vrijdag, mei 31, 2024
HomeNieuws uit SurinameIamgold: eerst lager energietarief, dan haalbaarheidsstudie

Iamgold: eerst lager energietarief, dan haalbaarheidsstudie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 9 mei – De soep zal wel weer niet zo heet worden gegeten als ze wordt opgediend. En er zal weer van alles worden recht gepraat. Maar het staat intussen wel zwart op wit. Het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie in het gebied rond de huidige mijn te Gros Rosebel, in Brokopondo, is aan voorwaarden verbonden. De studie wordt niet uitgevoerd voordat de regering overgaat tot verlaging van de energietarieven. Dat is toch wel nieuw.

“We zijn verwikkeld in besprekingen met de regering van Suriname over het verminderen van de energietarieven die worden gehanteerd voor onze huidige concessie. De haalbaarheidsstudie zal niet worden afgerond voordat overeenstemming is bereikt over het energietarief”, meldt de Canadese multinational in zijn rapport over het eerste kwartaal van 2013. Tijdens de behandeling in het parlement van de overeenkomst over uitbreiding van de goudconcessie van Iamgold, is er nooit een koppeling gemaakt.

Integendeel is vanuit de oppositie juist de haalbaarheidsstudie als voorwaarde gesteld. De studie zou eerst moeten worden afgerond en pas dan zou Suriname moeten overgaan tot het sluiten van een uitbreidingsovereenkomst. De coalitie heeft het voorstel afgewezen. Intussen is de overeenkomst goedgekeurd. Iamgold mag nu mijnen tot 2042. Het energietarief nu is elf dollarcent per kilowattuur. Het parlement vond dat al onder de marktwaarde. Iamgold vindt het kennelijk niet lag genoeg.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

40 REACTIES
 1. Een verlenging van dertig jaar? En ook nog tegen een lagere energietarief? En wordt de tarief tussentijds aangepast indien de energieproductie meer gaat kosten?
  Wat voor Bakroe’s zitten er in de regering?


  Maak melding
 2. @ Kojak
  Ze bluffen toch dat ze 36 zetels hebben en dat ze het beter zouden doen dan de vorige regering? “Wel,” zou Eddy Bruma gezegd hebben, “A sori k’ba.”


  Maak melding
 3. Als IAMGold haar energie voor minder zou willen inkopen moeten ze dan maar zelf een IAMEnergy plant opzetten in Suriname die dan stroom produceert voor minder dan 11 US dollarcent per Kwh !

  Misschien hebben de Suri’s dan al die tijd te veel betaald aan de EBS, en dan wordt IAMEnergy de nieuwe producent van energie in Suriname.

  Deze regering moet absoluut geen BS pikken van de multinationals want de tijd van spiegeltjes en kraaltjes is reeds lang terug overleden.


  Maak melding
 4. Basja Iamgold heeft de zaak onder controle en ze hebben Bouterse bij zijn ballen. Anno 2013 wordt Suriname opnieuw gekoloniseerd maar dit keer door een canadese gouddelver. En de suri’s staan maar al te graag in een rij voor een bordje bbr uit naam van de snuivende president. Ze zien hem als de verlosser van hun problemen.


  Maak melding
 5. Zelfs de hardcore paarse aanhang is het hier niet mee eens, zie milton fleur. Ben benieuwd wat robg, sra en paraman hierop te zeggen hebben.


  Maak melding
 6. gmap en consorten ik herhaal …wat paars heeft afgesproken met imgold is duizend maal beter dan die vijf procent van front .

  na pero takie .


  Maak melding
 7. Pero, ben je vergeten dat Bouta ons op de berm vertelde dat hij een deal zou sluiten, die een miljoen maal beter zou zijn, nu blijkt weer eens dat je voor de gek bent gehouden net als het geval met die 18000 huizen en toch sta je nog te juichen, hieruit blijkt hoe onnozel je bent.


  Maak melding
 8. Dit is ronduit een poging tot chantage v.d. kant van Iamgold. Bij hun energieverbruik moeten ze gewoon de volle pond betalen, d.w.z. de marktprijs. Het is belachelijk dat Iamgold m.b.t. hun energieverbruik gesubsidieerd wilt worden door de Surinaamse overheid, wat denken ze wel van zichzelf. Als ze moelijk willen doen dan moeten ze in het uiterste geval maar eruit geschopt worden, er zijn genoeg bedrijven die hun rol maar al te graag willen overnemen tegen veel gunstigere voorwaarden voor de staat.


  Maak melding
 9. Milton: ik ben vanaf 1 juni weer in Suriname.

  IK wil graaf mijn weddenschap cashen…

  Voor de nieuwen onder ons.

  Ik heb met Milton 2 jaar geleden gewed dat die 18.000 woningen er NOOIT zouden komen. Na 3 jaar zijn er nog geen 100 gebouwd…

  MIlton geeft de schuld aan ‘saboteurs’ die Bouterse tegenwerken….

  Feit is: ik heb de weddenschap gewonnen en Milton us door zijn geliefde president in zijn hemd gezet met loze beloften.

  Trouwens: ik hoor dat de renovatie van de Waterkant ook al weer weken stil ligt…….. gaat lekker…


  Maak melding
 10. Ik hoorde ergens Dompig zeggen dat 85% van het binnenland al ge-oredend is.Onze djoeka’s zijn dol op goud graven en het lijkt op dat ze te vinden zouden zijn voor een redelijke deal met de regering waardoor de multi-nationals overbodig worden.Deze bedrijven hebben nooit een welvarend natie achtergelaten bij hun vertrek.Pas als de erts daar ligt waar anderen niet bij kunnen,kunnen we weer met de multi national onderhandelen.Voor dit moment kunnen we ze met pek en veren wegjagen.Zo heeft bout ook zijn eigen goudmaatschappij en Minthouse.


  Maak melding
 11. De regering moet conform de wereldmarktprijzen voor brandstoffen haar energietarief bepalen.In veel landen is de prijs voor elektriciteit gekoppeld aan de prijs voor aardgas en brandstoffen.Ik ben van mening dat IAM gold meer moet betalen voor elektriciteit.


  Maak melding
 12. De Ghanese deal tussen Kwame Nkruma en Edgar Kaiser, de Amerikaanse aluminiummagnaat, beleefd een renaissance in de goud deal tussen Suriname en de Canadese IamGold…wat een ouderwetse gedoe…wat een rotzooi, wat een zakkenvullers als rovers van de staatskas!!!


  Maak melding
 13. Stuur deze Canadezen terug. Ongeveer 50 jaren geleden sloot de premier van Newfoundland, een Canadese deelstaat een contract af met Hydro Quebec om elektriciteit tegen een belachelijke lage prijs te leveren voor een hele lange tijd. Hydro Quebec verdiende en verdient nog steeds tientallen miljarden aan die contract en de newfies konden of kunnen er niet uit. Nu gaat Iam gold diezelfde truc in Suriname toepassen. En mijn hooggeleerde landgenoten trappen erin met hun ogen open.
  Energie is een aparte zaak. Ze moeten het op de vrije markt kopen of zelf genereren want de prijs van energie is elke dag anders, als jullie die zaken niet apart houden dan gaan jullie binnenkort I am gold betalen om jullie goud weg te dragen. Dan wordt het beter de naam van Suriname te veranderen in I am poor. Dus landgenoten geen energie deal afsluiten met I am gold. Anders wordt het I am fokked.


  Maak melding
 14. CASTRO: Neen! de drugsverslaafden, en drugsdealers zitten allemaal in het kabinet van DDB en zijn 40 struikrovers..

  Have a nice day….


  Maak melding
 15. Het rommelt aan alle kanten in dit land.
  China en Canada zijn kolonisators van Su. Dus zij bepalen wat er moet gebeuren. (energieprijzen)
  PL zegt na SPOEDBERAAD vertrouwen op in Amafo
  KILLER BOUTA sust de gemoederen over financiele crisis in SPOEDOVERLEG met coalitie-partners.

  Het einde is nabij…mark my words


  Maak melding
 16. Hek en Who cares, het einde is niet nabij.Het enigste wat de overheid in Suriname moet doen is bezuinigen op haar uitgaven.Men heeft o.a. geen rekening gehouden met de onverwachte stijging van de prijzen op de wereldmarkt.Het budget van de overheid heeft hierdoor een paar flinke tikken gekregen. Een tegenvaller voor de overheid.Dit komt ook voor in Nederland,Belgie,Frankrijk,Zweden,enz. Beleidmakers horen hiermee in de toekomst steeds meer rekening te houden.


  Maak melding
 17. @ Henk Molenaar,
  Zie hierbij informatie vanaf de website van het Min van Sozavo in Suriname.

  ——————
  Het Landelijk Woningbouwprogramma terugblik 2012 en planning 2013

  Hoewel het geen eenvoudige taak is, is de Regering nog steeds ervan overtuigd dat de overheidswoningbouw gestadige ontwikkelingen doormaakt. Het afgelopen jaar is veel aandacht besteed aan het leggen van een goede juridische basis voor het ontwikkelingen van een goed woningbouwbeleid. Met de aanname van het Huisvestingsplan is de weg vrijgemaakt voor het op een correcte wijze uitvoeren van het beleid ten aanzien van de Huisvesting in Suriname.

  Naast de broodnodige juridische basis heeft het Woningbouwprogramma in 2012 ook veel te maken gehad met stagnaties van bureaucratische dan wel administratieve aard. Ook het tekort aan “the right man on the right place” heeft voor de nodige stagnatie gezorgd. In 2012 zijn deze problemen geïdentificeerd en zoveel als mogelijk opgelost.
  Met betrekking tot beschikbare grond is een inventarisatie gepleegd. Deze inventarisatie heeft een continu karakter met als doel het vinden van voldoende geschikte grond voor de woningbouw.

  In 2012 is de overeenkomst getekend met de Regering van de Volksrepubliek China voor de bouw van 5000 woningen. Dit zal telkens in fasen van 1.000 woningen worden uitgevoerd. Intussen zijn de terreinwerkzaamheden op Richelieu (Commewijne) al van start gegaan.

  Momenteel worden op de volgende lokaties woningen gebouwd Hanna’s Lust, Leiding 10A, Julianaweg (Houttuin), Waterland en Coronie. Op de volgende lokaties worden de terreinen bouwrijp gemaakt Richelieu en Okrodam.

  In 2013 zullen de volgende projecten worden opgeleverd.
  – Hanna’s Lust: 618 wooneenheden
  – Coronie: 30 wooneenheden
  – Leiding 10A: 103 wooneenheden
  – Waterland: 85 wooneenheden
  – Julianaweg: 20 wooneenheden

  Naast deze opleveringen wordt een aanvang gemaakt met de woningbouw te Richelieu, het gaat hier om minimaal 500 wooneenheden en te Okrodam (Weg naar Zee) minimaal 150 woningen.

  In het komend jaar wordt ook een aanvang gemaakt met de appartementenbouw. Er zullen appartementen worden gebouwd op Hanna’s Lust en op Marienburg. De ontwerpen zijn al gemaakt en de terreinen zijn al geïdentificeerd.

  —————

  Wil jou adviseren om op 3 Juni ’13 even langs dit ministerie en de juiste cijfers (tot op heden) van het landelijk programma woningbouw op te vragen want volgens mij heb je slechts 2 cijfers in jou bolletje nl 18000 en 100 !

  Let wel, onze President heeft z’n prognose moeten bijstellen naar een project van 7000 woningen (en dat weet je zelf ook wel) dit ivm stagnerende en trainerende actie’s van jou vrinden die deze goede zaak constant tegenwerken !

  Nogmaals beste Henky panky, kom maar eerst op met harde en authentieke cijfers van dit ministerie en dan kunnen wij pas zeggen wie er wel of geen gelijk heeft.

  Wordt vervolgd …. !


  Maak melding
 18. we hadden het toch hier over de chantage van die goudgasten uit het buitenland…dit is pure chantage…gewoon goed geld betalen voor de energie of opzouten!!!


  Maak melding
 19. De Ghanese deal tussen Kwame Nkruma en Edgar Kaiser, de Amerikaanse aluminiummagnaat, herleefd anno 2013 haar renaissance in de gouddeal tussen Suriname en de Canadese IamGold.

  Dat deze zakkenvullers en rovers zeldzame wolven in schaapkleren zijn, dat is een publiek geheim. Maar dat zij zo openlijk en olijk meedoorgaan is een fenomenale stommiteit zonder enige rangorde.

  Surinamers financieren door de overeengekomen energieprijs van 11 surinaamse dollarcenten IamGold voor het wegdragen van de bodemschatten!

  De zakkenvullende zakkenvullers, vullen reeds nu hun lege zakken. Hopelijk kunnen achteraf die vergaarde rijkdommen worden geconfisceerd.


  Maak melding
 20. @Hihihi, heeft ooit één van jou vorige leiders zo’n prestatie als president Bouterse neergezet voor wat betreft de woningbouw in Suriname.

  Tip; kijk in de spiegel, denk aan jou naam en vraag je daarna af waarom men jou zo heeft genoemd !!!


  Maak melding
 21. @Milton Fleur

  HEEFT BEHALVE JOUW ‘HELD’ een ander president van Suriname ooit moeten hosselen voor Amnestie??!!!!

  Waarom heeft die held van je AMNESTIE!!??
  WAAROM HEEFT GEEN ENKEL ANDER PRESIDENT IN DE WERELD AMNESTIE,waarom is jouw held de enighe in de wereld die denkt te regeren met Amnestie?!!!

  Hi,hi,hi, we wachten op je uitleg!!


  Maak melding
 22. @Million Pleur,

  “@Hihihi, heeft ooit één van jou vorige leiders zo’n prestatie als president Bouterse neergezet voor wat betreft de woningbouw in Suriname.”

  Mijn vorige leiders?????
  Laat me alvast beginnen te zeggen dat ik nooit aan persoonsverheerlijking heb meegedaan.
  Politiek – waar dan ook op deze aardbol – was, is en blijft voor mij NOT DONE.
  Dus mi mattie Million Pleur, voor alle duidelijkheid; het bestaan wat ik tot nog toe heb opgebouwd (en dat is redelijk tot goed te noemen)heb ik niet dankzij likwerk bij welk politieke individu dan ook.
  Laat jij je maar lekker leiden door de briljante politici die Suriname op dit moment rijk is en vergeet vooral niet je broodnodige likwerk te continueren. Met alle respect; het is ook een manier om vooruit te komen. Het is waarvoor je eigenlijk kiest en bereid te zijn om zo nu en dan op een beestachtige manier van achteren genomen te worden. Mij niet gezien!


  Maak melding
 23. @Milton Fleur
  @Hihihi, heeft ooit één van jou vorige leiders zo’n prestatie als president Bouterse neergezet?

  Nee,ze hebben nooit een familielid van mij “op de vlucht” doodgeschoten!
  Van jou wel,misschien??


  Maak melding
 24. Milton: “Nogmaals beste Henky panky, kom maar eerst op met harde en authentieke cijfers van dit ministerie en dan kunnen wij pas zeggen wie er wel of geen gelijk heeft”

  harde cijfers?????

  In harde cijfers kun je niet wonen…..


  Maak melding
 25. De contradictie in uitvoering van gedane beloftes en regeerprogramma van Delano Daisy Bouterse:

  Het is te verwachten dat de investeringen voornamelijk zullen worden gepleegd in de mijnbouwsector en de energiesector, als fundament van grote ontwikkelingsprojecten.

  Dit vanwege 1. de financieringskracht (DFI)
  2. het hoge financiële rendement (exportprijzen),
  3. de snellere en zekere uitvoeringscapaciteit.

  De nationale particuliere sector zal haar
  investeringen, vanwege de groei in de economie en vergroting van haar afzetmogelijkheden vanuit een gezonde commerciële inslag, in de komende tijd plegen uit, onder andere, eigen besparingen.

  Hetzelfde geldt voor buitenlandse ondernemingen hier te lande.

  De contradictie in terminis tot bovenstaande beweringen blijkt uit de uitvoering van het programma waarbij de nationale particuliere sector gediscrimineerd ten voordele van de
  buitenlandse.


  Maak melding
 26. Er zijn zovele deskundigen op Kabinet van de Pers maar geen van ze hebben kaas gegeten van onderhandelen en de materie is hen ook niet bekend hoe een deal te sluiten,dus de M.nationals hebben vrijspel en weten dat ze met leken onderhandelen en dus spiegel en kralen bijhalen voorhouden precies slaventijd want eens een domkop altijd een domkop dan ” We hebben een geweldige deal gemaakt”, maar weet niet dat ze geboeld zijn geworden door de M.Nationals. want eens een dief altijd een dief,,,


  Maak melding
 27. z.a. gezegd door de hoofd verdachte, moet hij de regering i-am-gold gewoon nationaliseren,dan zijn wij van alle gedonder af..

  alles in eigen beheer uitvoeren en verder geen gelul..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES