Geen krans van Koningspaar en geen excuses slavernijverleden

62

Tijdens de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij vanmiddag in het Oosterpark, betuigde vice-premier Asscher namens de Nederlandse regering spijt over het Nederlandse aandeel in de slavernij en de slavenhandel. Ook de Amsterdamse burgemeester Van der Laan hield een toespraak, en herinnerde eraan dat een groot deel van de Amsterdamse grachtengordel met de opbrengsten van de slavenhandel is gefinancierd. Excuses voor het slavernijverleden kwamen er niet.

Diverse Surinaamse organisaties in Nederland zijn teleurgesteld over het uitblijven van excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Voorzitter Edwin Campbell van het Nederlands instituut Nederlands slavernij en erfenis had zeker verwacht dat er excuses zouden komen. Ook Roy Ho Ten Soeng, voorzitter van het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) en Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden zijn teleurgesteld.

Na de toespraken werden er kransen gelegd bij het slavernijmonument, dat in 2002 is onthuld door koningin Beatrix. Het koningspaar legde geen krans. Historicus Leo Balai, auteur van het boek Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel, sprak daarover na afloop zijn teleurstelling uit. Hij meent dat de woorden van Asscher meer gewicht zouden hebben gekregen als de koning zelf een krans had gelegd. Ook andere Surinamers vonden het onbegrijpelijk dat de koning en koningin naar zo’n belangrijke bijeenkomst komen en niet eens een krans leggen.

Lees ook: ‘Excuses over slavernij kun je niet afdwingen‘. Foto’s Keti Koti Festival 2013 staan op Suriname.NL.

62 REACTIES

 1. Wat hadden jullie dan gedacht?

  Nederland gaat alleen terug in de tijd als het voor hun relevant is!

  Effe tussendoor:
  Oké waarom staan er nog steeds slaven op de goudenkoets?

  Het is nu niet nooit niet!
  En iedereen die daarop hoopt blijft treuren en hopen op iets wat loze woorden zullen zijn!

  Reden voor geen excuses want anders krijgen ze ook nog schadeclaims aan hun broek!


  Maak melding

 2. Sorry hoor mensen ik ben er persoonlijk bijgeweest en de zoveelste teleurstelling was dit. Iknwil niet zeggen a kis oeng mooi maar ik wil zeggen beste creoolse broeder enn zuster wordt het niet tijd om ons anders op te gaan stellen,vooral in deze tijd. We willen het zelf om zo vernedert te wordt. Laten we nou toch eens een eenheid vormen enbdit verleden een goede plek geven in ons hart.


  Maak melding

 3. De aanwezigheid van onze koning vindt ik belangrijker dan een boodschap van de grootste massamoordenaar in de geschiedenis van onze republiek Suriname, DDB.


  Maak melding

 4. Ik ben niet geweest, maar ik vraag me af waarom mensen teleurgesteld moeten zijn. Zijn er geen belangrijkere dingen in ons leven waarover wij ons zorgen moeten maken. Zoals hard werken om vooruit te komen. Zoals onze kinderen opvoeden tot waardige burgers. Zoals de Bijlmer schoon houden en vrij te waren van schietincidenten en verloedering. Zou een escuus al de wreedheden die Nederlanders onze voorvaderen hebben aangedaan ongedaan maken? Zou een escuus wel gemeend zijn? Laten wij zelf respect hebben voor ons zelf. Laten we trots zijn op een positieve manier. Laten mannen hun plaats innemen in gezinnen. Laten we ophouden met zeuren, en kijken naar de toekomst.


  Maak melding

 5. We moeten het hier niet bij neerleggen. Slavernij was een misdaad. Al wil het koningshuis en Nederland nu niet naar ons luisteren, we moeten doorgaan en blijven doorgaan en doorgaan totdat niet alleen Nederland en het koningshuis, maar de hele wereld en internationale organisaties naar ons zullen moeten luisteren. Er moet wel iets gebeuren. Slavernij was een misdaad. Dat moet erkend worden en een eerlijke plaats krijgen in de geschiedenis van de koloniale landen en van de ex kolonies. Onze geschiedenis moet in ons collectief denken niet vervormd zijn met leugens, verdoezeling en bedrog. Dat houdt scheiding en twist en allerlei andere negatieve gevoelens en situaties uit het koloniale verleden in stand die ons en onze kinderen blijven achtervolgen. Het is voor beide partijen het beste als iedereen de waarheid weet en dingen uitgesproken en goed afgehandeld worden. Dan kunnen we het verleden een plaats geven en doorgaan.


  Maak melding

 6. Anoniem: “We moeten het hier niet bij neerleggen”

  Het zal nooit goed zijn voor mensen zoals jij die 150 jaar blijven hangen in het verleden en zich niet richten op de toekomst”.


  Maak melding

 7. Anoniem,

  Als je nu eerst eens dichterbij in de geschiedenis gaat beginnen met de waarheid boven water te krijgen?
  Ik zou zeggen: zo’n rond de 30 jaar geleden?


  Maak melding

 8. Wij moeten niet teleurgesteld zijn. Het moet ons nog eens duidelijk maken hoe sterk de ontkenning over het misdadige koloniale verleden vanuit Nederlandse zijde nog steeds is en de noodzaak dat we ze erop blijven wijzen dat dat verkeerd is. Het moet ons sterker maken.


  Maak melding

 9. Het is een Schande en schaamteloos dat GMAP, Henk molenaar en soort gelijk soorten hier wederom gevoelige onderwerpen hier zoals deze van 1julie, gebruiken en misbruiken om hun politieke doel, idee en mening te koppelen aan de slavernij viering.

  wat heeft Desi Delano Bouterse met de slavernij te maken in GODS naam

  mie jezus, hebben de mensen of de persoon die achter die namen (GMAP en Henk molenaar) reageren niet wat beters te doen in hun dan dagelijk. het hele jaar door zitten deze personen of persoon op deze site te reageren met alleen maar haat en negatieve energie.

  hebben ze ook een prive leven vraag ik mij wel af??


  Maak melding

 10. Ik wil het niet over politiek hebben in een stuk dat handeld over de slavernij. Het is ongepast en bagatelliseert het leed dat de slaven 200 jaar lang is aangedaan. Ik hoef niet te hangen in het verleden van 150 jaar terug. Ik hoef alleen maar te kijken naar de omstandigheden waaronder de meeste afstammelingen van de slavernij leven in Suriname maar ook in andere landen met een koloniaal verleden en het zegt genoeg. 1 juli is de dag waarop we stilstaan bij de afschaffing van de slavernij. De mensen die geen respect daarvoor kunnen opbrengen zoals henk molenaar en lon laat ik in hun waarde.


  Maak melding

 11. Er zal wel eens een tijd komen!!

  Het grote moment zal wel eens aanbreken als er ooit een dag zou zijn dat er een onderzoek gedaan zou worden naar de persoon en of personen die achter die namen schuilen als GMAP , henk molenaar en anderen.

  Het zou mij niet verbazen als de uitkomst tot een belachelijk iemand zou leiden.


  Maak melding

 12. IK vraag mij wel af als deze site wel een redactie heeft die dit allemaal toestaat en toelaat wat er hier op de site wordt neergezet.

  Ik heb wel vraag tekens bij???? aan de geloofwaardigheden van regels van deze site.!!!!!!!!


  Maak melding

 13. De gemeente Amsterdam die 1 miljoen! uittrekt om dit te vieren. 2 Verslagen op prime time op TV. De koninklijke familie is aanwezig

  Diepe spijt, berouw…

  Wanneer is men tevreden? Misschien moet Suriname zelf het voorbeeld geven met het onrecht in eigen land ook eens te benoemen en de mensen te bestraffen ipv amnestie en de geschiedenis te manipuleren. Inmiddels wordt het land straks weer voor een appel en een ei leeggeroofd door de chinezen en verdwijnt het geld weer in de zakken van enkele Surinamers


  Maak melding

 14. Maandag 1 juli 2013 om 23:16 uur, door Henk Molenaar

  Sorry Henk,

  Klein vraagje:
  Waarom herinner jij ons aan wat onze lieve president allemaal verkeerd heeft gedaan vroeger? Blijf je nu niet hangen?


  Maak melding

 15. Anoniem jullie moeten vooral doorgaan met dat drammerige gedoe, totdat iedereen er schijtziek van wordt, dan heb je precies het tegenovergestelde bereikt,


  Maak melding

 16. Piet Paniel je bent ook de domheid zelve met zo’n belachelijke vergelijking. Een president van een land moet een toonbeeld van integriteit en geen coupepleger, moordenaar en drugsdealer


  Maak melding

 17. Dieven stelen niet om gestolen spullen weer terug te brengen. Willem Holleeder perste Freddie Heineken ook niet af om het geld weer terug te storten. De Nederlandse staat wist toen en weet vandaag nog steeds heel goed dat het een bewuste terroristische aanslag was en dat het erfgoed behouden moet blijven tot infinitum. En excuses hoort hier niet bij, ach, waarom zouden wij? Wij hebben nog steeds de macht over jullie, ach ga toch weg.

  In september 2009 vierden Willem Alexander en zijn vrouw Maxima bovendien het 400 jarig bestaan van het v.o.c., omdat Nederlanders destijds voor het eerst voet aan wal hadden gezet op het eiland Manna Hatta van de inheemse bevolking van Amerika, en vandaag ” Manhattan ” heet. Tja, hoe kan ik nu dan opeens een krans neerleggen voor een bevolking waar wij Nederlanders eeuwen over hebben gescheten en nog steeds op aan het schijten zijn, terwijl ik vier jaar geleden aan de pils zat in Manhattan samen met mijn vrouw Maxima om het geschijt op de medemens van toen en vandaag in de wereld te gaan botvieren. Hoe bedoel je, kransneerlegging? Waarom zou ik? Mijn moeder Beatrix, die ken je vast wel, heeft de nazaten toch ook niet betrokken bij de onthulling van het slavenmonument in op 01 – 07 – 2002? En nu moet ik een krans gaan neerleggen? Oh, echt niet **!

  Ik ben heel blij dat we iedere keer op deze wijze worden gekwetst, want wat de ” Enemy ” ( De Staat der Nederlanden ) niet weet, is dat zij intussen onbewust ons laat ontwaken uit onze slaap om de krachten weer samen te gaan spannen ” and do for self “. Mark my words.


  Maak melding

 18. Excuses komen niet om dat die duivels de deur op een kier open houden voor als het economische slecht gaat.
  Ze doen het zoweer.


  Maak melding

 19. Het was een bijna excuus’ maar ik ben ook niet tevreden, dus ga ik gewoon door met mijn strijd op de achtergrond. Het was ook een schande dat de zogenaamde Koningspaar erbij was en geen krans heeft gelegd. Ze hadden beter dan weg kunnen blijven. We moeten doorgaan met deze strijdt en niet opgeven. De regering in Suriname moet ook van zich laten horen over deze kwestie.


  Maak melding

 20. Excuus wilt zeggen:ik zal het niet meer doen..
  Een draaideur crimineel heeft ook altijd spijt voor de rechter.
  Volgende week zie je hem weer.
  Maar excuses aan de slachtoffers is overtuigend


  Maak melding

 21. Ook al had de Nederlandse regering haar excuses aangeboden over hun aandeel in de slavenhandel, dan nog zouden fanatieken er kritiek op hebben geleverd. Ook al had het Koninklijk echtpaar een krans gelegd voor de gevallen slaven, dan nog zou dat niet goed zijn bevonden door de fanatieken op dit forum. Ik zou zeggen, laat DDB eerst zijn verontschuldigingen aanbieden voor zijn aandeel in de vuile oorlog in Suriname en de vele landgenoten die hij vroegtijdig de eeuwigheid heeft ingejaagd. Dan volgt Nederland.


  Maak melding

 22. Maandag 1 juli 2013 om 23:17 uur, door Roots kondre mang

  wat heeft Desi Delano Bouterse met de slavernij te maken in GODS naam

  WELDAAN, het volgende kunnen wij ook aan jou vragen ,
  Waarom moet de huidige koning en zijn moeder excuses aanbieden voor iets waaraan zij zich niet schuldig gemaakt hebben?!

  Kijk ,je baasje is het surinaamse volk een heleboel excuses schuldig ,en het begint al op 25 feb 1980 ,dec 1982 tot heden!
  Heb je enig idee wanneer je baasje zijjn excuses gaat aanbieden en liefst in deze eeuw?!!


  Maak melding

 23. Als het koningspaar een krans zou leggen zouden de nazaten schreeuwen …WAAAROM?!..WAAROM?!

  NU het koningspaar geen krans heeft gelegd schreeuwen ze WAAROM NIET!? …WAAROM NIET?!

  Welja het koningspaar is bouta niet die huppeldepup tot in China kransen gaat leggen voor vreemden en in Suriname onbeschaamd rond loopt met Amnestie.Vreemd in Suriname legt bouta nooit kransen voor de 8 dec slachtoffers gemaakt aan zijn handen !!En in China gaat hij VREDE verkondigen!!!Bouta is een huigelaar!!


  Maak melding

 24. President Desi Bouterse heeft vanavond tijdens zijn speech in het kader van 150 jaar keti koti het Surinaamse volk opgeroepen om Nederland te vergeven voor daden tijdens de slavernijperiode. “Laten wij niet achteruit kijken, maar juist vooruit gaan”, zei het staatshoofd tegen het goed opgekomen volk op het Onafhankelijkheidsplein.

  De verzoenende woorden van de president werd met luid applaus en gejuich beantwoord.

  Politieke analisten zien de verzoenende taal als een reactie op de uitspraken van de Nederlandse vice- premier Lodewijk Asscher. De Nederlandse regering heeft bij de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij “diepe spijt en berouw” betuigd over hoe Nederland is omgegaan met de menselijke waardigheid. Asscher zegt terug te kijken “op deze schandvlek in onze geschiedenis”.

  Wat een vies politiek spel speelt deze crimineel!!!

  Bouta de CRIMINEEL,
  met vele STREKEN EN GEBREKEN !!
  Natuurlijk droomt hij dat binnenkort dezelfde groepje hem zal vergeven voor zijn Eigen Misdaden began tegen het volk van Suriname!!
  Geven en nemen ,wat een tacktiek van deze crimineel!!!


  Maak melding

 25. Voor politiek den haag zijn de volgende gruwelijkheden geen misdaad dus geen excuus maar wel spijtig
  – slavernij
  – slachting ,executies van mensen bij zogenaamde politie optreden
  – massa moorden in de kolonies
  – volkeren moord

  Deze daden zijn voor politiek den haag noodzakelijke handelingen geweest die nodig waren om hun drang naar vooruitgang te bevredigen. Het waren doodgewone middelen voor vooruitgang niks meer .
  Dus vergeet het maar er komen geen excuses het zijn hun manier van overleving geweest.

  En de onderdanen en nakomelingen van deze koningsrijk zingen in een koor een gepasseerd station zoals Ray, Eduard Lupson ,Henk Molenaar ,vice-premier Asscher . En nu tot de orde van de dag.

  De 8 december gebeurtenissen moet bestraft worden dat zijn dat zijn moorden al was Politiek den Haag de scenario schrijven en dirigent .

  hahahahahahahahaha deze site is een kanker gezwel met als parasieten en virussen de haters van zijn excellentie D.D. Bouterse.


  Maak melding

 26. Wederom geeft Henk Molenaar toe dat alles wat de blanke hebben gedaan moeten vergeten!
  En wat onze lieve indiaan doet goed voor moet straffen! Die soortgenoten van jou hebben nog meer bloed kleven. En dat is net zo erg!

  Snap het nu eens mister propoganda:
  Jij wilt nu ook alleen tot een bepaalde tijd denken. Tevens wil je dar Suriname verder gaat.

  Ik wil hiermee zeggen dat jij graag voor een ander wil vertellen wat en hoe hij zich moet voelen.
  En als je iemand je wijst op je eigen descripanties, dan zegt die persoon domme dingen.

  Nogmaals je kunt gewoon netjes blijven of gewoon zeggen ik heb hier de antwoord niet voor!

  Henk sorry maar jij bent voormij nog zo’n viezerik die ik niet graag in mijn land zie!
  Ga je eigen president in Nederland lastigvallen dan doen wij het hier met onze moordenaar!

  We hebben jouw kennis en kunde niet nodig. Die hebben ze in Nederland nodig vanwege de zware crisis. Elke dag 300 ontslagen. Heeft Rutte jou niet gebeld voor je kunde?


  Maak melding

 27. Dinsdag 2 juli 2013 om 05:07 uur, door Ray

  Dat doen ze allebei Ray! Ze spelen allemaal een smerig spelletje. Ook die Arschher.
  Als Nederland echt moeite heeft met slavernij en dit betreuren!

  WAAROM STAAN ER DAN NOG STEEDS SLAVEN OP HUN GOUDENKOETS?
  Waarin men trots paradeert


  Maak melding

 28. Mensen, de excuses zullen tzt zeker komen let op mijn woorden ! De Surinaamse lobby in Nederland tegen het Slavernij verleden is goed op weg.
  Hun strategie om de black Holocaust te vergelijken met de Joodse Holocaust kan succes hebben mits dit goed wordt aangepakt.

  Volgens de Hollandse pers zijn de mensen in Suriname minder bezig om excuses van Nederland te eisen maar dit is absoluut niet waar ! De anti-Suriname lobby van de Hollanders is ook van start gegaan en die zullen we goed in de gaten moeten houden.

  Ergo Suri lobby, houd druk op de ketel en ga zo door want als jullie even verslappen zijn jullie weggespeeld door deze gemene en gewiekste Nederlanders !


  Maak melding

 29. Het moment dat GMAP en zijn geestverwanten niet meer gaan deelnemen aan deze site, breekt het moment aan van rust en vrede, wat uiteindelijk tot eenheid zal leiden. Maar ja, zij zijn de oprichters van deze site. De nazaten van de slavenmeesters zien en horen dat er veel onenigheid is en maken zich niet druk. Ze weten dat hun voorouders dit in het verleden (slaventijd) gecreëerd hebben. Ze hoeven daarom niet persoonlijk in te grijpen, want het werk is al gedaan (the job is done). Verdeel en heers. De nazaten van de tot slaaf gemaakten maken ruzie en schelden mekaar uit, zelfs op de radio. De nazaten van de slavenmeester zullen pas reageren als zij niets meer horen. Want dan zullen zij zich gaan afvragen wat wij aan het doen zijn. Want stilte kan betekenen dat de nazaten van de tot slaaf gemaakten dichter bij mekaar zijn gekomen en dan ontstaat er krachtveld. Dan zal er sprake zijn van eenheid. MAAR zolang er mensen zijn zoals gmap en andere haatzaaiers zal KATIBU voortduren.


  Maak melding

 30. Ja Natuurlijk, als je niet eens bent met iemand dan bedreig je hem,of je censureer hem, of je pakt ze op en vermoord ze, dames en heren dit is de werkwijze van de aanbidders van grootste massamoordenaar in de geschiedenis van Suriname.


  Maak melding

 31. Ik was er ook gisteren. De organisatie was slecht. Aptijt uit Suriname zou optreden om 19:00 uur. Pas om 20:00 uur werd verteld dat ze niet meer kwamen. Ze waren bang dat veel mensen weg zouden gaan.

  Toch zijn er verschillende mensen weggegaan. Als je van te voren weet dat ze niet meer gaan optreden. Zorg dan voor een andere (surinaamse)band. Er waren gaten van soms meer dan een uur tussen optredens. Om 17:00 uur was er een jazz band. Velen waren teleurgesteld.

  Je hoorde sommigen zeggen echt een Suri orga. Zakken vullen maar goed organiseren. Ho maar. Wat doet een jazz bent op keti koti. We willen Surinaames muziek horen.

  De organisatie krijgt van mijn een dikke onvoldoende. Ik ben normaal niet zo negatief maar dit was echt heel slecht.

  Er waren wel veel kraampjes met van alles wat.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 32. GMAP, als u zoveel van ons Nederland landje houdt, hebben wij niets op tegen. Aan uw taalgebruik merken wij wel met z’n allen dat u niet de slimste en meest ontwikkelde bent. De herhaaldelijke grammaticale blunders leggen dat namelijk bloot. Als u degene bent die mede-bezoekers van de site voor onderontwikkeld en dergelijke uitmaakt, stel ik mezelf de vraag of u ooit bij uzelf te rade bent geweest en al is het maar even dat u in de spiegel naar uzelf hebt gekeken. GMAP, zoek een inburgeingstraject op in uw woonplaats. Dan zullen ze u duidelijk maken dat men “ik vind” zonder een “t” schrijft. Dergelijke fouten worden door personen gemaakt die de zogeheten “lagere school” van destijds niet hebben voltooid om een of andere reden.

  Ik hoop dat uw mede-bezoekers van de site voortaan rekening houden met uw onderontwikkeling. Anderzijds zou ik het op prijs stellen als u er iets aan deed.
  Mede-bezoekers uitmaken voor ongeschoold, betekent in uw situatie letterlijk: “naast je schoenen lopen”. Het krioelt van de basisschool foutjes in al uw stukken op het net.

  U gaat dagelijks door voor de “gekke Henkie” op de site. Dat vinden wij kortom zielig. U hoeft trouwens niet met alles wat ons land betreft, mee eens te zijn. Er zijn fatsoensnormen normaliter. Een kranslegging lag binnen het verwachtingspatroon, bij een viering van 150 jaar, afschaffing slavernij.


  Maak melding

 33. wist ik het niet.
  wan witman fu fosi na a sem fu now,unu no ori un srefi na spotu,den no lobi unu,den no wan sji unu gro,ma den wani de leki unu anga den wani abi sa naf unu.
  den tjiri unu bigi ma nanga pa,deng srafu unu,deng du soso takru nanga unu,sangede wan lo fu unu e waka leki wang tere a den baka,unu wiki,wiki,mi kondreman,opo dji unu srefi na sang unu musu du.


  Maak melding

 34. ..ik heb als NL geen behoefte excuses aangeboden te krijgen van Duitse leeftijdsgenoten..Wij zijn beide nazaten van het verleden…Wat zeggen excuses van de koning? Niets. Het is wel een inkt zwarte bladzijde.

  Het is daarom wel belangrijk deze herdenking een prominentere plaats te geven in de NL maatschappij. Gelukkig is dit aan het veranderen.

  Ook op het gebied van onderwijs valt er in NL veel te verbeteren.

  De NL zijn niet de uitvinders van slavernij.


  Maak melding

 35. Hi GMAP (Geestelijk middelmatig als persoon).

  HAAT IS EEN VERONTRUSTENDE EIGENSCHAP. Ik begrijp jou boosheid, want je hebt een dierbare verloren maar haat is net als vergif en het wordt tijd dat je je daarvan verschoont. Ondergetekende is geen aanhanger van geen enkele president. Ik volg niet het licht van een ander want dan loop ik in zijn schaduw. Ik ben een licht voor me zelf. Wij mensen spelen allen onze rol. En misschien is de rol van de hoofd persoon in het boek ‘de neger hut van oom Tom’ de rol die jij speelt. Laat los en leef in vrede.


  Maak melding

 36. Excuses betekend betalen!

  Nederland zal zeker nu geen excuses aanbieden, want de koek is op.
  We zijn allen arme sloebers die van een uitkering moeten rondkomen, 3 miljard. We leven 20 hoog en bezoeken dagelijks de voedselbank. Het gaat super slecht in Nederland, er is geen geld voor excuses.
  Suriname daarentegen is super, super, rijk.
  Heel veel goud, hout en olie. De opbrengsten zijn zo enorm dat ze niet transparant zijn.
  Moeilijke zaak om excuses aan te bieden…
  monie na hée..

  lezen met een dubbele knipoog.


  Maak melding

 37. Pieters,
  Gaat om mijn taal fouten? of om het feit dat ik niets moet hebben van jullie drugs criminele president?
  Ik vindt jullie stuk voor stuk laffe gasten, als jij de schoolmeester hier wilt uithangen doe het dan bij iedereen, stelletje laffe landverraders.
  ik blijf bij mijn standpunt dat Bouterse de laatste moet zijn die over mensenrechtenschending wil praten.


  Maak melding

 38. @Piet Paniek

  De nazaten van de afrikanen van surinaamse afkomst in Nederland hebben geen moeite met de gouden koets van de koningin met een slavenembleem erop.
  Het is de geschiedenis geweest ,wees blij dat Nederland geen afstand doet van deze embleem,het wil gewoon zeggen dat Nederland zich bewust is van het slaven verleden !Maar je kan de nederlanders van deze eeuw niet gaan dwingen om hun excuses aan te bieden voor iets waaraan zij zich niet schuldig hebben gemaak!

  Nu heb je je baasje,15 burgers in 1 dag neergeknald zonder pardon,en geen 1 monument of embleem ergens om ze te kunnen gedenken!
  Hahahaaaaaaa…en nu gaat de moordenaar zeggen aan Nederland we vergeven je……VERGEVEN voor wat!!
  Het zijn niet dezelfde personen die zich bezighielden met de SLAVERNIJ EEUWEN TERUG!!!!
  Alsof Nederland gaat zeggen .OH ,wij accepteren je vergeving Moordenaar,en tussen haakjes heft het surinaamse volk jou al vergeving of doet je Amnestie het vuile werk voor je,dictator van Suriname?
  En verder zal Nederland vragen…enne bouta,is de ‘waarheidscommissie van je gebasseerd op ..ik vertel de LEUGENS EN NIET ANDERS DAN DE LEUGENS??!!


  Maak melding

 39. http://www.youtube.com/watch?v=cAr-bQXw3Ag&feature=player_embedded

  Piet Paniek,
  de nazaten van de afrikanen van surinaamse afkomst haten Nederland niet anders zouden ze niet in Nederland wonen maar in Afrika en of Suriname.
  Het zijn een stelletje herrieschoppers zoals jullie die Nederland haten ,de rest left heel blij en gelukkig in Nederland.
  Zie die link.
  De nazaten van de afrikanen van surinaamse afkomst kunnen niet eens het surinaams volkslied OPO kondre zingen!!!!


  Maak melding

 40. hoe lang gaat dit elke keer door over slaven en exuus laten we voor uit kijken en eerlijk is eerlijk we praten alleen over nederland moet zen exuus vragen voor de slaven tijd maar moet suriname niet eerst bij de landen spanje en portugal engeland zijn nee alles is nederland maar de land spanje en portugal en engeland die hebben eerst slaven uit afrika gebracht en daarna zijn de india mensen ook beetgenomen en ook als slaaf aan werk gezet maar wij munt alleen op nederland maar nederland heb zen exuus aangeboden wat wil we meer maar spanje en portugal en engeland hebben nooit zen exuus aangeboden aan suriname brasil waar zijn de mond van surinamers nee alleen nederland lijkt wel dat surinamers hekel heb aan nederland en toch in holland word herdenking gehouden en toestemming gegeven om de dag te herdenken en velen bakra leef met ons mee en zeg ook wat vroeger gebeurd is mocht niet maar ook nederlanders waren slaaf in oorlog tijd en duitsland heb ook heel veel bakra vermoord en toch is nederland voor uit zitten kijken en nu zijn ze na duistland met economie de tweede sterkste land van europa door verleden achter laten en kijk voor uit en duitsland en nederland werken goed samen en kijk goed hoeveel gemix surinamers heb we nu niet in holand kleur rijk heel veel bakra getrouwd met surinamers en heb kinderen dit is ander tijd en bouta die man hoef niet zielig te doen met uitspraak want koning alexander en maxima hoef geen exuus aan te bieden dat had heel vroeger dan koningin juliana moeten doen nedrland en suriname moet samen werken we zijn samen een hechte land met elkaar ook de bevolking nog in suriname en holand nederland help elke land met wat dan ook dus hou op om elke keer nederland moet exuus vragen dis is mij mening groetjes


  Maak melding

 41. Pieters ben jij zelf niet fout, ik heb het niet over het taalkundige gedeelte, maar over die arrogante, badinerende en mierenneukende houding van jou, iemand aanvallen op zijn nederlands, ben jij de “ubermensch”


  Maak melding

 42. Niet te geloven wat `n racisten op DIT forum! Dat dit zomaar kan! De haat jegens de zwarte mens zit erg diep bij sommigen donkerwitte mensen! Wil niet meedoen, voel mij geciviliseerd en te goed om mee te doen met `n stel donkerwitten joekels en grijs roze primitievelingen/zwakbegaafden!! Maar ik moet `t vanwege de topic, al besef ik dat dit niet de juiste manier is!! Ik ben `t even zat!! Integratie is bij de donkerwitten goed gelukt! Hebben veel overeenkomsten met hun roze Nl vrienden! zijn net zulke landverraders als hun roze Nl`ers/NSB`ers vrienden ten tijden van WOII! Houden ook van geld vooral oneerlijk geld, drugs transporteren, liegen&bedriegen, zijn schijtbakken en zuipschuiten net als hun grijs/roze varkens vrienden en stemmen ook op PVV. Thumbs Up voor degenen die `t geduld hebben om deze figuren van repliek te dienen en enigszins bij te scholen! Iemand moet `t “vuile werk” doen! Ik ben nu eigenlijk al mijn tijd aan `t verspillen! Jammer voor u ik ben geen Bouta aanhangster en ook geen bijstands(big)mama. Mijn man,
  “My Black King”(ik heb absoluut geen behoefte aan `n grijs roze ongewassen man en voor mijn man ook geen grijs roze ongewassen vrouw!!) en ik runnen samen `n reclamebureau, hebben 2 prachtige mooie zwarte dochters en dat vertellen we ze ook regelmatig! We hebben gestudeerd in NY en in Engeland, meerdere keren in uw land Indië geweest en leuke vriendschappen aan over gehouden. Donkerwitten c.q. zwakbegaafden, kiest wat bij u past, u krijgt de groeten van mij geciviliseerde echte Indiër zusters en broeders die in Indië, USA en Engeland wonen! Helaas zijn jullie donkerwitten blijven hangen in oude denkwijzen en vooroordelen!!! Weet, tradities bewaren alleen hun waarden wanneer ze getoetst worden aan nieuwe realiteiten!! Voor de rest Have a nice frustrated life! Zo, dat voelt goed! Mijn oprechte EXCUSES voor de serieuze forumleden! Reageer a.u.b. niet, doe ik zeker weten ook niet!


  Maak melding

 43. Het zeer waarschijnlijk grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking heeft weinig tot niets met die zwarte bladzijde in de Surinaams/Nederlandse geschiedenis, mijn voorouders van beide kanten woonden in het oosten van Nl. en waren eenvoudige landbouwers/veetelers die nauwelijks wisten waar Amsterdam lag, laat staan Suriname, en mensen met een andere huidskleur hadden ze nog nooit gezien, voor alle duidelijkheid, media was er nog niet, denk je dan echt dat zij of hun nazaten zich verantwoordelijk konden?kunnen voelen wat er toen voor verschikkelijke dingen zijn gebeurt, hoe kun je dan verwachten dat er excuses gemaakt moeten worden voor dingen waar je niets mee te maken had niets eens wat van wist, nu wel betreuren, had gewoon niet mogen gebeuren, maar als er nu mensen (creolen) zijn die willen blijven verwijten, gewoon mee doorgaan, heb je jezelf het meeste mee, een tip; bouw een mooie klaagmuur, maakt mij niet uit waar in Su of in Nl. desnoods in Afrika (wordt dan een soort Mekka) en ga daar tegen aan staan janken hoe slecht jullie wel niet zijn behandeld in het verleden en in het nu, en hoe slecht het leven nu wel is en dat niemand jullie wil begrijpen, vergeef me mijn cynisme


  Maak melding

 44. Maya: “De haat jegens de zwarte mens zit erg diep bij sommigen donkerwitte mensen! ”

  Ik word geen klant van jou reclame bureau.

  Out of the box denken zit er bij jou niet in.


  Maak melding

 45. Die blonde koningspaar zal aan hun 3 kleine monstertjes Kwik, Kwek en Kwak wel vertellen dat het de Joden waren die handelden in slaven en niet Willen van Sinasappel en kornuiten.
  En de Joden zijn daarvoor gestraft door heer Adolf. Heer Adolf is zelfs Nederland binnengevallen om verhaal te halen en de Joden te straffen.
  De 3 monstertjes wordt dus voorgekauwd dat Nederland het slachtoffer is van de handel in (contract)slaven en niet de dader!
  Slim hoor, die royals. Bilderberg rules!


  Maak melding

 46. @hans,

  De rare hersenkronkels zit bij alle mensen die het moeilijk vinden te zeggen dat wat fout was, fout was. Iedereen die een ministerpost aanvaard, weet dat hij ook verantwoordelijk is voor de daden van voorgande ministers. Dus ook van de VOC. Balkende roemde de ‘ondernemingszin’ van de VOC. Dus wel trots zijn op de ‘voordelen’ en het uitschreeuwen, zelfs in het parlement, maar niet verdrietig kunnen zijn om de negatieve daden en excuses uitschreeuwen.

  Waarom zou iemand nog de moeite nemen om van Adolf en sympathisanten excuses te vragen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.