Suriname betrekt investeringsbanken bij goudobligaties

17

PARAMARIBO, 4 jul – De regering betrekt buitenlandse expertise bij het voorbereiden van staatsobligatieleningen. Dit meldt de Ware Tijd. De investeringsbanken Goldman Sachs en Deutsche Bank zijn aangetrokken. Voor het investeren in de goudindustrie zijn honderden miljoenen dollars nodig.

Die zullen de komende tijd worden bijeen gebracht via obligatieleningen. “Voor een kleine economie als Suriname zijn dit zeer grote investeringen die een buitenlandse financiering van meer dan vijfhonderd miljoen dollar vereisen. Voor dit doel heeft de regering gekozen voor twee gerenommeerde internationale banken om de middelen binnen te halen”, zegt Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, CBvS.

Voor de deelname in de goudwinningoperaties van multinationals Surgold en Iamgold is ruim een half miljard dollar nodig. Hoefdraad ziet geen belet meer om het geld bij een te garen. “De tijdlijn van de obligatie-uitgifte wordt bepaald aan de hand van de investeringskalender en wij liggen voor op schema. Zodra het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen de haalbaarheidsstudie van Surgold heeft goedgekeurd en de obligatie-uitgifte heeft plaatsgevonden, zal overheid over voldoende middelen beschikken om haar aandeel in Iamgold en Surgold te financieren.”


17 REACTIES

 1. Eerst de deal, dan het geld zoeken.

  Is natuurlijk een waardeloze onderhandelingspositie ten opzichte van de banken.

  Suriname staat met rug tegen de muur en moet elk percentage accepteren dat wordt aangeboden voor de lening.

  Gouden Kerst voor de banken


  Maak melding

 2. Surinaamse schuldpapier is net zo veel waard als een rol plee papier. Welke gek gaat hierin investeren. Mag hopen dat deze waanzin van tafel gaat.


  Maak melding

 3. De basis van dit gedrag patroon van de Surinamers heeft de NPS gelegd.Zij hebben corruptie ingevoerd binnen de ambtenaren en de politiek.De totale lands apparaat is door drongen van dit corrupt denken.
  NPS WAAROM VERTELLEN JULLIE JE ACHTERBAN NIET DE WAARHEID.BIECHT OP DAN KOMEN JULLIE IN DE HEMEL ANDER IS HET DE HEL.
  HET IS NIET BOUTERSE DIE VERANTWOORDELIJK IS MAAR HET HELE LAND.


  Maak melding

 4. Beste Koos: de bodemschatten van Suriname zullen we als onderpand worden gegeven. Maar volgens mijn zijn deze bodemschatten al talloze malen verpand.

  De SDR is natuurlijk het papier niet waard waarop het gedrukt is. Want Bouterse heeft een geldpers in zijn kelder staan die lekker staat te draaien.


  Maak melding

 5. Ik kom er steeds op uit dat het geld heel duur geleend moet worden.Als Nigeria als olie producent voor hetzelfde leen bedrag 7,5% moet betalen dan kunnen we dat van Sur.verdubbelen.Om gelijk te spelen moet de goud prijs wel heel gauw moeten stijgen.Heel gauw.


  Maak melding

 6. Henk Molenaar, als obligatiehouder moet je je toch afvragen of dit verantwoorde risico’s zijn. Ben benieuwd of deze regering een prospectus afgeeft zo ja welke leugens er nog meer in staan. Mark my words de beloofde rendementen zullen nooit worden gehaald. De eerste 5 jaar wordt er geen gram goud gevonden.

  De obligatiehouders zullen straks massaal berooid achter blijven en er zal een veldslag plaatsvinden tussen de pandrechthouders. De deur als veilig investeringsland wordt straks verzegeld voor de komende 30 jaar met dank aan deze incompetente regering. Kunnen ze straks weer de hand ophouden bij de blanke ollanders. i love su yeah right


  Maak melding

 7. geen bal weten deze redimusus ,allemaal bla bla bla .
  jullie hebben geen enkel benul van economie het is alleen maar afkraken,ka ka oeng no sabie .
  jullie zijn en zullen steeds afhankelijk blijven van olland .oeng no kang jipie is hoe front jullie heeft opgevoed .oeng njang varo.

  bouta kraktie mie mang


  Maak melding

 8. Beste Koos:

  Ik spreek uit ervaring dat je altijd de lul bent als minderheidsaandeelhouder als je afhankelijk wordt gemaak van een percentage van de winst.

  De andere partij zal er altijd voor zorgen door allerlei boekhoudkundige kunstgrepen dat de winst minimaal is. Of zelf dat er verlies wordt geleden en dan kan Bouterse bijlappen. ( Surinaamse belastingbetaler dus….)


  Maak melding

 9. @ pero
  Wilt u even mee rekenen:
  Goudprijzen zijn stevig gedaald. Niemand ziet herstel.
  Laat de prijs nu blijven hangen op $ 1.250/ troy ounce.
  IAM gold meld wereld wijd productie kosten a $ 780 in Suriname is dat, iets lager vanwege gunstige omstandigheden, ongeveer $ 750. Er is dus een bruto winst van $ 500/troy ounce. Als dit pure winst zou zijn krijgt Surniname 36% belasting = $ 180/troy ounce blijft er over voor de aandeelhouders $ 320/troy ounce waarvan Suriname 25% als dividend gaat ontvangen op het moment dat de aandeelhouders beslissen de winst geheel uit te keren is het aandeel voor Suriname $ 80/troy ounce. Dit komt neer $ 2.580/kg of wel bij een productie van 10.000 kg (prognose Surgold) gaat Suriname $ 25.800.000/ jaar aan dividend ontvangen. Om dit dividend (bij toekenning) te kunnen ontvangen zal Suriname in het geval van Surgold ruim $ 225.000.000 moeten inbrengen te vermeerderen met te betalen rente tot het moment dat na 1,5 jaar exploitatie de eerste dividend uit betaald zal kunnen worden.
  Suriname heeft qua kredietrating de zelfde rating als Griekeland en Cyprus of wel Suriname zal voor haar obigaties meer rente (ongeveer 10%) gaan betalen dan er aan dividend binnen kan komen. Er is geen ruimte voor aflossing waardoor als alle goud op gemijnd is Suriname nog steeds een obligatie schuld heeft en geen inkomsten meer om de rente te betalen.
  Voeg hier aan toe dat Suriname zich verplicht heeft minimaal 300.000.000 kilowattuur aan elektriciteit te leveren tegen een tarief waarop $ 0,02 / kilowattuur gaat verliezen = $ 6.000.000 of wel deze deal staat nu duidelijk onderwater wat mensen als Ramnanlandal en Hok u ook belooft hebben dat er zelfs geld verdiend wordt bij goud prijzen van $ 500/troy ounce.

  beste Pero, ik vindt het heel jammer en triest, maar op deze wijze bouw je geen toekomst op maar creeer je problemen en schulden die ooit afgelost moeten worden.

  beste Pero probeer de som te volgen. beste Pero weet dat een mijn 10 tot 20 jaar in bedrijf is en dan klaar is en dat alle materieel versleten is.

  beste Pero dit is geen verwijt, geen schelden maar een trieste vast stelling van iemand die mee gewerkt heeft aan pogingen hier een echt succes van te maken. Pero mijn domme pogingen om mensen te interesseren in een haalbaar bedrijfsplan hebben mij heel veel geld gekost.


  Maak melding

 10. Zoals ik al zei: je komt niet ver met hoogvliegers als DDB. Gedenk: elke goede staatsman moet econoom zijn. Neen, mijn woorden niet verdraaien, want niet elke econoom kan een goede staatsman worden. Dat wat DDB doet is wat wij in Suriname noemen Piki plei oftewel paniek voetbal. Hij gaat deals aan die hij niet kan nakomen. Simpelweg omdat hij zijn huiswerk (lees rekenwerk) niet heeft gedaan. Het spreekwoord een kat in het nauw maakt rare sprongen moet voor DDB luiden: een kat in het nauw zal veel rente moeten betalen ook al geeft hij vele zekerheden.


  Maak melding

 11. Er zijn gelukkig nog goedgeaarde intellectuele surinamers zoals jojo die toch moeite getroosten om figuren als pero te overtuigen en dit apprecieer ik van harte.


  Maak melding

 12. Dat zijn wereld toppers in de financiele wereld. Surinamers zijn nog niet zo ver om zich te meten met deze gasten, we zijn straks een prooi voor zulke grote vissen.

  Ik zou me niet met zulke gasten willen dealen omdat dat de afgang betekend voor onze Suriname.
  Kijk maar wat gebreurd is in het Financiele Monetaire Funds wereld. Ze gaan allen naar de knoppen door deze linke jongens en zitten met miljarden in de schulden. Suriname heeft de expertices niet om zich te meten en aan tafel te gaan zitten met deze HAAIEN.

  Wees dankbaar met de economische groei die we hebben en probeer verder te ontwikkelen in deze sector. Er zijn genoeg Surinaamse expertices in het buitenland die top adviseurs zijn bij grote instellingen en graag Suriname wil helpen.
  Ik zou zeggen jongens: OPEN JE OGEN, GA NIET BLINDELINGS DE BOEL AAN BUITENLANDSE MAFIA OVERDRAGEN.


  Maak melding

 13. Theo,
  je hebt helemaal gelijk. Enige wat zometeen top level zal zijn is de fee en bonussen voor Goldman Sachs waarna Suriname met de brokken zal zitten.
  Te lenen $.400.000.000 voor aandelen, $ 100.000.000 voor energie opwekking, $ 50.000.000 voor fee Goldman Sachs en daarna gedurende 2 jaar (IAM Gold = lopende activiteiten) en 3,5 jaar (Surgold = opbouw 2 jaar, plus 1ste boekjaar, plus 1/2 jaar tot aandeelhouders vergadering) voor dat er dividend uit gekeerd gaat worden. Ofwel er zal nog ongeveer $ 150.000.000 aan rente gefinancierd moeten worden voor dat er iets terug komt waarmee de kosten betaald kunnen worden.

  Dit is een superieure manier om de bodemschatten te laten roven door Bankiers en niet door de mijnbouwers.

  Of je nu door de hond gebeten of de kat gekrabd wordt, PIJN doet het.

  De oplossing is heel simpel belast de 19 ton goud uit de kleine mijnbouw net zoals de 12 ton van IAM Gold en er is genoeg geld om de Merian Kreek Concessie zelf te ontwikkelen en meerderheidsaandeelhouder te zijn. Dan is Suriname geen externe financiers nodig.


  Maak melding

 14. elke americaanse gek (goldman sachs) gaat hier investeren vooral met die aanbieding prijzen die ze krijgen(goedkoper dan de groot handel


  Maak melding

 15. Houd die banken zoveel mogelijk buiten de deur.
  Of handel niet in Goudprijs(ETF) maar handel in de prijs van goud

  “If you don’t hold it, you don’t own it”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.