Generaal pardon voor illegalen in Suriname

11

PARAMARIBO, 21 okt – Alle illegaal in Suriname verblijvende buitenlanders mogen zich binnenkort weer laten registreren. Dit zegt voorzitter Henk Herrenberg van de Nationale Commissie Jubileumjaren. Hij heeft zich bij president Desiré Bouterse beijverd voor een ‘herkansing’. Het wordt wel de laatste keer.

De vorige regering had al een registratieronde georganiseerd voor illegalen. “Maar niet iedereen is zich gaan registreren”, zegt Herrenberg. De overheid kan niet aan de gang blijven. Dus wordt het definitief de laatste keer dat generaal pardon wordt verleend. De Chinese gemeenschap in Suriname had om erom gevraagd in verband met honderd en zestig jaar Chinese immigratie. De commissie wilde het niet beperkt houden tot deze groep burgers.

Volgens Herrenberg worden ook Brazilianen, Guyanezen en Haïtianen bedacht. Veel Chinese migranten laten na zich tijdig te laten registreren. Veelal worden de enorme papierwinkel en de bureaucratie als redenen aangegeven. Volgens deze groep houdt het op. Herrenberg riep tijdens de publieke viering van de Chinese immigratie op tot benutting van de ‘laatste kans’. De meeste migranten uit China vestigen zich in de handel en zijn vooral actief met supermarkten.

Bekijk ook:

11 REACTIES

 1. de chinezen hebben bouta zeker weer uitgenodigd om even te komen relaxen in china met als tegenprestatie general pardon voor alle illegal chinezen let maar op hoeveel illegal chinezen het land zullen binnensluipen


  Maak melding

 2. Waarom ook niet? Als men de grootste overtreders van Surinaamse wetten zonder een rechterlijke uitspraak amnestie heeft kunnen gegeven, kan men de illegalen, zonder gedegen vooronderzoek, ook een generaal pardon geven, hoe groot is de kans dat er zich onder hen even grote misdadigers bevinden als hun roemruchte voorgangers?


  Maak melding

 3. Ai Herrenberg, die man die visa’s verkocht in Bejing, en toen Surinamers geen visa nodig hadden voor Canada, dus was er een nieuwe mensen smokkellijn was ontstaan. Zijn geld is op dus hij gat weer grof geld ergens aan verdienen en zeker niet met cassave planten.


  Maak melding

 4. 21 okt. 2013

  Chinese migranten weten dat zij zich moeten registreren, maar laten dit na te doen. En krijgen dan opeens een laatste kans. Interessante zaak voor veel discussie!

  Is dit generaal pardon gestoeld op humane overwegingen of is dit een strategie naar de verkiezingen van 2015 toe?

  Wie geeft Srika het antwoord!!
  Srika


  Maak melding

 5. Ik ben zo benieuwd naar het vervolgtraject. Als mocht blijken dat de niet-geregistreerde Chinezen (en anderen ook, hoor) zich nog niet melden, dan wil ik wel eens zien of Suriname een uitzettingsprocedure in gang zet. Mits ze natuurlijk na controle niet over de juiste papieren beschikken. Ik ben bang dat nadat de eerste de beste Chinees het land wordt uitgezet, China onmiddellijk de geldkraan dicht draait.
  Het huiswerk wordt zoals gewoonlijk weer slecht gemaakt. Eerst zorgen voor een adequaat controle-apparaat, dan de bureaucratie de nek omdraaien en vervolgens zorgen dat de Immigratiedienst over de juiste “tools” beschikt. Tot nu toe blijkt dit vooralsnog letterlijk een “papieren tijger”.


  Maak melding

 6. De president regeert alweer per decreet. Parlement en ministers hebben niets meer te vertellen behalve ja knikken. Democratie betekent niets meer.


  Maak melding

 7. Deze zelfde Herrenberg heeft toen gezorgd (als ambassadeur toen in China) dat Chinezen illegaal ( legaal) zich in Suriname vestigden. Wat een “judas” gedrag van dit monster, (die ooit journalist was), ware het niet dat we weten dat hij de “instigator” was, toen hij ambassadeur in China was. Dit is je reinste populistische-politiek, wat een hypocriet, het gaat nu doodgewoon om stemmen winnen, want de Chinezen zullen mogen stemmen. Weer zo’n landverraders wat natuurlijk van hem bekend is, en de SurNeds mogen ook komen, maar hebben nergens recht op. Want die schuiven niets (tjukus) onder de tafel, en die hebben teveel vragen, wat logisch is. De SurNeds mogen komen, maar moeten zich koest houden. Maar dat zullen we nooit never ever laten gebeuren, we laten ons niet voor schrijven hoe het moet, we laten ons niet lingeloren en daar vreest men voor en dat weten ze wel degelijk, dus.


  Maak melding

 8. Herrieberg,
  Suriname zal het je nooit vergeven wat je van Columbia en China voor ons heb gebracht.
  Landverrader met idiote grote smoelwerk.
  Lelijk als de pest.
  Met zoveel geld kan je daaraan niets veranderen jongen!!!


  Maak melding

 9. Ai booi deng manv disi e do sani yere. Dus in 2015 wordt bouta dan weer president ,want die domme chinezene en brrazilianen en haitianen en al die rofers en moordenaaes gaan dus blindelings voor bouterse stemmen. Want dankzij hem mogen ze zich surinamees noemen.


  Maak melding

 10. Benutting van de ‘laatste kans’ … Kan iemand mij vertellen wat de consequenties als hij/zij deze kans niet benut ?

  Wat gaat Suriname met illegalen dan doen ?

  – vastzetten
  – terugsturen
  – niets doen

  Wie gaat dit allemaal betalen en hoe wil men dit allemaal gaan faciliteren of wordt er over 5 jaar weer een generaal pardon in het leven geroepen ?

  Graag antwoordt hierop !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.