Groot energieproject Suriname stuit op Frans verzet

21

PARAMARIBO, 25 apr – Het TapaJai project in Zuid-Suriname gaat niet door vanwege vooral bezwaren vanuit buurland Frans Guyana. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. President Desiré Bouterse kondigde onlangs al aan dat het energieproject niet doorgaat. Ook voor gemeenschappen in het binnenland is dit goed nieuws.

Leefgemeenschappen in de omgeving van de Tapanahony rivier en de Jaikreek (TapaJai) waren al lang ongerust. De Jaikreek zou aangesloten worden op de rivier om de toestroom naar de energiecentrale te Brokopondo te vergroten. De gemeenschappen vrezen vooral de milieugevolgen die niet goed in beeld zijn. Nu blijken ook de Fransen niet gelukkig met het plan, omdat het dichtbij de gemeenschappelijke grens zou worden uitgevoerd.

De regering komt alsnog met een verklaring. “Ik wil niet vooruitlopen op zaken. Het staatshoofd zal zelf uitleggen wat er aan de hand is”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd. Bouterse heeft intussen wel de gemeenschappen op de hoogte gebracht. Het TapaJai project was ook al op de agenda van de vorige regering. Maar ook die wist niet hoe goed om te gaan met de weerstanden. Het heeft er nu niet veel van dat het op korte termijn doorgaat.

21 REACTIES

 1. Goh wat een verrassing. Bij het NDP gaan er wel meer zaken niet door. vb die 18000 huizen, 6 baans weg naar de Airport, een weg naar Brazilië, een diepzee haven, Suriname zou platgelopen worden door investeerders, er zouden bruggen aangelegd worden en de mensen zouden het allemaal beter krijgen. 3 jaar Bouterse en de GOUDEN TIJDEN zijn uitgebleven. De man tekent een contract met de gouddelvers waar idioot veel soevereiniteit is opgegeven en de winsten valt te bezien.3 jaar Bouterse is een aanslag op de rechtstaat en moreelverval. 3 jaar Bouterse = een RAMP voor Suriname. Wanneer gaat men dat inzien. Zelfs Somo maakt zich zorgen om de financiën en leveranciers zijn gestaakt met leveren op basis van krediet. In nederland ondenkbaar !!


  Maak melding

 2. In ’80 zette bout het Kabalebo stop en werd daarmee de risee van de Wereldbank.En nu de TAPa-jai!Deze mensen kijken net zo ver als hun neus lang is.Ja,als je drie generatoren kan kopen voor de prijs van vier dan leg je alle andere projecten stil toch?En nu wachten op het volgende energie tekort.


  Maak melding

 3. Koos, het is uitermate unfair om op financieel gebied een vergelijking te maken tussen Suriname en Nederland.
  Maar nu je toch zelf bezig bent heb ik enige cijfers voor jou.

  Koos, wist je dat de staatschuld van Nederland op dit moment ruim euro 423.000.000.000 is ?? Dat is ruim
  € 423 miljard! en die schuld loopt met € 810,- per seconde op!
  Met zo’n gigantische schuld is het allicht ondenkbaar dat Nederland haar verplichtingen niet na kan komen.
  Geld lenen op de kapitaalmarkt en Nederland KAPOT BEZUINIGEN dat is de remedie van Nederland voor het kunnen blijven nakomen van de financiële verplichtingen.

  Koos, wist je dat Nederland valt onder de noemer ‘financieel rijk land ‘ en Nederland op basis
  hiervan wel in staat zou moeten zijn op haar financiële verplichtingen na te komen?

  Koos, ik ben het daarom helemaal met je eens dat
  het niet na kunnen komen van de financiële verplichtingen in Nederland ondenkbaar is!!


  Maak melding

 4. 25 april 2013

  Lees de reactie van Srika van 11 januari 2013: Inheemsen bespreken energieproject alleen met Bouterse.
  In die reactie had ik de Fransen als mogelijke grote struikelblok gezien.

  Ik denk dat de Fransen nu Suriname onderdruk zetten om eventueel een goede deal voor hun eigen energievoorziening te halen uit het Tapajai-project.
  Ik denk, dat de Surinaamse onderhandelaars dit project niet goed en sterk verkocht hebben aan de Fransen.

  En wat dan te zeggen van de vele heimelijke protesten van Surinamers naar de Fransen toe, over het TapaJai-project? Vraag dit aan bijv. Paramakaanse organisaties.

  Maar goed, wan ogrie e tja wan boeng.

  Surgold had al belangstelling voor dat gebied, ligt ook in het Greenstone beld formatie. Indien de gouddeal tussen Suriname en Surigold doorgaat kan men dit gebied eerst uitmijnen en over tientallen jaren misschien toch nog onder water zetten.
  Srika


  Maak melding

 5. Suriname en Indonesië verdiepen defensie-relatie
  25 Apr, 11:30
  Lekker belangrijk: defensie samenwerking met Indonesie…

  Pfffffffff

  Minister Lamuré Latour verwelkomt defensie attaché Kolonel Wayan Sulaba. (Foto: Defensie voorlichting) Indonesië heeft in een gesprek met minister Lamuré Latour van Defensie te kennen gegeven de relatie met Suriname te willen uitdiepen. De bewindsman had de defensie attaché Kolonel Wayan Sulaba woensdag op bezoek.


  Maak melding

 6. Het occuperen van eigendomsgronden en leefgemeenschapsgebieden moet aan banden gelegd worden.

  Met deze duidelijke vingerwijzing van de Franse autoriteiten die een vrij sterke signaal uitzend met verstekkende gevolgen, moet een duidelijke waarschuwing inhouden voor de Regeerders in Paramaribo.

  Het ongegeneerd eigendommen met toebehoren toe-eigenen is een doorn in oog van vele eigenaren.

  Dit moet een punt zijn van zorg waarmee Paramaribo ernstig rekening moet houden, als die blijft volharden in haar occupatiebeleid door grondeigendommen van eigenaren en leefgemeenschappen te occuperen, zonder die mee te laten delen in de grondopbrengst.

  De bemoeienis van een buitenlandse mogendheid als de Franzen, kan ze tot andere beleidsvisies dwingen denk ik.


  Maak melding

 7. Lorsque que le Suriname Ambassade ouvre en France n’a pas d’importance de principe.
  Pour Suriname peut également se plaindre directement à l’ambassade française, à la médiation dans l’occupation de l’espace!


  Maak melding

 8. Wenn dass Suriname Botschaft in Deutschland eröffnet grundsätzlich is nicht egal.
  Für Surinam kann auch direkt auf das Deutschland beschweren Botschaft, die Mediation in der Landbesetzungen!


  Maak melding

 9. Het Internationaal Amerikaans Gerechtshof voor de Rechten van Mensheid, de Franse Ambassade, de Duitse Ambassade en het Europees Parlement moeten worden verwittigd opdat in Suriname de grondeigendommen van eigenaren en leefgemeenschapsgebieden worden geëerbiedigd.

  Worden die gebieden geoccupeerd, dan behoren de eigenaren en leefgemeenschappen te delen in de grondopbrengsten.

  Dat is meer regel dan uitzondering!!!


  Maak melding

 10. Tjauwa heeft een kwaadaardige talenknobbel waar alleen koeterwaals uit komt. Over zijn Frans kan ik geen uitspraak doen, maar dat zal te oordelen naar zijn Nederlands en zijn Duits ook niet veel zijn. Tjauwa, doe gewoon, dan doe je al gek genoeg.


  Maak melding

 11. Donderdag 25 april 2013 om 21:06 uur, door @Francois
  Niet helemaal netjes, als je zegt mama fume la pip du papa….niet helemaal correct frans maar ik snap je wel…de rest klonk ook helemaal onfris….maar tja wat ik kan zeggen het gaat je verder prima!!!

  Vrijdag 26 april 2013 om 01:01 uur, door @henkes
  Aan jou wil ik dit zeggen, ik heb verder niet gelet of de zinnen wel of niet grammaticaal kloppen. Want ik heb slechts de vertaler van Google aangezet, dat was alles. Je had de vertaler van Google ook beter kunnen aanzetten en kon je, de schooltalenknobbel van jou sparen, want de vertaler doet het op zijn manier.

  Bovendien was het stuk niet aan jou besteedt en ook niet voor jou bedoelt maar als een hint naar eigenaren met eigendommen en de mensen in leefgemeenschappen.


  Maak melding

 12. Ik heb het vermoeden dat de onwil[verzet] van de Fransen voortvloeit door de uitspraken van Asabina in het verleden gedaan.Vooral dat tegen de homobeweging terwijl in Frankrijk het homo huwelijk wettelijk toegestaan is.Sur.moet even in de hoek gaan staan als bij de kleuters.


  Maak melding

 13. @ jacobus
  Waarom zou Frankrijk haar bezwaar aflaten hangen van een mening van een politicus in een klein land die niets te vertellen heeft.

  LOGICA is de basis van de bezwaren.

  1) Verlies van water (debiet) in de Marowijne waardoor alle vervuiling (kwik) en slib minder goed afgevoerd wordt. Heeft ook invloed op de versnelde afwatering (verdroging) aan de Franse kant van de Marowijne.
  2) Verlies van 600 km2 oerwoud (ecologische waarde).
  3) Geen enkele noodzaak. Er zijn goedkopere even duurzame en vooral sneller te realiseren oplossingen.
  4) onnodige onrust in het binnenland omdat leefgebieden aangetast worden.

  Echter vooral het voorkomen van een enorme verspilling voor een weinig effectieve oplossing.

  Het is erg ontmoedigend dat overal complotten bij bedacht worden. Het altijd zoeken naar verborgen redenen maakt de mensen moe altijd tegen of voor moeten zijn afhankelijk van de achter ban. Ik ben voor Santhoki dus ik ben tegen Bouterse of anders om hoeft lang niet altijd waar te zijn.
  economische, technische, ecologische, inhoudelijke zaken moet men bezien van uit de feiten en niet vanuit ik ben zus of ik ben zo.


  Maak melding

 14. Waarde JoJo,
  ik onderken de bezwaren die de Franzen voor als nog hebben.Nog weegt het offeren van de leefklimaat aldaar niet op tegen de winsten.Maar over niet al te lange tijd is het raadzaam om nog eens naar energie opwekking uit waterkracht te bekijken.Ik geef het op papier dat de stroom gewekt door de nieuwe generatoren binnen een mum van tijd achterhaald is.

  Bij mij gaat het om dat de tribes geen grond moeten krijgen voor aparte economische activiteiten.Wij moeten heel voorzichtig zijn bij het bevoordelen van een stam of bevolkings groep.Als dat wordt toegelaten dan bezet ik ook 11 miljoen vatten aan aardolie te Weg naar Zee.Word ik oliesjeik.

  Toen er in Canada begonnen werd met het exploiteren van TEERZAND kregen de indianen niets.Maar ze hebben handig ingespeeld op de activiteiten en eigen bedrijven opgericht om de oliemaatschappijen van het benodigde te voorzien.

  En met de uitspraken van Asabina was de bedoeling om even op zijn tenen te staan.Want ze lezen alles wat op WKN verschijnt.Odi


  Maak melding

 15. De directeur van Staatsolie weet heel goed wat de oorzaak is van het afblazen van dit project. Er kwam heftig verzet ui Frankrijk tegen de voorgenomen plannen. Een soortgelijk voornemen onder Venetiaan werd ook afgeblazen n.a.v. protesten uit Guyana. Men vreest de grote gevolgen voor de waterhuishoudingen in beide landen.
  °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

  Groot energieproject Suriname stuit op Frans verzet
  Donderdag 25 april 2013 | 20 reacties | Nieuws uit SR |
  PARAMARIBO, 25 apr – Het TapaJai project in Zuid-Suriname gaat niet door vanwege vooral bezwaren vanuit buurland Frans Guyana. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. President Desiré Bouterse kondigde onlangs al aan dat het energieproject niet doorgaat. Ook voor gemeenschappen in het binnenland is dit goed nieuws.

  Leefgemeenschappen in de omgeving van de Tapanahony rivier en de Jaikreek (TapaJai) waren al lang ongerust. De Jaikreek zou aangesloten worden op de rivier om de toestroom naar de energiecentrale te Brokopondo te vergroten. De gemeenschappen vrezen vooral de milieugevolgen die niet goed in beeld zijn. Nu blijken ook de Fransen niet gelukkig met het plan, omdat het dichtbij de gemeenschappelijke grens zou worden uitgevoerd.

  De regering komt alsnog met een verklaring. “Ik wil niet vooruitlopen op zaken. Het staatshoofd zal zelf uitleggen wat er aan de hand is”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd. Bouterse heeft intussen wel de gemeenschappen op de hoogte gebracht. Het TapaJai project was ook al op de agenda van de vorige regering. Maar ook die wist niet hoe goed om te gaan met de weerstanden. Het heeft er nu niet veel van dat het op korte termijn doorgaat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.