Indiase voedselproducent met Suriname in zee

33

PARAMARIBO, 1 dec – Foods Fats & Fertilizers, FFF, gaat definitief investeren in Suriname. Hoewel de overheid een afspraak over landtoewijzing niet nakwam, wordt toch nog een palmoliebedrijf opgezet. Het zal dan niet meer in Sipaliwini en andere districten gebeuren. Die grond is al aan anderen afgestaan.

In plaats daarvan krijgt FFF veertigduizend hectare in Apoera, in West Suriname. “We zetten een Surinaams bedrijf op, dat een dochteronderneming zal zijn van FFF. Het gaat om een investering van tussen de honderd en vijftig en tweehonderd miljoen dollar”, zegt FFF-functionaris Sanjay Goenka tegenover de Times of Suriname. Het wachten was tot nog toe op de Indiase onderneming. Die moest besluiten of er akkoord werd gegaan met de wijziging van locatie.

Goenka is in Paramaribo om het besluit door te geven. Wanneer precies begonnen wordt, is niet duidelijk. “Het kan nog een tijdje duren”, zegt minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Gonrd & Bosbeheer. Omdat het om zo’n groot stuk land gaat, moeten de ministerraad en het parlement groenlicht geven. Parlementariër Rashied Doekhie (NDP) vindt dat het niet meer dan twee maanden hoeft te duren. FFF wil ook een eigen energiecentrale opzetten.


33 REACTIES

 1. we hebben al een dode mus gehad..nu wordt het een dode awarie…
  verkiezing nadert, de ndp heeft extra zand besteld want ze gaan wederom flink zand strooien..


  Maak melding

 2. Forumers, Odi odi.

  @Roy, wilt u a.u.b. ook even contact opnemen met FF&F.?

  Industrial Conglomerates
  Company Overview of Foods Fats & Fertilisers Ltd
  Snapshot

  People
  Company Overview
  Foods Fats & Fertilisers Ltd operates as a conglomerate and engages in oil palm cultivation, specialty fats, commodity trading, garments, and power sector.

  The company was founded in 1959 and is based in Tadepalligudem, India.
  Tanuku Road
  W.G. District
  Post Box No. 15
  Tadepalligudem, 534101
  India
  Founded in 1959
  Phone:
  91 8 8182 22571
  Fax:
  91 8 8182 22172
  http://www.fff.co.in


  Maak melding

 3. Irrationele gedachten blazen de zaak op

  Irrationele gedachten zitten vaak vol met groter makende woorden als: altijd en nooit, allemaal, iedereen, niemand, vreselijk, rampzalig enzovoorts. Het is jouw overdreven betekenis van jouw werkelijkheid. Oftewel: in je hoofd maak je de situatie veel groter dan hij is of dan nodig.Hoe je je leven kunt veranderen door je gedachten te veranderen

  Heb je ooit wel eens bewust geluisterd naar je eigen gedachten? Je zou het voor de grap eens een dag moeten doen. Op een gemiddelde dag heb ik echt enkele tientallen negatieve gedachten – terwijl ik een heel positief mens ben – en ik ben vast niet de enige. Klinkt dit je misschien bekend in de oren:
  ◦”Oh nee, nou lukt me dat nooit meer.”
  ◦”Had ik dat maar anders gedaan.”
  ◦”Dit krijg ik nooit voor elkaar.”
  ◦”Jemig wat stom van mij.”
  ◦”Hé, maak ik alweer dezelfde fout.”

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 4. Chinese palmolie-investeerder wordt ongeduldig
  Tuesday 12 November 2013 bron GFT

  De Chinese palmolie-investeerder China Zhong Hen Tai staat te trappelen om te investeren in het district Marowijne. De investeerder wordt ongeduldig, omdat de installatie van een presidentiële commissie om de finale zaken af te ronden maar niet van de grond kwam.

  De investeerder heeft reeds toestemming gehad van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij(LVV) om alvast een proefproject te draaien in Patamacca. De investeerder wil echter wachten op de presidentiële werkgroep.

  Ongeveer 40.000 hectare moet beplant worden met palmen.

  ook voor de Indiase FFF 40.000 hectare.. Fawaka?


  Maak melding

 5. Ai booi relyveld, minister van financien en ook minister van r.o. ik snap het niet meer. Hoe kan deze hersenloze garnaal deze taken uitvoeren. Dit is het vewijs dat het domme surinaamse volk staande worden gen……. d en en nog steeds hebben ze niks door. Alles doeg hij voor zichzelf en de grootste leugenaar bouta.


  Maak melding

 6. Volledig irrationeel plan.
  Hoe lang is men al bezig deze plannen te organiseren. China Zhong Heng Tai Investments is al sinds 2004 in beeld en kon in 2006 nog geen bank garantie leveren van $ 10.000.000.
  FFF (heel wat solider bedrijf) is al bezig sinds 2008 en denkt met een investering van tussen $ 150.000.000 tot $ 200.000.000 een palmolie bedrijf met energie centrale te kunnen realiseren in Apoera (aan het eind van de weg).
  In het midden van de industrie (Maleisië en Indonesië) goed voor 80% van de wereld productie vergt een middels kaal branden etc gerealiseerd palmolie bedrijf (incl. huisvesting personeel) $ 8.000/ha. 40.000 ha in Apoera vergt dus bijna 2 maal meer dan wat FFF denkt te kunnen/moeten investeren.

  Dan spreekt men van een eigen energie centrale. Een palmolie bedrijf kan heel veel energie realiseren alleen voor wie. Aan wie kan men het verkopen. Het is veel te veel voor Nickerie en daar komen ze te laat want Greenheart begint vanaf januari al met opwekking.
  Om de energie te kunnen verkopen zal met enige honderenden kilometers hoogspanningsleiding moeten aanleggen.

  Het PAARD wordt, zelfs in een goed initiatief, achter de wagen gespannen. Waarom nu toch er zijn veel betere plannen.


  Maak melding

 7. Ajaaaaaaaaaaaaa,het wordt weer investeren en alles gaat weer
  in de bodemloze put in Apoera.Kan de huidige minister geen
  betere locatie zoeken voor zulke doeleinden.U allen weet,dat
  als zo,n bedrijf komt van palmolie dan kunnen veel werklozen een baan vinden.Maar niemand durft zo afgelegen te reizen voor deze baan.Hebben deze badgasten nog niet door wat er toen gebeurd was in de periode van de regerende
  hufters onder regering Arron(1975-1980).De hele investering van een gedeelte van het ontwikkelingsgeld van
  Blanda ging naar de knoppen.Dus paarse bende Opo oenoe aai


  Maak melding

 8. Reactie op JoJo…
  Denkt u niet dat de energie centrale voor de onderneming zelf zal zijn?
  Ik moet u eerlijk zeggen…ik woon hier in het hol van de leeuw en mensen hier zijn al lang blij met wat goed nieuws…zelfs valse beloftes houd ze op de been.


  Maak melding

 9. @surinam patriot

  Wie een kuil graaft voor een ander ….wordt zelf moe..
  Werken houden de idioten enkel maar in gedachten..
  deng lessie foefoeroe beest..


  Maak melding

 10. Wat is dit nou?De indiase helicopters zijn laatst toch miskoop geweest!en nu de zee in met voedselproducent!Die mooie genoemde plaatsen zijn jammer genoeg malaria gebieden!!!Dat weet de indiase overheid niet dus niet.


  Maak melding

 11. @ Jojo
  met alle respect, maar volgens mij denk je als een echte Surinamer. Die kennen alleen het woord importeren, het woord exporteren kennen zijn niet. Neen, de bouw van een energiecentrale is om hun eigen bedrijf, arbeiderswoningen, wegen, etc, van energie te voorzien. De palmolie zelf zal worden geexporteerd naar India. Niet vergeten dat in landen zoals India en China een enorme energieschaarste dreigt.


  Maak melding

 12. De volgende die aan de macht komt, zal alles wat deze paarse boeven hebben gedaan moeten terugdraaien, herstellen, opruimen, teniet doen, ongeldig verklaren, uitschakelen, afpakken en opnieuw verdelen. 99% Van wat paars in de media laat komen is leugen. Dus verwacht niet teveel palmolie.

  Iemand die nog nieuws over beroepscrimineel Dino heeft trouwens? Is pappa al klaar met “puzzelen” wie erachter zit?


  Maak melding

 13. Wist je dat van de 1.2 miljard Indiërs ongeveer 700 miljoen het moeten doen zonder energie en stromend water. En dat er net zoveel mensen in armoede leven in dit land, en natuurlijk hoor je daar niets over wat begrijpelijk is. Dit project wordt opgezet om geld achterover te drukken. Het is alom bekend dat negen van de tien projecten, gewoon show projecten zijn. Je reinste voor de gek houderij net als de vele andere verzinsels; hospitaal snelweg, je kon het zo gek niet bedenken of het zou gerealiseerd worden. Wel is bekend dat bij investeringen je geld moet hebben en juist dat heeft deze regering niet. Dit zijn gewoon partijpolitieke luchtballonnen opgelaten tegen de achtergrond van de komende verkiezingen.


  Maak melding

 14. Weet iemand hoeveel van de 18.000 woningen al zijn opgeleverd?
  Is er reeds begonnen met de bouw van de diepzeehaven?
  Zijn er al Israeliers gearriveerd met een zak geld?

  Ik hoor het graag.


  Maak melding

 15. Weet iemand hoeveel van de 18.000 woningen al zijn opgeleverd?
  Is er reeds begonnen met de bouw van de diepzeehaven?
  Zijn er al Israeliers gearriveerd met een zak geld?

  Ik hoor het graag.


  Maak melding

 16. 2 kg palmvet kost 7,- Euro in de Nederlandse tropische winkel. Je kunt het kopen onder de naam ‘Vegetable Ghee’. Volgens mij is het goedkoper dan kokosolie/kokosvet.


  Maak melding

 17. @Vijay,
  Kijk ook gelijk even onder welke omstandigheden de mensen het onkruid rondom de bomen bespuiten met zeer giftige middelen, welke automatisch op je bordje terechtkomen.
  Smakelijk eten.


  Maak melding

 18. @Sankofa
  Jij hebt mijn “wedervragen” NOG NIET beantwoord!

  Dus nogmaals de vraagjes:
  1.Waarom heb je Ghana verlaten om ook hier (in Nederland) “buiten de gemeenschap”(jouw woorden) geplaatst te worden?
  WANT DAT IS ME NOG AL WAT JE “BUITEN GESLOTEN” TE VOELEN,TERWIJL JE IN DE GELEGENHEID BENT TE VERKASSEN, MAAR TOCH ER VOOR KIEST DEZE VERNEDERING TE ONDERGAAN”

  2.Zijn het de economische doeleinden?
  Kies je voor het geld boven jouw eergevoel?

  3.Vind jij je aanwezigheid(in dit land)geen vernedering voor en door jezelf (over zelfrespect gesproken)?

  4.Zo ja?
  Wanneer(waarom) ga je (dan niet)terug?


  Maak melding

 19. Herinneringen van helicopters uit India???
  Als deze bedrijf geen ervaring heeft met spear rot disease in obe dan kunnen ze beter ophouden. Ik ben al 20 jaar niet meer op Patamakka en Phedra geweest waar vroeger wel palmolie werd geproduceerd, De meeste Indiase bedrijven in de landbouw in Afrika hebben bepaald geen reputatie om trots op te zijn. Traag in personeel te betalen, investeren ze schijnen maar door corrupte handelingen vooruit te kunnen komen. Ethiopie, Zimbabwe, Zambia zelfde verhaal.

  Surinamers zouden hun landbouw op eigen krachten kunnen ontwikkelen maar helaas, als ik een lap grond gaat aanvragen moet ik overal elke ambtenaar politicus even smeren. En dat gaat ook jaren duren
  Dan moet ik geld lenen tegen woeker rente. Kijk maar hoe goedkoop geld lenen is in de USA en bij de landbouwbank in Suriname is een line of credit tussen de 20 en 30 procent.


  Maak melding

 20. Ik persoonlijk vind het een goed plan… Liefst had ik deze project aan de andere kant van Su gezien, waar er nog niet genoeg economische activiteiten plaatsvinden en grond genoeg aanwezig is… Maar blijkbaar houden ze daar niet van werken…

  Landbouw is duurzaam groene economie. Beter dan goud wat ook het land vergiftigd. Persoonlijk zou ik gaan voor veevoer, biodiesel( o.a. palmolie dus), ethanol, graan enz…

  En nu maar hopen dat dit weer niet een van de vele valse beloftes os, enigste probleem is dat de hindoestanen en chinezen weer straks de schuld krijgen dat ze meer geld kunnen sparen…


  Maak melding

 21. @Marcel
  40.000 ha palmolie plantage levert per jaar, zodra alle palmen normaal produceren, tussen 150.000 ton tot 200.000 ton palmolie op voor de export. Hiervoor is veel energie nodig die men zelf met perspulp pakweg 500.000 ton/jaar.

  Er zullen pakweg 4.000 goedkope arbeiders geïmporteerd worden (probleem van Patamakka) omdat de wereldmarkt bepaald wordt door Maleisië en Indonesië waar een arbeider 6 dagen van 9 uur werkt voor $ 150/maand. Probeer een Surinamer te vinden die voor een dergelijk inkomen zijn ogen opendoet. De marges op Palmolie zijn ruim genoeg om meer voor arbeid te betalen maar dan moet Suriname wel de baas zijn. FFF exporteert de olie naar zichzelf tegen kostprijs en maakt elders de winst (op dit moment $ 350/ton).


  Maak melding

 22. Prima plan om te investeren. Deze industrie zal Suriname veel voordeel bieden. Palmolie wordt veel gebruikt in schoonheidsproducten, een grote markt in India o.a.
  Suriname mag blij zijn met zo’n grote investering, levert arbeidsplaatsen, inkomsten en kennis op.


  Maak melding

 23. @John
  Nee ik denk niet als een Surinamer en denk juist aan export.
  Er zijn helaas met het ontwikkelen van Palmolie op centraler gelegen locaties veel betere kansen.

  Wie gaat er 4.000 laag gekwalificeerde arbeiders zo geisoleerd laten leven (alles moet aangevoerd worden). Als men de oude palmolie ondernemingen Pheadra, Victoria en Patamakka eerst eens herontwikkelt is alles beter bereikbaar kunnen de arbeiders verspreid worden in plaats van in vieze kampen aan het eind van de weg.

  Bij een productie van 150.000 ton per jaar moeten er dagelijks pakweg 500 ton naar de haven gebracht worden. dat zijn ongeveer 25 tank containers dag in dag uit (heen en terug). zie je die over de weg van Apoera naar Zanderij dagelijks 25 zware trucks heen en 25 terug rijden zonder dat deze weg helemaal geruïneerd wordt.

  Er kan aanzienlijk meer energie opgewekt worden dan ze zelf nodig zijn incl. hun arbeiders dorp. Die energie moet je ze eenvoudig mogelijk kwijt kunnen in het nationale net of je moet de biomassa (perspulp) makkelijk kunnen afvoeren naar andere energieopwekkingsinstallaties.

  John de regering had dit plan zelf met Surinaamse partners kunnen realiseren. Echter ze willen kickback vooraf inplaat na eerst gepresteerd te hebben.


  Maak melding

 24. Zijn jullie gek geworden , in india lijden ze aan ondervoeding en dan gaan jullie het laaste beetje van ze naar su halen ?????????
  wat blijft er dan nog van india over .
  ik denk alleen de tempels en de tien koeien .
  laat die mensen met hun armsalige kost , suriname kan zelf voor zijn voeding zorgen .


  Maak melding

 25. 01 dec. 2013

  Lees de onderstaande posting van Srika van 28 december 2011. Srika voorspelde toen al dat Foods Fats & Fertilizers, FFF, het grondgebied van Suriname heel hard nodig heeft voor het afzetten van haar producten op de Amerikaanse markt.

  Dat FFF nu toch terugkomt naar Suriname is een bevestiging van de onderstaande analyse van 28 dec. 2013. Van Srika mogen zij naar Suriname komen, zolang zij zich welhouden aan de wetgeving. Ze zullen deels zorgen voor economische groei en voor werkgelegenheid. Lees nu onderstaande posting.

  Woensdag 28 december 2011 om 12:40 uur, door Srika

  Srika wenst jullie allen het beste en veel wijsheid en verdraagzaamheid toe, in 2012.

  T.a.v. bovenstaand onderwerp een advies: ‘Verdiep je eerst goed in het onderwerp en reageer in zo begrijpelijke taal.’

  Foods Fats Fertilizer Hydrabad is in 1960 in Andhra Predesh, India,door familie Goenka opgericht. Het is een familie-imperium dat zeer strak georganiseerd is. Volgens Bloomberg Businessweek zijn er geen echte key executives binnen deze organisatie te vinden.

  Foods Fats Fertilizer Hydrabad kan in India niet verder uitgroeien – gebrek aan ruimte en grote concurrentie -, maar wil wel internationaal een grote speler worden in de oliepalmproductie, met ogen gericht op USA.
  Deze organisatie heeft het ook geprobeerd is andere Zuid-Aziatische landen, maar zonder veel succes.

  Door de ligging van Suriname t.o.v. USA, en deels een culturele herkenning met Suriname (Hindu), denkt deze organisatie zo haar doel te kunnen verwezenlijken.

  In interne memo’s van Foods Fats Fertilizer Hydrabad wordt Suriname vaak besproken als land met de beste mogelijkheden tot investeren. Maar tegelijkertijd willen zijn wel de volledige controle op alles behouden en zijn niet gewillig,volgens Bloomberg Businessweek, in het openbaar maken van hun boeken.

  Srika denkt dat hier nog het struikelblok zit: volledige controle over het palmoliegebied en volledige controle over hun boeken. Het wordt een powerplay.Uit Suriname gaan is ook geen optie!

  Maar het nieuwe denken in Suriname zal niet toelaten dat het volk een kruimel ontvangt van de grote winsten die in de oliepalmindustrie en afgeleide alternatieve brandstoffenindustrie verkregen wordt.
  Srika

  En nu krijgt Srika de minpunten in wat palmolie gedompeld!
  De VHP is nu razend.
  Srika


  Maak melding

 26. er was reeds een uit India gekomen onder venetiaan die aan “cashew-teelt” zou doen? flop een. want die indiers zijn geld gaan lene op een stuk land van 250 ha resultaat, verkocht op de veiling.
  de chinezen wilden het maagdelijkbos van patamacca ontwikkelen, om met het hout dat daar voorkomt, er vandoor te geen. de gasten uit azie zeer gevaarlijk.ze lonken onze politici te makkelijk met die geweldige plannen maar met weinig rendement. hier moet gelenn pengel op reageren en schrijven over die didibrie venetiaan. I rest my case


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.