Kerstbrood van vijf meter lang voor eenzame ouderen

8

Meer dan 2.500 Surinaamse kerstbroden worden deze kerst verdeeld onder ouderen in Den Haag. Gistermiddag is een meterlange kerstbrood van bakkerij Ashok aangesneden in de aula van de Algemene Hindoeschool V.A.H.O.N. in de Haagsche Schildersbuurt. Dat is gedaan door stichting Dunya, die voor het vijfde jaar opnieuw aandacht vraagt voor allochtone 65-plussers die leven in stille armoede.

Initiatiefnemer PvdA Gemeenteraadslid Rajesh Ramnewash blijft strijdvaardig tegen deze armoede. ‘Er is ontzettend veel stille armoede, ook omdat mensen zijn te trots om gebruik te maken van de aanvullende sociale voorzieningen zoals de Ooievaarspas en de taxibussen’. Het is bovendien onrechtvaardig dat Surinaamse ouderen gekort worden op hun AOW. Het moet een oudedagsvoorziening zijn voor alle inwoners van Nederland op hun oude dag, ongeacht hoe lang je in Nederland woonachtig bent.

Het probleem van eenzame ouderen moet volgens hem teruggedrongen worden. ‘Je ziet dat mensen er naar uitkijken dat ze bezoek krijgen. Daar kunnen ouderen een hele week naar toe leven’. Ondernemer Robin Goelela is de trekker van de ondernemers die deze actie elk jaar financieel ondersteunen. Hij heeft zich hard in gezet voor dit project. ‘je bent een waardeloze ondernemer als je alleen maar aan verdienen denkt, je moet ook iets teruggeven’.

Oproep vanuit de stichting
Voorzitter Lucia Baboelal van stichting Dunya roept de mensen op om ook actief dit probleem tegen te gaan. ‘Als u even tijd heeft ga alstublieft vrijwilligerswerk doen voor de ouderen. Dan is niemand met kerst alleen’.

8 REACTIES

 1. Waarom neemt een Hindoestaanse stichting zo’n initiatief niet met Diwali, Holi of Ganesh Chaturthi? Waarom geen roti’s, bara’s en gonjhiya’s?
  Zijn ze soms bezig met het kerstenen van de Hindoes? Zijn Hindoestaanse ouderen alleen met Kerst eenzaam en niet met Holi, Diwali, Navratri enz?
  Goed initiatief, maar ongewenste invulling.


  Maak melding

 2. Beste Mr.Ramnewash het is in NL.zo geregeld dat je een bepaald aantal jaren in NL.woonachtig moet zijn geweest om in aanmerking te komen voor volledige AOW en er wordt geen verschil gemaakt voor mensen van een andere huidskleur of afkomst,ook Nederlanders die langdurig in het buitenland woonachtig zijn geweest worden gekort op hun AOW zoals door de wet bepaald is,hoop dat U hierdoor voldoende geinformeerd bent al had ik verwacht dat iemand in uw functie daar wel van op de hoogte zou zijn.
  Mensen die een tekort aan AOW hebben kunnen zich tot de bijstand wenden.


  Maak melding

 3. En ter aanvulling Mr.Ramnewash is het zo dat de AOW wordt betaald door een premie die op het loon van alle werkenden in NL.wordt ingehouden,steld u eens voor dat straks een hele meute van oudjes uit de voormalige oostbloklanden denken,kom we gaan naar NL.daar zijn de oudedagsvoorzieningen een stuk beter dan bij ons,ik denk dat we als werkenden in NL.al genoeg worden bestolen door onze grijpgrage regering.


  Maak melding

 4. Wijna1 top dat je dit uitlegd en wat bharat zegt is ook waar . Voor alle oudjes moet het op hun oude een beetje feest zijn . Ik zeg ook erbij dat de ouders vande generatie van nu hiervoor verantwoordelijk zijn. Ik bezoek mijnnopa van 94 zekef 2 kerr in de week en mijn oudees zekef 3 keer in ee week. Je ziet ze dan opfleuren.


  Maak melding

 5. Wijna 1

  Goede wijn behoeft geen krans,dat heb je goed geformuleerd!
  Ook al ben je met de Vut of Pensioen, wordt je nog ……door de Regering, Overheid !!
  Het zijn een stelletje T lijers,ik en veel andere zegt de waarheid.


  Maak melding

 6. Wijna1) Je moet idd 50 jaar in nederland hebben gewoond om de volledige AOW te ontvangen!! Wat je echter over het hoofd ziet misschien om dat je hier geboren bent is dat Suriname heel lang een kolononie is geweest van nederland en pas sinds 11-1975 ontvankelijk is geworden, de jaren voor de onafhankelijk weigert men in nederland echt mee te tellen……dat is wat bedoelt dat veel surinaamse ouderen “slachtoffer” zijn geworden van het sluwe nederlande beleid!!


  Maak melding

 7. Getikt Lotje??,

  Helaas, maar het Katholocisme, Christendom, Islam heeft Hindoes niets te bieden. Alles wat deze godsdiensten hebben, zit al in het Hindoeisme naast heel veel meer wat deze godsdiensten niet hebben.Het Hindoeisme is een complete godsdienst, de andere zijn gehandicapte godsdiensten. Ze beginnen steeds meer items uit het Hindoeisme over te nemen, zoals reincarnatie, meditatie enz.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.