zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameVicepresident: personeelsbeleid leidt tot geldtekort

Vicepresident: personeelsbeleid leidt tot geldtekort

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 okt – Het personeelsbeleid bij de overheid is zo fout dat er geen berekening op gemaakt kan worden. Volgens vicepresident Robert Ameerali is het ook waarom ministeries met begrotingstekorten komen te zitten. Ambtenaren worden gewoon van het ene moment op het andere bevorderd.

Dat kost uiteraard geld. Zo’n ambtenaar maakt immers aanspraak op een hoger loon. De kennelijke willekeur op het gebied van personeelsbeleid wreekt zich. Op gegeven moment zitten ministeries zonder geld, omdat er zoveel meer moet worden uitgegeven aan lonen. “Men doet maar wat, mensen moeten worden opgetrokken”, zie Ameerali bij de aanvang van een postbachelor opleiding human resource management voor ambtenaren

Het is tijd om het personeelsbeleid drastisch om te gooien. “Als het van mij afhing, werden alle afdelingen Personeelszaken (op de ministeries, red.) opgedoekt”, aldus Ameerali. Van hem mag het ministerie van Binnenlandse Zaken het human resource management leiden bij de overheid. Een centrale plaats dan waar een “modern HRM-systeem moet zorgen voor evenwichtig personeelsbeleid.”

opening
Fernandes Express
BODO Party

35 REACTIES
 1. Als een land door ongeschoolde, corrupte criminelen wordt geleid dan krijg je zulke ongeorganiseerde wantoestanden…

  Hoe langer zo’n bende regeert hoe erger het zal worden… Het wordt dus de hoogste tijd dat echte kader figuren dit over gaan nemen… Anders krijgen we jaren 80 toestanden…

  Terwijl de hele wereld aan het bezuinigen is weet de regering in Su niet echt wat dit woord nou eigenlijk precies betekent…


  Maak melding
 2. Alle politieke partijen hebben zich hieraan schuldig gemaakt, dus ook de partij van DDB.

  Als de VP. denkt dat dit de financiele problemen hebben veroorzaakt dan is het voor hem een idee om dit op te lossen.
  Dit is niet nieuw in de Surinaamse politiek, het is volgens mij al eeuwen lang een structuur in de politiek dat de partij die in het bewindt zit vrienden en familieleden aan een baan helpen.
  Natuurlijk is het geen gezonde zaak, maar dat is puur Surinaams. De VP moet niet denken dat dit nooit was gebeurd, als hij dan denkt dat hij nooit op de hoogte was van deze toestanden, dan is hij een liegebeest.

  En wat denkt hij zelf over de ministers wisselingen in deze regeer periode ???

  Kom op zeg !!!


  Maak melding
 3. Dit is niks nieuws. Elke nieuwe Surinaamse regering krijgt met hetzelfde te maken.

  Vanaf de jaren 50 is dit beleid van vriendendienst voortgezet en het is makkelijk om deze regering nu de schuld te geven van het ambtenarenbeleid van zijn voorgangers.

  De volgende regering strooit weer met baantjes om zetels te winnen. Er wordt niet gerecruteerd op basis van een C.V., maar alleen op basis van de politieke voorkeur.

  De SurNeds zijn gewend om in Nederland alleen op basis van een goed C.V aan een baan te komen. Kom je tekort aan scholing of werkervaring, dan weet je waar je aan moet bijschaven. En dan kom je tot een hoger ontwikkelingsniveau gekoppeld aan relevante werkervaring. Dit is de enige criteria die op de lange duur zorgt voor een groeiende welvaart voor de hele maatschappij en een hoger inkomen voor het individu.

  Nu het geld bijna op is en mevr. Simons in Amsterdam een grote mond heeft opgezet inzake het verdomde PSA, kijk ik alvast uit naar de vraag om pakketjes uit Suriname.

  Eens een bedelaars-mentaliteit, altijd een bedelaars-mentaliteit !!


  Maak melding
 4. Debora Suriname kent geen wachtgelden zoals in Frankenstein.
  In Frankenstein krijgen oud ministers,burgemeesters,wethouders,adviseurs en hoge amtenaren wachtgeld.
  Wat jij zegt dat het altijd zo is geweest daar heb jij misschien gelijk in maar deze meneer Ameerali is de enige man die dit aan de orde brengt en dit nog nooit eerder is geweest.
  En buiten dien maken de Surinamers in Suriname zelf uit wat ze doen.


  Maak melding
 5. Deze hypocriet houdt de boel voor de gek met zijn apekool, wie denkt deze grappenmaker in de maling te nemen? Want juist hij geeft toch leiding aan deze criminele ambtenaren bende, dus. Deze spilzucht is bedoelt om vrienden familie kennissen en partijloyalisten aan goed pensioen voor de toekomst te helpen, voor het niets doen. Het grootste probleem is dat deze onkundige ambtenaren helemaal geen productie leveren, en alleen maar een onoverzichtelijke kostenpost zijn, het zijn gewoon vergulde uitkeringstrekkers, waar het land helemaal niets aan heeft. En vergeet niet dit desastreusbeleid zal schaamteloos voorgezet worden, (met deze “Nyan Dringi Partij”). Want na 2015 moet een ieder die deze bendecriminelen ondersteund heeft, een verzorgde toekomst hebben, ten koste van het welzijn van andere, vooral tegenstanders. Het adhoc beleid zorgt voor de ontstane problemen, en niemand moet mij komen vertellen dat dit onvoorziene bijkomstigheden zijn. Wel is het overduidelijk dat Suriname met zeer laaggeletterde bestuurders te maken heeft, en deze criminelen schromen nergens voor. Dit is gewoon het land berooien en zonder scrupules wordt dit schaamteloze beleid voortgezet, van verspilling.


  Maak melding
 6. Verbeter de wereld,begin bij jezelf,is een spreekwoord.
  Dus gelijk de betalingen aan Ingrid tw.8000srd en aan Stevetw.6000srd annuleren dat scheelt alvast 14.000srd per maand en goed voorbeeld doet volgen zegt een ander spreekwoord maar dat zal wel niet de bedoeling zijn van deze zakkenvullers.


  Maak melding
 7. En dat zegt ongeschoolde ex copier jongetje van KKF Arme ali die omhoog is gevallen door toedoen van die moordenaar die nu president is, maar over zijn Eigen inkomen hoor je hem geen woord reppen.


  Maak melding
 8. Dat is nu HR beleid vd VP.
  Eigenlijk een oplossing van het niveau Belfort.
  Hoe dom moet je niet zijn om minister te mogen worden in Sur? Heel dom dus.
  Deze VP is net zo naïef als de rest vd regeerders incl de PL en ABPO leiders.
  Efficiënt werken is een vies woord in de Surinaamse ambtenarij. Nee, accommoderen van partij loyalisten is het motto.
  Personeelsbeleid en budget is een bijzaak.
  Was het niet dat er voor sommige ministeries 60% van hun jaarbegroting als suppletoire begroting was ingediend? Ik heb niet gelezen 60% van het personeelsbudget.
  Sommige ministeries waren al in problemen om lonen in Aug uit te betalen. Dat wil dus zeggen dat het jaarbudget op is gegaan in 7 maanden.
  Ik meen dat het niet is toegestaan om met posten op de begroting te schuiven zonder toestemming van de DNA. Hier is dus fout gehandeld. Zijn de Ministers ter verantwoording geroepen door de DNA en sterker nog door de VP\Pres? Niets van vernomen.
  Hebben de ministers dit niet eerder zien aankomen en zo ja waarom hebben ze niet eerder aan de bel getrokken?
  Heeft een Ministerie wel inzicht in wie waar werkt (lees aanwezig hoort te zijn) op basis vd payroll?
  Leggen de afdelingshoofden; en managers wel verantwoording af voor de uitgevoerde taken tov de aanwezige fte’s op de payroll?
  Nee dacht het niet. Want iedere kale koe in Suriname weet dat je een lekkere baan hebt als bij Lantie werkt. Je werkt nl niet, maar krijgt wel geld.
  Nu achteraf gaan doen net of men verrast is hierdoor is zeer hypocriet en eigenlijk zichzelf voor de gek houden. Op zich ook niet vreemd want de Regering zit constant de bevolking zand in de ogen te strooien.
  Blijft de stelling van mij dat wat de VP heeft gezegd als oplossing voor dit probleem inhoudelijk nergens op slaat en ik ga er dan ook vanuit dat de toehoorders er smakelijk om hebben zitten lachen. Is nl een big joke en VP onwaardig.


