Hoorzitting over bezwaar sinterklaasintocht in A’dam

93

Tientallen voornamelijk Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders die sympathisanten zijn van de actie ‘Zwarte Piet is racisme‘ zijn vanmorgen naar het stadhuis in Amsterdam gekomen. Dit deden ze om de bezwaarmakers tegen de jaarlijkse sinterklaasintocht een hart onder de riem te steken.

De bezwaarmakers hopen de vergunning voor de feestelijke sinterklaasintocht op 17 november van tafel te krijgen. Zij vinden dat de gemeente Amsterdam geen toestemming mag geven voor het evenement, onder meer omdat het door de aanwezigheid van tientallen Zwarte Pieten een openlijk discriminerend karakter heeft.

De bezwaarschriftencommissie hoort vandaag de argumenten van de bezwaarmakers en het verweer van het intocht-comité aan. Begin november brengt zij een advies uit aan burgemeester Eberhard van der Laan aldus AT5 die de hoorzitting live uitzendt.

UPDATE: Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil graag in gesprek met tegenstanders van de sinterklaasintocht in de hoofdstad. De burgemeester begrijpt de gevoeligheden, aldus een ambtenaar namens Van der Laan donderdag tijdens een hoorzitting.


93 REACTIES

 1. -Velen hebben meegedaan aan het sinterklaasfeest, ook hun kinderen natuurlijk. Vandaag praat men over racisme vanwege de huidskleur.

  -Aan de ene kant kan ik het begrijpen, maar aan de ander kant weer niet.
  =negerzoen mag niet meer
  =jodenkoek mag niet meer
  =pieterbaas mag niet meer

  =Hoe zit het met al dat muziek waarin “zwarten” beledigd worden???

  =Hoe zit het dan met al die gezegdes waar het woord “zwart” voorkomt?.
  =Witney Houston heeft in en film gespeeld waar ze echt beledigd werd en toch vond een ieder die film leuk. Niet zij en ook niemand heeft een opmerking hierover gemaakt.
  =Luister ook naar muziek waarin “zwarten” erg beledigd worden.

  =Mensen vergeet dat Rianne,Beyonce en vele anderen hun huidskleur lichter hebben gemaakt, omdat ze vonden dat ze te donker waren. Onderzoek het zelfs.

  =Ik heb met mijn eigen oren en ogen mogen meemaken hoe twee “zwarte” mensen elkaar uitscholden op hun huidskleur, dit omdat de een uit Somalië komt en de ander uit Nigeria. Inderdaad was de een veel donkerder.

  =Mensen laten we trots zijn op wie we zijn zoals GOD ons geschapen heeft en trek je van het negatieve niets aan.
  De kleur kun je ook niet meer wegwassen.


  Maak melding

 2. wit zwart geel rood , mensen zijn allemaal sterfelijk,je word opgegeten door maden/in het crematie vuur vergaat alles tot as.De maden en crematie vuur selecteren niet op huids kleur. Deze hele discussie gaat nergens over.


  Maak melding

 3. ik stel voor dat wij blakamans een nieuw feest in het leven roepen, waar we allemaal joden sterren gaan dragen en joden belachelijk mogen maken en laten hitler de intocht doen. Ben benieuwd hoe de zwartepiet liefhebbers hiermee omgaan en hoe lang het duurt voordat de regering zijn bek opendoet.


  Maak melding

 4. Bij dit kinderfeest wordt juist de “baas knecht” verhouding verduidelijkt. De Sint is goed(heilig) en (zwarte) Piet is slecht, als je stout bent met roede. Ook wordt dit feest alleen in Nederland twee keren gevierd 5 december, let op; Sinterklaas (alleen in Nederland) en 25 december Santa Claus of Kerstman overal in de christelijke wereld. En het gaat om de zelfde persoon, Sinterklaas Santa Claus, padre Noel, hoe je hem ook wilt noemen. Het is niets meer en niets minder dan een “commercieel activiteit”, waarom, omdat wanneer jouw ouders geen geld hebben, dan loopt deze zelfde goedheiligman jouw huis gewoon voorbij, dat is een feit. Wie in Amerika met de kerstdagen is geweest zal het wel opgevallen zijn, dat je daar ook zwarte Kerstmannen hebt wat volkomen normaal is. En Nederland is het enige land waar bij dit feest zwarteknechten worden ingezet.


  Maak melding

 5. Ira,

  We leven in een land waar homosexuelen zich gediscrimineerd voelen en daardoor een podium, the Gay parade, hebben gekregen om zich te kunnen uiten. Velen voelen sympathie met deze homosexuelen. Terecht overigens. Het feit dat de homosexuelen zich gediscrimineerd voelen is vanuit hun eigen beleving en die gedachtengang dienen wij te respecteren.

  Zo ook is het met een aantal mensen die zich gediscrimineerd voelen door de aanwezigheid van zwarte pieten tijdens sinterklaas.
  Vanuit de witte gemeenschap krijgen deze mensen die deze mening zijn toegedaan maar weinig of geen symhathie.
  Het zijn, vanuit het oogpunt van de witte gemeenschap en sommigen uit de zwarte gemeenschap maar een stelletje ‘zeurpieten’. Het Sinterklaas feest is immers een traditie en een kinderfeest dat niks te maken heeft met discriminatie.
  Maar is dat ook zo?
  Want waarom zou je je schoen niet kunnen zetten of gemene gedichten schrijven zonder mee te moeten doen aan een de zogenaamde ‘traditie’ die sommigen werkelijk pijn doet en anderen met stomheid slaat? Sinterklaas heeft een leuke, carnavaleske kant waarbij kinderen hun ouders, leerlingen hun leraren etc., van achter een masker en met een hoop zoetigheid de waarheid zeggen. Maar als de waarheid over Piet zelf eens ter sprake komt, wordt het opeens ongezellig. De onbuigzaamheid van veel Nederlanders om de ongelukkige raciale kanten van dit feest te erkennen is een teken van het onvermogen van de Nederlandse samenleving om met kritiek om te gaan.
  Kennelijk valt het niet op dat een geschiedenis van ongelijke verhoudingen tussen zwart en wit in beeld gebracht wordt. De Pieten zijn overduidelijk zwarte mensen, van jong tot oud, met grote rode lippen zoals de negers van weleer. Het zijn deze pieten die al het werk lopend moeten verrichten. De witte man, de Sint, op zijn paard gezeten, is er content mee. Tijdens de intocht, genieten de witte Nederlanders, inclusief ook een paar met een donkere huidskleur, duidelijk van dit tafereel.
  Sommigen willen dat niet erkennen maar tijdens ‘Sinterklaas’ komen wel degelijk de associaties met zowel slavernij als raciale en economische ongelijkheid uitbundig naar voren.
  Een witte Sinterklaas die de baas is over een groep zwarte Pieten die zich braaf en blijmoedig inzetten om de Nederlanders te plezieren, kan niet meer mee in de huidige samenleving.
  In ieder geval presteert de Nederlandse culturele elite het om stereotypen en beelden die onmiddellijk verwijzen naar een koloniale geschiedenis naïef als een ‘Neerlandse traditie’ af te doen. Een pessimist zou dit zien als een teken dat niet alleen de politiek, maar ook de Nederlandse cultuur haar agenda steeds meer door nationalisme laat bepalen.

  Nogmaals, een witte Sinterklaas die baas is over een groep ZWARTE PIETEN, kan niet meer in deze tijd.

  Die traditie van deze kinderfeest kunnen wij voorzetten, maar met minder zwart-wit en met meer kleur en humor.

  Anders verwordt het Sinterklaasfeest van een kostbare traditie tot een nare, pijnlijke optocht.


  Maak melding

 6. Paansa,

  Je hebt helemaal gelijk. De 2e wereld oorlog en de Nazi-tijd is zeer pijnlijk voor de Nederlanders. Ieder assiocatie met deze tijd wordt afgestraft.
  Durf als een eenling een nazi-uniform aan te trekken en
  de hitler groet te brengen dan riskeer je het om de cel ingegooid te worden.

  Maar tijdens sinterklaas mogen er wel zwart geschminkte
  mensen met zoeloe lippen hun naad uit lopen voor die witte man op zijn paard die zelf beroerd is om 1 zak te dragen. De zwarte die de witte behaagt.
  Waar kennen we dat ook weer van?
  Wisten jullie trouwens dat de zwarte piet tijdens de slavernij is bedacht door een ‘witte leraar’ (1850).
  Hij maakte prentboekjes en voegde de zwarte piet op als
  knecht voor Sinterklaas. Vanaf die tijd wordt de sinterklaas dus vergezeld dooor zijn zwarte knecht.
  Pas later kwamen er meerdere ‘zwarte knechten’ op de proppen.

  ‘ de Sint zit op zijn paard en zijn knecht staat te lachen’.

  Zo ook tijdens de slavernij toen de zwarten werden ‘geknecht’.

  Weet je wat ik zo gek vind. als je Hollanders confronteert met de assiocatie met de slavernij dan roepen ze allemaal in koor dat sinterklaas feest een traditie is. ja nou en? De slavernij was voor de witte man toch ook traditie??? Die is ondanks die traditie toch ook afgeschaft?

  Voor mij hoeft Sinterklaas echt niet afgeschaft te worden
  maar ook Sinterklaas moet mee gaan met de tijd en rekening houden met de samenstelling van de Nederlandse samenleving. Wat is er mis mee om ipv zwarte pieten gekleurde pieten te gebruiken?

  Dan is iedereen blij dan kunnen we weer tot de orde van de dag.


  Maak melding

 7. een paar keer aan de Waterkant het Sinterklaas feest meegemaakt , wat dacht je welke kleur Zwarte Piet daar had?, niemand die daar er bij mijn weten een probleem mee had, ik heb er in ieder geval niets over gehoord of gelezen, waarom hier in Nl. wel en in Su niet?


  Maak melding

 8. Het zelfde probleem krijg je bij de film hoe duur is de suiker.
  Ik vind dat jij als zwarte zulke films niet meer moet maken,wij blijven ons zelf belachelijk maken.
  Men denkt alleen maar aan een paar honderden euro’s.
  Een heel jonge vrouw die haar borsten laat zien vind ik schandelijk.


  Maak melding

 9. @Ira

  Gelijk heb je, het lijkt alsof het overgrote deel van de zwarte bevolking zijn kleur haat!!En dan maar roepen en gillen over de witte m,ensen maar intussen proberen ze met bleekmiddelen hun kleur lichter te maken om te lijken als de witte man die ze zogenaamd haten!


  Maak melding

 10. Mike,

  Stel dat dat jouw buurman elk dag vuil voor je deur zou gooien. Zou je daar wat van zeggen tegen de buurman omdat je daar last van hebt of denken ; ‘het is toch maar vuil ,de wind zal het wel wegwaaien’ dus niks tegen de buurman zeggen?

  extraverte mensen die voor hun mening durven uit te komen zullen de buurman daar meteen op aanspreken omdat ze daar last van hebben.

  Sommige mensen beleven Sinterklaas als zeer denigrerend
  en racistisch en daar hebben ze dus last van. Mogen ze
  daar dan niks van zeggen en doen alsof er niks aan de hand is?

  Moeten we zulke mensen niet juist een compliment geven omdat ze wel durven hun mond open te doen en te ‘vechten
  tegen de bierkaai’

  In Nederland word je geleerd om altijd voor je mening uit te komen en deze mensen die tegen zwarte piet zijn etaleren dat op deze manier.

  Wat voor jou zeer futiel is kan voor een ander van veel
  betekenis zijn. Hou daar rekening mee.


  Maak melding

 11. @hans
  Hoeveel mensen heb je geteld toen Sinterklaas aankwam aan de Waterkant?
  De leden van de organisatiecommissie en de vrienden van Zwarte Piet! 10 man ongeveer en een enkele toevallige voorbijganger. Meer dan die waren er niet!
  Hier in SU viert de KLM het feest voor zijn personeel en misschien nog een enkel Nederlands bedrijf, binnenshuis!
  Het feest is afgeschaft toen SU onafhankelijk werd in 1975!
  De leus was toen: Bakra Basi, a keba!!


  Maak melding

 12. Tradities
  De traditie van het Kerstfeest (viering geboorte van het kind Jezus) is verworden tot een (vr)eetpartij genaamd Kerstdiner!
  Welk NL kind weet vandaag de dag dat er ooit een kindje Jezus geboren was op 25 dec?
  De traditie van Pasen (de verrijzenis van Christus) is verworden tot een Paashaas, die gekleurde choco eitjes verstopt voor de kinderen, om ze te gaan zoeken.
  De traditie van het huwelijk heeft plaatsgemaakt voor andere samenlevingsvormen zoals LAT en hokken=samenwonen, en BOM moeders,
  Tradities passen zich aan. Aan de tijd waarin wij leven. Wat niet meer in deze tijd past moet worden aangepast of afgeschaft.
  De traditie van moeders die thuis in de keuken horen, is er niet meer. Vrouwen werken tegenwoordig net zo hard als mannen.
  Zwarte Piet is uit de tijd omdat Racisme uit de tijd is.


  Maak melding

 13. In Suriname is zwarte piet altijd al een issue geweest…daarom kende Suriname op 5 december kinderfeest met gudu pa zonder pieten. De laatste sinterklaas in de jaren tachtig werd de grond in getrapt door een paar revo-achtige militairen en toen was het heel lang stil…totdat de commercie doorkreeg dat de dociele consumptie zieke Surinaamse generatie in het nieuwe millenium wel wat oerHollandse entertainment kon gebruiken. Dit ondanks hun voorkeur voor paars schreeuwende anti-hollandse koloniale politici.

  Dus de fatu is dat in het Suriname van Holland hatende president Bouterse, de slaafse zwarte piet populairder is dan ooit te voren.

  Surinamers hebben weinig nodig om zichzelf belachlijk te maken.


  Maak melding

 14. Gelukkig!

  De Amsterdamse burgemeester die begrip heeft voor de gevoeligheden van ‘zwarte piet’.

  de burgemeester;
  ‘We hopen een oplossing te kunnen vinden om een feest te organiseren voor iedereen.”

  Volgens mij is die oplossing zeer simpel; ipv zwarte pieten gewoon gekleurde pieten invoeren.
  Dan wordt de sinterklaastraditie geen geweld aan gedaan maar dan kan een ieder zwart en wit genieten van dit leuke kinderfeest zonder negatieve assiocaties.
  Want hoe je het draait of keert, sinterklaas blijft wel een leuk kinderfeest.


  Maak melding

 15. Als een witte zich schminkt als een zwarte (voor een of twee dagen) da heet dat racisme.
  Als een zwarte zich helemaal wit maakt met pimba en vervolgens zijn dansje of meer doet, dan heet het cultuur.
  Sorry, laat deze discussie even aan mij voorbijgaan.


  Maak melding

 16. Het is heel simpel, gewoon kijken naar een goeie en niet dicrimineerend voorbeeld van Santa Claus in VS, maar nederland heeft een zooitje van gemaakt, met de discrimineerend strategie te gebruiken, dus de zwaarten als apen te laten overeen komen.
  Dus duidelijker kan het niet. Gewoon typish Makamba’s


  Maak melding

 17. “The black skin is not a badge of shame,but rather a glorious symbol of nationale graatjes.”
  honorable Marcus Garvey.
  Things change for ever and we’ll have to live, and live and leard.
  HOLD NOT THY PEACE.


  Maak melding

 18. De oplossing van dit probleem is heel simpel : Als de Nederlanders zo graag SinterKlaas feets willen vieren OK. Maak dan ORANJE Pieten ( dat is toch de Volkskleur ). Iedereen blij: Geen ZWARTE PIET meer maar ORANJE PIET!!!


  Maak melding

 19. Voor alle duidelijkheid zou ik alle “Zeurpieten” willen adviseren eens “de oorsprong van het sinterklaasfeest” te googelen en dan het verband duidelijk te maken met Surinamers of Antillianen en eens te luisteren wat Braboneger te vertellen heeft, relativeren?


  Maak melding

 20. Vandaag heb ik naar Stand.NL geluisterd over dit onderwerp.
  Iwan Leeuwin sprak daar namens ??? niet namens mij in iedere geval, ik vind deze hele discussie een onzin discussie. Laten wij met zijn allen blij wezen dat wij in een land als Nederland wonen.
  Paanse jou reactie is dom , primitief en achterlijk.


  Maak melding

 21. @Henk, dank je wel en je hebt groot gelijk.

  +Op school heb ik toen geleerd dat een blanke een cadeau via de schoorsteen naar binnen wilde brengen, maar toen hij uit de schoorsteen viel is hij zo zwart van het roet geworden. Vandaar dat men ook zegt zo “zwart als roet”.

  =Maar je ziet inderdaad dat het doorgeslagen is. Ik vraag mij daarom ook af als allochtonen geen sinterklaasfeest mee vieren wat er dan zou gaan gebeuren.
  Ze doen gewoon elk jaar mee.


  Maak melding

 22. Een grap is een grap als iedereen er om lacht. Pas dán is de grap geslaagd!
  Een feest is een feest als iedereen plezier heeft. Pas dán is het feest geslaagd!

  Burgemeester Van der Laan begrijpt de gevoeligheden rondom dit feest en wil in gesprek met de tegenstaanders!
  Een goed voorbeeld geeft deze burgemeester van der Laan!
  Hij schreeuwt niet als een mager varken zoals lelijkerd Westbroek het deed vanuit zijn onderbuik bij Pauw en Witteman.


  Maak melding

 23. Donderdag 17 oktober 2013 om 14:32 uur, door hans
  een paar keer aan de Waterkant het Sinterklaas feest meegemaakt , wat dacht je welke kleur Zwarte Piet daar had?, niemand die daar er bij mijn weten een probleem mee had, ik heb er in ieder geval niets over gehoord of gelezen, waarom hier in Nl. wel en in Su niet?
  ——-
  Hans, hoe oud ben je???


  Maak melding

 24. Wie kan mij vertellen hoe Zwarte Piet aan zijn KROESHAAR (rode lippen) komt?? Ik heb heel veel probleem met dit KROESHAAR (rode Lippen) dat duidelijk suggereert dat Zwarte Piet een Afro man moet voorstellen.

  Toen ik pas in(1970) Nederland was, werd ik vaak door kleine kinderen uitgemaakt voor Zwarte Piet op 5 december.

  Deze zelfde Zwarte Piet is het HULPJE van Sinterklaas. Ik heb niets tegen het Sinterklaas(kinder)feest maar laten wij die Zwarte Piet met zijn KROESHAAR (rode Lippen) achterwege laten.


  Maak melding

 25. @Burn
  JE ZEGT:”Het is heel simpel, gewoon kijken naar een goeie en niet dicrimineerend voorbeeld van Santa Claus in VS, maar nederland heeft een zooitje van gemaakt, met de discrimineerend strategie te gebruiken, dus de zwaarten als apen te laten overeen komen.
  Dus duidelijker kan het niet. Gewoon typish Makamba’s”.

  VOOR DE GOEDE ORDE WIL IK JOU EROP WIJZEN DAT SINTERKLAAS VOOR SANTA CLAUS BESTOND.
  SANTA CLAUS IS EEN MET DE EMIGRATIE NAAR DE VS OVERGEWAAID HOLLANDS FEESTJE.

  Dus hoe heeft Nederland er een zootje van gemaakt,als sinterklaas er eerst was?
  En wie zegt dat ze de zwarten als apen wilden laten overeenkomen?
  Ga je toch eerst oriënteren voor je dit soort stompzinnige uitspraken doet!


  Maak melding

 26. Deze onzin discussie over zwarte piet moet nou eens afgelopen zijn.Ieder jaar staan er weer mensen op,die plotseling pijn hebben vanwege het zwart zijn.
  Aangevoerd door een paar gefrustreerde mensen die achter alles discriminatie zoeken.”oh,wat zijn we toch zielig”


  Maak melding

 27. @Medusa,

  “@Andere Misjiekaba
  Zou jij ons dan niet het goede voorbeeld willen geven?”

  Allereerst; Ik ben zelf zo zwart als roet, maar dat speelt mij van geboorte af tot nu en in de toekomst geen parten.
  Zelfrespect (eigenwaarde), vooruitstrevendheid, saamhorigheid, behulpzaamheid, zijn begrippen die mij met de paplepel zijn ingegoten.

  Ik heb mijn sporen verdiend en – na pakweg 38 jaar arbeidzaam leven als accountant bij een mondiaal accountantskantoor – thans genietend van een welverdiend (vervroegd) pensioen, welke levenslang wordt aangevuld met de revenuen uit hoofde van mijn status als medevennoot.

  Mijn kids (ook zo zwart als roet) zijn beiden wetenschappelijk onderricht en druk bezig met hun carriere in de medische- en ict branche. Tesaam met een zeer gemeleerd gezelschap (blank, zwart, geel, rood), op basis van gelijkwaardigheid.

  In november a.s. ben ik voor een paar weken in Nederland; vind het jammer nog net niet het sinterpiet en zwarteklaas feest met m’n kleinkids te kunnen vieren.

  De moraal van mijn verhaal:
  Welk goede voorbeeld moet ik jullie geven?
  Waag het – ook al was het maar voor 1 keer – om uit dat (slachtofferrol)hokje te kruipen en je zult merken dat er een wereld open gaat.
  Aan de ene kant, een boze wereld en aan de andere kant een wereld om van te genieten. Het is waarvoor je kiest.

  Het ga je goed @Medusa.

  Groeten van jouw “LOOD OM OUD IJZER”.


  Maak melding

 28. De Sint/Piet klucht hemelt het gedachtengoed van de zich superieur wanende blanke op en benadrukt de onderdrukking van de Afro’s. In die context is het historisch Sinterklaasfeest met zwarte pieten ontstaan. Nu gaat de betwetende wijsneus mij uitleggen dat het een Turks feest is en dat de zwarten Moren waren. In Nederland zijn er geen Moren maar nazaten van slaven gehouden door Nederlanders, die nog steeds de onderdrukking van hun voorouders ervaren in dit “onschuldig Kinderspel”.Kap met de zwarte piet, want het zegt wat over hoe je over de Nederlandse Historie denkt.


  Maak melding

 29. Vandaag gezien op nieuws.nl en youtube gezien!

  Beelden intocht Witte Piet in 1935 – bron: Filmcollectief
  http://youtu.be/65ERQNg_Fcc (2.19)

  Beelden intocht Sinterklaas Suriname 2011 met gekleurde Pieten – Bron: Requel Bezuidenhout

  http://youtu.be/cfho9Sszt7w (1.59)

  Afro American Stand up comedian praat over Zwarte Piet, gemengd huwelijk en over %f$er zoenen, u weet wel! T duurt 6 minuten!

  Totally Biased: Michelle Buteau Performs Bron: W. Kamau Bell
  http://youtu.be/GSwoywA4AcI


  Maak melding

 30. Er zijn belangrijkere dingen waar Surinamers zich druk om moeten maken dan een feestje voor kleine kinderen, Creolen voelen zich eeuwig gediscrimineerd.
  Ik word zo zoetjes aan stront ziek van deze discussie.


  Maak melding

 31. @ GMAP

  Je zegt:

  Er zijn belangrijkere dingen waar Surinamers zich druk om moeten maken dan een feestje voor kleine kinderen, Creolen voelen zich eeuwig gediscrimineerd.
  Ik word zo zoetjes aan stront ziek van deze discussie.
  =========================================================

  Als jij zou beginnen dit op jezelf toe passen door te begrijpen dat met jouw eeuwigdurende tirade tegen Bouterse, veel Surinamers ook strontziek van jou zijn. Alle sites waar Surinamers zitten worden vervuild met een nikszeggende Bouterse discussie, waardoor de Surinamers afhaken en de sites maar laten voor wat het is. Begin daar maar eens rekening mee te houden. Als je zo tegen Bouterse bent, voeg de daad bij het woord en ga lekker demonstreren op Malieveld of ga naar Suriname en probeer hem van zijn “troon” te stoten. Mekkeren langs de zijlijn op kosten van de belastingbetaler heeft niet alleen geleid tot zijn verkiezing tot president maar zal ook leiden tot zijn herverkiezing. Wordt tijd dat je dat begrijpt en beter je energie gaat steken in een racistisch feest die racistisch is en racistisch zal blijven. Maar ja! Wat kan ik anders verwachten van een racist die alles en iedereen uitscheld die een genuanceerde mening heeft ten aanzien van Suriname? Zelf marrons worden hier regelmatig beledigd omdat Brunswijk samenwerkt met Bouterse.


  Maak melding

 32. Toch is aanpassen nog niet zo eenvoudig
  Het nederlands normalisatie institut heeft een norm uitgebracht hoe de sinterklaas viering eruit moet zien.
  Dit vraagt aanpassing van de NEN0512


  Maak melding

 33. Europa staat deze mensen toe om te profiteren van hun welvaart,waar voor de immigranten geen enkele bijdrage hebben geleverd.Niet alleen dat maar ze proberen ook nog het Europese cultuur te veranderen.Niet verbazen dat Europa geen Afrikaanse immigranten wil.Die gaan behalve de Piet verbannen ook de sharia willen invoeren.


  Maak melding

 34. Gmap,

  Net zo hoe anderen strontziek worden over jouw eeuwige gezeur over Bouterse. Nu weet je hoe het voelt.
  lekker puuh!

