Surinaams rekenonderwijs moet snel uit achterstand

10

PARAMARIBO, 25 apr – Het rekenonderwijs op de basisschool moet zo snel mogelijk gemoderniseerd worden. Dit zegt minister Shirley Sitaldien van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. “Er zijn gigantische veranderingen gaande in de wereld en je moet die bijhouden. We kunnen niet achterblijven met ons rekenonderwijs. We kunnen niet werken met leerstof van tig jaren geleden.”

Weliswaar is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Maar de koe wordt bij de horens gevat of liever, de eerste focus is op de leerkracht. Met hulp vanuit de Verenigde Staten van Amerika worden het management op Minov en schoolleiders getraind in modernere technieken van overdracht. De Amerikaanse pedagoog Padmanabhan Seshaiyer zorgt zelf voor het updaten. “There is no one approach, no one way to teach the problem”, zegt Seshaiyer.

Het leidend principe is en moet worden dat het onderwijs ‘weg moet van de leerkracht die alles weet en doet voor de klas. “De kinderen moeten meer aan het werk worden gezet”, aldus Seshaiyer. De verschillende wegen moeten worden opengelegd. Met meer creativiteit kan dezelfde som op meerdere manieren worden opgelost. De kunst is de kinderen te prikkelen. Volgens Sitaldien gaat de kennisoverdracht het hele schooljaar door.


10 REACTIES

 1. 25 april 2013

  Kort gezegd, van docentgericht onderwijs naar leerlinggericht onderwijs met vermoedelijk de richting van authentiek / adaptief leren(onderwijs) binnen zelfstandig leren bij de leerlingen.

  Ik heb het al vaker op dit forum gezegd – onderwerpen t.a.v. onderwijs in Suriname -, dat elke fundamentele vernieuwing binnen het onderwijs in Suriname verankerd moet liggen in een veranderend mensbeeld.

  En deze paradigmaverschuiving is erg belangrijk, moet door een ieder eerst eenduidig begrepen worden, en conform het bedoelde, het te veranderen mensbeeld, uitgevoerd worden.

  Het collectief begrijpen van paradigmaverschuivingen is erg belangrijk voor succes hebben in ontwikkelingsprocessen, dus het uiteindelijke doel. Dit geldt dus ook voor het vernieuwen van onderwijs in Suriname.

  Bijvoorbeeld zal een paradigmaverschuiving binnen het onderwijs in Suriname, naast de politiek, ook zeker geschraagd moeten worden door het kapitaal: er moet dus voldoende geld zijn dit te bewerkstelligen. Denk maar aan het anders inrichten van lokalen, aanschaffen van andere methoden en de daarbij behorende multimedia, het professioneel opleiden van docenten etc.

  Srika heeft t.a.v. het mensbeeld een opmerking.

  Srika kent enkele hoogopgeleide en afgestudeerde Surineds in bijv. onderwijskunde en graag hun kennis en vaardigheden willen delen met Suriname. Deze hebben gereageerd naar Suriname toe – een enkeling is zelf naar Suriname geweest -, maar krijgen geen reactie terug van bedoelde Surinaamse autoriteiten. Srika heeft – een aantal maanden terug had ik op dit forum gezegd dit te doen – als proef dit ook gedaan, maar wacht nog steeds op antwoord.En dan praat men nog van die PSA.

  Feit is echter wel, dat er veel buitenlandse deskundigen, voor workshops, voor het onderwijs, naar Suriname gehaald worden.Surineds zijn vermoedelijk in de keuzelijn de laatsten.
  Ook een paradigmaverschuiving, maar,denk ik, in enge politieke kringen.

  Ik nodig Surinaamse onderwijsdeskundigen of onderwijsautoriteiten uit, bij dit onderwerp, een inhoudelijk bijdrage te leveren. Graag doen!!!!
  Srika


  Maak melding

 2. Hét grote struikelblok: de ‘Verticale’ machtsstructuur (leraar versus leerling of werkgever versus werknemer) dient opgeruimd te worden!!
  Is praktisch op ALLE fronten de frustratie van ontwikkeling…


  Maak melding

 3. 25 april 2013

  @Engel,

  Ik kan je niet vatten!
  Hoe moet dan volgens jouw zienswijze de machtstructuur van leraar versus leerling veranderen? En wat versta jij onder machtsstructuur. Houd het a.u.b. gericht op onderwijs.

  Esmerald, waarom reageer jij niet? Je kan toch ook een mondje meepraten over onderwijs in Suriname?
  Srika


  Maak melding

 4. Waarom maakt men zich plotseling zo druk om onderwijs.
  Het land wordt alleen bestuurd door beunhazen.
  Het zijn de militairen, moordenaars, bandieten en drugsverslaafden die voor het zeggen hebben in Suriname.


  Maak melding

 5. Kijk toch naar Nederland. Het is gewoon puin in het onderwijs door het leerlinggericht onderwijssysteem. Ook de leerkrachten die van de PA komen kunnen niet meer rekenen.
  Wat is fout aan het oude systeem. Gewoon rekenregels erin stampen. Daar heb ik nooit problemen mee gehad. Integendeel.


  Maak melding

 6. SNEL, SNEL, SNEL………
  Rekenonderwijs moet SNEL uit achterstand
  Nieuwe methoden moeten SNEL uit NL worden gehaald.
  Leerkrachten krijgen SNELtrainingen
  Nieuwe lokalen moeten SNEL worden bijgebouwd
  De NIEUWE Leerkracht moet SNEL worden klaargestoomd
  Naschoolse opvang moet SNEL worden geregeld.
  Gaarkeukens moeten zich SNEL aanmelden…..
  Nieuwe methode gaat te SNEL, zeggen de leerkrachten, niveau is te hoog.
  Het Realistisch Rekenen is te talig, veel leeswerk! SNEL, er moeten leesboeken komen.
  SNEL, het leesniveau moet SNEL omhoog!
  SNEL, een Amerikaanse pedagoog erbij halen om SNEL nieuwe curricula te implementeren.

  Arme kinderen, ze houden het niet meer bij, ze snappen niet waarom die grote mensen zo idioot doen. Zo werkt het niet. Niet SNEL maar GEDEGEN, EN IN KLEINE STAPJES!
  Ze hebben het daar op het ministerie nog steeds niet begrepen, ze kunnen de klepel nog niet vinden! Sari tori!
  Het kind is de dupe!


  Maak melding

 7. Janus, waar slaat dat nou weer op? Dus met andere woorden,omdat je het niet met de politiek ééns bent mag er niet druk gemaakt worden over de scholing van de jeugd. Zij zijn toch de toekomst?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.