IMF verwacht ruim vier procent groei Suriname

59

PARAMARIBO, 11 okt – Het Internationaal Monetair Fonds, IMF, voorspelt een economische groei voor Suriname van ruim vier en half procent dit jaar. In 2014 wordt het iets minder, namelijk vier procent. Suriname behoort hiermee direct tot de hardste groeiers in het Caribisch gebied.

Alleen buurland Guyana schiet hoger dit jaar met ruim vijf procent. Het komende jaar wordt het bijna zes procent. Suriname moet het voor zijn economische groei vooral hebben van de primaire productie. Grondstoffen exploiteren en exporteren brengt het meeste geld binnen. De laatste vier jaar hebben de hoge prijzen voor aardolie en goud de investeringen gestuwd. Alleen al in de grootschalige goudindustrie wordt ruim een half miljard dollar aan investeringen verwacht.

Guyana heeft het in dit opzicht stukken lastiger. Voor zijn economische groei moet het land het vooral hebben van het stimuleren van productie. “De Guyanese overheid is eerder gestart om het makkelijker te maken voor buitenlandse bedrijven om in het land te investeren”, zegt Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, tegenover de Ware Tijd. Ook Surinaamse ondernemers hebben Guyana ontdekt als investeringsland.

59 REACTIES

 1. Een groei van 4 of 4.5% is iets om jaloers op te zijn, mede gelet op het feit dat de groei in Nederland, een land waar Surinamers tegen opkijken, een negatieve groei heeft.
  Toch blijf ik zeggen dat, als Suriname zijn koppie koppie gebruikt, een groei van 10% haalbaar is. maar ja wie ben ik om dat te zeggen.


  Maak melding

 2. 11 okt. 2013

  ‘Suriname moet het voor zijn economische groei vooral hebben van de primaire productie. Grondstoffen exploiteren en exporteren brengt het meeste geld binnen. De laatste vier jaar hebben de hoge prijzen voor aardolie en goud de investeringen gestuwd.'(Bron: Item)

  Als de IMF dit zegt, neemt Srika dit aan.
  Suriname maakt nog steeds een positieve economische groei door.Een pluspunt voor de zittende regering van D.D.Bouterse. Dat zegt de IMF toch ook?

  Wat wel opvalt, is dat deze economische groei nog steeds ontstaat door het verkopen van grondstoffen.

  Suriname is niet instaat gebleken aan deze grondstoffen een meerwaarde toe te voegen: halffabricaat of eindproduct.

  Er zijn voor Suriname dus nog veel mogelijkheden om de economie in de toekomst verder te laten groeien.

  Maar daarvoor heb je durf, denkers, bouwers en doeners en ook kansen nodig. Ja, kansen voor alle Surinamers, ook voor Surineds, die instaat zijn een meerwaarde te kunnen toevoegen aan de Surinaamse grondstoffen en andere producten.

  Ja, kansen voor alle Surinamers dwars door alle politieke partijen heen.Dat wordt, in de toekomst, de durf voor alle politieke partijen in Suriname.

  Jammer dat Srika hier in Nederland moet toekijken hoe de organisaties van Surineds juist verder van elkaar verwijderd raken door door onderlinge concurrentie of politieke kleur.

  En wie durft Srika hiervoor minpunten te geven? Alleen anti-Surinamers !!
  Srika


  Maak melding

 3. Su.moest nu meer dan een groei van 6% halen, en in 2014 moet dat min.7.5% zijn,dan kun je zeggen over een economish herstel,vooruitgang,maar4% is laag vergeleken met de export,en inport,wij hadden een rafinaderij voor staatsolie al lang moeten opzetten met die leningen,wij denken juist anders in Su. alles moet worden voorgekoud,en niemand mag in Su.bemoeien ,want ze weten het beter.Als je het goed doet in Su. wordt je weg gewerkt omdat ze niet rijk van worden.Als je wat doet in Su.moet je wat voorover houden is de motto.


  Maak melding

 4. Change Change Change

  Stabiele kabinet
  Duidelijke regeerprogramma
  Eerbiediging handhaving grondwet en wet
  Corruptievrij
  Onderwerpen aan recht en wet

  Maar geschiedenis leert dat het volk kiest voor stommiteit

  de regeerders maken er handig gebruik van. En wie klaagt: juist de progressieven


  Maak melding

 5. Beste John, de negatieve groei is aan het afvlakken, dat wil zeggen dat de stijgende lijn weer aan het inzetten is. het voordeel van nederland is dat het een sterke economie heeft en vaak goed geinvesteerd wordtn.

  suriname kan dit ook. zeker wel. maar voor suriname geldt heel vaak: in the abundance of water the fool is thirsty. ik zal het toch maar vertalen: suriname heeft zoveel, dat het helemaal overwhelmed is, het heeft geen idee wat het met al die schatten moet doen. en het is niet gewend schatten te hebben dus worden deze verkwanseld. daar moeten wij zeer op bedacht zijn. dat wij onze rijkdom niet door onze vingers laten glippen; wij hadden dit beter moeten aanpakken en wij hadden dat eerst moeten doen en dan dit.
  ik vind bijvoorbeeld dat er heel veel gefaciliteerd moet worden door de overheid en de mensen zelf de kans te geven te ondernemen. dat zou zeer wel helpen. maak regels voor iedereen een level playfield.

  zoals wij dat nu doen gaat het niet zo lekker. tenminste, niet de bijdrage van de overheid aan de ontwikkeling van het land.


  Maak melding

 6. 11 okt.2013

  ‘Toch blijf ik zeggen dat, als Suriname zijn koppie koppie gebruikt, een groei van 10% haalbaar is. maar ja wie ben ik om dat te zeggen.'(Bron: John)

  @John, met het eerste deel ben ik het volkomen met je eens.Suriname en de Surinaamse regering moet denkers aan het werk zetten om in beeld te brengen hoe de economie verder te ontwikkelen en in welke richting.

  Maar dan stel je de vraag: ‘wie je bent om dat te zeggen?’

  Srika kent je als John,je woont in Suriname, en die is vaak, op een eigen inhoudelijke manier, erg kritisch over de regering in Suriname.

  Mensen uit de regering van Bouterse lezen ook de postings op dit forum en nemen soms de inhoud serieus mee in het maken en voeren van beleid.

  Dus jouw posting dat ‘koppie koppie’ gebruikt moet worden, wordt ook gelezen en eventueel als goede opmerking gezien.

  Dus jouw posting betekent ook iets, soms in de positieve richting en soms in de negatieve richting. Maar inhoudelijk blijf je John en dat is belangrijk.

  Ik blijf Srika, verbonden met de minpunten en waar nu vaker mijn postings niet verschijnen.
  Srika


  Maak melding

 7. Nee hoor Boegroe, ik heb niets negatiefs te melden, die groei is toch logisch, wel een beetje laat op gang gekomen, maar toch
  Net als bij de alle dingen in de natuur is bij de pasgeborenen de groei het hardst, naarmate ze ouder worden neemt de groei af, Suriname is economisch gezien nog jong en zal dus een snellere groeifase zitten, als het goed is, het is alleen te hopen dat dit groeiproces teniet gedaan word door nog meer onverantwoorde uitgaven door de regeringsleiders


  Maak melding

 8. @john
  Weet je wat je zit te doen?
  Je zit twee voertuigen met elkaar te vergelijken.
  De een heeft een snelheid van 20 km per uur en versnelt met een snelheid van 2 km per uur.
  Het andere voertuig heeft een snelheid van 1000 km per uur en vertraagd met een snelheid van 80 km per uur!
  Vergelijk voertuigen van het zelfde soort,type met elkaar en niet een oldtimer DAFJE met opgevoerde motor t.o.v. een moderne JOINT STRIKE FIGHTER.
  Wat voor een onzin is dat?


  Maak melding

 9. We hebben het al eerder gezegd, het huidige Suriname draait op de gunstige prijzen die betaald worden voor grondstoffen en aardolie mede ingegeven door de jarenlange solide financieel beleid van de regering Venetiaan. En dit laatste wordt met hoog tempo afgebroken. Of zijn we vergeten dat Suriname al 2 ministers op financiën armer is geworden.

  De werkelijkheid is dat Suriname niet aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. EN MARK MY WORDS, dit gaat volgend jaar voor bevolking zichtbaar worden.

  Desi Bouterse heeft niets bijgedragen aan de groei van Suriname. Het Suriname groeit in het vertrappen de regels van de grondwet en de normen en waarden van democratie en rechtsstaat, de grenzen van de moraliteit en het fatsoen.

  Maar voor de materialistische Surinamer speelt dit geen enkele rol. Als Bouterse gratis Bruine Bonen uitdeelt staat iedereen weer achter de massamoordenaar. Schaamteloos…


  Maak melding

 10. Het is alleen te danken aan de grondstoffen die het land rijk is.De economische pijlers waarop het land zou moeten bouwen is kapot gemaakt door de politiek.Waarop moet je trots zijn en dansen omdat de IMF aangeeft dat je een fictieve groei door maakt.Neem een voorbeeld aan Guyana.
  Aan boven staande reactie zie je de intelligentie pijl van de Surinamers.Als een witte wat zegt is het voor de zwarte de waarheid.Alle leiders die het land gekend heeft hebben laten zien dat ze niet geschikt waren.Hun ontbrak kennis,wijsheid,zelfrespect en visie.Je kon ook zien dat bij deze mensen de op voeding degelijk heeft ontbroken.


  Maak melding

 11. En als de zwarte wat zegt is het meestal uit de lucht gegrepen. Suriname was voor de jaren 80 veel verder dan Guyana mi boi .
  De man die onze mooie kapot heeft gemaakt hebben jullie beloond met de presidentschap, laat mij maar luisteren naar die witte man hoor.


  Maak melding

 12. De groei van de Suriname economie zou hoger utvallen.Maar door de zeer negatieve akties van gespuis als GMAP,Henk Molenaar,Koos,Hans,enz. zijn investeerders wat terughoudender geworden.Desondanks alle valse berichten uit het vampieren kamp heeft de regering van Suriname een groei van de economie laten zien.De vampiers GMAP,Henk Molenaar,Koos,Hans,enz.zijn en blijven eeuwig ongeloofwaardig.


  Maak melding

 13. Srika ,
  Ondertussen zijn wij miljoenen euro’s kwijt aan duisteren praktijken van jou criminele en schurken regering, zonder enige ontwikkeling en vooruitgang.
  Waar zijn de miljarden uit China, Miljoenen uit India, Venezuela,Iran ?????


  Maak melding

 14. Voor suriname voorspelt het IMF economische groei van 4% wat een daling is t.o.v. voorafgaande jaren. Desalniettemin kampt su met een financierings probleem welke groteske vormen begint aan te nemen, de eerste inflatoire signalen manifesteren zich reeds. Er moet moet een drastische ombuiging plaats vinden met betrekking tot de bestedingen en middellen, efficiency,rechtmatigheid, verspilling,corruptie, controle op input resp. output van in uitvoering zijnde projekten maar bovenal de zinvolheid cq het maatschappelijk nut. En a.u.b. geen luchtkastelen.


  Maak melding

 15. We zien dat de groei in ons land afneemt ,terwijl die in Guyana toeneemt.Een afnemende groei houdt in dat we het niet goed doen.Er gaan zaken verkeerd en worden verkeerde besluiten genomen.Als we zo doorgaan krijgen we een krimp en dat ondanks de miljarden dollars die we verdienen.Weten we misschien niet om te gaan met geld? Zijn we bezig teveel geld te verbrassen?Wij Suri’s moeten moeten niet altijd proberen grote leningen af te sluiten om wat te realiseren.
  Laten we allereerst proberen wat op eigen kracht te verwezenlijken.


  Maak melding

 16. 11 okt. 2013

  Henk Molenaar, wie houdt bepaalde postings van Srika dan tegen? Vertel mij dat maar!! Zeker een oranje of groene electro gnoom !

  Electroculeer Srika maar met de minpunten.
  Srika


  Maak melding

 17. Suriname moet het voor zijn economische groei vooral hebben van de primaire productie. Grondstoffen exploiteren en exporteren brengt het meeste geld binnen.

  Dit is niet iets om trots op te zijn, het is namelijk niets anders dan roofbouw; de natuur heeft ervoor gezorgd dat die grondstoffen voorkomen in Suriname, wij halen die uit de grond of kappen de bomen om met behulp van buitenlandse ondernemers, Op = Op en wij zijn trots. We moeten ons schamen. Wanneer Suriname de voedselschuur van het Caraibisch gebied is geworden doordat wij de landbouw op poten hebben gezet, hebben we pas reden om trots te zijn. Heb je de gaten gezien die door de goud- en houtwinning geslagen zijn in ons mooie tropisch regenbos, heb je de door kwik vergiftigde inheemse broeders en zusters van ons zien beven van ellende omdat hun zenuwstelsel is aangetast? Straks zijn wij die in de stad wonen ook aan de beurt en wij maar trots zijn.


  Maak melding

 18. 11 okt. 2013

  Beste Henk Molenaar,

  Jij bent zelf debet aan het economisch succes van de regering van D.D.Bouterse.

  Volgens je eigen postings, hier op dit forum, ga jij vaker in het jaar op vakantie naar Suriname.
  Je spendeert in Suriname euro’s aan allerhande zaken en dit krik de economie van Suriname ook enigszins omhoog.

  Ray, Roy, Esmerald en andere cabalen doen dat ook. Bijvoorbeeld moet Esmerald steeds weer een nieuwe ‘gouwe ding’.En daarvoor tel je ook euro’s neer.

  In Suriname denkt men: ‘Laat de cabalen voor onze diensten maar betalen. We brasa den nanga lobie, solanga den jar’ na monie!’

  Henk Molenaar, erken dat jij ook bijdraagt aan het economisch succes van de regering van D.D. Bouterse. Misschien ontvang je hiervoor nog een onderscheiding voor bewezen complementariteit.

  En erken ook, dat bij het succes bent achter het geven van minpunten.
  Srika


  Maak melding

 19. Ook al zou Suriname een economische groei van 10% halen dan nog zou DDB geldproblemen hebben om leveranciers of leerkrachten naschoolse opvang te betalen.

  DDB zou zijn eigen rekening en dat van zijn vrienden in zijn kabinet flink spekken om daarna het volk met gigantische schulden op te zadelen.

  DDB staat garant voor ECONOMISCHE NEERGANG in Suriname en dat heeft deze KLOJO al meerdere keren bewezen.


  Maak melding

 20. aahh….suriname heeft zijn eigen huishoudboekje niet op orde en IMF gaat vertellen dat er groei komt??? Zelf de marktventers op de wojo wetenn dat het gaat om wat je overhoudt als je eigen kosten aftrekt.
  En het valt zo op dat het IMF bericht wordt gelanceerd terwijl Mevrowu Wijnerman wegens vermeende onkunde wordt weggejaagd.Cheap Pr camouflage lek.

  En die zg bankdirecteuren die mene te zeggen dat er iemand moet komen die tegenwicht geeft aan Hoefdraad.
  Mang…wat een stuide opmerking. wil je tegengas geven aan een clan lid?


  Maak melding

 21. Mensen, hebben jullie wel eens gehoord van de next Eleven (of N-11) ? Dit zijn nl de landen die na de BRIC naties zullen evolueren in de wereld economie en daar zitten o.a. Mexico, Egypte, Bangladesh, Iran, etc. bij

  Ik denk zelf dat Suriname zeker zal aanschuiven bij de landen die volgens Goldman Sachs de volgende transitie zullen maken binnen de wereld economie.

  Let wel, Nederland heeft nog steeds een negatieve groei en zit op dit moment wat groei betreft op het niveau van Spanje en Cyprus.

  Portugal en Griekenland hebben Nederland al ingehaald voor wat betreft economische groei !!!!

  Suriname op 4 a 5 % groei per jaar is een riante positie en moeten wij dit zo houden.


  Maak melding

 22. Srika en anderen bedankt voor de reactie. Misschien verdient mijn posting een nadere toelichting. China heeft een groei van 8% per jaar. De hele wereld is jaloers hierop. Toch is dit niet genoeg voor China. Zij moeten namelijk een groei van 15% per jaar halen om hun bevolking een baan te bieden. Mijn probleem is: wat doet Suriname met deze groei van 4%. Dit wordt niet gebruikt om de werkloosheid weg te werken. Integendeel. Ze gaan op hun lauweren zitten en opschepperig doen. Wordt het nu geen tijd om te gaan rekenen bij welk percentage alle Surinamers een baan hebben. Is dit 4,5,6,7 of 8 %. En waarom is een ieder blij met deze 4%, terwijl dit naar mijn overtuiging veel hoger kan. Men kijkt alleen naar de mijnbouw. Andere primaire sectoren zoals landbouw, veeteelt en visserij worden genegeerd, terwijl op die gebieden een enorme potentie is. Neen, kleine correctie, ik woon (nog)niet in Suriname, maar ben ten zeerste begaan met het wel en wee van mijn geboorteland. Van een afstand zit ik plannen uit te denken op deze andere gebieden. Suriname moest een weten welke potentie ze hebben. Klopt, ik ben zeer kritisch wat Suriname betreft, maar probeer op mijn misschien niet juiste manier de Surinamers te porren om nog beter hun best te doen anders vissen ze straks achter het net. van huis uit ben ik een perfectionist, misschien mag ik dat niet van de Surinamers verwachten.


  Maak melding

 23. Wat hebben we aan 4% groei aan 10% groei als de regering niet weet om te gaan met staatsfinancien. Als we niet aan onze betalings verplichtingen kunnen voldoen, als er men met medeweten van de grote baas wordt gefraudeerd, de dollar koers stijgt en we midden van de maand reeds skeer is.


  Maak melding

 24. Milton: “k denk zelf dat Suriname zeker zal aanschuiven bij de landen die volgens Goldman Sachs de volgende transitie zullen maken binnen de wereld economie.

  Ik pies in mijn broek van het lachen. Gaat Suriname aanschuiven met 45 procent ambtenaren als deel van de beroepsbevolking. Suriname mag God op de blote knieeen danken dat er toevallig goud in de grond zit anders hadden de Surinamers van de honger geen ontlasting.

  Die groei wordt nergens in geinvesteerd: niet in scholing, niet in infrastructuur, niet in industrieen, Het verdwijnt in de zakken van de spookambtenaren.


  Maak melding

 25. Srika
  Jij zegt aan @Medusa, waarover heb jij het?

  Punt1.Is dit voor jou misschien te hoog gegrepen?
  Dit is gewoon een “retorische beeldspraak” van wat John ons op vrijdag 11 oktober 2013 om 13:10 uur probeerde wijs te maken.

  Punt 2.Dus ik ben niet in WAAR (ZOALS JIJ DAT GEBREKKIG UITDRUKT),maar zou op zijn minst in de WAR kunnen zijn!


  Maak melding

 26. Als mens hebben wij niets aan ecomische groei wanneer wij ons planeet uitmelken. Op kort termijn is het mooi, maar op lang termijn zullen wij allemaal de consequenties ervan moeten dragen.

  De mijnbouw productie over de hele wereld heeft hun piek al bereikt. Nu moeten wij tonnen zand opgraven om maar enkele grammen metalen eruit te kunnen halen.

  Een goede economie kan alleen duurzaam zijn wanneer de overlevings factoren op aarde niet in geding komt.


  Maak melding

 27. nou nou DADA…4% mang, is dat geen mooi verjaardagskado
  om jou te plezieren in het binnenland?

  Ps…kijk je uit voor jagers, ie sabi tog..een kogel op de vlucht 🙂


  Maak melding

 28. @ medusa
  Soms ligt het probleem niet aan de auto, maar aan de bestuurder. Als de chauffeur goed is dan is er niets aan de hand; is hij slecht dan kan hij zijn dure Ferrari binnen 10 minuten in de prak rijden. Slecht voorbeeld dus.
  Waarom ik Nederland bekritiseer is omdat zij de duur van de kredietcrisis door foutief beleid, onnodig verlengen, ondanks hun kennis, geld en macht. Wij hadden al lang uit de crisis moeten komen.
  Wat mij stoort aan Suriname is dat zij kansen laten liggen door korte termijn denken. Ik adviseer daarom alle adviseurs en economiestudenten van ADEK om het boek van John Maynard Keynes te lezen. En ze ook het advies geven dat het verwerven van kennis niet belangrijk is, maar hoe je deze kennis gebruikt. Waarom? Naast economie moet je ook een beetje psychologie toepassen om het economisch leven in de door jou gewenste richting te sturen.


  Maak melding

 29. De groei in Suriname zou in principe hoger uitvallen.Maar er zijn lieden op dit forum continu actief om investeerders ervan te weerhouden of afschrikken om in Suriname te investeren.Deze lieden hebben een duivelse hekel aan de goedpresterende regering van Suriname. Met leugen, bedrog, laster en achterklap proberen ze hun doelen te bereiken. Op dit forum krijgen ze alle ruimte en vrijheid om het land Suriname, schade aan te brengen.Foei toch!!!!!!!!!!!Ik vrees dat de censor wederom zal toeslaan.


  Maak melding

 30. Het zijn nu al ongeveer 11 ministers die het veld onder dit desastreuze beleid van deze meest achterlijke schurk die het land (lijdt) naar de afgrond. Er wordt een zeer kundige econoom ontslagen omdat die geen toverstok of toverspreuk heeft om uit een lege staatskas geld te halen. Door het ondoorzichtig beleid van deze schurk zijn er al heel wat bedrijven kapot gegaan, met banen verlies tot gevolg. Dit is pure wanbeleid en men laat deze mislukkeling door modderen met alle gevolgen van dien. Deze idioot is met zijn eigenlijfbehoud bezig dan met het landsbelang. En het grootste probleem is dat de overheidsbetalingen uit blijven. Ook zijn zogenaamde vrienden als te dure adviseurs, de centrale bank president met een overdadige topsalaris van 20.000 euro’s. Het zal niet lang meer duren en dan zal het laatste restje uit de goudvoorraad wordt ook weg geroofd.


  Maak melding

 31. Mebaryu,hoe heb je het lef om kritiek te leveren op de regering Bouterse die het zeer goed doet.Kijk maar goed naar jezelf in een spiegel en zeg tot jezelf”ik ben een leugenaar en lasteraar van de regering in Suriname”. Slik je eigen braaksel maar in.


  Maak melding

 32. Het is de oppositie, het is Nederland, het zijn de ministers, het is de VS, nooit de NDP nooit de president die fouten begaat. Nu zijn het de lieden op dit forum de oorzaak dat de groei zo laag is.


  Maak melding

 33. Ik heb gemerkt dat een heleboel Suri’s zich als papegaaien gedragen:zij durven niet zelf na te denken,maar doen precies wat ze denken dat hun leider leuk zal vinden.
  Mensen durf toch te denken!


  Maak melding

 34. @john
  Ben het nog steeds niet met je eens.
  Die 2 landen kan en mag je nooit met elkaar vergelijken.
  In alles niet.
  Alle conclusies zijn een “open deur”.
  Het ene land kan zich ondanks de negatieve groei nog miljoenen keer meer permitteren t.o.v. het land met een positieve groei!
  Dus tel op je winst …… !

  Maar ………. het verheugt mij ten zeerste dat jij mijn metafoor wel door had t.o. al die anderen,die dat niveau ontberen (waaronder Srika).

  EN IK MIJ MAAR AFVRAGEN WAAR IK IN TERECHT BEN GEKOMEN C.Q. EN MAAR DENKEN DAT HET AAN MIJ LAG!


  Maak melding

 35. @GMAP

  “De groei van de Suriname economie zou hoger utvallen.Maar door de zeer negatieve akties van gespuis als GMAP,Henk Molenaar,Koos,Hans,enz. zijn investeerders wat terughoudender geworden.”

  Rob Je geeft GMAP etc te veel eer. Hoe kunnen deze mensen op dit medium investeerders terughoudend maken met hun negatieve acties. Zij hebben geen invloed op wat de regering doet en hoe de investeerders dat waarderen en beoordelen. Nu geef je GMAP en co plotseling de schuld voor wat de regering doet.

  RobG; Deze regering ziet kans investeerders af te schrikken of niet serieus te nemen. Ik heb mijn pogingen gedaan om iets heel groots van de grond te krijgen en ben vastgelopen in onkunde, rare posities (rechten van Ronie), en gigantisch opportunisme in deze regering en bij het powerteam van presidentiële adviseurs.
  RobG dit regeer team heeft liever vooraf/nu $ 1.000.000 in de hand dan na eerlijk werken $ 2.000.000/jaar als eerlijk loon(eigen ervaring).

  RobG. Lees de berichten van de Centrale Bank van Suriname en zie dat de Vorige regering aanzienlijk meer groei gerealiseerd heeft (van $ 1.3 miljard naar $ 4,7 miljard in 10 jaar) dan 4% die nu verwacht wordt. De ontwikkelingshulp was slechts een fractie.
  4% die weg gevaagd wordt als de ingezette inflatie en te korten en niet sluitende begrotingen de realiteit blijven.

  De investeerders kijken er na hoe zij hun geld (Return on Investement) weer veilig uit Suriname kunnen halen. t.a.v. Goud, Olie en Bauxiet is dan eenvoudig omdat het product het land verlaat en elders in USD betaald wordt. Alles wat n SRD’s betaald wordt is echter niet veilig.

  Investeerders lezen de jaarrede van de president ook. Een goede lezer weet dan dat de onderliggende begroting etc niet opgesteld is door verstandige mensen maar door opportunisten.
  Deze begroting is opgesteld door de zelfde mensen als de huidige begroting (2013).De huidige begroting was een begroting met ernstige tekortkomingen en grote gaten.

  RobG, Investeerders kijken naar het ontwikkelingsplan 2011 – 2016 en zien dat dat opgesteld is door fantasten zonder enig besef van realiteit. Een ontwikkelingsplan dat niet door GMAP etc. gesaboteerd kan worden maar door deze regering met hun volle verstand een jaar te laat is opgesteld. GMAP en co kunnen daar geen letter en cijfer aan veranderen.
  Investeerders kijken naar de beschikbare formele bronnen en zien dat deze niet kloppen en dat de vorige regering het aanzienlijk beter deed. Helaas zijn dat de Cijfers die meneer Gilmore Hoefdraad onder schrijft. Daar is dus geen een van de criticasters aan te pas gekomen.

  Deze regering schiet zich zelf wel in de voet.
  Reken aub uw president na op wat hij in de jaar rede voor onzin uitspreekt.
  Een voorbeeld; Het begrotingstekort van wordt door hem uitgedrukt in een relatief laag, alles zins aanvaardbaar percentage van het Bruto nationaal product. Reken je dan echter door dan moet het BNP in 2014 met meer dan 20% toenemen en niet met deze armetierige 4%. Investeerders kunnen ook rekenen en zien dat heus wel. Om te laten uit komen wat de president gezegd heeft in de Jaarrede zal er dus om en nabij 20% inflatie nodig zijn in Suriname in 2014. Het is net of de SRD vleugeltjes krijgt en uit de portemonnee van de Arme Surinamers weg vliegt.

  IK vind het echter wel een verbetering dat ook bij U het inzicht begint te kommen dat Investeerders niet in de rij staan om rijk te worden in Suriname. Om de verborgen boodschap in de jaarrede te volgen Uw Srd is eind 2014 20% minder waard. Om iets te kunnen verdienen moet er dus minimaal direct een netto rendement van 30% gemaakt worden op investeringen in Suriname. Succes RobG maar met cassave, hout etc. is dat niet voor elkaar te krijgen.

  Suriname gaat gewoon weer aan het hulp infuus van de familie in Nederland.


  Maak melding

 36. 12 okt. 2013

  Beste Medusa (11 okt. 2013/22.19), ter informatie.

  Srika klaagt al maanden dat op dit forum soms zijn postings worden tegengehouden of dat er binnen de tekst veranderingen worden aangebracht.Zie verder postings waar Srika hiervan melding maakt.

  Dat de tekst dan fout overkomt is voor Srika begrijpelijk, maar geeft wel aan hoe er op dit forum gehandeld wordt.De bedoeling is om Srika, door gerichte frustraties van dit forum af te krijgen. En dit geeft direct ook aan, hoe ver de fraudebereidheid op dit forum wel gaat.

  Dus Medusa, jouw opmerking is terecht. Echter kan Srika hiertegen niet veel doen!

  Doe maar wat meerkoppige minpunten bij.
  Srika


  Maak melding

 37. @Srika
  Als dat zo is,dan mijn innige en welgemeende excuses!

  P.S.Mijn reacties worden ook tegengehouden of pas veel later doorgestuurd zodat het effect ervan verloren gaat.
  Anders is het wanneer je in hun straatje zou passen dan is er GROENLICHT!
  FEIT IS DAT ZE MIJN REACTIES WEL LEZEN EN DAAR DOE IK HET VOOR!
  HEM VERWIJDEREN ZULLEN ZE NIET MAKKELIJK,WANT HET KOST GELD!!!


  Maak melding

 38. 12 okt. 2013

  @John,

  Dit is wat Srika op dit forum graag wil zien.Inhoudelijke reacties.

  Je hebt gelijk. Economische groei moet zich ook kunnen vertalen naar het ontwikkelen van meer werkgelegenheid. En daar loopt Suriname achter.

  De economieën van China en Suriname zijn niet met elkaar te vergelijken, maar het denken hoe economische groei te bewerkstelligen wel. Daarvoor heb je denkers nodig, en Srika krijgt het gevoel dat in Suriname deze nog te weinig de kans krijgen zich te profileren.

  Ja, hogere economische groei is in Suriname wel degelijk mogelijk. Maar Srika denkt dat Suriname besmet is met de ‘wet van de remmende voorsprong’. Er wordt te weinig gedacht aan verbetering in de meerwaarde en innovatie.

  Als voorbeeld neem ik Guyana. Srika heeft daar ook rondgekeken.

  Suriname had altijd een economische voorsprong op Guyana, hoewel Guyana demografisch wel de voorsprong had. Nu is Guyana Suriname qua economische groei voorbijgestreefd – wil wel niet zeggen dat de burgers in Guyana per capita het beter hebben – omdat de Guyanese regering haar bevolking, door ter beschikking stellen van kennis, steeds efficiënt gebruikt voor het verkrijgen van meerwaarde bij de export, de organisatie en het strategisch beter aantrekken en faciliteren van investeerders.

  Guyana neemt geen genoegen met 5% economische groei en laat de ‘motor’ door in een hogere versnelling doordraaien. Suriname zet juist haar motor in ‘eerste versnelling’, terwijl die tien versnellingen heeft en denkt dat het zo al goed is.

  Je hebt ook gelijk dat oprechte en opbouwende kritiek leveren in Suriname niet verstandig is.Zeker niet wanneer je uit het buitenland komt. Srika heeft het tijdens de regering van Venetiaan ervaren en ook bij deze regering.
  Maar mensen maak je niet bewust, ze worden zelf wel eens bewust!

  Het enige wat wij kunnen doen zijn prikkels aandragen en de mogelijkheid creëren zelf ondernemend te worden in Suriname.

  En denkt Srika nu dat enkelen geprikkeld worden tot het geven van minpunten.
  Srika


  Maak melding

 39. RobG
  De groei in Suriname zou in principe hoger uitvallen.Maar er zijn lieden op dit forum continu actief om investeerders ervan te weerhouden of afschrikken om in Suriname te investeren….

  Tuurlijk RobG: De financiele experts van grote multinationals laten zich leien door al die onzin die hier wordt verkondigd…

  RobG: het ultieme paarse loopse teefje van Bouterse….


  Maak melding

 40. Nog 6 maanden en de Surinaamse economie stort volledig in elkaar. Is het Bouterse voor de 3de keer gelukt Suriname in het financiele verderf storten.


  Maak melding

 41. Jojo, je maakt een kapitale blunder door de toevloed van ontwikkelingsgelden en de betalingsbalanssteun uit Nederland tijdens de regering Venetiaan angstvallig geheim te houden.Met dit manipulerend gedrag val je door de mand.Je kan geen indruk op ons maken.


  Maak melding

 42. 4% groei in SU maar nog steeds rennen mensen naar NL als ze ziek worden waaronder enkele NDP’ers omdat ze niet in SU behandeld willen worden. Maw 4% groei zegt nog niks over de kwaliteit van je land.


  Maak melding

 43. 4% groei en nog steeds loopt Paramaribo onder bij regen
  4% groei maar nog steeds krijgen kinderen in tehuizen geen eten
  4% groei maar nog steeds hebben kinderen op scholen geen boeken maar kopietje uit boeken van 30 jaar geleden
  4% groei en nog steeds hebben veel mensen geen leidingwater
  4% groei en nog steeds raakt de binnenstad helemaal verstopt tijdens de spits.
  4% groei maar nog steeds hebben we stroomonderbrekingen


  Maak melding

 44. Intelligente mensen kijken in deze niet naar plussen en minnen, maar naar de inhoud van een relaas. Wel is het zo, de waarheid kan nooit verdraait worden, wat je ook zou willen doen. Belangrijk vind ik dat aan het geschrevene niet getornd kan worden, dus. Mamjo heeft de duivel (als sponsor) uit de lucht laten halen, bij ons is het totaal andere koek. Je moet wel achterlijk zijn om het niet door te hebben, dat criminelen op het net bezig zijn. Want zelf een peuter heeft dit door dat er georganiseerde (criminelen) bendes bezig zijn met het manipuleren van plussen en minnen. Wij zullen gewoon door gaan om de misstanden – in Suriname – aan de kaak te stellen, en dat kan zelf jullie achterlijke criminele leider niet tegenhouden, laat dat duidelijk zijn. De geschiedenis kan je nooit en te nimmer verdraaien, wat jullie ook doen, die kennis en kunde ontbreekt bij jullie. Wij blijven gewoon doorgaan, wat jullie ook doen, de aanhouder wint altijd.


  Maak melding

 45. @RobG
  Ik houd de verdragsmiddelen etc niet geheim maar geef aan dat zij in het geheel geen rol van belang speelden. zie hier onder link waar je de getallen kunt vinden.
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vergaderstukken/2011/11/04/bijl-1-nader-overzicht-besteding-oda-en-verdragsmiddelen-sinds-2001.html

  indien je niet wil zoeken 2001 ongeveer 12 mio, 2002,2003, 2004,2005 & 2006 ongeveer 20 mio, 2007 ongeveer 86 mio., 2008 ongeveer 41 mio., 2009 ongeveer 79 mio., en 2010 ongeveer 56 mio.
  Dat is minder dan 2% van het BNP en beslist geen geld dat de economie tot ontwikkeling brengt.
  Het is ook een fractie van dat wat door families overgemaakt wordt.

  RobG het is geen toevloed maar een peanuts geweest.
  Wees eens eerlijk en erken dat de vorige regering hard gwerkt hebben om de schulden van de voorgaande regering af te lossen.
  Wees eerlijk en erken de groei van $ 1.300.000.000 naar $ 4.700.000.000 en erken dat Nederland deze groei niet gefinancierd heeft.


  Maak melding

 46. Chind,

  Ik ben het absoluut met je eens wat betreft de punten die je opsomt. Ik kan daar echt geen speld tussen krijgen.

  Maar aan de andere kant zijn dat nou juist de kenmerken die bij een ontwikkelingsland horen.
  En Suriname is een ontwikkelingsland pur sang.
  Een land in ontwikkeling dus. We moeten Suriname de tijd gunnen om zich te kunnen ontwikkelen. Ook wat betreft
  de punten die jij opsomt.
  We kunnen van een ontwikkelingsland niet verwachten dat
  binnen 5 of 10 jaar alles op en top is. Dat is gewoon niet realistisch.
  Natuurlijk zouden wij graag willen dat de ontwikkeling zich sneller ontwikkelde, echter is dat realistisch gezien niet mogelijk.

  Suriname is een ontwikkelingsland dus Suriname heeft niet de liquide middelen om de ontwikkeling adequaat aan te pakken. Daarvoor heeft Suriname de buitenlandse kapitaal markt nodig.
  En omdat Suriname de laatste jaren economische groei vertoont is het voor Suriname makkelijker om liquide middelen te verwerven van het buitenland om de eigen economie sterker te maken. De ‘vette jaren’ jaren voor Suriname moeten nog komen. Maar daar zullen we toch enige jaren geduld voor moeten betrachten.
  Maar die ontwikkeling is zich wel duidelijk aan het openbaren:

  De regering VENETIAAN heeft gezorgd voor de monetaire stabiliteit, de regering Bouterse-Ameraali zorgt voor de economische groei en de volgende regering zal moeten zorgen voor de DAADWERKELIJKE ontwikkeling.


  Maak melding

 47. @realist,

  Als je echt realist bent, zult je moeten erkennen dat DDB geen DAADWERKELIJKE ontwikkeling in Suriname gaat kunnen brengen, daar deze man garant staat voor het kapot maken van de economie. Dit heeft hij keer op keer aangetoond.

  De liquide middelen die Suriname genereert, verdwijnen in de zakken van DDB en friends, zo niet wordt er met geld gesmeten.

  Wie wordt de derde minister (binnen 3 jaar) op financiën= in mijn ogen is dit een REGELRECHTE KLUCHT. We zijn al een week verder en nog steeds is niet bekend wie de volgende fin-minister wordt.

  Ik ben het met je eens dat de regering Venetiaan gezorgd heeft voor monetaire stabiliteit maar DDB-Ameraali zorgt voor ECONOMISCHE AFBRAAK.

  Wat verwacht je van een CLOWN als zogenaamd president???


  Maak melding

 48. De overheids inkomsten zijn nimmer zo hoog geweest als in 2010, 11 en 12 vanwege de internationale goud- en aardolie prijzen. Ondertussen heeft de regering kans gezien om vanaf zij aan het bewind is haar uitgaven dusdanig te vermeerderen dat de stabiliteit van de koers in gedrang is en zij ook niet aan haar betalingsveplichtingen kan voldoen. De schuld hiervoor wordt steeds geschoven in de schoenen van de oppositie, Nederland en de Financien ministers. Bij herstel van de internationale grondstoffen prijzen is het te verwachten dat het uitgaven patroon wederom sterk zal toenemen mede gelet op de komende verkiezingen.


  Maak melding

 49. imf kan nog veel meer verwachten,,de export van ,, coke,, zal de komende tijd veel meer toenemen onder dit regime..

  dan zal de groei meer dan 10 % zijn..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.