Parlementariër tegen idee voltijds parlement

23

PARAMARIBO, 14 mrt – Voltijds lidmaatschap van het parlement. Parlementariër Harish Monorath (Mega Combinatie/Nieuw Suiname) ziet het niet echt zitten. Zijn fractiegenoot Anton Paal mag dan wetgeving voorbereiden om het zover te krijgen, de huidige toestand lokt eerder.

Zo kunnen parlementariërs altijd nog terug naar hun oude baan als ze niet meer worden gekozen. Maar de vraag is ook of het echt nodig is “omdat men niet zoveel wetgeving maakt en Suriname niet wetgevinggevoelig is’, zegt Monorath tegenover Dagblad Suriname. Toch zijn er lui die geloven dat het meer voor de samenleving zou opleveren. Nu hebben parlementariërs de ruimte hun oude baan te behouden. Ook kunnen ze allerlei andere functie bekleden.

Daar vallen ook functies onder als adviseur van de regering. Dat levert ook nog een stuk belangenverstrengeling op. De efficiëntie en effectiviteit van het parlement zouden lijden onder de huidige toestand. Maar volgens Monorath is het een kwestie van beleid. Het parlement is best in staat om elke maand minstens één wet te vervaardigen. Maar dan moet de discipline erin. Ook de politieke partijen zelf moeten daaraan meewerken.

23 REACTIES

 1. Ze mogen hun oude baan behouden (om het niet te verleren), maar ze krijgen daar, zolang ze parlementariër met een riante schadeloosstelling zijn, niet voor betaald of als dat juridisch een bezwaar is, dan moet dat salaris gestort worden op rekening van Stichting Matoekoe, Blinden instituut, Claudia A. en/of Huize Campagne, dan zullen we merken hoe makkelijk het is om twee baantjes te hebben en hoe graag ze hun oude baan, voor de tijd dat ze parlementariër zijn, niet willen loslaten.


  Maak melding

 2. Uurloon ontvangen.
  Kom je niet dan krijg je niets.
  Geef je 2 ambtenaren het werk om de uren te registreren en gelijk in de computer.
  Niemand kan het meer veranderen.
  Je wilt geld ontvangen terwijl je geen klap doet?
  Mooie grap.


  Maak melding

 3. Ai mi Gran Gado…..wat voor ballentent wordt het Parlement nu.Willen deze gasten zo geld op hun salarisrekening overgeschreven hebben zonder geen mars te doen.Nou Pres DDB,als ik in Uw plaats was,zou ik die parlementariers geen cent uitbetalen. Wat voor flauwekul is dat?? Het wegblijven en geld ontvangen.Anders moet U heel gauw de WW wet invoeren in Suri.Helaas,dat helpt toch niet denk ik Pres,want in geliefd Suri is toch alles mogelijk.


  Maak melding

 4. Natuurlijk is het werk van een Assemble-lid geen full time baan.
  Dat merk je nu toch heel goed.
  Er wordt al weken niet vergaderd en niemand, die iets mist.
  Bovendien zijn Assemble-leden de grootste hosselaars van ons land.
  Dat er bijna altijd sprake is van tegengestelde belangen zal hun een worst zijn, als ze maar geld vangen.


  Maak melding

 5. De efficiëntie en effectiviteit van het parlement zouden lijden onder de huidige toestand.

  Maar volgens Monorath is het een kwestie van beleid.

  Het parlement is best in staat om elke maand minstens één wet te vervaardigen.

  Maar dan moet de discipline erin. Ook de politieke partijen zelf moeten daaraan meewerken.

  Wel Harish Monorath:
  DNA heeft slechts 1 WET binnen enkele dagen GEREALISEERD.
  En dat is de bekende AMNESTIEWET voor DADA & Co.

  En verder is er geen enkel DISCIPLINE noch BELEID te traceren in het DNA van DADA & Co.

  Er ontbreekt totale DESKUNDIGHEID, PROFESSIONALITEIT en GESPECIALISEERDE kennis alsmede ervaring in het DNA van DADA & Co.

  Wat ze wel in huis hebben, zijn hun eigen VAARDIGHEDEN om land en volk te belazeren en zich zelf te verrijken.

  Wet- en Regelgeving is nog steeds zoek in SU.

  Maar het is ook goed dat u als parlementslid dit verhaal naar buiten te brengt.


  Maak melding

 6. Ik heb Monorath hoog zitten, maar dit is pure nonsens wat hij zegt. Het parlement hoort in deze tijd fulltime te zijn. Dat vraag natuurlijk om meer inzet en daar zijn de dames en heren te beroerd voor. De hoofdfunctie van het parlement is die van een controlerend orgaan en dat betekent dat er meer van de leden wordt gevraagd dan alleen maar een wet te slaan, een keer per maand. Er horen ook inhoudelijke discussies te worden gehouden over verschillende maatschappelijke onderwerpen. en dat gebeurt nauwelijks. Bij een groot deel van de leden is het gebrek aan kennis hiervan de oorzaak. Ze laten zich ook niet scholen, omdat zij van mening zijn de wijsheid in pacht te hebben. Het bevreemd mij dat een jurist als Monorath geen oog heeft voor die belangenverstrengeling waar sprake van is. Je kan de regering niet controleren en tegelijkertijd ook adviseren of in aan andere lijnfunctie te zitten. Daarvoor moet wetgeving worden gemaakt. Ik geef Monorath in overweging hiervan een issue te maken voor de verkiezingen 2014.


  Maak melding

 7. Dus die Monorath ziet DNA nog steeds als een njang patu business …………zich daadwerkelijk……… 100% inzetten voor land en volk is er niet bij.
  Maar dan zijn het toch schurken streken…….daarom lijkt DNA al jaren op een soort van kweekvijver van boeven.


  Maak melding

 8. Onze Surinaamse parlement is een doodgewone orgie van corruptie. Ongeacht van wie aan de macht is. Als deze amateurs part time willen werken ongeacht van “conflict of interest” waarom krijgen ze dan nog een afzwaai pensioen? Als ze eenmaal parlementarier worden moeten ze eerst alle belangen indienen en bij conflict zich afzijdig houden.


  Maak melding

 9. @FER. E,

  Vergis je niet: Suriname wordt steeds professioneler en gaat steeds meer vooruit. Onderschat Suriname niet. Het land is momenteel een inhaalslag aan het maken. Ga eens een keertje op vakantie, dan zul je de positieve veranderingen van heel dichtbij zien. Is een echte aanrader om eens langs te gaan in Su.


  Maak melding

 10. Ja. Jammer Harish. Dan moet je maar iemand anders de kans geven. Er is te veel te doen in het parlement. Misschien moeten we van 51 parttimers naar 31 fulltimers gaan.


  Maak melding

 11. Smatje

  @FER. E,???????????????

  Vergis je niet: Suriname wordt steeds professioneler en gaat steeds meer vooruit. Onderschat Suriname niet. Het land is momenteel een inhaalslag aan het maken. Ga eens een keertje op vakantie, dan zul je de positieve veranderingen van heel dichtbij zien. Is een echte aanrader om eens langs te gaan in Su.
  NB.
  Ik ben woensdag terggekeerd van 3 weken Holland. Wat wij nodig hebben zijn mensen, die eerlijk en oprecht zaken in
  geode banen willen helpen leiden. In principe zijn alle ingrediënten er. Begin alvast met z’n allen van dit land te houden, dan zal het heus wel goed komen! In die Airbus A-340 zaten opvallend veel Hollanders. En geloof mij, “echt niet omdat het slecht gaat met- en in Suriname.


  Maak melding

 12. Mensen rustig aan (bloeddruk)ik kan me niet vinden
  in de manier van denken van de orde van adv (kloodzak)maar ik ken deze mensen hun leefstijl (vooral zijn vrouw s.gadradj)dus dat geld van de dna is lang niet genoeg voor al hun luxe .
  een vraagje aan h manorath? wanneer heb je tijd om met mij in een ruimte van 3 bij 4 (gesloten) zodat dat ik dat gladde gezicht van je in mekaar kan slaan


  Maak melding

 13. voltijds of deeltijd , manoe De rat zal aan bijde kanten staan want het gaat bij hem om het geld en niet om de prestatie .
  dit aftrksel van het nieuwfront is gewoon een opposant die de schoennen van coalitie likt .


  Maak melding

 14. @ Paraman :

  Het Land op zicht is niet slecht,mijn kumba tèté is hier begraven dus ik ga niet negatief over Su schrijven!
  Als het nou beter wordt geregeerd, gaat het nog beter:maar ja, dat is nou de kunst van regeren. een Land dat door Zakken vullers wordt geregeerd gaat nooit goed,nooit en nergens op de wereld. Nederland is een rijk Land maar, ze hebben bijna in ieder Provincie een Voedselbank staan.
  Maar voorlopig hebben ze Cuba 30 miljoen aan schulden kwijt gescholden. Dat is ook bekrompen en wanbeleid van de Regering,dus ook een stelletje pleuris lijers zijn het.
  Eerst je eigen Volk en dan pas aan anderen denken.
  Zo crieeer je Populisten als Wilders en consorten, maar in mijn ogen is G.Wilders terecht bezig !!!!!


  Maak melding

 15. Geen geleuter met president, ministers, parlementariers, verkiezingen, leugen, bedrog.
  Gewoon een koning, met volledige macht, die de knapste koppen van het land als ministers, raadgevers, ambtenaren, bedrijfsdirecteuren enz. kan aanstellen.
  Ik stel mij kandidaat als Koning de Eerste. Welkom in het Koninkrijk der Surinen.


  Maak melding

 16. @Grasbarki,

  Meen je dat nou? Dat Wilders terecht bezig is? Die mafkees is zelf niet eens een 100% blanke en toch lopen blanken achter hem aan. Wat zegt dat? Dat hij zelfs z’n grootste aanhangers, de blanken, heel goed weet te misleiden. Ook Hitler was geen 100% zuivere koffie en ook hij wist z’n blanke germaanse aanhang goed te misbruiken.
  Fiuguren als Wilders bestaan politiek alleen omdat ze tegen iemand kunnen aanschoppen. Is het niet tegen marokkanen en moslims, dan gaat hij tegen hindoestanen en creolen aanschoppen. Ik snap niet dat welke allochtoon dan ook voor Wilders stemt. Je moet echt een flinke hekel hebben aan je allochtoon-zijn dat je op Wilders stemt. Anders kan ik het niet verklaren, want Wilders is geen vriend van GEEN ENKELE allochtoon. Ik wens jou en mensen die denken zoals jij betreffende Wilders meer wijsheid toe.


  Maak melding

 17. Beste Rudinho, natuurlijk is het (meer dan) een voltijdbaan voor degene die het parlementair werk serieus neemt. Ook op dagen dat er niet vergaderd wordt dien je het volk te dienen door onder het volk te zijn om te weten te komen wat er leeft, wat er scheelt, wat er knelt. Natuurlijk kun je elke dag een wetsartikel bestuderen om te zien of het aan herziening toe is en daarop een concept schrijven, natuurlijk kan je elke dag je collegae ondersteunen, om raad vragen, corrigeren, adviseren………..need I say (write) more?
  Dus die Monorat kletst uit zijn nek. Wat hij wil is een easy 5 jaar veel parlementair staatsgeld opstrijken boven op zijn salaris en er later ook nog een riant pensioen aan overhouden. Laat hij er nu voltijd voor gaan werken en als hij dat niet kan, terugtreden en het overlaten aan zij die hart hebben voor het volksbelang.


  Maak melding

 18. Beste Jesse, Wilders, hoe fout ook, heeft tenminste het lef te zeggen wat al die andere rotpolitici en met hun 99% van de Nederlanders denken. Alleen zijn ze te hypocriet om er eerlijk voor uit te komen.


  Maak melding

 19. @Lucien,

  Wilders draagt oplossingen aan a la Endloesing. Wie op zo’n hufter stemt, moet zelf te veel actieve synapsen in z’n brein hebben.
  Dat hij de hatelijke sentimenten van de bevolking weergeeft, gaat nog. Maar dat allochtonen op hem stemmen, dat gaat boven mijn pet. Want in de ogen van zijn autochtoonse achterban zijn ALLE allochtonen slecht en moeten ALLE allochtonen z.s.m. het land uit. Ook die hindoestanen, die denken dat de PVV het goed voor heeft met hen. Vergeet het maar. Na uitschakeling van de moslims, gaat hij achter de hindoestanen en creolen aan. Ik twijfel voor geen seconde hieraan. Ik vraag me af op welke grond hindoestanen denken dat Wilders en de PVV het goed voor heeft met hen.
  Het is niet wijs om te stemmen op een partij die iemand wil uitschakelen, het is wijs om te stemmen op een partij die jou of jouw groep wil bevoordelen. De PVV wil de hindoestanen en creolen en javanen en chinezen echt niet bevoordelen, hij wil ze in de pas van de blanken laten lopen. Tel uit je winst als hindoestaan, chinees, creool, javaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.