Wetsvoorstel voor drugsgebruikende crimineel

39

PARAMARIBO, 28 sep –Er ligt een wetsvoorstel gereed dat gericht is op aan drugs verslaafde criminelen. Volgens procureur-generaal Subhaas Punwasi is het mogelijk dat deze categorie binnenkort niet meer achter de tralies hoeft.

Het wetsvoorstel komt voort uit puur pragmatisme. “Veel van de hedendaagse criminaliteit heeft met drugsgebruik te maken. Ergens begint het, dat betekent dat we aan de wortel van het kwaad moeten beginnen”, zei Punwasi bij de beëdiging van politieagenten. De aan drugsgebruik gerelateerde misdaad is één van de vele uitdagingen waar justitie en politie mee geconfronteerd raken. Daar hoort een praktische aanpak bij.

het is in elk geval een uitgemaakte zaak. “Het zijn de verslaafden die het land onveilig maken, dat mensen hun gascilinder niet buiten kunnen laten, hun halsketting niet veilig is. dat zijn vormen van criminaliteit die rechtstreeks verbonden zijn met drugsgebruik”, aldus Punwasi. Het wetsvoorstel verplicht tot therapie en begeleiding, “zonder dat men van zijn vrijheid wordt beroofd.” Punwasi hoopt dat het voorstel zo snel mogelijk behandeld en ingevoerd wordt.

39 REACTIES

 1. Goed zo mijnheer Punwasi. Mooie eerste stap. De volgende is gratis verstrekken want dan zien de gebruikers dat ze met een uitlichtloze zaak bezig zijn. Niemand steelt aspirine of voor aspirine maar de mensen gaan wel naar de dokter, zelfde principe geldt voor soft en hard drugs ook, en als de verslaafden mediese hulp nodig hebben om af te kicken gaan ze dat vragen. De criminalisering heeft bijgedragen tot de onmenselijke behandeling van verslaafden, staatskosten ivm politie contact en de gevolgen daarvan, extra mediese hulp en kleine criminaliteit. Uw oplossing is de eerste goede stap en maakt de dealers werkeloos.


  Maak melding

 2. Hallo Meneer Punwasi. Dit is een eerste goede stap en nu dit plan uit alle macht realiseerbaar maken, want dit is prioriteit nr. één zoals de meeste prioriteiten ook nr. 1 zijn. Dit heet menslievendheid welke het natuurdoel benadert van “het leven voor een ieder veraangenamen”, en kom niet later met God heeft je gestuurd. Zonder een god kan men ook overleven en goede dingen doen voor elkander door zelf na te denken; het brein van de mens vertegenwoordigt “gevaar, goed en kwaad.” Laat voorts in alles wat u doet ten gunste van uw medemens alle religieuze zinnigheden erbuiten ter voorkoming van mislukking en verdoemenis. Zeg ze “mensen helpen mensen” en god hoort aan de lijn.
  django


  Maak melding

 3. Vrijwillig laten behandelen? Ik heb een neefje die steeds op de vlucht slaat om weer te gaan stelen en drugs te gebruiken. neen, ik ben voor gedwongen afkicken, zoals ze doen in Thailand en Cambodja. Deze jongens moet je niet met de zachte maar met de harde hand aanpakken ter voorkoming ook dat ze weer verslaafd raken. En de behandeling moet strenger worden voor recidivisten.


  Maak melding

 4. En dan lees ik nu over die brute overval op de cambio L’hermitage. De top van de politie kan gelijk hebben. Het aantal overvallen is misschien minder geworden, maar wel geweldadiger. sari tori. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, toen ik nog in Su woonde, gebeurden deze dingen niet. geef het volk wapens om zich te verdedigen tegen deze figuren.


  Maak melding

 5. procureur-generaal Subhaas Punwasi, het zijn niet alleen de drugs verslaafden die het land ONVEILIG maken maar ook jou vrienden die op zeer grote schaal drugs importeren om vervolgens de grootste gedeelte weer door te verhandelen.
  Deze vrienden van jou zijn verantwoordelijk voor al het leed…
  En jou beste vriend tevens de press is toch ook groot importeur en exporteur…
  oorzaak en gevolg punwasie…

  De volgelingen van jou andere vriend brunsie zijn ook niet allemaal verslaafd maar plegen op ZEER grote schaal roofovervallen icm mishandelingen en verkrachtingen…

  Feiten of fictie poen-wassie…


  Maak melding

 6. Meneer de PC het zijn niet de verslaafden die aan het begin van de keten van verslaving en criminaliteit staan Het zijn degene die nimmer gewerkt hebben en tot de rijksten van Suriname behoren. Het zijn degene die in het buitenland zijn opgepakt voor drugs in en export Het zijn degen die hun zakken rijkelijk gevuld hebben terwijl ze lid waren van het hoogste orgaan van Suriname. En tenslotte het degenen die het op hun geweten hebben dat vele gezinnen naar hun moer zijn gegaan door drugsgebruik. Daar ligt u speelveld meneer de PC.


  Maak melding

 7. Punwasie,hou je zelf voor de gek!Waarom de kleintjes aanpakken. Begin bij de grote Jongens! Ben je bang. Nu met deze regering met wetvoorstellen
  komen,ik denk eerder aan een ander P>G>,

  In de vorige regering kon je niks doen en dan in deze corrupte regering met nieuwe wetsvoorstellen komen . Nu het te laat is! liever de amerikanen deze job laten klaren,zielig toch met jouw


  Maak melding

 8. dat zijn vormen van criminaliteit die rechtstreeks verbonden zijn met drugsgebruik”,: dat zegt Punwaasi.

  Is niet waar. Iemand die niet wil werken en toch wil verdienen door het stelen van een halsketting, is geen drugsverslaafde!!!!


  Maak melding

 9. een nobel streven, maar vertel dit aan de *failliete* Adele Wijnerman wat het kosten gaat (van professionele begeleiding tot het bieden van perspectieven zoals (om)scholing /werk), en zowaar garandeer ik U dat zij v/d schrik ook overgaat tot drugsgebruik 🙂


  Maak melding

 10. Het zou Suriname sieren wanneer er ook een wet komt, om allen van president tot loopjongen van parlement een “urinetest”, verplicht moeten doen. Want daarover wordt angstvallig nooit over gepraat. Niemand moet mij komen vertellen dat het Surinaams parlement “drugsvrij” is, dit omdat ook drugshandelaren af en toe een snuifje of een spuitje nemen.


  Maak melding

 11. Sorry boys, maar de ALLERGROOTSTE DRUGSCRIMINELEN ZITTEN IN DE REGERING EN PARLEMENT.

  Hoe willen ze dit dan oplossen. Of gaat het om de uitwisseling van de kilo’s of tonnen COCA waarover ze moeten onderhandelen.?

  Ach man, schei toch uit, daar moeten ze niet aan beginnen want de grootste drug af-en toevoer komen van deze twee landen waar de grootste baas in de Regeringen zitten.

  Dit is toch een lachertje, houden jullie jezelf voor de gek maar nioet anderen.

  De familie Bouterse is de grootste afnemer en leveranciers begin daar nou maar om iets goeds te doen en niet slap lullen.


  Maak melding

 12. john
  En dan lees ik nu over die brute overval op de cambio L’hermitage. De top van de politie kan gelijk hebben. Het aantal overvallen is misschien minder geworden, maar wel geweldadiger. sari tori. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, toen ik nog in Su woonde, gebeurden deze dingen niet. geef het volk wapens om zich te verdedigen tegen deze figuren.

  Je leefde toen ook in een andere tijd. Zonder Internet,telefoon.snelle auto,s en veel van de wegen waren niet verhard.Met alle innovatie komen nieuwe uitdagingen.Men moet gewoon manieren vinden om met deze uitdagingen om te gaan


  Maak melding

 13. “Met alle innovatie komen nieuwe uitdagingen.Men moet gewoon manieren vinden om met deze uitdagingen om te gaan”
  Met alle innovatie, is het toch uiteindelijk het menselijk verstand die beslissingen neemt. De coupe van 80 gepaard gaande met geweld en haar bloeddorstige criminele leiders hebben totnutoe zeker een zeer negatieve impact gehad op de bevolking. Conclusies die de jeugd jammergenoeg hieruit trekt:
  Scholing en opleiding is van ondergeschikt belang, names and faces zijn belangrijker en misdaad loont.


  Maak melding

 14. “Het wetsvoorstel verplicht tot therapie en begeleiding, “zonder dat men van zijn vrijheid wordt beroofd.”
  Een nobel voorstel van meneer Punwasi, zeer prijzenswaardig omdat vele mensen de junkies behandelen als de trash van de maatschappij. Zo zien ze er ook uit maar slechts een enkeling schijnt zich te realiseren hoe het komt dat deze mensen zo diep gezonken zijn.
  Mijn grote vrees is dat wanneer de junk zijn therapie heeft gehad, de dealer buiten staat te wachten. Deze mensen zijn zeer kwetsbaar en kunnen absoluut niet de kracht opbrengen om “nee” te zeggen tegen de dealer.
  Afzondering voor lange tijd is een noodzaak als je enig resultaat wil bereiken, is gebleken!


  Maak melding

 15. Punwasi en co gaan de drugsverslaafde criminelen aanpakken en de amerikanen ,de dealers zoals Dinootje en Muntslag ,degenen die de drugsverslaafden van hun dagelijkse portie poeder voorzien !

  Wat denkt Punwasi, dat allemaal die stelen en de straten dagelijks onveilig maken,zij drugsverslaafden zijn ?!!
  Nu gaat elke crimineel zich voordoen als drugsverslaafden !Dus als de boef zich voordoet als een drugscrimineel krijgt hij gratis opvang en begeleiding en wordt hij niet gestraft?!!!
  Wat gaat een crimineel die net een moord began heft zich dan vrij proberen te pleiten…gaat hij zeggen …o,meneer punwasi sorry hoor ,maar ik had de verkeerde dosering vandaag in me zelve genomen!!?
  Sinds dinootje is opgepakt worden de regels voor drugdealers en gebruikers ervan steeds meer bizzarder!!


  Maak melding

 16. @Tamara

  De junkies maken het leven van de hardwerkende burgers moelijk!!!Het zijn bovendien niet alleen de junkies die je ketting roven enz..Het zijn idd de netjes geklede boeven diue je op straat beroven. Een junkie herken je makkelijk,aan zijn body language,zijn kleding ,zijn ogen en zijn gedrag!

  Je moet echt een paar documetaire films opzoeken op het internet hoe het toegaat in een afkick centrum. Het is echt niet zo dat de junkies 100x moeten opschrijven …ik ga niet meer snuiven ..en dan pats boem ze zijn van hun verslaving af.
  Een junkie in een afkickcentrum hebben betekent ..gevaar…danger…
  Je hebt junkies die zichzelve schade aanbrengen,hun verzorgers aanvallen en of brullen als beesten als ze op bepaald tijdstip van de dag hun dosering niet krijgen zoals hun lichaam zich allang heeft aangepast aan hun snuif en spuitgewoonten.
  Het neemt jaren in beslag een junkie van zijn gewoonten te helpen verlossen!!
  Het is echt niet zo dat de junkies naar school gaan,afkick school,een eindexamen moeten afleggen en dan blij gaan zijn met hun diploma…Gefeliciteer mij mensen ik ben geen junkie meer..!!

  De zorg van een junkie is een hele process vrouwtje Tamara,het is niet dat je het vandaag zegt en morgen is het al gebeurd!

  De suppliers moeten aangepakt worden…punwasi kent ze,waarom pakt hij ze gewoon niet?!!


  Maak melding

 17. BREAKING NEWS!!!!

  De ex-echtgenote van president Desi Bouterse, Ingrid Figueira, riskeert een celstraf van 3 jaar. Ze heeft op donderdag 29 augustus 2013 de autobescheiden en het rijbewijs van een andere bestuurder afgepakt. Woorden in het Dagblad Suriname van vandaag, zaterdag 28 september 2013.

  Volgens een voorbijganger, die anoniem wenst te blijven, was Figueira betrokken bij een aanrijding in de Wilhelminastraat. De andere autobestuurder was kennelijk de veroorzaker. Figueira vroeg de autobestuurder naar zijn bescheiden. De bestuurder overhandigde vervolgens die papieren. Hij probeerde nog om deze zaak op de plaats van delict af te handelen. Maar, Figueira koos ervoor om er met de bescheiden vandoor te gaan, zo schrijft de krant.

  Deze ‘diefstal’ vond plaats op de dag toen haar zoon Dino Bouterse in Panama werd gearresteerd. De, volgens de krant, ‘betrouwbare bron’ zegt dat de bestuurder momenteel zonder autobescheiden thuis zit, terwijl Figueira kennelijk in Amerika vertoeft waar Dino tot zijn terechtzitting in een cel in New York verblijft.

  De bestuurder deed aangifte bij de politie van de diefstal van zijn rijbewijs en autopapieren, maar tot op dit moment is er geen resultaat.

  De redactie van de krant sprak met een politie-inspecteur over deze zaak. Volgens het Wetboek van Strafrecht is het zich wederrechtelijk toe-eigenen van een goed dat een ander toebehoort, strafbaar gesteld met een maximale gevangenisstraf van 3 jaar. Verder zegt de inspecteur, dat ook in de richting van oplichting kan worden gekeken. In dit geval zou de vrouw de documenten onder valse voorwendsels zich wederrechtelijk hebben toegeëigend.
  September 28, 2013


  Maak melding

 18. In de kwestie van een dubieus verkochte Venezolaanse boot, heeft de koper het bedrag van 150.000 Amerikaanse dollar cash betaald op het politiebureau Munder. Dit erkent vandaag, zaterdag 28 september 2013, politie-inspecteur Bhattoe in het Dagblad Suriname.

  ‘Het is normaal in de afhandeling, het geld wordt gestort op de rekening van de Staat.’

  Volgens hem betrof het een normale werkwijze van de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM). Volgens de politiefunctionaris zou in de kwestie van de Venezolaanse boot sprake zijn van een complete milieuramp, indien er niet snel gehandeld zou worden.

  Bhattoe stelt, dat de boot een lekkage had, waardoor het water maakte. ‘En dit was zeer gevaarlijk. Het gevaar bestond dat de boot zou zinken.’ Deze situatie zou volgens hem de leidraad hebben gevormd om acuut te handelen, zonder de normale procedures van het houden van een veiling in acht te nemen.

  De politiefunctionaris was heel zuinig in het verschaffen van de nodige informatie. Hij verwees de krant naar het Openbaar Ministerie. ‘Mevrouw Dayala van het OM is de hoofdverantwoordelijke’, aldus Bhattoe.

  Het Dagblad Suriname sprak met een persoon die ook geïnteresseerd was in het kopen van de boot, maar gepasseerd werd. Hij bood een hoger bedrag aan van 175.000 Amerikaanse dollar. Dat er teveel water in de boot zou lekken, zoals door de politiefunctionaris wordt beweerd, noemt hij de grootste leugen. ‘Ik was daar op de boot zelf om foto’s te maken. Ik wilde de boot namelijk laten taxeren. Er was helemaal geen sprake van dat er water in de boot kwam.’ De persoon kan dit staven middels foto’s die hij van de binnenzijde van de boot heeft geschoten.

  De koper van de boot is de eigenaar van Global Oils, een persoon van Guyanese afkomst.

  Ondertussen heeft de rechter gisteren beslist dat de Colombiaanse kapitein en de vijf Venezolaanse bemanningsleden in het land kunnen verblijven, totdat er uitspraak komt in het Kort Geding dat zij aangespannen hebben tegen het Openbaar Ministerie c.q. de Staat Suriname.
  September 28, 2013

  Punwasi kan zich maar liever bezig gaan houden met deze dubieuze zaak !!!!Het schijnt dat het politie apparaat betrokken is hierbij!!!

  DE Staat heft die 150.000 dollars in haar BEZIT!!!
  Ja ja,wij weten dat de advocaten van drugsmaffia dinootje betaald moeten worden!!!Hai boi.


  Maak melding

 19. Als de nieuwe wet wordt aangenomen dan hoeft de ex van pres niet aangehouden te worden, want als ze drugverslaafde is moet ze behandeld worden.(dat kan haai zeggen hoor)
  PS.is er huisonderzoek gedaan, want uiteindelijk kan de benadeelde niet zo lang wachten op zijn rijbewijs. Hij moet maar een schade claim indienen denk ik.


  Maak melding

 20. Punwasi die een aantal jaren geleden aantal kilo drugs, in zijn auto(kofferbak)had.
  Was bij een een aanrijding betrokken,had toen beweerd-
  de drugs in bewaring naar huis mee te nemen.
  Had veel opspraak te weeg gebracht, hoe serieus moet- hij nu overkomen.
  punwasi zegt bij de wortel aanpakken durft hij dat wel?


  Maak melding

 21. @ natuur
  En wie was toen minister van Justitie en Politie?
  Zijn eigen neef Chandrikapersad Santhoki 😳 !
  Dus wanneer men beweert dat Chandrieka schone handen heeft,kijk ik de andere kant op!


  Maak melding

 22. a mang punwasi ne wasi…en a mang lobie pun sang no wasie
  deze mensen zijn de coepari`s van bouta de MOORDENAAR en verkrachter van SU,hang em op.verrader ,..adder van nederland


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.