‘Gaswinning in Suriname nog toekomstmuziek’

8

PARAMARIBO, 14 okt – Hoewel er aanwijzingen zijn dat er winbare hoeveelheden aardgas in de Surinaamse bodem zitten, is winning geen prioriteit. Voor Marc Waaldijk, directeur van Staatsolie, is er in elk geval geen aanleiding tot haast. Daar zijn grondige redenen voor.

De focus is nu vooral op olie en oliewinning. “Ik denk zeker dat in de diepere delen van het offshoregebied gas gevonden zal worden. Dit zal goed voor Suriname zijn, omdat je dan een goedkope energiebron hebt voor met name West Suriname. Het laagwaardige bauxiet, waar daar zeker een driehonderd miljoen ton van zit, zou je dan kunnen ontginnen, maar dat is dan over een paar jaar”, zegt Waaldijk tegenover de West.

Staatsolie wil zich van oliemaatschappij ontwikkelen tot energiemaatschappij. Gaswinning wordt voorlopig niet meegenomen in de planning. Er wordt nu meer gericht op ‘makkelijker’ winbare energiebronnen. Zoals aardolie. Volgens Waaldijk gaat gaswinning iets moeilijker. Het is een activiteit die veel expertise vereist. Ook het transport is iets ingewikkelder. Het is wel verwachtbaar dat over een jaar of vijf meer richting gaswinning zal worden gedacht en gehandeld.

Bekijk ook:

8 REACTIES

 1. wees voorzichtig, hoe meer de natuur door zulke activieteiten uit gebuit word,hoe groter de kans op natuurrampen.
  men kan de aarde niet blijven uitbuiten zonder enige tegen effecten.

  effecten die niet bestreden kunnen worden


  Maak melding

 2. Wat wat te denken van windenergie, meer duurzame energie vormen Suriname heeft daar het land voor en nu is het de tijd om daar heel veel aandacht aan te schenken want geloof het of niet de toekomst is nu al aan het veranderen Olie blijft een grote inkomstenbron maar duurzame energie zal groter worden nu is daar reeds een onnoemelijke hoeveelheid vraag naar.
  Doe daar eens wat mee en stop eens met dat korte termijn denken.


  Maak melding

 3. Gas is een van de toekomst perspectieve.Hoe eerder hoe beter ,de vraag naar Gas in Wereld is veel groter dan Olie.We moeten durven om risico nemen.Goed voor de toekomst van Suriname.Voorbeeld als Rusland.


  Maak melding

 4. Servicestationhouder aangehouden voor brandstofsmokkel

  De 43-jarige servicestationhouder J.H. is gistermiddag door de politie van Livorno in samenwerking met de douane recherche aangehouden en in verzekering gesteld.

  Uit onderzoek van de douane recherche is naar voren gekomen dat de verdachte in twee tankwagens ruim 27.000 liters diesel had opgeslagen. De herkomst van deze brandstof kon hij niet duidelijk aangeven, waardoor het vermoeden bestaat dat het in deze om smokkelwaar gaat.

  De tankwagens met diesel zijn na afstemming met het openbaar ministerie in beslag genomen. J.H. wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan een economisch delict.

  Ik heb zo vaak aangegeven te gaan kijken te waterland nabij leguana park daar vind smokkel van dieselplaats tot op heden is niemand daar geweest en deze indostaan dot nog steeds zaken met personen die goud zoeken in het binnenland.
  Wekelijks komen er 1 of 2 boten aan waarna de diesel wordt overgepompt naar 4 grote opslagtanks.


  Maak melding

 5. Suriname moet afblijven van gaswinning in SU nu al verstoren wij de natuur met eerst aluinaarde dan olie en weer goud zo word de su grond ontregelt wij zullen moeten proberen dit achter wege te laten alhoewel misschien beetje laat maar straks aardverschuiving aardbeving en noem maar op want niet alleen de atmosfeer door uitstoot gassen maar ook de bodem raakt verwart dus het is zoeken naar ander opzie dit lijd tot ook tot vernietiging van Hemel en aarde wat wie denkt dat vele westerse landen geen olie en gas hebben vergissen zich maar liever uit de derde wereld als er geen ander optie is dan gaan ze hun eigen gebruiken en denk niet dat de derdewereld landen zich dan dat gaan kunnen permitteren te kopen waarom denkt men dat bijvoorbeeld Amerika en China hun eigen land niet spitten denk je dat daar niks zit ik denk het niet ze hebben wel hun les geleerd met het ontbossen dus voorzichtig en nu andere landen uit putten dus niet denken ons land heeft alles wij zijn rijk want wanneer de natuur zijn tol gaat eisen is het vele malen dan dat jij genomen hebt dus mensen kijk uit onze kinderen reden het misschien maar hun kinderen of kinds kinderen want het lijkt er op van niet maar geloof mij veel buitenlandse landen azen nog op rijk dom SU zonder ze bij naam te noemen ik stop hierbij maar er is nog zoveel geloof mij al maken wij dat niet mee maar onze generatie zal de tol moeten betalen willen wij dat vraag ik me af GOD BLESS


  Maak melding

 6. Gaswinning in Suriname zal toekomstmuziek blijven zolang de NDP de scepter zwaait in Suriname. De partij van de geboefte is niet in staat om een ontwikkelingsvisie neer te zetten opbied van (lange termijn) energievoorziening en Dhr Waaldijk weet dat ook.

  Overigens kan Dhr Waaldijk niet al te hard roepen in de media aangezien Bouterse bepaald wie op de staatolie stoel mag zitten. Met andere woorden dit is een noodkreet van Waaldijk. De Surinaame olievoorraden zullen over enkele jaren droogstaan en afhankelijk zijn van de import.


  Maak melding

 7. SU moet haast maken met (1000 maal meer) ontginnen van olie en gas, met in achtneming van natuurbehoud.

  WIE HEEFT VISIE om SU zo snel mogelijk te maken tot (ei)landen als Koeweit, Singapore, Dubai (Emirates) etc?

  Stuur Waaldijk voor 6 maanden naar Koweit voor stage (als hij er nog niet is geweest)


  Maak melding

 8. Genoeg zon in Suriname. Genoeg water. Zet zonnepanelen in om waterstofgas te produceren. Dan heb je die dure butaangas ook niet meer nodig en het is bovendien goed voor het milieu.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.