woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijWet Personen van Surinaamse Afkomst in 2013

Wet Personen van Surinaamse Afkomst in 2013

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/AMSTERDAM,14 okt – Suriname heeft mogelijk al in 2013 een wet Personen van Surinaamse Afkomst, PSA. Volgens parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wordt het wetsvoorstel dit jaar nog behandeld. Als het even kan, is de wet al ingevoerd voor vijf en twintig november, onafhankelijkheidsdag.

Er is dus werk aan de winkel. Volgens de Ware Tijd heeft Geerlings-Simons haar plannen ontvouwen tijdens een bijeenkomst in Amsterdam, Nederland. Het goed opgekomen publiek kreeg uitleg over het wetsvoorstel. PSA moet het voor buitenlanders van Surinaamse komaf stukken makkelijker maken zich in Suriname te bewegen. Veel van wat Surinamers in Suriname mogen, mag deze groep ook. Alleen het kiesrecht blijft voorlopig nog buiten bereik.

Volgens Geerlings-Simons wordt een ‘goede relatie’ met de diaspora op prijs gesteld. Het wetsvoorstel moet ook in dit licht worden gezien. PSA wordt een speciale status en geeft aanspraak op onder meer permanent verblijf in Suriname. Als PSA worden personen aangemerkt van Surinaamse afkomst is of van wie ten minste één ouder of twee grootouders van Surinaamse afkomst zijn.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

30 REACTIES
  1. Dit vind ik niet in de haak. Surinamers in Suriname, die financieel en qua kennis afhankelijk zijn van Surinamers in het buitenland gaan bepalen hoe groot de kluif mag zijn die de Surinamers in diaspora mogen krijgen. Vergeet een ding niet, als het mij niet aantrekkelijk gemaakt wordt, doe ik niet mee. Zaken waar ik als oudere Surinamer in diaspora belangrijk vind om te remigreren zijn: huisvesting, acceptatie, medische zorg, veiligheid en die bureaucratie. Ik ben niet van plan om mij dagelijks op te winden wanneer zaken niet naar behoren gaan. Dus lieve Jenny en partijgenoten, actief en passief kiesrecht is een vorm van acceptatie. Of zijn jullie bang voor die politieke verschuiving die wij kunnen veroorzaken? Voor wat hoort wat.


    Maak melding
  2. Zo John respect voor jouw mening maar blijf dan maar waar je bent want het zal ook niet zo zijn dat jij de wetten aan en van Suriname gaat voor schrijven om geaccepteerd te worden moet ook jij accepteren en respecteren de wetten van SU of niet of schrijf bepaalt u ook de wetten waar u bent Hahahaha


    Maak melding
  3. Opmerkelijk!

    Zeer opmerkelijk, een Kamervoorzitter die openlijk politiek bedrijft.
    Er is net een nieuwe begroting op tafel, maar nog de pres, nog deze vrouw maken aanstalten om de begroting te bespreken met de volksvertegenwoordigers.
    Mevrouwtje gaat naar Georgië, en vervolgens naar Ned, om het paarse gedachtegoed te promoten. Ongehoord en onbegrijpelijk.

    Mevrouwtje luister & huivert: Nederland heeft hier het laatste woord.
    Wat denk je zelf, we houden jullie in de gaten, vooral die paarse werkeloze surineds, die denken met behoud van hun uitkering, te gaan werken in suri, omdat ze in het bezit zijn van een PSA.
    Dacht het niet, afgelopen week is al aangekondigd dat de controle strenger wordt.

    Dankzij Michael de site van Panka. http://cityofpara.sippyonline.com
    Wees gewaarschuwd, lees de site goed en bekijk je nieuwe buurtjes 🙂
    Ten eerste moet een surined inkomen met euro’s, voor de buurtjes is het gratis.
    Buurtjes hebben zich al ingeschreven en natuurlijk de beste plekjes.
    De modelwoningen kloppen voor geen meter met de foto’s op de site.
    Zeer slechte site, met kopietjes van Nederlandse sportplekken, Nederlandse sportparken, typisch alles is Nederlands.

    Net echt!


    Maak melding
  4. Hahahaaaaaaa…check de psa mensen voor me,ze denken te komen alleen als alles net zo lijkt als Nederland. De meesten zitten in uitkeringen en werken niet in Nederland.Weer een gedeelte denkt pensioen te ontvangen uit Nederland in zonnig Suriname. Wel ja straks komt Nederland met een wet en zullen uitkeringen en pensioenen gestopt worden.Je moet in het land aanwezig zijn om pensioen en uitkering te Mogen ontvangen.
    Hahahaaaaaa Esmerald …ik heb je link gelezen en het lijkt alsof men een stukje van Nederland gaat copieren en opzetten in Para. Straks moet je horen het sneeuwt en hagelt in Para!!!O,en niet te vergeten hoor Para gaat zijn Eigen seizoenen hebben….herfst,winter,lente en zomer!!


    Maak melding
  5. Esmerald jij bent knetter gek , dit heeft niks met jou te maken want je sal onder het ijs begraven worden dus hou je bij je lees .
    je bent en voeld je geen surinamer dus laat het aan de surinamers over no lul .


    Maak melding
  6. Mooi, maar ook weer niet zo mooi. Velen die niets van de mislukte revo moesten hebben, vele bedreigden en slachtoffers,die vluchtten richting Ned. en buitenland zullen zich duizendmalen bedenken wederom terug te keren in hun dictatoriaal verwordend geboorteland en waarom? Omdat degenen die hen toendertijd onderdukt hebben niet aan zullen denken ooit weer de macht uit handen te geven. Het verwordt als in Zimbabwe, Suribabwe. Handhaving van recht en wet zijn ver te zoeken voor al degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechten schendingen en moorden.


    Maak melding
  7. Ik zat in de zaal en viel van verbazing bijna van mijn stoel. Wat een arrogante takkewijf is die Simons! Die kwam even de SurNeds een lesje geven over rechten en vooral plichten op ongelijkwaardige staatsburgerschap van de Republiek Suriname.

    Ik kan u verzekeren dat het veel interessanter is om een huisje in Zuid-Europa te kopen. Binnen de EU kan en mag u zich vrij bewegen en ook de zorgverzekering is gedekt. En het belangrijkste is dat u met uw eigen auto er naar toe kan rijden. Geen enkele afhankelijkheid van die verrotte SLM en ook niet van de dure KLM.

    Wat mevr. Simons allemaal namens haar partij de NDP aan de SurNeds kwam verkopen dat sloeg als een tang op een varken.

    Het is gewoon belachelijk dat de Surinaamse overheid alle gegevens van Nederlandse staatsburgers wil inzien en opslaan in haar administratie.

    De Privacy-wet biedt Nederlandse en EU-burgers nu maximale bescherming van de persoonlijke levenssfeer tegen overtreding door andere overheden.

    Bedenk wel dat deze PSA-wet slechts bedoeld is om alle relevante gegevens van de SurNeds en alle in het buitenland wonende geboren Surinamers, tot en met de 3e generatie, te bemachtigen en op te slaan in de lekke Surinaamse databestanden.

    En juist hier wringt de schoen: de Surinaamse overheid kan deze gegevens niet beschermen tegen cybercriminelen. Alle persoonlijke gegevens van SurNeds en anderen liggen binnen no-time op straat en een makkelijke prooi voor kwaadwilligen.

    De zo geprezen PSA-wet door mevr. Simons is absoluut niet interessant voor ons Nederlanders. Als de Surinaamse regering niet bereid is om de afspraken bij de totstandkoming van de onafhankelijkheid in 1975 na te komen, dan is dat jammer.

    Niet meer en ook niet minder !

    Ze stoppen die verdomde PSA-wet lekker in hun eigen R..T !


    Maak melding
  8. Beter te laat dan nooit….

