‘Veiligheidsgevoel in Suriname zakt elke dag’

100

PARAMARIBO, 29 sep – Het veiligheidsgevoel van grote delen van de bevolking zakt elke dag dieper weg. Dit stelt parlementariër Shailendra Girjasing (Nieuw Front/VHP). De gewelddadige roof op een geldwisselkantoor in het zuiden van Paramaribo bevestigt het alleen maar. De autoriteiten mogen nog zo heftig beweren als ze willen dat Suriname veilig is, de indruk is anders.

De roofoverval laat te zeer diepe sporen na. Maar dat geldt net zo goed soortgelijke drama’s die de hardwerkende brave burger overkomen. Het is dan ook niet te begrijpen dat minister Edward Belfort van Justitie & Politie meer geïnteresseerd lijkt in het inkorten van opgelegde gevangenisstraffen. “Bekend is dat ruim vijftig procent van de vrijgelatenen zich weer schuldig maakt aan een strafbaar feit”, zegt Girjasing tegenover De West.

Dit soort aanpak zou typerend zijn voor het beleid vanuit Justitie & Politie. En vooral ineffectief. Belfort zelf zegt dat het geboefte veelal in Marowijne en Brokopondo zijn toevlucht neemt na het plegen van roofovervallen. Maar wegcontroles worden elders gehouden. “Wie via de weg van Nickerie naar Paramaribo gaat, is verplicht zich te onderwerpen aan een controle, terwijl dit absoluut niet het geval is bij de controlepost te Stolkertsijver en Klaaskreek”, aldus Girjasing.


100 REACTIES

 1. Mw Shailendra Girjasing. Dit heet klasse justitie.
  De controle posten kan hij niet zetten op
  te Stolkertsijver en Klaaskreek”.

  Want dan krijgt hij ruzie met die blaaskaak en agressieveling Brunsie.

  Ik rust
  Djamoe.


  Maak melding

 2. Klaaskreek is meestal niet eens zichtbaar bemand, en bij Stolkertsijver vraag je je af of het wel echt politie is wat daar staat, of dat het in politiepak verklede criminelen zijn…….


  Maak melding

 3. Hier hadden wij al voor gewaarschuwd. Voorbeeld doet volgen. Suriname wordt bestuurd door de massa moordenaar Desi Bouterse Natuurlijk kijken andere criminelen tegen hem op. Misdaad loont in Suriname en de president is het levende bewijs dat je met min. 15 moorden ongestraft kunt wegkomen.

  Er is sprake van moreel verval, verloedering en er is geen respect voor de rechtelijke macht. Natuurlijk is het tij te keren maar de bevolking moet dit zelf wel willen. Om te beginnen zullen ze eerst moeten afrekenen met oud zeer en zwaardere straffen afdwingen bij de rechtelijke macht. Ook witte boorden criminelen mogen niet ongestraft wegkomen. Dit is alles is binnen 1 jaar te realiseren als men dit ECHT wil.

  http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=8378

  1) exit Bouterse
  2) intrekking amnestiewetgeving
  3) doorgang proces decembermoorden
  4) invoer anti corruptiewet
  5) invoer hogere gevangenisstraffen
  6) geen vervroegde vrijlatingen meer
  7) voltrekking doodstraf middels injectie

  En ja ik ben een voorstander van de doodstraf. Als je de bijgevoegde fimpje ziet dan mag de doodstraf vandaag nog voltrokken worden. Hoe haal je het in je botte hersenen om een vrouw zo zwaar te mishandelen. Dit is bij de beesten af. ECHT ZIEK !


  Maak melding

 4. Nou mijn vakantie naar Su heb ik verschoven naar na 2015.Het is mij een te onveilig land geworden. Je wordt gewoon op klaarlichte dag beroofd, en mishandeld. Iedereen in Su (op de goede na), heeft een “zweefteki, neks no fout” mentaliteit. Surinamers moet heropgevoed worden, en het begint thuis.


  Maak melding

 5. Voor Brunsie is het hoog tijd om zijn achterban her op te voeden.Alleen vraag ik mij af of hijzelf niet eerst opgevoed moet worden? Is dit het Suriname dat hij voor zijn nageslacht wil achterlaten? Van hem als in het buitenland veroordeelde crimineel kan men toch niets beters verwachten?


  Maak melding

 6. Leees heel goed waar Girjasing naar toe wil:de weg Nickerie (veel al Hindostanen)de weg Stolkertsijver en Klaaskreek(veelal creolen),daar heb je het weer een parlementarier,VHP,die een onderscheid maakt.Een verstandig mens heeft weinig woorden nodig om dit te begrijpen,pfffff en zij maar de creolen paaien om in de VHP plaats te nemen,hypocrieten.

  Ben in juli op vakantie geweest,ook naar Nickerie,maar sla me dood heb geen enkele verplichte controle moeten ondergaan.Als er controle is moet het na juli zijn ingesteld.


  Maak melding

 7. Misschien een beetje kort door de bocht, maar, na het zien van de beelden op Apintie van de roofoverval, lijkt het me toch dat hier wat drastischer op mag worden gereageerd: uitleveren die gasten of napalm over dat stuk oerwoud!


  Maak melding

 8. Word er kotsmisselijk van als Surinamers ,geen Surneds want dat bestaat niet,die in Nederland wonen zo zeiken over hun eigen land,criminelen heb je overal ook hier kan je je deur niet meer zomaar openlaten,ook hier worden woningovervallen gepleegd soms met dodelijke afloop,ook hier kan je niet meer laat alleen over straat lopen,maw ook hier is het niet zo veilig als jullie willen doen voorkomen.Btw jullie wonen toch hier en willen niets meer te maken hebben met je eigen land,waarom bemoeien jullie zich dan met Suriname zoals jullie vaak typen wanen jullie zich Nederlanders.
  Ach ja hier hebben jullie niets in de pap te brokkelen dus vergrijpen jullie zich aan je eigen land lekker makkelijk zeg.
  Dat is echt water naar zee dragen want de ECHTE SURINAMERS zien jullie liever gaan dan komen ,ook zij volgen het nieuws op de voeten en weten dat de Surinamers hier niets voorstellen en maar opscheppen als ze in Suriname op vakantie zijn ,de Suries lachen ze uit, ze zeggen ai baja teh ding blakabakra doro dja ding eh jaf fa ding goedoe in ptata ,ding eh lee,want a bezuiniging dape eh tjaar ding go na sabana,dit heb ik vernomen in Krasna van een serveerster,dame zegt ze ze breken hun bek om bakratongo te praten als ze dat niet doen weet niemand dat ze uit Holland komen,want a kleur eh tang a srefie toch whawhawhawha.


  Maak melding

 9. Kijk op foto van de dag,daar zie je die ROVER liggen en nog met zijn masker op wat een afgang.
  Dank zei zin crimineel gedrag wordt hij nu terschande gezet.Zijn nabestaanden zullen nu geld gaan zoeken bij SOZAVO,om hem te begraven.


  Maak melding

 10. De wet öog om oog,tand om tand is door de sterke arm in de praktyk toegepast.Sommigen blij,sommigen noemen kort door de bocht.Nergens is meer veilig.U.s.model, je,eigenbewapenen?Nederland?Vooral de randsteden is moord en doodslag nieuws van de dag.Voornaamste motief in roofovervallen is hebzucht.Gemakkelijke manier om aan geld te komen.Soms gaat goed maar somms weer niet.


  Maak melding

 11. de Min. v. Jus. zou hier zijn afkering over moeten uitspreken!!

  waar blijf je Belfort?
  waar ben je Lonnie.. jij als leider van ABOP waar justitie onder valt?


  Maak melding

 12. ps Met dank aan de politie die snel heel snel ter plaatse was.Geen van de anti-Surinamers die de moeite neemt om de politie een pluim te geven,ach ja ze zijn zooooo anti Suriname dat ze dit belangrijke feit over het hoofd zien,gelukkig zitten ze straks achter de tralies,dankzij het kordate optreden van de politie,1 is gewond die hebben ze al zal niet lang duren eer dat allen achter de tralies verdwijnen stelletje zwijnen.


  Maak melding

 13. Ik heb het filmpje gezien. Die eigenaresse is echt dom. Ze had vermoord kunnen worden. Het geld is toch verzekerd. of had ze geen verzekering afgesloten?

  Alle zaken in suri waar veel geld aanwezig is moeten ene paniek knop krijgen die rechtstreeks is doorverbonden met een meldkamer van de politie. Als deze knop wordt ingedrukt weet de politie dat er een overval gaande is.

  Is dit al geregeld?

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 14. Beste Sita: jij verwart anti-Bouterse met Anti-Suriname.
  Als er één persoon Anti Surinamer is , is dat Bouterse die het land en zijn inwoners te schande maakt in de hele wereld.


  Maak melding

 15. ik heb opgemerkt dat er nog een reageerder de naam sita gebruikt.Hij mag dat maar ik ben de orginele en doe afstand van vorenstaande reacties.Girdja heeft gelijk.


  Maak melding

 16. Maar, dezelfde mensen van het NF die vinden dat Suriname erg onveilig is geworden, hoor je ook klagen wanneer de criminelen hard door Justitie worden aangepakt.
  Dan heet het dat er ‘mensenrechten’ worden geschonden dus moeten criminelen met een fluwelen handschoen worden gearresteerd.

  Nou, als het mijn vrouw of moeder was die zo mishandeld is geworden door één der rovers, dan had ik het geweten hoor !

  Geen enkele Justitie (waar ook ter wereld) kan de job voor het opsporen van misdadigers alleen aan. Men heeft altijd hulp vanuit het publiek/volk nodig.

  Misschien dat het de hoogste tijd is geworden voor privé detectives om te starten in Suriname, want ik denk dat een Cambio (of enkele Cambio’s) makkelijk enkele duizenden dollars zou kunnen investeren om deze knakkers op te sporen, anders zullen ze het nogmaals doen !

  In het ergste geval zouden er Vigilantes kunnen worden ingehuurd om deze rovers en boeven te neutraliseren.


  Maak melding

 17. De root en oorzaak van al deze ellende mbt deze rovers zijn Girjasing en de overige leden van het NieuwFront.

  Wie kan zich de arrestatie van de Poeran & Sardjoe bende nog herinneren toen de CTU assistentie aan de politie verleende om leden van deze zware criminele bende op te pakken !

  Wat waren de diverse reactie’s van de redie musu’s en ook hier op Waterkant over dit gebeuren ? Jullie schreeuwden moord en brand, en waren hier op tegen enkel en alleen omdat Dino Bouterse deel uitmaakte van het CTU arrestatie team.

  Als er nu niet keihard wordt opgetreden tegen deze rovers (en dan bedoel ik niet de oproep van Belfort dat de rovers zich moeten aangeven) dan zal het alleen maar erger worden.

  Van mij mogen ze alle rovers die op de vlucht zijn met een P90 of desnoods een punt 50 neutraliseren c.q voor altijd uitschakelen, of ze nou Poeran, Sardjoe, Sampie, Rattan, Kabouter, Henk Molenaar, Ray, GMAP, etc. heten.


  Maak melding

 18. Hier in Nederland hoef ik geen diefijzer voor al mijn vensters te plaatsen, ik hoef niet bang dat ik op straat geript wordt van mijn gouden sieraden, hoef geen bloedhonden in mijn huis te hebben, kan ik met een gerust gevoel naar bed gaan, hoef niet bang te zijn dat mijn vrouw en dochter door criminelen in huis verkracht worden, hoeft niet continu op mijn qui vive te zijn, hoef niet te kijken waar de vluchtroute is uit mijn huis, de kortste weg naar veiligheid, hoef ik niet bang te zijn dat mijn jongste kind in een vriezer beland (ja wreed maar waar, dat doen de criminelen ook in Suriname, wreed maar waar), hoef je zwangere vrouw niet haar buik opgereten te worden, wreed maar ook waar, nee hier hoef je niet op een paranoïde wijze bezig te zijn met je veiligheid. En trouwens ik woon in de beleving/perceptie van mensen in één van de onveiligste gebieden/stad van Nederland.


  Maak melding

 19. Vergeet niet het levenslijn die sinds 80 Suriname levend en levensvatbaar heeft gehouden.
  Vergeet niet de onbaatzuchtige hulp (minstens 1 miljard) die richting Suriname is gegaan vanuit Nederland.


  Maak melding

 20. @Sing Sing
  Was jij maar in Suriname gebleven.
  Ben je trouwens geëvolueerd?
  Dat zie ik aan je taalgebruik!HI HI HI HI HI HI HI HI
  HET HET HET HET LEVENSLIJN??? 😳 😳 :oops:!


  Maak melding

 21. @sita, lezen, schrijven en begrijpen zijn verschillende elementen.
  =De tekst heeft helemaal NIETS met racisme te maken, dus begrijp goed wat met aangeeft.

  @Malik, volgens mij ben je zo verbitterd tot in je hart anders zou je nooit zo over afro Surinamers hebben. Zoek hulp.

  @Jan Beton, uit onderzoek blijkt nu dat de binnenlandbewoners zelfs hun achterstand in de hand hebben gewerkt. Ik hoop dat er ooit een eenheid onder hen komt.

  =men mag zeggen wat ze willen, maar een ding is een harde feit de criminaliteit is toegenomen en wel op een barbaarse manier.

  -Wat ik mij afvraag is de rol van de familie. Zij moeten wel iets weten, want als je niet werkt zou je je als familie wel moeten afvragen hoe men aan geld en al die dure spullen komt.????????


  Maak melding

 22. Belofte nummer 67 die Bouterse niet is nagekomen…

  Na 5 jaar Bouterse is straks het enige wat hij heeft bereikt ( en in recordtijd) de Amnestiewet…

  En dan zijn er nog Paarse Idioten die deze criminele amateur trouw blijven.


  Maak melding

 23. Zeer heftige beelden van de roofoverval.Dit soort criminelen trekt zich geen enkele gebod of verbod van welke overheid dan ook aan.Ze denken een en al aan hun eigen belang.


  Maak melding

 24. Ik weet dat ik een beetje slordig ben wat mijn taalgebruik betreft. Met het gebruik van lidwoorden. De of Het.

  Maar ik zal je een verhaal vertellen. Gebeurt in het parlement in Suriname tijdens de jaren 70.

  Toen had je het parlementslid Mungra aan het woord.
  Het debat ging over brood. Hij gebruikte een verkeerde lidwoord. HIj had het over het brood. Alle betweters begonnen hem toen uit te lachen.

  Mungra werd boos. Hij zei: “Het of de brood. Brood blijft brood”. En nu hoop datgene die deze domme opmerking heeft geplaatst genoeg intelligentie heeft om het te begrijpen. Anders wil ik het hem of haar dit in extenso uitleggen. En op een facultatieve basis. En dat betekent helemaal omniet, kosteloos.


  Maak melding

 25. Girjasing van het NieuwFront denkt politieke munt uit de overval te slaan en dat is haar zeer kwalijk te nemen. Ciminelen kunnen zich ook het bos uit de voeten maken naar hun habitat om niet gepakt te worden.

  Sommige mensen beweren echter dat het NieuwFront achter deze overval staat om juist de regering in diskrediet te brengen.Het vermoeden bestaat dat deze overvallen geregisseerd worden vanuit een bepaalde politieke invalshoek.

  Om dit soort overvallen tegen te gaan moet de overheid winkeliers stimuleren om DNA douches te gebruiken.De nevels die op de overvallers neerdwarrellen kan men niet zomaar verwijderen.Het kan weken duren alvorens het kleinste deel verdwijnt van het menselijk lichaam.


  Maak melding

 26. Lees een stukje tekst:: Zie hoe er gewerkt wordt en morgen weer stemmen voor de NDP

  Selectief beleid

  Het assembleelid hekelt het selectief beleid van Belfort. ”Deze minister verleent bijzondere benoemingen aan tal van relaties en vriendjes in het politiekorps. Het selectief te werk gaan merken wij ook bij de permanente controleposten. Wie via de weg van Nickerie naar Paramaribo gaat, is verplicht zich te onderwerpen aan een controle, terwijl dit absoluut niet het geval is bij de controlepost te Stolkertsijver en Klaaskreek. Daar mag men rustig doorrijden. Men voert de controle wanneer het hen goed uitkomt”.


  Maak melding

 27. Enkele weken geleden beweerde mini-ster Belfort,
  dat mensen worden aangezet tot het plegen van misdaden!
  Ik vraag mijzelf af wie de in organisatieverband
  opererende rovers tot deze daad heeft aangezet!

  Misschien kan/wil mini-ster Belfort het nu wereldkundig
  maken.


  Maak melding

 28. Er moet in deze branche een andere infrastructuur worden opgezet waardoor geld niet zo voor het grijpen ligt als dit soort geteisem.
  Ook moet deze branche zichzelf beter beschermen met professionele en goed getrainde beveiligingsmedewerkers/ster van goede gecertificeerde en erkende ondernemers. Niet alleen ter plaatse van de onderneming maar ook in de directe omgeving erbuiten. Er moet met de politie goede samenwerking en trainen gegeven en verzorgd worden, waardoor als dit soort overvallen plaats vinden, iedereen weet hoe te handelen. Ook aan het publiek moet voorlichting gegeven worden, want je verzetten met tot de tanden bewapende criminelen moet men niet doen. Hoe te handelen of niet?, is duidelijk zichbaar. Slachtoffer: de vrouwe die bij het geld werd mishandeld, de man die geld wilde verstoppen ea.

  Wat hebben ze geleerd? De Gambiohouder, werknemers, camera’s. samenwerken of is alles chaos en ieder voor zichzelf en over geleverd zijn aan de daders?

  De daders waren zowel buiten bezig als binnen in het gebouw. Wat hebben anderen gedaan die dit allemaal zagen gebeuren en op enige veilige afstand waren?

  De politie en de gambiohouder, de overheid moet dit gebeuren goed onder de loep nemen een een goede draaiboek maken voor alle partijen en deze informatie met hen delen.

  Waar was tigri barba, A-team, politiehelikoper. Hoe snel waren zijn aanwezig en hoe snel kunnen ze aanwezig zijn. Ze zouden een goede draaiboek van van kunnen maken en kijken hoe alle actoren, zelf brandweer en ambulances erin hun plaats hebben.

  De prominenten uit de hele gemeenschap moeten hun stem sterk laten horen over dit voorval en niet doen alsof hun neus bloed, ook die van deze groep als die er zijn.

  Ik wens al de slachtoffers het beste toe en laten we hieruit een wijze les hebben geleerd.

  Triest!


  Maak melding

 29. Er zullen veel meer roofovervallen plaatsvinden, om het begrotingtekort aan te vullen.

  Wat moet je van een land verwachten waarim de Baas een massamoordenaar, maffialeider, dictator, drugsdealer is. Zijn aanhangers zien dat je met criminaliteit veel verder kunt komen dan met studeren.

  Het is waar dat de meeste wegcontroles richting nickerie vice versa plaatsvinden terwijl de grootste criminelen elders zitten. Mensen die werken worden aangepakt, criminelen worden in de watten gelegd.


  Maak melding

 30. Natuurlijk gaan rasisten zich niet veilig voellen .
  als je blijft discrimieneren krijg je achtervolgingswaanzin en dan denken ze dat iederéén zich ook dat gevoel heeft .
  stop met rasisme dan zal je merken dat suriname veilig genoeg is .


  Maak melding

 31. Rovers weten dat veel van deze ondernemingen zijn opgezet/ gefinancierd met drugsgelden om kapitalen wit te wassen.Er is geen degelijke controle in Suriname om de oorsprong van deze geldstromen te achterhalen.Het wordt allemaal door familie of vrienden gefinancierd.Dat geeft rovers echter niet het recht om te gaan roven, mensen te mishandelen en voor eeuwig een trauma te bezorgen.


  Maak melding

 32. Gevoel van veiligheid is subjectief. Ik ben tegen permanente roadblocks, maar op de weg Nickerie naar Paramaribo zal het wel nodig zijn om zware criminelen uit Guyana te stoppen. Mevrouw Girjasing zou dat moeten weten.


  Maak melding

 33. @mi kondre
  Jij zegt:”Ik ben een rasechte stadscreool”.

  Ik kan ook zien dat jij een dubbelovergedraaide misvormde ezel bent!
  Een creool is de naam voor alles wat met het negeroïde bloed gemend is.
  M.a.w. een creool kan nooit en te nimmer rasecht zijn!
  Creolen zijn heterozygoot (GEMENGD) en niet homozygoot (RASECHT).
  ONTHOU DAT NOU EZELSKINNEBAK!


  Maak melding

 34. Wat k niet kan begrijpen de laatste tijden gebeueren er veel onhebbelijke dingen,van dienaard dat je je vraagd wat de oplossing hiervoor moet zijn.Kijk naar dat geval van de FAM.S,toen ze een lijk daar achtewr PARA hebben gevonden.Mensen hebben dat ondekt.Entoch hoor ik deze goeie meneer in het radio programma BAKANA TORI zeggen dat hij dat veval van zijn zoon niet wil laten gebruiken om,politiek te bedrijven.Ai Boy,dan moet je wel langs de cleviaschool voorbij gelopen zijn i.p.v.naar binnen gegaan zijn.Hoe kun je dat zeggen,wat er gebeurd is een MAATSCHAPPELJK PROBLEEM.Dit is een groot vraagstuk ,ongeacht wie hierover wil debateren om het op telossen.Zo iets mag en kan niet gebeuren in een land want daarvoor zitten ze in het parlement.Als iedereen die te maken heeft gehad met deze wreedheden dit moet roepen ,dan kunnen we de tent sluiten.Surinamers denken partijdig,dageliks hoor je als er wat aan de hand is.A sma datie nafu a partij datie,dus…Is iets wat ik niet kan begrijpen.Niemand doet aan zelfs ontwikeling iedereen praat elkaar na.En als dit nog in positieve zin is dan wil ik het nog begrijpen.Een paritj geeft het arme volk niet te eten.


  Maak melding

 35. Pluimpje aan de politie die snel en met gevaar voor het eigen leven heeft gereageerd, maar de criminelen zijn altijd een stapje voor. We moeten uiteindelijk naar de bron oorzaak van dit alles, willen we dit in de toekomst verminderen. Niemand hoeft te ontkennen, ook Brunswijk geeft toe dat meeste gedetineerden marron jongeren zijn. De marrons waren verheugd dat bij de laatste telling de groei toegenomen was. Dit heeft echter ook als gevolg een gemis aan zorg, voeding en vooral opvoeding over het nageslacht dat voor galg en rad opgroeit.
  De voorbeeldfuncties van de 3 leiders binnen de coalitie is ook niet positief naar de jongeren toe. Men wil in hun schaduw treden want zij hebben het in het leven “gemaakt”, ondanks al het negatieve dat ze ten toon spreiden. Goede voorlichting, een mindshift teweegbrengen en de juiste leiders kiezen zou een eerste stap kunnen zijn.


  Maak melding

 36. Gebrek aan kans tot ontwikkeling en normbesef versus de behoefte om primaire behoefte te bevredigen zorgen er overal ter wereld voor (dus ras onafhankelijk) dat er mensen zijn die nemen wat zij willen.
  Er is ook redelijkerwijs vast te stellen in welke hoek er meer kans armen zijn. Dat is geen schande maar ontstaan door de wijze waarop de wereld zich ontwikkeld heeft. De mensen uit de koude streken van de wereld hebben een meer ontwikkelde manier ontwikkeld om te nemen op een volledig legale wijze (althans volgens hun systeem).
  De mensen uit de warmere delen van de wereld hebben met meer en minder succes dat systeem omarmt. Diegenen die daar snel mee waren hebben meer succes dan die genen die zich verzetten of niet in de gelegenheid waren om snel en effectief mee te doen.

  Ook al zitten er meer mensen met een negeroide uiterlijk in Sante Boma of elders in de gevangenis, Of in Nederland met een Noord Afrikaanse herkomst is het niet gezond om alles over een kam te scheren.

  Het is zaak de oorzaak voor zwakker norm besef te onderkennen en dat men zonder moeite te doen zich zelf niet kan verbeteren. Nemen van een ander zonder serieuze inspanning brengt geen verbetering.

  Zoek een oplossing en beschuldig niet iedereen van van alles en nog wat. Geef kansen.
  Zoniet dan vernietigen beide zijden, de kans rijken en de kans armen elkaar.


  Maak melding

 37. @Sing Sing
  Domme Sing Sing.
  Weet je niet dat als je een ander bepaald lidwoord (de,het) voor een zelfstandig naamwoord plaatst dat betekenis van het woord dan ook kan veranderen?

  De punt is heel iets anders dan het punt.
  De portier is heel iets anders dan het portier
  De figuur is heel iets anders dan het figuur.
  De blik is heel iets anders dan het blik.
  De doek is heel iets anders dan het doek
  De schrift is heel iets anders dan het schrift.
  De pijl is heel iets anders dan het peil.
  De rat is heel iets anders dan het rad!

  Dus het parlementslid Mungra was een beetje dom!!! 😆
  Dombo!!!


  Maak melding

 38. Jojo,

  Ik denk dat genetische aanleg ook een rol speelt. Jij haalt ook Noord Afrikanen aan als voorbeeld. Klopt Antilianen en Noord afrikanen zijn in NL het meest betrokken in de Criminaliteit. Toevallig beide van Afrikaanse afkomst. Als je niet uitkijkt steken ze je neer met een pistool. De gemiddelde IQ is qua maatschappelijke ontwikkeling heel ver te zoeken bij deze groep.

  Marinus Bee zegt dat het traditie of Cultuurbehoud is. Als dat zo is dan moet er zo snel mogelijk een cultuur omslag plaatsvinden naar normaal beschaafd mens. Opvoeding en verantwoordelijkheid willen dragen om je kinderen als normaal mens te leren gedragen, in de maatschappij zal echt wonderen doen.

  Er is weliswaar een zeer grote achterstand in te halen, maar als andere volkeren dat hebben kunnen doen, waarom zou het de Afrikanen niet lukken??? Waar een wil is, is een weg. Zonder die wil zul je ook nooit de juiste weg vinden. En juist die wil is niet aanwezig bij sommigen.


  Maak melding

 39. PAAGAL WAT BETREFT DE ANTILLIANEN HEB JE GELIJK DIE ZIJN HET MEEST BETROKKEN BIJ CRIMINALITEIT, MAAR MIJN VRAAG IS WAAROM PRAAT JE OVER NOORD AFRIKANEN EN ZEG JE NIET GEWOON MAROKKANEN?EN OVER IQ GESPROKEN DAAR KAN JIJ BETER NIET OVER OORDELEN ,ALS JE BEGRIJPT WAT IK BEDOEL.


  Maak melding

 40. Mevrouw Girjasing? Sinds wanneer is hij omgebouwd? Niettemin heeft hij wel een punt. Het korps politie is volgens Tjin Lip Sjie bijna op volle sterkte, maar in de praktijk merk je daar erg weinig van.


  Maak melding

 41. Sing sing
  Stoor je niet aan de taalfouten, een ieder maakt dat. Ik maak ook mijn taalfouten maar ja, net als de president heb ik ook geen mulo diploma. So why bother?


  Maak melding

 42. Suriname moet het voorbeeld nemen van ons buurland Brazilië. Criminaliteit kun je alleen bestrijden door duurzame ontwikkeling, scholing, scheppen van werkgelegenheid.


  Maak melding

 43. heeft de volk-moordenaar pres. ddb intussen gereageert op deze mooddadig gebeuren in sme..

  heeft hij al het volk gecondoleert met het heen gaan van de moordenaar,of heeft hij de benadeelden enig troost gegeven en schade vergoeding toegezegd..

  heeft hij ddb ookal gezegd wat voor straf deze mooedenaars zullen krijgen..

  wat is de reactie van die belfort,want het zijn zijn soort genoten..

  komt hij weer met het slappe gelul,van jullie moeten je aanmelden..

  het worsdt tijd,,dat de amerikanen ingrijpt en al deze boeven, schurken,drugs-dealers,coke-verslaafden oppakt en mee-neemt..


  Maak melding

 44. Mensen, mensen mensen!
  Waarom zijn jullie zo negatief over je eigen geboorteland Suriname?
  In Eurabia zijn er toch ook valse EURO biljetten in omloop? Criminelen heb je overal! Laat je niet brainwashen door die kwakzalvers van een Europeanen. Crisis hahahahah! Ze mogen een voorbeeld nemen van die ” derde wereld LANDEN” Open jullie ogen.


  Maak melding

 45. @JHON ik althans ben niet negatief over MIJN LAND SURINAME.Maar over de machthebbers sweef-teki nex nofout rovers mensen.
  Bovendien gaat de Pres geen toenadering zoeken richting slachtoffers toe.Het is toch duidelijk dat de ROVERS alle voorkeur krijgen,dit is een verplichting naar RONNY BRUNWIJK toe.En bovendien is de PRES bezig zijn versje uit het hoofd te leren,vor morgen.Met zoveel TAM TAM met zn wegomlgging.Is hij soms bang voor de AMERIKANEN?


  Maak melding

 46. Ik ben voor de regering die de burgers toestemming geeft zichzelf te mogen beschermen. Vuurwapenwet versoepelen. En een regering die met zwaardere straffen komt. Jammer dat er maar 1 van deze criminelen is doodgeschoten.

  De criminelen zijn zwaarder bewapend als de politie. Politie loopt met doppie pistooltjes en criminelen als Dino met raketwerpers, machinegeweren en ak’s. Hoe komen ze eraan.

  Deze beelden zijn inderdaad zeer schokkend, zo zijn er vele roofovervallen die niet op beelden zijn, maar die wel regelmatig plaatsvinden.

  Ongelooflijk dat er mensen zijn die dit willen goedpraten. Net als de bos bewoner Basmati.

  http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=8378


  Maak melding

 47. @mi kondre
  Stuur jij mij naar de A.de Kom universiteit?
  Waarvoor?
  Om mensen van jouw niveau daar tegen te komen?
  Nee s.v.p. niet.
  Heb veel leukere dingen te doen.

  VERDER:
  Niet”het ANTON DE KOM UNIVERSITEIT” maar DE universiteit. Niet “mensen als jou” maar ZOALS JIJ! 😳

  Jij zegt :”Ik wil niet zwart zijn en lelijk!BASTA!”
  BEGIN DAN MAAR EERST GOED NEDERLANDS TE SCHRIJVEN,WANT JOUW NIVEAU IS BAR EN BOOS! 😆 😆 😆


  Maak melding

 48. Armand? Was dat sarcastisch bedoeld? Wat mij betreft heeft de overheid niets onder controle dus mijn dievenijzer blijft nog een tijdje op haar plaats. We weten zo zoetjes aan dat je de woorden en beloften van deze president met een korreltje cocaine moet nemen.


  Maak melding

 49. Het veiligheidsgevoel is vooral afgenomen door het enorm aantal Hindostaanse drugscriminelen in Nickerie. Zet deze mensen het land uit en alles is weer okee in Su.


  Maak melding

 50. @FADSO. Er is geen gebied in Suriname waar de Surinaamse overheid geen controle over heeft. Criminaliteit is heel vervelend en moet vel worden bestreden, maar het is ook niet zo dat criminelen de macht hebben in Suriname. Burgers hebben vaak ook belangrijke verantwoordelijkheid als het gaat om criminaliteit bestrijding. In Suriname kennen we toch allemaal een familie of kennis die zich daarmee bezighoudt ? Wat doen we daarmee ?


  Maak melding

 51. Als onze neerlandicus niet begrijpt wat ik bedoel met de of het brood, en dat de brood of het brood, brood blijft, dan is het water naar zee dragen. Ik ga niet aan een dood paard zitten trekken.
  Ik hoop alleen dat je de hoge fröbel wel met succes hebt doorlopen.
  Koeterwaals moet je voor je zelf houden. Mooi schrijven kan ik ook. Maar het gaat om de argumenten. En niet om taal- of stijlfouten. Je zou je nog het Nederlandse taal kunnen onderwijzen. En mocht je van mijn aanbod gebruik maken, neem al je LIJDERS mee. Die krijgen ook van mijn op facultatieve basis gratis onderwijs. Ik doe ook nog moreel – en ethisch besef bij. En zal ik uit de bijbel citeren. Gij mag niet stelen en verder het land uitplunderen. Gij zult niet doden en liegen en bedriegen.
  Ik wil door jullie te onderwijzen wil ik de duisternis uit jullie hoofden weghalen. En vergeet niet de waarheid deugt iedere keer, terwijl de leugen blijft heugen. Denk aan de leugens van jullie Lijders en de leugen van 8 december.


  Maak melding

 52. HaHa MEDUSA,Als je niet de ANTOM DE KOM WIL ga naar jou PRESIDENT en zjn VICE PRESIDENT RONNY BRUNSWIJK,die hebben jou help erg hard nodig.Toch zijn beiden tot de CLEVIA SCHOOL .Doe je best en veel succes met hun Doei!!!


  Maak melding

 53. @SURINAM PATRIOT,wist je dat kinder prostitutie ook ten top is.
  Op heel veel geoccupeerde gronden heb shot-stay,s hotels.
  Je hoefd niet te vragen van wie ze zijn.Natuurlijk die brunsiesoorten.
  Jammer jammer!!!
  SRANANG MIE SWEETIE KONDRE,wat gebeurd er!!!


  Maak melding

 54. OK you’re right als je stelt dat burgers de plicht hebben om aan te geven, desnoods anoniem, als er wat mis is in hun omgeving. Komt ook vaker voor dat criminelen binnen het gezin en/of dorpgemeenschap worden beschermd omdat zij het gezin onderhouden en de rest ook een graantje meepikt. Ook toegeven dat het geweld gepaard gaande met de berovingen de afgelopen maanden heel erg triest is. (Onthoofdingen, het verbranden van slachtoffers.) Schermen met statistieken brengt het gevoel van veiligheid niet terug, de beelden spreken voor zich. Uit het verhoor van de gearresteerde rover kan de politie achterhalen wie de oppositie leden zijn die hun tot deze daad heeft aangezet. Ik denk dat de oppositie nu doodsbenauwd is. Ja toch Bellie!!!!!


  Maak melding

 55. @mi kondre
  1.ga naar jou PRESIDENT
  JouW (met een W)en zjn VICE PRESIDENT RONNY BRUNSWIJK,

  2.die hebben jou help erg hard nodig.
  JouW (met een W) en niet help maar HULP.


  Maak melding

 56. In plaats van adequate geldtransport in te huren wordt die dag opbrengst met een Toyota Yaris naar de bank gebracht. Wij vragen er zelf een beetje om. Veiligheid mag geen geld kosten?


  Maak melding

 57. We trekken niet meer aan dode paarden. Slordig taalgebruik komt overal voor.
  Je zou geen moeilijke woorden bezigen als je de essentie en de context er niet van begrijpt.
  Ja, gelijk heb je. Wat een zelfinzicht heb je. Want met jouw intellect en garnaalhersenen heb ik meer dan zeven levens nodig om je een stukje wijsheid en kennis bij te kunnen brengen.
  En zeven levens is voor deze aarde ook te veel gevraagd.want een spreekwoord luidt: ” Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje”.
  Het is wel jammer hé, dat je geen diploma’s van een instituut kan beroven. Denk dan aan de IBN Ghaldoun. Of heb je de dans ontsprongen?
  Ik vind het jammer dat ik niet een kilo intellect voor je kan kopen bij de Hema. Had je ook gratis van mij gekregen.
  Met liefde.


  Maak melding

 58. Ik vraag me af waarom de Politie niet met zwaar geschud achter die rovers waren gegaan. Het zou dan een koud kunstje zijn ze neer te maaien met kogels tijdens de achtevolging. En dat de rest van de boeven uiteindelijk konden ontsnappen tijdens de achtervolging snap ik echt niet van de POlitie!…….of hadden ze opdracht gekregen om zich terug te trekken???????????


  Maak melding

 59. Studeren kan nooit een sterke punt bij jou zijn geweest.
  Of heb je hier je docenten bedreigt zoals ze dat hebben gedaan op de IBN Ghaldoun.

  Hihihihihihihi, ik dacht dat ik een paard hoort hinniken. of is het toch een ezel. Hoop dan wel eentje die wil werken. Een werkezel.
  En trouwens, alleen een ezel kiest zijn meester.
  Want jouw meesters zitten in Suriname.


  Maak melding

 60. Even dit herstellen,waarom moeten mensen elkaar ziektes toewensen of ziektes aan een bevolkings verbinden.
  Want je weet niet wat je te wachten staat.Het feit is dat er problemen zijn in het land en daar de discussie over moet gaan.
  Het zou zaak zijn dat degene die het onstaan van diverse bevolkings wil weten,de geschiedenis in moet duiken.
  Dit heeft met history.
  Mijn verontschuldiging!!


  Maak melding

 61. Een mindshift teweegbrengen dmv intensieve voorlichting aan de marron gemeenschap waarbij de marronleiders het goeie voorbeeld moeten geven.
  De maximum straffen opvoeren en met openbare tewerkstelling.
  De criminele voorbeeld figuren in de regering verwijderen bij de eerstkomende verkiezing.
  Meer zichtbaarheid en controle van de politie, razzia’s houden in de beruchte drugshaarden.
  Het plaatsen van camera’s op strategische lokaties.
  De CTU opdoeken en de leiding van de nationale veiligheid vervangen.
  De illegale vliegtuig landingen in het binnenland mbv de Amerikanen nauwkeurig controleren.
  100 % controle te Zanderij voor vertrekkende passagiers en hun bagage.
  Armand aub vul aan.


  Maak melding

 62. Ik zou de ATE hergroeperen en reageer pas als je weet wat het betekent om voor land en volk te vechten. Die sergeant Omerskerk nooit gekend, die vraag zouden wij aan de heer Jardim moeten stellen hij weet precies met zulke zaken om te gaan. Dat noem je ervaring en trouwens mijn uurloon voor de Surinaamse staatsburger is gratis.
  Suriname is voor één NATIE, al datgene die de Surinaamse SOUVEREINITEIT in gevaar wordt gebracht, zou je keihard moeten optreden. Is dat nooit het geval geweest in SU???
  Suriname is voor de SURINAMERS.
  Een militair is opgeleid om te ……., daarvoor zijn ze getraind. Slachtoffer worden van zulke gedragingen is niet niks. Het moet je overkomen dan pas kan je erover praten, ben zelf opgegroeid aan de Hermansteinbergstr, Abrabroki.


  Maak melding

 63. Tijdens Carifesta werd ons land alom geprezen vanwege de eenheid ondanks de verschillen in ras en cultuur. De onderlinge haat schijnt echter heel diepgeworteld te zijn. Erg heel erg jammer.


  Maak melding

 64. Mensen, wat willen jullie dan?

  Bouterse liet persoonlijk topcriminelen vrij. Wat verwacht je dan nog? Het handelen door Bouterse laat juist zien dat hij criminelen vrije spel geeft!


  Maak melding

 65. De deug nieten(degene die nooit hebben gedeugd én willen deugen) zowel hier ,als in Suriname, moet je gewoon weg negeren. Als het even kan vernietigen!!!

  Op Andha hé kanoen style .Totaal!!!!l

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies( Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 66. Waarheid mijn lieve beste slanke vriend,
  Betrek me aub niet in je racistische haat. Ik woon en werk in Suriname met verschillende bevolkingsgroepen samen met elk hun positieve en soms negatieve cultuur verschillen. We gotta live with it, otherwise just leave the country and if you’ve already left just shut your big mouth. Waarheid, als je aan hypertensie lijdt blijf af van WKN anders krijg je zo een beroerte.


  Maak melding

 67. Mensen waarom al die scheldpartijen. Als we allemaal gewoon met onze poten afblijven van andermans spullen, dat is dit probleem ook opgelost. Stelen mag niet, in een beschaafd cultuur. Maak van een mug geen Indische of Afrikaanse olifant.

  Er zijn feiten waar mensen gewoon niet omheen kunnen, die zijn er. Moeten we daarmee leren leven of moet we proberen die op te lossen, voor zover dat kan??? Met schelden lossen we niets op… Stem op een partij waarvan jij denkt dat ze deze problemen beter kunnen oplossen… De partij van Bouterse met al zijn criminelen, lijkt me niet de juiste hiervoor…

  Is dit teveel gevraagd???


  Maak melding

 68. Pagaal 100%, volkomem, roerend met je eens, de partij van crimineel Bouterse is niet de juiste partij om de criminaliteit te bestrijden. Anga foe’foe mang je kisi foe’foe mang, bala mati fica mi y’e disi pasa maliki.


  Maak melding

 69. Zeer geachte wAaRhEiD,

  Ik zal het 1 keer uitleggen Ik ben NEDERLANDER omdat ik voor de onafhankelijkheid naar Nederland vertrok toen bestond de Surinaamse nationaliteit niet.
  Iedereen was Nederlander tot 1975 Jij ook mijn broeder als je voor 1975 geboren bent tenminste.

  Mijn reactie was een poging om jullie een spiegel voor te houden maar bij jou is het blijkbaar niet gelukt,niet erg hoor!ik blijf me verzetten als ik met racisme en haat word geconfronteerd.


  Maak melding

 70. Vandaag reed ik over de Coesewijne brug en keek naar het huis van Minister Belfort. Hij voelt zich ook niet veilig, hoge schuttingen met siccordraad, dievenijzer op zowat iedere vierkante centimeter, groot aantal beveiligers en hij was volgens mij niet eens thuis. Laat Belfort goede wil tonen en als eerste zijn beveiliging en beveiligers verwijderen dan zie ik dat als een teken dat het veiliger wordt


  Maak melding

 71. Dit klopt wel. Toen er bij mijn tante was ingebroken kwam de politie na een half uur. Het ergste was dat ze een beetje gingen rond kijken en dan zeiden we kunnen niks doen mevrouw. Toch te triest voor woorden… gwn meer camera’s ophangen op de weg. Dan zie je ten minste welke kant die dieven op vluchten.


  Maak melding

 72. Met stijgende verbazing lees ik hier over de haat en nijd tussen verschillende bevolkingsgroepen in Su. Ik heb altijd gehoopt dat de groep mensen die een mix zijn een grote buffer zou vormen tussen bevolkings groepen. Dus de groep die van alle rassen een beetje in zich hebben. Niet dus.
  Ik ben geen partij de Su samenleving. Bloed heeft bij een ieder de zelfde kleur. Zie eerst de mens in de ander en dan een eind verder pas de andere kenmerken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.