Nieuw fotoboek over Chinese gemeenschap in Suriname

6

PARAMARIBO, 12 okt – Op woensdag 16 oktober 2013 wordt het fotoboek ‘Beyond the Shopkeeper’s Counter; Images of Chinese Life in Suriname’ van de fotojournalisten Ranu Abhelakh en Edward Troon gepresenteerd in Riverside Shadien. Dit boek, met meer dan 280 foto’s over het leven van personen met een Chinese achtergrond in Suriname, verschijnt ter gelegenheid van 160 jaar Chinese vestiging in Suriname.

‘Beyond the Shopkeeper’s Counter; Images of Chinese Life in Suriname’ kan worden gezien als de eerste uitvoerige Surinaamse fotoreportage van een cultureel-etnische groep in Suriname. In dit fotoboek van de twee fotojournalisten staat centraal dat de foto’s zelf de verhalen van de mensen vertellen! Abhelakh en Troon hebben de geportretteerden steeds vastgelegd als Surinamers.

Sinoloog Paul Tjon Sie Fat versterkt het geheel inhoudelijk met zijn inleiding, korte fototeksten en thematische samenvattingen aan het eind van elk hoofdstuk. Hij beschrijft aspecten van het dagelijks leven, de economische activiteiten en de jaarlijkse hoogtijdagen van deze bijzondere groep Surinamers en ingezetenen.

Het fotoboek is uniek: het is de eerste Surinaamse publicatie die in twee wereldtalen verschijnt: Engels en Chinees. De drie makers geloven dat hun werk een tegenwicht kan zijn voor de stereotypering van bevolkingsgroepen – in dit geval de Chinezen – in Suriname. Met hun werk tonen zij namelijk aan hoe volledig ingeburgerd Chinese cultuur en afkomst geworden zijn in de Surinaamse realiteit; vaak is de grens tussen ‘wij’ en ‘zij’ nauwelijks te trekken.

6 REACTIES

 1. Als er niet in dat boek staat dat de chinezen na hun contract slavinnen vrij kochten om met hun te trouwen.Dat deel klopt niet wat de china man vertelt.Er waren altijd vrije negers geweest in Sur.en daar mee gingen ze trouwen.Als zo een chinees met je tante trouwde,werd hij je omoe.En trad je in dienst van de chinaman noemde je hem patrong.

  Zou goed zijn om ook de Portugezen op deze dag te gedenken.De eerste lichting van de Portugezen kwamen hier per vergissing aan.Ze waren op weg naar Guyana maar door een navigatie fout belandden ze in Sur.En omdat het harde werkers waren zijn er nog een bootladingen binnen gehaald.


  Maak melding

 2. De eerste groep Chinezen werd door de Surinaamse overheid in 1853 uit Java gehaald, 2400 waarvan 1800 mannen en de rest vrouwen en kinderen. Zij werden als contractimmigranten binnen gehaald, voor de landbouw. En tussen 1858 en 1870 werden nog eens 2500 Chinezen onder contract vanuit China gehaald. De eerste groep van 500 van regeringswege, daarna op particulier initiatief, sedert 1865 door de daartoe te Amsterdam opgerichte “Immigratie-Maatschappij”, die in die vijf jaar ca. 2000 Chinezen uit Hong Kong wierf. Daarna stopte men er in Suriname mee, de Chinezen waren te duur in verhouding tot hun rendement. Na afloop van hun vijf jarig contract verlengde de meeste dit niet en gingen indien zij al bleven, in elk geval vrijwel nooit in de landbouw. Hun teruggang had mede zijn oorzaak in de bijna-onmogelijkheid Chinese vrouwen aan te trekken, getrouwde Chinese vrouwen kregen vrijwel nooit toestemming voor immigratie. De immigratie uit Zuid-China behoorde in hoofdzaak tot twee volken, t.w. de in Kwantoeng levende Hakka-Chinezen (die oorspronkelijk uit Noord-China kwamen; zij zijn thans de belangrijkste groep onder de Surinaamse Chinezen) en de Hoklo-Chinezen uit Foetjien. Veel van deze mannen vermengden zich met Creoolse vrouwen, derhalve de vele Chinese namen onder de Creolen.


  Maak melding

 3. Zaterdag 12 oktober 2013 om 11:59 uur, door Mebaryu

  …..Veel van deze mannen vermengden zich met Creoolse vrouwen, derhalve de vele Chinese namen onder de Creolen.
  +++++++++++++++++++++++++

  De eerste Chinese emigranten werden door de plantage eigenaren zeer slecht behandeld. Men weigerde het afgesproken loon uit te betalen aan deze mensen aangezien zij (de plantage eigenaren)vonden dat de arbeid gratis hoorde te zijn. Regelmatig werd de hulp van de politie ingeroepen om de Chinezen af te ranselen als ze weer eens om hun loon vroegen. Het overgrote deel van deze groep Chinezen die voornamelijk uit mannen bestond zijn in Suriname gebleven en zijn later GEHUWD met vrij verklaarde Afrikaanse vrouwen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Chinezen_(Suriname)


  Maak melding

 4. chinezen hebben godzij dankt toch nog een bijdrage geleverd in suriname. Ze hebben cacastong meegebracht uit china en alle Surinamers zijn ze daar dankbaar voor…wie is daar niet mee opgegroeid.. het snoepje in de chinese winkel…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.