    Als ziet hoe de PTA’ers em PMA’ers hun land hebben geholpen en hebben opgebouwd en dat ze zeer welkom zijn in hun land, want ze hebben miljarden geinvesteerd in hun geboorteland. Dan hadden de PSA’ers dit ook allang al kunnen doen…

    Maar helaas kun je bij PTA’ers en PMA’ers meer eenheid zien, ze komen echt op voorelkaar. Ze strijden samen hand in hand. Terwijl Surinamers en PSA’ers elkaar constant dwarszitten uit afgunst, jaloezie en heel veel tjoeries…


    Maak melding
  9. Inderdaad, er zijn heel wat haken en ogen aan dit wetsvoorstel. Ik ben er geweest en het publiek was echt om te lachen. Natuurlijk het is goed om de nederlandse surinamers naar su te halen echter was ook de vraag gesteld hoe men dit wil bereiken terwijl er geen werk is. Bovendien is okk meegedeeld over het woning project te para , volgens panka zijn dit woningen die groen zullen worden gebouwd. Ik denk dat dit een bodemloze put is en zonde van geld en moeite. Su heeft een betere sociale structuur nodig dan deze nonsence
    Ik bene in ieder gebnieuwd


    Maak melding
  10. Kan ze niet gewoon in Suriname blijven?
    Als ze in een kroeg vlakbij de Bijlmer haar paarse gedachtegoed gaat lopen verkondigen heeft dat geen zin,want daar hebben de Boutisten nog geen nagel om hun kont te krabben.Bovendien zal ze toch wel begrijpen dat iemand met geld helemaal niks heeft aan een Surinaams paspoort.Suriname heeft natuur,een prettig klimaat en heel veel hangmatten en daar houd het ook gelijk mee op.
    Corruptie,slecht onderwijs,slechte sociale voorzieningen,
    geen pretparken,amper musea,bibliotheken,speeltuinen, slechte medische zorg,ziektes,ongedierte,en dan ook nog eens heel veel slechte domme inwoners met nog veel slechtere leiders.Voor ouderen en jongeren heeft Suriname niks te bieden.Als Jennifer nou gewoon in Suriname blijft en geen nutteloze snoepreisjes maakt op kosten van de belastingbetaler,dan krijgt ze misschien het respect terug van haar eigen zus.


    Maak melding
  11. John, we lusten jullie in Suriname ook niet met zoveel pretenties! Blijf maar lekker pinaren onder al die wurgende wetten van die hollanders die jullie liever zien gaan dan komen.
    Je had zeker ook zo’n grote smond toen je richting het noorden vertrok. Yu dyersi of versta je dat ook niet meer?!


    Maak melding
  12. Wel mensen,in Suri is alles mogelijk.Daar worden zo de wetten gemaakt,dat wij alles moeten slikken van de paarse
    bende.Afwachten maar,kijk eerst wat uit de bus komt van PSA.


    Maak melding
  13. Hahaha Mensen die zo over SU praten zou dit woord niet willen gebruiken maar kan niet anders zijn land haters en verraders zij vertrappen hun eigen mensen denkende dat ze beter zijn maar denken jullie dat NED altijd zo was ook zij waren als SU maar door samen en hard werken is het vandaag zo al is het geschied met veel bloed en rijkdomen van SU maar nooit zal je ze elkaar horen schelden daar omtrent of dat ze hun land neer halen voor een ander daarom zegt men en denkt men dat donkere mensen allemaal dom zijn en zelf hun familie verkopen voor appel en een ei foei toch stelletje vul maar in ???????????????


    Maak melding
  14. Juli Surinamers zijn jaloers zijn op de surineds
    wat voor uitkeringen wij ook krijgen je moet er hard voor werken en of studeren of op onze kont zittenwat doen jullie in je land zeven even niemand werkt naar behoren om het landvoorwaarts te brengen. mi taki


    Maak melding
  15. Uit hoofde van mijn beroep mag ik niets vertrouwen wat te ingewikkeld in elkaar zit en of wordt omgeven door teveel geheimenissen.
    Daar ik nog steeds geen kennis heb mogen nemen van de inhoud van deze conceptwet, baseer ik mijn mening op wat ik her en der aan informatie heb ingewonnen.
    De eerste vraag wat in mij opkomt, is natuurlijk waarom een wet PSA nodig is als de toescheidingsovereenkomt met Nederland nog geldt.
    OK. De toescheidingsovereenkomst geldt voor de groep Surinamers woonachtig in Nederland. De wet PSA geldt voor alle Surinamers in de hele wereld.
    Mijn eerste probleem komt naar boven en dat is de vraag waarom ik meer vertrouwen moet hebben in de wet PSA wanneer de toescheidingsovereenkomst met Nederland nooit is nageleefd.
    Ik wil geen proefpersoon zijn van allerlei juridische steekspelletjes. Niet voor de toescheidingsovereenkomst en dus ook niet voor de PSA
    De tweede vraag is: wat wil Suriname met deze wet bereiken.
    Als ik de omschrijving van de wet geloven mag wil Suriname gebruik maken van onder de Surinamers in diaspora aanwezige kennis, geld, en expertise om Suriname een enorme boost te geven. Op zich een geweldig idee, maar er zijn nog heel veel haken en ogen.
    Even wat problemen inventariseren:
    Ik behoor niet meer tot de jongere Surinamers. Wat Suriname van mij mag verwachten is dat ik geld kom uitgeven in Suriname. Mijn nadelen zijn groter dan de voordelen. De vraag rijst of het voor mij niet beter is om mij in Portugal of Spanje met een heerlijk klimaat te gaan vestigen. Want in Suriname zal ik belasting moeten betalen over mijn AOW, in Nederland vrijwel niet. Ik ben zeer afhankelijk van de gezondheidszorg. Nederland is op dat gebied voor mij een paradijs gebleken. Ik heb wat bezoekjes gebracht aan het Academisch Ziekenhuis in Suriname en was blij dat ik geen patiënt was. Mijn mening over dit ziekenhuis is dat zij die horizontaal via de voordeur dit ziekenhuis binnengaan een hele grote kans hebben verticaal via de achterdeur het ziekenhuis te verlaten. Andere problemen voor ouderen. Ouderen met een te lage AOW krijgen een aanvulling van de Sociale dienst. Voorwaarde voor deze aanvulling is dat zij niet langer dan 6 maanden in het buitenland mogen vertoeven. En krijg je teveel AOW, dan loop je het risico van een korting (wet beperking export uitkering) omdat Suriname het Sociaal verdrag met Nederland nog steeds niet heeft getekend. Vandaar mijn advies aan deze mensen om zich niet in Suriname te vestigen, maar jaarlijks met vakantie te gaan. Suriname zal op dit punt nog heel veel huiswerk moeten doen om deze oudjes definitief naar Suriname te lokken. Maar mocht het Suriname lukken dan betekent dit zeker heel veel werkgelegenheid voor Surinaamse verpleegkundigen, dienstmeisjes en tuinmannen.
    Mijn conclusie is dat Suriname op een vreemde manier jacht maakt op onze deviezen, die ze van de vakantiegangers en overmakingen toch al binnenkrijgen. Nu wil ik niet de doemdenker zijn, maar overduidelijk is dat de bedenkers van deze wet hun huiswerk niet naar behoren hebben gedaan.
    Laten we ons richten op de jongeren.
    Zij die een uitkering ontvangen mogen Nederland niet verlaten, anders verliezen ze hun uitkering. De omschrijving in de wet spreekt boekdelen: ter beschikking blijven van de Nederlandse arbeidsmarkt. Daar komt nog bij dat de remigratiewet drastisch wordt gewijzigd per 1 januari 2014. Zij die boven 45 jaar zijn en onder de 55 jaar en remigratieplannen hebben moeten dus heel snel handelen. Nu kan het nog, straks niet meer.
    Ik denk dat alleen afgestudeerden die een zekere toekomst in Suriname tegemoet mogen zien, de PSA zullen toejuichen. Om de gedachten te bepalen: artsen en medische specialisten, economen, accountants, juristen en financieel deskundigen etc. Deze mensen zullen net als wij, toen wij in Nederland arriveerden, op een enorme tegenstand mogen rekenen van de gevestigde orde. Xenofobie heet dat. Bang om jouw baan aan een vreemdeling te verliezen. En je weet: Surinamers maken geen grappen hiermede want ze stappen ogenblikkelijk naar een Bonoemang voor de oplossing van dit probleem. Betekent wel gouden tijden voor de bonoemangs.
    Ik denk ook dat deze jongeren met kennis, niet in dienst moeten treden, maar een eigen bedrijf moeten beginnen. Reden: de Surinamer erkent de kennis en kunde van een Surned niet. Weet je hoe vaak ik te horen heb gekregen: wat komt die Surned ons hier vertellen.

