Minister van Financiën: ‘Alles onder controle’

28

PARAMARIBO, 29 aug – De monetaire autoriteiten hebben ‘alles onder controle.’ Dit stelt minister Adelien Wijnerman van Financiën. Dat er kritiek komt van economen en de oppositie is niet meer dan storm in een glas water. Er is niets aan de hand met staatshuishouding. De overheid kan al haar schulden aan.

Er wordt vlot betaald. Toch roept de oppositie dat de regering steeds vaker in het krijt staat. Nu wordt dat van de hand gewezen. Er zou zelfs sprake zijn van een verbetering van schuldafhandeling. “Iedereen die wat te vorderen heeft bij de overheid, heeft in het verleden maandenlang moeten wachten op geld. Nu is twee weken het langst dat er wordt gewacht. Enkele uitzonderlijke gevallen duren langer wanneer er problemen zijn met stukken”, zegt Wijnerman tegenover de Ware Tijd.

Dat onder meer het Internationaal Monetair Fonds roept om matiging van uitgaven, is ook zo onbegrijpelijk. Volgens Wijnerman valt het best mee in dit opzicht: “De vraag is waar moet er gematigd worden.” Als er grote uitgaven worden gepleegd, moet dat echt. Zoals met de sociale woningbouw. “Ook belangrijke infrastructurele werken zoals ontwatering zijn gaande. Die zaken zijn noodzakelijk en zullen doorgaan”, aldus Wijnerman.

28 REACTIES

 1. Lol lol lol lol lol lol
  Wijnerman doet iets wat ze niet mag.
  Kijken in de achteruitkijkspiegel.
  Wijnerman waar was je in de jaren tachtig en negentig.
  De mensen die nu in de regering zitten hebben een reputatie van verspilling en geldontwaarding.
  Waarom zucht de SLM?
  Waarom hoor ik ondernemers klagen over de beschikbaarheid van dollars?
  Deze ministers regering met een creditcard.
  Waarom dienen zij uberhaupt een begroting in als ze na een half jaar al long dree zijn?
  Of ze hebben geen kaas van het maken van een begroting gegeten of a moni furu. Welke is het. Want niet 1 maar meerdere ministeries zitten nu in de min. Aan wie ligt dat…niet aan de DNA want die hebben vorig jaar de begroting van 2013 goed gekeurd.
  Wijnerman libi mi yere mi a no wan kaw


  Maak melding

 2. Volgens de paarse aanhang ging het toch fantastisch in Suriname ? Feit is dat de kas leeg is en het land een liquiditeitsprobleem heeft. Mijn advies aan deze regering is de geldpersen weer aan te zetten en de SRD te devalueren.

  Zie hier een noodkreet van een beroepsgroep. Je vraagt je af wat deze criminelen allemaal uitspoken.

  PARAMARIBO-Sedert de overheid heeft besloten om het inschrijfgeld stop te zetten blijken verschillende scholen in liquiditeitsproblemen te verkeren. Een schoolhoofd geeft tegenover GFC Nieuws te kennen, dat er nauwelijks wat van de overheid wordt ontvangen. Na het stopzetten van de inschrijfgelden voor leerlingen van de basisscholen tot en met voortgezet onderwijs voor junioren (VOJ), had de overheid namelijk beloofd over de brug te zullen komen met de benodigde financiën voor de scholen.

  “We hebben slechts één keer SRD.2000 ontvangen”, aldus het schoolhoofd, dat aangeeft dat zijn school meer dan dit bedrag in kas zou hebben gehad wanneer er wel inschrijfgeld betaald zou zijn. Zelfs een bedrag van ruim SRD.1000 dat de school nog van de overheid tegoed heeft, zou al maanden nog niet zijn overgemaakt. Een leerkracht zegt dat er steeds een beroep moet worden gedaan op ouders om een bijdrage te leveren zodat bepaalde zaken op de scholen kunnen worden aangepakt.

  Het is bij GFC Nieuws bekend dat op verschillende scholen vaker vergaderingen met ouders plaatsvinden om niet alleen over de prestaties van hun kinderen te praten, maar om ook hun steun in welke vorm dan ook te vragen voor een vlotte voortgang van het onderwijs. Scholen proberen het financiële gat te vullen door ook snoeppauzes te organiseren, maar zijn bij het organiseren van uitstapjes met de kinderen toch genoodzaakt iets meer aan een bijdrage van de ouders te vragen.


  Maak melding

 3. Is dat zo, mevr. Wijnerman?
  Nog geen maand geleden, zat je nog op de schopstoel:

  “PARAMARIBO, 23 jul2013 Adelien Wijnerman schijnt haar langste tijd te hebben gehad als minister van Financiën. Binnen haar partij, de NDP, wordt haar zwakte verweten. Wijnerman zou niet in staat zijn tegengas te geven aan de president van de Centrale Bank van Suriname, Gilmore Hoefdraad. De door de NDP zelf gerekruteerde Hoefdraad zou met zijn beleid de grote projecten om zeep helpen.”

  Heeft Hoefie eindelijk toegegeven?
  Blijkbaar wel, want de financiering voor het Dalian-project is met veel fanfare gelanceerd:

  “Het wordt de nationale bankier kwalijk genomen dat hij vasthoudt aan omzichtig beleid. Ruime financiering zoals voor verkeerswegen en bruggen zou de economie onder druk kunnen zetten. Daarom ook wordt heel weinig ruimte gegeven voor leningen. Het mag goed bedoeld zijn, het zet ook flink wat kwaad bloed. “De minister vormt geen of niet voldoende tegenwicht. Haar functie is in het geding”, zegt een bron anoniem tegenover de Ware Tijd.”

  Wat is waarheid………..


  Maak melding

 4. Het programma inzake het samenstellen van anansie tories draait op volle toeren…

  Zoveel luchtkastelen zijn alleen maar te bewonderen in ons geliefde land…


  Maak melding

 5. “Dat onder meer het Internationaal Monetair Fonds roept om matiging van uitgaven, is ook zo onbegrijpelijk.
  Volgens Wijnerman valt het best mee in dit opzicht: “De vraag is waar moet er gematigd worden.”

  Tsja, de aanbevelingen van het IMF stellen hoogstwaarschijnlijk niets voor.
  De minister legt het advies duidelijk naast zich neer,en blijft maar geld uitgeven:

  “Dalian IV belast staatsuitgaven met US$ 235 miljoen
  Het Suriname National Infrastructure Project, beter bekend als het asfalterings-project Dalian IV, zal de uitgaven van de Staat met nog eens US$ 235 miljoen verzwaren.”
  Bron: de West.

  Waar moet er gematigd worden?
  Wat denk je zelf minister……………


  Maak melding

 6. Alles is goed…
  Niks aan de hand…
  er zijn geen problemen…

  soortgelijke uitspraken doen mij denken aan de uitspraken van voormalig minister van informatie van Saddam Hoessein,
  ene Mohammed Saeed-Al-Sahaf.

  We weten inmiddels allemaal hoe het met deze figuren afgelopen is.


  Maak melding

 7. Als je van een afstand kijkt,dan lijkt deze regering op een meute hyena’s die een onverwachte buit hebben gevangen en een ieder voor zich de grootste brokken blijven inslikken van het kadaver.Ook de binnenland bewoners proberen in de stad illegaal groot grond bezitters te worden met de kenau en Misiekaba als voorlieden.Trouwens deze categorie rooft alles zonder koeien te geven en de Zundapp.


  Maak melding

 8. Het Surinaams probleem is dat men de mindere economenen inzet om het landsbelang te dienen? Terwijl je heel goede en veel betere in SME hebt, maar door zeer incompetente beleidsbepalers worden ingezet, en dat is het manco waar deze onbekwame zeer laaggeletterden mee zitten. Dat deze nonvaleur het apolitieke en nergens weet van hebbende achterlijke achterban zich alles laat welgevallen. Deze met een sterke hoop levende naakten, alleen goed om als “stemvee” (mis)gebruikt te worden. Wat deze plebs niet weten, is dat; “mensen die met hoop leven vaak in verwachting sterven”. Een grote misleiding is dat deze “pluimstrijker”, met zijn jorkatori komt zeggen dat volgens de monetaire autoriteiten alles onder controle is, ware het niet dat je het zelf kan controleren. Want op het internet geeft de Centrale Bank van Suriname totaal andere cijfers weer. Ruim 300 miljoen SRD’S staatskas tekort. Dit is erg mortifiant van deze smuigerd! Dat er niets aan de hand is met de staatshuishouding en dat betalingen vlot worden gedaan, hiermee bedoelt hij zeer waarschijnlijk aan zijn roversbende. Want met een beetje financiële inzicht, je het snel door dat dit een misleidend perspectief is. Dit kan je alleen aan een achterban met een sterk rudimentair vermogen wijsmaken en ook de meeste leiders – “lijders” – leiden aan Opprobrium Medicorum.


  Maak melding

 9. MMM alles terug betalen doen wij wel op tijd.

  Het regent maar er zijn geen druppels waar te nemen, dat is eigenlijk de zelfde uitspraak die de minister doet.

  Gebakken lucht daar doe ik niet mee economen zeggen dat er achterstanden zijn de minister beweert het tegenovergestelde.
  Wie heeft er nu gelijk, de minister in ieder geval niet dus gaan ze maar door met liegen, wat moet je ook anders met de verkiezingen die al snel naderbij komen.

  minister regering doe eens verstandig pak je biezen en stap op, zo kun je het gezicht’s verlies beperken.


  Maak melding

 10. Liegen en bedriegen en het volk misleiden, is al 3 jaar aan de gang, met deze Ndp bende, en die ongeschoolde aanhangers van deze partij blijven met oogkleppen oplopen, het lijkt wel of ze geen vooruitgang willen in dit land Suriname, terwijl de meesten van hun uit getho,s afkomstig zijn.


  Maak melding

 11. honderd mie mang de tijd zal het leren dat deze regering de beste is voor suriname .het volk geloofd in deze regering en dat telt ,niet wat olland en front vertellen terwijl deze gasten alle kansen hebben gehad met steun van olland .de vhp is een etnisch denkende partij en die moet niet aan de macht komen .de naam vhp zegt genoeg ,nu zijn ze van plan die naam te veranderen om de mensen om de tuin te leiden .het is en blijft een soort zoekt soort partij en dat zie je aan sjalindra gierdjasinhg ,punwasie ,gajadin allemaal vormen ze een kliek die steeds maar uithalen naar paars .ze hebben 15 jaar hun kansen gehad wat hebben ze gedaan voor het volk niets .
  zelf verrijking en hun soort genoten bevoordelen dat deden ze ,niet te vergeten die jogie beer .
  strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang ,herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang


  Maak melding

 12. @pero,

  indien je echt van Suriname hield, dan zou je niet zeggen ‘bouta na wie vesie mang’, maar zou je zeggen ‘Sranang na wie vesie mang’.
  Van wie hou je meer? Van Bouta of van Sranang? Of is Sranang volgens jou niet meer dan Bouta?


  Maak melding

 13. Maakt niet uit Adelien, we kunnen je wel begrijpen, had je het tegendeel beweerd dan was je gereshuffled. Wonnie had tenminste enige principes en heeft haar ontslag ingediend. (of is ze daartoe gedwongen?
  Een ieder weet dat de dollarkoers stijgt, dat de we binnen drie jaar een heel groot tekort hebben op de begroting, dat de regering de goud- en valutaverkoop niet kan/wil verantwoorden. Moeten we nog praten over controle op Financien?
  De IMF roept om matiging en Adelientje kan het niet begrijpen. Is men dusdanig gebrainwashed of is het tijd voor een refreshment cursus Economie voor beginners.


  Maak melding

 14. Ik ben weer even in Suriname en zag bij gambio de koers 4.48 srd voor een euro…….

  Dat is 18 cent meer dan 4 weken geleden toen ik in Suriname was. De persen draaien non stop……

  Alles onder controle????


  Maak melding

 15. Bandolien kan haar ministerie onder kontrole houden maar als het volk straks geen brood op tafel kan brengen en zich gaat roeren dan zullen we zien.
  Geen brood,geen school en geen werk.
  De eerste slachtoffers,de werklozen, moeten gaan roven en daarna volgen de ambtenaren en het bedrijfsleven die alles plat zullen leggen.
  Wij zullen ons verzamelen aan de Bouterseweg.


  Maak melding

 16. @henk molenaar
  Henkie, bijna alles is flink duurder geworden…
  kosten wat het kost proberen de wolf en co de boel te manipuleren…
  intussen slaapt het paarse volk verder in afwachting van een gratis feest…


  Maak melding

 17. @Pero
  lange tijd weinig van je gezien.

  Ik ben het met je eens de tijd zal het aantonen.
  De tijd heeft het volgens mij al aangetoond.

  Wijdenbosch heeft recent aangeven dat het BNP gegroeid was tot srd. 14.500.000.000 ofwel ongeveer $ 4.500.000.000
  In SRD’s is er daadwerkelijk groei (inflatie) in Dollars was het BNP per 2010 $ 4.700.000.000 ofwel hoger dan nu. Groei kan ook negatief zijn Bosje.

  Pero ik vertrouw er op dat u de woorden van Wijdenbosch serieus neemt.
  Je kunt het ook controleren bij de centrale bank van Suriname. Ook daar zal duidelijk worden dat de economie stil staat.

  Als je dat nog niet verwerkt hebt lijkt het mij zinvol dat jij stilstaat bij het gegeven dat minister Parmessar op OW een lege kassa gevonden heeft en om ongeveer SRD 280.000.000 extra budget gaat vragen en dat er voor de salarissen van de laatste 4 maanden van de Lanti medewerkers ook nog eens SRD 308.000.000 extra budgettair gevonden moet worden. ondertussen worden door de regering de begrotingsregels met voeten getreden voor nood oplossingen. Overal ter wereld wordt een regering die dit doet direct naar huis gezonden.

  De naschoolse opvang heeft nog salaris te goed vanaf april t/m augustus (5 maanden salaris achter stand)
  Pero tel hierbij op de niet betaalde aannemers en de stilgelegde projecten of getraineerde projecten.

  Wat volgens jouw de beste regering ooit is heeft toch heel wat hoofdpijn dossiers. Haar eigen leden geloven er niet meer in zie de obstructie van Somo, de quorum problemen en het gegeven dat allerlei partij leden teleur gesteld er de brui aangeven.

  Nu nog even over de aangehaalde 15 jaar de kans gehad.
  Als het 15 jaar aan een stuk was zou ik jou gelijk geven maar het is een periode van 3 jaar na 13 jaar stagnatie (zie de langjarige BNP cijfers). Na de 3 jaar herstart heeft er weer 4 jaar economische kaalslag plaats gevonden met super inflatie waardoor alles weggevaagd was. In 2.000 stond Suriname op nagenoeg het zelfde niveau als 1980 terwijl de rest van de wereld extreem voor uit gegaan was.
  de 2de periode van 10 jaar heeft voor een herstart van de economie gezorgd. de super inflatie gestopt en het BNP van $ 1.300.000.000 laten groeien tot $ 4.700.000.000. Ook heeft de regering Venne geoormerkte budgetten achter gelaten als mede een positief saldo op de lopende rekening van SRD 190.000.000 dat nu gereduceerd is tot negatief SRD 434.000.000 en heel veel niet betaalde rekeningen, heel veel nieuwe bankbiljetten en een informele dollarkoers bij de chinees op de hoek van 1 op 4.
  Voeg hier aan toe de afname van de deviezen voorraad en goudvoorraad zonder inhoudelijke toelichting

  Pero een nieuwe devaluatie staat voor de deur. Men zal de schuld geven aan paniekzaaiers, Ollanders etc.

  Over een aantal weken zal Wijdenbosch het verkopen als economische groei omdat het BNP gegroeid is naar ongeveer SRD 20.000.000.000. Bosje is het nog niet verleerd van iets niets maken.


  Maak melding

 18. om de woorden van de Min v Fin te gebruiken:
  alle onder controle.
  De anderen jokken en saaien onnodig paniek.
  Einde verhaal. Weer iemand anders die jokt


  Maak melding

 19. Zijn er al staatsoigaties verkocht voor vierhonderd miljoen of is dit de reden voor de bijzonder lege staatskas: de vierhonderd miljoen is van alle ministeries afgeroomd en daarom durft niemand iets te zeggen en wordt er straks door de coalitie voorgestemd in de spoedvergadering die nu zou moeten worden gehouden.
  Vos. Haren. Streken. Verliezen.


  Maak melding

 20. @Henry zegt: @Jojo,
  Pero is niet in staat jouw uiteenzetting te volgen. A mang no mang volg you. You are wasting your time, my man.

  Dat is precies wat ik dacht toen ik de uiteenzetting van Jojo las. Die pero is een oude grammafoonplaat die steeds hetzelfde herhaalt: bouta na wie vesie mang.
  Geen liefde en respect voor Suriname, nee, alleen voor Bouta. Dan weet je genoeg, denk ik.
  Verder beweert pero: herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang.
  Voor welk soort sranang wil pero dan vechten? Voor een corrupt sranang (geregeerd door z’n grote liefde, dhr Bouterse) natuurlijk. En dat ook nog heel z’n leven lang. Man, Bouterse zit stevig in z’n hoofd hoor. Zelfs met een hersenoperatie krijg je hem er niet uit.


  Maak melding

 21. Henry & Vijay
  Wellicht hebben jullie gelijk. Ik zie het als een uitdaging. Het gaat niet alleen om het begrijpen maar ook het gegeven dat de eigen coalitie nu informatie gaat verstrekken die het ongelijk van Pero, Sabdidieri en RobG aangeeft. Voeg het toe aan het gegeven dat er nu al niets meer gebeurt Suriname omdat alle kassa’s leeg zijn en bij Pero, Sabidieri en RobG zal het lichtje een keer aangaan of anders om uitgaan (zodra zij zien dat Suriname skeer is).

  Op feitelijke dingen wordt door de heren niet gereageerd. Dat zal langzamerhand genoeg zeggen.

  Het is te hopen dat Molenaar etc. ook een beetje minder verwijten etc. Met schelden krijg je niets voor elkaar.
  Deze coalitie breekt zich zelf wel af. Zie de onvrede en het gebrek aan regie binnen de coalitie. het enige wat hun rest is steeds een nieuwe vijand te zoeken.
  Het vervellende is dat de volgende regering eerst alle schade zal moeten herstellen. Werk aan herstelplannen in plaats van naar het niveau te gaan van verwijten en schelden. Winde harten van de goed willende NDPers met argumenten. In stemmen zijn de verschillen helemaal niet zo groot en met een geëxplodeerde AC combinatie ontstaat er sowieso een heel ander beeld.

  Er zal na mei 2015 met de goede delen van de NDP en restanten van PALU samengewerkt moeten worden aan een minder door etnisch en oude politiek verscheurd Suriname.


  Maak melding

 22. Jojo,

  Op dit forum zal het niet vaak voorkomen maar mijn complimenten heb je. Met name jouw laatste alinea vind ik zeer sterk.

  ‘Er zal na mei 2015 met de goede delen van de NDP en restanten van PALU samengewerkt moeten worden aan een minder door etnisch en oude politiek verscheurd Suriname’.

  Palu is in mijn ogen de enige partij in de oppositie
  die op een genuanceerde wijze om kan gaan met de huidige politieke situatie. In elke politieke partij heb je nou eenmaal goeie, slechte, minder goeie, minder slechte figuren. Als het nou gaat om VHP,NPS,
  PL, ABOP, Palu, NDP…. Dat is nou eenmaal een feit.
  In mijn visie kan de heer Breeveld zijn opvattingen zeer goed beargumenteren. Als het nou gaat om pro- of anti- regeringsbeleid.
  Helaas onbeert de heer Breeveld de echte charisma.
  Maar hij beschikt daarnaast wel over andere goeie
  kwaliteiten en competenties.

  Voor mij mag Breeveld de volgende (vice) president van Suriname worden.

  Jojo, ik ben het voor 100% met je eens. Er zijn sommige mensen op dit forum (zowel voor- als tegenstanders van deze regering) die er een sport van maken elkaar zoveel mogelijk te belediggen, te schelden
  en elkaar af te troeven met soms de meest onzinnige
  ‘wijsheden’.
  Aan de andere kant is ook best wel lachen om mensen die zo hun best doen om serieus over te komen maar door hun clowneske uitlatingen zichzelf compleet belachelijk maken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.