  Jij vindt Bouterse een belangrijke issue.
  Andere vinden de zwarte piet een belangrijke issue.
  mag dat? Of wil jij ook nog voor anderen gaan bepalen wat ze belangrijk moeten vinden?
  Ik dacht het niet!
  Net als het jouw goed recht is Bouterse tot in het graf het leven zuur te maken zo is het ook ons recht om net zo lang door te gaan totdat de zwarte piet uit deze Nederlandse traditie verdwijnt.
  En daar kan jij, meneer Gmap totaal niks aan doen.
  Hou jij je maar lekker bezig met Bouterse in Suriname.
  Wij houden ons bezig met dingen die voor ons belangrijk zijn in ons land, Nederland.

  Zwarte piet is een gewoon een verwijzing naar de slavernij. Hij is immers zwart, heeft kroeshaar en volle lippen. Het heeft absoluut niks te maken met roet uit de schoorsteen . En zo is het maar net!


  Maak melding

 35. @ Nicolaas uit myra:

  Je schrijft:Zwarte piet is een gewoon een verwijzing naar de slavernij. Hij is immers zwart, heeft kroeshaar en volle lippen. Het heeft absoluut niks te maken met roet uit de schoorsteen . En zo is het maar net!

  Mijn buurmeisje van 8 is zwart, heeft prachtig kroeshaar en volle lippen..is deze kleine meid een verwijzing naar de slavernij?

  Of, is ze een prachtige jonge meid, die trots kan zijn op wie ze is, en trots kan zijn op haar mooie uiterlijk, zwart, met kroeshaar en volle lippen?

  Niet alles hoef je anno 2013 als een verwijzing te ervaren. Kinderen, blank, geel, zwart zien deze man niet als (ex) slaaf, maar als een kleurrijk figuur met cadeautjes.

  (Van mij mogen ze dit idiote feest afschaffen, omdat ik er gewoon helemaal niets mee heb)


  Maak melding

 36. @ waarheid

  de moderne pieten schijnen vrouwen te zijn.Lijkt mij leuk.
  Maar kijk naar de foto van vandaag van Herrenberg.Die zou pas een lelijke piet zijn.


  Maak melding

 37. Zij die alsmaar roepen dat het Sinterklaasfeest maar een onschuldig kinderfeest is en dat de kinderen zoveel plezier beleven aan de zwarte pieten, maken handig misbruik van de onwetendheid van het jonge kind.
  Het is die onnozelheid van het jonge kind, die juist wordt misbruikt.

  Een kinderhand is gauw gevuld.
  Hoe denk je dat een pedofiel te werk gaat?
  Met cadeautjes en/of snoep. Voor een cadeautje doet een kind alles!
  (Hiermee wil ik niet zeggen dat het Sinterklaasfeest iets met pedofilie te maken heeft maar om aan te tonen hoe gemakkelijk je een kind kunt overhalen om ergens in mee te gaan.)

  Onze kinderen worden groot, ontdekken dat zwarte piet een uiting van racisme is en voelen zich bedonderd. Dan komen de verwijten. Terugdraaien kan dan niet meer!

  Het Sinterklaasfeest mag van mij blijven maar het uiterlijk van de pieten moet aangepast worden aan deze tijd! Racisme is niet meer van deze tijd!


  Maak melding

 38. Het gaat er niet om dat zwarte piet vervangen moet worden door een blanke piet. Het gaat erom dat SM in de slaapkamer hoort en niet geschikt is voor de kinderen. Mensen zijn gelijk en dat moet ook zo tot uiting gebracht worden.


  Maak melding

 39. @ Tak fi Fosi en Nicolaas uit Mayra.
  Jullie reactie noem ik domme prullenbak reactie.
  Iedereen is vrij om zijn mening te geven over dit onderwerp hier in dit land, vrijheid van meningsuiting heet dat.
  In Suriname krijg je van jou idool bouterse kogelbrief, met de dood bedreigd of de president noemt je vijanden van het volk, Ik zou graag willen weten hoe de meerderheid van de Surinamers in Nederland denkt over dit onderwerp, ik zelf denkt dat de meerderheid van de Surinamers en Antilianen geen enkele last heeft van Sinterklaas en piet, het is een heel klein deel onder de Surinamer en Antilianen die iedere jaar loopt te zuren over piet, ze worden gevoed door blanke haat.


  Maak melding

 40. En als de nederlanders zo graag met de piet een slaaf wilden voorstellen dan denk ik dat ze ook slim genoeg waren om in plaats van Piet een slaven naam te gebruiken.Bijv.zwarte Kwasie of De sint met zwarte djoeka.Maar absoluut niet een oer hollands naam als piet gebruiken voor een slaaf.
  Paraman zou zeggen.If yu lobie a okro,yu mu lobie a sirie tu….


  Maak melding

 41. @Andere Misjiekaba
  Met het goede voorbeeld bedoelde ik alleen maar het “goede voorbeeld” t.a.v. een beschaafd taalgebruik en niet de liederlijke taal,die je hieronder tentoonspreidt!
  Jij was het toch die schaamteloos brabbelde toch:-
  “Un srananman, un verstang lullllll”.
  Ga je tijd toch aan iets nuttigs besteden.

  Dit taalgebruik staat toch niet zó netjes (vooral niet in het openbaar)voor een in november a.s. in Nederland aanwezige moralisrende zichzelf en beide wetenschappelijk onderrichte en druk bezige in de medische en ict branche in een op basis van gelijkwaardigheid gemeleerd (blank, zwart, geel, rood) gezelschap verkerende kinderen tot “zwart als roet” kwalificerende en thans genietende van een welverdiend vervroegd levenslang pensioen aangevuld met de revenuen uit hoofde van zijn status als mede vennoot uit een 38 jaar opgebouwd arbeidzaam leven op een mondiaal accountantskantoor zich zelfrespecterende accountant?????? 😳 bij wie n.b. de begrippen, sterker nog,de DEUGDEN als zelfrespect(eigenwaarde), vooruitstrevendheid, saamhorigheid,behulpzaamheid,met de paplepel zijn ingegoten ??? 😳

  Het goede voorbeeld dat ik vroeg was nogmaals te letten op jouw ongepast en onbeschoft taalgebruik,jammerende niet met het sinterpiet en zwarteklaas feest met z’n kleinkids in Nederland aanwezig zijnde opa!!!!
  En niet het zogenaamde niet te verifiëren succes verhaal
  Dat mocht je voor jezelf houden.
  Van mij weet je niets en dat zal ook zo blijven.
  Het enige dat ik vraag is pas de met de paplepel ingegoten deugden toe en belijd ze niet alleen met de mond,opa!

  Het gaat hopelijk ook jou goed “lood om oud ijzertje”!!!
  grt,
  MEDUSA.


  Maak melding

 42. Kaaskop,

  Ik heb kroeshaar ,ik ben mega zwart en heb ook volle lippen en ik ben daar heeeeeeeeeel trots op. Mijn afkomst en mijn trotsheid kan mij door niemand afgepakt worden! echt niet.En ja! ik ben een product uit de slavernij!

  Edoch, ik kan er absoluut niet trots op zijn dat een witte man een andere witte man zwart beschilderd, een pruik opzet met kroeshaar, de lippen rood schildert en een knecht laat zijn van een andere witte man en rare fratsen laat uithalen.
  Dat is hoe het in de slavernij aan toe ging. De zwarte man die uit zijn naad moet lopen om die witte man te behagen. De sint en de zwarte piet is dus ontegenzeggelijk
  een verwijzing naar die slavenperiode. En dat allemaal bedacht door een blanke.

  En daar meneer kaaskop, kan ik absoluut niet trots op zijn.

  Weet je waarom kleine kinderen absoluut geen weet van hebben dat zwarte piet een racistisch ding is??

  Omdat Nederland zich diep schaamt voor de slavenperiode
  en daardoor die periode nimmer bespreekbaar maakt op scholen.
  Allicht dat jonge kinderen zwarte piet als een jolig malloot zien ipv van een stereotiep uit de slavenperiode.

  Jij pleit voor afschaffing van sinterklaas. Maar dat is absoluut niet wat wij willen. Het enige wat wij willen is dat die zwarte stereotiepe piet wordt vervangen door een gekleurde piet of gewoon een witte piet.


  Maak melding

 43. Geef Piet een andere kleur, als zwart als minachting wordt gevoeld (trouw− 19/10/13)

  Ook zonder formeel juridische grond kan discriminatie gevoeld worden, een minachting die geen mens verdient. Het is gemakkelijk het debat met een grap af te doen, maar daarmee wordt voorbijgegaan aan mensen voor wie de rol van Zwarte Piet bepaald geen grap is. Ook de verwijzing naar het eeuwenoude volksfeest en de traditionele rol van de bisschopsknecht volstaat niet. Nederland heeft de vrijheid van meningsuiting tot in het vrijpostige opgerekt, en laat zich geen taboe meer opleggen, zeker niet door allochtone of religieuze minderheden. En als zij niet in de kramp mogen schieten vanwege kritiek op iets wat hen heilig is, dan geldt ook het omgekeerde; dan moet ook kritiek op heilige Nederlandse huisjes serieus worden genomen.

  Zwarte Piet dus. Zijn rol in het Sinterklaasfeest zou neerkomen op racisme; zijn huidskleur veroordeelt hem tot de de rol van knecht, ondergeschikte, die bovendien doorgaans weinig ontwikkeld over het voetlicht komt.

  Een formeel juridische grond voor dat racisme is niet te vinden, zeggen rechtsgeleerden. Er zijn uiteenlopende historische verklaringen voor het uiterlijk van Zwarte Piet, variërend van het roet in de schoorsteen tot de Moren uit Sints land van herkomst.

  Kuifje in Afrika
  Maar ook zonder formeel juridische grond kan discriminatie gevoeld worden, een minachting die geen mens verdient, zeker niet op grond van etniciteit of huidskleur. Slavernij en apartheid mogen zijn afgeschaft, maar daarmee is die minachting nog niet geheel verdwenen.

  Er is vooruitgang geboekt; uitlatingen die vroeger normaal werden gevonden, zijn dat nu niet meer. Om in jeugdige sfeer te blijven: ‘Kuifje in Afrika’ schotel je je kind niet meer voor. Het moet dan ook mogelijk zijn om Zwarte Piet te laten evolueren tot zijn kleur is verdwenen, uit zijn huid en uit zijn naam.

  Degenen voor wie het Sinterklaasfeest is bedoeld, de kinderen, zullen er niet om malen. Ze hangen aan huidskleur noch baard. De een doet het in zijn broek voor Piet, de ander kruipt het liefst bij hem op schoot. Maar voor Sinterklaas geldt precies hetzelfde; ook die wordt door de een omhelsd terwijl de ander ervoor wegkruipt. En al schilder je Piet groen of blauw, kinderen zullen vol verwachting naar zijn komst uitkijken. Er is ruimte om de knecht van Sinterklaas te veranderen. Aan de kinderen zal het niet liggen.


  Maak melding

 44. Gmap,

  jij hebt absoluut gelijk. Een ieder mag zijn mening geven
  en etaleren. No matter what. Jij vindt Bouterse een waardeloze moordenaar. Goed. jij je mening.
  Jij verwoordt het perfect; vrijheid van meningsuiting!

  Als wij onze mening geven over de racistische trekken van de zwarte piet zijn wij volgens jou dan wel plotseling : ‘domme prullenbak reactie”?????
  Omdat wij een uitgesproken mening hebben over de
  racistische trekken van de zwarte piet???
  Waar blijft dan de vrijheid van meningsuiting????
  Ben jij misschien de enige die gebruik mag maken van die ‘vrijheid’???
  De vrijheid van meningsuiting staat expliciet vermeld in de ‘universele verklaring van de rechten van de mens’.
  Deze vrijheid van meningsuiting heeft niks maar dan ook niks te maken met aantallen. Als je nou alleen staat of dat je een heel land achter je hebt staan.Dat maakt totaal niet uit. VRIJHEID VAN MENINGSUITING IS EEN INDIVIDUEEL RECHT.

  Gmap, het valt mij enorm tegen van jou. Jij, iemand die
  standvastig is in zijn opvatting over Bouterse en elk podium gebruikt om daar gebruik van te maken om dat te verkondigen. Terecht overigens.

  Hoe kan het dan zo zijn dat je anderen die eigenlijk hetzelfde beogen dan ‘brandmerken’ als ‘domme prullenbak reactie’ ??????

  Gmap, wil je of kan je niet zien dat de zwarte piet een
  regelrechte stereotype is van de zwarte man????
  zwart, kroeshaar en volle lippen. Ben jij zo geïndoctrineerd door de blanken dat jij gelooft dat de zwarte piet eigenlijk GEEN stereotype is van een zwarte man maar een witte piet is die de ZWARTE kleur heeft gekregen door het roet van de schoorsteen??? Vele zwarten denken dat nog steede overigens. Gek he?
  Maar eerlijk gezegd schat ik jou hoger in dan dat.
  Maar misschien is dat een misvatting.
  Gelukkig heeft de Verenigde Naties ingezien dat de zwarte piet wellicht een stereotype is van een zwart persoon en niet gewoon een ‘hulpje is van de sint’ en gaan ze onderzoeken of dit racistich is.

  Gmap, voor jou had ik gehoopt dat de VN dat ook had gedaan met Bouterse. Maar kennelijk vindt de VN dat niet urgent genoeg.Helaas, daar kan ik ook niks aan doen!

  Toen Martin Luther King opkwam tegen het racisme in de VS
  was hij ook in de minderheid. Sommigen noemden hem zelfs een gek en een eenling.
  Maar het werd groter en groter uiteindelijk heeft hij met velen achter zich zijn doel behaald!!!!


  Maak melding

 45. Elton,

  Met jouw bijdrage heb je eigenlijk alles verwoord.

  ‘En al schilder je Piet groen of blauw, kinderen zullen vol verwachting naar zijn komst uitkijken. Er is ruimte om de knecht van Sinterklaas te veranderen. Aan de kinderen zal het niet liggen’

  Inderdaad voor kinderen maakt het echt niet uit wat voor kleur de piet heeft. Wat voor toegevoegde waarde heeft het dan om de piet zwart te beschilderen?
  Het is immers een kinderfeest. Waarom houden die volwassenen zich dan zo verkrampt vast aan die zwarte piet????

  Ook al was de ‘negerzoen’ ook een traditie binnen de Nederlandse maatschappij, dat woord mag dus ook niet meer
  gebruikt worden om dat snoepgoed te verkopen omdat het discriminerend en racistich was.

  Dit was de reachtie van de fabrikant;

  ‘Buys Zoenen zijn de opvolgers van onze alom bekende negerzoenen, die al 86 jaar populair zijn bij jong en oud. Na zorgvuldig markt-, merk-, en consumentenonderzoek vonden we het tijd de productnaam te moderniseren. Sommige mensen vinden het jammer dat de naam negerzoenen verdwijnt, omdat ze die al zo lang kennen. Er zijn echter ook mensen die minder enthousiast zijn over de benaming. Daar hebben we alle begrip voor. Buys Zoenen moeten zijn voor iedereen”.

  EEN BEWIJS DAT HET DUS WEL DEGELIJK ANDERS KAN ONDANKS DE TRADITIE!


  Maak melding

 46. Nicolaas uit Myra
  Kaaskop,

  Ik heb kroeshaar ,ik ben mega zwart en heb ook volle lippen en ik ben daar heeeeeeeeeel trots op. Mijn afkomst en mijn trotsheid kan mij door niemand afgepakt worden! echt niet.En ja! ik ben een product uit de slavernij!

  Ik dacht dat je een product was van je vader en moeder…

  get a life please


  Maak melding

 47. Als elke surinamer en antilliaan,nu eens zijn eigen levensonderhoud gaat verdienen,,en niet al zolang hij hier is met zijn hand voor alles wat hij hebben wil in mijn portemonaie zit.mag hij vragen of wij iets aan deze traditie willen veranderen.krijsen doen alleen dieren in de oerwouden toch?


  Maak melding

 48. ‘Het ware verhaal van Zwarte Piet’

  AMSTERDAM –
  Zoals iedereen weet is de Heilige Barbara de schutspatroon van de mijnwerkers. Hoe is dat zo gekomen en wat is de ware rol van Sinterklaas en Zwarte Piet? Prof. Dr. Ir. K.J. Weber uit Den Haag (erelid van de Mijnbouwkundige Vereeniging, TU Delft) vertelt hier het ware verhaal.

  In de 3e eeuw na Chr. was Barbara bekeerd tot het Christendom, zeer tot ongenoegen van haar vader. Deze Dioscuros joeg haar achterna met een groot zwaard. Net op tijd wist Barbara een kolenmijn in te vluchten waar zij verborgen werd door de mijnwerkers. Deze werden vervolgens bekeerd en Barbara werd hun idool.

  In deze tijd werden er geregeld concilies gehouden om het geloof wat beter te definiëren. Uiteraard was Nikolaas, bisschop van Smyrna, daar een vaste afgevaardigde. Op weg naar het concilie passeerde hij een mijnschacht die, vooral door de mooie schoorsteen, zijn aandacht trok. Hij daalde af naar de mijn en tot zijn verbazing trof hij daar een beeldschoon meisje aan.

  Om kort te gaan werd dit , in deze pre-celebitaire periode, een stormachtige romance. Na het zegenen van de mijnwerkers verliet Nikolaas met tegenzin de mijn om zijn taak te vervullen. Deze ontmoeting bleef echter niet zonder gevolgen want 9 maanden later werd een jongetje geboren.

  Mateloos verwend door alle mijnwerkers kroop de kleine door de mijn. Zij noemden hem naar hun favoriete dier, de kanariepiet, die hen waarschuwde bij een teveel aan mijngas. Vies werd het jongetje wél en daarom noemden zij hem al gauw ‘zwarte pietje’.

  Barbara vond het tijd worden om met Pietje de buitenlucht in te gaan en ging poolshoogte nemen bij de ingang. Dit werd haar noodlottig want Dioscuros wist haar nu te vangen en onthoofde haar maar werd als straf onmiddellijk zelf gedood door een bliksemstraal.

  Kort daarop kwam Nikolaas weer langs op zijn schimmel en bij het zien van de schacht kwamen alle herinneringen weer bij hem boven. Hij klom naar beneden alwaar de mijnwerkers hem snikkend vertelden wat er was gebeurd. De kleine Piet stond er bedroefd bij te kijken maar Nikolaas omhelsde zijn zoontje en nam hem mee achterop zijn paard. Pietje gaf wel wat af, maar ja… daarom heette hij ook Zwarte Piet.

  Deze historie is uiteraard door de Kerk in de doofpot gestopt.


  Maak melding

 49. Beste Marga,
  Jouw portemonnaie is vet geworden, dankzij de plunderingen, de uitbuiting, de onderdrukking, de genocide op de Indianen, van jouw voorouders op de koloniën van toen.
  De VOC en de WIC!
  DÁÁR is Nederland rijk van geworden!
  Van het plunderen, leeg halen van de koloniën
  Hebben ze jou dat niet geleerd op school?
  Nee dus, het is de terechte schaamte van Nederland!
  Dus kruip terug in je koude stenen flatje, ga je schamen en ZWIJG voor eeuwig over Surinamers en Antillianen! En… hou je vette portemonnaie met gestolen geld maar stevig vast want gestolen goed gedijt niet!


  Maak melding

 50. Marga, wat zou het toch mooi zijn als Nede rland eindelijk zijn hertstelbetalingen voor het slavernijverleden kon waarmaken. Gedurende enkele eeuwen hebben mijn voorouders moeten werken voor jullie welvaart met zweepslagen als beloning…………gaat het geweten nu een beetje knagen???


  Maak melding

 51. @Santa
  Jij zegt:”Zwarte Piet is een langzame, zeer pijnlijke dood aan het sterven”…

  Dat klopt,maar niet de groene zwarte piet,rode zwarte piet,paarse zwarte piet,witte zwarte piet,blauwe zwarte piet,gele zwarte piet!
  Die worden nu pas in leven geroepen! 😆 😆


  Maak melding

 52. Het Sinterklaasfeest hoeft niet weg, de “zwartepieten” daar gaat om. Dit kinderfeest moet gewoon door kunnen gaan, waar iedereen er een algemene feestdag van gemaakt heeft. Het gaat niet om het afschaffen van dit feest. Die zwartepieten horen er gewoon niet bij, dat is waar het om gaat, laat dat duidelijk zijn. Het is slikken of stikken, in deze de huidigemaatschap is er geen plaats voor deze (huidedige) vorm van het vieren van dit feest. In deze “multiculti gemeenschap” we leven nu in een andere tijd, sommige medelanders in deze gemeenschap voelen zich hierdoor gekwetst, dat moet je niet bagatelliseren. In deze moderne tijd past het niet meer. Het door de schoorsteen gevallen zijn, is “apekool”, doordrammerigheid onacceptabel, dus.


  Maak melding

 53. later gaan wij zeggen dat dankzij de zwarte piet Wilders president is geworden.. en dan?

  ai ai donkere wolken boven onze donkere hoofden is in aantocht


  Maak melding

 54. De geschiedenis van Sint Nicolaas.

  St. Nicolaas is op latere leeftijd gevlucht naar Spanje, oorspronkelijk is hij een bisschop van Turkse origine en nationaliteit!
  Hier is hij internationaal beroemd geworden omdat hij destijds zeer onorthodox (zwarte, Afrikaanse) kind slaven bevrijdde van de slavenschepen die de haven aandiende en ze als knecht in dienst nam.

  De betaalde baan “knecht” gaf deze kind slaven een onafhankelijke, zelfstandige status.

  Het is hierdoor dat St. Nicolaas als kindervriend door het leven gaat en zijn zwarte knechten zijn van oorsprong bedoeld als symbool TEGEN slavernij en onderdrukking. Een beter symbool tegen racisme dan Sinterklaas is er dus eigenlijk niet.

  Misschien als meer mensen dit zouden weten, stopt deze discussie eindelijk en kunnen we gewoon met z’n allen genieten van een prachtige traditie.”

  i rest my case


  Maak melding

 55. @ kaaskop

  Je verhaal van de bisschop en barbara lijkt meer op Surinamer komt nederlandse stagiaire tegen in Paramaribo. Ai mi boi, dus de eerste en originele piet was wit en waarschijnlijk een turk of griek, omdat hij een bastard was werd hij zwart gemaakt, in goede oude Hollands protestantse traditie.


  Maak melding

 56. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3531694/2013/10/23/Geen-twijfel-Zwarte-Piet-stamt-af-van-kindslaven.dhtml?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=

  bekijk bovenstaande link van kunsthistoricus Elmer Kolfin over kunst in Ned. musea.
  greep uit het artikel:

  Kolfin wijst op de overeenkomsten tussen de kleding van deze zogeheten Morenpages en het Pietenpak. ‘Pofbroek, maillot, vaak ook een molensteenkraag, het is hetzelfde.’ De zwarte bedienden werden volgens hem geregeld afgebeeld in pakken met de (felle) kleuren uit het familiewapen van hun meester; naast de stalen band om de nek nog een onmiskenbaar teken van eigendom. Van een Franse bron weten we dat de dragers van deze pakken hun kleding verschrikkelijk vonden.


  Maak melding

 57. Sorry Aireen, dit verhaal moet ik naar het rijk der fabelen verwijzen. Was het allemaal zo gegaan als jij voorstelt, dan werd dit feest ook in Spanje op deze manier gevierd. Waarom laat hij de bevrijde slaafjes dan als knechten voor hem werken? Pure dankbaarheid? Tjeh ! Het lijkt me stug dat je verhaal klopt, het is daarom dus niet relevant voor de mensen om dit te weten.

  Jammer dat je die onzin zo makkelijk wilt geloven.

  Maar niet voor lang, want Aireen, geloof me, Sint is EXIT !


  Maak melding

 58. Als het ‘onnozel’ is om de link tussen Zwarte Piet en de slavernij/onderdrukking van de Creool niet te zien, dan zou ik willen dat er meer onnozelen waren.


  Maak melding

 59. En wat bizar dat er in deze discussie meteen met Bouterse wordwww gegooid. Ik heb die link nog nooit gelegd bij het handjevol mensen dat ik ken uit Aruba, Curaçao en Suriname. Ik hoop ook niet dat men meteen aan Geert Wilders denkt als ik zeg, dat ik uit Nederland kom. Dan zou ik nooit meer met een gerust hart op vakantie kunnen naar Turkije of een ander Islamitisch land…

  Mijn mening staat hier overigens heel goed beschreven: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/22/hoofdpiet-maak-mij-minder-zwart-en-minder-knecht/


  Maak melding

 60. Jantien,
  Wat is “minder zwart”?
  Is dat bruin misschien?
  Wat gaan we nu tegen de kinderen zeggen als ze vragen waarom alle pieten bruin zijn?
  Zijn ze door de poep gegaan? Of zijn het nu juist wél echte negertjes?
  Ik snap er helemaal niets van. Kun je mij dit uitleggen? Waarom minder zwart?
  Of gaat de kleurwisseling in stadia gebeuren van pikzwart naar bleekwit in een periode van hoeveel jaar?
  Het wordt nu alleen maar erger! Ongelooflijk!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.