  Maak melding
 9. draai het wieltje nog eens om
  klap maar in je handjes
  zet je handjes in je zij
  op je hoofdje allebei
  zo varen de scheepjes voorbij, (als wij het wiel niet beginnen aan te draaien).


  Maak melding
 10. De pres.gaat allemaal mensen van zijn niveau binnen halen.Of minder geschoold.Met die mensen kan hij tenminste praten.Mensen van de universiteit gaat hem steeds voor blok zetten of gaat hij een blaka bij ze lopen.Mulo opleiding en een universiteit salaris.


  Maak melding
 11. @ Sjang,

  Je hebt vast geen kinderen of kleinkinderen. De wachtgelden in Nederland hebben maar een beperkte duur. In Suriname worden ministers en hogere ambtenaren gereshuffeld met behoud van salaris voor de rest van hun leven. Is dat gezond?
  En natuurlijk maken de Surinamers zelf uit wat ze doen. Daarom gaat het zo geweldig goed in Suriname. NOT!!!


  Maak melding
 12. Laten we niet achterom kijken en negatief doen. Laten we positief zijn en kijken hoe we het vanaf NU anders en beter kunnen doen om voor ons en voor onze kinderen af te rekenen met fouten uit het verleden. Het kan zeker anders, als we het maar WILLEN!!!


  Maak melding
 13. Weet Ameerali dit nu pas? Waarom is niet eerder opgetreden tegen dit fenomeen? Toen deze regering aantrad, zijn er toch mensen gemuteerd vanwege “gewijzigde beleidsinzichten?” Welaan, wat is dan het rendement van dat rommel gebleven? Surinaamse ambtenaren worden benoemd om de lokale politieke patijen te voeden en zelfs de revolutie met al haar macht en wapens heeft daaraan niets kunnen doen! Nu niet, nooit niet!


  Maak melding
 14. het land ligt op zijn gat en de boeven bende lijder hoofd verdachte moordenaar zit lekker in het binnenland te genieten van zijn verjaardag,dat maar eeuwig duurt..

  wat hwet allemaal kost,zal hem een wordt wezen..

  lang leve de korruptie..


  Maak melding
 15. Het 1 ste geldtekort was door Fiso 1 en – 2 dat door Nieuw Front was ingevoerd, waardoor de Salaris van de overheid ambtenaren plotseling meer was geworden dan de salaris van de mensen van particulier sector, wat alvast verkeerd was.
  Alvast akkoord met de VP met zijn eigen te ondernemen stappen en niet alleen zeggen maar ook onmiddellijk uitvoeren om geldtekort te voorkomen, zodat er meer geld overblijft om ontwikkelingen en stabiliteit te bevorderen.
  De overheid kan ook een aantal fabrieken/bedrijven opzetten dat speciaal bestemd kan worden om alle overbodige ambtenaren daar in dienst te gebruiken, waarbij wie wil werken blijft en wie niet wil werken kan ontslag nemen en ergens anders een werk gaan zoeken.
  Ook een voorlopige stop zetting van ambtenaren bij de overheid zou ook goed zijn, behalve bij uitzondering van dringende zaken kan er wel personeel in dienst genomen worden.
  Verplaatsen van ambtenaren van ene ministerie naar een andere Ministerie bij gebrek aan personeel is ook een optie om geen nieuwe ambtenaren in dienst te nemen.


  Maak melding
 16. Kan iemand mij in gewoon Nederlandse uitleggen wat Ali Baba nou precies bedoeld??
  Een echte Leider doet wat hij zegt, een VOLKS MISLIJDER houdt zijn bevolking voor de gek.
  Sjang, daarom gaan jullie straks die K@ van DDB eten.
  Iedere keer wanneer iemand terecht kritiek levert op die criminele bende onder leiding van bouterse komen zijn volgelingen met de meest idiote tegen argumenten.


  Maak melding
 17. @Sjang
  Wachtgeld in Frankenstein is een overbrugging voor als door wat voor omstandigeheid (politiek, fout, blunder, verkiezingen, etc) de functie niet meer vervuld kan worden.
  In Suriname blijft men in dienst bij een ministerie terwijl men lid van de DNA wordt etc, zonder dat er iets voor gedaan wordt.
  Na uit functie treden behoud men ook allerlei rare pensioenen zonder er iets voor te hieven doen, NA 10 jaar DNA krijgt men levens lang een pensioen. Dat is reden genoeg om als slaafje van de voormannen precies te doen wat de politieke voorman wil.

  Door de afhankelijkheden van de politieke voormannen worden mensen met het zelfde uiterlijk eindeloos benoemd. Hierdoor zijn er onder deze regering weer 5.000 ambtenaren bij gekomen voor de zelfde hoeveelheid werk. Logisch dat de efficiency afneemt en budgetten uitgeput zijn voor er iets gedaan is.

  Suriname is het eerste land waar ik de term onder- realisatie van ministeriële budgetten gehoord heb. Actueel spreekt de vice president van ongeveer 70% onder-realisatie.
  Voor mij betekend dat na dat 70% van het werk uitgevoerd is 100% van het budget besteed is en het werk dus niet/nooit afkomt of pas weer doorgezet kan worden als in het volgende begrotingsjaar nieuw budget beschikbaar komt.

  Het is ronduit schandalig dat niemand verantwoordelijk lijkt te zijn voor het in balans houden van budget en de te realiseren taak. 100% budget moet minimaal leiden tot 100% resultaat, liever meer maar minder zou onmogelijk moeten zijn. Indien men geen 100% realiseert is de loning een negatieve beoordeling, geen promotie en na herhaling degradatie omdat men schijnbaar niet bekwaam is.

  Op die manier kun je van veel ministers en ambtenaren afkomen.

  Meneer de Vice president. nu bij u het dubbeltje gevallen is gaat u er ook wat aan doen of wordt er weer een nieuwe taskforce benoemd met directeur, onderdirecteur,staf, managers, rapporteurs, onderzoekers, secretaresses, catering etc.


  Maak melding
 18. De peanuts die de ambtenaren als maandelijkse belediging
  ontvangen verdwijnen in het niets. Wat dacht u van
  een echtgenote die SRD 8000 per maand KRIJGT en een
  self-proclaimed bishop a SRD 6000. Om maar te zwijgen
  over de MULO adviseurs van de ULO president!!!


  Maak melding
 19. Pagaal, jij bent een persoon die vroegtijdig zingt of klaarkomt voor je er in zit,oftewel voor het dynamische hoogtepunt laat je gereedschap haar mankement zien.Je bent te overgeil om deze regering direct te beschuldigen.Deze regering zit opgescheept met een erfenis van Vene/Sardjoe,Santokhi/VHP/NPS en SPA.De wortel van het kwaad heeft haar oorsprong bij de NieuwFront regeringen.ZO IS HET EN NIET ANDERS.


  Maak melding
 20. Laat die idioot niet de boel belazeren. Laat hij maar vertellen over de roof uit de staatskas, een president die tout part drai aan het reizen was. Totdat onze pres. het licht heeft gezien, dat het voor zijn geestelijke gezondheid niet goed is om zoveel te reizen. Denk aan al het circus om onze president heen die allemaal gratis geld krijgen. Om te beginnen aan zijn EGA. Denk aan die amorele pres. van de Centrale Bank. Een salaris dat zijn gelijke niet kent. Idioten allemaal. Paars staat voor roof,bankroet, njang, dringi, pisi. we gaan weer 20 jaar nodig hebben om de boel te saneren. We gaan weer een nieuwe Telting nodig hebben.


  Maak melding
 21. Het HRM beleid in Europa heeft vaak ook geleidt tot rovers binnen organisaties. Suriname moet de bestaande kennis over HRM vertalen naar competenties die voor de eigen bevolking haalbaar zijn.


  Maak melding
 22. @RobG
  Het is geen probleem van de vorige regering. Dat de Surinaamse overheid stil is blijven staan in de 60er jaren is een nationaal probleem van alle tijden en dat zijn nagenoeg evenveel Bouta jaren als Nieuw Front jaren. Niemand heeft er iets aan KUNNEN of WILLEN doen.

  Echter deze regering is verantwoordelijk voor haar eigen beleid en haar beloften aan het volk. Zij hebben belooft de overheid te zullen verbeteren en efficiënt te maken. Belofte maakt schuld. Wat wij allemaal kunnen vaststellen is dat het aantal ambtenaren toeneemt van 40.000 ((2010) naar nu 45.000 of wel plus 12,5% terwijl de efficiency niet toeneemt,

  Deze regering grossiert in veel nieuwe instanties, tastforces en ontheft en benoemd extreem. Hoeveel adviseurschappen op ministeries heeft de heer Brunswijk naast zijn DNA lidmaatschap en zijn ondernemerschap.
  Hoeveel kost alleen de heer Briunswijk het land en hoeveel brengt het op.

  De minister van MINOV ontheft medewerkers, de PL protesteert zwaar waarna de onthevenen eerst gepromoveerd worden waarna ze met een directie salaris en de instemming van Somohardjo thuis blijven en wachten op een nieuwe benoeming.

  Dit is geen falen van de vorige regeringen maar van de huidige regering die laat tegen de beloften in het aantal ambtenaren groeien en stuurt ze met salaris naar huis.
  Zie alle onrust in vakbonden etc en u weet ook dat niet de vorige regering hier iets aan kan doen maar dat men nu steeds olie op het vuur gooit.


  Maak melding
 23. Look who is talking !

  Het is de VP die ontheffingen verleent om nieuwe ambtenaren aan te nemen. Veelal zijn het politieke loyalisten, geliefden of familie. Een lang verhaal maak ik kort. Kijk maar op Commissariaat Wanica. Vier vrouwen en anderen.Schoondochter van Pahlad en anderen.


  Maak melding
 24. Neen Ali BaBa, niet alleen het personeelsbeleid ook het uitgaven beleid, verkeeerde prioriteiten en onbestrafte corruptieve handelingen zijn de oorzaken van jullie mega begrotingstekorten. Venetiaan had tijdens zijn regeerperiode op sublieme wijze een lege staatskas aangevuld, leningen afgelost en stabiliteit gebracht. Men was altijd zuinig als het ging om extreme uitgaven om niet terug te vallen in zulke situaties. De DDB en Ali BaBa hebben jammer genoeg duidelijk een andere visie hierover, maar wat kan je anders verwachten van laag opgeleiden.


  Maak melding
 25. In Suriname zijn vooral laaggeletterden beleidsadviseurs(zoals Brunswijk) die de academischgeschoolden aansturen. Hoe wil Suriname zich ontwikkelen met dit samenraapsel. Kijken naar het “Constitutioneelhof”, dat helemaal uitgekleedt is, want alleen in Suriname heeft dit belangrijke hof geen rechtsprekende functie, maar een administatieve functie. Dus, het heeft net zoveel waarde als en vlag op een modderschuit. Want voortaan kan de president een ieder benoemen om hierin zitting te nemen. Een niet rechter kan een rechter beoordelen, dus, Suriname is aan het afglijden naar een “politiestaat”. De “rechter” gaat geen rechtelijke beslissingen nemen maar partijpolitieke uitspraken, zullen het recht bepalen. De jaren 80 komen langzaam, maar wel gestaagd terug. Dat is waar deze criminele president met zijn vazallen aan het doen zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES