Thema kerkdiensten: ‘dankbaar terugkijken met de blik vooruit’

1

PARAMARIBO, 1 jul – De verschillende christelijke denominaties hebben op Emancipatiedag speciale gebedsdiensten georganiseerd. De twee grootste, de Rooms-katholieken en de Evangelische Broeders Gemeente Suriname, spanden de kroon. Overal in het land waren kerkgangers te zien in kleurige kledij gestoken. De boodschap van de kerkleiders was vrijwel gelijkgestemd.

De nazaten mogen dankbaar zijn. Dankbaar voor het overleven van grote groepen voormalige slaven. Die hebben toen de basis helpen leggen voor een samenleving. Een samenleving die vandaag de dag dan niet perfect hoeft te functioneren, er zijn genoeg kansen. “De erfenis”, zoals het genoemd werd in de mama kerki, de hoofdkerk van de Evangelische Broeders Gemeente Suriname in Paramaribo. Hoewel er veel reden is tot verdriet over al het leed toen, moet ook ‘dieper’ worden gekeken.

Er is dan een samenleving te zien waarin de nazaten kansen zijn nagelaten. Die moeten worden benut. Niet dat het makkelijk is, er zijn genoeg obstakels te bedenken. “Maar laat ons dankbaar zijn en elkaar ondersteunen”, zei pater Sebastiaan Kross in de Sint Petrus en Paulus kathedraal. Het elkaar schragen is wat nog veel gemist wordt in de samenleving van na de slavernij. Aan de kleurige en uitgelaten gelovigen was in elk geval af te lezen dat die blij zijn met de dag.

1 REACTIE

 1. Dat 1 juli een heel belangrijke dag is voor de ex-slaven en hun nakomelingen staat onomstotelijk vast. Dat deze mensen veel leed is aangedaan toen ze onder mensonwaardige omstandigheden van huis en haart werden weggehaald om als eigendom van iemand anders te gaan werken. Maar dit is meer van toepassing op de mensen die als slaven hebben moeten leven en niet zo zeer de generatie die rondlopen en het hardst lopen te schreeuwen.
  Let wel ik wil dit niet bagatelliseren. Er is de ex-slaven veel leed aangedaan en dat zal niet minder worden door een “excuus”of een vorm van geldelijke compensatie. En we kunnen ook een vergelijk gaan trekken met de Joodse Holocaust, maar dan houden we onszelf een beetje voor de gek.
  De nakomelingen hebben 150 jaar de tijd gehad zich te bevrijden van dit juk en zelf ervoor te zorgen dat ze zowel geestelijk als financieel los kwamen van dit verleden. Zonder het op de man te spelen, wat hebben we zelf gedaan om hieruit te komen. Naarmate we verder komen van 1863 valt het me op dat de roep om excuus en daaraan direct gekoppeld de compensatie steeds luider wordt. Excuus is de opstap naar de compensatie. Sorry ik zie het weer als een poging om makkelijk geld te krijgen.
  De mensen die recht hebben op de eventuele geldelijke compensatie zijn de ex slaven en ik vraag me af waarom de nakomelingen (150 jaar of later) hier recht op hebben. Is het niet makkelijk geld? Of mogen we dit niet zeggen?
  Misschien schop ik hier tegen het zere been. Dat is geenszins de bedoeling, maar ik krijg meer en meer een bijsmaak bij dit excuus en compensatie verhaal.
  Zorg ervoor dat je zelf vooruitkomt. Sta op en ga werken aan je eigen toekomst. Besteed je tijd nuttig. De nakomelingen hebben 150 jaar de tijd gehad en laten we elkaar nu eens zelf een spiegel voorhouden en ons zelf de vraag stellen: wat hebben we nu zelf gedaan om dit negatieve en positieve draai te geven? Is dit afhankelijk van een excuus waar we al 150 jaar op wachtten? Gaan we nog 150 jaar wachtten terwijl alles en iedereen ons links en rechts voorbij schiet? Ik weet dat de joden niet te vergelijken zijn met de ex-slaven, maar die hebben niet zitten treuren en huilen maar de boel bij elkaar gepakt en keihard gewerkt om hier sterker uit te komen. En wat doen de nakomelingen van de slaven al 150 jaar: de ander de schuld geven van hun ellende de afgelopen 150 jaar, bezinnen en de bevrijding uitbundig vieren. En dat doen we ieder jaar weer.
  Vroeger waren het de blanken die de Surinamer hebben uitgebuit en onderdrukt zonder dat de Surinamer er iets aan kon doen. Hedendaags is het de Surinamer die zelf de mensen, tijdens de verkiezing, naar voren schuift om zich te laten uitbuiten, te onderdrukken en voor te liegen.
  Zijn we echt zo dom dat we na 150 jaar echt niets hebben geleerd? Of het is minder erg als je onderdrukt word door een Surinamer die door jou is aangewezen om dat te doen?
  Jammer, 150 jaar verder en geen klap wijzer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.