Comité herstelbetalingen: uitspraken Bouterse raken ons niet

52

PARAMARIBO, 4 jul – Armand Zunder, voorvechter van herstelbetalingen voor nazaten van tot slaaf gemaakten, heeft geen boodschap aan het recente vergiffenisbod van president Desiré Bouterse. Als Bouterse Nederland wil vergeven mag hij dat als staatshoofd. De nazaten hebben zo hun eigen strijd te voeren en die gaat ongestoord door.

Zunder’s comité Reparatie Slavernijverleden Suriname staat nog steeds achter de petitie die recent is ingediend bij de Nederlandse ambassade. In de petitie wordt opgeroepen tot onderhandelingen over reparatiegelden voor geleden materiële en immateriële schade. “We verwachten nog een reactie van Nederland, we zijn een niet gouvernementele organisatie en dus niet verbonden aan een regering. De uitspraken van Bouterse raken ons niet”, zegt Zunder tegenover de Ware Tijd.

Het is nog niets eens zeker dat het bod van Bouterse ergens terecht komt. “Nederland neemt de uitspraken van Bouterse niet serieus. Hij heeft niet eens het parlement geconsulteerd. Ik verwacht dat de president corrigeert. We moeten eerst reparations krijgen en dan kunnen we vergeven”, aldus Zunder. Het comité neemt het Bouterse ook kwalijk dat hij Nederland er zo makkelijk van af wil laten komen.

52 REACTIES

 1. De vraag is wat gaat er met het geld gebeuren.
  Verdwijnt het in de zakken van ?
  Weer zo een Comité dat geld vraagt.
  Van waar komt hun bestaan recht ?
  Wat verdienen de mensen die daarin zitten.
  Ik denk maar laat het verleden nou eens rusten.
  En blijf niet te lang in het verleden leven.
  Voelt als bedelen naar geld.


  Maak melding

 2. @New Fan
  lijkt mij een goed plan..
  gratis huis
  gouden kerst
  gebruik flyovers
  gratis med zorg
  hoeft niet te studeren krijg toch een top functie

  suc 7


  Maak melding

 3. De gevoelens en emoties rondom slavernij en vernedering zijn heel te begrijpen. zeker indien men de effecten nog kan waarnemen.

  Dat vergeving afhankelijk is van een zak met zilverlingen is helemaal niet te begrijpen en waarom het koninkrijk der Nederlanden en haar huidige inwoners op zouden moeten draaien voor een schade vergoeding is volledig irreëel.

  Allereerst heeft het koninkrijk der Nederlanden als natie zelf nooit slaven gehouden, gevangen of verhandeld. Het waren ondernemingen en personen die slaven hielden en verhandelden en het voordeel hiervan genoten hebben. Het koninkrijk der Nederlanden is geen partij die aanspreekbaar is mits zij zich zelf niet belast.
  De vermeende enorme rijkdommen die Calimerostan door de slavenhandel (slechts 5% van de gehele markt) en het houden van slaven verworven zou hebben vallen enorm tegen. Deze rijkdommen vormen echt niet de basis voor de welvaart van Calimerostan (dat is haar Aardgas). Na Wereld Oorlog II was Nederland nagenoeg failliet.

  Ten tweede het is zinvol de slavernij te bezien in de context van de tijd. Dan kan Nederland als natie terecht verweten worden dat zij heel erg laat was met de afschaffing van slavernij (erg calvinistisch). Indien er een basis voor schadevergoeding is kan die alleen gemotiveerd worden op basis van het verschil in moment van afschaffing. Daar is het Koninkrijk der Nederlanden erg laks in geweest.

  Ten derde indien men schade vergoeding wenst zal men die in West Afrika moeten claimen aangezien daar de oorsprong ligt van de slaven die in Amerika terecht gekomen zijn. Wie heeft wie tot slaaf gemaakt.

  Tot slot. Indien men slavernij zo verafschuwt en wreed vindt. Doe dan heel snel uw mobieltje weg want die functioneert alleen maar door dat slaven in Afrika onder erbarmelijke omstandigheden materialen als Coltan mijnen. Of wel wees bereid een eerlijke prijs voor de mobiele telefoon te betalen of doe het ding weg.

  Vergeving aanbieden tegen een vergoeding is hypocriet.
  Mobiel bellen houd de slavernij nu (2013 en geen 1863) nog in stand.


  Maak melding

 4. Daar gaan we weer met DDB. Vele organisaties hebben hun afkeer uitgesproken over de houding van de President m.b.t. vergeving van Nederland. Guess what die lafaard doet. De enige persoon op wie hij kritiek heeft, is Venetiaan. Bottse en Zunder durft hij niet aan toch, want “Het laat hem koud.” Nu vliegt hij met de SLM naar Lima, Peru om te vergaderen over het lot van een andere idioot, Morales. Ik zou de voorkeur geven aan Caricom. Maar goed, wie ben ik?


  Maak melding

 5. Vergeef en vergeet ik denk dat dit de beste manier is om deze zaak te handelen want als je niet vergeeft hoe verwacht je dat een ander je zeal vergeven. Als je zonder zonde bent werp dan de eerste steen.


  Maak melding

 6. Hahahahaaaaaa…bouta de crimineel denkt aan zijn voordelen die gepaard zullen gaan met een vergeving!!
  Hij vergeeft Nederland en hij hoopt dat Nederland hetzelfde zal doen en kan hij dan reizen naar Nederland die een verboden vliegzone is voor hem!!

  En dan heb je het clubje van bouta in Suriname,vreemd he,de waarheidscommittee gaat voor vergeving vragen aan de rest van het volk ,en oproepen om de moordenaar van de 15 burgers vermoord aan zijn handen te vergeven en dan doen alsof er niks is gebeurd!!

  En bouta de crimineel wil Nederland vergeven en vergeven wil zeggen ….GEEN UITKERING !!
  En zoveel risico wil zijn meelopers niet nemen!!!

  Prachtig ,zo een ruzie binnen de ndp familie!


  Maak melding

 7. Djoegoe djoegoe binnen de ndp familie…

  nu weet de rechter hand niet meer wat de linkerhand doet of wil!!!
  Hahahaaaaaa…DE NDP IS GEHANDICAPT!!!
  WHAHAHAHAAAAAAAaaaa….


  Maak melding

 8. Vergiffenis bod van baja bobo heeft meer te maken met zijn persoonlijke situatie met tata, dat is zijn vonnis. Niet vergeten zelfde man verbied ambtenaren de receptie bij te wonen in de Nederlandse ambassade ter gelegenheid van de kroning van Willempie. Zelfde kleuter klas logica als de amnestie.


  Maak melding

 9. New Fan
  Vorige keer heb ik front gestemd, maar dit keer stem ik NDP. Ik hoef geen wraakzuchtige mensen.

  Bouterse betaalt immer altijd contant….

  Vraag maar aan Ceryl Daal….


  Maak melding

 10. De enige mensen die bouterse serieus nemen zijn die schapen die hun ziel aan de duivel hebben verkocht, verder wordt bouterse door niemand serieus genomen.


  Maak melding

 11. ..En NL gaat schadevergoeding eisen over materiële en immateriële schade n.a.v. 80-jarige oorlog met de Spanjaarden. En met de Fransen, omdat die kleine Napoleon de NL heeft geplunderd..Oh ja..en van de Noren hebben we n.a.v. de Vikingen ook nog een paar zilveren bekers en schapen tegoed.

  Laten we onze gezamenlijke geschiedenis een waardige plek geven, en samen doorgaan!

  Stop met het verhandelen van je eigen geschiedenis..


  Maak melding

 12. @GMAP
  Niet eens zijn eigen schapen kunnen hem meer volgen. Tijdens de beediging van Adhin bij het MINOV heeft hij duidelijk gesteld dat zelfs het personeel van zijn eigen Kabinet geen opdrachten namens hem aan ministers kunnen en mogen geven. Alles moet geschieden via de vice-president. Abrahams en Winston Wirth zijn toch zijn eigen schapen? Pas op dat zij niet spoedig de DNP wederom nieuw leven inblazen. DDB heeft geen vrienden, want (lees commentaar Henk Molenaar) hij betaalt contant. “A pikin monie joe mag hori.”


  Maak melding

 13. we horen sinds enige tijd zoemen dat sitaldien zal moeten vertrekken. nu heet het dat zij haar portefeuille heeft ter beschikking gesteld van de president. wieliegt?


  Maak melding

 14. Beste Kaaskop

  Dat hebben we ook nog geld tegoed van enkele honderden jaren bezetting door de Romeinen….

  Ik voel een syndroom opkomen…..tijd voor herstelbetalinge.


  Maak melding

 15. Ben benieuwd of dhr zunder ook een claim bij de ghanese overheid heeft neergelegd. Sommige stamhoofden werkten maar al te graag mee. Wat mij betreft geen cent naar de nazaten van de slaven. En dat zeg ik als nederlandse belasting betaler.


  Maak melding

 16. Mijn herstelbetaling gaat naar een kranslegging voor Molenaar….maar dat gezegd hebbende..ik heb nu alle bewijs dat Bouta niet lekker bij zijn hoofd is


  Maak melding

 17. Zo zoetjesaan is het tijd voor een reshuffle
  van de domme uitspraken van,
  keizer “I know my job” Bigi Mofo I.

  – 20000 woningen in 5 jaren
  – diepzeehaven voor korjalen
  – achtbaansnelweg voor botsauto’s

  http://www.google.nl/search?q=botsauto&hl=nl&rlz=1T4RNWN_nlFR323FR323&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gZPVUZCRIIfGPLLYgcgB&ved=0CDUQsAQ&biw=1440&bih=782

  – de eerste Surinaamse drugsdealer op de maan
  – hoofdverdachte van martelingen en meervoudige
  moord, vergeeft de onmenselijke martelingen,
  vernederingen en moorden begaan tijdens de
  slavernijperiode(Goudedeneeuw).


  Maak melding

 18. Bouterse sprak als een dominee toen hij het had over vergeving. Ten eerste kan alleen God vergeven en niet Bouterse en ten tweede is het voorbehouden aan het Parlement van Suriname om met de regering op te dragen een gemeenschappelijk standpunt in te nemen inzake de spijtbetuigingen van NL. De quasi vergeving van Bouterse is dus van 0 en generlei waarde.


  Maak melding

 19. @JoJo, ik geef jou groot gelijk.

  Mijn standpunt is het volgende::

  =Als men echt uit wilt gaan tot uitbetaling, zou men echt nu diepgaand onderzoek moeten doen om precies erachter te komen wat er precies gebeurd is met de slaven. Dit vanaf Afrika uit.

  =Ik hoor de Afrikanen geen geld vragen voor het feit dat hun kinderen verkocht waren als slaaf.
  Ook vind ik dat alle creolen een eenheid moeten sluiten samen met alle organisaties om aan te geven hoe verder.
  Verdeeldheid ten top en dan zul je het echt niet redden.

  =Wie wilt nou allemaal geld hebben????Ik hoef het niet.Denkt men dat het geld het leed kan verzachten??????????en dat de trauma over zal gaan????

  =Meneer Zunder, de manier van aanpak van jou klopt helemaal niet.

  =Wie gaat Nederland aanklagen in het buitenland???Wie gaat dit betalen, Nederland of de staat suriname???

  =ZUNDER DENK TOCH EVEN NA!!!!


  Maak melding

 20. vergiffenis van Bouta leidt tot de volgende; Nederland zegt tegen Bouta WELKOME!! Bouta mag Nederland binnen komen!! in ruil van vergiffenis!!!

  @@ H Molenaar Cyril Daal wacht nog steeds op de komst van Bouta! Hij gaat hem zijn nek uitdraaien!!


  Maak melding

 21. wij gaan hoe dan ook vooruit moeten kijken en wij willen geen nps toestanden van bedelen .werken voor je doekoe.ik ben ook een creool ook een nazaat maar wil vooruit kijken en ik sta honderd procent achter bouterse.welk geld vraag ik mij af dat sommigen zitten te wachten van nederland .laten wij dit land opbouwen en olland bewijzen dat wij ons eigen boontje kunnen doppen .
  ik ben dan ook blij dat paars nederland bewijst dat wij niet zitten te wachten op olland .ik geef olland gelijk dat ze geen geld willen geven aan de nazaten .wat heeft de nps gedaan met die 3,5 miljard die olland aan suriname had gegeven !!!!waar is dat geld gebleven .corrupt waren ze .zelfs een brug hadden ze niet kunnen bouwen en maar uitschelden op paars.
  dank zij de ndp staan die bruggen ,dankzij de ndp heeft suriname nu vooruitgang .werken en niet zeuren over herstel betalingen ,als nazaat heb ik niets nodig van die nederlandse nazaat wat hebben zij mee te maken .de nps zal blijven bedelen en daarom staan ze alleen en konden ze suriname niet opbouwen dan maar wachten op olland ,de meeste npsers zijn en blijven afhankelijk van olland ,ze zien olland als hun mesias zo ook die vhpers .olland is hun hoop.

  bouta go go


  Maak melding

 22. Ai baja pero heeft te lang op z’n snorder taxi gereden. Gazenhoef, Frissenstein, Bijlmerplein, ik zou ook gek worden van het zelfde rondje. En dan ga je idd wartaal uitslaan. Pero waar zijn die 18000 huizen gebleven, flyovers, diepzeehaven, een nw ziekenhuis, bouw dijken, wegen ene bruggen. Ben net terug uit su infra structuur is een ramp en de gemiddelde surinamer wil maar al te graag een iphone hebben. Black Berry is niet goed genoeg. Oom desi is hun verlosser. Was blij dat ik weer op schiphol stond. Achterlijk volk. Het land is hard afgegleden.

  i love su yeah right


  Maak melding

 23. DDB tak mi na ingie, a so mi tan

  Eerst doen, handelen en dan gaan nadenken over wat hij gedaan, misdaan heeft en de gevolgen ervan voor anderen, het land en de bevolking zijn. Verantwoording afleggen, hó maar. Anderen hebben het gedaan. 8 dec 1982 moorden, moiwanamoorden, drugsveroordeling van Nederland, valse beloften doen aan het lompenproletariaat zoals, over de zeehaven, flyover, 4-baanwegen naar Brazilie, 18000 huizen voor woningzoekenden, graanschuur van het Caribschgebied, gouden kerst,reizen naar landen die geen vooruitgang voor Suriname en Surinamers zijn, maar juist op uitbuiting zijn, enz, enz. Ik was er niet bij. Weg met de mini sterretjes, die deugen niet,zie weer deze uitspraak, enz. enz.

  Zichzelf en gezin, familie verrijken, allerlei waardeloze adviseurs, pakie pakie die hem omringen, in zijn NDP-partij, het lompenproletariaat zand in de ogen strooien, een bordje linzensoep,enz, voor hun eigen gewin/domeingronden, vergunningen, baantjes,enz willen en die weten dat er maar een schuldig, verantwoordelijk is voor 8 dec 1982 moorden en veroordeeld moet worden.

  Deze man heeft een groot probleem over zijn gedrag, handelingen, uitspraken, leugens enz. enz.

  Wat een lijder? Alleen maar achteruitgang sinds hij op 25 februari 1980 de staatsgreep met 15 andere sergeanten gepleegd heeft in Suriname, de rechtsstaat, democratie, wetgevende macht?, rechterlijke Macht? /strafzaak tegen hem bij de rechtbank in Boxel?, uitvoerende macht, normen en waarden, principes allemaal weg.

  Is een groot gedeelte van het Surinaamse volk zo dom dat ze dit allemaal accepteren? Vroeger was dat niet zo? De kracht berust bij het volk en bij niemand anders.


  Maak melding

 24. De onderhandelingen moeten nog beginnen !
  SU is niet de enigste land waar zulke herstelbetalingen gedaan moeten worden ga even op het net en leer een beetje eruit !
  Laten we praten over zaken die het kunnen bespoedigen !
  Over wie of hoe dat geld bestemd zal worden ?
  Dat zal bij en tijdens de onderhandelingen worden vastgesteld !
  De meeste integere Surinamers zitten niet in de Politiek. Ik denk aan lichamen met een hoog moraal !
  B.v de stuurgroep en het RK Bisdom !
  In elk geval Ned niet de gelegenheid geven die invloed die ze hadden op die 3 miljard van 1975 ook in deze te hebben ! !


  Maak melding

 25. AL zou Nederland het willen en de miljarden in kas hebben, dan nog gaat het niet gebeuren. Domweg omdat de Frankrijk VK en VS het niet zullen toestaan, want dan is het hek van de dam en kan de witch hunt in Amerika naar plantage-eigenaars beginnen.


  Maak melding

 26. Ik wil geld van de Spanjaarden, De Duitsers, De Fransen. Maar ook de Russen hebben in Nederland aardig huis gehouden. En wat denk je van de Noormannen die hier de boel leegroofden.

  Ik neem aan dat Nederladn niet zal regaeren.


  Maak melding

 27. Comité REPARATIE Slavernijverleden Suriname…

  Heer Zunder doet me denken aan een FIETSENMAKER:
  “Ja mevrouwtje, uw KETTING(!) moet nódig eens gesmeerd worden…”


  Maak melding

 28. Hheer zundert zal denk ik eerst eens moeten nagaan wie hij dan aansprakelijkmoet gaan houden. De Nederlandse staat is opgericht in een periode welke begon in 1815 en dat proces is doorgelopen tot 1839. Aan het einde van dat proces was bemoeienis met een aantal private ondenemingen niet echt bovenaan de aktie lijst.
  Maar het was zeker wel de Nederlandse staat die zich heeft ingezet om de mistandenen de slavernij te beeindigen.
  Das als je iets wil claimenzal je juridisch hard moeten kunnen maken wie de dader is, en wat je als nazaat daar als nadeel aan ondervind.
  Slavernij was geen onderdeel van het Nederlandse staatsbestel, wel het afschaffen ervan.
  Fijtelijk moet je de HUIDIGE Nederlandse staat daar dankbaar voor zijn.

  Ik zou zeggen heer Zunder, leer ook eerst je eigen geschiedenis, ook van voor de periode hier in Su. En leer dan dat de meeste slaven gemaakt werden door concurerende stammen, in Africa, die een veroverd dorp of uitmoorde, of verkocht als slaaf. Als je dat wil teniet doen dan zit niets anders op dan wat zich de naazaten nioemen en nog steeds in het verleden vast zitten. Een beetje geld te geven en een enkele reis naar Ghana.


  Maak melding

 29. Hoe zou het trouwens toch komen dat er bijna net zoveel Surinamers in het slechte Nederland wonen als hier in Su?
  Blijkbaar vinden die 400.000 Su’s het in Nl toch niet zo verderfelijk…
  Stel je voor dat ze allen ineens beslissen om naar huis te keren, dat gaat Suriname echt failliet.

  – waar gaan die mensen wonen (18.000 huizen is dan nog een beetje te weinig)
  – die sturen dan geen geld meer naar familie
  – die sturen geen pakketten meer naar familie
  Dus of iedereen het leuk vind of niet de symbiose tussen NL en Su zal tot in de gloria blijven bestaan


  Maak melding

 30. Blanke, ik weet niet uit welke bronnen je informatie afkomstig is. Je doet je uiterste best om de geschiedenis te verdraaien.Daar trap ik niet in.
  Om je intelligentie een beetje op te poetsen lees het volgende.

  De eeuwenlange winstgevende Nederlandse slavenhandel wordt in 1814 verboden. Ruim een halve eeuw later, in 1863, schaft Nederland ook de slavernij af in de West-Indische koloniën. Alleen al in Suriname werken dan nog zo’n 33.000 slaven op de plantages en op de Antillen zijn dat er ongeveer 12.000.

  Compensatie voor slavenhouders
  Nederland loopt niet voorop met de afschaffing. Immers, zo menen velen hier, de ongeschoolde slaven zouden de vrijheid niet aankunnen. En, erger nog, de slavenhouders zouden schade lijden. Als Nederland de slavernij eindelijk afschaft, compenseert de staat dan ook de slavenhouders (niet de slaven). Bovendien zijn de slaven nog niet vrij. Zij blijven tien jaar verplicht om een jaarcontract met een plantagebaas af te sluiten.

  In de slavernijtijd zijn circa 200.000 slaven naar Suriname gebracht, deels door de WIC en deels door andere slavenhandelaren. Tien jaar voor de afschaffing van de slavernij in 1863 zijn er 38.545 slaven. In totaal brengen de Nederlanders 550.000 Afrikanen als slaven naar de ‘Nieuwe Wereld’. Van dat aantal overleven 460.000 mensen de reis. Nederland is een van de laatste landen die de slavernij afschaffen.

  De weg naar afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën
  Op 1 juli 1863 schaft Nederland de slavernij af in zijn koloniën. Naar schatting 45.000 slaven, waaronder zo’n 34.000 mensen in Suriname, worden op die dag vrij man of vrouw.

  In 1848 had Nederland al besloten dat de slavernij zou worden afgeschaft. Maar het parlement kon het niet eens worden over de schadevergoeding die de eigenaar zou krijgen voor het verlies van zijn eigendom. Vooral de liberalen en de antirevolutionairen zijn voor afschaffing van de slavernij. In 1851 dient de liberale regering een voorstel in waarbij sprake is van ‘emancipatie’ (afschaffing van de slavernij) zonder schadeloosstelling. Hierop breekt een golf van protest los, vooral uit Suriname waar men het meest te verliezen heeft bij de afschaffing van de slavernij. Op Nederlandse wijze wordt in 1853 een commissie ingesteld met als taak ‘het opsporen der geschiktste middelen om de emancipatie tot stand te brengen’.


  Maak melding

 31. bouterse wil gewoon een vrijbrief voor zijn straf van de december worden zonder uitleg aan de caricom landen geeft hij vergeving hij moet geen vegeving geven in mijn naam ik heb hem niet gevraagd en dan die suri in suriname met dat beetje ja roepen schande onwetend heid het wordt tijd dat hij zich zelf gaat reshuffelen hij is niet mijn presedent ik ben een nazaat maar ik deel niet met een onfgeschoolde presedent voor mijn mag hij richting denhaag ggaan voor alles wat hij suri aan doet vrijbrief krijg jeniet pres richting boxtel daar hoor je thuis


  Maak melding

 32. Donderdag 4 juli 2013 om 15:04 uur, door GMAP

  Dat kun je wel zeggen: hij wordt niet serieus genomen!

  Feit 1 Sabedieri en de studentes nemen hem wel vaak serieus
  Feit 2 ze hebben deze namaak indiaan toch gekozen als president!
  Hoeveel kiesgerechtigden had hij ook alweer?

  Feit 3 presidenten van andere landen maken tijd voor deze moordenaar!
  Feit 4 hij die bloed aan zijn handen heeft meer belangerijke mensen ontmoet dan jij ooit zult ontmoeten.

  Helaas tot mijn spijt wordt die sport sergeant wel vaak Seriues genomen en daar baal ik van.
  Had het ook liever anders gehad.

  Let maar op gratis roti kip of geld uitdelen en hij is weer president.

  Wedden !


  Maak melding

 33. Wie het heeft over bedelen is niet goed wijs.

  Allereerst kunnen we een claim leggen op de niet betaalde arbeid van onze voorouders, dat is zo uit te rekenen. Iedereen die niet gespijbeld heeft tijdens de geschiedenis lessen weet wie de aandeelhouders van de WIC. De WIC is hoofdverantwoordelijke verder is er ook heel goed gedocumenteerd wie de ontvangers waren van de schadeloosstelling á 300 gulden per slaaf na de afschaffing, uitbetaald door de NL staat. Je houdt het toch niet voor mogelijk dat de slavenhouder gecompenseerd is en niet de vrijgelatene. Nee die moest nog 10 jaar doorwerken onder min of meer de zelfde omstandigheden.

  De in materiëele schade komt daarna wel aanbod.

  Het is ook geen vraag aan wie deze gelden toekomen; uiteraard komt het toe aan de erfgenamen dus de nakomelingen van de in vrijheid gestelden.

  Ter herinnering; volgens mij was er niet zo lang geleden sprake van erfgenamen van voormalige plantagehouders die naar Suriname afgereisd waren om een claim te leggen op het grondbezit van deze oude plantage.


  Maak melding

 34. Begin er dan maar eens mee om de directe nazaten van de slavenhouders of dat nu in Suriname of in Nederland is aan te spreken op de hun in jullie ogen financieele verplichtingen en in Afrika het geld terug te vorderen bij die nazaten van de lui die je voorouders verkochten, i.p.v. een heel groot gedeelte van het volk erop aan te spreken die er part nog deel aan heeft gehad, de zgn. weg van de minste weerstand, makkelijk geld, allen de mensen die het eigenlijk toe komt zijn allang dood en begraven, dus jullie profiteren er eigenlijk van dat zij in de misere geleefd hebben, daar heb ik maar een woord voor “PROFITEURS”


  Maak melding

 35. Heb je dan ook 1 woord of benaming voor allen die tot heden ten dage nog volop genieten van het zweet en bloed van onze voorouders?


  Maak melding

 36. Als men gewoon zoals het toen gebruikelijk was in Europa onze voorouders hadden betaald voor de door hun verrichte arbeid dan hadden wij hier nooit een punt van kunnen maken. Snap je?


  Maak melding

 37. ”Abaisa” zou als benaming kunnen worden gebruikt voor allen die tot op heden volop genieten van het zweet en bloed van onze voorouders.


  Maak melding

 38. Abaisa, waar ik van geniet en veel mensen in Nederland is het geld wat ik zelf moet verdienen, net als in Suriname verdwijnt het meeste geld wat er bij de zgn. Top binnenkomt en kwam, op een of andere manier, met andere woorden, ga gewoon je eigen geld verdienen, i.p.v. het te proberen halen zonder er zelf wat voor te doen, daar is ook en woord voor, luiheid, niet voor het eerst toch, dat je dat hoort


  Maak melding

 39. Abaisa
  Er is een DVD serie over de slavernij. Aan het eind gaat Roue Verveer op bezoek bij een nazaat van de plantage eigenaren waar zijn voorouders als slaaf gehouden werden. Het bezoek was heel mooi weergegeven en voor Roue een leer moment. Kijk er na en doe er uw voordeel mee.
  De beperkte welvaart van deze Nazaat had echt helemaal niets meer met Suriname te maken maar met de arbeid die deze mensen Nu uitvoeren.

  Actueel In west afrika worden nog steeds slaven gehouden die op allerlei plantages te werk gesteld worden. Het is onderdeel van de lokale cultuur als je er van buiten af naar kijkt.

  Het is niet goed te praten dat de ene mens de andere tot slaaf maakt en als slaaf houdt, zeker niet indien men gelovig is. Echter achter uit kijken zonder de context (het tijdsbeeld) er bij te betrekken is verkeerd en negatief.
  Terug kijken zonder nuance om ergens (het rijke westen) iets te kunnen claimen kan als postuum uitbuiten beschouwd worden. Leer van het verleden, leef niet in het verleden want dat doet onnodig pijn. Pijn die uw hart alleen maar verzuurt.


  Maak melding

 40. Beste Dre

  Let op: als er geld wordt gestopt in een pot waaruit opleidingen en werk wordt aangeboden is men natuurlijk niet tevreden.

  Met wil geld in heet handje: dan feesten, hoeren en snoeren, gouden tanden en na 1 jaar is het geld op. Staan de nazaten weer zonder een cent onderaan de maatschappelijke ladder in Suriname.


  Maak melding

 41. Bouterse is een idiote hypocriet tot op het bot, zijn rede omvat het typisch voorbeeld van gelovig geslijm en kwaadaardigheid. En dit is het geloof eigen, allemaal woorden om zich vrij te pleiten, beloftes die niet worden nagekomen, praatjes die geen gaatjes vullen, en hemel, God en walhalla bestaan slecht in zijn inmiddels verziekte hersenpan. Medemensen manipuleren is ook één van Bouterse geliefde bezigheden en dit allemaal afgekeken van God en zijn kerk. Dit blijkt maar weer aan zijn absolutie bod naar de Nederlandse regering toe. Wat een lafbek, die eerdaags samen met zijn sympathisanten op zijn muil zal terechtkomen en het maakt niet uit wie voor hem is en wie ertegen. Feit is wel, dat wie in een God gelooft zal zonder meer ook door “Himself” worden gestraft en allerlei goddelijke ellende meemaken, want God c.q. Allah straft alleen diegenen die in hem geloven. Dit is wereldwijd zichtbaar en zo gebeurd dit ook al eeuwenlang, te bezien als de vloek die de Natuur aan de ondankbare mensheid heeft opgelegd…. Zijn ondergang zal afkomstig zijn van zijn eigen God en de teloorgang van zijn eigen achterban volgt erachteraan. Daarom prijs de heer voor een appel en een ei, want godgerelateerde volksleiders hebben geen recht van leven, dit geldt ook voor de gelovigen die tegen hem zijn. Ga met uw volgelingen maar gauw naar Uw God toe zodat de onschuldige mensheid een vredig leven leiden hier op deze aardse Natuur.

  django


  Maak melding

 42. Graag zou ik meer willen weten van de heer Sunder de beweeg reden etc. en ook als heel veel mensen echt wel weten wat het zwarte slaven verleden echt inhoud dus laat zeggen de goede en slechte dingen en wie er als winnaar uit is gekomen.het valt mij steeds op dat zwarte mensen en liefs surinaamse mensen soms niet zwart dit verleden zo snel het kan willen vergeten en nog wat als de president de nederlanders vergeeft laat hij vertellen waarom de problemen met nederland er nog zijn en laat hij dan maar maar nederland komen om vergeving te vragen en dan zullen we zien.


  Maak melding

 43. Misschien kan er voor de heer Zunder repatriërings faciliteiten gecreerd worden om voorgoed in het vaderland te verblijven. Toen ze hem uitzwaaiden zeiden zijn bet overgrootouders mi boi kon hesi baka.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.