vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname komt maar niet tot akkoord met Newmont

Suriname komt maar niet tot akkoord met Newmont

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 sep – De ondertekening van de goudwinningsovereenkomst tussen de regering en multinational Newmont duurt nog even. De verwachting was dat de overeenkomst kort na goedkeuring door het parlement getekend zou worden. Aan deze verwachting is duidelijk niet voldaan. Het oponthoud lijkt meer van technische aard.

Opmerkingen en kanttekeningen van parlementariërs moeten nog verwerkt worden in het akkoord. “Door de voorstellen en kritische kanttekeningen is de overeenkomst veranderd. Daarnaast moesten bepaalde zaken opnieuw becijferd worden. Volgens ingewijden kan dit proces ongeveer vier maanden duren”, zegt parlementariër Arthur Tjin A Tsoi (NF/NPS) tegenover de Ware Tijd. Minstens net zo lang zal Newmont niet aan de slag kunnen.

De multinational kan na de ondertekening in het Nassaugebergte in Oost- Suriname goud winnen. De overeenkomst is aanmerkelijk veranderd in vergelijking met het voorstel dat het parlement binnenkwam. Parlementariërs van zowel coalitie als oppositie vonden dat er te veel was toegegeven aan de eisen van Newmont. Onlangs gaf de Kamer van Koophandel & Fabrieken te kennen dat uitstel van de ondertekening ook in het nadeel werkt van Suriname zelf.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

34 REACTIES
  1. Woensdag 25 september 2013 om 17:45 uur, door michael

    In de Financiele Telegraaf van vandaag staat een artikel over de toekomstige negatieve ontwikkeling van de goudprijs.

    Even ter herinnering: in een vorige update gaf ik al aan dat de goudprijs een sterke daling zou laten zien richting de steunnivo’s van usd 810 – usd 725. Dit is nog steeds actueel ! De opmars van de goudprijs begon op 31 okt 2008 bij usd 725 en zoals het nu naar uitziet gaan we heel hard naar dit steunnivo toe. De dubbele top van 23/8 -usd 1910 en 6/9 – usd 1920 was al een signaal dat een trendomkeer in zicht was.

    Voor de Surinaamse overheid is dit een zure appel om doorheen te bijten.

    Regeren is vooruitzien en deze regering heeft steeds laten blijken dat ze noch van regeren, noch van de financiele markten kaas hebben gegeten. Dat is toch jammer.

    QUOTE

    Zeven redenen waarom de goudprijs daalt

    Nadat de goudprijs eerder dit jaar een duikeling maakte en onder de $1200 per troy ounce belandde, was er sprake van herstel. ABN Amro kreeg, met zijn negatieve visie op de prijs, het gelijk niet echt aan zijn zijde. Vandaag publiceert de bank zeven redenen waarom de goudprijs alsnog verder daalt.

    De verrassende zet van de Fed om deze maand door te gaan met het opkopen van $85 miljard aan staatsobligaties en hypotheekgerelateerde leningen, was recent een positieve trigger voor de goudprijs. Daarvoor was de prijs al behoorlijk uit het dal geklommen.

    ,,Ook een lagere dollar en hogere inflatie werkten aan de prijsstijging”, stelt edelmetaalspecialist Georgette Boele in een rapport. Maar dat waren slechts tijdelijke effecten, denkt Boele. Ze stelde 7 redenen op waarom de goudprijs daalt in de periode 2013-2015.Inmiddels staat de goudprijs omstreeks $1325, ABN Amro verwacht dat deze in december 2015 naar de $800 gedaald is.

    1. Fed gaat alsnog ‘taperen’

    De beslissing om nog niet te ‘taperen’ in september is slechts een uitstel, schrijft Boele. ,,Het gaat alleen om een uitstel van een paar maanden, we verwachten dat dit in december alsnog gaat gebeuren. Rentetarieven stijgen en goud wordt een minder interessante beleggingscategorie.”

    2. Inflatie blijft binnen de perken

    Opwaartse inflatiedruk blijft binnen de perken in de volwassen markten, volgens de bank. ,,Dat maakt goud minder aantrekkelijk als ‘hedge’ tegen inflatie.”

    3. Amerikaans herstel accelereert

    Over de Amerikaanse economie is de bank positief, een accelerartie van de nog broze herstelbeweging wordt verwacht. Dit zou goud minder aantrekkelijk maken als ‘veilige haven’ tegen economische malaise.

    4. Beleggerssentiment wordt positiever

    ABN voorziet dat het sentiment op de financiële markten verbetert, en dat mede daarom de vraag naar een ‘veilige haven’-belegging als goud afkalft.

    5. Dollar wint aan kracht

    Met een sterker wordende Amerikaanse economie voorziet Boele dat ook de dollar sterker zal worden, wat een goudbelegging minder aantrekkelijk maakt.

    6. Beleggers gebruiken elke rally in goudprijzen om te verkopen

    Beleggers zullen de prijs van goud niet al te ver laten stijgen, verwacht de goudspecialist. ,,Beleggers gebruiken iedere rally in goudprijzen om aan de verkoopkant te opereren. Dat gebeurde dus ook na de rally vanwege de Fed-beslissing.”

    7. Goudinkopen in India worden ontmoedigd

    De vraag vanuit India naar goud wordt ontmoedigd, onder meer omdat de invoerheffing op het edelmetaal is verhoogd. Zo probeert India de lopende rekening te verbeteren, veel goud moet immers geïmporteerd worden.

    UNQUOTE

    BRON: DFT


    Maak melding
  2. Ooo meneertje dronkenlap had beweerd dat hij de meest geweldige deal ooit zo sluiten.
    Maar wat heb ik gedacht het is onze analfabetische johnny walker drinker


    Maak melding
  3. voor een amnestiewet was er wel een snel akkoord. Daarna is er structureel niets, maar dan ook helemaal niets gerealiseerd van wat er in 2010 beloofd is.

    GEEN ZEEHAVEN…
    GEEN FLY-OVERS..
    GEEN 18000 WONINGEN…
    GEEN HIGHWAY…

    Veel geschreeuw en weinig wol van een gedrogeerde, alcoholverslaafde, drugsgebruikende seriemoordenaar.

    Hoe stom, achterlijk en imbeciel moet je zijn om nog enig geloof aan deze draaideurcrimineel te hechten.


    Maak melding
  4. henk: “Hoe stom, achterlijk en imbeciel moet je zijn om nog enig geloof aan deze draaideurcrimineel te hechten:

    Ik neem aan dat je Parbo bedoelt…..


    Maak melding
  5. Beste Parbo:

    Er is een geld om aannemers te betalen: alle werken liggen stil

    Er is geen geld om de premie van de ‘gratis’ ziektekostenverzekering te betalen.

    Er is geen geld in kas om uberhaupt nog niets te betalen.

    En dan moet Suriname op korte termijn een 1/1 miljard us dollar op hoesten voor de gouden deal…

    En jij heb alle vertrouwen in deze amateurs….


    Maak melding
  6. goed zo,deze regering weet wat zij willen berijken.
    als de overeenkomst op wat voor afspraken dan ook ,geen voordeel voor volk en land zal hebben,zal men ook niet zomaar een overeenkomst tekenen,het is surinaams bodem;dus,het volk en land op de eerste plaats,zoniet geen over eenkomsten(dan gaan zij dikke belasting moeten betalen en bodem herstel werkzaamheden moeten bedrijven)of opruimen en aangerichte schade betalen en vertrekken,hihihihihihihihihiihii


    Maak melding
  7. gouden kerst is tot nog toe uitgebleven..

    niemand weet wanneer het komt,het jaar is bijna voorbij de volgende kerst dient zich al aan..

    onder tussen zijn zoveel andere negatieven dingen gebeurt,

    w.onder. zoon lief zit met grote vakantie in amerika zit terug keer is uitzicht loos..

    vader zit op hete kolen en is in de war twijfelt aan alles en nog wat..

    durft,gaat nieteens naar de verenigde naties om de wereld toe-te-spreken blijft thuis , die hele AMNESTIE / ONSCHENDBAARHEID is hierbij waardeloos geworden ,,laat die arme man schoot-hondje , lackien het werk doen..

    wat een toestand baja en wij suris zijn appe-trots op onze lijder..

    wat zal de komende jaar nog brengen s.a.e.staat op scherp en de jankees lopen vrij in sme rond en nemen alles op in hun video films op..

    gaat er toch een heli-kopter landen op de gramang plein of op leonsberg..

    wie zal het zeggen..

    noro é doro..


    Maak melding
  8. zolang hun intensie nog koloniaal gericht is;geen over eenkomst,is hun intensie ten voordele voor het land en volk;dan zal men eerst goed moeten kijken als er geen adertje onder het mat schuilt om in een latere stadium toe te slaan.


    Maak melding
  9. Henk Molenaar het is algemeen bekend dat bij het aantreden van de huidige regering men een lege schatkist heeft aangetroffen. Sterker nog aannemers en leveranciers hadden nog veel geld tegoed vd overheid. Bouterse kon niets anders dan de crises beheersbaar houden. Dit is precies de reden waarom de uitvoer van de verkiezingsprogramma achterloopt. Vene heeft een puinzooi van gemaakt.

    Jouw anti suriname retoriek maakt geen enkele indruk. Dit is alleen een bevesting dat jij naar de pijpen danst van de witmangs en dat Bouterse op de goede weg is. Peilingen wijzen uit dat de NDP ruim een voldoende krijgt onder haar electoraat.


    Maak melding
  10. Teip

    no spang,jij weet toch wat ik bedoel.

    Fadso

    is jou vertrouwen en geloof in het publieke media/nieuws dat gemanipuleert worden dan zo groot dat jij geen eigen mening hebt?


    Maak melding
  11. Parbo, het is algemeen bekend dat jouw partij die nu de regering is onze schatkist heeft leeggeroofd!!!! Bouterse heeft de crisis niet beheersbaar gehouden maar het volk!!! en god weet,,,, hoe achter kunnen jullie zijn? steeds zeg je tegen die anti-NDP’rs dat ze landverraders zijn of ja bij de meeste van jullie ‘redimusus’. wat is dat nou?!??!!? punt is, we houden niet van jullie partij!!! alsof dat Suriname is!!! Volgens mij wten jullie niet wie en wat Suriname is!!! En ik mag eerlijk zeggen we willen allemaal t beste voor het land hebben en met we bedoelen we de anti-ndp’rs!!!!


    Maak melding
  12. @RobG
    Zorgvuldigheid is gewenst. Ja helemaal mee eens.
    Ik zal mijn postings niet herhalen en ik ben ook maar een leek.
    Echter hoevaak is er niet gewaarschuwd tegen ongefundeerd optimisme.
    Hoort u Henk Ramlandal (niet de domste man) en Jim Hok nog verklaren dat de goudprijs zelfs onder $ 500 dollar mocht dalen en dan was er nog geen vuiltje aan de lucht.
    Dit soort uitspraken duidde op ongefundeerd optimisme van mensen die heel dicht bij de bron zitten en niet in de gaten hebben wat er gebeurt als Suriname met serieus geld in moet komen en de Goudprijzen gaan dalen.

    Uit publieke bronnen (IAMGold website maar ook uit de EISA rapportage van SURGOLD) kan afgeleid worden wat de productie kosten van Goud zijn in Suriname. Het produceren van 1 troy ounce kost tussen de $ 740 en $ 800.
    Je kunt de materieel lijst van Surgold terug vinden op haar website die is respectabel ofwel veel zal men niet kunnen beknibbelen op de productie prijs.
    Als dan de wereld verwacht dat de goudprijs nog eens sunstantieel gaat dalen slaat het gouden bergen verhaal snel om in een nachtmerrie.

    Als de Goudprijs blijft wat deze nu is wordt de bruto marge gehalveerd ten opzichte van 2 jaar gelden van $ 1.100/troy ounce naar $ 540/troy ounce.

    Wat blijft er dan over voor Suriname:
    Bruto resultaat $ 560/troy ounce

    Leges/Royaltues ongeveer $ 80/troy ounce
    Winst belasting 36% $ 150/troy ounce

    Winst na belasting $ 330/troy ounce

    Aandeel winst


    Maak melding
  13. @RObG
    2de deel

    Aandeel winst (25%) $ 80/troy ounce

    Ofwel ter dekking van de financierings lasten ontvangt suriname haar winstdeel 325.000 maal $ 80 ofwel $ 26.000.000
    Dat is veel te weinig om de leningen mee te financieren voor de aandelen en de eletriciteitsopwekking.
    Totaal voor newmont te lenen bijna $ 300.000.000 met een rente van meer dan 10% omdat de onderliggende deal niet meer optimaal is en de krediet waardigheid van Suriname verre van goed is.

    Je hoeft geen raket geleerde te zijn om dit door te hebben en te begrijpen waarom alles stil ligt.


    Maak melding
  14. Beste Parbo”Jouw anti suriname retoriek maakt geen enkele indruk. Dit is alleen een bevesting dat jij naar de pijpen danst van de witmangs en dat Bouterse op de goede weg is.

    Op de goede weg de afgrond in.

    Noem eens 1 geslaagd megaproject van je Paarse Meester??


    Maak melding
  15. @zomaar
    Neen, ik heb geen eigen mening! Alles wat de drugs-, wapencriminelen en moordenaars mij voorhouden is mij heilig en is ook mijn mening en dat neem ik ook klakkeloos over. Je hebt nu je doel berIJkt. Tevreden?????


    Maak melding
  16. Molenaar kom maar zelf in su kijken. Jouw negativisme wordt gegoten met een dikke laag anti bouterse saus. Kom eens met constructieve oplossingen alleen zo help je su verder. Dat Bouterse weg moet geloven we wel. Hij zit er nog steeds. In 2015 kan de bevolking weer spreken en dat zul je moeten respecteren.


    Maak melding
  17. Hier zijn twee artikelen die duidelijk maken hoe intimiderend deze ndp regering en iedereen die zich associeren met de ndp ,de boel blijft terroriseren. Ze achten zich oppermachtig die ndp corruptelingen!

    Wie is de korpschef? Ik heb helemaal geen boodschap aan hem’, zegt de directeur van de Nationale Loterij Suriname (NLS), Desire Hooghart, vandaag, donderdag 26 september 2013, in het Dagblad Suriname naar aanleiding van een brief die hij recent ontving van korpschef Humphrey Tjin Liep Shie.

    (Bron foto: Dagblad Suriname)

    De korpschef geeft in zijn brief aan, dat de NLS geen enkele inbreng heeft met betrekking tot het loterijgebeuren in Suriname. Ook staat aangegeven, dat zij geen bevoegdheid heeft om personen af te vaardigen naar de trekkingen. Dat zou in strijd zijn met de wet. Het schrijven haalt ook aan het bepalen van de plaats en de wijze van de trekkingen.

    Volgens Hooghart is de vergunning van Suribet gewijzigd en opnieuw uitgegeven op 13 mei 2013. Daarin wordt gerefereerd aan een resolutie die aangeeft dat de trekkingen van Skin Firi en Suribet Lotto bij de NLS moeten plaatsvinden. ‘De resolutie is opgemaakt door de president en heeft verschillende instanties gepasseerd’, zegt Hooghart. Hij vindt de rol van korpschef Humphrey Tjin Liep Shie binnen dit geheel zeer dubieus.

    ‘De Nationale Loterij Suriname heeft haar sporen verdiend in Suriname en is al tientallen jaren actief. Vanaf de jaren ‘80 werd zij gevraagd aanwezig te zijn bij de trekkingen die indertijd door de Centrale Bank van Suriname werden georganiseerd. De politie is niet berekend voor de taak en weet ook niet op welke wijze de trekkingen plaatsvinden.’

    De directeur memoreert dat de NLS ressorteert onder het ministerie van Financiën, terwijl de korpschef valt onder het ministerie van Justitie en Politie. ‘Iets is niet in de haak’, beweert hij.

    Hooghart meent dat de touwtrekkerij te wijten is aan een vete tussen de minister van Justitie en Politie en de ‘grote Hooghart’. De twist zou te maken hebben met de afdeling Bureau Familierechtelijke Zaken. ‘Dus, de korpschef wordt gewoon misbruikt door de Justitieminister.’
    September 26, 201

    ———————————————————-

    De petitie die deze week door ouder en directeur van het Kabinet van de President Eugene van der San aan de president werd aangeboden is vandaag, donderdag 26 september 2013, aanleiding voor het Dagblad Suriname om deze actie kritisch tegen het licht te houden. De krant benaderde onder andere het NDP-Assembleelid Amzad Abdoel voor een reactie en enkele docenten.

    Het is van de zotte, dat men niet goed zijn of haar best doet en dat een ouder vervolgens een petitie indient om ervoor te zorgen dat er toch een diploma behaald wordt. Vervolgens staat de petitie online. Het lijkt een beetje ondoordacht aangezien de naam en het, niet zo geweldige cijfer, van betreffende dochter voor de eeuwigheid op het internet zijn beland. De actie van de heer Van der San maakt dat zijn dochter bekend zal staan als het meisje dat niet op eigen kracht haar diploma kon behalen, aldus de krant.

    Is dit de toekomst van dit land? Is dit hoe toekomstige onderwijzeressen, artsen, bestuurders, verpleegsters, etc. aan hun diploma behoren te komen?! Waar is het vertrouwen gebleven in het beoordelend vermogen van betrokken instanties? En als dat vertrouwen er niet is, waarom is er dan op voorhand geen actie op ondernomen? Waarom is er geen petitie ingediend ten behoeve van alle kinderen die eventueel hetzelfde doorstaan?

    De berekening zoals die is gedaan door Van der San, klopt volgens het Dagblad Suriname niet. Het is algemeen bekend dat het afronden altijd gebeurt als de optelsom is gedaan, dus de gemiddelde waarde (het eindcijfer) wordt afgerond. In de voorgestelde berekening gaat het overduidelijk niet om het afrondingsprobleem aangezien men niet praat over de 3,8 die naar een 4 zou moeten gaan. Het betreft dus een lege redenering wat de indruk wekt dat een vader op een bepaalde positie zijn invloed denkt aan te wenden om zijn dochter te ‘helpen’.

    Volgens het NDP-parlementslid Amzad Abdoel handelt Van der San uit liefde voor zijn kind en heeft hij begrip voor de actie. ‘Maar, ik had het zelf niet gedaan. Ik wil hem ook het advies geven zich neer te leggen bij het rechterlijk besluit. Hij moet daar wel respect voor hebben. Het zendt een verkeerd signaal naar de samenleving als iemand een rechterlijk besluit zo naast zich neerlegt.’

    Op de vraag waarom hij niet hetzelfde had gedaan, antwoord hij: ‘Het effect op mijn kind. Mensen zullen anders tegen haar aankijken. Leraren zullen op school niet zo snel iets tegen haar zeggen, omdat papa het allemaal toch wel regelt. Daarnaast zijn het internationale standaarden die we hanteren en die we dus in acht moeten nemen. Hoe je de regels ook wil wijzigen, er zullen altijd grensgevallen zijn die voor discussie zullen zorgen.’

    Volgens een docent, die anoniem wenst te blijven, is Van der San niet consequent. ‘Als die 8,8 een 9 moet worden, waarom praat hij niet over die 3.8 die een 4 moet worden? Daarnaast kan die 8,8 niet afgerond worden want het is niet het eindcijfer. Hij zal wel aangevallen worden door veel mensen want het lijkt een beetje op machtsmisbruik.’

    Een andere docente, eveneens met de wens anoniem te blijven, had het volgende erover te zeggen: ‘Er lijkt ergens manipulatie in het spel te zijn als je naar de cijfers kijkt. Iemand kan niet een bepaald schoolcijfer hebben en dan op het betreffende examen niet eens de helft van het cijfer weten te behalen. Ze is ergens bevoordeeld, maar het examen laat nu duidelijk zien dat ze niet klaar is voor MULO. Ze moet gewoon het jaar overdoen of naar het LBO gaan. De heer Van der San had deze actie nooit ondernomen als het niet zijn dochter was geweest. Er zijn al zoveel kinderen die dit hebben doorstaan, waar was hij toen dan? Alleen omdat het nu zijn dochter betreft, wil hij nu het werk van de examencommissie overnemen als het ware. Het is een persoonlijk probleem. Ik geef hem hierbij het advies het kind dan maar privéles te geven zodat hij thuis de boel kan manipuleren, want wat hij nu doet, is geen goed beeld voor onze samenleving en andere kinderen.’

    Het is afwachten wat de president, bij wie de petitie is ingediend, zal doen. ‘Laten we hopen dat hij zijn hart nog steeds voelt kloppen op de juiste plek en denkt aan de toekomst van het land dat hij zo zegt lief te hebben en de petitie opzij schuift en de vader opdracht geeft zijn dochter bijlessen te laten nemen, om zich vervolgens te gaan richten op de echte problemen in het land.’


    Maak melding
  18. Omdat VS samen met N.L momenteel deze Pres. D.D.B/Regering saboteren moeten geen enkele belangrijke zaken goedgekeurd worden, maar gewoon uitstellen tot nader order.
    Pas wanneer deze 2(twee) landen hun fouten ingezien hebben en herstellen dan pas zal er akkoord getekend worden.
    Dus hoe langer ze saboteren des te langer ze moeten wachten op antwoorden/beslissingen vanuit de SU Regering.
    Opmerking: NL had vanaf 2010 zijn fout gemaakt,terwijl VS momenteel door misleiding van NL nu ook fouten begin te maken.


    Maak melding
  19. fadso

    ik kan merken dat jij er niks vanaf weet.

    als jij blindelings aan neemt wat jou verteld wordt moet jij het niet vreemd vinden als jij het spoor kwijt ben.

    en klakeloos iets aannemen”dat zeg jij,.
    jij kent de regering van su niet,waarom zulke uitingen naar de president van su,die jou niks misdaan heeft.
    in het su zeggen wij;deng sribie ju,deng puru na faja fu ju kolampoe,deng meki ju denki fa deng wani”na dati ju lobi so nooo.


    Maak melding
  20. Hij heeft mij misschien niets gedaan maar wel mijn landgenoten vermoord en zit nu ook nog te graaien van mijn belastinggelden. Bovendien brengt hij Suriname te schande in de wereld.


    Maak melding
  21. Er is toch maar een parlement in Suriname, en dat moet er nog onderling overeenstemming bereikt worden. Het is gewoon unaniem ja of nee in het belang van het land, dit riekt naar persoonlijke of partij belangen. Onvoorstelbaar!


    Maak melding
  22. @ Rob G en anderen stellen:

    “Zorgvuldigheid boven alles”

    GEEN zorgvuldigheid bij betraffing KILLE MOORDENAARS van 8 dec MOORDEN
    GEEN zorgvuldigheid bij bestraffing HORROR-MOORDENAARS dorpelingen MOIWANA
    GEEN zorgvuldigheid bij UITVOERING buitenlandse strafvonnissen voor Intern drugshandel
    GEEN zorgvuldigheid tav De Grondwet bij oprichting CTUpriveleger
    GEEN zorgvuldigheid bij invoering Amnestiewet-Bouta, in tegendeel vertrapping Grondwet met een gewone LAGERE WET
    Geen zorgvuldigheid bij toewijzen concessies van HONDERDDUIZENDEN HECTAREN aan individuele politieke vrienden, terwijl deze rijkdommen toebehoren aan ALLE SURINAMERS !

    Zorgvuldigheid ? NEEN, manipulatie en dieverij !!


    Maak melding
  23. @Marco
    Ja er is een parlement in Suriname alleen is het meer en deel van de parlementariërs niet onafhankelijk ze zijn afhankelijk van hun leiders die hun een heel goed betaald baantje bezorgd hebben, als zij ten minste doen wat hun leider/baas wil.
    Het voorgaande komt door het rare systeem dat veel parlementariërs hun oude baan (veelal ambtenaar) aan kunnen houden, zonder daar echt te verschijnen. Ze krijgen dus dubbel betaald en na krijgen na hun carriere ook nog ruime ondersteuning.
    Als je niet doet wat je voorman wil heb je een probleem en raak je een fors deel van je inkomen kwijt. zo simpel is het.
    Luister naar parlementariërs als Panka, Misiekaba, Bee etc. en weet dat deze mensen nooit een eigen of doordacht standpunt in zullen KUNNEN nemen.

    Het rampzalige van het parlement is dat types als Somohardjo en Brunswijk eigen belangen primair stellen en naar eigen believen wel of geen quorum geven. Hierdoor gijzelen zij het politieke en bestuurlijke proces van de vorige en de huidige regering.

    Nu het goede wat hier uit voorkomt.
    De deal met Surgold /Newmont komt hierdoor niet rond waardoor deze voor Suriname slechte overeenkomst (verlies op elektriciteit en verlies op financiering van het aandeel maar ook zegenschap en arbitrage in Londen) deze regeringsperiode niet meer rond zal komen.


    Maak melding
  24. @Parbo zegt :

    “Molenaar het is algemeen bekend dat bij het aantreden van de huidige regering men een lege schatkist heeft aangetroffen”

    Wanneer je een lege schatkist heb aangetroffen na Vene, dan dien je te bezuinigen voordat je nieuew uitgaven doet.

    Echter deze regeerploeg is CONSTANT bezig de structurele maand/jaarlasten van Su drastisch te VERMEERDEREN/TE VERHOGEN !!

    Wie is nou gek, wie opent, ondanks het feit dat er geen geld is, tig nutteloze ambassades in het buitenland, wie maakt vele kosten voor nutteloze reizen, wie verkoopt ons goud (of was dit toch door Vene achtergelaten ?) en wie maakt onze dollar/euro-deviezen op, om onnodige onproductieve flutuitgaven te dekken ? Vene zeker.

    FEIT is dat VENE ruim 850 miljoen aan monetaire reserves heeft overgedragen aan deze regeerploeg !!


    Maak melding
  25. Ai liever dat Boutje nu snel een besluit neemt, voordat Pappa chekre chekre ( somo) aan de macht komt. Boutje ik weet dat die 20% steekpenning niet genoeg voor je zijn, maar gun Lonny ook wat


    Maak melding
  26. @Parbo
    U hoeft mij niet te geloven echter de centrale bank van Suriname heeft in meerdere Publicaties duidelijk gemaakt dat de regering Venetiaan geen lege schatkist heeft achter gelaten.
    Bij overdracht van Venetiaan naar Bouters was er een positief saldo van SRD 196.000.000 volgens de CBvS.
    De Goud en Olie inkomsten zijn nadien na record hoogten gestegen waardoor deze regering minimaal SRD 500.000.000/ jaar meer inkomsten genoot zonder daar zelf enig beleid voor te hoeven maken.
    Desalniet te min rapporteert de CBvS nu dat de regering bij haar een negatief saldo heeft van SRD 486.000.000.

    Meer inkomsten, groeiende inkomsten en nu toch zwaar negatief staan geeft precies het tegenovergestelde aan van wat u beweert beste Parbo.
    Om u inzicht nog verder te verdiepen raad ik u aan de ontwikkeling van de staatschuld en de rente lasten te bestuderen. In 3 jaar DDB is zijn de rentelasten met 50% gestegen terwijl ze onder Venetiaan af namen.

    Dit is niet negatief, dit is niet bepaald door een fronter of een redimussu. Deze getallen worden bepaald onder leiding van de minister van financieen van deze regering en de Governer (schoonzoon van de President) van de Centrale Bank van Suriname.
    Ik trek ze niet uit hun verband u kunt ze gewoon vinden bij de bron en dat is de actuele regering en de instituten van de staat.

    De cijfers die deze instituten presenteren geven ook aan dat onder Venetiaan er een heel stevige groei in Bruto Nationaal Product was. Van $ 1.300.000.000 (2000) naar $ 4.700.000.000.
    Als u de indicatoren van nu volgt zal eind 2013 blijken dat er onder DDB geen groei of nagenoeg geen groei meer is.
    Niet min feiten maar die van de Governer van de Centrale Bank van Suriname


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES