vrijdag, april 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Suriname moet aandelen verkiezen boven royalty’s’

‘Suriname moet aandelen verkiezen boven royalty’s’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 9 jun – Het bedingen van zo hoog mogelijke royalty’s is niet meer van deze tijd. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. Bij onderhandelingen met investeerders moet het accent dan ook op andere grootheden vallen. Het betekent niet dat royalty’s afgehouden moeten worden. Suriname doet daar niet aan mee, integendeel.

Suriname behoort tot de landen met de hoogste royalty’s in de mijnbouw. Uit de onderhandelingen met Surgold, een joint venture van de Amerikaanse multinationals Newmont en Alcoa, is zes procent gehaald. “We moeten zaken in een geheel bekijken. Enerzijds hebben we royalty’s, anderzijds aandelen. Willen we meer uit onderhandelingen halen, dan moeten we het met aandelen doen en niet met royalty’s”, zegt Hok. Het is richtsnoer voor de toekomst.

Bij de onderhandelingen met Surgold is een aandeel bedongen van vijf en twintig procent. Parlementariër Radjkoemar Randjitsingh vindt het prima, maar heeft bezwaar tegen de voorwaarden. Als Suriname zich op gegeven moment zou willen terugtrekken, is dat niet zoals elke andere vennootschapspartner. “Suriname moet zijn gehele vennootschapsbelang overdragen, zonder kosten en vrij van royalty’s.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

89 REACTIES
  1. Su hoeft niet terug te trekken,dat moeten die amerikanen doen”zij hebben door de vorige regering grond en zelf gemaakte rechten over die gronden toegeëigend.
    Zij moeten zich terug trekken en volgens Su voorwaarden,wetten en rechten aanpassen”onze eerst geboren recht houd ook in dat wij over onze grondstoffen en natuurlijke voedings producten en alles wat in Su uit natuurlijke bronnen voort komt, als eersten mogen profiteren en niet een buiten lander.


    Maak melding
  2. In 1994 kreeg Shell van wijlen president Jeltsin van Rusland een mega contract.Het Sakhalin 2 project. Shell had het alleenrecht om naar gas en olie te boren en te exporteren naar het buitenland.Shell had haar werk goed gedaan met behulp van lokale stromannen. Rusland zou pas na tien jaren royalties ontvangen als Shell een deel van haar investeringen had terugverdiend.Het contract werd ondertekend en bekrachtigd in een periode toen de Sovjet Unie uiteen viel.Het was de periode van chaos in Rusland.

    Toen de heer Poetin president werd van Rusland ging hij de contracten opnieuw bekijken en tot zijn grote verbazing ontdekte hij dat Shell per jaar een omzet haalde van 10 miljard Euro.De investeringen van Shell waren binnen een jaar terugverdiend.Bij het winnen van olie en gas hield Shell geen rekening met milieuwetten en regels.Men wilde zo snel mogelijk zeer veel geld verdienen tegen zo min mogelijk kosten.(Denk hierbij aan de handelingen van Shell in Nigeria). President Poetin wist Shell met gerechtelijke procedures te dwingen om de meerderheid van haar aandelen aan Rusland over te dragen.Het land bezat geen enkele aandeel en men was afhankelijk van de royalty’s die ze van Shell zouden krijgen.

    Shell heeft thans een kleine minderheidsaandeel in de exploitatie van gas- en olie en het bedrijf is hiermee zeer tevreden. De inkomsten zijn zo enorm zijn dat ze het nooit zullen laten liggen.


    Maak melding
  3. Klink klare onzin. Wat het beste is wordt bepaald door de concessie overeenkomst en de macht van de aandeelhouder. Met gewone aandelen als minderheidsaandeelhouder heeft men geen bal te vertellen en moet men wachten op de kruimels die toegeschoven worden door de aandeelhouders vergadering 50% plus 1 aandeel. Zie bijvoorbeeld Heiniken waar de familie 50% 1 aandeel heeft in een holding die 50% plus 1 aandeel bezit in de controlerende aandeelhouder.

    In het onderhavige kan het betekenen dat Suriname met het storten van 25% aandelen kapitaal de gehele financiering verzorgt, de andere aandeelhouders met oud papier in komen maar wel bepalen of Suriname ooit rendement ontvangt over haar investering terwijl Suriname wel de lasten van de financiering draagt.

    Aan de andere zijde zie het succes van Angola waar de multinationals beleeft vragen hoeveel royalties zij moeten afdragen voor een deel van de taart.

    Met royalties op een niveau van 20% loopt men geen risico, heeft men geen financieringslasten en kan men gewoon de baasspelen. Invoerrechten vorderen en de winstbelasting innen en bepalen welk community werk men van de concessionaris eist. Als aandeelhouder wordt men mede verantwoordelijk voor het beleid en de winst, het winstdeel wordt afhankelijk van de VRIJHEDEN die men de concessionaris geeft.

    De staat Suriname krijgt meerdere petten op. De pet van investeerder/ belegger die belang heeft bij lage kosten en hoge winst. Ofwel milieukosten zijn negatief voor de staat als aandeelhouder.
    Hierbij gaat de pet van handhaver op milieu maatregelen zwaar knellen.

    Gezien het clientisme in de politiek (zowel in de vorige als de huidige regering) is het dragen van meerdere petten voedsel voor een RAMP.


    Maak melding
  4. Met mijn posting van 12.12 uur wil ik aangeven dat je als aandeelhouder inzicht heb, en ook betrokken bent bij de resultaten van de onderneming. Het wordt onmogelijk dat andere aandeelhouders beslissingen achter je rug om kunnen nemen en winsten achter je rug om wegsluizen. Waakzaamheid blijft geboden.


    Maak melding
  5. RobG,
    Dit is precies wat Staat te gebeuren in Suriname, ik hoop wel dat Bouterse en zijn volgelingen Zo slim zijn geweest dat ze een evaluatie clausules hebben opgenomen dat contract.
    RobG, jij geeft precies aan waar ik voor waarschuwt, jij hebt over de chaos die toen was in Rusland, In Suriname gebeurd precies het zelfde met die criminele president die ten koste van alles wil scoren dat maakt hem zwak en chantage gevoelig in de onderhandeling.


    Maak melding
  6. RobG,
    Die internationale onderhandelaars zijn slimmer en keiharder dan die gasten in Suriname.
    Jou Voorbeeld over Rusland geeft eigenlijk al alles aan,Suriname loopt op dit gebied achter, bouterse kan wel groot lopen doen maar ook hij schiet tekort om deze keiharde onderhandelaars om de tuin te leiden.
    Het was slimmer geweest als Suriname internationale deskundigen op dit gebied had ingehuurd.


    Maak melding
  7. Gmap,

    Dit is precies wat Staat te gebeuren in Suriname, ik hoop wel dat Bouterse en zijn volgelingen Zo slim zijn geweest dat ze een evaluatie clausules hebben opgenomen dat contract.

    ………Whahahahahahahahahahhahahahahahhahhaahahahahaahahahahahaha…….woei.

    Aldus financieel topman GMAP.

    Hier is jouw CV:

    Naam: Gaylord Map
    Geboren: Niet Suriname
    Geboortejaar: 1938

    Scholing: Afgestudeerd aan de Universiteit van Nooit.

    Werkervaring: Op Waterkant.net 24/7 Suriname en zijn inwoners beledigen.


    Maak melding
  8. RG, Het significante hieraan is dat bij het inhuren van onderhandelaars die keiharde eisen voor Su op tafel zouden moeten leggen. Het ‘m zit in het feit dat die type onderhandelaars allemaal wit zijn en overall gerespecteerd worden. Hun advies is binden (denken ze). Eisen worden aangenomen en ingewilligd door beide partijen overal waar deze witte mannen verschijnen. Bouterse tracht een lans te doorbreken dat onderhandelaars wit of zwart, keihard of zwak, europa of zuid amerika, gerespecteerd moeten worden. Eisen zijn eisen en niet van zwart of wit. Waarom altijd die witte expertise inhuren en geloven. Kost handen vol geld al die consultancy’s. Als je het zelf kan doen waarom ga je dan inhuren, achteraf zal blijken dat al die witte consultancy’s onder één hoedje hebben gespeeld en je dan flink bij de neus hebben genomen. Dan ben je wéér 50 jaar verder en nog verder van huis. Hou het in eigen hand. Vroeger kon het niet, nu wel. Geef het niet meer uit handen. Wat is daar anders aan van die witte dan zwart zijn. Waar het om gaat is dat je het beste uit haalt wat erin zit. Rienne va plu, het geld is niet van u. Let the white Just deal with that. Case close.


    Maak melding
  9. @ RobG
    ik bezoek nog al eens aandeelhouders vergaderingen. Ik neem nooit een stemkastje in ontvangst aangezien alles al middels roadshows etc. vooraf besloten is.
    Recent na de voorzitter van zo’n vergadering een grapje van mij over (2 jaar gelden schriftelijk aan de RvB gericht) waarin deze stelde dat de stem uitslag zelfs niet benaderd werd bij verkiezingen in Noord Korea. Ofwel het bestuur, de toezichthouder, accountant en notaris hebben de regie en niet de aandeelhouder.

    In de SURGOLD deal heeft de minderheidsaandeelhouder in zijn geheel niets te zeggen terwijl de macht van de handhaver (mijnbouwwet, milieuwet,arbeidswet, etc). door de rol als aandeelhouder sterk uitgehold wordt.

    Er is in de publiciteit vastgesteld dat Surgold slechts aansprakelijk gesteld kan worden indien er sprake is van grove nalatigheid. Aangezien wie eist bewijst zal het voor Suriname (gezien kennis achterstand) meer dan lastig zijn sluitend te bewijzen dat er sprake is van grove nalatigheid. Hier komt bij dat het hoogste aangewezen gerecht niet in Suriname of binnen een bekend juridisch systeem zetelt maar in London (Angelsaksisch).

    RobG
    Het is een fluitje van een ent om de winsten te doen verdwijnen, zeker voor bedrijven als Newmont en Alcoa.
    Kijk eens wat Glencore in Afrika uit vreet (ziektes/ milieuschade en marginale afdracht aan Zambia) en waar zij belasting betalen.
    Glencore opgericht door iemand die de VS moest ontvluchten vanwege de grootse fraude ooit heeft in Zambia een staatsmijn gekocht voor een marginaal bedrag (700.000.000) de waarde is in 10 jaar vertienvoudigd terwijl er locaal engige 10 talen miljoenen afgedragen worden maakt het elders honderden miljoenen vermogens winst per jaar en honderden miljoenen operationele winst en betaald men belasting in een kanton bij Zurich.

    Suriname kan met de huidige instelling, “Eigen”wijsheid etc. niet op tegen deze ondernemingen.

    Bijvoorbeeld:
    Kan Suriname weten wat de werkelijke waarde van materieel is of leasecontracten voor materieel. Materieel dat ongetwijfeld zonder invoerrechten ingevoerd wordt. Hoeveel aan inkoopresultaat kunnen Alcoa en Newmont al wegsluizen voor dat er iets van hun spullen in Suriname is.
    Heeft Suriname sowieso de kennis en bekwaamheid om te kunnen bepalen of een mijnbouwmachine spiksplinternieuw uit de fabriek komt of na een oplapbeurt onder conserverend vet (via de fabriek) ingevoerd wordt vanuit opper Mongolie waar men nog wat reserve spullen had staan.

    Ik heb ooit bij een fusie/overname kunnen zien hoe accountants van de senior partner het zelfde materieel 2 maal inspecteerden alleen met andere registratie gegevens. ofwel de zelfde kraan stond 2 maal op de balans.


    Maak melding
  10. Sommige aandelen zijn meer dan andere aandelen. Je hebt aandelen in soorten. Een andere verdeling in aandelen is wie heeft meer aandelen dan de andere, staat ook sterker en bepaalt, enz, enz.

    Dus aandelen hebben, wil nog niet zeggen dat je veel te vertellen hebt. In deze overeenkomst heeft Suriname zelf niets te vertellen en gewoon afwachten hoe het met de goud op de aandelen beurzen in de wereld aan toe gaat.

    DDB en zijn adviseurs zullen als er winst komt ook niets te klagen hebben, omdat ze dichtbij de njanpatoe zitten. Als het met goed slecht gaat zal het proletariaat, de hele Surinaamse economie het merken, do you remember the 80 or 90 van de vorige eeuw toen DDB aan het bewind was. Suriname bing skeer, maar DDB en maties bing tja vel/blad. Alle winkelschappen waren leeg. Do you remember?

    Het proletariaat heeft net als nu het nakijken hoe schoften zich te goed doen aan de spijzen uit de njanpatoes en sterke dranken en hun volle pensen van hun obesitas lijven nuttigen en hun dorst lessen. Het milieu, oerwoud en water in de rivieren worden door marrons met kwik vernietigd met hun primitieve methode van zoeken aan een gram goud.

    Welke soort aandelen zijn er?
    Een aandeel is in feite een soort van eigendomstitel van een onderneming. Een aandeel vervalt niet en heeft geen einddatum waarop ze niet meer geldig zijn. Het geïnvesteerde kapitaal is dus te allen tijde beschikbaar. Aandelen zorgen niet voor een vast inkomen, maar leveren inkomsten die bestaan uit de koerswinst en het dividend.

    Een koers kan schommelen: er hangen dus risico’s aan vast. Je maakt ofwel winst ofwel verlies. Het dividend is het bedrag dat door het bedrijf aan z’n aandeelhouders wordt uitgereikt. Het komt uit de winst die in een jaar wordt gerealiseerd. We onderscheiden 4 soorten aandelen:

    Certificaten van aandelen
    Certificaten zijn waardepapieren die de gewone aandelen vervangen. We kunnen 2 categorieën onderscheiden:

    • beperkt royeerbare certificaten: de houder ervan kan één of meerdere certificaten omruilen tegen één of meer gewone aandelen.
    • niet-royeerbare certificaten: voorkomen dat de onderneming in verkeerde handen terecht komt. De houder van zo’n aandelen heeft geen medezeggenschap.

    Preferente aandelen
    Houders van preferente aandelen hebben bepaalde voorrechten die gewone aandeelhouders niet hebben. Dat kunnen voorrechten zijn op het vlak van beheer, verdeling van de restwaarde (in geval van liquidatie) en winstverdeling. Er zijn twee oorzaken voor de uitgave van preferente aandelen:

    Financiële reorganisatie van een bedrijf: de behoefte ontstaat om een aanvullend eigen vermogen te realiseren. De aandelen geven recht op een deeltje van de statuaire overwinst. Dit is in feite het saldo van de jaarwinst dat overblijft nadat het preferente dividend plus het primaire dividend wordt afgetrokken.

    Preferente aandelen beschermen tegen een ongewenste overname. Het bestuur kan elk ongewenst besluit voorkomen.

    Prioriteitsaandelen
    Deze aandelen hebben betrekking op de aspecten van het beheren van het bedrijf. Als houder van deze aandelen kun je mee beslissen over de benoeming van bestuurders, comissarissen, enz. De aandeelhouder hoeft hiervoor geen toestemming te vragen van de gewone aandeelhouders. Meestal zijn ze in handen van de oprichters van het bedrijf en diens erfgenamen.

    Winstaandelen
    Winstaandelen zijn aandelen die het kapitaal van de onderneming niet vertegenwoordigen. Ze hebben een niet-financiële inbreng, zoals de knowhow van een van de stichters bijvoorbeeld. Deze aandelen geven recht op een deel van de winst, maar beperken ook het stemrecht.

    Andere aandelen zijn: Aandelen met of zonder stemrecht, aandelen aan toonder (op papier) of op naam (niet afhankelijk van de lichamelijke drager), genoteerde aandelen.


    Maak melding
  11. Deze “Gouden Deal” zit vol gaten.

    Een beetje international zorgt er altijd voor dat de winst offcieel minimaal is of zelfs dat er met verlies wordt gewerkt,

    En dan heeft Suriname 30 procent van NIKS


    Maak melding
  12. Abaisa,

    Ze hebben geen enkele dienst om aan te bieden ….soso taki !!

    En niemand in Nederland luistert naar ze ….. dus komen ze hier expert zonder diploma spelen.


    Maak melding
  13. Henk Molenaar,

    Weet welke deal vol gaten zat ?

    De deal die de Molukkers en Papua’s met Nederland gesloten hadden.
    100% Beloofd ———> 0 % Gekregen.

    Je denkt wel 2 keer na om op hun sites met je grote witte bek aan te komen en openlijk te posten zoals je doet op DWT online onder de naam Henk van der Bijl.


    Maak melding
  14. @GMAP, ik geef jou groot gelijk, maar je weet zelfs dat vele Surinamers inclusief Bouterse een grote mond hebben dat zij alles zelfs kunnen doen.

    =Men vergeet een ding dat in Suriname er een te kort is aan deskundigheid op vele gebieden waar het buitenland veel sterker staat.

    -Ik hoop het beste voor land en volk.

    @Parbo, jou informatie over de Molukkers klopt niet en doe je huiswerk beter.

    -Over diploma’s gesproken, ik kan jou vertellen dat aan vele reacties je gelijk kunt merken wie goed geschoold is en wie op de hoogte is van nationaal en internationale problemen.

    =Mensen die Bouterse en regering aanbidden zijn zwak van geest en ook heel arm van geest. Deze mensen zijn gemakkelijk te manipuleren.


    Maak melding
  15. Parbo: “e denkt wel 2 keer na om op hun sites met je grote witte bek aan te komen en openlijk te posten zoals je doet op DWT online onder de naam Henk van der Bijl”

    Grote witte bek?

    Als ik nu zeg grote zwarte bek, dan ben ik zeker een racist?


    Maak melding
  16. Beste Parbo: Je Paarse Crimi President had een deal met het volk van Suriname in de vorm van een lijst megaprojecten.

    Ik voorspelde toen al dat dat gelul in de ruimte was.
    Sinds deze week is het officieel ALLE megaprojecten zijn mislukt.


    Maak melding
  17. 1)We hebben het nu niet over de Molukkers.
    2)Ik hebt over internationale deskundigen.
    3) Er zijn heel veel deskundigen op dit gebied onder de sranamans in Nederland.
    4) Ik dacht dat jullie geen zaken meer zouden doen met de nakomelingen van de slavendrijvers.


    Maak melding
  18. Beste GMAP

    Er zijn 10.000 goed opgeleide en gemotiveerde Surinamers in Nederland fantastisch werk kunnen doen in Suriname.

    Maar ze worden in Suriname tegengewerkt door halve debielen met 2 jaar lagere school en een grote ( Paarse) bek

    Ik kan daar een boek over schrijven.


    Maak melding
  19. welneen die beterweters,gmap.henk molenaar en ira ,hebben Suriname niets te bieden,ook hier in Nederland hebben ze niets in te brengen.Als ze reakties zouden plaatsen in de telegraaf of andere,werden ze a la de minute verwijderd.maar neen daar passen ze voor want hun hersenen gaan niet verder dan niets doen en maar over Suriname roddelen.niets maar dan ook niets is goed in hun optiek,hun haat to SURINAME EN DE SURINAMERS drijft ze tot madness,want ze komen er nergens mee.


    Maak melding
  20. Henk,

    Dat is precies wat ik bedoel….arrogante Europeaan die overal zijn neus in moet steken.

    En natuurlijk weet je niks over Molukse aanslagen in Nederland……want nu gaat het over jouw land en hun misdaden.

    Gmap,

    Waar zijn al je deskundigen dan ? Ik heb ze niet gezien op tv. Niet gehoord in de kranten.
    En wat Molukkers betreft heb ik het volste recht een witte Nederlander te confronteren met zijn eigen geschiedenis net zoals hij hier de hele dag de mijne zit bekritiseren. En ik noem hem wit want dat is hij en een grote bek heeft hij ook …..dus hij heeft een grote witte bek.

    Ze hebben altijd een mooie manier om hun geschiedenis te herformuleren met allerlei nuances, maar bij onze zwarte geschiedenis nemen ze geen blad voor de mond.

    Mensenrechten missies naar Indonesië en andere kolonies alsof er niks gebeurd is. Van enig respect voor onze cultuur is geen sprake en dan verwacht je dat ik hier netjes reageer op de meest grove beledigingen aan mijn cultuur

    Stelletje kakkerlakken dat jullie er rond lopen.


    Maak melding
  21. als je een vent bent henk molenaar dan kom je met feiten,het is makkelijk hier op het forum je onzin uit te kramen.noem naam en toenaam dan ben je echt een kerel.


    Maak melding
  22. Passant schijnt een hoop niet te weten. Daarom de volgende uiteenzetting (Wikipedia) voor geïnteresseerden :

    Categorieën van aandelen [bewerken]

    NBDS aandeel.jpg
    Niet volgestorte aandelen: zijn aandelen waarop de volledige nominale waarde niet is gestort in de kas van het bedrijf. Deze aandelen zijn altijd Aandelen op naam. De verplichting tot volstorting blijft bestaan en dient in het aandeelhoudersregister te worden weergegeven. Tijdens de crisis van de jaren 1930 heeft dit ertoe geleid dat de overdracht van deze aandelen soms met toebetaling werd gedaan.
    Aandelen aan toonder: zijn aandelen waarvan de bezitter van dat bewijsstuk ook de eigenaar is en derhalve de statutaire rechten ervan kan uitoefenen. Zij kunnen aan derden doorgegeven worden, met of zonder speciale administratieve procedures. Het bewijs van aandeelhouderschap is belichaamd in de drager, het papier. Dit maakt ze gevoelig voor diefstal en verlies. Tegenwoordig is het leeuwendeel van de aandelen aan toonder opgenomen in een zogenaamd geautomatiseerd systeem voor effectenverkeer. In Nederland is het bekende systeem het zogenaamde NECIGEF-systeem. De Wet giraal effectenverkeer reguleert deze materie. Het moge duidelijk zijn dat handel op de effectenbeurzen niet mogelijk zou zijn indien het aandeel telkens lichamelijk aanwezig zou moeten zijn om geleverd te kunnen worden. Een geautomatiseerd systeem is dan ook een voorwaarde voor moderne effectenhandel.
    Aandelen op naam: in tegenstelling tot aandelen aan toonder is het aandeelhouderschap op naam niet afhankelijk van de lichamelijke drager. Gaat deze teniet, dan blijft de vennootschappelijke rechtsverhouding met de vennootschap intact. Aandelen op naam worden overgedragen via een schriftelijke overdracht (in geval van een naamloze vennootschap zonder blokkeringsregeling dient de vennootschap de nieuwe aandeelhouder zonder voorwaarden te accepteren). De overdracht dient in het aandeelhoudersregister van het bedrijf genoteerd te worden; zolang de overdracht niet aan de vennootschap is betekend, kunnen de aan het aandeel verbonden rechten niet worden uitgeoefend.
    In Nederland moet de overdracht van aandelen op naam altijd door een notaris worden vastgelegd in een notariële akte.
    Aandelen met of zonder stemrecht: met stemrecht verlenen zij de aandeelhouder recht om deel te nemen aan de algemene vergadering aan de stemming en aan het bestuur. Zonder stemrecht geven zij alleen recht op een dividend, dat niet mag verschillen van het dividend van de stemgerechtigde aandelen. Het Nederlandse recht kent geen aandelen zonder stemrecht en ook meervoudig stemrecht is slechts beperkt toegestaan. Beoogt men het financiële recht van het zeggenschapsrecht af te scheiden, dan zal men zijn toevlucht moeten nemen tot zogenaamde certificering van aandelen. Hierbij wordt een stichting, meestal genoemd Stichting Administratiekantoor (Ak) tot enige aandeelhouder gemaakt, waarna het Ak certificaten uitgeeft. Op deze manier kan toch economisch een aandeel zonder stemrecht bereikt worden.
    Preferente aandelen: geven vóór alle overige aandelen recht op een vast dividend. Het dividend is een vast percentage van de nominale waarde. Bij ontbinding van het bedrijf worden ze ook vóór de andere terugbetaald. Dit geldt voor de financieringsprefs. Een ander type, de beschermingsprefs, geeft geen vast recht op dividend, maar is bedoeld als wapen in de strijd tegen ongewenste overnames.
    Cumulatief preferente aandelen: zijn gelijk aan preferente aandelen, geven recht op een vast jaarlijks dividend, maar mocht het bedrijf een aantal jaren slecht draaien en wordt er geen dividend uitgekeerd, dan blijft het recht op het vaste deel daarop bij deze aandelen bestaan. Draait het bedrijf weer goed dan dient met terugwerkende kracht het dividend bij voorrang uitbetaald te worden.
    Winstdelende (cumulatief) preferente aandelen: zijn gelijk aan de (cumulatief) preferente aandelen, maar geven naast het vaste dividend ook recht op een winstafhankelijk dividend. Cumulatief geldt alleen voor het vaste deel van de winst.
    Prioriteitsaandelen (soms ook genaamd ‘GOUDEN’ aandeel): de houders van prioriteitsaandelen hebben speciale rechten, welke in de statuten moeten zijn vastgelegd; meestal is dit het recht om een bindende voordracht te doen aan de aandeelhoudersvergadering voor de benoeming van de leden van de Raad van Bestuur en van de Raad van Commissarissen; maar ook bij statutenwijzigingen. Ook deze prioriteitsaandelen kunnen ondergebracht zijn in een stichting prioriteit.
    Aandelen met STRIP-VVPR: (typisch Belgische constructie). VVPR staat voor verlaagde voorheffing/précompte reduit. Het betreft typisch Belgische aandelen die na 1 januari 1994 werden gecreëerd om het kapitaal te helpen in het land te blijven. De aandelen leveren een dividend dat slechts onderhevig is aan 21% roerende voorheffing in plaats van 25%. Vanwege de geringe verhandelbaarheid van deze nieuw uitgegeven aandelen, die noteerden naast hun reeds bestaande, oudere aandelen, werd naar een methode gezocht om deze aandelen gelijk te schakelen met de niet op deze wijze bevoordeelde aandelen. Uiteindelijk werd beslist het fiscaal voordeel te onthechten van het aandeel en apart verhandelbaar te maken. Wanneer de aandeelhouder een coupon voorlegt ter inning van een dividend en in het bezit is van de strips, kan hij dus genieten van de verminderde voorheffing. In het andere geval zal hij op zijn dividend 25% roerende voorheffing moeten betalen.
    Aandelen die het kapitaal van de vennootschap niet vertegenwoordigen: Ook genoemd winstaandelen. Zij vertegenwoordigen niet het kapitaal van de onderneming en evenmin een materiële inbreng. Het betreft een niet-financiële inbreng, zoals de knowhow van een van de stichters, die deze kennis gewaardeerd wil zien door de overige aandeelhouders. Ze geven recht op een deel van de winst, maar beperken tegelijkertijd in mindere of meerdere mate het stemrecht. Dat stemrecht heeft de betrokken aandeelhouder via zijn (eventuele) gewone aandelen.
    Genoteerde aandelen: Alle aandelen op naam en aan toonder worden toegelaten tot notering, met als enige voorwaarde dat het kapitaal volgestort is. De marktautoriteiten stellen wel de nodige eisen, zoals een minimumomvang van het kapitaal, publicatieplicht van financiële en koersgevoelige informatie onder strikte voorwaarden en op geregelde tijdstippen, regels inzake goed beheer en dergelijke meer.

