Overheveling milieubeleid naar president bijna compleet

13

PARAMARIBO, 2 okt – Het milieubeleid komt definitief onder beheer van het Kabinet van de President. De administratieve werkarm van het staatshoofd werkt de details uit. De overname moet dan compleet zijn volgens minister Michael Miskin van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. De M is nu nog formeel bij het ministerie.

Eigenlijk had milieu al eerder bij het staatshoofd moeten zijn ondergebracht. Om allerlei vage redenen is dit niet gebeurd. Dezelfde vaagheid maakt het ook moeilijk te zeggen wanneer de voltrekking daar is. Uiteraard heeft dat gevolgen voor ministerie en personeel. “Op een bepaald moment wil je weten, hoort dat ding nu wel of niet bij mij”, zegt Miskin tegenover de Ware Tijd. Zowel het directoraat Milieu van ATM als het milieu-instituut Nimos moeten naar het kabinet.

Beide spelen een voorname rol in het ‘geld voor milieu’ systeem. Dit zogenaamde Redd+ is door de vorige regering voorbereid en nu uitgewerkt. De bedoeling is dat Suriname geld krijgt van de internationale gemeenschap voor het behouden van het natuurlijke milieu. Miskin verwacht dat het niet al te lang meer zal duren eer de verschuiving definitief is. Milieu is altijd het buitenbeentje gebleven op het ministerie dat ooit als ‘Arbeid’ begon.

13 REACTIES

 1. Ai baja ’t is altijd weer iets anders met DiDiBrie. Deze DiDiBrie wilt over alles waken en in zijn eigen beheer houden, maar a noooo mang,anders was dat dienaapje van DiDiBrie niet opgepakt.DiDiBrie je kan nieteens je co-ca-litie noch je minister in toom houden dan na millieu beleid moes kong na joe kabinet,trouwens wat weet DiDiBrie en zijn kabinet van ’t mullieu af.Any way ik hoop zooooo dat Kromo Somo en Lonnie bloko a Co-Ca-litie diesie;stemmen jullie(PL & AC) aub tegen deze hhhheeeeele begroting.Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 2. Nu kand de president zijn eigen mensen onder milieu regelen onder de directe lijding van prof dr ir mr drs ing pinochio abrahams en zijn handlangers.


  Maak melding

 3. Bouta ruikt weer geld.
  Tja, zijn drugs-transporten en drugs-pionnen worden langzaam ge-elimineerd, dus moet hij uit een ander vaatje tappen.

  BOEF, DIEF, SCHURK, BANDIET !!


  Maak melding

 4. ” Zowel het directoraat Milieu van ATM als het milieu-instituut Nimos moeten naar het kabinet. Beide spelen een voorname rol in het ‘geld voor milieu’ systeem. Dit zogenaamde Redd+ is door de vorige regering voorbereid en nu uitgewerkt. De bedoeling is dat Suriname geld krijgt van de internationale gemeenschap voor het behouden van het natuurlijke milieu ” zegt minister Miskin van ATM tegenover de Ware Tijd.

  Bovenstaande geeft al een aardige indicatie dat het kabinet van de President greep wil krijgen op de geldstromen van de internationale gemeenschap voor het behouden van het Surinaamse regenwoud. Voor de bio-diversiteit en de CO2 uitstoot is het Amazone-bekken van immens belang.

  Westerse landen kopen emissie-rechten (die gewoon op de beurs verhandelbaar is) op van derde wereldlanden om zo hun emissie-plafond te neutraliseren.

  In geval van de Guyana’s en Brazilie, waarin het Amazone-bekken grotendeels ligt, zijn de financiele vooruitzichten veel rooskleuriger. De vraag is of Suriname in staat is om dit goed uit te onderhandelen. Er is al veel tijd verspilt met het aannemen van de wetten die het mogelijk maken, het uitwerken van allerlei plannen, terwijl andere landen, zoals Guyana, al veel assertiever te werk zijn gegaan.

  In het geval van Guyana is al enkele jaren terug een overeenkomst gesloten met Noorwegen om het Guyanese oerwoud in tact te houden, waartegenover een flinke financiele vergoeding van een kwart miljard USDollars in het vooruitzicht werd gesteld voor de periode van 5 jaar (2010-2015).

  Inmiddels heeft Guyana vanaf 2010 al bijna 100 miljoen USdollars ontvangen van de Noorse regering. De strijd tegen klimaatverandering levert landen op deze manier geld en prestige op.

  Bescherming van het Amazone regenwoud is onmisbaar voor de toekomst van onze planeet en het is absurd dat hiervoor niet meer haast gemaakt wordt door de Surinaamse regering.

  En als er zoveel geld mee verdiend kan worden, die in de Surinaamse economie gepompt kan worden, waarom duurt het allemaal weer zo tergend langzaam ?

  De wereld wacht echt niet op Suriname !

  Dit had Suriname ook kunnen doen, dan had het milieu niet te lijden gehad van de vernietiging door goudzoekers (kwik in de bodem) en waren de vooruitzichten voor het binnenland veel rooskleuriger dan nu het geval is.

  Ik vrees echter, gezien de laatste ontwikkelingen in deze richting, dat het kabinet van de President nu de afspraken binnenskamers willen houden en een rookgordijn zal worden opgetrokken omtrent de hoogte van de vergoedingen die gepaard gaan met het behouden van het huidige milieu in het Amazone-bekken.

  Alweer is de mogelijkheid aanwezig dat publieke gelden verdwijnen in zakken van politici en het milieu en het volk van Suriname het kind van de rekening wordt.


  Maak melding

 5. Alles onder directe toezicht brengen van de Presidente. De President heeft wel duizend armen.
  Ministers naar huis. Geldverslindend. En bezuiniging. Jopie had het wel overdreven met 3 salarissen. Maar deze President houdt van mijn land.


  Maak melding

 6. “Beide spelen een voorname rol in het ‘geld voor milieu’ systeem. Dit zogenaamde Redd+ is door de vorige regering voorbereid en nu uitgewerkt. De bedoeling is dat Suriname geld krijgt van de internationale gemeenschap voor het behouden van het natuurlijke milieu.”

  Met de nadruk op “De bedoeling is dat Suriname GELD krijgt van de internationale gemeenschap”

  Nu het moeilijker is om coke te smokkelen (de uitvoerder
  van dat project vertoeft momenteel te New York), wil
  keizer Bigi Mofo I via Milieubeheer aan buitenlands geld
  komen.

  En wat denkt u hiervan “Dit zogenaamde Redd+ is door de
  vorige regering voorbereid en nu uitgewerkt.”?

  Met de nadruk op “is door de VORIGE regering VOORBEREID en
  nu UITGEWERKT.”

  Wat had u anders verwacht?!


  Maak melding

 7. El presidente didibrie vakkundig?? Laat me niet lachen hij kan nog niet eens zijn eigen reet afvegen. Laat hij zichzelf maar eens vakkundig melden in Nederland, of de VS!


  Maak melding

 8. Sinsie kondre bing de a bing sitie nanga takie mang no doe mang doro a de atie ding takie mang HAHAHA GAAT NIET ZOALS HET MOET MAAR ALLEEN OMDAT JE JE BEST DOET VIND IK HET GOED GO PRESS GO


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.