    Mensen met geld. Ik ben met een paar kapitaalkrachtige figuren naar Suriname geweest om wat NVs op te richten en bankrekeningen te openen. Het is een totale fiasco geworden. Intussen hebben deze mensen in Luxemburg binnen een dag hun plannen kunnen realiseren. De NVs in Suriname zijn na 5 jaar nog steeds: I.O. Mijn indruk was: iedereen wilde geld vangen en niks doen. Ik heb zelfs geld betaald aan een niet nader te noemen landmeter, die geen m..r heeft gedaan.

    Tenslotte. Ik kan Suriname geen advies geven wat ze aan de wet PSA moeten wijzigen. Ik ben geen jurist, maar financieel deskundig. Wat ik Suriname wel wil meegeven is: los de aanwezige hindernissen in Suriname op en zie het spin-off resultaat.
    Zoals ik reeds zei heb ik toch een enorme waardering voor dit initiatief. Misschien dat ik toch nog de kans krijg om economische projecten voor Suriname te helpen ontwikkelen en of economische problemen op te lossen. Tenminste als de Surinamers mijn kennis zullen accepteren.


    Maak melding
  16. Ontwerp wet PSA heeft niets te maken met toescheidingsovereenkomst en dubbele nationaliteit.
    In feite was deze bijeenkomst een verkapte verkiezingsstunt van de NDP.

    Hieronder een verslag van de bijeenkomst .

    Quote

    Amsterdam, 13 oktober 2013 – door John Brewster

    In een overvolle zaal in Amsterdam-Oost hebben de DNA voorzitter Mevrouw Jennifer Geerlings-Simons en de heer Ricardo Panka,
    Megacombinatie fractie-voorzitter, de diaspora op een indringende, openhartig en duidelijke manier toegesproken.

    De organisatie lag in handen van de Stichting Collectief Overzee Suriname, die terug mag zien op een zeer geslaagde en vooral goed georganiseerde bijeenkomst.

    Nadat het volkslied gezongen werd, feliciteerde de heer Drs Ernest Grep, Vice-voorzitter van de Stichting Collectief Overzee Suriname
    (COS) de President met zijn 68ste verjaardag. Deze speciale bijeenkomst was ook live te volgen via het internet en via radio Mart werden er
    delen van de speeches live overgebracht aan de luisteraars.

    “U hoort bij ons”

    Een opmerkelijk citaat van de DNA voorzitter is helder en duidelijk omarmd door de aanwezigen: “Ik ben in eerste instantie hier voor het belang van de Surinaamse burgers, dat is mijn werk en daarvoor sta ik ter dienst. Maar u als broers, zusters, tantes, ooms, etc zijn onze familie en daarmee dus een afgeleide van het Surinaamse belang.”

    Ook maakte zij in haar inleiding duidelijk dat de PSA-wet noch iets te maken heeft met de toescheidingsovereenkomst, noch met dubbele nationaliteit of naturalisatie en zeker niet met een of ander remigratiebeleid geïnitieerd vanuit Nederland.

    De PSA-wet is niets meer of minder dan het formaliseren van de bestaande familiebanden tussen de Surinamers in Suriname en hun
    diaspora. Zo zal er eindelijk bij wet geregeld worden dat de Surinaamse ambassades, waar ook ter wereld, formeel en rechtmatig PSA-houders beperkte noodondersteuning kunnen verlenen. De PSA-wet is een recht en wordt pas actief als men er gebruik van wil maken. Personen van Surinaamse afkomst zullen in de toekomst dus geen verblijfsvergunning nodig hebben om in Suriname te mogen verblijven. Wel zullen enkele documenten overhandigd moeten worden zoals; een bewijs van uitschrijving en een document waaruit blijkt dat er in eigen levensonderhoud kan worden voorzien.

    De DNA-voorzitter verwacht dat deze wet voor 25 november wordt goedgekeurd en begin 2014 in werking gaat.

    Als reactie op enkele vragen, gaf mevrouw Geerlings-Simons aan dat de huidige regering ook bezig is passende wetgeving te maken, om te voorkomen dat nazaten van de slavenmeesters, plotseling grond of plantages in Suriname komen claimen. Onder luid applaus hield zij een vurig betoog waarin duidelijk werd gemaakt dat als je 230.000 slaven naar Suriname brengt en er maar 30.000 zijn overgebleven, er sprake zou moeten zijn van genocide.

    Zij maakte in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk dat de nazaten van de slavenmeesters, die deze wet zullen proberen te omzeilen om toch de plantages te claimen een fikse schadevergoeding of claim voor genocide kunnen verwachten.
    Op een vraag uit het publiek over het verzenden van boeken naar Suriname reageerde mevrouw Geerlings-Simons met het verzoek om kritisch te kijken naar de school- en leesboeken die er naar Suriname gestuurd worden. De boeken zouden een relatie moeten hebben met de leefomgeving van de kinderen.

    De aanwezigen waren zeer tevreden over het verloop van deze bijeenkomst, maar zouden graag meer van dit soort bijeenkomsten willen bezoeken. Ook zeiden zij een centraal contactpunt te willen waar alle vragen en onduidelijkheden over de PSA en diasporabeleid gesteld kunnen worden. Een groep aanwezigen vond dat Stichting Collectief Overzee Suriname die rol zou moeten vervullen.

    City of Para

    Het was een bijzondere bijeenkomst, niet alleen omdat de PSA –wet verduidelijkt werd, maar ook vanwege het feit dat de NDP fractievoorzitter ten overstaan van het publiek een M.O.U.
    tekende met het bedrijf Nextra Technologies die het “City of Para” project zal voorzien van hybride elektriciteit. In het project “City of Para” zullen de nutsbedrijven, fabrieken en woningen voorzien worden van o.a. zonne- energie. Het zal het eerste project in Suriname zijn, dat groen en duurzaam is.

    In Para zal er 175 hectare grond in ontwikkeling worden gebracht: er zullen 3000 kavels van tussen de
    350 m2 en 500 m2 worden gerealiseerd, waarvan er 200 kavels gereserveerd zijn voor de diaspora. Het wordt een project waarbij eindelijk oog voor ruimtelijke ordening is.

    De heer Panka wees de diaspora op het feit dat alhoewel zij geen stemrecht hebben in Suriname, zij desondanks hun naaste familie en vrienden van advies kunnen dienen bij de naderende verkiezingen.

    De bijeenkomst eindigde met een meet- and-greet waar de heer Panka en mevrouw Geerlings- Simons, bedolven werden onder de enthousiaste aanwezigen met verschillende vragen, adviezen en verzoeken.

    John Brewster

    Unquote

    Bron: Stichting COS


    Maak melding
  17. Eigenlijk mogen we naar Suriname komen, maar moeten genoegen nemen met een tweederangs status. Hiernaar kijkend blijkt nu duidelijk waarom men niet voor de toescheidingsovereenkomst kiest. Want daarin hebben de SurNeds een gelijkwaardige behandeling. Het is overduidelijk dat men in Suriname niet voor kwaliteit gaat maar voor kwantiteit. Nergens ter wereld worden de kinderen die naar het buitenland vertrokken op deze landskinderen onvriendelijk manier bejegend. Is men soms bang dat de SurNeds omdat ze in dit geval beter onderlegt zijn, het voor het zeggen zullen hebben? We zullen niet naar Suriname komen om het over te nemen, maar juist om het beter te laten gaan. Dat wij juist beter ontwikkeld zijn, zou Suriname juist op de koop toe moeten nemen. Weer valt het op de men de schijn ophoudt over het land te willen stuwen naar grotere hoogten. Het zijn allemaal lozekreten, want terug kijkend zijn we al 38 jaren met het roepen van deze lozekreten. Want vooral met deze huidige kneusjes, gaat het land juist met twee stappen vooruit en drie stappen achteruit. Deze PSA-wet dient enkel en alleen om van gekwalificeerde mensen tweede rangsburgers te maken.


    Maak melding
  18. @seng sang,

    Niet zo onaardig …..!
    Nee, ik prefereer een crematie in Nederland.
    Vervolgens gaat mijn as in een ‘gouden urn’ per express naar suri.

    Ik heb in mijn overlijdensakte een deal geregeld voor een laatste helikoptervlucht.
    Mijn as wordt boven Paramaribo uitgestrooid.
    Daarna een feessie voor de gasten, compleet met wijn, bubbels en diverse hors d’oeuvre.
    Lekkere jazzmuziek en klessebessen over Esmerald van toen bij wkn, whahahahahahaha ….

    Enne, aub mijn concept niet jatten ja!


    Maak melding
  19. Waarom zouden wij jaloers moeten zijn op de surineds? Ik vind ze een zielig troepje incl. Mijn familieleden die daar zitten.Jullie profiteren van een rijk land dat zijn rijkdommen vergaard heeft door kolonialisme en slavernij (Indonesie, Suriname enz).Als je respect kan opbrengen voor je voorouders (slaven) kom dan als een echte SRANAN UMA naar Suriname om dit prachtig land te helpen opbouwen voor ons nageslacht , inplaats van met een opgeplakte naam (surineds) rond te lopen.


    Maak melding
  20. Eindelijk! Het is altijd goed om de diaspora erbij te betrekken. Zou kunnen we de Surinaamse taal en cultuur in leven houden. Het werd overigens hoog tijd. Gelukkig hebben de Hindustanen hun Persons of Indian Origin card, dus deze kaart hebben ze niet nodig.


    Maak melding
  21. Jullie hadden de gelegenheid om daar jullie zegje te doen,of waren jullie soms met mond voltanden.
    No die ating doro foe takie oe no mang takie !
    Of zijn jullie geen sranang man,zo te zien wel.
    Gaan jullie poptie patoe spelen dats mooi hé.


    Maak melding
  22. Ipv dat de regering de diaspora gratis land (in het binnenland) geeft om een eigen stad op te zetten, waar dan ook de rest van de Surinamers van kan profiteren, willen ze alleen een verblijfvergunning verschaffen. En al je gegevens, van financiele tot criminele, bemachtigen. Dan ga je toch liever in Frans Guyana, als EU-burger, wonen?


    Maak melding
  23. Willen jullie een betere status dan de mensen, die hier een leven lang hebben gezwoegd en geploegd? Een betere status om weer weg te rennen/vluchten wanneer het weer in jullie kraam te pas komt????


    Maak melding
  24. @paraman,

    Jij bent zelf gevlucht naar Nederland, ondanks het feit dat je een ex-militair bent.
    Waarom eigenlijk, ik begrijp dit stukje niet?
    Ondertussen is het publiek geheim wie achter deze nickname zit.

    Ga je schamen mens!
    Je leeft in een fantasiewereld…


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES