vrijdag, april 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Investeringen goudindustrie voorwaarde groei’

‘Investeringen goudindustrie voorwaarde groei’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 sep – Het is van belang dat de voorgenomen investeringen in de goudproductie doorgaan. Dit stelt de Hakrinbank in haar halfjaarlijks rapport. “Algemeen wordt aangenomen dat de vooruitzichten voor voortzetting van een bevredigende groei in belangrijke mate afhankelijk zijn van het tempo waarin de voorgenomen grootschalige investeringen in de goudsector zullen worden uitgevoerd.”

Het ondertekenen van een akkoord met multinational Newmont laat nog even op zich wachten. De vooruitzichten voor uitvoering blijven hoe dan ook goed. “Vooralsnog wordt niet verwacht dat de uitvoering onoverkomelijke hinder zal ondervinden van het verdere verloop van de mondiale grondstoffenprijzen, te meer omdat op de wat langere termijn bezien de perspectieven voor verbetering van het mondiale economisch beeld betrekkelijk gunstig worden beoordeeld”, stelt de Hakrinbank.

Volgens de Hakrinbank heeft de economie het redelijk goed gedaan, ondanks de internationale economische neergang. De Centrale Bank van Suriname heeft in elk geval geen aanleiding gehad haar monetaire beleid te wijzigen. De bank concludeert dat de Surinaamse economie redelijk op koers bleef, ondanks de slapte in de wereldeconomie. Uitvoering van het akkoord met Newmont kan de algemene bedrijvigheid stimuleren nu de naweeën van de crisis over hun hoogtepunt heen lijken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
  1. En wederom hebben de kneuzen geen kaas gegeten van de financiele markten !

    Financiele analyses kun je maken voor een periode van maximaal 5 jaar, daarboven is het giswerk. En dit doen wij financiele analisten dagelijks. Alleen in Su zijn ze slimmer !

    Zie mijn posting deze week !


    Maak melding
  2. Woensdag 25 september 2013 om 17:45 uur, door michael

    In de Financiele Telegraaf van vandaag staat een artikel over de toekomstige negatieve ontwikkeling van de goudprijs.

    Even ter herinnering: in een vorige update gaf ik al aan dat de goudprijs een sterke daling zou laten zien richting de steunnivo’s van usd 810 – usd 725. Dit is nog steeds actueel ! De opmars van de goudprijs begon op 31 okt 2008 bij usd 725 en zoals het nu naar uitziet gaan we heel hard naar dit steunnivo toe. De dubbele top van 23/8 -usd 1910 en 6/9 – usd 1920 was al een signaal dat een trendomkeer in zicht was.

    Voor de Surinaamse overheid is dit een zure appel om doorheen te bijten.

    Regeren is vooruitzien en deze regering heeft steeds laten blijken dat ze noch van regeren, noch van de financiele markten kaas hebben gegeten. Dat is toch jammer.

    QUOTE

    Zeven redenen waarom de goudprijs daalt

    Nadat de goudprijs eerder dit jaar een duikeling maakte en onder de $1200 per troy ounce belandde, was er sprake van herstel. ABN Amro kreeg, met zijn negatieve visie op de prijs, het gelijk niet echt aan zijn zijde. Vandaag publiceert de bank zeven redenen waarom de goudprijs alsnog verder daalt.

    De verrassende zet van de Fed om deze maand door te gaan met het opkopen van $85 miljard aan staatsobligaties en hypotheekgerelateerde leningen, was recent een positieve trigger voor de goudprijs. Daarvoor was de prijs al behoorlijk uit het dal geklommen.

    ,,Ook een lagere dollar en hogere inflatie werkten aan de prijsstijging”, stelt edelmetaalspecialist Georgette Boele in een rapport. Maar dat waren slechts tijdelijke effecten, denkt Boele. Ze stelde 7 redenen op waarom de goudprijs daalt in de periode 2013-2015.Inmiddels staat de goudprijs omstreeks $1325, ABN Amro verwacht dat deze in december 2015 naar de $800 gedaald is.

    1. Fed gaat alsnog ‘taperen’

    De beslissing om nog niet te ‘taperen’ in september is slechts een uitstel, schrijft Boele. ,,Het gaat alleen om een uitstel van een paar maanden, we verwachten dat dit in december alsnog gaat gebeuren. Rentetarieven stijgen en goud wordt een minder interessante beleggingscategorie.”

    2. Inflatie blijft binnen de perken

    Opwaartse inflatiedruk blijft binnen de perken in de volwassen markten, volgens de bank. ,,Dat maakt goud minder aantrekkelijk als ‘hedge’ tegen inflatie.”

    3. Amerikaans herstel accelereert

    Over de Amerikaanse economie is de bank positief, een accelerartie van de nog broze herstelbeweging wordt verwacht. Dit zou goud minder aantrekkelijk maken als ‘veilige haven’ tegen economische malaise.

    4. Beleggerssentiment wordt positiever

    ABN voorziet dat het sentiment op de financiële markten verbetert, en dat mede daarom de vraag naar een ‘veilige haven’-belegging als goud afkalft.

    5. Dollar wint aan kracht

    Met een sterker wordende Amerikaanse economie voorziet Boele dat ook de dollar sterker zal worden, wat een goudbelegging minder aantrekkelijk maakt.

    6. Beleggers gebruiken elke rally in goudprijzen om te verkopen

    Beleggers zullen de prijs van goud niet al te ver laten stijgen, verwacht de goudspecialist. ,,Beleggers gebruiken iedere rally in goudprijzen om aan de verkoopkant te opereren. Dat gebeurde dus ook na de rally vanwege de Fed-beslissing.”

    7. Goudinkopen in India worden ontmoedigd

    De vraag vanuit India naar goud wordt ontmoedigd, onder meer omdat de invoerheffing op het edelmetaal is verhoogd. Zo probeert India de lopende rekening te verbeteren, veel goud moet immers geïmporteerd worden.

    UNQUOTE

    BRON: DFT


    Maak melding
  3. Su is een rijk land voor wat betreft grondstoffen. Su zou gek zijn om haar kaarten op iets anders te zetten. De huidige regering bezit voldoende kennis om hier een suc6 van te maken. Execellentie Bouterse maakt het karwei af. Het volk staat achter u.


    Maak melding
  4. @parbo

    ik moet je weer teleurstellen.

    die bouterse van jou weet totaal niet waar hij mee bezig is.

    een voorbeeld: hij noemt zichzelf: president van het volk, zogenaamd volkspresident.

    nee. een president heeft een visie, wil beleid maken. wat is zijn visie? zoveel mogelijk schooltassen uitdelen? geef iemand anders ook een kans.

    in plaats van dat jouw president zegt: wij gaan richtlijnen maken voor de buschauffeurs, wij gaan plannen maken voor de fly-over, wij gaan plannen maken voor de snelwegen die wij willen hebben. wij gaan plannen maken voor dit, wij gaan plannen maken voor dat.

    neeej, hij deelt schooltassen uit. hij bezoekt granmans. geen slecht idee, maar daar heeft hij geen tijd voor. als president.
    de huidige regering bezit voldoende kennis? waar dan? welk deel van het volk staat achter hem? het deel dat zich geintimideerd voelt? het deel dat zegt: baja, ik zeg niets, want straks hoor je….

    maar goed, ieder zijn geloof, he? hij bakt er niets van. en dat weet jij ook. heel goed.


    Maak melding
  5. tegenstanders van su en su volk.

    hoe zouden jullie het vinden als er een vreemdeling in jou huis zou komen en zonder jou ervan op de hoogte steld dat hij/zij jou huis over neemt en dat jij er niks te zeggen hebt m.a.w.alle winsten van grond stoffen,groen producten,boom producten en voornaamste is,dat,hij/zij jou huis verbouwd naar hoe hij wil en jou erbij gebruikt of gebruiken kan in zijn politieke structuur dat allen voordelig voor hem/zij is en ook jou leven cultureel,sociaal,maatschappelijk verdeeld en verkeerd intrepeteert om negatieve gedachten tot stand te brengen,;zou jij niet proberen of in opstand komen om jou huis terug te winnen voor jou en jou gezin,of zou jij alles pikken en jou uit laten melken tot dat jij niet meer bestaat?

    president,Bouterse,whe love jou.
    cowboys aan de noorde zee,let it gho,laat los wat niet van jullie is.


