Klimaat dwingt tot speciaal beleid Suriname

7

PARAMARIBO, 17 okt – Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken wil speciaal beleid om in te spelen op de snelle veranderingen van het klimaat. Tijdens een seminar over waterbeheersing en kustbescherming zei Parmessar dat er geen keus is. Er moet meer aandacht besteed worden aan de invloeden op mens en infrastructuur.

Daarom ook wil de regering de mening van wetenschappers, beleidsmakers en deskundigen op papier zien. Volgens Parmessar zal in de resterende termijn van de regering Bouterse zoveel mogelijk aan inrichting en aanpassing van infrastructuur worden gewerkt. Dit zal merkbaar zijn in een beleidsplan dat weliswaar ook voor de volgende regering zal gelden. Tot 2020 moeten maatregelen getroffen worden die onder meer de beheersing van overtollig natuurwater garanderen.

Suriname heeft de afgelopen jaren al genoeg kunnen ervaren wat de gevolgen zijn. De stijging van de zeespiegel laat zich ook steeds meer merken in Paramaribo en andere gebieden langs de kuslijn. Het is dan ook logisch dat extra aandacht en geld gaan naar afvoercapaciteit, berging en oeverbescherming. Productie- en woongebieden genieten prioriteit. Parmessar verwacht zo gauw mogelijk een insteek van de deskundigen.

Bekijk ook:

7 REACTIES

 1. Eerst moet de man met de Panamahoed ons komen uitleggen wat het corruptieklimaat van zijn eervol ontslagen voorganger met het geld, bestemd voor de dijkenbouw, heeft gedaan. Zolang daar geen opheldering in komt en het geld niet boven water komt, kunnen deskundigen nog zoveel mooie plannen maken om de gevolgen van de klimaatsverandering het hoofd te bieden, het heeft totaal geen zin, want deze mooie plannen zullen toch niet gerealiseerd kunnen worden, ‘bika a moni gwe’.


  Maak melding

 2. Eerst maar een aandacht besteden aan het kwikgebruik in de goudsector of lijdt dat tot inkomsenderving voor onze grote leiders hier in Suri en gaan ze straks als hun zakken voldoende gevuld zijn emigreren naar een schonere leefomgevingen Suri achterlaten met een bevolking die gekweld wordt de geboorte van mismaakte babys.


  Maak melding

 3. De mens kan niets doen aan de klimaatveranderingen om hem heen. Grote vulkaan uitbarstingen, meteorietinslagen (uitsterven dinosauriƫrs), maar vooral de zon, niet noodzakelijkerwijs tegelijkertijd. maken het klimaat tot wat het is. Dat het nu even stijgt de laatste 150 jaar is puur toeval, voor hetzelfde geld zaten we midden in een 40.000 jaar durende ijstijd.


  Maak melding

 4. Journalist:
  Waarom maak je beleid als je van tevoren weet dat er geen geld is?
  Par-misser:
  dan staat het beleid zwart op wit met mijn naam eronder!
  Dan ga ik de geschiedenis in als de man die het speciale beleid voor klimaatsverandering heeft gemaakt.
  Journalist:
  maar het is onuitvoerbaar!
  Par-misser:
  maakt toch niet uit? Zo zijn we gewend, we maken beleid om het op papier te zetten.
  Dan kun je altijd terug wijzen en anderen verwijten want jouw naam staat eronder!
  Journalist: noemen ze u daarom Par-misser?
  Par-misser: eh…eh…nu je het zegt……


  Maak melding

 5. 18 okt. 2013

  Tegenwoordig volgen de items elkaar heel snel op.

  Srika zal op dit item inhoudelijk niet reageren, maar verwijst naar http://www.globalwarmingart.com/wiki/Special:Sealevel

  Op deze site is al goed te voorspellen wat voor invloed de zeestijging zal hebben op Suriname.

  Opm.: Het zal niet de eerste keer zijn, dat de kustvlakte van Suriname, door invloeden van de zee, onder water zal komen te staan.
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.