Bouterse: ‘langdurige banden met China benadrukt’

21

PARAMARIBO, 21 okt – De ‘langdurige banden met China’ worden nog eens benadrukt bij de herdenking van honderd en zestig jaar Chinese immigratie in Suriname. Dit zegt president Desiré Bouterse. Sinds de eerste Chinezen uit Java arriveerden is er opgebouwd. Chinezen hebben zich van detailhandelaren ontwikkeld naar supermarkthouders en malleigenaren.

“Chinezen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het gezicht dat Suriname vandaag de dag heeft. Ook zijn onze Chinese broeders en zusters doorgebroken tot artsen en architecten. Chinezen en Surinamers van Chinese afkomst zijn in alle lagen en sectoren van de samenleving terug te vinden”, zei Bouterse tijdens de viering op het Onafhankelijkheidsplein. De ontwikkelingen die deze groep migranten doormaakte, bevestigen het succes van de sociale integratie in Suriname.

“Vrede en harmonie liggen niet voor het oprapen en zijn nergens te koop. Hoewel we het zelf niet altijd beseffen, vormen we als samenleving een unicum in de wereld, een groot voorbeeld voor de wereldgemeenschap. Het is onze hoogste plicht deze duurzaam verkregen kwaliteit nooit te verkwanselen, maar te koesteren en onophoudelijk te versterken”, aldus Bouterse. Tijdens de ceremonie traden artiesten uit zowel Suriname als China op.

21 REACTIES

 1. Jullie zien het , deze man verkoopt heel suriname met huid en al van de surinamers.
  Dit is het bewijs dat bourerse niet houdt van zijn eigen volk.
  Het is allemaal chinees , chinees,, chenees en nog eens chinees wat hij uitkraamt.
  Dit allemaal om geld en zoals ik het zie is de bewering dat hij chinees bloed zou hebben , gaat dit meer op echte waarheid lijken.
  Ai las ede boura ye doe sani ini a kondre.
  Sranang mang komen jullue in opstand voordat het echt te laat is.


  Maak melding

 2. A no mooi dang wel verschijnen bij fe viering van de Chinezen en de grote afwezige te zijn bij dat van alle anderen in Su. Dankje wel samenbinder van Su/ Suries. Vader des vaderlands soso nep.(citaat DiDiBrie);Wie houdt wie voor de gek? Of wil je zo aangeven dat er wat de rest betreft niets/ niet zoveel te memoreren valt of intereseert de rest jou nu gewoon even niet; mmmmmar pas rond of vanaf mei–juni 2014 naar 2015 ha ha haaaaa mik ding kong we waktie ding….lalalaaa lalalala. Odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 3. china zal op korte termijn stukjes binnenland volledig expoiteren tot eigen domein grond in bruikleen, waarbij intensieve agrarische landbouw zal toepassen en de produktie verscheept worden naar china voor de binnenlandse markt. Dit doen china en ook india al in Afrika waarbij de plaatselijke volkeren de dupe van worden…dit gaat op termijn ook met suriname kunnen gebruiken, en daar moeten wij voor oppassen. Surinaamse bedrijven kunnen nu meteen liever zelf intensieve landbouw produkten naar china exporteren. 1200 miljoenen hongerige chinezen kun je liever zelf klant maken, dan dat de chinezen nieuw grond zoeken in de rest van de wereld om hun eigen groenten en eten te verbouwen…SURINAME WEES OP JE HOEDE.!!!


  Maak melding

 4. nou het hangt ervan af wat suriname wil. wil suriname opnieuw in de boezem van een ander land, of eigenlijk elk ander land als het maar geen nederland is, dan moet het kunnen.

  better the devil you know.

  jammer dat waterkant zo traag geworden is.


  Maak melding

 5. even vertellen hoe goed de chinezen het menen met suriname

  contracten tekenen met sur ondertnemers en niets respecteren

  tax free produkten in rekening brengen voor de normale prijs

  surinamers in dienst nemen voor 75 srd en na een week de prijs droppen naar 60 srd vraag maar aan de sur arbeiders te Richelieu en als het even kan een karting toepassen op het dagloon zogezegd omdat sur lui zijn
  vraag maar aan diverse ondernemers hoe lang ze al niet uitbetaald zijn terwijl de chinezen zelf zeer royal leven


  Maak melding

 6. Ten tijde van het Front moest men de kritiek horen van deze lijder en zijn ndpknudde, Vene e seri a kondr gi omoesnesi. anno 2013 doet hij dat in het kwadraat en de paarse knudde? die snuiven zich indoctrinerend de paarse nevels in. Ma kut, al die criminelen binnen de paarse bende kunnen het voorbeeld onoesnesi overnemen ipv ze te beroven. Aan idioten gezegd.


  Maak melding

 7. Sur.wordt opgenomen in een federatie met China.Voorlopig doet China buitenlandse zaken omdat bout niet uit het land kan.Sur.en China gaan op het internationaal forum dezelfde standpunten innemen. Chinezen die naar Sur willen,krijgen een PCA,wat staat voor personen van Chinese afkomst.Paspoort en verblijf vergunning niet meer nodig voor de China man.Voor Sur.geldt per direct het one child pilicy.[Alleen voor suri’s en ze mogen zich niet de chinezen vermengen.]Geen beperkingen voor de China man.Groot grond bezitten wordt later stukjes bij beetjes afgeschaft. Hoger kader positie’s mogen alleen door Chinezen bekleedt worden.


  Maak melding

 8. “..success v/d sociale integratie van chinezen in SU…”. Dit is een permanent LEUGEN dat Prez Bouta daar verkondigt. Ga naar een chineze party .. wie zie je daar? 99,9% chinezen. Hoeveel chineze vrouwen/mannen trouwen met niet-chinezen …misschien 0,1%? Hoveel niet-chinezen werken voor chineze restaurants, kleine winkels? You be the judge. De lijst kan langer worden


  Maak melding

 9. Ik geloof, het wordt kort durige banden met China want het is nu te laat en aanhangers van hem zijn ook behoorlijk moe van zijn doen en laten ook komen er nu hele zeer lastige heavy dagen voor hem.Ooit in zijn jonge jaren was hij en nu nog steeds onhandelbaar.Al is de leugen zo snel,de waarheid achterhaalt hem wel!! niet vergeten beste mensen.


  Maak melding

 10. Tsja het is nu eenmaal zo dat Chinezen zich uit de naad werken en een heleboel Suries te lui zijn om uit hun ogen te kijken.
  Diezelfde Suries beginnen nu te roepen dat dat naar discrimminatie ruikt maar de waarheid mag gezegd worden vindt ik.
  Jullie geven door jullie eigen beroerdigheid andere mensen de gelegenheid om dat te doen wat nodig is in dit land
  Chinezen vragen niet wat doet het land voor mij.
  Zij doen datgene wat het land nodig heeft.
  Ik vraag Chinezen niet om van mij te houden.
  Ik houd wel van Chinezen.
  En dan natuurlijk vooral om de ongelimmiteerde leningen die ze ons verstrekken.
  Dank U.


  Maak melding

 11. waar was deze meneer al die dagen..

  hij was ineens te voorschijn gekomen om een stuk ‘a vier voor te lezen chineneze 160 jaar bestaan in sme en verdween spoorloos in het binnenland.

  vervolgens duikt hij op vanuit het niets om feest te vieren,waarin hij champioen is en laat het volk verder barsten..

  het voorlees stuk wat een begroting moet voorstellen,moet nog behandeld worden,maar niemand weet door wie en door wie het verdedigd moet worden..

  in de wandelgangen hoor je hier en daar dat het wel januari 2014 kan worden voordat er over gesproken kan worden hoe nu verder met de begroting..

  de tijd zal het leren,onder tussen hebben we nog steeds geen min-fin.,dus alles ligt op zijn kont te wachten..

  en wat doet de vader des vaderlands,,niks,niks blijft luhoer in de combie of abop ..

  wordt er nog verder ge-reshuffeld

  de tijd nadert wat betreft de zoon in de VSA-new-york

  we gaan het beleven


  Maak melding

 12. Het is wat je onder vriendschap bedoelt want de Chinezen komem juist onder het mom daarvan, je mag zeggen wat je wilt, maar deze gesloten “gemeenschap” is enkel en alleen uit eigen belang in Suriname. Deze mensen (rechtengeschenders), bij hen telt alleen maar “geld”, de Chinezen worden er beter van en verder niemand. Laat dit duidelijk zijn, want zij zijn geen zins van plan om met de gemeenschap mee te gaan. Het tegendeel is waar. Die zorgen helemaal niet voor werkgelegenheid onder de lokale bevolking, dus. Alles wat zij verdienen wordt toch overgemaakt naar het thuisland, dus wie houdt wie voor de gek. Het is toch duidelijk dat Suriname functioneerd als springplank voor China naar de rest van de wereld, dit is alom bekend. Door deze laaghartige corrupte en misdadige regeerders, want deze meeste gluiperige bedriegers, zijn gekomen om verder de trekken. Want het zal niet lang meer duren, wanneer wij dit zo door laten gaan, en dan zijn wij in de (minderheid) ten opzichte van de Aziaten. Dat is wat er aan het gebeuren is, je kan het goed vinden of niet, maar dit is de naakte waarheid, zo let op jouw zaak. Bij de Chinees gaat het om zoveel mogelijk geld verdienen, en een mensen leven is van de tweede “echelon”, hoe je het wendt of keert, maar de tijd zal het leren. Maar, daar hoeven niet op te wachten, het is nu gaande.


  Maak melding

 13. Gefeleciteerd,gast op het plein was press van Suriname.Press wilde vestiging van Chinese immigratie sinds 1853 herdenken door Suriname te verkopen aan China.Gefeleciteerd.


  Maak melding

 14. @booster, Surinaamse boeren zijn slim en zullen niet luisteren naar de afkeurende reacties van het NieuwFront en haar staartstukjes op Waterkant. Het is een kwestie van een win-win situatie voor de Surinaamse boeren.Surinaamse boeren zullen meer gaan verdienen als men gaat samenwerken met de Chinezen omdat er een grote vraag is naar landbouwproducten in de regio en in de rest van de wereld.Het is belangrijk dat er voldoende kader in Suriname aanwezig is om de export goed te begeleiden naar de buitenlandse markten.


  Maak melding

 15. Mensen rustig er moeten wel scherpe wetten komen om ons landgoed te beschermen maar niet fitten op de chinees want vandaag de dag was SU niet waar het is geef toe ze werken hard en investeren veel in SU dat ook CHINA van profiteert is normaal veel Suries die niet willen werken en investeren zijn het met nu de hoogste toon want er zijn ook veel Surinamers die veel geld hebben maar het niet investeren en geen eenheid hebben en veel die niet een bepaald werk willen doen maar wel het meest willen verdienen vooral de eenheid speelt een rol het zal wat moois zijn dat ze investeren en er niet aan kunnen verdienen SURIENAMERS volg die mentaliteit een beetje neem ook de risico te ondernemen denk niet negatief van straks gaat het niet goed geld weg want ondernemen is altijd een risico maar het is het denken en de eenheid die ons nekt niet de Chinees GOD BLESS


  Maak melding

 16. wijna 1

  jij zou een keer op de Chinese bouwprojekten moeten kijken hoe hard chinezen werken je zult zien hoe de sur werkers uitgebuit worden de chinezen doen zelf geen moer het werk wordt door sur gedaan voor een hongerloon en de manier waarop ze aanggesproken worden zelfs het op tijd betalen is een grote problem het werk wordt in principe door de kleine sur voor gefinancieerd

  dus houd op ons tjauw min voor moksie alesie te verkopen ga maar even op onderzoek uit dan kom je er zelf wel achter


  Maak melding

 17. Wyna, hoezoo wat doet het land voor mij, kijk naar China wat daar gebeurt is en nog steeds gebeurt, bossen worden gekapt zonder iets terug te planten, gevolg gigantische overstromingen van de rivieren, chemicalien in diezelfde rivieren geloosd waardoor er totaal geen leven meer in voorkomt, daar is China ook goed in, ROOFBOUW, is dit wat Suriname te wachten staat, is dit wat je wilt


  Maak melding

 18. De regering van China en de Chinese gemeenschap denken aan hun eigen belangen. Logisch en normaal. Zou Suriname ook moeten doen, ipv de Chinezen als uitbuiters af te schilderen. Het is niet de Chinese regering die naar Suriname komt om leningen te vragen, maar de Surinaamse staatshoofd die naar China gaat om kredieten te bemachtigen. Voor wat hoort wat! Niets is gratis.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.