    Maak melding
  6. 25 sept.2013

    @michael,

    Srika is het met je eens dat de goudprijs dalende is, maar niet zo snel als jij dat aangeeft.

    De door jou gestelde ‘steunnivo’ van usd 725 /usd 800 ABN AMRO zal eind 2015 nog lang niet bereikt zijn.De goudprijs staat nu op ongeveer usd 1325/oz

    Volgens Srika kampen de economieën van de USA en de EU(collectief) nog steeds met een inertie waardoor er niet voldoende zekerheid is in het daadwerkelijk investeren en het behalen van rentevoordelen.

    Anderzijds zullen de economieën van de Tijgerlanden en die van een aantal belangrijke landen in het Midden-Oosten hun economische progressie nog aanhouden, wat het kelderen van de goudprijs zal vertragen.Door de (opkomende) welvaart in deze landen zal de vraag naar goud, per hoofd van de bevolking,alleen maar toenemen.Zit ook sterk in hun cultuur.

    Srika ziet dus de goudprijs minder snel dalen, dan jij dat aangeeft. Assumptief bekeken ziet Srika de goudprijs eind 2015 ergens tussen de usd 1050 en 1150 staan.
    In dat geval heeft Suriname toch nog voordelen in de gouddeal.

    Bij een mondiale economische of politieke calamiteit, denk bijv. aan dat de USA Syrië toch militair aanvalt omdat die toch niet wil meewerken, is het te bedenken dat de goudprijs weer snel kan stijgen.

    Laten wij maar eind 2015 afwachten en kijken wat van de goudprijs geworden is.

    Mijn minpunten niet vergeten.
    Srika


    Maak melding
  7. Nog geen deal sluiten met Newmont/Amerika.
    Reden: Ze hebben de Goud prijs verlaagd om alleen een voordelige deal te sluiten in hun voordeel.
    Opmerking: Wanneer de deal gesloten wordt zullen ze die Goud prijs wederom verhogen.
    Als Politiek moet de Regering pas een deal sluiten wanneer de prijs omhoog gaat en wanneer VS stopt met fouten zoeken en op de Pres D.D.B/Regering onder drukking te zetten.
    Ik kan me nog herinneren dat de Ambassadeur van USA eerder uitspraak had gedaan dat het te lang duurt met die Goud deal van Newmont.
    Het kan ook zijn dat die deal lang duurt en ze overgegaan zijn met wraakactie om fouten te zoeken op de Pres D.D.B van SU om hem in een val te lokken en te drukken.
    Bij deze hebben ze ook volledige steun van NL, omdat hun Ambassadeur niet toegelaten wordt door de SU Regering.

    SU moet ONMIDDELLIJK starten met zijn eigen STAATS GOUD Bedrijf zoals STAATS OLIE, waarmee er meer economische voordelen gaat zijn dan met deal met buitenlandse bedrijven.


    Maak melding
  8. dus @michael

    suriname heeft nu met de gouddeals geprofiteerd van de economische laagconjunctuur in de wereld. inderdaad jammer dat zij dat niet beter ingeschat hebben. als ze dat van tevoren gezien hadden, hadden zij kunnen weten dat het een soort balans effect geeft. met als nadeel voor suriname dat het zich niet zo snel kan herpakken als de ontwikkelde landen. nederland kan zeggen: wij moeten bezuinigen en daarnaast nog een joint strike fighter kopen van enige miljarden euro’s.

    het zou suriname goeddoen de goudinkomsten zorgvuldiger te gaan besteden, bijvoorbeeld in productie, die ook nog gexporteerd kan worden, aan landen die bereid zijn hiervoor te betalen. en nog ook een goed deel aan de kinderen, waarbij ik niet bedoel een naschoolse opvang waar alleen ndpérs wat aan hebben. het geeft niet dat er iemand van geniet, maar twee partijen zouden ervan moeten genieten. of zelfs meer: de makers van de voeding, de eters van de voeding, de onderwijzeressen die ervoor zorgdragen dat de voeding bij de eters terechtkomt. ik heb geen commentaar geleverd over de edukans voor de onderwijzeressen met de naschoolse opvang, dat hoort bij het punt zorg voor de kinderen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES