Experimenteren met onderwijs blijft geld verslinden

33

PARAMARIBO, 11 okt – Het experimenteren in het onderwijs blijft geld verslinden. André Kramp, leider van het verbeteringsprogramma voor het basisonderwijs, BEIP, spreekt van je reinste kapitaalvernietiging. Het programma dat al voor een deel is uitgevoerd is ‘plotseling’ stopgezet. Zonder uitleg en dat voor een onderneming van veertien miljoen dollar.

Veertien miljoen die nota bene geleend zijn van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB. Het programma moet het onderwijs op de basisscholen versneld moderniseren. Intussen zijn ruim zevenhonderd leerkrachten getraind in het omgaan met nieuw curriculum. De lesinhoud van taalmethode Taal voor Jou hoort daarbij. “Het ministerie heeft ons niet eens gezegd waarom bijvoorbeeld taal is stopgezet”, zegt Kramp.

Volgens het ministerie zijn niet alle leerkrachten getraind. Enkele scholen zouden nog de oude methode hanteren. Om chaos te voorkomen is alles stil gelegd. Kramp vindt het niet steekhoudend: “We hebben voorgesteld om een inhaalprogramma in te lassen.” Het is nu terug bij af. En naar goed bureaucratisch gebruik, wordt in het midden gelaten of en wanneer het programma doorgaat. Kramp vindt het vooral erg dat de met moeite gemotiveerde leerkracht terug wordt geworpen als het ware.


33 REACTIES

 1. Op deze wijze wordt veel geld door de regeerders verbrast en als het geld op is raakt men overspannen en heeft men rust nodig.Waarom gaat het ministerie niet kijken naar scholen waar het supergoed gaat.Neem als voorbeeld de Shri Vishnuschool waar we reeds jaren 100% geslaagden hebben. Hoe heeft men dat bereikt? Wat kunnen we van ze leren? Dure adviseurs en/of methoden zijn geen garantie voor succes.


  Maak melding

 2. -Er staat letterlijk geschreven::::Het programma dat al voor een deel is uitgevoerd is ‘plotseling’ stopgezet. Zonder uitleg en dat voor een onderneming van veertien miljoen dollar.

  =Heeft men nou niet door dat dit ook gaande is met vele projecten waar men niets mee kan doen??Er is zoveel gezegd, maar weinig gebeurd waardoor er inderdaad heel veel geld vergooid is.

  ==Bouterse heeft toch ook nooit een goed voorbeeld gegeven om te vertellen wat met dat geld en goud is gebeurd die hij van de Surinaamse Bank heeft weggenomen?? De kleine man zal dat ook niet doen.

  =Het grootste probleem is de resuffeling van Bouterse om steeds mensen weg te halen die al met een project bezig waren en en ander komt en die gooit het in de prullenbak.

  =Alle personen die nu met ontslag zijn kunnen gewoon met geld van de belastingbetaler gezellig lux leven zonder te werken.GELD VERSLINDEN.

  =Ik wens het beste voor land en volk.


  Maak melding

 3. 11 okt. 2013

  Winti wai, lanti pai!!

  Dit gedrag bestond al, bestaat nog steeds en in de toekomst nog blijven bestaan.

  Het probleem zit in de communicatie, de organisatie en de bereidheid tot functioneren. Dit zijn nog steeds de pijnpunten binnen de cultuur van de overheid in Suriname.
  Het onderwijs maakt hierop dus geen uitzondering.

  Jammer voor de toekomst van het onderwijs, maar ook jammer voor de gemotiveerde leerkrachten die hun energie al hierin gestoken hebben. Dit is een echte karuwir’ faya!!

  Uit protest geeft Srika zichzelf minpunten. Het is toch ook de cultuur binnen dit forum?
  Srika


  Maak melding

 4. dit is de reden dat suriname reeds 50 jaar achterloopt met heel veel zaken, en daar komt elk jaar 2 jaar bij!
  De wereld om ons heen gaat steeds sneller en hier in Su komt letterlijk alles tot stilstand


  Maak melding

 5. Srika,
  Is dit alles wat jij te zeggen hebt??
  Normaal heb jij een hele tirade.
  Srika jij en de rest van die Paarse volgelingen slapen nog, Wat er nu gebeurd in Suriname gebeurde op de zelfde manier in de jaren 80 en 90 niets nieuws onder de zon.
  met 14 miljoen euro kan je heel veel doen in suriname, bouterse heeft in de jaren 80, 500 miljoen ontwikkelingshulp uit Nederland gehad toch kon hij geen moer van bakken, hij is te dom, incompetent en megalomaan.
  Santokhie is de man waar ik mijn hoop op heb gevestigd, als hij het niet kan dan is het gedaan met Suriname.


  Maak melding

 6. Als ik nu zeg bijvoorbeeld Suriname heeft een oorlog schip gekocht dan gaan jullie ook schelden terwijl wij niet weten of het waar is maar alleen al omdat het SU is en omdat het deze regering is dus het is wrok dat jullie uiten niet om wat er werkelijk gaande is zelfs een krap wilt omhoog op de rug van een ander dus trekt hij ander omlaag maar jullie willen niet omhoog maar gunnen het een ander gewoon niet geef eens eerlijk toe meer een slangen mentaliteit een ander gif in spuiten Hahahaahhaaaa


  Maak melding

 7. @Medusa
  Het is geen kwestie van geloven,maar een feit.Shri Vishnuschool is een muloschool van de Sanatan Dharm te Zorg en Hoop.Als ik mij niet vergis aan de Vergeetmijnietstraat.
  Wanneer ik niet zeker zou zijn van mijn zaak zou ik dat hier ook niet verkondigen.


  Maak melding

 8. boegroe: een bericht waarin bekend gemaakt wordt dat een nuttig onderwijsproject zonder opgaaf van redenen stopgezet worden en daarbij een project dat bekostigd wordt met een LENING van 14 miljoen dollar, dan kan de reactie alleen maar zorgwekkend zijn.
  1. onderwijs: hebben de machthebbers er meer aan dat mensen dom grootgebracht worden? ja, want dan kunnen zij doen wat zij willen. zorgelijk.
  2. en dan moet ook de 14 miljoen dollar terugbetaald worden, met rente, over enige tijd. stel dat er dan weer een niet ndp regering is die net als de vorige keer schulden van de ndp regering moet afbetalen, dan is leiding in last, omdat er dan zuinig aan gedaan wordt.

  ik geloof niet dat ik jou goed kan uitleggen dat onderwijs belangrijk is gezien de 50Plus jaren achterstand van suriname.
  ten tweede: als je je mensen niet kunt opleiden, op een zodanige manier dat zij beter gaan presteren, dan vraag ik me ook af hoe je die terugbetaling voor elkaar gaat krijgen. ik hoop dat de vernietigers nog meemaken hoe suriname spartelt op zijn rug. want daar zijn ze mee bezig. en ik hoop dat de jongeren van deze tijd ook hun ogen en oren open hebben en zien wat er wel en wat er niet gebeurd.


  Maak melding

 9. Het eeuwenoude probleem is dat wij telkens het ‘wiel’weer willen uitvinden in Suriname. Het moet op z’n “Surinaams.
  Ik pas dit principe al heel lang toe: Kijk wat succesvolle mensen / organisaties / etc doen en doe dat ook!! Op z’n ammericaans gezegd : rob and duplicate. Niets mis mee.
  Simpel als dat.
  Maar nee, dat wordt bewust niet gedaan. Iedereen komt en maakt zijn NJANG en weer een project naar de klote!
  Is het niet de adviseur van de president geweest die ,met een zak vol geld inkopen heeft gedaan in Nederland en zijn familie daarmee heeft bevoordeeld? Weg geld, jammer voor die arme leerlingen, jammer voor Suriname.
  And this will keep on happening, want het moet op z’n Surinaams!!


  Maak melding

 10. Je hoeft geen reclame te maken voor geen enkele school.
  Als de kinderen hoge cijfers scooren voor hun so en dat doet de school en voor examen minder dan slagen ze.
  Met je so kan je zo hulp krijgen van de onderwijzeres.
  Geeft je precies wat je moet kennen.
  Geef me alleen examen lijst en kijk vandaar hoeveel geslaagden er zouden zijn.
  Ze moeten gewoon vanaf de kweekschool de methode toepassen en dan kijken naar docenten van lagere klassen en dan stapvoets verder.
  Ook de docenten hebben bijscholing nodig.


  Maak melding

 11. 11 okt. 2013

  Santokhie is de man waar ik mijn hoop op heb gevestigd, als hij het niet kan dan is het gedaan met Suriname.(Bron:GMAP)

  Beste GMAP,

  Soms heeft een goed verstaander maar een half woord nodig.

  Maar let even op wat je in het bovenstaande zelf schrijft.
  Srika begrijpt daaruit, dat jij Santokhie de verkiezingen niet ziet winnen, althans niet succesvol zal zijn.

  En als jij, GMAP,, de wijze onder de blinde cabalen, het nu al zo treffend zegt, wat moet Henk Molenaar nog van een succes van Santokhie geloven?

  GMAP, het zijn jouw eigen woorden. A no Srika takie !!
  GMAP, je staat nu schaakmat!

  En geef mij maar nu treffend de minpunten.
  Srika


  Maak melding

 12. Geld verslinden is DDB op het lijf geschreven!!! DDB weet niet beter, baja. Hij kan niet helpen, no teki hem kwalijk

  DDB de Vernietiger regeert over Suriname dus weet ik van Suriname zal terecht komen.

  WEG MET DEZE MAN!!!!


  Maak melding

 13. er is een herforming in het onderwijs systeem nodig.
  onse onderwijs systeem is vanuit niet opbouwende elmenten in elkaar gezet met de bedoeling verantwoordelijk ten opzichte van hen te blijven.
  wij moeten af van die gedachten om een beter in ballans geordend educatie systeem te realiseren,in su,voor su en volk


  Maak melding

 14. @jako
  Ik ken de Shri Vishnumuloschool,van de Sanatan Dharm te Zorg en Hoop,dat hoef je mij niet uit te leggen.
  Het gaat bij mij om iets anders n.l.was jij ook een van de surveillanten op die school om te weten hoe dat allemaal in zijn werk is gegaan?
  Jij neemt aan wat je wordt voorgehouden!
  Er is ook een lagere school gesignaleerd te Paradijs (Nickerie) en een VWO (A.H. v.Hoogendorp) te Paramaribo!
  Allemaal 100% geslaagden.
  Het zal niet lang meer duren of alle scholen in Suriname krijgen een slagingspercentage van 100%.


  Maak melding

 15. Van de biologie boeken weet ik nog , dat ze met een sneltreinvaart op de brandstapel moesten want er zouden pornografische termen in staan. Grote commotie om de werkwoorden “pijpen en beffen”.
  Verwerpelijk, duivels, ontoelaatbaar. De jeugd zou massaal bedorven worden, reddeloos verloren zijn. In de hel terecht komen.
  Dat waren ongeveer de reacties van leerkrachten anno 2013.
  Naar de rest van de inhoud van het betreffende boek werd niet meer gekeken. “Op de brandstapel”,was eenduidig de schreeuw.
  Het rekenboek was te makkelijk, taal sloot niet aan bij de belevingswereld van de kinderen en zo was er voor elke methode wat te bedenken, om hem niet te gebruiken.

  Een nieuwe methode aanschaffen vraagt nogal wat van de leerkracht.
  Een nieuwe methode moet SAMEN gekozen worden door het team of de sectie, dan wordt het ook samen gedragen…het gaat volgens een procedure.
  Nu zijn de methoden hen in de maag geslpitst en dat werkt kokhalzend! Iemand heeft voor hen gekozen en dat is de grote fout.
  Verspilde energie, verspild geld, verspilde kansen voor de jeugd!
  Door domheid, egoïsme, onkunde,betweterigheid…… Vul zelf maar aan.


  Maak melding

 16. @wendy
  Ik wilde het niet zo cru uitleggen.
  Maar vooruit;ik ben het helemaal met je eens!
  Er wordt bij het leven gesjoemeld met cijfers en leerlingen!
  Ik geloof geen barst van 100% geslaagden en op geen enkele school!


  Maak melding

 17. @in su geboren.
  (alias in sra geboren).
  Ben jij geen Hotep en/of sra tegelijk?
  Jij lijkt er wel heel erg veel op!
  😆 😆 😆 😆 😆 😆
  De 3-ling “sra” “Hotep” en “in su geboren”.


  Maak melding

 18. As een school al jarenlang 100% slagings percentage heeft, dan is er iets loos.
  Of de eisen bij het aanname beleid zijn dermate hoog omdat de school werkt volgens een selectieprocedure die matige of zwakke leerlingen uit sluit, of er spelen andere dingen die het daglicht schuwen.


  Maak melding

 19. jako
  100% geslaagd riekt naar fraude. En dit vergelijk ik met de resultaten van de andere scholen. Als ik het voor het zeggen had zou ik deze school aan een nader onderzoek onderwerpen.


  Maak melding

 20. @medusa en john
  Heren jullie zijn beiden zwartkijkers.Probeer de zaken ook een keertje positief te benaderen:in een interview heeft de huidige directrice aangegeven dat dit alles bereikt wordt door intensieve samenwerking tussen directie,leraren,ouders en leerlingen.Ik vraag mij af waarom dat niet zou kunnen.Bovendien is het toch zo dat alle scholen in ons land onder toezicht staan van Minov en de daartoe bevoegde Inspectie.


  Maak melding

 21. Er was een goed geschiedenis boek dat ze hebben verboden en de directeur zijn kop heeft gekost. Nu worden de kinderen overstelpt met miljoenen euro pornografisch materiaal. Hebben ze al die miljoenen daadwerkelijk verkwanseld? De adviseurs hebben ook een graanschuur meegepikt. Als de grote baas dat doen waarom zij niet?.


  Maak melding

 22. @GMAP
  Broeder, het wordt tijd dat srika gauw een duik gaat nemen want de zon is niet goed voor hem….

  Wat verwacht je van de jeugd als ze voorbeeld figuren hebben als moordenaars, verkrachters, drugsdealers!!

  Oh Oh Oh Wat verlang ik toch naar de tijd van de Vrolijke Jeugd…


  Maak melding

 23. 12 okt.2013

  Srika,
  Ik weet dat jij een grote kronkel in jou waterhoofd hebt.
  Het zal niet lang meer duren voordat jij met een witte vlag gaat zwaaien.(Bron: GMAP)

  Beste GMAP,

  Wij praten hier over een probleem in het onderwijs van Suriname.Even een opmerking uit jouw posting: ‘jou waterhoofd’ moet ‘zijn jouw waterhoofd’.

  Verder hoop je dat Srika zal zwaaien met de witte vlag.
  GMAP, vermoedelijk ben jij etnisch een Hindoestaan en Srika vraagt zich hier wel af, hoe hij de witte vlag moet interpreteren. Op de westerse begripswijze of volgens de begripswijze uit de Veda’s?

  Maar bij Srika sta je nu schaakmat!Je hebt zelf niet het geloof dat Santokhi in 2015 wint.

  Santokhie is de man waar ik mijn hoop op heb gevestigd, als hij het niet kan dan is het gedaan met Suriname.(Bron:GMAP)

  Dit zijn niet de woorden van Srika, maar wel de woorden van GMAP!! Jouw eigen woorden!

  En waarom ga jij niet inhoudelijk in op mijn posting? Srika gaat je echt niet verslinden!!

  En nu komen de minpunten!
  Srika


  Maak melding

 24. Het onderwijsbeleid van deze regering kan je als “Neokolonialistisch” beschouwen het zoveel mogelijk weinig kader creëren. Ook is duidelijk dat men helemaal niet “pragmatisch” te werk gaat. Alle handelingen worden adhoc uitgevoerd, om er later achter te komen dat het niet goed werkt, en er is niemand die controle uitoefent, wan winti wai lanti pai. En het lijkt alsof het aan de leerlingen/studen ligt, maar het tegendeel is waar, het probleem ligt bij de docenten zelf die vaak helemaal niet geschikt zijn om voor de klas te staan. Ook diegene die voor dit schoollectuur hebben gekozen, zouden de school over moeten doen. Helemaal niet geschikt om voor de klas te staan, want Nederlands spreken zegt nog niet dat je het begrijpt, want juist daar knelt de schoen.


  Maak melding

 25. @jako
  Niet alleen medusa en john maar ook wendy en Tamara moeten dus zwartkijkers in jouw ogen zijn.
  Wij proberen de zaken wel een keertje positief te benaderen,maar dan moet er aanleiding voor zijn.
  En die is er nu helaas niet!

  EN NU GA JIJ JEZELF ERG BELACHELIJK MAKEN DOORDAT JE ZEGT:
  “In een interview heeft de huidige directrice aangegeven dat dit alles bereikt wordt door intensieve samenwerking tussen directie,leraren,ouders en leerlingen.
  JIJ GAAT HIER WEER AF OP HETGEEN DE DIRECTRICE (DUS NIET EEN NEUTRAAL PERSOON) TE BERDE BRENGT.
  LEKKER BETROUWBAAR HOOR!
  Dit lijkt wel de spreekwoordelijke slager die zijn eigen vlees keurt. 😳

  Verder zeg je :”Bovendien is het toch zo dat alle scholen in ons land onder toezicht staan van Minov en de daartoe bevoegde Inspectie”.

  Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha!
  Hecht je echt geloof in het MINOV en haar onderwijs inspectie?
  Die hebben het al zó moeilijk met zichzelf,laatstaan met de inhoudelijke kant van hun werk!
  Het onderwijs is momenteel een grote puinhoop in Suriname!
  Een broeinest van amateurisme,excentriek gemotiveerde ambtenaren en nepotisme.


  Maak melding

 26. @ medusa
  Ik merk dat je totaal geen geloof in de mensheid hebt.Laten we niemand geloven.Laat een onafhankelijke deskundige een keertje uitzoeken waarom deze school jaren achter elkaar 100% geslaagden heeft en wanneer alles volgens de regels is gegaan ,moeten we ons hoofd voor deze school buigen en nagaan hoe we de andere scholen in ons land beter kunnen maken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.