maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentHoe duur was de suiker "grootse en prachtige film"

Hoe duur was de suiker “grootse en prachtige film” [VIDEO]

-

Does Travel - naar Suriname

“Ik had nooit gedacht dat mijn boek(‘Hoe duur was de suiker’ red.) zo lang, zo geweldig verkocht zou worden. Het is al 26 jaar lang het meest verkochte boek in Suriname en ik had zeker niet verwacht dat er een film van gemaakt zou worden”. Aldus Cynthia McLeod gisteren tegen Waterkant.TV, op de rode loper net voor de première van de film ‘Hoe duur was de suiker‘.

De in Suriname wonende McLeod, die speciaal voor deze film in Nederland is, was een van de gasten bij de opening van het Nederlands Filmfestival in Utrecht, waar ‘Hoe duur was de suiker’ de openingsfilm was. De schrijfster noemt deze een grootse en prachtige film. Ze is deze week nog op diverse plekken te gast waaronder in de TV show van Jorgen Raymann, in het onderdeel ‘De Identiteit van Nederland'(zondag 29 september 2013, 23.10 uur, op Nederland 1).

‘Hoe duur was de suiker’ draait vanaf vandaag in de reguliere bioscopen over het gehele land. Het is de bedoeling dat de film ergens in december ook in Suriname in première gaat. Kijk voor meer informatie over de film op www.hoeduurwasdesuikerdefilm.nl.

Bekijk hier het webTV verslag van Waterkant.TV:

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

29 REACTIES
 1. Het positieve aan deze film is, dat er een tipje van de sluier wordt gelicht. De sluier van 300 jaar onmenselijk leed.
  Voor de rest is het een softe film die de ware gruwelen angstvallig versluiert. Die zijn waarschijnlijk ook niet te verfilmen.
  Maar er is tenminste een lief en klein beginnetje van een stuk mensontererende geschiedenis die eigenlijk niemand wil weten maar toch hóórt te weten!
  Je Geschiedenis is je basis. Het zou nooit zo mogen zijn dat je er met afschuw naar moet kijken! Helaas is het in dit geval wel zo.
  Dus zegt NL: “wij willen een trots volk zijn, dus schrappen we de kwade dingen uit onze geschiedenis weg en kijken nooit meer terug, dan gaat het vanzelf over.” Zo werkt het dus niet.

  Met dank aan Cynthia, ook al ben ik het niet eens met sommige uitspraken van haar en ook al vind ik haar film te soft, ze heeft een begin gemaakt met het opengooien van een stuk onbekende geschiedenis van NL, door het schrijven van deze roman.


  Maak melding
 2. @ Tamara

  Hangt er vanaf met welke bril je deze film bekijkt. Er is inderdaad 300 jaar slavernij geweest en er zijn ook verschrikkelijke dingen gebeurd in deze periode.

  Maar waar minder aandacht aan wordt besteed is de oorzaak van dit menselijke leed en die ligt in Afrika, waar stammen elkaar op leven en dood bestreden en de winnaar als trofee hele stammen als slaven meevoerden naar de kust om ze te verkopen aan de blanken. Er was in deze 300 jaar slavernij een levendige mensenhandel tussen 2 partijen: de ene partij waren de blanke plantage eigenaren en de andere partij waren de zwarte landlords in Afrika. Waren deze landlords 300 jaar niet te stoppen met hun onmenselijke slavenhandel? Wie heeft meer schuld aan deze hele tragedie: de blanken of de zwarte landlords ?

  In Suriname bijvoorbeeld was in de eerste periode van de slavernij nog geen sprake van onmenselijke toestanden, waarbij weggelopen slaven na het pakken door ophanging of verminking voorbeeld werden gesteld voor anderen .

  Nadat de Marrons steeds meer de plantages plunderden voor voedsel en vrouwen pasten de kolonisten steeds zwaardere straffen toe. Maar een deel van de slaven hadden een heel goed leven, de stadsslaven bijvoorbeeld werkten in de huishouding en werden ook gestimuleerd om te studeren. Ook werden ze naar Europa gestuurd om verder te studeren op kosten van de plantage eigenaren. Er zijn ook veel kinderen geboren uit affaires tussen blanke meesters en zwarte slavinnen. De kinderen werden ook erkend door de blanke meesters, iets wat tot nu toe achterhaald kan worden in de archieven.

  Om kort te zijn: Hoe duur was de suiker?

  Het is welke prijs je voor wilt geven en hoe hard je die suiker nodig hebt.

  Net zoals in een oorlog heb je winnaars en verliezers en onschuldige slachtoffers.

  De keerzijde van de medaille is dat veel Creolen, mix van blanke meesters en zwarte slavinnen, na afschaffing van de slavernij in 1963 opeens heel voorname en vermogende personen werden. Hele families zijn nog steeds eigenaren van bekende plantages.

  Zouden de Creolen in Afrika het nu beter hebben gehad?

  Ik betwijfel dat.


  Maak melding
 3. @tamara
  volledig mee eens….geldt ook voor de dec moorden!!
  Het is ook een stuk geschiedenis die men nooit dient te vergeten…echter zijn er helaas ook schaamteloze honden die de moordenaar liefhebben die persoonlijk debet aan de moorden is geweest en toch de feiten blijven ontkennen…


  Maak melding
 4. Sjeesjes, wanneer gaan sommigen dan de TRAGISCHE geschiedenis van Suriname veroorzaakt door bouta,leren kennen dan?
  Ook 300 jaren later misschien?!!Dus in 2313?!!!


  Maak melding
 5. @Michael,

  Je moet wel heel ziek in je hoofd zijn om een misdaad tegen de mensheid goed te praten door jezelf af te vragen of de Creolen het beter gehad zouden hebben in Afrika.

  Hoe ziek kan je zijn? Kan jij me misschien vertellen met welk doel de witte mensen naar Afrika gingen? Wat was hun plan? Kan je me misschien ook vertellen of de slaven blij waren toen ze op de boot weren gezet? Dat ze zoiets hadden van; heerlijk, lekker weg uit Afrika we zullen het vast beter hebben nu ook al zullen er sommige van ons vermoord, verkracht, niet betaald worden voor het werk dat we doen, we niet als mens worden beschouwd zullen, zullen we het toch beter hebben dan in Afrika.

  Ik ben benieuwd naar jou antwoord. A.U.B. geen zieke antwoord!

  Groet,

  Mik


  Maak melding
 6. @Michael,
  Inderdaad bekijk ik dit (grootste) deel van de Surinaamse geschiedenis door een totaal andere bril dan de jouwe.
  Ik denk dat jouw bril roze is. Hou het zo, dan slaap je goed, net als de gemiddelde Nederlander.

  Met je verstand kan je er niet bij dus zoek je alle mogelijke manieren ter verzachting van wat er werkelijk gebeurd is, om het conflict tussen verstand en gevoel te vermijden.
  Velen ontwijken dit conflict omdat het menigeen tot wanhoop heeft gedreven.

  Ik zal inhoudelijk niet in gaan op wat je verder schrijft over jouw ideeën over het leven van de Marrons. Daarvoor liggen onze principes te ver uit elkaar.
  Toch wil ik je iets meegeven aan de hand van een voorbeeld:

  Ik zit in nood en kan niet voor mijn 2 kinderen zorgen. Ik geef (“verkoop”) ze aan jou.
  Jij kunt er 2 dingen mee doen: je kunt voor de kinderen zorgen en ze in liefde grootbrengen. Maar je kunt ze ook als slaafjes gebruiken en mishandelen tot ze dood gaan. De keuze is aan JOU wat je met ze doet! Jij bepaalt! Jij hebt de macht over ze. Ik ben niet meer in tel.

  Wat doe je Michael?
  Zorg je goed voor mijn kinderen zodat ze dankbaar terug kunnen kijken en warme herinneringen hebben aan jou of zullen ze nooit meer terug kunnen kijken omdat ze zijn bezweken onder jouw martelingen?


  Maak melding
 7. @Michael,

  de oorzaak ligt in Africa?

  Stel, de mannen in het Verre Oosten, of moslims die het bed delen met kinderen.
  Moet dan nu ook een blanke man het bed delen met deze kinderen omdat die volkeren dat ook doen?

  En hoe zit het dan ook met het superioriteitsgevoel van het blanke ras?


  Maak melding
 8. Ray en Roy, jullie zijn ongeduldig!
  IEDEREEN kent de tragische geschiedenis van de decembermoorden!
  Echter, hoe groter de misdaad hoe langer de duur van de vervolging en berechting!
  Voor de berechting van de decembermoorden gaan we echt niet 300 jaar wachten omdat het van geen vergelijk is met de grootste misdaad aller tijden.
  Wacht niet op een door de rechter uitgesproken vonnis maar heb oog voor de berechting “on daily basis” van onze pres and son. De Kosmos spreekt ook recht!


  Maak melding
 9. @Micheal,

  Wat een bulshit kraam jij uit zeg!!! Je probeert intelligent te zijn maar je slaat de plank volledig mist.Ik zal niet dieper in je betoog gaan want anders ben ik bang dat we afdwalen van de topic. De essentie is heel simpel en daar is iedereen zicht van bewust.Waar het omgaat is dat je de evangelie niet kan prediken met de bijbel in je ene hamd en een zwaard in je andere hand. Slavernij is fout!!!! zowel nu ( Qatar, Africa, india etc.)als in het verleden ( suriname, amerika, caribbean etc.). En de reden dat er nog steeds steeds slavernij is komt doordat geen ene westerse land zijn vinger wil branden aan het bestrijden van slavernij omdat ze weten dat zij ook bloed aan hun vingers hebben. Met deze film is er een nieuwe stap gezet met de bewustwording van de nieuwe jeugd. Ik ben van de ene kant blij dat deze film een softere benadering kiest om de dialoog weer eens een kans te geven zonder dat er gezocht wordt naar schuldigen. Want een ding moeten we ons goed realisreen en dat is dat slavernij voorgoed verbannen moet worden uit deze wereld.Dus laten we beginnen met de lessen uit het verleden opnieuw te leren zoals dat zo mooi heet tog.


  Maak melding
 10. @Tamara

  Hallo, ieder kent de geschiedenis van de tragische overname van Suriname door bouta sinds 1980.Ieder weet wat een TRAGISCHE ramp 8 dec 1982 betekent voor Suriname maar dan heb je weer anderen die het niet willen erkennen en om deze daden liever begraven te zien gebruiken zij het slaven verleden als COVER UP!!
  Degenen die tiujdens het slaven verleden gestraft moisten worden zijn er niet mee,ook degenen die smartegeld moesten ontvangen zijn er niet meer!!!De nazaten maken geen enkel recht op Smarte geld!!Zij verdienen het niet ,zij werden niet als slaven geboren maar als VRIJ mens. For the love of God,
  LAAT DE ZIELEN VAN JULLIE VOOROUDERS MET RUST!!!!
  ZIJ HEBBEN DIE RUST VERDIEND!!!


  Maak melding
 11. Beste @Ray,
  Ik doe echt mijn best om het verband te zien tussen hen die de slavernij als cover up gebruiken voor de 8 dec. moorden.
  Ik zie het verband niet tussen die twee (8-12 en de slavernij) en ook niet hoe men de slavernij als cover up gebruikt.
  De kronkel in de bocht is voor mij te groot.


  Maak melding
 12. @Ray:”Wij werken voor ons toekomst en dat van onze kinderen!!”
  Met “wij” bedoelt Ray, de groep waartoe hij behoort, denk ik, gezien de context waar deze uitspraak van afkomstig is

  Dat is mooi Ray, nog mooier zou het zijn als “jullie” ook eens een beginnetje zouden maken met het werken aan de EENWORDING van onze natie.
  Werken voor je toekomst en dat van jouw kinderen is werken voor jezelf! Daar word JIJ ALLEEN beter van!


  Maak melding
 13. Kijk naar het aantal plusjes die Ray krijgt en je hebt een heel goede inschatting van het niveau van WKN. Doet niet onder voor het NDP gespuis!
  En die arme Ray maar denken dat hij wetenschapper is.
  Let op wie hem zo straks te hulp schiet!


  Maak melding
 14. `N artikel in dagblad Trouw dat na zoveel jaren nog steeds actueel is: Duitse krant: Nederland moet excuses aanbieden voor slavenhandel

  Nederlanders waren twee eeuwen geleden de wreedste slavenhouders en zouden eindelijk eens hun verontschuldigingen aan de nakomelingen van de slaven in Suriname moeten aanbieden. Alleen dan zal de relatie met de voormalige kolonie beter kunnen worden. Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung.

  Zelf hebben de Nederlanders een ijzeren geheugen voor de misdaden die hen zijn aangedaan, schrijft de Duitse krant. De Tweede Wereldoorlog en de moord op de joden wordt door de Nederlanders nog jaarlijks herdacht en de Japanse wreedheden tijdens de oorlog zijn evenmin vergeten. Die oorlog duurde echter maar vijf jaar, de slavenhandel driehonderd jaar.

  Alle reden dus om de slaven te herdenken (met een monument, die is er nu!) en eigenlijk ook een museum en met herstelbetalingen. Er moet een einde komen aan het wegstoppen van dit deel van de geschiedenis, staat in de Duitse krant. Ook de Amerikaanse president Clinton verontschuldigde zich immers al voor het aandeel van zijn land in de mensenhandel, tijdens zijn reis door Afrika.

  Volgens de Duitse krant voelden onze voorouders zich, door de calvinistische predestinatie gedachte, nauwelijks schuldig over de winstgevende slavenhandel: zwarten waren nou eenmaal voorbestemd om slaaf te zijn.

  Volgens de Duitse krant was Nederland ook de wreedste slavenhouder. De eigenaar beschikte over ieders lijf en leden en eiste ook seksuele diensten. Onwillige slaven werden in tonnen verdronken, door paarden verscheurd, levend in kisten genageld, met vleeshaken in de borst opgehangen of boven kleine vuurtjes verbrand.

  De slechte relatie tussen Nederlanders en Surinamers komt doordat er nooit een verontschuldiging voor deze daden is gegeven en excuses nog steeds in de lucht hangen. Nederland moet eindelijk haar verantwoordelijk nemen, vindt de Süddeutsche.

  Volledig artikel:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2652992/1998/07/23/Duitse-krant-Nederland-moet-excuses-aanbieden-voor-slavenhandel.dhtml

  En `n artikel waarom Nederlanders geen excuses maken!

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3436661/2013/05/05/Duitse-excuuscultuur-is-de-Nederlander-vreemd.dhtml

  Zielig hoor om te lezen dat vele ouderen op dit forum nog steeds gebrainwasht zijn door de “blanke” man! Jullie zijn niet meer te redden! En nee ik ben geen aanhanger/aanhangster of geobsedeerd door “Baas.B”.

  Voor de slavernij ontkenners/racisten op dit forum, vergeet niet de minnetjes in te drukken, hahahaha….


  Maak melding
 15. @ Michael

  Met landlords hebben wij totaal niets te maken. Het lot van de ” afrikanen ” lag in handen van ” blanken “, want zij hielden ons gevangen als laatste. Keuzes maken kan soms moeilijk zijn, maar de blanken van destijds hebben unaniem gekozen voor slavernij en wat allemaal niet….punt. Niet meteen Afrika erbij gaan halen om het bloed van ” blanke handen ” af te wassen. Niet doen. Afrikanen waren misschien medeplichtig maar niet verantwoordelijk voor alle gruweldaden die plaats hadden gevonden in o.a. Suriname. Hoe kom je trouwens erbij dat slavernij werd afgeschaft in 1963? Was het niet 1863? Waarom vind je vandaag de dag nog niets over de geschiedenis van Suriname op school, maar in september 2009 werd in Manhattan 400 jaar v.o.c. gevierd waar de hele slaven geschiedenis tussen zit. Hoe kan dat! Weetje, het maakt mij allemaal niets meer uit, maar een ding nog wel, ik laat me niet brainwashen door mensen die de hele Surinaamse geschiedenis willen ” sugarcoaten “. Echt niet. Verder wil ik benadrukken dat deze film nog altijd beter is dan ” alleen maar nette mensen “. Wat een domme film en een belediging voor velen anderen met name de Surinaamse creoolse vrouw. Ik hoop dat de joden dit ook hebben gezien in Israel, want de schrijver van het verhaal ” Robert Vuijsje ” is een Jood. Vast niet, want ze hebben een hekel aan ” Goyim ” en die nengre die hem ooit in de steek liet helemaal.

  You go my black brother! They crucified Jesus, we crucified them !


  Maak melding
 16. Zie verborgen posting van Tamara, 26 september 20.15 u

  Niet alleen mijn kinderen maar ook mijn posting is bezweken onder de “martelingen” van Michael.
  Maar Michael had al kleur bekend! Dus geen wonder….
  Michael, heb jij soms toegang tot de plusssen en minnen van WKN?
  En noem jij jezelf soms “de Creool”?
  Ik weet bijna zeker van wel, het ligt er dik op!
  🙂 🙂 🙂


  Maak melding
 17. Door de verfilming van SU/Holl geschiedenis is thans hetgesprek van de dag.Verkoop van het boek en film brengt de kas aan het rinkelen.Sommigen bij het zien van de scene’s moet een traantje pinken.Ben benieuwd of er vervolg van deze episode.Ik hoop niet dat er oude wonden opnieuw opgerakeld.Want de slavernij is zeer gevoelig voor de nakomelingen.


  Maak melding
 18. De kassa rinkelt voor al die mensen die het slavernij verleden uit de diepvries halen om er geld mee te verdienen.
  Ik roep wel de echte zwart bewuste mensen op om in de pen te klimmen .laat je slavernij verleden niet over aan mensen die er helemaal geen affiniteit mee hebben.
  Ik hoef het leed dat mijn voorouders is aangedaan anno 2013 niet te gaan beleven in een film.
  Er staat genoeg in de boeken, en aan mijn voor stellings vermogen ontbreekt niks


  Maak melding
 19. @ Ascha

  Geweldig dat je je verschuilt achter een artikel in een Duitse krant.

  De Duitsers zijn de laatsten in de wereld die zich moeten uitspreken over het leed wat anderen is berokkend. De uitroeiing van de Joden, de Holocaust, is de ergste misdaad tegen de menselijkheid in de moderne geschiedenis. Het heeft amper 5 jaar geduurd, maar de sporen van die gebeurtenis zullen voor eeuwig als herinnering blijven.

  De Holocaust was, in tegenstelling tot de slavernij, gebaseerd op rassenhaat en rassendiscriminatie. De wereld ziet er na de 2e wereldoorlog ook geheel anders uit dan tijdens de slavernij. De aanleiding van beide gebeurtenissen is ook anders. Toen de Joden massaal werden vervoerd naar gaskamers en met uitroeiing werden bedreigd, stonden Europa en Amerika op om aan dit menselijke leed een einde te maken.

  Waar bleven de landen van Afrika gedurende de 300 jaar slavernij. Ze bleven maar doorgaan met het onderdrukken en verkopen van hun eigen onderdanen aan kooplieden voor hun eigen gewin. Dit is ook de kern van het verschil tussen deze 2 mensonterende gebeurtenissen in de moderne geschiedenis.

  Jij moet je maar druk gaan maken over de slavernij in India, waar het kastenstelsel met instemming van de Indiase regering nog steeds bestaat. Dit is de moderne slavernij, waar honderden miljoenen mensen rechteloos in mensonterende toestanden moeten leven en zonder enig vooruitzicht op verbetering van hun leefomstandigheden.

  De TJAMAARS zijn de moderne slaven van deze tijd. Dit duurt al eeuwen en zal nog lange tijd, zo niet voor altijd, blijven bestaan. Ga je daar druk over maken en desnoods dagelijks protesteren bij de Indiase Ambassade !


  Maak melding
 20. Alsof de Nederlander zit te wachten op een standje van de Duitsers……

  Het volk/land dat verantwoordelijk is voor tientallen miljoen doden….

  Get real.


  Maak melding
 21. De film ‘Hoe Duur Was De Suiker’ heeft racistische elementen. Slavernij, zwarte vrouwen en blote borsten lijken misschien een natuurlijke combinatie, maar als blanke vrouwen met ontblote borsten zouden rondlopen dan hadden we een andere film gehad.

  Het argument van de regisseur dat het in de slaventijd ook zo was, gaat niet op. Want het verschil zit hem in feit, dat als blanke vrouwen met blote borsten zouden rondlopen het niet als gepast zou worden ervaren voor zo’n soort film. Voor zwarte vrouwen gaat die regel niet op want ze worden klaarblijkelijk niet als gelijk worden gezien. Historisch drama of niet het is een film van 2013. Een halfnaakte vrouw is een halfnaakte vrouw, of ze nu blank, zwart of geel is. Er daar schuilt het onderliggende racisme in.

  De slavernij was geen pretje en daar passen geen scenes is van een halfnaakte zwarte vrouw die in bed ligt met haar blanke eigenares. Het is duidelijk wie hier in charge als aankomt op de beeldvorming van de gekleurde mensen. Wat dat betreft verandert er niet veel in Nederland.

  @Ray, hou alsjeblieft op met “Wij Hindustanen” en wij werken zo hard en kijken niet naar het verleden. Je hebt helemaal gelijk als het aankomt op geld verdienen winnen het Hindustanen het van zwarte mensen.

  Maar zoals gewoonlijk maak je weer een belangrijke fout. Je bent niet op een hoop gegooid met apen of andere diersoorten, jij werd niet behandeld als dom vee dat alleen geschikt is voor slavenarbeid en jij werd niet gezien (en behandeld) als het domste mens op deze aardbodem. Als je dat niet weet, loop eens langs een multimediashop dan je kun je alle boeken, films en plaatjes bekijken waar mensen zoals ik in voorkomen. Je kunt je niet jezelf niet vergelijken met zwarte mensen.

  En dat zegt dat hoe on-Surinaams je bent. Je bent in Suriname komen wonen en je gaat volledig voorbij aan de geschiedenis waarop Suriname is gebouwd. Dat is hetzelfde als die radicale moslim die de sjaria willen invoeren in Europe. Gewoon uitgaan van je eigen cultuur en geschiedenis en dat is als norm nemen voor anderen. Maar zo werkt het niet Ray!

  Maar een ding staat wel vast, ondanks het feit dat Hindustanen zich geweldig voelen blijken ze zowel in hun eigen land als in de andere landen waar ze wonen geen welvaart te kunnen creëren in die maatschappijen. India is een puinhoop, Trinidad en Barbados zijn ook niet top of the bill en Guyana is al helemaal een ramp. Het is maar goed dat er blaka sma rondlopen anders worden die wilde busjes ekte Indiase wilde busje. Moet je niet willen!

  Kortom, of je nou aanwezig bent in Suriname of niet, voor de welvaart van Suriname maakt het helemaal niets uit. Dus ga lekker terug naar India en hou je vrouwtje stevig vast En zorg ervoor dat je niet onder het puin beland met nog 300 honderd mensen die werkte voor 10 cent per dag op 1 vierkante meter.

  Ik hoop dat ik je ooit als een echte Surinamer mag verwelkomen, maar nu ben je nog steeds een allochtoon, zowel in Nederlands als in Suriname.

  For the record, dat er harder gewerkt moet worden door bepaalde groepen in de zwarte gemeenschap staat als een paal boven water.


  Maak melding
 22. Hoe duur de suiker 300 tot 150 jaar terug was in niet interessant !

  Dit is wat actueel is en nu klaar me deze discussie. Het heden is waar wij nu in leven !

  Analisten verwachten daling suikerprijs

  De suikerprijs blijft dit jaar onder druk staan. De suikerproductie valt mee in Brazilië en India, de twee grootste producenten ter wereld. En China gaat minder importeren omdat het land dit seizoen zelf veel suiker produceert.

  Dat verwachten diverse analisten die nieuwssite Agrimoney heeft ondervraagd over de suikerprijs. Ook in 2012 daalde de suikerprijs. Op de termijnmarkt in Londen daalde de prijs over het hele jaar met 13 procent, in New York zelfs met 18 procent. De belangrijkste oorzaak is dat de productie voor het derde achtereenvolgende seizoen groter is dan het verbruik.

  De Britse zakenbank Barclays verwacht dit seizoen een overschot van 5,1 miljoen ton suiker. Brazilië produceert meer suiker dan verwacht, na een moeizame regenachtige start van het crushing-seizoen. En Rusland en China kopen veel minder op de wereldmarkt door een goede nationale productie. Barclays stelt dat een verdere daling van de suikerprijs alleen wordt voorkomen als de brandstofprijzen in Brazilië stijgen. Dan wordt daar meer suiker verwerkt tot ethanol.

  De Duitse Commerzbank wijst ook op de forse groei van de Braziliaanse productie. Die zet door in het volgende seizoen 2013/2014. De speculanten op de termijnmarkten lopen al vooruit op de hoge productie. Volgens Commerzbank is het aantal netto long-posities op de suikertermijnmarkt in New York, waarbij speculanten rekenen op prijsstijgingen, gedaald naar het laagste niveau sinds december 2007. De Commerzbank zegt dat de suikerprijs in 2013 niet veel meer zal dalen. Zeker niet als Brazilië de bijmengverplichting met ethanol weer verhoogd naar 25 procent. Die werd in oktober 2011 verlaagd naar 20 procent.

  De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley verwacht een daling van de suikerprijs. Ook deze bank ziet de prijsdaling alleen gestopt als in Brazilië meer suiker wordt gebruikt voor ethanol. Het wereldwijde suikerverbruik stijgt jaarlijks met 2 procent. Maar de productie gaat voor het derde achtereenvolgende seizoen sneller omhoog.
  De Rabobank verwacht een prijsdaling van 5 procent. Het overschot bedraagt 6,6 miljoen ton. De verhouding tussen verbruik en eindvoorraad stijgt naar het gemiddelde van de laatste 10 jaar. De gemiddelde suikerprijs in 2013 zakt naar het niveau van 2009.

  De Franse zakenbank Société Generale verwacht dit seizoen een suikeroverschot van 5,8 miljoen ton. Maar het overschot daalt de komende jaren. Voor de langere termijn verwacht de bank dat er weer een tekort aan suiker ontstaat. Dan gaat de suikerprijs weer omhoog.


  Maak melding
 23. Vandaag naar de film geweest. Na negatieve recentie (2 sterren de telegraaf), heb ik toch genoten. Wat ik mij wel afvroeg is, waar de film is opgenomen en veel van de acteurs spraken een raar soort sranan tongo, maar al met al een leuke film. Het boek kan ik mij niet goed herrinneren, kwam er moeilijk doorheen (veel personages). Zal toch weer proberen, nu ik de film heb gezien.


  Maak melding
 24. Dat bedoel ik nou met het bewustwoordingsproces.
  Normaal wordt er veel mediaandacht besteed aan de schrijver van het verhaal. Wat merken wij:er wordt elke dag in de media meer aandacht besteed aan de filmmaker dan aan C. Mc Leod. De revo van mij was er bedoelt om suri’s het bewustwoordingsproces te laten opnemen in hun kalebas.
  Wij suri’s zullen pas overwinnen als we ophouden elkaar te verraden. Ik Baas B heb net mijn begrotingsrede gehouden en wij vervolgen onze wegen in Suriname. Want die hebben wij aangelegd en wij zullen nog meer wegen aanleggen.


  Maak melding
 25. De film mag dan in de ogen van een aantal hier een te sote weergave zijn van wat er zich toen in werkelijkheid heeft afgespeeld, maar het effect is wel dat er nu waarschijnlijkheid wel meer belangstelling voor is, een niet helemaal juiste vergelijking misschien, maar eind jaren zestig vertolkte een Nederlandse popgroep nl. Exeption op hun manier de 5e symphonie van Beethoven tot gruwen van veel klassieke muziekliefhebbers, maar het effect was wel dat de belangstelling voor en verkoop van de originele juiste uitvoering met sprongen omhoog ging.
  Wellicht zal dat ook het gevolg van deze film zijn, dat er mensen zijn die nu willen weten wat er toen voor gruwelijkheden zijn gebeurd


  Maak melding
 26. Je moet oppassen voor vals sentiment in deze. Ieder land heeft zijn historie van oorlogen en genocides die het heeft moeten ondergaan. (Of heeft veroorzaakt, niet minder erg voor de nazaten) We kunnen alleen maar iets nuttigs verrichten in het heden voor de levenden, en de doden kunnen we herinneren als we tijd over hebben. Maar het moet geen business/industrie worden.


  Maak melding
 27. de serie nu op TV ,maar wat ging het te keer , verkrachting ,geweld waar maakte de plantage bazen etc zich wel niet schuldig aan , de Holocaust uit een andere periode .


  Maak melding
 28. Ik heb het boek gelezen en de film gezien. Het boek vond ik beter. De film is ook goed maar het is moeilijk om in 2 uur alle nuances aan te geven die in het boek voorkomen. 4 uit vijf trotse sterren!

  Cynthia McLeod is “a treasure of Suriname”. Ik ben blij dat zij de nuances van de slavernij aan het licht heeft gebracht, want dat was de werkelijkheid.

  Alhoewel slavernij in het totaal afschuwelijk was, waren er toch menselijke kwaliteiten die af en toe naar boven kwamen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES