vrijdag, april 26, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidTerugval ex-verslaafde door ‘hardheid’ Surinamers

Terugval ex-verslaafde door ‘hardheid’ Surinamers

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 jan – De terugval onder behandelde ex-drugsverslaafden is groot vanwege de hardheid van de Surinaamse samenleving. Dit stelt Dayasankar Mathoera, directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname, PCS. Bij de resocialisatie doen zich nogal wat uitdagingen voor, die eigenlijk niet hoeven.

Aan de goodwill van de doelgroep zelf ligt het veelal niet. Het begint al in de eigen intieme kring, de thuissituatie.“De terugval van geresocialiseerde drugsverslaafden is groot, omdat ten eerste de mensen thuis de kennis niet hebben over hoe geresocialiseerde personen te begeleiden. Ten tweede is er geen werk voor deze doelgroep”, zegt Mathoera tegenover de Times of Suriname. De samenleving staat niet bepaald te springen om ex-drugsverslaafden een tweede kans te bieden.

Dat is vooral te merken bij het begeleiden van de doelgroep. “Men gaat er van tevoren al vanuit dat ze niet geschikt zijn voor een baan, terwijl de mensen niet eens de kans hebben gehad zich te bewijzen. Ze worden gediscrimineerd in de samenleving, terwijl ze ook Surinaamse burgers zijn”, aldus Mathoera. Om het resocialiseren toch nog te bevorderen, is onlangs een woonunit opgezet buiten de PCS-muren. De doelgroep leert er vooral in het eigen onderhoud te voorzien.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Mathoera:
    “De terugval onder behandelde ex-drugsverslaafden is groot vanwege de hardheid van de Surinaamse samenleving.”

    Wel erg kort door de bocht vind ik.
    Is de samenleving hierop voorbereid? Is er een degelijke campagne gevoerd. Zijn er handvatten aangereikt om met deze kwetsbare groep om te gaan.
    Is de familie meegenomen in het traject? In een gezin kan de terugkeer van een ex verslaafde dezelfde spanning oproepen als voorheen. Het voelt als een “vreemde” in huis of als dezelfde persoon die voor grote ellende heeft gezorgd. De wonden moeten eerst helen!
    Bij terugkeer in de maatschappij moet de HELE maatschappij nauw betrokken zijn. En dat stuk voorlichting is er helaas niet. Jammer voor de inzet van Mathoera maar zijn werkwijze tot terugkeer in de maatschappij is maar half.
    Desalniettemin zijn zijn bedoelingen goed.
    Ik vrees dat er meer deskundigheid aan te pas moet komen, wil hij zijn doel bereiken.


    Maak melding
  2. Ik stel voor om alle drugsverslaafden te accomoderen in ocer,immers de wolf is direct verantwoordelijk geweest voor de import/export en distributie van coke op zeeeeer grote schaal….


    Maak melding
  3. Als ferslaavde plant kokonoto boom, dan hei kreig graatis eeten en dringken. Kookosnood heef water en frugflees. Alles om je buijk te fulle. Dan hei niet hoev te beedele en steele. Hei kan maake matras van kookosveesel. En kookosblaadere is sein deeken. Kookosboom geef hem alles wat hei heev noodig. Hei kan noot gebruijke als glas en bort en maake leepel. Alles geev kookosboom. Oolie en bonjo. Soo geweldig die kookosboom.


    Maak melding
  4. natuurlijk speelt de samenleving een rol in het herstelproces van middelenafhankelijke/verslaafde personen. of dit de enige factor is dat bepalend is voor het wel/niet slagen van deze groep moet ontkennend worden beantwoord. er spelen meerdere factoren een rol. er moet een onderscheid worden gemaakt tussen verslaving enerzijds en misbruik anderzijds. wetenschappelijk is bewezen dat verslaving een ziekte is die nooit meer genezen kan. misbruik is een levensstijl die wel permanent beïnvloedbaar is.
    de overheid moet het voortouw nemen om zijn burgers een volwaardig bestaan te laten leiden, de samenleving volgt dan. kritiek van het PCS moet dus richting overheid gaan en niet richting samenleving.


    Maak melding
  5. Oh er is een PROBLEEM wel die zijn er om opgelost te worden toch ! Wat een uitdaging !

    -woonunits zeer goede optie
    -werk aanbieden vanuit de resocialisatie
    -familie thuisfront erbij betrekken
    -Burgers idd BETER informeren

    Laten ze deze 3 punten alvast uitwerken suc6 verzekerd.
    Tenminste in Ned helpt het wel en wat dat betreft is deze uitdaging overal het zelfde wat qua aanpak wel suc6vol is.


    Maak melding
  6. Goede manier om verslaving te bestrijden is een hele week lang alleen maar slapen. Dan treedt misschien slaapverslaving op, maar wat is beter dan, dat iemand slaapt of uit ellende steelt e.d.?


    Maak melding
  7. NEE, ROY je bent te jong om te weten weet je hoe het kwam en ging vraag maar aan je ouders voor dat vele anderen dat wisten waren het de rijst en groenteboeren en zogenaamde voedsel en groothandelaren die dat deden vraag maar aan SANTOKHI zijn ouders wisten het hij en BOUTERSE waren nog kleintjes nu gebeurt het op grotere schaal maar geloof mij het is niet hij die het in SU bracht jou voorouders handelde al daar in toen deze twee nog jongetjes waren toen was het niet zo bekent dus ook niet zo ruchtmakend maar hoop u hiermede genoeg informatie verschaft te hebben nogmaals als je het niet gelooft vraag aan SANTOKHI hij zat er later ook in maar ja dat wil jij niet weten nog horen.


    Maak melding
  8. @ boegroe

    De tijd toen jou goeroe bezig was met drugszaken op ZEEEEER grote schaal liep jij in je blote hol te spelen met 2 stokken en een oude autoband….


    Maak melding
  9. Ach de gasten die zich met drugszaken op zeeeeeer grote schaal bezighouden zijn de voormalige landbouwers. tegenwoordig weten ze niet eens meer hoe ze kouseband moeten planten.


    Maak melding
  10. Ik ben helemaal eens met Tamara ondanks dat ik geen terzake deskundige ben.

    Als die persoon niet meer verslaafd is, dan moet hij maar gaan werken.Werk is er zat; als handlanger in de bouw,erf schoonmaken,in de landbouw,sjouwer etc. Met de verdienste moet hij zijn naasten iets terug betalen voor de schade die hij bij hen had aangericht. Dan zal zijn naasten hem zeker accepteren als men zal zien dat hij zijn best doet en dat hij zijn leven wil beteren.


    Maak melding
  11. Eens een verslaafde , altijd een verslaafde, dat zij na hun afkick periode en therapie weer structuur in hun leven moeten brengen o.a. door weer op 1 of andere manier aan het werk te gaan klopt als een bus, dat zij iets van hun schuld aan hun familie en de maatschappij terug moeten gaan betalen klopt ook, is namelijk 1 van de stappen uit het stappenplan van de Narcotic Anonymus, de A.A. voor de drugsverslaafde, een eventuele vorm van nazorg, want het grote probleem van de meeste verslaafden is dat wanneer hij/zij clean is, ze er weer zijn, clean worden is moeilijk, clean blijven is nog moeilijker, helemaal in een cultuur als de Surinaamse. De verslaafde die de rest van zijn leven een dergelijke zelfhulpgroep blijft bezoeken maakt een redelijke kans clean te blijven, zij die denken het zelf wel te kunnen klaren maken een zeer grote kans terug te vallen, helaas


    Maak melding
  12. Mij lijkt het als dwijlen met de kraan open, want de drug dealer is er gebaad bij, dat hij zijn klanten behoudt en nieuwe aantrekt. Deze mensen bieden zelfs in het begin gratis aan zodat je weer verslaafd raakt.

    Is het niet tijd om strafffen van honderdjaar e.d. te geven aan drugsbaronnen, drugsdealers e.d.


    Maak melding
  13. om die ex hard drugs gebruikers ook effectief te helpen is ,met werk projecten ,dat bevorderd hun technische vaardigheden,landbow projecten,opschonen van het land,’maar wel onder strakke toezicht.
    ik vind dat die mensen waarvan ietsje meer dan het gemiddelde zwervers zijn,onder goede begeleiding,wat werk projecten betreft waar aan eigen onderhoud verbonden is,een betere positie in de maatschappij zullen werven,’en vooral als zij niet meer gebruiken.

    user ma at kem seti more ra amen


    Maak melding
  14. geef de ex hard drugs gebruikers gratis drugs ,geef net zo veel drugs dat hij/zij de pijpuit gaat opgeruim staat netjes en de samen leven heeft ook geen laats van de drugs gebruikers.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES