zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisClaim Suriname voor herstelbetaling ‘in de lucht’

Claim Suriname voor herstelbetaling ‘in de lucht’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 okt – Het hoeft niet zo gek lang te duren eer Suriname een claim kan leggen bij Nederland voor herstelbetalingen. Volgens Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparaties Commissie Suriname, NRCS, hoeft niet per se te worden gewacht op de rest van de Caribische landen. Die moeten haast nog van de grond af aan beginnen.

De afgelopen jaren is in Suriname al aardig wat cijferwerk verricht. Zunder rekent uit dat Nederland zo’n honderd en vijfentwintig miljoen euro verdiende aan de slavernij. Nu blijkt dat de andere Caribische landen nog niet erg opgeschoten zijn. “Het zal nog zeker twee jaar duren voordat we kunnen komen tot een gezamenlijke claim”, zegt Zunder tegenover de Times of Suriname. Zo lang hoeft niet te worden gewacht. Suriname zou al heel gauw een claim kunnen indienen.

Het voordeel met Nederland is dat het hetzelfde rechtssysteem heeft als Suriname. “De zaak van Suriname kan dan als testcase dienen voor de andere landen”, aldus Zunder. Voorlopig overheerst nog het idee om samen een claim in te dienen bij voormalige slavenhouderslanden. Dus Nederland, Frankrijk en Engeland zouden dan gelijktijdig worden benaderd. Dat kan aardig complex worden met de verschillende rechtssystemen en berekeningen per land.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

60 REACTIES
 1. -Armand Zunder, jij was de persoon die geroepen heeft dat alle Caribische landen een eenheid moeten vormen om gezamenlijk een claim in te dienen.

  =Waarom zo’n haast vraag ik mij af.

  =Is er ook een beleid gemaakt hoe men dat geld gaat besteden en waarvoor???
  =Toen het binnenland onderwater liep en vanuit Nederland geld gestuurd was hebben de binnenlandbewoners geclaimd dat het hun geld was en dat eiste zij ook op.
  -Hoe ga je nu om met zo’n groot bedrag???

  =Ik hoop dat er scholen en infrastructuur in het binnenland gerealiseerd kunnen worden voor de mensen en geen enkel geld komt in handen van een stichting of wie dan ook.

  =Geen hebzuchtigheid dus!!!


  Maak melding
 2. Vicepresident: personeelsbeleid leidt tot geldtekort
  Hebben jullie daarom jullie gier(tingie fowroe) ogen en gedachte op een schade bedrag gericht?????????
  Al jullie geld is op en jullie zoeken naarstig naar geld.


  Maak melding
 3. Kunnen we ook niet gelijk bij India, Java en weet ik veel welke landen een claim neerleggen? Zij hebben immers de mensen(lees contractarbeiders) op de boot gezet. O ja en kunnen we de oud leiders van Suriname ook strafrechtelijk vervolgen voor verduistering geld. GA TOCH WERKEN VOOR HET GELD! Echt herstelbetaling…echt ali baba


  Maak melding
 4. Claim Suriname voor herstelbetaling ‘in de lucht’

  …zucht – daar gaan we weer. Men heeft zeker geld nodig binnen nu en twee jaar (want 2015, want herverkiezing?)


  Maak melding
 5. Claim Suriname voor herstelbetaling ‘in de lucht’

  Cool, vergeet Zaïre, Zimbabwe, Ivoorkust en heel West-Afrika ook niet aan te klagen;

  Het waren immers de zwarte Warlords die (al eeuwen voor de blanken kwamen) de slavernij zelf hadden bedacht en in de praktijk uitvoerden.


  Maak melding
 6. @ Nee Ira, het ligt aan u om te vertellen waarvoor en bij wie het geld gaat dus er wort op u gewacht wanneer u een sein geeft en NL gaf geld aan SU toen binnenland onder water liep ik denk dat jij niets weet van maandag cent toen NL onderliep veel meer geld was dat weet jij wat of waar dat naar toe ging en sorry waarom altijd negatief denk jij misschien dat SU alleen maar scholen en infrastructuur nodig heeft nou dan kunnen ze liever aan u geven u weet er wel raad mee voor SU denk ik of niet?????????? Hahahaahahaa IRA GOD BLESS


  Maak melding
 7. 125 miljoen maar. Ik kreeg altijd het gevoel alsof heel nederland 300 jaar in leven was gehouden door suriname maar blijkt nu waar de kosten toen gemaak nog af moeten te gaan om enkele tonnen per jaar. Veel sterkte met de claim. Ik denk dat er meer goodwil schade wordt gemaakt dan opbrengst..


  Maak melding
 8. Nu de staatskas is leeggeroofd door die corrupte criminele, drugsveroordeelde massamoordenaar Bouterse gaan ze op zoek naar geld.

  KLAGEN EN VRAGEN EN HAND OPHOUDEN…WE LEREN HET NOOIT AF.


  Maak melding
 9. Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparaties Commissie Suriname, NRCS,ziet ze al weer vliegen!!
  Hij zou er heel erg blij mee zijn,indien de herstelbetaling voor zijn dood plaats vond!
  Het waarom hiervan,Zunder kennende,laat zich niet moeilijk raden.


  Maak melding
 10. Zie artikel Starnews over huidige slavernij: 30 miljoen mensen leven heden ten dage in slavernij!
  China maakt zich op grote schaal schuldig aan moderne slavernij en toch wordt dit land met alle egards binnengehaald als handelspartner.(en geldschieter)
  Als Nederland moet betalen voor een slavernijverleden, moet China zich dan niet verantwoorden voor een slavernijheden?


  Maak melding
 11. Hier is echt over nagedacht, maar niet heus!!!

  Vooropgesteld, de slavernij periode was mens onterend.
  Maar indien er een claim op tafel komt, moet deze claim
  ook naar Ghana.

  Wie kan mij vertellen waarom ook Ghana dan partij is?!

  Verder moeten de ontvangers van een eventuele
  schadevergoeding, niet vergeten dat zij op hun beurt
  een claim kunnen verwachten van de oorspronkelijke
  bewoners van Suriname. Men heeft per slot van rekening
  hele gebieden toebehorend aan de oorspronkelijke
  bewoners geoccupeerd.

  En zo kunnen wij nog uren doorgaan met ondoordacht
  raaskallen!


  Maak melding
 12. Akkoord en ik wens dat SU zijn doel bereikt.
  NL is met het rijkdom van SU een rijke en moderne land geworden en om wat terug te geven aan SU moet geen probleem voor hun zijn.
  Dus het rijkdom wordt verdeelt, waardoor ook SU een rijke en moderne land kan worden.
  Mr Zunder doet heel goed werk voor SU en is compliment – en voor alle zegen waard.


  Maak melding
 13. Surinamers hebben op 25 nov.1975 een land cadeau gehad van Nederland. Vijf maal de oppervlakte van Nederland met rijkdom. Aardolie ,bauxite,goud,hout en nog meer.Ik denk dat land en delfstoffen en bossen meer waard zijn dan het bedrag dat Zunder heeft gecalculeerd.Geef het land dan terug in ruil voor het geld. Die slavenhandelclaim kun je niet alleen bij de kopers leggen. De Afrikanen die hun soortgenoten roofden/ontvoerden en verkochten aan de blanken moet Zunder ook opsporen.

  Mijn bestaan als mens is het gevolg van de slavernij en wat daarbij hoorde. Het leven is voor mij het hoogste dat ik bezit en het slavernijverleden van mijn overgrootouders is daar ondergeschikt aan. Personen als Zunder zien het blijkbaar anders.


  Maak melding
 14. bedelen voor geld, het echte geld laat de regering gratis meenemen naar het buitenland in de vorm van goud/aluminium/diamant…30.000 kilo goud de afgelopen 10 illegaal leeg geplunderd door rosebelt goldmines…. ga dat geld eerst terug vragen aan de Canadezen…


  Maak melding
 15. Of Nederland nu de herstelbetalingen wel of niet betaalt verandert niets aan het FEIT dat Nederland in het verleden inderdaad misdaden heeft gepleegd tegen de voorouders van een groot deel van de huidige Surinamers. Jullie schelden allemaal hier op de “hebzuchtige” Zunder en vergeten tegelijkertijd dat de slaven op de EERSTE PLAATS de slachtoffers waren van de Nederlandse HEBZUCHT uit die dagen en dat huidige even hebzuchtige, maar vele malen rijkere Nederlanders het liefst niet eens willen nadenken of herstelbetalingen nu wel of niet op hun plaats zijn.


  Maak melding
 16. Volgens mij heeft Armand Zunder zijn berekening met een defecte calculator gemaakt. Na alle ophef zal Nederland zeker blij zijn met zo’n claim. Heeft Armand Zounder ooit van het boekhoudkundig programma Eicel gehoord? Naar alle waarschijnlijkheid, NOOIT! Je komt met een claim of je komt er niet mee! Trouwens het zou nimmer louter mogen gaan om geld alleen.


  Maak melding
 17. Nederland en Suriname hebben het zelfde rechtssysteem, ik zou zeggen past dat ook toe bij massa moordenaar, corrupte dieven en drugscriminelen die deel uitmaken van de regering.


  Maak melding
 18. Roof, hebzucht, willekeur, onkunde, verkwisting, amoreel gedrag,domheid, bermfeesten,grootheidswaan, hebben repercussies gehad. Een lege staatskas. En nu komt de bedelaarsmentaliteit weer om de hoek kijken.
  Sinds wanneer heeft ontwikkelingshulp een land tot ontwikkeling gebracht??????????
  O, ja als er toch claims worden gelegd, vergeet de Arabische slavendrijvers niet. Ze waren de meesters hierin.
  O, ja vergeet dit niet. Beter 1 srd in je hand, dan de lucht van 10.


  Maak melding
 19. Het voordeel met Nederland is dat het hetzelfde rechtssysteem heeft als Suriname.
  leuk dat hij dat zo zegt.
  het is alleen een voordeel wanneer het voordelig is voor hun, wanneer het nadelig is dan is het niet hetzelfde.

  ik hoop dat herstelbetaalaanvragers goede advocaten krijgen.

  ik zit wel met een probleem: vroeger, laadden de slavenhandelaren de schepen vol met menselijke waar, dicht op elkaar gedrukt en klaar voor de handel.

  nu varen nog steeds schepen vol met menselijke waar, dicht op elkaar gedrukt, klaar voor de handel, maar de werving is anders geschiedt. nu heeft de menselijke waar, om het maar zo oneerbiedig te noemen, zichzelf ingekocht in zo een klein zeeonwaardig scheepje, met de dood voor ogen, verlaten zij hun eigen stukje grond om in europa een beter leven te vinden.

  hoe gaan wij dit rechtbreien? europa heeft uitgebuit, daarom kunnen de mensen daar niet meer leven?

  verdeel en heers geintroduceerd, waardoor het leven niet meer te leven was?

  wie?

  inmiddels zijn de nazaten van degenen die als menselijke waar als haringen in een ton in een net? zeewaardig schip inwoners van een bloeiend, welvarend stukje grond, met belangrijke bodemschatten en goede vooruitzichten en wat doen zij daarmee?

  stel dat de nazaten niet aldaar waren aangekomen, hadden zij nu alsnog in de scheepjes gezeten? voor 2.000 dollar mensenvlees zich ingekocht, met vrouwen, zwangere vrouwen, vrouwen met kinderen, mannen in de bloei van hun leven, met dode ogen?

  is dit iets dat gekund had? de bootvluchtelingen komen ook van kustplaatsen.

  nogmaals: had het gekund dat, was er geen slavernij geweest, de mensen die zich nu laten vervoeren in gammele bootjes, hadden wij dat kunnen wezen?

  ik hoop dat iemand mij begrijpt. sorry, alvast.


  Maak melding
 20. Wat een idioot. Suriname heeft daadwerkelijk een tekort aan Hoogopgeleiden w.o HBO-érs en Universitair personeel.
  En deze man heeft zeker op de Anton de Kom gezeten voor spek en bonen. (Tjoekoe you pai noh?)


  Maak melding
 21. Beste vrienden de claim is niet door Suriname ingediend, Suriname is een van de 14 caribische landen die samen de claim hebben ingediend tegen Nederland,Engeland,en frankijk.Wat hebben de Joden gedaan na de 2e wereld oorlog? Lees de informatie voordat men gaat schelden!


  Maak melding
 22. Corruptie in Su is in alle geledingen van de Surinaamse maatschappij doorgedrongen. Het is een kanker die zich in de weefsel van de Surinaamse samenleving heeft genesteld. Corruptie van hoog tot laag. Haast iedereen is corrupt. Om normale legitieme overheidshandelingen gedaan te krijgen moet er tjoekoe bij komen kijken. En dan wordt de prijs nog voor je bepaald. Dan wordt men geleid door hebzucht/greedy.
  Het is ook een vorm van bedelen maar wel met de pistool tegen je slaap. Want je wordt in een wurggreep gehouden omdat je afhankelijk bent van zo’n overheidsdienaar/overheidsbedelaar.
  Wat gebeurt er dan op de lange duur met zo’n samenleving??
  Zo’n samenleving raakt dan op den duur bankroet op alle fronten. De samenleving corrumpeert dan iedereen. De uitingsvormen van zo’n maatschappij is dan landroof, roof uit de staatskas, amoreel gedrag, domheid komt aan de macht, criminaliteit (makkelijke manier om aan geld te komen), racisme, hebzucht,intimidatie, jaloezie, toename analfabetisme, bedelzucht, etc. etc.

  Al het geld is in Su verdampt en weggelekt ook door corruptie. Soms denk ik dit kan geen toeval zijn dat al de arme landen in de tropen liggen. Ik zou haast de schuld willen leggen bij de zon. De zon heeft al het geld laten verdampen. Nee, het zijn de mensen die het doen. En het voorbeeld wordt in Su vanaf boven gegeven. Een groot deel zit in onze nationale assemblee.


  Maak melding
 23. Het blijft er maar hardnekkig insluipen hier. Een vergelijk tussen het joodse geloof en slavernij. Misschien ook wel leuk om te weten dat er behoorlijk wat joodse plantage eigenaren waren in Su….. Mochten zij dan wel slaven hebben omdat ze zelf altijd en overal vervolgd zijn?


  Maak melding
 24. @boegroe toch, lees eerst goed voordat je reageert. a.u.b, omdat ik niemand iets verwijt, maar aangeeft was er toen mis is gegaan en hoop niet dat er corruptie bij komt kijken.

  -Wil je soms misschien hebben dat het geld alleen naar de marrongemeenschap gaat in het binnenland zodat zij het onderling verdelen?? sorry.
  =Weet jij misschien ook wie de echte nazaten zijn??

  =DE PERSONEN DIE ECHT RECHT HEBBEN OP DAT GELD ZIJN DE AFRIKANEN DIE ACHTER ZIJN GEBLEVEN.


  Maak melding
 25. Moet de claim niet worden ingediend bij de nazaten van de slavenhandelaren?
  Zomaar een vraag….

  What’s in it voor me?
  Na de afschaffing van de slavernij hebben ze een deel van mijn voorouders binnengehaald.
  Het is hun schuld dat mijn voorouders zijn binnengehaald.
  Hoewel…. een ander deel, moet dit deel juist betalen.
  En dan heb je nog een deel die daar het eerst waren…
  Wie moet wie betalen?

  Nou ja…, maakt niet uit, als ik maar mijn deel in handen krijg.
  Ik heb recht op 4 ‘delen’, aan wie moet ik mijn reknr doorgeven …whahahahahahahaha..


  Maak melding
 26. NOU of er nou herstelbetaling moet komen weet ik niet wat ik wel weet is dat jij SING SING pas alles bent wat je zeg ik vind jou een negatieve idioot ga ook zo te keer met de AMERIKANEN want door hun weet jij dat tot nu toe het joodse gemeenschap van vele EUROPESE landen herstelbetaling ontvangtik weet dat hoeveel of wat je ook geeft nooit goed of genoeg is want het leed en de mensen leven is niet in geld of wat dan ook uit te drukken heel Europa gilt moord en Brand over andere landen maar toen over Bota van zuid AFRIKA hoeveel mensen heeft hij daar niet vermoord wat heeft Sorogieta vader van MAXIMA niet gedaan er word momenteel een heel christen bevolking uit gemoord wie stuurt er hun troepen heen niemand en zo is er nog veel meer maar jullie blijven maar fitten op SU in welk land is er geen corruptie SING SING IK MERK DAT JIJ GEEN ANALFABEET BEN maar zo slim ook weer niet of gewoon een RACIST maar ook voor jou GOD BLESS


  Maak melding
 27. Allen,

  Na alle reacties te hebben gelezen hierbij mijn reactie:
  Economie en de welvaart van onder andere Nederland is opgebouwd uit de winsten van de slaventijd anno 2013, dus een soort van herstelbetaling lijk mij op zijn plaats, omgerekend praten we wel over MILJARDEN.Wie het gaat beheren is de grote vraag.
  Corrupie bestaat overal, zie de dagbladen van vandaag hier in Nederland, hoeveel graaiers er zijn binnen onze politiek.
  Zoals eerder geschreven door mij NIET naar andere landen wijzen maar zelf in de spiegel kijken.


  Maak melding
 28. @Radjkoemar Rajaram
  Jij zegt:”NL is met het rijkdom van SU een rijke en moderne land geworden en om wat terug te geven aan SU moet geen probleem voor hun zijn”.

  Waarom mocht Nederland geen rijkdommen uit Suriname meenemen?
  Wie was toen de eigenaar van Suriname?JIJ?
  Nederland was de eigenaar dus ze waren gerechtigd zoveel als ze maar wilden aan rijkdommen mee te nemen.
  En bovendien indien de herstelbetalingen toch voortgang vinden zal jij niet van de gelden genieten.
  Alleen Baron,Bonnie,Joli-Coeur,Codjo,Mentor,Present Kwassie,Kwakoe en Picolet zullen daarvoor in aanmerking komen.
  Jij niet!
  Jij heet Radjkoemar Rajaram en was geen slaaf noch nakomeling!


  Maak melding
 29. @Walter Prescod
  Jij verwijt ons met de volgende woorden:”Lees de informatie voordat men gaat schelden”!

  Ik ben bang dat jij een leesprobleem hebt en dat WIJ dus beter dan jij kunnen lezen.
  Er staat letterlijk:” Het hoeft niet zo gek lang te duren eer Suriname een claim kan leggen bij Nederland voor herstelbetalingen. Volgens Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparaties Commissie Suriname, NRCS, hoeft niet per se te worden gewacht op de rest van de Caribische landen. Die moeten haast nog van de grond af aan beginnen. ”

  Dus ….. jij nou weer! 😳


  Maak melding
 30. We hebben een gezegend land gekregen 5 x groter dan holland, vruchtbaar 5 x holland, een cultuur 5 x holland, bij de onafhankelijkheid kregen we nog zakgeld, ik bedoel ontwikkelingsgeld,…wat willen we nog meer????? eeeee Surinamers laat je niet gek maken hoor, we hebben de toekomst zelf in handen en we kunnen het ondanks al onze gebreken.


  Maak melding
 31. Dit is zo voorspelbaar !

  Eerst de PSA-wet om de SurNeds geld uit de zakken te kloppen en nu weer de Nederlandse overheid die herstelbetalingen moeten verrichten.

  Waar diende de 3 miljard guldens dan voor met de onafhankelijkheid in 1975 ?

  Ik kan mij nog herinneren dat de heren Arron en Bruma dit bedrag juist bedongen als zijnde herstelbetalingen aan Suriname wegens het koloniale en slavernij verleden. Dan is het toch allemaal vergoed? Moet Nederland wederom over de brug komen om de luie oerwoudbewoners tegemoet te komen.

  Vroeger droegen ze een lendendoek, nu willen ze een maatpak met stropdas dragen.

  Maar een AAP blijft een AAP, welke mooie pak hij ook aantrekt !


  Maak melding
 32. meneer Zunderd heeft ooit veel en veel hogere bedragen geroeptoeterd.

  Natuurlijk was toen en nu alles wat met slavernij en onmenselijke wreedheden te maken heeft verwerpelijk, afschuwlijk en is het leed niet met worden uit te drukken. Ons verleden heeft ons allemaal gevormd tot wie we nu zijn. Eerbiedig het verleden, leer er van maar ga niet onder niet in onverwerkt leed. Vergeef niet alleen de blanke sadisten maar ook de zwarte broeders die de slaven leverden. Zonder aanbod geen afname. Zonder zwarte en arabische leveranciers zou de witte man geen slaven hebben kunnen kopen.

  Er is echter geen enkele basis voor welke claim dan ook.

  allereerst de republiek der zeven verenigde Nederlanden, de Bataafse republiek, etc bestaan niet meer. Het koninkrijk der Nederlanden is geen rechtsopvolger van de voorgaande staten.

  Nederland in welke staatsvorm dan ook heeft geen slaven gehouden. Het waren allemaal particulieren en ondernemingen die slaven hielden en het voordeel genoten hebben.

  In het tijdsbeeld was slavernij gewoon, ook in Afrika waar de zwarte broeders voor de aanvoer zorgden.

  Het enige wat het koninkrijk der Nederlanden terecht verweten mag worden is dat men trager dan andere landen handelde en de slavernij afschafte.
  Ook verwijtbaar is dat men veel slechtere omstandigheden accepteerde (de sterfte was veel hoger dan elders).

  Tegen wie en hoe men tot een schade claim kan komen is echter de grote vraag.

  Het is mondiaal de praktijk dat men aan moet kunnen tonen als gevolg van het handelen van de gedaagde partij schade geleden te hebben.
  Hoe kan de republiek Suriname anno 2013+ hard maken dat door handelen van het koninkrijk der Nederlanden anno 1863 – en vroeger schade geleden te hebben.

  Komt bij dat er omgetwijfeld voor de betreffende door individueen begane misdrijven (vrijheidsberoving, mishandeling, moord) verjaringstermijnen zijn. Etc.,

  Gebruik de kennis en energie aub. voor positievere dingen.


  Maak melding
 33. Hitler heeft ook gezorgt dat de joden vandaag aan de dag rijker worden??? .
  heeft holland niet het zelfde met de slaven gedaan dan ???
  wij hoeven niet rijk te worden , maar het moet wel recht gezet worden door deze slaven handelaren .
  en wie dit afkeurd is net zo erg als de moordenaars .


  Maak melding
 34. onze voor-ouders waren lang en breed blij,dat zij alle ellende hebben achter gelaten en in sme terecht gekomen..

  v.b. kijk zelf naar afrika,hoeveel afroo suris gaan er een kijkje nemen of aldaar terug om te wonen, (werken )leven..

  niet alleen in afrika,maar wie gaat terug naar india,indonesië of de veel geprezen chinezen..

  die bakras hebben ons suris tenminste een land gegeven zonder iets voor te vragen.

  en zij nu..


  Maak melding
 35. het makelijkste is gewoon terug naar je roots en verder geen gelul..

  het is tenslotte máár slechts 4 tot 5 uren vliegen naar gana of naar gunee bij obiangoo en je bent thuis bij je opa en oma,dan ben je van al dat gezeur van het kolonialisme kwijt..

  trouwens aan wie moet er herstel betaling betaald worden..

  bouw toch zelf je toekomst op..


  Maak melding
 36. Voorzover ik weet kun je namens een reeds overleden persoon geen nieuwe rechtsvordering in stellen. maar ja Zunder is sowieso een apart slag ‘econoom’. nog niet zo lang geleden sprak hij over 300 miljard euro. en nu plotseling over 125 miljoen euro ? halleluya


  Maak melding
 37. Wel,de vroegere balata bleeders en de porknokkers rolden tabak in hun geld en rookten dat zo op.Als ze terug waren in de stad.Misschien gaat Zunder hetzelfde doen met het geld.Oproken!


  Maak melding
 38. In de tijd ven de Trans Atlantische slaven handel , waren de meeste Nederlanders arm . Werkten onder slechte omstandigheden (het veen , het land , de mijnen ,fabrieken ,etc. ) ,voor een heel laag loon . Werden niet oud ,waren erbarmelijk gehuisvest . Ze hebben dus geen cent verdiend aan de slavernij.
  Moeten de nazaten van deze paupers nu gaan betalen voor het leed door de slavernij ? Is dat gerechtigheid ?
  Slavernij is iets verwerpelijks maar deze eis slaat nergens op .En krijgt Suriname niet al geld van de Nederlandse Staat ?


  Maak melding
 39. HAHAHAHA lolbroeken……..geweldig dat jullie dit weten te verzinnen…… En maar blijven hangen in het verleden terwijl de Chinezen de nieuwe slavendrijvers aan het worden zijn……. Wakker worden daar!!!


  Maak melding
 40. Een goed en duidelijk artikel. Mijn complimenten. Nederland is zeker niet zuiver geweest met zijn koloniën, en de slavernij is een zwarte pagina in onze geschiedenis.
  Het zou wel kies zijn om de Nederlandse hulp in de vorm van “ontwikkelings-geld” te vermelden. Zo kreeg Suriname bij de onafhankelijkheid 1.5 miljard gulden van de Nederlandse staat en stond Nederland garant voor een Surinaamse lening van 10 – 15 miljard. Ook heeft Nederland geholpen bij opbouwen van het Surinaamse leger. Dit heet natuurlijk geen herstel betaling maar had zeker dat doel.


  Maak melding
 41. Geachte hr. Zunder.

  Het stemt me goed, dat u ons wakker schudt. Profiaat met het vervangen van het wapen, bij het paleis. En vooral een ritueel laten uitvoeren door indianen.
  Hier heb ik jaren op gehoopt. Om de mensen van de geest van kees goed te stemmen, hoeven die koloniale beelden niet te verdwijnen, maar wel , pal naast de beelden, dezelfde wapen van ons, met bijbehorende ritue’len te plaatsen. Die zogenaamde onschuldige beelden, zijn door overheersers energetisch geladen. En zolang er niets aan gedaan wordt, ben ik bang dat de verdeeldheid in ons land en overige kolonie’n blijft. Mogen wij ook ons voorouders vereren, door te eisen, dat geld waar ze recht op hadden. SUCCES


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES