Divali Award voor directeur Haagse Lucent Dans Theater

4

Tijdens het Nationaal Divali Concert afgelopen vrijdag ontving Henk Scholten, directeur van net Lucent Dans Theater, de Divali Award 2013. Namens Stichting Dunya Internationaal overhandigde Rajesh Ramnewash hem de award in onder andere de aanwezigheid van de ambassadeurs van India, Pakistan en Sri Lanka.

Volgens de jury heeft Scholten ‘door de persoonlijke inzet van hemzelf en zijn team het theater tot een warm thuis gemaakt voor de Hindostaanse gemeenschap in Nederland.’ Het Nationaal Divali concert is de jaarlijkse traditionele start van het Hindoestaans lichtjesfeest.

Het theater heeft het afgelopen jaar talrijke evenementen georganiseerd die variëren van een Mega Bollywoodshow met Goede Tijden Slechte Tijdensterren, de viering van 140 jaar immigratie en de herdenking van de slavenopstand op Curaçao tot optredens van Indiase topartiesten. Stichting Dunya Internationaal reikt jaarlijks de Divali Award uit aan personen en organisaties die een belangrijke bijdrage leveren aan de emancipatie van de gehele Zuid Aziatische gemeenschap in Nederland.

Bekijk ook:

4 REACTIES

 1. Een Subh Divali{een Gelukkig lichtjesfeest}toegewenst aan iedereen,symbolisch wordt bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade,overwinning van het licht over de duisternis en overwinning van de gelukzaligheid onwetendheid”.De Hindoe godin Lakshmi van het licht,de schoonheid,rijkdom en voorspoed wordt tijdens Divalifeest vereerd.


  Maak melding

 2. Ook een shub divali bhaai en hoop dat ook op dit forum wij met elkaar toch naar een verlicht
  Wereld mogen werken, ondanks alle meningen van iedereen dat we elkaar ook mogen blijven respecteren. Nogmaals shub devali aan iedereen.


  Maak melding

 3. Ja, ook namens mij een Shubh Diwali aan iedereen toegewenst. Divali begint overmorgen, met Dhanteras (de 13e waarop de God-Geneesheer Dhanvantari wordt herdacht), de 14e is Narak Chaturdashi, de dag waarop Heer Krishna de demon Narkasur versloegen op deze dag wordt ook Heer Yamdev herdacht, de 15e is het eigenlijke Diwali: de donkerste nacht van de maand waarop het Licht in de vorm van Shri Lakshmidevi wordt aanbeden. Shri Lakshmi is de Jagadjanani: zij die de fysieke kant (Maha Maya) van het Universum Zelfe is en alle schepselen in Zich draagt en voedt.
  De Durga Saptashati zegt: Ya Devi Sarva Bhootesju, Lakshmi Rupen Samsthita, Namstasyei, Namstasyei, Namstasyei Namo Namah oftwel: U bent het die als Licht (dwz Liefde, Intelligentie, Barmhartigheid, Zuiverheid, Overvloed, Goedheid, Vriendelijkheid, Verdraagzaamheid) in alle schepselen aanwezig zijt, wij buigen duizendmaal voor U.
  Op Divalidag en -nacht wordt dus in de vorm van Lakshmi Mata de hele Universum als onze Beschermer en Weldoener herdacht en aanbeden en wordt ons geleerd dat het duister slechts een tijdelijk verschijnsel is en het Licht eeuwig is en dat iedereen er recht op heeft, het in zich draagt en er goed aan doet het in zich te cultiveren en het te uiten. Symbolisch wordt dit geuit door dia’s te branden en elkaar te omhelzen, het goede toe te wensen en te feliciteren en samen te zijn, zoetigheid te offeren, praktisch wordt dit geuit via een zuivere levenswandel, vergaren van Goddelijke kennis (Brahma Vidya), het dienen van de ouderen, zwakken, opofferaars en behoeftigen (Seva)en een persoonlijke liefdesband te kweken met God (Bhakti)opdat het uitvoeren van Zijn geboden (5 Yams en 5 Niyams) makkelijk wordt. Shubh Divali!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.