vrijdag, mei 17, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurBoekpresentatie 'Boni, Meester der Slaven' in Bibliotheek R'dam

Boekpresentatie ‘Boni, Meester der Slaven’ in Bibliotheek R’dam

-

Does Travel - naar Suriname

In het kader van de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij wordt op 22 juni a.s. het boek ‘Boni, meester der slaven’ gepresenteerd aan het publiek. Dit boek neemt de lezer op avontuurlijke wijze mee naar 1776, de tijd van de Boni oorlogen tussen plantagehouders en weggelopen slaven in Suriname.

Op een meeslepende wijze brengt de auteur, U.J.H. Cairo, de geschiedenis van de strijd tegen de slavenmeesters door Aguso Boni en zijn gevolg (Baron en Soliceur) in beeld. Daarbij krijgt de lezer ook een kijkje in de Surinaamse mystiek, Winti. Het verhaal laat de lezer ervaren hoe de werkelijkheid van de slaven en de drang naar vrijheid verbonden werd door de krachten uit de mystieke wereld.

De avond zal op Afro-Surinaamse wijze met de drum worden ingeleid door master drummer André Mosis. Daarna volgt dans, poëzie, een voordracht uit het boek en een kort interview met U.J.H. Cairo. Daarop volgt een signeersessie. De avond zal worden afgesloten met een drankje.

De boekpresentatie vindt plaats op 22 juni 2013 van 19:00 – 21:00 in de Centrale Bibliotheek Rotterdam aan de Blaak. Toegang is gratis

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
 1. Het is jammer maar de titel lijkt wel ontoepasselijk.
  Het woord “meester” en slavernij roept toch andere associaties op. Leider, voorman. inspirator enz. enz.. zouden de rol van Boni beter weergeven.


  Maak melding
 2. ik ben benieuwd.
  maar waarom geen geschiedenis in tijden voordat er slavernij was ontstaan.
  wij weten reeds de onmenselijke handelingen van de europeanen,arabieren,aziaten ten opzichte van de creoro man,vrouw en kinderen”maar hoe was onze(creoro)samenleving voor dat er enige verdrukker onze samen leving ontwricht heeft, om op die manier onze zelfbewustwording weer tot stand te brengen.


  Maak melding
 3. die verhalen over die bevrijdings strijders is mij al bekend”en ik weet welke van hun zijn onthoofd en aan bomen gehangen,maar,wat weet men over IMHOTEP,AHMOS,MENTU-HOTEP,USER MA AT,en nog vele anderen die de voorlopers van die strijd voor creoro vreihijd gevochten hebben en die dat ook toen in die tijd hebben bewerkstelligd.


  Maak melding
 4. Ik mis in dit verhaal ook het feit dat honderden jaren voordat de Europeanen voet op Afrikaanse bodem hadden gezet, dat er al een levende slavenhandel was tussen de Afrikanen onderling.

  Ook het feit dat nadat de Eurpeanen in beeld kwamen, dat het de Afrikanen zelf waren die hun eigen mense ronselden, ontvoerden en verkrachten om ze daarna te koop aan te bieden aan de Europeanen.

  SRA jij stamt af van de bosjesmannen uit Timboektoe zoveel is duidelijk meer hoef je niet te weten,je waterhoofd heb je aan hen te danken.

  Have a nice day!!


  Maak melding
 5. Hoelang gaan wij dit volhouden , het verleden. Moeten we niet voorruit kijken en onze jeugd behoeden voor dit soort verleden. Slavernjj is nog steeds dagelijkse gebeuren op deze wereld zelfs in suriname is er nog slavernij .
  Kijken jullie wie er voor de blanken daar werken


  Maak melding
 6. Beste Sra:

  Slavernij is van alle tijden, van alle continenten en alle rassen.

  Maak er geen puur blank probleem van. De Afrikanen verkochten met veel plezier en voor veel geld hun eigen mensen aan de Europeanen.


  Maak melding
 7. Henk Molenaar,

  Wederom een ontkenning van de misdaden die jouw ras heeft gepleegd.

  En toch elke dag op deze site Surinamers op hun fouten wijzen………

  Je bent ziek mens !!


  Maak melding
 8. Henk Molenaar,
  Als ik in mijn eigen tuin rommel is het iets heel anders dan wanneer ik dat doe in jouw tuin.

  De Afrikanen die hun gevangenen verhandelden hebben nooit kunnen bevroeden wat hun broeders te wachten stond. In hun stoutste dromen niet.
  Als zij hadden geweten van het onmenselijke leed dat honderden jaren zou duren, waren zij NOOIT tot mensenhandel over gegaan.
  Slaven werden niet alleen verhandeld maar vooral geronseld!
  Als ik het goed heb bevind jij je nu op Surinaams grondgebied.
  Oneerbiedig en respectloos vind ik jouw posting, te meer omdat je nu hier in Su bent!
  Een beetje meer respect zou op zijn plaats zijn.


  Maak melding
 9. Lees ik ben Een nieuweling.vele die plaatsen een reactie dat afrikanen hun eigen mensen verkochten. Ja maar mischien is het de waarheid. Maar 2 dont make one right. Laten wij niet proberen om het slavernij verleden te begatiliseren. De witte mannen hebben verderf gepleegd met hun trans atlantische slavenhandel waarbij zij hin land hebben opgebouwd. Ik weet een ding zij zullen mij moeten betalen.


  Maak melding
 10. Abaisa heeft gelijk, ik vind het maar een rare titel.

  Verder heeft Henk Molenaar zoals gewoonlijk weer last van zijn racistische steenpuist en Who Cares weet niet waar het knopje van de gaskraan zit.

  Zeggen dat de Afrikanen met plezier hun eigen mensen verkochten voor veel geld is een achterlijke statement en getuigd van geschiedkundige ongeletterdheid.

  Ten eerste kregen de Afrikaanse slavenhandelaren peanuts voor de slaven in vergelijking met de winsten van de Europeanen uit de lucratieve driehoekshandel
  Ten tweede, welke vorm van knechting er ook bestond in AFrika (soortgelijk als in andere continenten toendertijd) de Arabieren en later de Europeanen hebben het door hun grote vraag naar een pervers dieptepunt geholpen.
  Ten derde, je zegt toch ook niet dat de Duitsers hun eigen mensen hebben vergast omdat de Joden ook wit waren?

  Blijkbaar weten mensen nog steeds geen moer over de slavernij


  Maak melding
 11. @sra

  Jij bent volgens mij de enige en eerste persoon die ik iets hierover hoor zeggen. Als wij zwarten ons meer gingen verdiepen in onze eigen geschiedenis, en niet die de europeanen voor hebben opgeschreven. dan zal men erachter komen dat de wereld geschiedenis voor 90 procent zwart is en de overige 10 procent hebben we direct of indirect ook een hand in gehad.Neem bijvoorbeeld ImHotep the Multi-Genius. Duizenden jaren al voordat er uberhaupt een Leonarde Da Vinci was. Mensen ken je geschiedenis zodat wat er vandaag gebeurd graag je morgen niet zal overkomen.
  Graag zou ik met die mensen in contact willen komen die onze geschiedenis kennen en iet wat ze op school geleerd hebben. Tot slot wil ik jullie nog motiveren om boeken te lezen van John Henrik Clarke.
  Want….If a men Doesn’t treat you right, what makes you think he’ll turn around and teach you right.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES