‘Suriname niet echt investeringsvriendelijk’

42

PARAMARIBO, 21 jan – Suriname moet nu eindelijk een echt investeringsvriendelijk land worden. Dit zegt Gilmore Hoefdraad, de president van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Het land loopt schrikbarend achter bij zelfs de rest van de regio. Zeker wat de wetgeving betreft, zal er een ware omslag moeten komen.

De wetgeving op investeringen en ondernemerschap is sterk verouderd. “Het juridisch kader moet gemoderniseerd worden met duidelijke regels voor bescherming van de investeerder en concurrentie”, zei Hoefdraad tijdens . Hoewel de afgelopen jaren veel is getheoretiseerd over het uitgooien van de rode loper, komt het er maar niet van. “Wij verwelkomen investeerders met woorden, maar hebben als natie gefaald bij het scheppen van een ondernemingsklimaat.”

Toch zijn de afgelopen jaren redelijke economische prestaties geleverd. Hoefdraad ziet dat meer het gevolg zijn van omstandigheden ‘ondanks’. Het roer zal hoe dan ook omgegooid moeten worden als er werkelijk duurzame ontwikkeling moet komen. “Ons doel moet zijn internationale investeerders aantrekken, maar ook om de Surinaamse investeerders hier te houden”, aldus Hoefdraad. In dit opzicht vindt hij investeringen van Surinaamse bedrijven in Guyana een minder goed teken.

Bekijk ook:

42 REACTIES

 1. De zgn investeerders die in de rijen zouden staan zijn niet gek..
  In een land waar moordenaars, verkrachters en drugsdealers aan de macht zijn genieten zeer zeker GEEN vertrouwen van FATSOENLIJKE investeerders.
  Openlijke corruptie wordt toegestaan zonder justitieel vervolging..
  Hoefdraad dient de boodschap over te brengen zoals het moet en niet erom heen “draaien”..


  Maak melding

 2. Hoefdraad je moet je bek dicht houden. Iedereen weet dat je met surinamers geen zaken kunt doen. Alsof dat allemaal nieuw is. Jjj een grote bek dat heg zo goed ging met de economie van su. Nu jij hetvbaasje bent geworden de surinaamse bank , moet nu iedereen ineens komen investeren in dat land. Een advies: laat alle chinese ondernemers nederlands,surinaams leren en vertel ze ook dat zjj als onderneming zaken moeten doen met de officiele banken in su en niet aankloppen bij de chinese maffia in su. Dat geld gaat dieect naar china. Daarna nog een advies laat de surinaamse medewerkers hun duhhhhh mentaliteit veranderen. Dong kaw


  Maak melding

 3. Eindelijk iemand die wakker wordt. Een buitenlander houdt er niet van dat een Surinamer bepaalt wat hij/zij mag krijgen, terwijl je hem heel hard nodig hebt. Denk aan de wet PSA. Neen, je hoort de buitenlander te vragen wat voor veranderingen aangebracht moeten worden. Schot voor de boeg?
  1. minder bureaucratie. De door mij opgerichte N.V. van
  5 jaar geleden zijn nog steeds i.o. Waarom? Omdat ik in het buitenland woon en dat had de notaris niet gezegd. En als je klachten of problemen hebt kan je nergens terecht.
  2. Op grond hiervan moet er een instantie komen die duidelijke, volledige en objectieve informatie verstrekt.
  3. Een investeringswet en goede fiscale maatregelen. Elke investeerder (niet alleen de buitenlander, maar ook de Surinamer) moet recht hebben op een beloning als ze investeren.
  4. Vrije deviezenverkeer.
  5. Goede exportvoorzieningen en exportregelingen voor bedrijven die willen exporteren. Suriname exporteert te weinig omdat de vele mogelijkheden hiervoor gefrustreerd worden.
  6. Snelle invoering van het nieuw Burgerlijk wetboek.
  7. Investeringen moeten gefinancierd worden uit de besparingen. Door allerlei negatieve omstandigheden(te lage lonen, behoeftige familieleden)kan de gemiddelde Surinamer niet sparen.(John Maynard Keynes)
  8. geen monocultuur. De nadruk wordt gelegd op mijnbouw. Sectoren als toerisme, landbouw, veeteelt, pluimvee, bosbouw, visserij en de fabricage van producten uit deze sectoren worden verwaarloosd.(John Maynard Keynes)
  9. Alles laten luiden in SRD. Suriname werkt met verschillende valuta’s, te weten SRD, Euro’s en US Dollars. Dit werkt verwarrend.
  10. Een ander probleem is dat de prijzen in Suriname geen verband houden met elkaar. Op de markt betaal je SRD 0,10 voor een meter marktruimte; aan de andere kant moet je minstens € 350 huur betalen voor een woning. Kennelijk het verschil tussen ingezetene en niet ingezetene.

  Ik heb Suriname niet voor niets genoemd het land van de drie-dubbele bodems.
  Schaf een paar van deze bodems af.


  Maak melding

 4. O ja, dat vergat ik nog. De Surinaamse wrokomangs heropvoeden. Ze zijn lui, als ze niet willen niet werken maken ze machines opzettelijk kapot, drinken teveel, lopen teveel achter vrouwen aan en zijn niet te vertrouwen. Voor informatie: ga te rade bij de Nederlanders die in Suriname een bedrijf hebben opgericht. Ze krijgen slapeloze nachten omdat ze zo stom zijn geweest een bedrijf in Suriname te beginnen.


  Maak melding

 5. Indien de verkiezingen conform de vastgestelde regels en procedures worden gehouden is stembusfraude in Suriname vrijwel onmogelijk. Dat zegt de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) Jennifer van Dijk-Silos tegen de Ware Tijd.

  Dit kan mogelijk één van de redenen zijn dat er stagnatie optreedt van investeringen.
  Deze Jennifer van Dijk-Silos is zoals welbekend een aanhangster van de huidige coalitie. Dus zullen alle wetten en aanpassingen moeten passen binnen het voordeelveld van de huidige coalitie.

  Zolang de wetmatigheid van de coalitie aangeeft dat corruptie een deel uitmakende handeling is binnen de gesloten samenleving van familie en vrienden zal er nimmer een goed integer betrouwbaar en hulpvaardig investeringsklimaat aanwezig zijn in Suriname.
  En zolang er geen goede betrouwbare transparante en duidelijke fiscale wetten en regels alsook betrouwbare ambtenaren en een transparante integere betrouwbare en duidelijke overheid is er geen mogelijkheid om investeringskapitaal aan te trekken.


  Maak melding

 6. Gilmore Boefdraad moet zijn smoelwerk houden. Zijn ndp kornuiten importeren chinese ondernemers bij bosjes. Wij weten allemaal dat deze lui 3e rangs arbeiders zijn. Als gevolg vd leningsovereenkomsten tussen china en su worden deze lui massaal op het vliegtuig gezet naar su. De meeste chinesen zitten in de detailhandel en allemaal denken ze goudgeld te verdienen niet wetende dat de burger iedere srd maar 1x kan uitgeven. Dat surinaamse ondernemers veelal hindoestanen wijken uit naar Guyana is niet meer dan logisch. Ook zij zijn de oneerlijk concurrentie spuugzat. Daarbij komt kijken dat het ndp deze bevolkingsgroep systematisch discrimineert. Welke ondernemer wil nu investeren in su.


  Maak melding

 7. @ Pokai Tongo

  In Nederland heb ik 1 ding geleerd en dat is dat in elke wet mazen zitten. Opdracht: zoek de mazen en gebruik ze.
  Het kiesstelsel van Suriname werd sedert de jaren 60 door de jonge intelligentia bekritiseerd en door de winnaar van de verkiezing in alle toonaarden verdedigd (professor Ooft). Logisch, iemand die van een krom systeem gebruik maakt zal nooit in zijn eigen vingers snijden.
  Als ik in Suriname een partij zou leiden zou ik de nadruk van mijn propaganda leggen op die plaatsen waar je niet veel stemmen nodig heb voor een zetel. Coronie: als je daar 250 stemgerechtigden “omkoopt” met mooie beloftes, etc. heb je al een zetel. In Sipaliwini heb je 600 stemmen nodig voor een zetel en er zijn geloof ik 7 zetels. Saramacca idem dito en ga zo door. In Paramaribo en district Wanica moet je niet zijn daar heb je 10.000 respectievelijk 15.000 stemmen nodig en er zijn niet veel zetels te behalen.
  Neen: in die “goedkope” districten hoef je niet te frauderen. Als je in Coronie 10.000 stemmen krijgt (9.750 stemmen meer dan het aantal stemgerechtigden), zal er wel landelijk iets gebeuren, maar meer dan 1 zetel krijg je niet. In de “dure” districten (Paramaribo en Wanica) zou dit wel iets kunnen opleveren. Dus de meest eenvoudige controle: 1:totaal aantal uitgebrachte stemmen versus 2.totaal aantal stemgerechtigden blijkt nodig. Hierbij geldt dat 2 nooit hoger mag zijn dan 1.


  Maak melding

 8. Gilmore Hoefdraad:“Wij verwelkomen investeerders met woorden, maar hebben als natie gefaald bij het scheppen van een ondernemingsklimaat.”Hahahahahaha………..Inderdaad, het blijft allemaal voor één groot deel bij bla,bla,bla……..Het leverd allemaal Cero,Nada op!!!!

  Meneer Hoefdraad; niet dé Natie heeft gevalt. De regering, het bestuurlijk macht heeft in Suriname haar werk niet naar behoren gedaan!!!!! Zij zijn niet Capabel genoeg.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 9. Broer Roy,
  Het is toch onmogelijk om te investeren in een land waar drugs criminelen, moordenaars , bedriegers, corrupte dieven, misleiders de dienst uitmaken.
  Roy, hebt je het verhaal van bouterse zijn geestelijke vader gehoord of gelezen?? ook hij heeft zijn gouden grondje van drugscrimineel bouterse gekregen,Roy als het Santokhi niet lukt om deze boeven naar huis te sturen is het verlopig gedaan met Suriname.
  En dit nog, waterkant doet aan censuur.


  Maak melding

 10. Zakendoen met Suriname; golden rules

  1) Niemand is te vertrouwen
  2) Afspraak is nooit afspraak
  3) Iedereen is corrupt
  4) Eerste je geld, dan pas leveren
  5) Surinamers doen liever geen zaken met Surinamers


  Maak melding

 11. Wat voor investeringen wil Suriname aantrekken? Alleen betrekking hebbende op de grondstoffen van het land of ook op een maak-industrie? Laat ze maar eerst uitzoeken wat voor soort bedrijvigheid ze willen en dan de voorwaarden daarvoor creeren.


  Maak melding

 12. @Waterman

  Normen en waarden hebben plaatsgemaakt voor moreel verval..
  De geestelijke vader heeft zijn ziel ook verkocht aan de duivel..net als de rest van het paarse gedrocht..
  Santokhie moet de duivels niet naar huis sturen maar voor de rest van hun leven laten opsluiten en alles wat ze hebben geroofd terug laten vorderen….


  Maak melding

 13. Eindelijk iemand van status die het volledig met mij eens is dat Suriname in feite een VERLOREN land is. Alleen durft hij het woord “verloren land” niet uit te spreken !

  Het maakt niet uit welke persoon president is van het land, ook niet welke partij aan de macht is. Karaktereigenschappen van de gemiddelde Surinaamse politicus zijn gelijk.

  Zolang een kleine 10 procent van de Surinaamse bevolking, verdeeld over alle etnische bevolkingsgroepen, aan de macht blijven zal er niets wezenlijks veranderen aan de economische, politieke en kapitaalkrachtige machtsverhoudingen in het land.

  Het is wat men in de psychologie en in de biologie SYMBIOSE noemt, waarbij 2 organismen van verschillende soorten langdurig met elkaar samenleven, maar waarbij de samenleving voor ten minste een van de organismen gunstig of zelfs noodzakelijk is. Deze samenleving leidt voor beide organismen tot een voordelige co-existentie.

  De grootste partner wordt ook wel de gastheer genoemd. De andere partner leeft tussen de cellen of zelfs in de cellen van de gastheer.

  De politiek situatie van de laatste 75 jaar toont aan dat de Creolen, van oudsher als gastheer en de Hindoestanen als gast, elkaar in een stevige omarming vasthouden.

  Beide groeperingen profiteren van elkaar en zijn noodzakelijk tot elkaar veroordeeld.

  Nieuw Front is een goed voorbeeld van het feit dat gast en gastheer, die elkaar niet lang ervoor (periode 1970-1975) naar het leven stonden, uiteindelijk tot het pijnlijke besef kwamen elkaar heel hard nodig te hebben om samen te kunnen overleven.

  En die uiterst slimme Bouterse spint er garen bij. Die profiteert van deze symbiose tussen de Creolen en de Hindoestanen door er tussendoor te laveren. Hij fungeert als als 35 jaar splijtzwam tussen de politieke en economische elite van beide partijen.

  Verdeel- een heers-politiek in optima forma !

  Dit alles zie je terug in de politieke en economische situatie van de afgelopen 40 jaar.

  Er is sprake van een patstelling die doorbroken moet worden om alle Surinaamse bevolkingsgroepen een redelijke kans op een duurzame ontwikkeling te geven.

  Hoewel de Hindoestanen nu de grootste bevolkingsgroep vormen zijn de Creolen politiek altijd aan de macht gebleven, zeker als het aankomt op politieke topfuncties.

  Dat houdt in dat men na 75 jaar door de zure appel heen moet bijten: elkaar definitief loslaten uit deze symbiose.

  Men moet, hoe pijnlijk dat ook is, overgaan tot de oprichting van een statenbond, waarbij vooral de Creolen en de Hindoestanen een aparte deelstaat oprichten en alleen zaken als defensie en buitenlandse zaken via een nationale raad gaan regelen.

  Dit alles met een roulerend voorzitterschap, waarbij sprake is van gelijkwaardigheid tussen de partijen. Dit zal uiteindelijk leiden tot een duurzame economische ontwikkeling voor het gehele land, alleen zal elke bevolkingsgroep voortaan zelf verantwoordelijk zijn voor de eigen politieke, economische en spirituele ontwikkeling.

  Anders komt het nooit goed met dit land, ongeacht hoe hard men zijn best gaat doen.

  Het is 12 uur en de keuze is slechts uit overleven of opgegeten te worden door de NDP.


  Maak melding

 14. AMSTERDAM De nieuwe topman van de Surinaamse Centrale Bank, een persoonlijke keuze van president Desi Bouterse, wordt de best betaalde Surinamer. De regering is tot woede van de oppositie akkoord gegaan met het ongewoon hoge salaris van Gilmore Hoefdraad van **18 duizend euro per maand**

  Tjek hieronder;

  Maand: € 24,876.00 > Barack Obama
  Maand: € 12,009.00 > Mark Rutte
  Maand: € 24,166.00 > Angela Merkel
  Maand: € 14.910,00 > François Hollande

  ai boi…dit noemt men: investeren in je schoonzoon 🙂


  Maak melding

 15. Mijn ervaring: de vakbonden stellen hoge eisen. Dat werkt in een rijk land. In een arm land moeten wij werken tegen minder loon en minder vrije dagen. Pas als het land welvarend is kan men westerse regels toepassen. Het land moet nu pensioenen en kinderbijslag betalen. Inkomstenbron is haast uitgeput en de mensen praten alleen maar over hun democratisch recht. Op de scholen moet men de scholieren reeds leren wat democratie inhoudt.
  De wat ouderen onder ons zijn streng opgevoed, met normen en waarden en niemand was echt rijk. Het zijn keurige burgers geworden, de scholieren nu hebben een grote mond en de leerkrachten staan steeds te popelen om te kunnen staken.Chaos in het kleine land met maar 500.000 inwoners en zo een rijke bodem…….! Berovingen, verkrachtingen, moord en doodslag vieren hoogtij! Voorbeeld figuren….wie ? Men kan nu reeds president worden als je nauwelijks lagere school hebt. DNA lid en je snapt niet waar ze over debatteren. Je moet alleen maar je hand opsteken als er gestemd wordt en dan nog mag je je eigen mening niet hebben anders kom je in geen enkele commissie en je komt niet in aanmerking voor die buitenlandse snoepreisjes met mooie daggelden……….!


  Maak melding

 16. Amper heb ik mijn posting uitgestuurd of dit bericht verschijnt in Starnieuws.

  Een bevestiging van mijn stelling over de SYMBIOSE !!

  QUOTE

  Rusland: Presidentskandidaat nog niet op agenda Nieuw Front

  21 Jan, 08:00

  NPS-voorzitter Gregory Rusland op de 65ste verjaardag van de VHP. Wie de presidentskandidaat van het Nieuw Front (NF) wordt bij de verkiezingen van 2015 is vooralsnog geen agendapunt van het Nieuw Front. NF-partner, Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) vindt dat het nog te vroeg is om daarover uitspraken te doen.

  Partner Guno Castelen, leider van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) zei zaterdag tijdens de viering van de 65ste verjaardag van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) dat Chan Santokhi een terechte presidentskandidaat is.

  Rusland wijst er op dat daar niet is gezegd dat de VHP-voorzitter nu al is aangewezen als de kandidaat van het Nieuw Front.

  “Dat is gezegd naar aanleiding van de etnische sentimenten die nu spelen. Maar ik ben het er mee eens dat elke partij ernaar mag streven om het hoogste ambt in het land in te vullen. Geen enkele partij kan zichzelf daar beperkingen opleggen,” zegt Rusland.

  Het bepalen van een kandidaat voor het NF is volgens de NPS-voorzitter nu een paar stappen te ver op weg naar de verkiezingen van 2015. “Het zijn de structuren die uiteindelijk gaan bepalen wie onze kandidaat wordt. Als de VHP in staat is die positie te verwerven, moet de kandidatuur van Santokhi inderdaad geen probleem zijn”, zegt Rusland. Of hij zelf die positie ambieert is volgens hem ook afhankelijk van de structuren van de NPS. Als daarvoor wordt gekozen zal invulling aan gegeven moeten worden”, stelt Rusland.

  Binnen het NF wordt er regelmatig vergaderd. Rusland en Santokhi zijn aangewezen om gesprekken te voeren met derden om te komen tot een zo goed mogelijke combinatie voor de verkiezingen van mei 2015.

  UnQuote


  Maak melding

 17. De problemen zijn veel dieper en vaak ook geworteld in de cultuur. Ga eens naar de markt in Suriname. Producten worden daar nog steeds aangeboden in eenheden als een zak, een stapel, een mand. Dat is natuurlijk vragen om bedrog.
  En kijk ook naar de overdracht van kennis. Een boer die iets heeft geleerd draagt dat nooit over aan een ander. Elke boer investeert zelf in machines waar dat in Nederland veel efficiënter gebeurt door gebruik te maken van loonbedrijven.
  Het is makkelijk om de regering de schuld te geven maar in de maatschappij zitten ook allerlei zaken die de groei remmen en mensen in bepaalde posities bevoordelen.
  Kijk ook eens naar de afgunst van Surinamers. Zij zien Surineds met kennis liever gaan dan komen. Stel je eens voor dat iemand iets beter kan dan jij? Dat is iets wat de Surinamer niet wil horen of weten.
  We moeten gewoon eerlijk zijn. Met het vertrek van het kader hebben we het land overgelaten aan tokkies. En die geven de verkregen macht niet op. Daarom hebben we ook een regering vol tuig. Dat zijn de mensen waar grote delen van het volk aan kunnen relateren.


  Maak melding

 18. @Rini Dandy
  Ze hebben een hekel aan de surneds maar het GELD en de LEKKERS van de surneds willen ze wel hebben..

  Het geld kan je beter besteden aan je eigen gezin…die zijn tenminste dankbaar…


  Maak melding

 19. Een Nederlandse investment banker stond op de pier in het dorp Acaribo waar onze Gilmore met z’n klein vissersbootje lag aangemeerd .
  In het bootje lagen verscheidene grote koebies.
  De Nederlander complimenteerde onze Gilly met de kwaliteit van zijn vis en vroeg: “Hoe lang duurt het om ze te vangen?”
  Onze Gilly antwoordde: “enkele minuten”.

  De Nederlander vroeg vervolgens waarom hij niet langer bleef om meer vis te vangen?
  Onze Gilly zei dat hij hieraan genoeg had om in de directe behoeften van zijn gezin te voorzien.
  De Nederlander vroeg toen: “Maar wat doe je met de rest van je tijd?”
  Waarop onze Gilly zei: ‘Ik slaap uit, vis wat, speel met mijn kids, neem siësta met mijn vrouw, ga naar de hoeren, rijd elke avond naar mijn schoonvader waar ik een lijntje snuif en gitaar speel met mijn matties, ik heb een vol en druk leven.”

  De Nederlander zei spottend: “Ik ben MBA afgestudeerd aan de Harvard en kan je helpen. Je moet meer tijd aan het vissen besteden en met de opbrengst een grotere boot kopen. Met de opbrengst van de grotere boot kun je meerdere boten kopen, uiteindelijk zul je een vloot hebben. In plaats van aan een tussenpersoon zou je je vangst direct aan een groothandelaar kunnen verkopen, uiteindelijk zou je een eigen conserveringsfabriek kunnen openen en zelf het product, de verwerking en de distributie beheren. Je zou dit kleine vissersdorpje te Acaribo verlaten en naar Paramaribo-Stad, dan Los Angeles en uiteindelijk New York City verhuizen alwaar je het bedrijf kan uitbreiden en draaiende houden.”

  Onze Gilly vroeg: “Maar, hoe lang zal dit allemaal duren?”
  Waarop de Nederlander antwoordde: “15 tot hooguit 20 jaar.”

  “Maar wat dan?”, vroeg onze Gilly verbaasd.
  De Nederlander lachte en zei “Als de tijd rijp is zou je een beursgang aankondigen en je aandelen van het bedrijf verkopen aan het publiek en zeer rijk worden. Je kan hiermee miljarden maken.”

  “Miljarden… En dan?” vroeg onze Gilly, nog nieuwsgieriger geworden.
  De Nederlander zei: “Dan zou je met pensioen kunnen, naar een klein vissersdorpje te Acaribo gaan, waar je zou uitslapen, een beetje vissen, met je kids spelen, een siësta met je vrouw nemen, naar de hoeren gaan en elke avond naar je schoonvader om een lijntje te snuiven en gitaar spelen met je matties.”


  Maak melding

 20. “De Nederlander zei: “Dan zou je met pensioen kunnen, naar een klein vissersdorpje te Acaribo gaan, waar je zou uitslapen, een beetje vissen, met je kids spelen, een siësta met je vrouw nemen, naar de hoeren gaan en elke avond naar je schoonvader om een lijntje te snuiven en gitaar spelen met je matties.”

  Dat doe ik nu ook al, zei Gilly. De Nederlander lachte daarop zuurtjes als een boer met kiespijn.


  Maak melding

 21. Klote mans,
  No moeilijk mi brada Zwakka.
  Wie aan Zwakka komt, komt aan mij.

  Ik – en velen met mij – geniet nog hartstikke veel van jouw humor.
  Yu sabie toch; Surinaamse politiek, daar moet je de spot mee drijven.

  Helaas heb je nog altijd mensen die de clou van jouw grapjes niet snape.

  Sommigen denken nog altijd dat Nederlands de maatstaf is om het intelligentieniveau van de ander te kunnen bepalen.
  Albert Einstein spark geen woord Nederlands, maar dom was ie niet.

  Brada Zwakka, ga gewoon door met jaw grappe; foor mei gelt; een daag nie gelaggen is een daag nie geleevt.


  Maak melding

 22. Eey DADA fawaka?

  pasew jongu waar was jij al die tijd?

  ach mang..lib a tori dati en vertel mij direct;

  als die *schoon*zoon van jou zich qua IQ & Inkomen zich meten kan met de groten der aarde da waarom niet hij de Pres????

  pasew ju dong kaw…Ik ben de messiah, ik ben Charisma, Ik breng Ocer in beroering, Ik kan elke Segebai vloeren met woorden!

  nou Pres…wat een vooruitgang!

  hoe bedoel je?

  vroeger deed je dat met **op de vlucht**

  jo vuile beest ju

  🙂


  Maak melding

 23. Zolang deze moordenaar en bandieten aan het roer zijn met die criminele partij de Ndp, zullen potenciele inversteerders op afstand blijven.


  Maak melding

 24. Alle reacties, opmerkingen, bevindingen en ervaringen zoals hierboven door diverse forumleden vermeld, geeft maar 1 conclusie. Suriname van nu is vele malen slechter af dan in de koloniale tijd.
  Aan de Noordzee zijn ze blij van dit etterende gezwel verlost te zijn.


  Maak melding

 25. Moet je horen VHPKOELIE Grasbarki, wanneer je VHPKoelies landgenoten de Creolen voor alles uitmaken op waterkant en jullie elkaar positieveLikes geven is het allemaal goed, zodra de Creolen tegen Gast geven met de Waarheid trekken jullie VHPKoelies je slachtoffer kleding aan. Jullie VHPkoelies bij elkaar zijn als eerst met racisme begonnen het begon met je Kasteloze Dalits voorouders en tot nu moeten de creolen het gelden. Jullie Koeliefeesje om op waterkant Creolen te vernederen is voorbij. natuurlijk krijgen jullie hulp van die blanke kakkerlakken die niets te zoeken hebben geen Surinamers zijn maar de Koelies helpen de creolen aan te vallen voor die blanke kakkerlakken heb ik één woord smeer goed in de zon reken wel met jullie af. Waarheid kwam met een oplossing een face to face ontmoeting tussen de Koelies en de GoddelijkeCreolen, wat kregen de creolen voor antwoord van die VHP koelies die beschuldige de creolen dat ze met wapens gaan komen tijdens een vredelievend discussie hoewel het een discussie was om ons verschil van inzicht uittepraten.
  Wanneer de creolen op waterkant zeggen dat Creolen de eerste mens op aarde waren dan is het zo maar wanneer KOLIBRI schrijft dat koelies super genen hebben en daarom zijn ze een succesvol volk dan is dit 100% onzin want het wordt niet gesteun door wetenschap onderzoek. Het waren Grasbarkikoelie landgenoten die als eerste zeiden dat de creolen naar Afrika moeten en dat het beter zou gaan met Suriname, totdat de Creolen de koelies op aanwezen dat wetenschappelijk bewijs zegt dat de zwarte afrikaan de eerste bewoners van zuid en noord Amerika zijn voor de indianen die claimen dat Amerika hun land is maar de gevonden skeletten zeggen iets anders. Grasbarki Koelie landgenoten zeggen dat de creolen naar Afrika terug moeten terwijl het de creoolse voorouders Suriname hebben opgebouwd daarom claimen Creolen Suriname. De Creoolse voorouders waren hier eerst en hebben het met hun bloed betaald. Als er iemand weg moet dan zijn dat die racistische VHP koelies. Waterkant koelies schrijven dat Afrika niks is en daar wonen domme Creolen maar wanneer wij die koelies vragen waarom gaan die koelies massaal in Afrika wonen als het niks is en niet in hun eigen land India blijven dan zijn ze stil. De WK Koelies schreeuwen Bouterse is een drugshandelaar en moordenaar maar Bouterse is nooit met drugs opgepakt, Santokhi vrouw is opgepakt met drugs ze had 2 koffers vol. En alweer zijn die koelies op WK stil. Die koelies schreeuwen Bouterse is een moordenaar wij creolen zeggen het was verantwoordelijk met Nederland voor de moorden het waren hun staatsgreep maar Bouterse heeft nooit de trekker overgehaald maar president kandidaat Santokhi toen hij agent was heeft een onschuldige jongen Boyke Bikharie in zijn rug dodelijk getroffen omdat de jongen bang was en probeerde te vluchten. Santokhi kreeg voor zijn laffe moord promotie voor zijn dappere optreden
  Santokhi haalde de trekker persoonlijk over en Doodde de jongeman die geen strafblad had en geen crimineel was. http://www.waterkant.net/suriname/forum/viewtopic.php?id=8424
  Grasbarki noemt WAARHEID onrustoker omdat hij opkomt voor zijn Creoolse landgenoten tegen die racistische VHPKoelies. De lieve Creoolsvoorouders waren vredelievend mensen en moet je zien wat andere bevolkingen hebben gedaan wij CREOLEN zullen nooit meer toelaten dat een ander groep ons komt uitschelden en belachelijk maken zodat ze zich door hun Inferioriteit beter gaan voelen. Ja ik zeg het de CREOLEN zijn EEN SUPERIEURE RAS en wij gaan ons niet schamen voor wie en wat we zijn GODSKINDEREN. De creolen zijn de enige ras die geen APEN DNA hebben alle ander bevolkingsgroepen inclusief de koelies hebben APEN DNA en dit zegt wetenschappelijkonderzoek ons. Wanneer de VHP koelies Creolen voor apen uitschelden moeten ze eerst in de spiegel kijken en 1ding begrijpen APEN
  Lichaamhaar is niet als CreolenHaar maar Haren als de blanken en de koelies en dit is geen racistische opmerking maar een FEIT. Kijken jullie naar de apenhaar en vergelijk met de Creolen en de rest van de bevolkingsgroepen. Dan hebben wij die onzin we zijn allemaal mensen van die creolen weet ik 100% zeker dat ze mensen zijn de DNA zegt dat, maar van de rest moet nog uitgebreid wetenschappelijk onderzoek worden gedaan en ze moeten uitleggen hoe zit het met de APENDNA wetenschappelijk bewijs zegt dat de rest van de bevolking inclusief Koelies apenDNA(Neanderthal) hebben daarom worden de creolen zo gehaat ze hebben iets dat andere bevolking groepen niet hebben. Voor die koelies die mij bericht willen aanvallen doe eerst onderzoek plaats een link en doe dan je mond open geen emotionele reactie AUB want ik weet het de Waarheid is hard en het doet PIJN.


  Maak melding

 26. ZO,overal is ROY negatief over SU en regering alleen maar haat weet niet waarom hij zich niet buiten SU houd en niet met SU bemoeit als zo slecht en haatdragend is voor hem pas op je hart.


  Maak melding

 27. De stomste dingen die iemand kan doen, is in Surinaamse investeren.
  De personeel zijn niet te vertrouwen ze jatten waar je bij ben, het srd niets waard.
  Srd is alleen voor Surinaamse , waarom ik in Surinaamse met euro investeren. De Srd is alleen goed voor gebruik in het toiletbezoek. Surinaamse moet eerste mijn euro vaste wisselkoes geven. De Surinaamse mensen moet meer respect tonen en niet zo brutaal en onbeschoft zijn, als de Surinaamse mensen dit allemaal gaat doen komen de investerder van zelf naar Suriname.


  Maak melding

 28. Er zijn maar weinig landen in de wereld, die kunnen bestaan zonder buitenlandse investeringen.
  Dit item is de laatste maanden al vaker behandeld op de Waterkant.
  Voor ons land geldt niet anders.
  Buitenlandse investeerders zorgen niet alleen voor werkgelegenheid, maar ook voor de broodnodige innovatie, omdat ons land die eenvoudigweg niet kan betalen.
  Het is, dat Bouterse deze regeerperiode ons staatshoofd is, maar anders zouden er allang veel meer buitenlandse investeerders op ons land zijn afgekomen, want Su is op zich een aantrekkelijk land om te investeren.
  Even los van de huidige wetgeving, maar vroeg of laat gaat dat veranderen.
  Bouterse is – en je kunt dat leuk vinden of niet – voor veel landen en dus voor veel investeerders toch een besmet persoon.
  Ik denk, dat wanneer wij in 2015 een regering krijgen van een andere kleur er in dit opzicht veel gaat veranderen.
  Bouta kan on sociaal opzicht wel het nodige hebben gepresteerd in deze regeerperiode – sommigen denken daarover overigens heel anders – maar zijn verleden blijft aan hem hangen en daar komt hij niet los van.
  Dus komt Su daar ook niet los van.
  Niet leuk om te horen voor de Boutisten, maar de waarheid is volgens mij niet anders.


  Maak melding

 29. Nu het door de komende verkiezingen heet onder de voeten wordt gaat hoefdraad open deuren intrappen. Stoer hoor.

  Maar wat heb je de afgelopen zeg 4 jaar gedaan??
  Hoe groot zijn de reserves vande CBvS???
  Waarom wordt de site an de CBvS steeds veranderd zodat info moeilijk te vinden is of je een “under constuction” boodschap krijgt???

  4 jaar vakantie gevierd en daar nog VEEL TE dik betaald voor ok.


  Maak melding

 30. Grasbarki
  je hebt gelijk, als niet Surinamers dit lezen zullen ze heel hard lachen.

  Dit soort discriminatie kwam was verleden tijd, maar onder deze incompetente DDB regering is het door dombo Limbo weer ingevoerd.

  Figuren als die ONWAARHEID en dioten die hem steunen zijn de andersdenkenden, want zoals jij het formuleert “Ik persoonlijk heb geen probleem wie mijn President wordt,als ie een Hindoestaan Creool what ever.Er is geen Ras die beter is dan de andere” zo denken de meeste Surinamers. The best man for the job (ongeacht ras).

  Als je iets tegen de mening van ONWAARHEID zegt ben je gelijk een koelie. Die gast is gestoord.
  Elke keer als hij VHP hoort wordt hij wild.
  Terwijl jij geen hindoestaan bent.

  Deze gast ONWAARHEID is een grote onruststoker en een vervuiler van de WKN site. Zodra hij verschijnt ontaard de discussie in vuilsmijterij en wel zodanig dat het niveau tot nul daalt.

  Ik zou zeggen dat ik het goed vind van jouw om niet meer op hem te reageren omdat hij niet van jouw niveau is.
  Maar sta mij toe hem toch effe te FILEREN want die luchtkastelen die hij aanvoert zijn absurd. Net als zijn baasje DDB die zit vol met luchtkastelen, tram naar Para, hahahaha.
  Wordt vervolgd.


  Maak melding

 31. De witte Nederlander deugt niet de, de Hindoestaan deugt niet.
  Bouterse is de beste President, zowat gelijk aan God, en de creool is het superieure ras, door wie en wanneer is ook al niet zoiets verkondig, waren dat ook niet een soort ubermenschen, die liepen te brallen en te schreeuwen, iedereen intimideerden en discrimineerden, je weet hoe het toen afgelopen is, zich overal in de wereld onmogelijk gemaakt en uiteindelijk zelfmoord.

  Hoogmoed komt voor de val


  Maak melding

 32. @ Fileren :

  Bedankt voor je support,maar ik kan hem wel aan!
  Ik ben voor alle Sranan man,en niet alléén voor een bepaalde groep of etnische groepen! Ik hou van alle Sranan Man,maar de meeste van de Dames.

  Fileren odi odi.


  Maak melding

 33. @Grasbarki

  ik weet zeker dat je hem aankan.
  Maar vind het jammer als je gaat schelden, want daar zitten ze op te wachten. Terwijl jij juist degene bent die iedereen tot kalmte riep.

  Voor de rest eens met jouw (zeker op het gebied van de dames)


  Maak melding

 34. Bij dit soort berichtjes moet je effe naar boven scrollen, zie ‘gerelateerde berichtjes’.
  Kun je een beter oordeel vormen over de ‘paarse waarheid’.

  “Suriname heeft regionale topnotering verdiend 2008!
  Suriname komt de recente topnotering door kredietwaakhond Standard & Poor’s wel degelijk toe. Dit zegt directeur Jimmy Bousaid van de Hakrinbank. De afgelopen jaren is niet alleen hard gewerkt aan een betere kredietwaardigheid. Er is ook veel gestopt in betere economische prestaties. Die zijn al duidelijk merkbaar.”

  Voor degene die zich dagelijks afvragen wat Front al die jaren heeft gedaan.

  “30 mrt 2013 Suriname’s economische vooruitzichten zijn veelbelovend. Dit zei president Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname. Naar alle waarschijnlijkheid groeit de economie met zeker vijf procent. Wat goud, bauxiet en aardolie betreft, staan er grote investeringen op til.”
  “In het verleden is het juist daar fout gegaan. Extra inkomsten tijdens boomperioden zijn verbrast vanwege onverantwoord financieel beheer van publieke middelen en
  Het ontbreken van de juiste checks and balances in het systeem, Aldus Hoefdraad.”

  “12 jan 2013 Oververhitting van de economie is niet ondenkbaar.
  Dit stelt voorzitter Clyde Cairo van de Surinaamse vereniging van economen, Ves. De harde groei die de komende jaren verwacht mag worden, heeft zowaar een keerzijde. Die groei door gigantische investeringen is zeer reëel.”

  Suri stond aan de top in de regio, en vandaag sinds bouta er is, staat suri aan de afgrond, de laagste notering ooit in de geschiedenis.

  Schandaligggggggggggggg


  Maak melding

 35. Vele mensen zouden graag in Suriname willen investeren maar men weet dat het heel moeilijk is. Dat schrikt bedrijven en ondernemers af. De regering heeft in de afgelopen 4 jaar weinig gedaan.
  Je hoort eindelijk iets van Gimmemore Hoefdraad, na 4 jaar. En eigenlijk zegt hij wat mensen al weten:

  -de economie groeit ondanks het wanbeleid van de regering door prestaties van particulieren. Er is niet gezorgd voor productie verhoging of export vergroting, geen stimulans. De landbouw is niet gestimuleerd.
  Dus de positieve ratings zeggen niets over verdere ontwikkeling.
  -Suriname bungelt onderaan de lijst als het gaat om investeringsklimaat, zelfs in de regio. Omdat de regering nu naarstig op zoek is inkomsten willen ze investeringen aantrekken. Dat gaat niet zo snel lukken als Hoefdraad denkt. Ook mede door het feit dat Suriname kampt met een imago probleem door een dubieuze president. DDB heeft te lang op een paarse wolk geleefd met veel megalomane beloften, maar vergeet dat de inkomsten van suriname grotendeels afhangen van prijs van grondstoffen. Zijn gebrek aan visie heeft DDB nu ingehaald.

  Het is ook schrikken dat Gimmemore Hoefdraad zoveel salaris krijgt, meer dan de president van Frankrijk. Dit is te hoog voor een arm land als Suriname. Er zijn volgens mij capabele mensen in Suriname die het voor minder dan helft en beter kunnen doen.


  Maak melding

 36. genaamde@WAARHEID

  Door je stellingen maak je niet alleen jezelf, maar ook Surinamers belachelijk. Als mensen in de wereld lezen dat jij jezelf superieur vind zullen ze heel hard lachen. De wereld heeft allang geleerd dat er niet zoiets bestaat als een superieur ras.

  Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat negers superieur zijn. Kan je mij een land in Afrika noemen waar negers een topeconomie hebben ontwikkeld waar er een behoorlijk wetenschappelijk niveau heerst?

  Het is volledig onzin dat negers de eerste inwoners van Noord en Zuid Amerika waren, dat heb je verzonnen. Jij bent net als de rest van de Surinamers een import (behalve de Ingi’s).

  Ook een ander leugen van jouw zijn de verhalen over Santokhie. Nooit een aanklacht of rechtgang geweest.
  Wat wel feiten zijn :
  -Dino Bouterse veroordeelde internationale drugsdealer en wapenhandelaar. Staat nu weer terecht wegens internationale drugs-en wapenhandel en TERRORISME.
  -Desi Bouterse veroordeelde drugscrimineel en verdachte in moordzaak December 1982.

  Je noemt jezelf godskind maar bent een aanbidder van Didibrie. Degenen die sterke oppositie voeren tegen het wanbeleid en de achteruitgang van Suriname bestrijd je. Je denkt dat het brullen als een Baviaan anderen gaat intimideren, mij zeker niet. Een face toe face ontmoeting met jouw is totaal zinloos want je hebt niets positiefs te melden. Ik ben iemand met een bepaald aanzien en verantwoordelijkheden, en heb veel te verliezen. Ik heb geen tijd voor zinloze ontmoetingen met losers.

  Maar op een dag gaat het bij je doordringen dat je helemaal niet superieur bent, maar slechts iemand met een laag bewustzijns niveau.


  Maak melding

 37. Haatdragers, bangerikken,ongeletterden,criminelen,gekken en dat soort gespuis zijn er genoeg. Dezen reageren ook anoniem en zijn zelfs bang om een bijnaam te schrijven.

  Enige wat ik daarover wil zeggen is het volgende; Ik mag een koe-li zijn, maar ben tenminste geen ndp’r.

  Hieruit leren wij dat de ndp de koelies als zeer minderwaardig ziet.
  Ie sa law fu stem ndp. Go bouta go home with your haatzaaiers en bedreigers.


  Maak melding

 38. henkmollenaar hoe zit het met de wethouder van de pvda die 40000 euro heeft gestolen van de daklosen krant , waarom praat je niet daar over ??
  je zit maar je gal te spugen op suriname , inplaat van dat je jou soortgenoten een halt toe roept .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.