‘Mensen die vol zijn van zichzelf, roven niet’

11

PARAMARIBO, 1 jul – “Mensen die vol zijn van zichzelf, vol van hun eigen waarde, halen anderen niet neer, beroven anderen niet.” Dit stelt dr. Aminata Cairo, docent antropologie van de Southern Illinois University of Edwardsville, in de Verenigde Staten van Amerika. Gevoel van eigenwaarde stond centraal tijdens haar key note speech op de Tak’ tangi-bijeenkomst van culturele organisatie Naks in het Fort Zeelandia. Het is waar de voorvaders voor geleden en gestreden hebben.

En nagelaten. “De positieve nalatenschap is de kennis dat we waardig zijn als mensen, een keuze mogen maken om die boodschap te waarderen. Als ik waardig ben als mens sta ik niet toe dat anderen minderwaardig wordt behandeld”, zei Aminata Cairo. Meer dan wat ook is uit de slavernij een bewustzijn voortgekomen. Het bewustzijn dat een keuze kan en mag worden gemaakt “om een bepaalde verantwoordelijkheid op je te nemen.”

Daar is een prijs voor betaald. “De hebi’s moeten we laten waar ze zijn, daar hebben onze voorouders ze gelaten”, aldus Cairo. Naks, die zich vooral richt op ontwikkeling van Afro-Surinaamse cultuur, presenteerde ook zang, dans en drummuziek. “Laten we de vrijheid die we kregen van onze voorouders gebruiken om te werken aan de bevrijding en opbouw van Suriname”, bad Naks-voorzitter Siegmien Staphorst. Onder het enthousiaste publiek bevonden zich minister Alice Amafo van Sociale Zaken & Volkhuisvesting en de Nederlandse zaakgelastigde Ernst Noorman.

11 REACTIES

 1. Dom naïef geblaat. De grootste uitbuiters, rovers en moordenaars van de afgelopen 5 eeuwen nl de West Europeaan was en is behoorlijk vol van zichzelf.


  Maak melding

 2. hierboven, dat klopt wel wat je zegt, maar je kunt er wel uit destilleren dat zij gaat voor de positieve approach. stoppen met dat gezever van wij moeten excuses hebben. wang ogri tja wang boen, want je bent in een land terechtgekomen, dat zo rijk is aan bodemschatten, dan zo rijk is aan natuur, dat zo rijk is aan zon. het enige wat je hoeft te doen is te doen en zelfs dat is ons te veel. wij moeten nodig de hand in eigen boezem steken.


  Maak melding

 3. mensen die christen zijn, zijn minder vol en roven meer in vergelijking met andere gelovigen in Suriname. de cellenhuixen zitten vol met ze. waarom proberen ze niet met een ander geloof.


  Maak melding

 4. Prachtig hoor. We gaan met stappen vooruit in Suriname en hebben een nieuw woord ontdekt. “Keynote speaker”.
  DDB was “keynote speaker” en nu is Mw Cairo “keynote speaker”. Mw Simons is straks in de DNA keynote speaker en Somo de garnaal is straks “keynote speaker” bij een massa meeting op het plein van Commewijne.
  Niet alleen de SRD devalueert, maar nu ook al de “keynote speaker”.

  Wat zegt de Engelse wikipedia van een keynote speaker bij politieke aangelegenheden:
  “At political or industrial conventions and expositions and at academic conferences, the keynote address or keynote speech is delivered to set the underlying tone and summarize the core message or most important revelation of the event. Some of the more famous keynote speeches in the United States are those made at the party conventions during Democratic and Republican presidential campaigns. Keynote speakers at these events have often gained nationwide fame (or notoriety); for example, Barack Obama at the 2004 Democratic National Convention, and have occasionally influenced the course of the election. In the commercial arena,Steve Jobs delivered some of the most influential keynote speeches at Apple product, system and service launches.”
  Dus DDB heeft in China de onderliggende toon weten te zetten en de kern van de boodschap of de belangrijkste openbaring van het evenement weten neer te zetten.
  Wat een geklets van de Lackie en zijn andere jojo’s. In Suriname durft deze man geen discussie aan te gaan in de DNA. Komt een monoloog doen en is daarna weer gelijk weg. Gaat inhoudelijke discussies uit de weg. En dan is hij de man die bij dit Forum de lijnen zou hebben uitgezet. He Lackin, kan je die Limborg vragen de speach van DDB in China openbaar te maken? Het is niet geheim neem ik aan want het is in het openbaar gezegd. Kan je dit niet delen meet het volk van Suriname? Kan kunnen de Surinamers met eigen ogen lezen hoe geweldig hun President niet is. Ik ben ook heel erg benieuwd.
  Kan iemand dit ergens opduiken.


  Maak melding

 5. In politieke taal: verkeerd geciteerd.
  Maar, ook al ben je vol van jezelf er zijn maatschappelijke en persoonlijke omstandigheden en factoren die jouw gedrag en handelen beinvloeden. Een hele belangrijke is hebzucht.
  Vergeet niet dat hebzucht de belangrijkste oorzaak was van de recente kredietcrisis. Iedereen wilde ineens schatrijk worden met alle gevolgen van dien.


  Maak melding

 6. ‘Mensen die vol zijn van zichzelf, roven niet’.vertaal die zin eens letterlijk in het Surinaams. je krijg dan een andere betekenis. a wortu fefuru, yu kan g’broiki furu. die boodschap kan verkeerd overkomen. Misschien is die rover die rooft (of wilt roven)niet verder gegaan dan de derde klas L.O. de rover gaat dan zeggen a no somaar mevrouw Aminata Cairo taki toh a sma na skoro sma.


  Maak melding

 7. Wrong!

  Je kan heel erg beleerd zijn of top gestudeerd hebben, maar doe geen domme uitspraken. Als een ding in de afgelopen eeuwen is gebleken, dan is dat dat de rijken rijker zijn geworden en de armen armer.
  Als je deze grote onzin kan verklaren in de Surinaamse samenleving, dan behoor je tot de club van zelfvoldane onderdrukkers.


  Maak melding

 8. precies juist die mensen die studeren en top functie hebben kunnen in plaats van 1 enkele straat roof met een heel land roven(okal heb zoveel eigen waarde als het miet dan moet het ik zeg nu ook dat ik noot iemand zal doden maar als hij mij wil doden dood ik hem zonder berouw)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.