probleem van tienerzwangerschappen te lijf?”
  – ook op speciale scholen weten leraren niets over zwangeren.Daar zijn ziekenhuizen voor.Waar wordt gezegd dat de leraar ook gynaecoloog moet worden? Die gast moet echt iets zinnigers gaan doen.


  Maak melding
 20. Tegenwoordig kun je met een DNA test met zekerheid bepalen wie de verwekker is, maak een wet dat elke verwekker (ik noem hem geen vader) moet opdraaien voor de verzorging van het kind dat hij buitenechtelijk verwekt heeft (hij moet b.v. minstens 40% van zijn inkomen afstaan), heeft zo’n smiecht geen inkomen dan sluiten we hem op in Santo Boma, zodat ze hem daar leren dat onbeschermd seks hebben grote gevolgen kan hebben of zelfs gevaarlijk kan zijn, dan is het probleem van de tienermoeders en alleenstaande moeders meteen veel kleiner of misschien wel van de baan in Suriname.


  Maak melding
 21. JA, wij kunnen gillen wat wij willen de een weet het beter dan de ander ik denk dat het er van af hangt hoever de zwanger schap is hoe meer risico dan zou het wel het beste zijn dat die dame thuis blijft en als bevallen is haar school verder af maken dat is dan de risico dat jij neemt en dan moet zij ook nog voor oppas zorgen want als er wat op school met haar gebeurt dan is het de schuld van school dus laat ze nu weten dat ze die risico nemen want ik zie al een klas van 25 met 8 zwangere dames en dan in de pauze met 150 leerlingen je weet maar nooit denk dat thuis het veiligst is mijn mening sta achter ADIN.


  Maak melding
 22. Als een volwassen vrouw zwanger is geeft dit een normaal beeld van de mens…….. maar een kleine meid 12 jaar of meer…wat voor gezicht is dat…unu kaba….de overheid zal dan voor de periode van zwangerschap bij kinderen dan maar een soort van zwangere kinderen(jeugdigen)school moeten opzetten.


  Maak melding
 23. Sinterklaas kapoentje, gooi wat in m’n schoentje. Niet Sinterklaas, maar een andere klaas heeft wat in het poentje gegooid van die zwangere tieners. Ze zijn wel goed voor in ieder geval een ding, nl sexuele voorlichting. Praktijkervaring. Ervaringsdeskundigen. Stel je eens voor dat zo’n meisje een bal krijgt tegen haar buik op de gymles of een stoot van een ander kind.
  Hoeveel maanden zwanger moeten ze zijn willen ze van school af? 8 maanden? Een buik waar de overige kinderen zich aan storen en irriteren? Veelvuldige lesonderbrekingen omdat iemand moet braken en naar de toilet moet? Een spontane lekking op de schoolbank? Een bevalling in de klas? Moet er niet aan denken om m’n kinderen naar zo’n school te sturen.


  Maak melding
 24. De mini-ster is bang dat de Tiener moeder zich bezeert, aan de scherpe randjes van de schooltafels. Wel Mini-ster,deze Tiener moeder heeft zich aan iets anders bezeert, en dat niet zo pijn, maar dan loopt je wel met een dikke buik.


  Maak melding
 25. @Jacobus vrijdag 14 maart 2014 om 13:35 uur
  “Er moet een school van zogende moeders worden opgericht.”

  Binnen wan jari…heel Paramaribo?…SSJWAANGER.
  Hai mi boi.


  Maak melding
 26. Wat dit onderwerp betreft, wil ik het volgende boek aanbevelen: Van tienermoeder tot professional. Een autobiografisch boek van schrijfster/ columniste Peggy Anijs.


  Maak melding
 27. Jammer dat de Vrouwen Organisaties, dit probleem ook niet naar voren hebben gebracht op de Internationale Dag van de Vrouw in Suriname.

  Maar ook de (daders) zijn de (vaders) moeten flink worden aangepakt.
  Er zijn legio voorbeelden hoor!

  Johan alias (Limbo) van Latour, je weet wel om de hoek van Omoe Snesie, heeft Josephine van Marowijne-project zwanger gemaakt.
  Wij wisten het niet zeiden Mama & Papa.
  En natuurlijk is die Johan alias (Limbo) niet meer te traceren.
  Want die heeft onmiddellijk de (benen) genomen naar een nieuw slachtoffer genaamd Jenny van Flora-A.

  TIENER ZWANGERSCHAP IS NOG STEEDS EEN GROOT PROBLEEM!


  Maak melding
 28. Armoede ouders met max. 2 kinderen, verplicht steriliseren. Bijna 100% zeker dat deze kinderen de criminaliteit ingaan en dat de staat en het volk op moet draaien voor de kosten.


  Maak melding
 29. Dus eindelijk maken die gasten in het DNA zich zorgen om TIENERZWANGERSCHAP.

  DNA wil duidelijk beleid regering over tienerzwangerschap
  15 Mar. 2014 (Bron-starnieuws.com)

  Assembleelid Noreen Cheung (Mega Combinatie/NDP) Parlementariërs nemen minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling behoorlijk kwalijk dat er vanuit de regering geen duidelijk beleid is over tienerzwangerschap.

  Noreen Cheung (Mega Combinatie/NDP), vroeg donderdag tijdens de openbare vergadering aandacht voor een zwangere tiener op het Havo. Ze ergerde zich er over dat Adhin er niet eens bij stil stond dat door deze leerlingen de toegang tot de school te ontzeggen, er getornd wordt aan kinderen- en vrouwenrechten.

  Plotseling is deze (Noreen Cheung) in beeld met haar verhaal.
  Vermoedelijk is deze toekomstige TIENERMOEDER een bekende van (Noreen Cheung).

  Het is straks ook niet uitgesloten dat de (dader) tevens (vader) Johan alias (Limbo) van Latour project is.

  En hij heeft wederom de benen genomen naar richting Para,
  om weer een andere tiener tot slachtoffer te maken.
  Want zo’n figuur kent geen enkele verantwoordelijkheid.


  Maak melding
 30. @Wasmasjien:”Binnen wan jari…heel Paramaribo?…SSJWAANGER”.

  Wasmasjien, jij draait de dingen om.
  In dezelfde strekking als:
  “Geef ze anticonceptie en ze gaan op los”
  Of “geef ze sexuele voorlichting en ze gaan op los”
  Zo werkt het echt niet.
  Ze gaan sowieso op los op die leeftijd. De hormonen zorgen daarvoor.
  Daarom moeten wij volwassenen de taak op ons nemen om ze goed voor te lichten en indien het toch misgaat, ze goed op te vangen en te begeleiden.
  Het ongeboren kind wordt anders de dupe en daarmee ook de maatschappij!
  Als het fout gaat met de jeugd, schort er iets aan ónze opvoeding!!
  Ze doen niet anders als wij, toen we hun leeftijd hadden. Uitzonderingen buiten gelaten.
  In mijn schoolloopbaan ken ik 2 meisjes die zwanger werden op school. Katholieke school, hoog aangeschreven, streng beleid! Het gebeurde in die tijd ook.


  Maak melding
 31. Helemaal eens met Lea, eerst thuis beginnen met goede seksuele voorlichting en ook voor de scholen is hier een schone taak weggelegd. Ouders moeten hun meisjes leren om zorgvuldig met hun lichaam om te gaan respect hebben voor zichzelf en niet ingaan op mooie praatjes van mannen/jongens. Ook ben ik ervoor dat zwangere meisjes hun school afmaken, maar dan op een ander tijdstip of een aparte school voor zwangere meisjes.


  Maak melding
 32. wat een ongelofelijke domme gasten komen hier zeg,ene basmatie vind dat het onderwijs niveau in sur slecht is iemand die duideijk niks weet van het school niveau hier.ik heb er geen woorden voor die onzin die er soms gepost word maarja over scholing gesproken .


  Maak melding
 33. Waar moeten de zwangere meiden dan heen, beste minister? Een zwangerschap duurt maar negen maanden en geen eeuwen. Richt een school op voor die meiden, waar ze behalve regulier onderwijs ook nog lessen krijgen in moederschap en opvoeding. Ze gewoon thuis laten hangen is niet alleen kortzichtig, maar bereidt hen ook niet voor op een sterke maatschappij waarin ook zij moeten bijdragen. De tienermoeder betaalt zo wel een hoge prijs. Ze krijgt een stempel van ‘mislukt’ op geplakt, wat natuurlijk weer gevolgen heeft voor haar kind. Minister als je het land vooruit wil brengen, zul je iedereen – dus zeker de tienermoeders- moeten scholen. Of gaat u ze allemaal in uw achtertuin opvangen? Wees nuchter, een uitgesteld probleem wordt makkelijk een grote ‘soro’. Daar zit u toch niet op te wachten, of wel? De overige leerlingen moeten goed voorgelicht worden. De rondzaaiende jongens moeten hun verantwoordelijkheid voor hun kind nemen. Goede voorlichting is niet alleen een praatje houden, maar ook goede dagbestedingen voor de kinderen ontwikkelen zodat ze een bredere visie voor hun eigen toekomst hebben dan alleen maar verrast te worden door ongewenste zwangerschappen. Een Minister van Onderwijs hoort meer te weten dan de (zwangere) tieners zelf en geen struisvogelpolitiek te spelen. Wake up Adhin !


  Maak melding
 34. “Zwangere tieners moeten wegblijven uit de schoolbanken ‘om hen te beschermen’” en “Zo zouden ze zich kunnen bezeren aan de ‘scherpe randen’ van tafels.”

  Als je zo’n redenering durft op te zetten, ben je per definitie ongeschikt als minister, zelfs als je wat dingen goed hebt gedaan.

  Het commentaar van Ira van Vrijdag 14 maart 2014 om 15:28 uur maakt hem zelfs bijna ongeschikt als mens.
  Met name “Zwangere op school toelaten is een vrij briefje voor de andere kinderen dat zij ook zwanger mogen worden en gewoon hun studie mogen af maken.” toont dat er een verknipte geest in die persoon huist.


  Maak melding
 35. wendy ik vind het spijtig voor jou dat je niet verder bent gekomen dan de lage freubel.
  waarschijnlijk heb je net als adhin alleen een veterdiploma behaalt.
  het onderwijs in suriname was indertijd een wanvertoning.
  verouderde leerstof , mishandelingen door de leraren, verbod om een andere taal te spreken behalve het nederlands. enz.
  de voormalige kolonisator begreep dat de bevolking laag geschoold moest blijven.
  begrijpend lezen heb jij dus niet geleerd …..helaas.


  Maak melding
 36. In Zuid Afrika kun je bijna overal gratis condooms vinden. Wordt tijd dat ze dit ook in Suriname gaan doen. Zou vele miljoenen besparen als het gecombineerd werd met goede en TIJDIGE voorlichting.

  Kennis, inzicht en overzicht ontbreekt volkomen bij Adhin. Is hij soms voortijdig van school gestuurd wegens schijnzwangrschap??? Komt meer voor bij mannen.


  Maak melding
 37. Als tieners loops zijn moeten zij zelf kunnen kiezen tussen moeder worden of naar school gaan .Als zij denken dat ze oud genoeg zijn om moeder te worden,kunnen ze beter thuis blijven om voor hun kinderen te zorgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES