Burgers willen getuigen over slachting Moiwana

23

PARAMARIBO, 2 dec – Minstens vijf ooggetuigen zijn bereid een verklaring af et leggen over de massaslachting in het dorp Moiwana in 1986. Dit zegt voorzitter André Ajintoena van stichting Moiwana. De stichting registreert nog meer bereidwillige getuigen om dit dan voor te leggen aan het Openbaar Ministerie. Een strafproces mag dan niet langer uitblijven.

Sinds de slachting door legermanschappen in 1986 is niemand vervolgd. Met de stichting verlangen ook de ooggetuigen naar rechtsvoldoening. “De vijf wilden al hun getuigenis afleggen bij de politie van Albina. Ik heb ze gezegd dat met de procureur-generaal is afgesproken dat ik de namen opstuur”, zegt Ajintoena tegenover de Ware Tijd. De ooggetuigen kunnen dan worden opgeroepen. Het Openbaar Ministerie kon eerder geen getuigenverklaringen krijgen.

Volgens voormalig officier van justitie Lydia Ravenberg werd de vervolging belemmerd door onwil bij eventuele getuigen. Ajintoena denkt dat er sprake is van een ‘communicatiestoornis’. De slachting is onlangs herdacht te Moiwana, in het district Marowijne. In november 1986 werden ongeveer vijftig dorpelingen doodgeschoten tijdens legeracties. Volgens het leger werd gezocht naar leden van het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk.

23 REACTIES

 1. Dit zijn bemoedigende gebaren, maar tot een veroordeling zal het meestal niet komen. Als je kritisch kijkt naar te (rechtsstaat?) en rechtspleging in Suriname dan moet je niet veel verwachten. Omdat je een politieke uitspraak krijgen zal, zolang dit stelletje “lamballen” en “macabees” de regering uitmaken.


  Maak melding

 2. Militaire getuigen moeten al voldoende zijn om te verdedigen.

  Die dorpelingen waren ook aan de kant/mensen van de Jungle Comando en gingen in burgerkleding bewapend met handgranaten als zogenaamde burgers ook aanvallen plegen op de SU Militaire Eenheden.
  Ze waren allemaal mensen van de keuken afdeling die eten moesten klaar maken voor de Jungle Comando.
  Die Jungle Comando gebruikten deze burgers ook als hun sluwe wapens om daar tussen hun te schuilen en tegelijkertijd aanval te plegen op de SU Leger Eenheden denkend dat de SU Leger niet terug gaan schieten.
  Opmerking:
  Alle plannen, coordinatie en uitvoering door de JC waren olv Holland.
  Tot slot:
  2013-1986= ongeveer 30 jaren geleden.
  Dus mensen hou aub op met sabotage aan deze Regering.
  Wat gebeurd is gebeurd, maar het belangrijkste is dat het nooit meer zal herhalen en een les is voor Surinamers om op democratische wijze een probleem op te lossen en niet over te gaan door geweld te plegen.


  Maak melding

 3. hoe lang geleden is de hindustaanse immigratie geweest? weg ermee.
  hoe lang geleden is de chines immigratie geweest? weg ermee.
  hoe lang geleden is de slavernij van afrikanen geweest? weg ermee.
  hoe lang geleden ben jij geboren? weg met jou.
  if you dont know your past you wont know your future.


  Maak melding

 4. Petje af voor de 5 ooggetuigen hier.
  Het heeft jaren geduurd maar eindelijk durven zij deze stap te ondernemen!

  De rechtgeaarde surinamers ondersteunen jullie bij deze voor de volle 100%.
  Doen jullie je plicht en leg getuigenis af!!


  Maak melding

 5. Ik heb met een paar nonnen gesproken die intussen gevlucht zijn naar Belgie. Wat zij mij vertelden gaf mij kippenvel. Zij waren in staat om de militaire radio af te luisteren. Wat ze hoorden was schokkend, iemand meldde op de radio dat er nog burgers waren in het dorp Moiwanna . Het antwoord op de radio was om alles uit te schakelen wat in het dorp bewoog. Ook de uit Suriname gevluchte nonnen moeten in dit proces worden gehoord. Overigens zij vermeld dat op mijn verzoek de nonnen hun verhaal in hun memoires hebben verteld.


  Maak melding

 6. Over de Mowinna slachting van 1986 wil ik graag ook als 6e getuige vertegenwoordigen !!!{een onnodige wreeddadige afslachting}.
  Geen grap.De gehuurde Libanezen samen met Suri militairen en ja die avon……………………………………..!


  Maak melding

 7. Moiwana is pure wraak van Indianen, wiens moeders, zusters en tantes op barbaarse wijze verkracht werden door JC’s, die zich aldaar tussen die burgers verscanst hadden.
  Ook militairen hebben belang bij de waarheid.


  Maak melding

 8. Mijnheer Andre Ajintoena vraag een paar advocaten om de getuigen te ondervragen en op video vast te zetten. De politieke partijen die niet voor amnestie hebben gestemd gaan u zeker bij helpen met advocaten, getuigen, ondervragingen etc. Wacht aub niet tot de getuigen dood zijn.


  Maak melding

 9. Was dit hoofdstuk niet al afgerond met de veroordeling van suriname door het oas of intern.hof? En geld welke de regering toen heeft moeten betalen aan nabestaanden? Ik dacht dat dit gedeelte van onZe historie middels deze financielle schikking reeds enigzins in orde was gebracht.


  Maak melding

 10. Nou ik zou ook de getuigen willen horen tegen deze getuigen en ook tegen toen jungelcomando,s deze dingen komen altijd weer sterk op bij naderende verkiezing dus het is oud en was te verwachten maar het volk slaapt niet waarom hebben ze het 5/10/15/20/25. jaar geleden niet opgelost toen ze aan de macht waren gaan ze dat nu doen of na de verkiezing stopt het en dan weer in 2020 opnieuw beginnen nou 1 eerlijke vraag denken jullie echt dat deze mensen van de NPS.VHP/PL hier echt om geven wel nee sta op uit je droom het is meer een hulp middel om de 1 op te steken tegen de ander om weer verdeel en haat te schepen maar het achter liggende gevaar zal ze een worst wezen die hebben alles voor over om de regeermacht ik hoop dat het voor hen een droom blijft.


  Maak melding

 11. @ Paraman;
  Als je niet weet wat je moet zeggen, HOU JE GROTE KAPPA DICHT.

  IK WAS ERBIJ EN WEET VAN WANTEN. IK BEN EEN MARRON UIT COTTICA.

  DE FOE JOE RUSTIG OKE??????


  Maak melding

 12. @ SENG SANG;

  Wil JIJ voor de GOEDE ORDE informeren of de heer AJINTOENA bij het NIEUWFRONT hoort?????????

  Want ik vind dit een heel slap GELUL van JOUW.


  Maak melding

 13. De getuigen moeten echt nu nu nu nu nu gehoord worden. Het maakt niet uit door wie en hoe.Ze mogen ook in hun gebied(Marowijne) blijven wat mij betreft, men zal/ mag naar hen toe.Het maakt niet uit wie ’t verhoor van deze mensen gaat op/ afnemen.Ai baja leg je/ jullie getuigenis maar vast af bij…bv de Notaris, de PG, de politie, ook op video/ film zoals eerder op dit forum is voorgesteld. Getuige kom aub en leg/ jullie je verklaring af. Jongoe oeng no mik grap. Hoe meer aangiften tegen deze zaka-zaka DiDiBrie BOEVEN-BENDE is gedaan hoe beter. Ik hoop niet dat 1 der getuigen tijdens het verhoor 1 van deze moordenaars zal vergeten, noem ze allemaal op en vergeet er geen. Mooi mang alweer een paar slapenloze nachten erbij voor DiDiBrie en Crew. Ik denk dat DiDiBrie en Co nu WWWWELLLL spijt zal hebben van’t feit dat hij plee…..sjie…..dent is geworden van Su. A boeng gie ding; de hele tent zal nu in paniek zijn; tenminste if ding abie geweten. Haha. Odiii.
  Glenny.


  Maak melding

 14. Ik hoop dat de blinde muren nu geslecht worden. Ben benieuwd als ze nu weer met een konijn komen uit de hoge hoed. Eën van de grote slager van Moi Wana is de rechter hand van onze pres. Ra ra wie zou dat kunnen zijn.
  Kom met de waarheid. Hoop dat de pathologische seriemoordenaars nu berecht gaan worden.


  Maak melding

 15. De pres heeft zich omringd met een hoop bloedbroeders. Letterlijk en figuurlijk.En de rest zijn modderfiguren. Excellenties in de leugen en domheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.