‘Hogere heffing goed voor eerlijker houtkap’

13

PARAMARIBO, 8 jan – De klachten over de recente verhoging van houtconcessierechten zijn onterecht. Dit stelt Alexander Gesser, voorzitter van de Associatie van Bosexploitanten, ABE. Veel bosgebied is in handen van personen die geen hout produceren. Voor de echte exploitanten is er nauwelijks land beschikbaar waar kan worden gekapt.

Er wordt als het ware zwaar gespeculeerd, vooral omdat de heffingen belachelijk laag zijn. ‘Deze heffing zal ervoor zorgen dat concessiehouders de gebieden beter en duurzaam zullen gebruiken’, zegt Gesser tegenover de Ware Tijd. Bepaalde bezitters van honderden hectaren bosgrond doen er absoluut niets mee. Daar kan nu dus een eind aan gemaakt worden. De concessierechten zijn nu vervijfvoudigd en daar kan meer mee worden gedaan: ‘Je krijgt de kans om het stuk gebied te exploiteren, dan moet je willen betalen.’

Vooral de ‘kleine’ ondernemer heeft het nakijken tot nog toe. Toch zijn zij het die hogere productiecijfers kunnn en willen bereiken. ‘En juist wij kunnen niet erbij omdat grotere bedrijven grote arealen bezet houden’, aldus Gesser. Van hem mag de verhoging best wat meer. Hij is toch blij met de verhoging. De overheid zelf wordt er uiteraard beter van. Ook de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, heeft verhoging van de concessierechten geadviseerd.

Bekijk ook:

13 REACTIES

 1. 08 jan. 2014

  Eindelijk wordt dit voorstel(sinds 1993) doorgevoerd. In die periode had je MUSA en Berdjaja die de bossen leeg roofden.

  Maar Srika had toch liever gezien dat er een indeling naar grootte (klein, middel,groot) van de concessies zou komen, en op grond daarvan concessierechten vaststellen en heffen. De middel en grote jongens kunnen best wat meer concessierechten betalen.

  Ja, er wordt heel veel gespeculeerd met deze houtconcessies.

  Maar zal de regering van Suriname het verder aandurven om dit ook toe te passen op de uitgegeven domeingronden/landbouwgronden?
  Dit is pas voor Srika interessant!!!

  Wie speculeert nu met de minpunten?
  Srika


  Maak melding

 2. Het oorspronkelijke bedrag was belachelijk laag en leidt tot speculatie. Het nieuwe bedrag is belachelijk hoog en leidt tot kaal kap.

  Indien men FSC gecertificeerd gaat exploiteren mag men per ha/ jaar 0,5 m3 hout kappen ofwel ongeveer $ 80/ ha/jaar oogsten en dan is SRD 20/ha plus $ 6/m3 voor gezonde bosexploitatie absurd en gaat men kaal kappen.

  Speculanten zijn daar in tegen de klos.

  Dit is weer oevenwichtig beleid dat nergens toe leid en dat voor dat het effectief wordt door de President ingetrokken zal moeten worden. Niemand kan betalen en niemand gaat betalen.


  Maak melding

 3. Duidelijk dat de regering nu overal vandaan geld probeert binnen te halen. Er zullen meer van dit soort maatregelen volgen.
  Ipv een 5 keer hogere toeslag had men ook een verplichting tot kappen en planten kunnen invoeren. Bij uitblijven van exploitatie en beplanting had dan boetes opgelegd kunnen worden of het land teruggevorderd kunnen worden.


  Maak melding

 4. Goed zo. Dat ding moet geordend worden en er moet betaald worden.

  Begrijpelijk dat de regering geld nodig heeft. Mijn voorstel is, dat er kleine stukken domeingrond wordt verkocht aan mensen die het niet hebben. Het zal flink wat geld in de la brengen en er zullen veel harten worden gewonnen.


  Maak melding

 5. De bomen zijn een geschenk van de natuur en het heeft diverse voordelen voor de mens.Als mensen deze willen omhakken moet er keihard betaald worden en de regering ongeacht welke,heeft gelijk indeze. Daarvoor kan zelfs alle millitairen ingezet worden om gezag af te dwingen bij de grappenmakers die niet willen betalen. Betalen of niet meer mogen kappen moet het devies zijn.

  Het geval doet mij denken aan het feit dat de minister van OW de ondernemers geld wilde laten betalen voor vuil ophaal doch op heftig verzet was gestuit. Ik denk dat ze toch betalen , daar het een redelijk voorstel was.

  In het geval van de houtsector zeg ik dat de regering niets te verliezen heeft om streng zijn wil door te drukken.Ook den mang disi ow abi foe pai. Gewoon werkarmen inzetten voor controle,eventueel sanctie maatregelen verzwaren als afschrikmiddel. Ik denk dat het een misdaad tegen de mensheid is om deze woudreuzen te vernietigen, dus denk ik de de regering zijn wil moet doordrukken.


  Maak melding

 6. Surinamers hebben oer hollandse mentaliteit. Voor een dubbeltje op de eerste rij en alle gratis. Surinamers hebben een motto “mi ne foeroe” mi e teki! Heffingen en belastingen zijn fabels bij de meeste Su… maar ze willen wel gratis gezondheidzorg, gratis wegen, gratis electra. pff laat ze in die shit blijven rollen


  Maak melding

 7. Twee jaar geleden waren er meningsverschillen tussen Bouterse en Brunswijk i.v.m. het grondrechten vraagstuk. Vanuit de NDP is toen onthult dat Brunswijk de 3e exporteur van hout is uit Suriname en dat er illegaal hout wordt gekapt op terreinen van Lands Bosbeheer. Hierna heeft Brunswijk zich heel rustig gehouden. Ik ben benieuwd of alle concessiehouders de heffing zullen afdragen. Bij de Goudordening worden uitzonderingen gemaakt voor personen die de regering steunen. Deze hoeven zich niet te houden aan de regels. Iemand typeerde dit gedrag als een Sweef teki mentaliteit.


  Maak melding

 8. @Ajinthoena
  Zodra SURgold start met de uitvoerende werkzaamheden aan haar mijn wordt er ongeveer 3.500 ha jungle gekapt voor mijnput, opslag uitkomend gesteente en bezinkbassins.

  Dat hout ongeveer 1.000.000 m3 rondhout wordt voor een groot deel ingeleverd bij meneer Brunswijk. Waar zou die zich nog druk over maken. je hoort ook weinig meer van deze meneer.
  Hij kan het voor elke prijs verkopen terwijl SURgold voor het kapen moet betalen.

  Geen concessie vergoeding. hoogstens $ 6 royaltiess per m3.


  Maak melding

 9. wat hogere heffing ,al die boomstammen die op de wegen worden vervoerd moeten op het water vervoerd worden .
  weet men hoeveel het kost om die wegen te repareren .
  we sribie ,ten tijde van front zou men maatregelen nemen ,paars is nu aan de macht en nog gebeurt er niets .triest om die wegen te zien .de houtzagerijen in en rond paramaribo zie ook domburg ,die wegen worden kapot gereden met die zware vracht wagens die die boomstammen vervoeren .
  de houtzagerijen zijn allemaal van de hindustanen en die vergunningen werden toen door de vhp uit gegeven .
  zie die ijzeren brug richting domburg bij de para kreek ,die bovendek hebben ze weggehaalt zodat die grote daf truks zonder problemen met die boomstammen over die brug kunnen rijden .nps heeft het land verkocht aan de vhp en hun ondernemers .weg met nps zie ook somohardjo ,niet verwonderlijk dat de nps vier zetels heeft gekregen .
  bouta go go


  Maak melding

 10. De gedachtengang van Pero is die van de doorsnee Creolse ndp-er. Afgeven op Hindoestaanse ondernemers. Nps heeft het land verkocht aan de vhp,de Javanen van Somo en aan de Chinezen. Pero dat is racisme ontstaan uit het denkbeeld dat de creolen aan top staan van de Surinaamse samenleving. Pero noem mij een zaagmolen in handen van creoolse ondernemers. Ook Chinezen exploiteren nu houtzaagmolens en hebben houtmarkten. Maar ik ken er geen van een creool,een blaka mang. Pero en andere blaka mangs verwachten nu dat baas bouta de Hindoestanen zal klein krijgen en hun bezittingen en grond zal afpakken. Maar Pero de Hindoestanen slapen niet, ze gaan zich nu politiek bundelen om hun belangen te verdedigen. Blaka mans hadden ook veel grond,maar die hebben ze verkocht,in de meeste gevallen aan Hindoestanen. Voorbeeld is het stadje Nw.Nickerie. Pero stop met het racisme.


  Maak melding

 11. Na de vele reacties van @Pero op Waterkant.net gevolgd te hebben ben ik tot de conclusie gekomen dat Pero geen creool is maar een Hindoestaan. Hij is bezig haat te kweken tussen deze bevolkingsgroepen en hoopt dat daardoor de VHP afgewezen zal worden door creolen. In de bestuurskunde heet dat verdeel en heerspolitiek. Deze haatkweker of tweespalt en de partij die hij aanhangt zijn zeer laag en gevaarlijk bezig. Wat verwacht je van mensen die kosten wat kost in het zadel moeten blijven om zijn hachje te redden? Opo joe ai en loek boeng.


  Maak melding

 12. Na elke post gaat @pero naar de OCER voor zijn bonus. Evenals een aantal anderen zoals @paraman, @robg, @waarheid, @boegroe, @grasbarki, @abaisa, @basmatie, @motjomeid, @henk molenaar en enkelen meer.
  @waarheid is dezelfde als @dalit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.