    Zie ook [bewerken]


    Maak melding
  23. Waarom het nooi wat wordt met Surinme

    Het is een voldongen feit dat Suriname de afgelopen decennia op eigen kracht haast geen stap verder is gekomen. En daar zijn een aantal significante redenen voor. Het is erg jammer dat niemand dat hardop wil zeggen, hoewel deze vrij makkelijk te identificeren zijn. Het is eigenlijk te danken aan onze vele natuurlijke hulpbronnen, anders zouden wij behoren tot de meest arme landen ter wereld. Want zelf kunnen wij er helemaal niets van! Het is bovendien een godsgeschenk dat wij niet geconfronteerd worden met ernstige natuurrampen, want dan was het leed helemaal niet te overzien.

    Van grootschalige productie hebben wij nog niet gehoord. Van eigen productiviteit en inventiviteit is er in de verste verte geen sprake. Sterker: wij maken er een grote puinhoop van. Het weinige dat er was is tenietgedaan door slecht management, eigenlijk onkunde en meer door corruptie. En natuurlijk zullen sommige van mijn landgenoten zich tegen de scheenbenen aangetrapt voelen als ik dit allemaal beweer. Maar het is helaas de naakte waarheid, we komen er niet onderuit.
    Mentaliteit
    Wij Surinamers hebben een overwegend slechte mentaliteit als het gaat over werken en productiviteit. Dat strekt zich vanuit alle politieke kopstukken tot naar de kleine man, de vrouw die leslokalen schoonmaakt. Het steeds ombuigen van normale werkdagen naar Nationale feestdagen is een goed voorbeeld hiervan. De regering stimuleert niet de productiviteit, maar juist luiheid, uitslapen, feestvieren en lamlendigheid. Er is geen ander land in de wereld met zoveel vrije dagen, arbeidsverzuim en korte werktijden.
    Neem bijvoorbeeld de maandag. Het is de normaalste zaak van de wereld dat bouwvakkers en ook anderen op de maandag niet aan het werk verschijnen omdat ze op de zondag hebben gefeest en stom bezopen thuis zijn gekomen om op de maandag hun roes uit te slapen. Feesten, veel eten, uitgaan, uitlopen (meerdere buitenvrouwen en tegenwoordig ook buitenmannen), gokken, zuipen, roken, slapen en buiten de stad gaan liggen in een hangmat zijn onze primaire bezigheden. En op basis daarvan is het onmogelijk om een land goed op te bouwen! Zo komt Suriname nooit verder.

    Wij weten alles beter en zijn niet goed opgeleid
    Een Surinamer staat niet echt open om iets bij te leren in het streven naar meer efficiëntie en kwaliteit. Als wij gewend zijn om iets al jaren op een bepaalde wijze te doen en iemand komt uit het buitenland met een andere en veel betere module, dan zijn de rapen gaar. Want dan voelen wij ons op de tenen getrapt en moet men niet bemoeien en ons de les komen leren. Dit sproeit voort uit een stukje minderwaardigheidsgevoel. Men kiest direct voor de aanval wat erg dom is want zo leer je niets bij!
    Ik doe het al jaren zo en het gaat goed, dus hij of zij hoeft mij niets te komen leren, is vaak de reactie. Een goed bedoelt advies gaat het ene oor in en het andere weer uit. Zo blijven wij steeds achter op de rest van de wereld en dingen verkeerd doen. Men zou juist open moeten staan voor nieuwe ontwikkelingen. Maar dat gebeurt niet, “want wij weten het toch allemaal beter.” Het gevolg is dat er op diverse niveaus’s prutwerk wordt afgeleverd. Een typisch mentaliteitsprobleem van de Surinamer.
    Bandeloosheid

    Wij Surinamers hechten niet veel waarde aan afspraken, in tegenstelling tot veel Nederlanders. Het gebeurt meer dan al te vaak dat er afspraken worden gemaakt die niet nagekomen worden. Niet alleen voor wat betreft tijdafspraken, de meesten komen altijd te laat of soms helemaal niet, zonder af te zeggen. Maar ook op zakelijk vlak. Bijvoorbeeld betalen. Hoe vaak komt het voor dat mensen geld lenen van vrienden, familie of kennissen en dat met pijn en moeite terug betalen, of helemaal niet? U weet het al. Heel vaak. Zonder gevoel van schaamte leent men geld na lang bedelen en is vervolgens onvindbaar. Wij Surinamers staan daar bekend om. Wij spreken haast alle talen, behalve betalen, is een veel gehoorde kreet!
    Het is ook meer regel dan uitzondering dat wij valse beloften doen op andere vlakken wanneer je iets gedaan wilt krijgen. Ja, het komt volgende week in orde. Maak je niet druk, het wordt opgelost, geen probleem. Terwijl er vaak geen bal van terecht komt. Het is gewoon een vorm van voor de gek houden. En daar zijn velen van ons meester in. Een loopje nemen met de ander.
    Om deze en andere redenen willen sommige buitenlandse zakenlieden helemaal geen zaken meer doen met mijn landgenoten. Men kwalificeert ons als grote grappenmakers, jokers! Uiteraard zijn er uitzonderingen, gelukkig maar.
    Het lijkt alsof goede normen en waarden steeds minder belangrijk aan het worden zijn. Alles kan en mag. Men raast over de wegen alsof het racebanen zijn. Echter heb ik nog nooit iemand gesproken die vertelde daarvoor een boete te hebben gekregen. Men gooit maar vuil op straat vanuit rijdende bussen of auto’s of maakt herrie tot diep in de nacht zonder enig bitter gevoel daarbij te krijgen. De overheid op haar beurt wil wel de indruk wekken daar iets aan te doen, maar van effectief handelen is helemaal geen sprake. Het illustreert ergens de mentaliteit van ons volk. Lak hebben aan geldende regels!

    Ingezonden brief GFC Nieuws

    I rest my case


    Maak melding
  24. tim
    als je een vent bent henk molenaar dan kom je met feiten,het is makkelijk hier op het forum je onzin uit te kramen.noem naam en toenaam dan ben je echt een kerel.

    Een Tim, wat is je echte naam en waar woon je?


    Maak melding
  25. tim
    als je een vent bent henk molenaar dan kom je met feiten,het is makkelijk hier op het forum je onzin uit te kramen.noem naam en toenaam dan ben je echt een kerel.

    Ik heb niet zo’n trek in Paarse kogelbrieven en bedreigingen. En geloof me: ik weet waar ik over praat


    Maak melding
  26. Parbo,
    jij wijkt af mi boi .
    Beste Henk Molenaar, Ik kan mij nog herinneren dat Front regering belasting deskundigen uit Nederland had gehaald om de boel daar te reorganiseren, door bouterse en Simons moesten onze landgenoten vertrekken omdat ze volgens bouterse en simons spionnen waren van Holland.
    Als je iets hebt om te verbergen dan reageer zoals deze paarse incompetente idioten.


    Maak melding
  27. Goed zo Parbo give them hell.

    Weten ze echt niet dat de Nederlanders de Molukkers zoveel beloofd hebben ?En niets en dan ook niets zijn nagekomen?Waarom denk je dat de Molukkers in opstand kwamen?Nou nou ,maar goed het is maar die dombo Henk molenaar die dat typt,ik en vele anderen hebben hem/haar door.deze gek is steeds maar bezig Suriname en de Surinamers de grond in te boren.
    die wil graag dat Nederland schone handen heeft,ik ben zelf een rasechte blanke,maar ik kom er openlijk en eerlijk vooruit dat Nederland heel veel op zijn kerfstok heeft .Het waren de Blanke Nederlanders die Bouterse hebben opgejut om een coup te plegen,want de toenamlige regering Aron maakte er een potje van alle ontwikkelingsgeld verdween in zijn en familie zakken.
    Ok,Bouterse ging tot het uiterste om een tegen coup tot stand te brengen,wat had hij anders moeten doen?Op dat moment trok Nederland zijn handen van Bouderse af.Om een lang verhaal kort te maken,het is alleen maar de schuld van mijn soort,dat Bouterse nu daar zit.
    Ze hadden de kans neen DE GROTE kans om Bouterse op te pakken en achter de tralies te zetten tijdens het bewind van Venetiaan,maar dat konden ze niet maken,want alle vuilnis wat Bouterse over ze had zou naar boven komen drijven.
    Ik heb stage gelopen in Suriname ,wat een schitterend land,leuke en gastvrije mensen,wat mij het meest is opgevallen is dat Suriname flink voorwaarts gaat,met dank aan Bouterse en co.


    Maak melding
  28. Zondag 9 juni 2013 om 12:28 uur, door @Jojo, geheel eens met jou redenering. Een denkrichting die reeds langer mij uitgangspunt als schaduw gebruikt.

    Het grondaandeel vertegenwoordigt de soevereiniteit voor honderd procent, omdat het ondeelbaar is.

    De ontginner en bewerker mogen op eigen gemaakte kosten ontginnen en bewerken met de voorwaarde dat 50% plus een deel daarvan terugvloeit in Surinaamse besteedbare economie.

    Surinaamse Participatie voor 25% is het overwegen waard.

    Het oude liedje van blijvende soebatten, om ietsje meer van het weinige is een afgezaagde preambule liedje uit de oorlogsdiaspora.

    Zoek de preambule van de oude Surinaamse grondwet maar op, waarin staat geschreven dat er vrije toegang moet zijn tot de natuurlijke hulpbronnen van Suriname.

    Dat kon alleen gebeuren als wingewest zijnde voor Amerikanen, Canadezen en Europeanen. Op de politie opleidingscentrum Zorg en Hoop stond dat pontificaal onder het wapenspreuk Je maintiendrai(Ik zal handhaven).

    Daaraan heb ik mij toen altijd vreselijk geërgerd. De reden waarom ik die gehele onderhandelingstoestand maar een poppenkast vond en vind. Erg veel is er dus niet veranderd, omdat de parlementariërs slapen om politiek te scoren.

    Het wordt tijd dat de open mazen in de wet tot concessieverstrekking en exploitatie van grondstoffen aan buitenlandse maatschappen worden gedicht en aan banden worden gelegd.

    Zodoende kan vanuit die wetten een wurgcontract ontstaan die tot meervoudige verplichtingen van de maatschappen strekt voor de Surinaamse economie, tot aan hun nek, in plaats van hun boa-achtige-contract aan de nek en rug van de hardwerkende en voortploegende samenleving als geheel sinds 1948!!!


    Maak melding
  29. Beste Parbo: de bekende Paarse truuk: zoek altijd een afleiding in de Hollandse geschiedenis om de aandacht af te wenden van de enorme Paarse Puinhoop in Suriname


    Maak melding
  30. GMAP,de Surinaamse regering heeft internationale expertise ingehuurd om haar bij de besprekingen/onderhandeling backing te geven.Daarnaast heeft men een bezoek aan o.a. Afrika gebracht om te kijken hoe het in de praktijk werkt.Ook de Afrikaanse regeringen hebben internationale deskundigen aangetrokken om hen te ondersteunen in de gesprekken met multinationals.De Afrikaanse landen kunnen bogen op veel ervaringen. Heel belangrijk is dat de Surinaamse regering ook adviezen en aanwijzingen van de oppositie heeft meegenomen in de onderhandelingen en het contract.De oppositie heeft zowel positieve als negatieve ervaringen opgedaan bij de vorige goudonderhandelingen.


    Maak melding
  31. 09 juni 2013

    @Parbo,
    Je generaliseert! Wat bedoel je met ‘ze’? Liever niet doen.

    Srika heeft de bovenstaande reacties gelezen en zal verder reageren op RobG. Eerst een inleiding en daarna een eenvoudige weergave van denken.

    De adel( zij die de economie uitmaakten) van Europa stuurden altijd hun kinderen (vaak de jongens) voor enige tijd op reis, naar andere landen toe.

    Dit deed de adel zodat de kinderen de taal, cultuurgewoonten enz. van het ander land (of landen) goed leerden begrijpen. Dit kon van nut zijn in hun latere leven waarbij zij in leidinggevende posities, bijvoorbeeld bilateraal moesten onderhandelen.
    In zekere zin is het in Europa, zeker in West-Europa, bij de adel en rijken zo gebleven. Ook langdurige buitenlandse stages of vrijwilligers werk in het buitenland kan tegenwoordig hieronder vallen.

    Ter zake:
    In Suriname heeft Srika bovenbesproken verschijnsel alleen bij Staatsolie gezien. Onder Jharap gingen vele leidinggevenden binnen Staatsolie al als onervaren krachten op reis, naar conferenties, trainingen, onderhandelingen enz., om zo die kennis, hardheid en andere vaardigheden op te doen in belang van Staatsolie zelf. Tegenwoordig is dit nog steeds de normale gang van zaken bij Staatsolie. Daarom ook zoveel succes!

    Nu komt in Suriname een goudindustrie in ontwikkeling, maar nu al is gebleken, zelf de regering geeft dat toe, dat er geen specifiek bekwame onderhandelaars zijn die in de toekomst betere deals uit het vuur kunnen slepen.

    En Srika denkt, dat er in Suriname nu nog geen bekwame en dus gespecialiseerde team van mensen te vinden is die de gouddeals ook daadwerkelijk kunnnen bewaken en controleren.

    Srika ziet hierin geen probleem, zolang de regering in Suriname wijs genoeg is om een soortgelijk proces te willen volgen, als die van Staatsolie. Dit zal wel enkele jaren in beslag nemen.

    De regering van Suriname zal een aantal jonge studenten moeten vinden met affiniteit voor economie, handel en onderhandelen. Je kan ze laten opleiden of naar Surinamers in Nedeland, Belgie of USA (of een ander land) uitkijken die al in zo een cultuur zitten. Ze moeten wel in Suriname willen werken.

    Deze ‘buitenlandse Surinamers’ hebben het voordeel dat ze de grote en harde wereld al beter kennen en begrijpen.Netwerken gaat hier ook makkelijker.

    Train deze jonge mannen of vrouwen dan voor het doel waarvoor je ze nodig hebt. Zoveel als mogelijk in het buitenland. Zo komen zij met anderen in contact en leren de mondiale wereld beter te doorzien en daardoor beter te handelen.

    Vorm daarna, met deze opgeleiden, enkele strategische teams. Bijv. als onderhandelaar of als controleur van goudverkoop tot winst op aandelen. Maar vorm ook een contragroep, die dan bijv. als taak heeft bij onderhandelingen alles anders te bekijken of anders te zien. Het houdt zo de groep die de onderhandelingen voert altijd wakker!!

    Kijk ook niet naar de etnische of politieke kleur van zij dan kandidaat zijn, om te worden opgeleid!! Laat zij het nationaal gevoel beleven en betaal ze redelijk.

    RobG,
    Srika volgt Staatsolie al jaren. Ze zijn wel gespecialiseerd in oliedeals. De nieuw opkomende goudindustrie kan van Staatsolie leren, maar moet, denk ik,met haar eigen mensen haar eigen specialisme en cultuur ontwikkelen. De angst voor een mogelijke chaos moet dan binnen 4 tot 6 jaar verkleind zijn.

    Natuurlijk moet er in de toekomst van ondersteuning en samenwerking, op het gebied van promoten en onderhandelen,sprake zijn. Als kleine bevolking zullen de Surinamers, althans zij die zich nog Surinamers voelen, – in Suriname en daarbuiten – het gezamenlijk moeten doen.

    Srika ziet nu al een mogelijkheid voor het trainen van GMAP. Ja, in transactionele analyse modellen.
    Srika


    Maak melding
  32. Tim,

    Dat is het toch…..totale ontkenning. Ik heb geen hekel aan witte mensen, maar hoe durft hij hier over Bouta te praten terwijl Nederland hem het groene licht heeft gegeven. Oud minister van den Broek van de D66 heeft openlijk toegegeven dat hij destijds vanuit Brazilië goedkeuring heeft gegeven voor de coup/revolutie. De wapens en munitie die Bouta heeft gebruikt kwamen allemaal uit Nederland.

    Henk Aron en zijn kliekje stalen geld en hielden feestjes tot Bam. En dan waren ze zo stom om de militairen maandenlang niet uit te betalen.

    En dan verbaasd zijn dat de militairen in opstand komen. Die gasten hierboven vertellen de helft van verhaal ………en denken dat wij dom zijn.


    Maak melding
  33. tim,
    Ook jij bent een paarse ezel die verder kan denken dan zijn neus lang is.
    1)Surinaamse geld is nu minderwaard dan tijden Front regering.
    2) de prijzen in de winkels zijn sterk gestegen dus je geeft met minder geld nu meer uit dan 3 jaar geleden.
    3)De criminaliteit is in drie jaren tijd volhard en gestegen.
    4) De arme man en vrouw van de straat merkt helemaal niets van die zogenaamde vooruitgang die jullie hier verkondigen, ze zijn skeer no K.@
    tim, noem mij drie punten waar Suriname volgen jou vooruit is gegaan??


    Maak melding
  34. Om onze grondgebied terug te krijgen is het ook van belang om de rechten en wetten van ons “de ingeboren van Su door te nemen .
    Van oorsprong moeten wij over de natuur producten van ons land beslissen”hoeveel wij weggeven en hoeveel het kost “klaar punt uit.


    Maak melding
  35. Hahahahahaa ai mi boi, robG yu tjading no moer.
    Ik lees haast alle berichten uit Suriname dus kom mij geen knollen voor citroenen verkopen.
    Wat moet wij leren van Afrika met al die corruptelingen daar, Wat Leer je van Obiang?? wat leer je van jerry Rauwlin?


    Maak melding
  36. @@@@ Fer E strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang .
    dat is mijn antwoord aan jullie redimusus ,bouterse is en zal de sterke man van suriname zijn en blijven fer .
    hulde aan pero dat pero in de bijlmer woont zolang ik die zon onder mij heb fer en jij in je winter jas moet lopen is er geen vuiltje aan de lucht .ik heb je al gezegt ik heb geen boodschap aan jullie ,oenoe na so so boto al die redimusus ,geen moer hebben jullie in nederland wil ik pero wedden .de jaren dat ik in nederland was waren jullie in die spie bar en jullie je jonko aan het roken e zoekoe meid hihihihihi so so boto Fer!!!!!!!!!!!!!joe e ka dape mie e laf oenoe .
    blijven jullie in je paradijs .

    bouta go go go


    Maak melding
  37. Wie gaat controleren hoeveel goud eruit komt? Op het moment weet niemand hoeveel eruit komt of hoeveel wordt weggevlogen vanuit het prive vliegveld van IamGold.
    Gaat Melvin Linscheer dat bewaken? Zo ja is de kat bij de melk zetten om te bewaken. Een rovers bende.
    SU gaan niet 30% van de goud krijgen maar moet 30% aandelen kopen, investeren, staat heft geen geld maar gaan investeren, wat een kindjes verhaal die allemaal geloven.
    Bouterse een harde handelaar inderdaad de canadees hebben de veren filg in zijn reet geschoven, hij voelt zioch nu koning di diktator.


    Maak melding
  38. Srika,
    De vergelijking met staatsolie laat zien dat jij een oelewapper bent.
    Het probleem met deze criminele regering is dat Bouterse alle eer naar zich toe trekt, hij vliegt van hot naar her zonder enige tastbare resultaten.
    Hij had een dinner met Obama laten schieten om zogenaamd met grote investeerders te praten resultaat 0,0


    Maak melding
  39. maar waarom zijn er multinationals nodig als iedereen met weinig scholing goud kan delven? Als de staat de exploitatie en regulering zelf in de hand neemt, zijn er misschien iets minder inkomsten, maar kan dit duurzamer geschieden en gespreid over en langere periode. Kijk maar wat er is gebeurt met de bauxiet.


    Maak melding
  40. GMAP, jij kan niet alle informatie over Suriname lezen of vernemen.Hoe geloofwaardig ben je nog als je mijn woorden in twijfel trekt? Zaterdag jl, was er op Radio 10 een uitgebreid interview over de goudovereenkomst met de heer Parmesar. Hij stond aan het hoofd van de Surinaamse delegatie tijdens de onderhandelingen.De informatie komt dus uit zeer betrouwbare bron. GMAP jammer dat je deze informatie niet kan beinvloeden met je stemmingmakerij.


    Maak melding
  41. RobG,
    Luister mi boi, Parmessar heeft geld van Academisch ziekenhuis in zijn eigen zak gestopt, die man zijn familie zijn grote drugs baronnen hoe kan ik deze man nog serieus nemen.die hele paarse roversbende is onbetrouwbaar.
    Ik wist niet dat Parmessar een onderhandelaar was?
    Leest dit RobG,http://nl.wikipedia.org/wiki/Rabin_Parmessar
    Misschien gaan jou ogen open.


    Maak melding
  42. Bete GMAP

    Vanuit Paramaribo

    Als Bouterse beweert dat hij vanochtend op water heeft gelopen dan gelooft die domme Paarse Kudde dat blind.

    De duivel en zijn handlangers regeert in Suriname


    Maak melding
  43. 09 juni 2013

    GMAP,
    Bedankt voor de inhoudsloze reactie. Leg mij dan uit waarom de vergelijking met Staatsolie hier niet passend is.

    Ik zal pas morgen, maandag, kunnen reageren. Zwarte Pijl, Alexanderpolder, roept! Even onder de andere Surineds zijn. GMAP, doe ook mee man. Geniet van de zon en sranang poku. Srika vertrekt nu.
    Srika
    Srika


    Maak melding
  44. Wat ik geschreven heb is geschreven en daar kan ieder persoon die verstand van zaken NV, BV, aandelen, emissie, enz heeft herkennen. Er is niets mis mee. Zaken kunnen worden uitgediept. Maar er is niet mis wat daar is geschreven over soorten aandelen.


    Maak melding
  45. @GMAP, je hebt gelijk dat Bouterse de belasting ambtenaren als spionnen zag. Wat gebeurt er nu?????

    =Velen van deze regeringsvrienden betalen gewoon GEEN belasting.

    =Velen juichen een tweede termijn van Bouterse, maar ze vergeten dat Bouterse nooit in zijn eentje de verkiezingen kan winnen vanwege de zetels die hij binnen moet halen, dus weer samenwerken.

    @Tim, ik merk niets van de crisis, omdat ik een luxe leven heb.


    Maak melding
  46. Zeg me ,…als de regering haar rekeningen door wanbeleid niet kan betalen,..da hoe dang die 400 miljoen inzet om met die goud-deal mee te doen?
    Zie bericht.

    OW heeft betalingsachterstand van twee jaren bij aannemers
    Het ministerie van Openbare Werken heeft een betalingsachterstand van twee jaren bij vele aannemers van Commewijne. Dat melden enkele aannemers in gesprek met Suriname Herald.
    Uit vrees dat ze nooit betaald zullen worden, willen ze niet openlijk in de media komen. De namen zijn echter wel bekend bij de redactie. “Het ministerie moet ons bedragen tot in de miljoenen uitbetalen. En we wachten zeker twee jaren op onze betalingen. Er zijn aannemers die hun have en goed als onderpand hebben gegeven om de zaak door te draaien. Al deze aannemers hebben tientallen mensen in dienst die nu brodeloos dreigen te worden. We moeten straks al deze mensen ontslaan, omdat we gewoon geen geld meer hebben om onze bedrijven te runnen”, aldus een aannemer.
    Nooit gereageerd
    Een van de aannemers zegt dat ze herhaaldelijk via brieven contact hebben gemaakt met het ministerie. Echter is er hierop nooit gereageerd. Uiteindelijk hebben enkele aannemers de minister persoonlijk gebeld. “De minister heeft ons gezegd dat zolang hij minister is geen enkele aannemer van een andere partij betaald zal worden”, aldus de woorden van een aannemer. Hij zegt dat de minister bezig is tal van ondernemers met de grond gelijk te maken.


    Maak melding
  47. Zondag 9 juni 2013 om 16:57 uur, door GMAP

    Ik lees haast alle berichten uit Suriname dus kom mij geen knollen voor citroenen verkopen.
    Wat moet wij leren van Afrika met al die corruptelingen daar, Wat Leer je van Obiang?? wat leer je van jerry Rauwlin?

    kereltje gmap dat je alle berichten leest zal best wel, maar sla je met je door blinde haat verwrongen brein het door jou gelezene niet op waarde kan beoordelen is duidelijk merkbaar in hetgeen je hier post.

    Kijk uit hoor want zowel (W)AO als de AWBZ pot is leeg!!


    Maak melding
  48. Beste Paarse Paupers:

    De man die jullie zo bewonderen is verantwoordelijk voor de zwaarste economische puinhoop (jaren 80 en 90) die Suriname ooit heeft gekend. Hij heeft nooit nooit één van zijn beloftes ingelost. Daarnaast is hij een oorlogsmisdadiger en drugsdealer.

    WTF komt jullie blinde bewondering voor deze crimieel vandaan?


    Maak melding
  49. @Henk Molenaar het komt door domheid. Gisteren was er op canvas uit Belgie een documentaire over Congo.
    Congo was voormalig kolonie van Belgie.
    Het regime uit Congo heeft veel gelijkenissen met die van Suriname.
    Congo is een land die rijk is aan koper en goud en toch leeft 90 % van de bevolking in armoede.De rijkdommen worden verdeeld onder machthebbers en loyalisten.


    Maak melding
  50. @Abaisa,je schrijft:::Kijk uit hoor want zowel (W)AO als de AWBZ pot is leeg!!

    =Ook al zou er geen WAO of AWBZ meer zijn, Nederlanders hebben altijd recht op een ander uitkering en de staat hoeft niet alles voor mensen te op te lossen.
    =In Nederland betaald een ieder belasting.

    =In Suriname bijvoorbeeld is het een grote ramp, omdat men niet gewend is aan uitkeringen vandaar al die problemen. In Suriname betaalt de helft geen belasting en dit kost de staat alleen maar geld.


    Maak melding
  51. Surinam Patriot,je vergelijking met Congo slaat letterlijk nergens op.Congo wordt al tientallen jaren geteisterd door een wrede burgeroorlog en achter de schermen staan grote belangen op het spel.In Congo zijn interne strijdgroepen die om de macht vechten,er zijn buurlanden die belang hechten aan een instabiel buurland,en dan heb je nog de grote jongens die azen op belangrijke mineralen en grondstoffen die alleen in Congo te vinden zijn.Kortom je geeft blijk behept te zijn met een onaangename negatieve oordeel als het om de regering van Suriname gaat.Het is je gewoonte om alles wat met de regering in Suriname te maken heeft in een kwaad daglicht te plaatsen.Niets is goed in je ogen.Het lijkt wel alsof je een achtling broer van GMAP bent.


    Maak melding
  52. Beste surinam patriot:

    Dat is het grote gevaar in Suriname: dat het qua bevolkingssamenstelling en mentaliteit op eenn land als Congo gaat lijken. 5 procent van de Paarse Elite verdeelt alle welvaart en de rest leeft in pure armoede.

    Suriname produceert HELEMAAL NIETS. Het mag god op zijn blote knieen danken dat er goud en olie in de grond.

    De opbrengsten worden niet geinvesteerd maar verdwijnt in een nutteloos ambtenaren apparaat.


    Maak melding
  53. appels en peren gaan vergelijken gaat niet mie mang .in suriname is het democratisch en jullie moeten leren je daarbij neer te leggen als iemand eerlijk heeft gewonnen en geen spijkers op laag water gaan zoeken .jou doel zal je nooit bereiken met onzin verkondigen .hoeveel keren heb ik jullie gezegd dat front geen oppositie voert maar het volk probeert op te hitsen .baldew was weer een voorbeeld van hoe hij de hindustanen probeerde te overtuigen dat paars die indiers visum waren aan het weigeren .die kogel brief ,die acp conferentie ,de drie jaar evaluatie waarbij ze doe hadden willen bij betrekken en toen weigerde doe om mee te doen .vies spelletje spelen dus .ze gaan niet ver komen met hun vuile politiek .zie maar het geval van die boot die bouterse zogenaamd gekocht heet .allemaal leugens om bij het volk te scoren .nu zegt deze npser dat hij zijn bron gaat beschermen.deze npser weet dat het een dood lopende weg is bij de rechter dus gaat hij de held spelen dat hij de persoon gaat beschermen niet hem heeft vertelt over het verkopen van die boot .deze mannen willen koste wat kost aan de macht wij hebben ze door .zelf een ezel kan zien wat er gebeurt .
    bouta no warang nanga ding japie

    kraktie mie mang .


    Maak melding
  54. GMAP

    RobG,
    Die internationale onderhandelaars zijn slimmer en keiharder dan die gasten in Suriname.
    Jou Voorbeeld over Rusland geeft eigenlijk al alles aan,Suriname loopt op dit gebied achter, bouterse kan wel groot lopen doen maar ook hij schiet tekort om deze keiharde onderhandelaars om de tuin te leiden.
    Het was slimmer geweest als Suriname internationale deskundigen op dit gebied had ingehuurd.
    gaymap wat waren die internationale onderhandelaars dan in 2004 tun vene pres was en demon min van NH waren ze dom> waren ze zo gemakkelijk? of was demon dom en te gemakkelijk om zaken snel te beklinken????? jij stomme oud wijf ga je tanden poetsen met tabak hoor oud wijf die pist in haar broek!!


    Maak melding
  55. @RobG ik ben geen broer GMAP, maar ik heb net als jij en iedereen hier op WK liefde voor Suriname.
    We willen hier toch het beste voor Suriname?
    Maar we weten het allemaal beter,…


    Maak melding
  56. BREAKING NEWS.

    Abrahams wordt ontslagen.
    Zie bericht.

    Abrahams wordt mogelijk binnenkort bedankt
    De minister van Openbare Werken Ramon Abrahams wordt binnenkort mogelijk bedankt door president Desi Bouterse. Binnen de coalitie zou er enige wrijving zijn ontstaan over het functioneren van deze minister die vanaf zijn aantreden ook vaak in opspraak is geraakt.
    Gelijk na zijn aantreden heeft Abrahams voor grote opschudding gezorgd door aannemers werk te gunnen voor exorbitant hoge bedragen. Ondanks een storm aan kritiek gaf Abrahams de opdracht om zijn kantoor voor een absurd hoog bedrag van SRD 650.000 te verbouwen en liet hij zijn auto voor SRD 154.000 pimpen.
    Gisteren verklaarden enkele aannemers dat Openbare Werken een betalingsachterstand van twee jaren bij vele aannemers van Commewijne heeft. Volgens een aannemer zou Abrahams hebben gezegd dat zolang hij minister is geen enkele aannemer van een andere partij betaald zal worden.
    Ook de stopzetting van de bouw van de dijk in Commewijne is hem niet in dank afgenomen. De tientallen onderhandse gunningen die de minister ook nog aan aan vrienden en familieleden deed, maakte het allemaal nog erger voor hem. De minister zelf maakte zich niet druk om de vlagen van kritiek van zowel oppositie als coalitie.
    Directe omgeving
    Politieke toppers melden Suriname Herald dat de minister zal opstappen. Echter zal zijn functie worden overgenomen door een persoon in zijn directe omgeving. De toppers vermoeden dat de dochter van Abrahams zijn portefuille overneemt, wat hun verbaasd, omdat op deze manier de minister nog steeds zal bepalen wat er op dit ministerie gebeurd.


    Maak melding
  57. Ook de voorgangers van Abrahams die op deze ministerie met de scepter hebben gezwaaid hebben de druk niet kunnen weerstaan en gingen de fout in. Abrahams had mijn inziens moeten weten dat de verleidingen groot zijn op dit ministerie en dat hij zich had moeten inhouden.Ik vermoed dat hij de druk niet heeft kunnen weerstaan en dat hij misbruik heeft gemaakt van de vrije beleidsruimte die hij van de president heeft gekregen.Wie zijn billen brandt moet op blaren zitten!!!Letterlijk vertaald; ‘als je iets doms doet, moet je de gevolgen dragen’.


    Maak melding
  58. gmap, ter jouwer informatie,ik heb niets met paars,omdat ik daar geen stemrecht heb dommie.
    Mijn sympathie gaat wel uit naar Bouterse omdat hij wel bereid was Suriname van die zakkenvullers te verlossen.
    Een rasechte Surinamer dus in tegenstelling tot jij en je haatdragers/zaaiers die hier het forum bevuilen met leugens,als jullie het zo “goed voor hebben”met Suriname,om alleen maar die boeven zoals de Nps en VHP te laten regeren, wees dapper en gaan jullie daarheen ,veroorzaak een opstand neem als voorbeeld,Syrie,Tunesie,Libie en Egypte, misschien heel misschien zal ik jullie als dappere strijders bekijken.
    Gmap je hebt verder totaal niets te doen dan de gehele dag googlen googlen en nogmaals googlen.
    Ik heb geen tijd je linkies te bekijken,heeft totaal geen nut.Pak je biezen en als de dooie bliksem je volk gaan redden.


    Maak melding
  59. Die PARBO die kan het maar niet laten om zich vol te gieten met djogo’s, om daarna z’n krankzinnig gewauwel op WKN te lanceren.!!!

    Have a nice day….


    Maak melding
  60. Broodje aap verhaal. Wat vertegenwoordigen die aandelen, wie bepaalt de waarde daarvan en wat krijg je uiteindelijk als dividend uitgekeerd. Als de onderneming waarvan je aandelen hebt gekocht geen winsten maakt krijg je ook niets uitgekeerd. En uiteindelijk bepaald het bedrijf wat er uitgekeerd wordt. Meer royalty’s uit een deal halen, is ten alle tijden de veiligste en meest zekere methode, dombo’s. En dat zijn geschoolde mensen die dit soort lariekoek aan het volk verkondigen.


    Maak melding
  61. Die olie domme Surneds zijn weer aan de gang.
    Ze voelen zich beter dan de mensen in congo wat een stelletje verliezers zijn jullie.
    En die Henk Molenaar wat een griezel,heb je niets beters te doen of is dit jouw site.


    Maak melding
  62. ghana, molenaar,ray,kolibrie,vijay,en andere talibanen
    voel je verbonden met je broeders in afghanistan,pakistan ,india ,srilanka ,

    laat je broeders niet in de steek ,bar bars wat er daar gebeurt .met de echte ghana gaat het goed ,geen oorlog geen zelfmoord aanslagen zit niet hun aard vrouwen worden beter behandeld dan in zuidazie


    Maak melding
  63. Gekke Henkie (Molenaar),

    GMAP heeft het zeer treffend geformuleerd; ‘yu e kir mie’.

    in jouw optiek is suriname een bananenrupubliek waar niks deugt. Maar nu zit je wel weer met jouw hypocriete kop lekker te genieten van de ‘lusten’ van Suriname??? Je hebt ‘paarse paupers’ en je hebt ‘ongeneerde parasieten’. Je mag zelf beslissen tot welke groep jij behoort.

    Gekke Henkie; ha ha ha ha ha ha.. ‘yu e kir mie’.


    Maak melding
  64. @ Pero
    “in suriname is het democratisch en jullie moeten leren je daarbij neer te leggen als iemand eerlijk heeft gewonnen en geen spijkers op laag water gaan zoeken.”

    Een kenmerk van democratie is dat men kan en mag zeggen wat men wil.
    Een kenmerk van democratie is dat een parlementarier de plicht heeft de regering te oontroleren ten aanzien van het gevoerde beleid.
    Een kenmerk van democratie is dat de regering verantwoording aflegt voor het gevoerde beleid.
    Een kenmerk van democratie is dat de regering vragen beantwoord van het parlement ongeacht of de vragen van de coalitie of oppositie zijn, of de vragen dom, of slim zijn, etc.

    Nu naar de realiteit. Ja er is een parlement gekozen. Hoe democatisch die verkiezing is durf ik niet te beoordelen maar ik heb twijfels, gezien de grote verschillen in kiesdelers. AC combinatie heeft 6 of 7 zetels met ongeveer 10.000 stemmen, Doe heeft 1 zetel met even veel stemmen en BVD heeft 0 zetels met ongeveer 10.000 stemmen. Om over de kiesdeler in Corinie maar niet te spreken.

    Ja na wat gedoe is op basis van heftig achterkamertjes gedoe en verraad de heer Bouterse met een overweldigende meerderheid tot President gekozen. Deze zelfde president heeft nu door dat zelfde achterkamertjes gedoe regelmatig onvoldoende Quorum in de DNA en heeft zijn meerderheid van 36 zien slinken naar 27 ofwel de minimale meerderheid.

    De president krijgt van een kritiekloze coalitie een krappe meerderheid voor de Surgold deal terwijl er meer dan terecht heel grote vraagtekens onbeantwoord gebleven zijn.
    Indien deze regering zo superieur is als u stelt is het toch geen enkele moeite haar succes integraal te presenteren in de DNA en de oppositie te schande te maken met inhoud. Als de deal superieur is dan moet men dat kunnen aantonen met:
    1) wij hebben zeggenschap.
    2) dit zijn de winst verwachtingen.
    3) dit is het controle mechanisme.
    4) wij zijn gelijkwaardige partners en kunnen even goed als Surgold de deal openbreken onder gewijzigde omstandigheden.
    5) de financiering zal als volgt georganiseerd worden.
    6) nee we gaan geen $ 6.000.000 plus verlies leiden op de elektriciteit levering.
    7) waar zijn de bij behorende bijlagen.
    8) etc. zie de lijst met vragen van de oppositie in de DNA waarop geen antwoord gekomen is.

    Het niet antwoorden van vragen van de DNA geeft heel duidelijk aan dat Suriname GEEN DEMOCRATIE is.

    Pero wellicht kunt u mij uit mijn Idefix verlossen


    Maak melding
  65. GMAP, ik heb er geen moeite mee als Abrahams het veld moet ruimen. Wie zijn billen brandt moet op blaren zitten. Dus‘als je iets doms doet, moet je de gevolgen dragen’.


    Maak melding
  66. ROBG: wanneer ga jij op je blaren zitten,want kje doet niets anders dan 24/7 onzinpostings los te laten op WKN.

    Ga je schamen in een donker hoekje voor de rest van je leven.

    And have a nice day in je donker hoekje!


    Maak melding
  67. @RobG
    Maar je baasje heeft zijn billen gebrand sinds 25 feb 1980 tot heden en hij zit niet op de blaren maar hij leeft heel gelukkig met zijn Amnestie..Dan hoedan??!!!
    Waarom moeten anderen op blaren zitten en je baasje niet??!!!


    Maak melding
  68. Hai Baja TIM,
    dus wanneer een rasechte Surinamer als bouta zijn medeburgers kapot schiet is dat niet strafbaar??!!!
    Weet jij waarvoor amnestie staat. Je hebt nog geen stemrecht en God zij dank hiervoor,mocht je stemmen dan zou een stem verloren zijn gegaan !!Ga aub de geschiedenis van Suriname leren kennen,maak gebruik van het INTERNET,de geschiedenis van bouta en zijn tragische gevolgen van Suriname die vindt je niet in de geschiedenisboeken !!!
    Hai Baja….


    Maak melding
  69. Als je niet schuldig bent, heb je geen amnestie nodig.

    Nog erger is het dat je je zelf amnestie verleent onder het mom van eenheid in het land.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES