woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse autoriteiten verwachten behoud groei

Surinaamse autoriteiten verwachten behoud groei

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 apr – De Centrale Bank van Suriname en minister Adelien Wijnerman van Financiën delen niet in het economisch pessimisme dat de samenleving in zijn greep lijkt te hebben. Speculatie met buitenlandse valuta zou niet nodig zijn. Toegegeven wordt dat er sprake is van ‘economische druk.’ Maar de verwachting is dat de economische druk zal afnemen in de naaste toekomst.

De goudprijs mag dan wel dalen, Suriname zal het er economisch niet slecht van af brengen. “Terwijl internationale deskundigen het er grotendeels mee eens zijn dat de goudprijs niet zal herstellen, kunnen we verwachten dat de export van Suriname in de komende jaren zal blijven groeien en zorgen voor de nodige deviezen om een meer dan gezond niveau van internationale reserves te behouden”, stellen bank en minister in een verklaring.

De voortdurende daling van de internationale goudprijs sinds eind 2011 heeft de exportinkomsten weliswaar verminderd. Aan de andere kant leidden een florerende binnenlandse economie en versnelde overheidsuitgaven tot verhoogde vraagdruk. “Dit heeft niet geleid tot enige stijging van de inflatie. “In plaats daarvan heeft de economische druk geleid tot vertraging in de snelle accumulatie van internationale reserves bij de CBvS, die eind 2012 een miljard dollar had overschreden.

De centrale bank beschikt over meer dan voldoende vreemde valuta voor verdediging van de nationale munt. “Daarom hoeft er absoluut geen vrees te bestaan over de stabiliteit van de wisselkoers.” Verwacht wordt dat in de nabije toekomst de economische druk zal afnemen. “Terwijl internationale deskundigen het er grotendeels mee eens zijn dat de goudprijs niet zal herstellen, kunnen we verwachten dat de export van Suriname in de komende jaren zal blijven groeien en zorgen voor de nodige deviezen om een meer dan gezond niveau van internationale reserves te behouden.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

61 REACTIES
  1. natuurlijk. ik verwacht ook behoud van de economische groei. maar, wanneer je een gat in je emmer hebt, dan maakt het niet uit hoeveel erbij komt, wanneer je verspilt, luxe auto’s, en andere leuke auto’s, rekeningen die blijven openstaan, leningen afsluiten, die moeten worden terugbetaald met rente, hoge rente, dan maakt het niet uit hoe hard je groeit. in the abundance of water, the fool is thirsty.


    Maak melding
  2. De jaarcijfers van Staatsolie zijn binnen.

    De bijdrage van Staatsolie in 2012 aan de staatskas bedraagt $352 miljoen, tegenover een overschrijding van de staats-uitgaven eind 2012 met 1 miljard $.
    Nog steeds geen jaarverslagen van Grassalco.
    Nooit iets vernomen van de jaarverslagen van de houtkap.

    I rest my case!


    Maak melding
  3. De ge-avanceerde auto’s waren hard nodig omdat heel Al Qaida en nog wat andere groepen voorzien hadden op Sur.en haar pres.Aldus Linscheer.En nieuwe auto’s ruiken zo lekker naar leer.Hi hi hi….


    Maak melding
  4. Het probleem bij deze CRIMINELE NDP regering is,dat ze een overschot hebben aan de zogenaamde ‘DESKUNDIGEN’, en een gebrek aan ONDESKUNDIGEN !
    En zie heden is de wereld bezorgd om de globale economie en alleen piepklein Suriname met als hoofd een Moordenaar zegt’ALLES IS GOED;!hai baja!!
    Mie Gado….


    Maak melding
  5. President Desi Bouterse blijft in alle talen zwijgen over de vele corruptiegevallen die verschillende Assembleeleden aan de orde hebben gebracht. Op brieven die onder andere de VHP-Assembleeleden Shailendra Girjasing en Mahinder Jogi hebben geschreven met het verzoek een onderzoek in te stellen, is nooit gereageerd, aldus bericht vandaag, 3 april 2013, het Dagblad Suriname.

    Het gaat onder andere om de vraag waarom de minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, een bedrag van ruim 50.000 Amerikaanse dollar heeft uitbetaald aan zijn beleidsadviseur en een terrein heeft gekocht van ruim 1 miljoen Amerikaanse dollar.

    Ook op de verzoeken van DOE-parlementslid Carl Breeveld om de vele grootschalige gronduitgiften uit te leggen, heeft de president nooit antwoord gegeven.

    Girjasing zegt in de krant, dat hij ook niet anders had verwacht van de regering. ‘Ik heb absoluut niets gehoord, maar ik had ook niet de beleefdheid van de regering verwacht dat ze zouden antwoorden op de brieven. Het is onze taak als parlementariër om misstanden te signaleren en dat onder de aandacht van de regering te brengen, maar de regering heeft doodleuk lak eraan. We zien dat de president vanaf zijn aantreden het parlement vermijdt en de ministers langzaamaan dit voorbeeld zijn gaan opvolgen’, zegt Girjasing.

    De parlementariër uit Commewijne zegt dat de enige minister die ooit heeft gereageerd op een brief, de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (Hendrik Setrowidjojo) is. ‘Hij is de enige minister die ooit een brief netjes terug heeft geschreven. Voor de rest heb ik van niemand ooit iets gehoord.’

    Girjasing gaat ervan uit dat de regering klaarblijkelijk geen antwoorden heeft op de vragen die gesteld zijn in het parlement. Hij vindt dat de attitude van de president stagnerend werkt voor DNA-leden. ‘Moet de gemeenschap nu gaan gissen waarom Belfort een bedrag van USD 50.000 heeft betaald aan zijn beleidsadviseur? De minister komt doodleuk zeggen dat hij niet wist dat Seedorf een beleidsadviseur was, terwijl dat duidelijk staat aangegeven op de beschikking. De minister heeft nooit kunnen vertellen waarom er bijzondere benoemingen zijn doorgevoerd. De gemeenschap wordt van alle kanten gemolesteerd. Burgers zijn niet veilig. Vrouwen worden verkracht en ga zo maar door en de politie treedt niet eens behoorlijk op’, aldus Girjasing.

    Dat de president ervoor kiest structureel te blijven zwijgen, vindt hij een kwalijke zaak.

    Ook parlementariër Mahinder Jogi zegt dat hij niets heeft vernomen op de vele brieven die hij gestuurd heeft naar de president. Ook hij hekelt het feit dat er geen antwoorden worden gegeven op de vragen die te maken hebben met gronduitgiftes.


    Maak melding
  6. Ook de directeur van de Dienst der Belastingen, Cornelis van Dijk, heeft vorig jaar tien voertuigen gekocht. Dit blijkt uit onderzoek van Dagblad Suriname zo bericht de krant vandaag, donderdag 25 april 2013.

    Directeur Melvin Linscheer van het Bureau Nationale Veiligheid gaf gisteren tijdens een persconferentie van het Kabinet van de President aan journalisten uitleg waarom er in totaal vijfenzeventig voertuigen zijn gekocht voor ruim SRD 8 miljoen. Linscheer zei dat er nooit is gestoeid met de middelen van de Staat. Hij bevestigde de aankopen voor Van Dijk, maar vindt dat de Dienst der Belastingen die zelf moet verantwoorden.

    De directeur van Belastingen blijkt de tien voertuigen in eigen beheer te hebben. Een van de tien voertuigen is onlangs tijdens een reis in het binnenland enorm beschadigd geraakt bij een aanrijding. De kosten van de reparatie, die volgens de krant opliepen tot duizenden Amerikaanse dollar, zijn uiteindelijk ook betaald door de Staat.

    Ten aanzien van de aankopen ten behoeve van het Kabinet van de President zei Linscheer, dat in 2011 er sprake was van een ernstig probleem in het land waarbij er een tekort was aan transport en communicatie. Volgens Linscheer kon men door dit gebrek het werk niet optimaal doen. Om de optimale veiligheid te garanderen werd besloten om voertuigen aan te schaffen.

    De ernstige situatie die Linscheer schetste tijdens de persconferentie zou zijn ontstaan door de begroting die overgenomen werd in 2010. Er zou geen rekening zijn gehouden met de aanschaf van dienstvoertuigen voor het Korps Politie Suriname, de douane, het Bureau Nationale Veiligheid en de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD).


    Maak melding
  7. Haarspecialist en directeur-eigenaar van Culture Hair Studio, Marlon Rozenblad, werd onaangenaam verrast toen hij enkele dagen geleden werd geconfronteerd met een torenhoge belastingaanslag. Hij zou een aanslag van SRD 600.000 hebben ontvangen. Hij vraagt zich af hoe hij dit bedrag bij elkaar zal schrapen om te voldoen aan zijn belastingplicht.

    ‘Staat maakt kleine ondernemers met hoge aanslagen kapot’ (Bron foto: Culture Hair Studio)

    Rozenblad zegt vandaag, 25 april 2013, in het Dagblad Suriname, dat hij nu met zijn belastingconsultant bezig is na te gaan wat hij kan doen, ‘want het bedrag is moordend’.

    Hij beweert een klein zaakje te hebben. ‘Er zijn minder klanten.’ Volgens hem vergaart hij zijn inkomsten meer door andere activiteiten dan zijn haarsalon. Hij houdt zich ook bezig met culturele activiteiten. Dit is op den duur zijn living geworden. Vanwege zijn culturele praktijk is hij een veelgevraagde gast in Frans-Guyana en in enkele andere landen. Daar zou hij zijn geld verdienen.

    Volgens Rozenblad is de Staat met de hoge aanslagen bezig kleine ondernemers kapot te maken.


    Maak melding
  8. …en dit bedoel ik met bovenstaand bericht..’de kapper betaalt SRD 600.000 aan belastingen en wie rijdt de dure auto’s die de belastingsgelden van de kapper helpt kopen …juist ja…BOUTA EN BENDE!!BLOEDZUIGERS!!


    Maak melding
  9. O,kijk een ndp enkeling is hier om zijn kamp te verdedigen en kijk hij heeft zijn geheime wapen ook meegebracht…DE RODE MINNETJES!!
    Whahahaaaaaa….hai baja NDPling….
    Laat jij je legertje van rode mannetjes je vieze werkje opknappen?!Ben jij zo mondverlegen om een reaktie te schrijven?!!
    Whahahaaaaaa………hahahaaaaa


    Maak melding
  10. Ray, goede uiteenzetting van de feiten. Hulde !! en het is dezelfde staat dat Chinese ondernemers bij bosjes importeert. Waarom ? Omdat Dada Bouterse schulden heeft bij de chinezen. Inmiddels kunnen we Suriname zo op marktplaats.nl plaatsen (teab). Bouterse had een mond vol over de blanke kolonisators en kijk wat er nu gebeurt. Blanken krijgen area of interest. Bizar ! Als de munteenheid in elkaar stort, is het gebeurt met Bouterse. Mensen gaan geen 2000 Srd voor een brood betalen, maar dat gaat wel realiteit worden. Mark my words broeder …


    Maak melding
  11. Surinaamse autoriteiten verwachten behoud economische groei.
    Geen probleem.
    En deze vooruitstrevende nieuws ,’daar houden de redimusus/en frontjes niet van.
    Zij willen su niet vooruit zien komen,en niet alleen su,maar ook de bevolking,het land,en regering die zij elke dag uitschelden en waarscheinlijk ook mee naar bed gaan.
    Allemaal negatievelingen.


    Maak melding
  12. WATRAMAN: Is het niet beter dat je weer onder water duikt, zodat je misschien nog wat van de opvarenden van het zinkend schip met aan boord DDB en zijn 40 struikrovers kan redden?

    Have a nice day….


    Maak melding
  13. Voordat het vliegtuig crasht zegt de steward met een doodkalme stem, want daar is hij in geoefend tijdens de trainingen, dat er niets bijzonders aan de hand is en dat iedereen rustig en kalm moet blijven. Wil iemand nog wat te drinken? vraagt hij schijnbaar doodkalm.
    Intussen ligt zijn maag in de kramp en wordt hij langzaam maar zeker onwel want hij weet dondersgoed dat de crash onvermijdelijk is.
    Maar ja, als de passagiers nu gaan panicken, dan gaat hij ZEKER dood!
    Kalmte kan je nog redden, al is dat voor de tijd die het nog duurt?

    Schijn bedriegt!
    Als men toegeeft dat het faliekant fout gaat met het land dan zijn de rapen gaar, ook de paarse!


    Maak melding
  14. @watraman, kom jij maar met een tegenbericht als je vind dat niets waar is die Ray vermeld heeft.

    =Jij en velen doen alsof er niets aan de hand is met deze regering. Bah jongen, daarom gaat het niet goed in Suriname.

    =Ook al heb je duizenden bedrijven die goed draaien, zegt nog niet dat het goed gaat met de economie als;
    ..mensen hun zakken vullen, leningen blijven doen, schulden niet afbetalen en het land diep in problemen brengt….

    =WAT EEN STELLETJE HOPELOZE CRIMINELEN IN DE REGERING.


    Maak melding
  15. =Ik wil de aanhang van Bouterse vragen of het niet waar is dat Bouterse 75 auto’s voor zijn eigen kabinet heeft aangeschaft.

    -Ook zijn deze auto bij Bouterse zijn vriend aangeschaft en men praat nu van corruptie.

    =Heel veel wat deze regering doet klopt gewoon niet.


    Maak melding
  16. De macro-economische en macro-economische verkenningen voor de toekomst zien er goed uit voor overheid in Suriname.De regering moet continu de mondiale ontwikkelingen analyseren, indien het nodig is direct anticiperen op veranderingen en het beleid als het wenselijk is corrigeren in de gewenste richting. De vooruitzichten zien er goed uit voor Suriname, maar waakzaamheid is geboden.Aldus het bericht van de NDP sympathisanten in de diaspora.


    Maak melding
  17. Als er nu economische groei komt of niet? Het zijn maar de politici, ambtenaren die er in delen of klagen. Een indiaan of marrons, mensen in prassie hosso, in de rijspolders, kampongs zullen er niet in delen.

    Dat is ook één van de reden dat iedereen ambtenaar en politicus wil worden.

    Het proletriaat zal niet veel hebben aan vooruitgang en ontwikkeling op de wijze hoe de politici te werk gaan en het politieke systeem in het land.

    maé, mai, moesje, baba, hosselman, wasvrouw, polder-en polderlandbouwvrouwen, kampong paé en kampongpaé, wie houdt wie voor de gek, om te gaan letten op groei van econonie? Het proletariaat heeft maar een recht en dat is het recht van stemvee om voor hun meesters te gaan stemmen.

    De economische groei is er alleen voor politici en ambtenaren.


    Maak melding
  18. @Drs.R

    wat een bla bla allemaal.Het enigste factor dat voor economische groei zorgt is arbeid.En daarvoor zijn de NDPers allergisch.Het moment dat de prijzen van de Sur.grondstoffen keldert,is het met de groei gedaan.


    Maak melding
  19. =Ik denk dat velen vergeten zijn wat Bouterse toen had gezegd tijdens zijn aantreden. Waarom gaat het niet goed in Suriname???

    =Lees hier een stukje tekst als herinnering.

    =Corruptie en criminaliteit rijzen de pan uit:::

    -President Bouterse beloofde bij zijn aantreden een ‘kruistocht’ tegen de corruptie, echter is deze juist bevorderd door het uitblijven van de anti-corruptiewet. Meermalen heeft Bouterse gezegd dat de bestrijding van de corruptie topprioriteit geniet van deze regering. Helaas zijn de beloftes enkel woorden zonder daden gebleven. De corruptie en de criminaliteit rijzen in het hedendaagse Suriname de pan uit. Het is geen nieuws dat Suriname een land bomvol corruptie is. Suriname is nu in een wild west van graaien beland.
    Men heeft vrij spel om te kunnen graaien. Sedert Edward Belfort aangetreden is als minister van Justitie en Politie, lopen de corruptie en de criminaliteit langzaam maar zeker de spuigaten uit. Het lijkt erop dat de indiening en behandeling van de anti-corruptiewet bewust wordt tegengehouden door een bepaalde coalitiepartij. In plaats van dat president Bouterse de corruptie en de criminaliteit aanpakt, laat hij zich liever omarmen door partijloyalisten van wie sommigen met een strafblad rondlopen. Een treffend voorbeeld is, Errol Alibux, die onlangs werd benoemd tot niet-residerend ambassadeur van Turkije terwijl hij veroordeeld was wegens corruptie.

    =Wie zijn nu de rijken van Suriname?


    Maak melding
  20. @Ira
    Bouta is nog te druk geweest met zijn eigen kruistocht tegen RECHT en (zijn I am – nasty) WET.
    COR RUPTIE is zijn beste VRIEND!
    Daarna komt ABRA HAMPIE!


    Maak melding
  21. Er zijn geen deviezen en de overheid heeft geen geld. De manier om aan geld te komen is om ambtshalve aanslagen de deur uit te doen. Ik denk dat niet alleen die kapper hiermede geconfronteerd wordt, maar vele ondernemers. Mensen die niet reageren zijn de klos.
    Advies: mensen maak bezwaar hiertegen en ga desgewenst in beroep.
    Het land heeft geen deviezen. Kennelijk verwachten de ondernemers een extra vergroting van de geldhoeveelheid, dus inflatie. Door nu deviezen in te kopen hebben ze een voorsprong op de verwachte inflatie.
    Het gekke is dat de gepensioneerde Surinamers in diaspora beschikken over een gigantische hoeveelheid deviezen. Waarom worden deze mensen niet naar Suriname gelokt. Hoe? Doe zoals de Antillen. Over hun pensioen hoeven ze daar slechts 5% belasting te betalen. Een goede gezondheidszorg garanderen en zorgen voor huizen die de pensionado’s kunnen huren of kopen. Gedenk ook dat deze oude mensen hulpbehoevend zijn. Dus toename werkgelegenheid voor tuinmannen, klusjesmannen, dienstmeisjes en ziekenverzorgers. Heel simpeltoch: voor wat , hoort wat. Maar kennelijk denken ze daar in Suriname waarom makkelijk, als het moeilijk kan.


    Maak melding
  22. @Lea, ik maak mij zorgen wat in het land gebeurt, omdat er signalen zijn dat Bouterse bezig is Venezuela op te volgen.
    -Lees nog een deel van een ander tekst::::

    =Yokohama Trading in Paramariobo staat berucht om grootschalige witwaspraktijken en drugshandel. Het is niet uitgesloten dat Bouterse opnieuw de weg heeft gekozen om duistere zaken te doen met mensen binnen zij eigen criminele circuit. Een veel gebruikte tactiek van Bouterse om met topcriminelen en hooggeplaatste publieksfiguren duistere onderhandse samenwerking aan te gaan en deze zelfde mensen voor de rest van hun leven in wurggreep te houden of te chanteren waar mogelijk.


    Maak melding
  23. @ Ray
    Ik sta 100% achter je opmerking dat de jaren 80 aan de horizon liggen als de nieuwe “Hierlingen.” Een advies, pas op want Paranam werkt voor de Surinaamse Inlichtingendienst en hij is hoofd van de Nationale Liegdienst in Suriname. Luister, terwijl wij dure auto’s, vliegtuigen, en helikopters aanschaffen hebben de kinderen in Brokopondo geen baby voeding; de buschaffeurs in Brokopondo zijn in staking, en de vrouwen van Drietabbetje die de voeding voor de schoolkinderen moeten klaarmaken weigeren door te koken op een opengesneden benzinde drum. Schandelijk en verschrikkelijk gewoon met die liegbende aan de Gravenstraat.


    Maak melding
  24. @ Watraman
    Goede ganade, misschien ligt het inderdaad aan de fronters, maar leg mij en die fronters eens even het volgende uit. Waarom zijn de buschaffeurs in Brokopondo gestopt met het vervoeren van leerkrachten en schoolkinderen? Waarom staan vele dienstvoertuigen, inclusief de dieselwagens van de politie in de garage vanwege benzinegebrek? Leg het volk uit waarom de Vice-President “Bori-Bori” zegt, terwijl de pomphouders “Losi-Losi” verklaren dat de overheid achter is in hun betaling. Maar jij en jouw regering kopen wel dure ambassades in Berlijn en Parijs, landen waar een eenvoudige lunch bijna 80 SRD kost. O ja, wanneer gaat u de vrouwen van Drietabbetje uitbetalen? Thank You!


    Maak melding
  25. Deze brief kan je lezen in dag blad Suriname en hoop dat het ook kom in het blad Waterkant.Bouta blijf maar rustig ziek ,zodat je geen antwoord hoeft te geven…


    Maak melding
  26. @Ira, jouw zorgen zijn terecht!
    Momenteel donderen wij naar de afgrond, langzaam en gestaag lijkt het wel maar in werkelijkheid gaan we met een sneltreinvaart de afgrond in.
    Terug in de tijd, 30 jaar terug. Everybody’s worst nightmare.
    Het erge ervan is dat deze man, zoals jij het zei, met topcriminelen zaken doet en ze vervolgens in een wurggreep houdt. Hetzelfde doen ze ook met hem. Als die beerput open gaat……. Man, man, man…..je wil het niet weten, koppen gaan rollen, letterlijk!


    Maak melding
  27. Handelaren kunnen nergens dollars kopen.
    Hoe gaat het dan goed met het land??????????
    Het gaat alleen goed met Bouta en zijn kliekje Abrahams, Lackin en een paar andere boezem vrienden van Bouta.


    Maak melding
  28. Somo heeft eindelijke investeerders naar Suriname gehaald…

    Somohardjo viert verjaardag met Diasporashow

    Een groep Indonesische artiesten is op uitnodiging van de politieke partij Pertjaja Luhur in Suriname. De artiesten zullen optreden bij de Diasporashow, zaterdag te Dessa. De show wordt gehouden in verband met de verjaardag van de voorzitter van de partij, Paul Somohardjo.


    Maak melding
  29. Henk Molenaar, let maar op tijdens deze one men show zal Somo kenbaar maken dat hij de volgende president wil worden. Met biljetten zal hij niet strooien, de achterban neemt wel genoegen met Nasi en Saté. Zo gaan die dingen eenmaal. Tja deze clown kun je niet serieus nemen.


    Maak melding
  30. Beste Koos:

    Ik neem geen enkele politieke clown in Suriname serieus….

    Maar zolang het volk van Suriname alles maar prima vindt, wat er gebeurt en geen enkele vorm van protest laat horen, neem ik dat volk ook niet serieus,


    Maak melding
  31. Henk Molenaar, je vraagt je af waar het mis te gegaan en met mis bedoel ik de sympathie voor deze leiders. Deze mensen hebben bloed aan hun handen en met dezelfde handen doen ze regelmatig een in greep in de kas. Wat maakt Bouta, Somo en Lonnie zo bijzonder ? In ieder andere land hadden burgers korte metten gemaakt met deze schoften. Zijn de Surinamers echt zo laag aan de wal geraakt. Vragen die ik me dagelijks stel.. Krijg er maar geen vat op en niemand die het mij kan uitleggen.


    Maak melding
  32. Donderdag 25 april 2013 om 16:59 uur, door Who cares

    WATRAMAN: Is het niet beter dat je weer onder water duikt, zodat je misschien nog wat van de opvarenden van het zinkend schip met aan boord DDB en zijn 40 struikrovers kan redden?

    Have a nice day….

    blijf jij maar in noord-zee waar jij jou rutte en partij moet ondersteunen om ervoor te zorgen dat die ondergang van jullie economie niet gaat opvallen maar geleidelijkaan aan het afbrokkelen is en steeds dieper in de afgrond aan het zakken is.
    die europese crisis die nu gaande is gaan jullie niet kunnen stoppen”en ik weet waarom”maar jullie weten het toch beter,jullie schelden su en regering uit maar,ik weet zeker dat een heleboel van jullie nog nooit in su zijn/is geweest maar hebben de grootste negatieve uitspraken op deze forum.

    ghet real.


    Maak melding
  33. Henk Molenaar,
    bedankt.
    Ik zou het wel leuk vinden om die gasten nu te vragen wat ze vinden van hun mega combinatie en hun dienstplicht.
    Ze lijken op pero,RobG en paraman hahahaaa


    Maak melding
  34. En dan stuit ik hier op;
    Winston Jessurun: ‘Parlementariërs hebben onder bedreiging voor amnestiewet moeten stemmen’
    23-04- 2013

    Paramaribo – In het actualiteitenprogramma van RBN, Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal, werd aan parlementariër Winston Jessurun de vraag voorgelegd hoe hij kijkt naar de bijdrage van de andere coalitiepartners van dit kabinet, doelende op Abop van Ronnie Brunswijk en Pertjajah Luhur (PL) van Paul Somohardjo. Jessurun was stellig in zijn mening en stelde dat deze coalitiepartners haast geen bijdrage leveren. ‘De hele regering wordt gerund op een wijze waarbij er presidentiële commissies en taskforces in het leven zijn geroepen, waarbij een heleboel ministers gepasseerd worden.’ Zo stelde Jessurun dat de minister van RGB, Ginmardo Kromosoeto, niets te vertellen heeft. Het zijn twee andere mensen, onder andere een parlementariër, die de dienst uitmaken en beslissingen nemen. ‘De minister tekent de stukken en daarmee neemt hij de politieke verantwoordelijkheid, op zich simpel omdat hij minister wil blijven’, zei Jessurun.

    ‘De andere partners kijken alleen maar waar ze hun mensen kunnen benoemen, waar ze iets mee kunnen pikken. Aan het grote beleid hebben ze nauwelijks een bijdrage. Kijk maar wat er gebeurd is met die amnestiewet; kijk maar wat er gebeurd is met de Iamgold-deal. De president verschijnt plotseling wanneer de oppositie geen spreektijd meer heeft. Hij beweegt ze om voor te stemmen, zoals hij ze ook bewogen heeft met de amnestiewet, waar hij ze individueel allemaal heeft laten roepen en mee gesproken heeft.’ Jessurun benadrukte dat hij de informatie heeft van parlementariërs. Ze zouden het aan hem verteld hebben dat ze onder bedreiging, voor de amnestiewet moesten stemmen. ‘De mensen die niet voorgestemd hebben en weggebleven zijn, gaan het nog merken’, zei Jessurun.


    Maak melding
  35. Jessurun benadrukte dat hij de informatie heeft van parlementariërs. Ze zouden het aan hem verteld hebben dat ze onder bedreiging, voor de amnestiewet moesten stemmen. ‘De mensen die niet voorgestemd hebben en weggebleven zijn, gaan het nog merken’, zei Jessurun.

    En dan te zien en bedenken dat Mi-si-keba aangeeft in al zijn interviews dat het een democratische beslissing is.
    De vraag is of hij ook is bedreigd in de trant van “joe abie wang split keba in joe smoel no stem toe dang joe sa las deng 2 tifie en dang a split sa moro bigi”


    Maak melding
  36. Volgens Leo Balai was watraman matroos op de Leusden en is nu boven water gekomen na het gebed voor de ziele rust van de overledenen.Uit bronnen[die ik niet ken]zou blijken dat afrikanen als matroos in loondienst stonden op de Leusden.Zie boek.


    Maak melding
  37. DE ZOVEELSTE BRIEF AAN BOUTERSE WAAR TOCH GEEN ANTW. OP KOMT

    Heer president, gaat u nog voor een corruptievrije regering en bent u nog bereid om de strijd aan te binden tegen alle vormen van corruptie en tegen verkwanseling van staatsmiddelen zoals u had toegezegd in uw inaugurele toespraak en in uw toespraak in de VN of heeft u dit pad inmiddels verlaten?”

    Dit is een van de elf vragen die het assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) in een zoveelste brief aan president Desi Bouterse stelt. Hij brengt de president in herinnering dat hij in februari dit jaar en in 2012 diverse afwijkingsresoluties heeft getekend voor een totaalbedrag van ruim SRD 345 miljoen.
    Kunnen wij een overzicht krijgen van de onderhands gegunde opdrachten beneden de SRD 1.500.000 op de ministeries en de spelregels om in aanmerking te komen voor deze opdrachten?, vraagt de parlementariër.

    Geen transparantie

    Gajadien brengt de president in herinnering dat hij bij zijn aantreden het volk heeft opgeroepen om “samen met ons een niet‐aflatende strijd aan te binden tegen alle vormen van corruptie en verkwanseling van staatsmiddelen. Bouterse noemde “een corruptievrije regering“ als één van de pijlers voor het vestigen van een vrije democratische rechtstaat. Gajadien wijst er op dat reeds in november 2010 bij het eerste schandaal van de overtreding van de comptabiliteitswet door de minister van Openbare Werken de president niet corrigerend is opgetreden. Het ging hier om de onderhandse gunning voor de vertimmering van het kantoor van minister Ramon Abrahams voor het absurd hoge bedrag van SRD 650.000 en voor het pimpen van zijn auto voor SRD 154.000.

    Op 1 juni 2011 is in het Staatsblad bekendgemaakt dat het grensbedrag van SRD 30.000 voor openbare aanbestedingen wordt opgetrokken naar SRD 1.500.000. Zo worden projecten gegund aan loyalisten en vrienden. Er zijn nieuwe aanbestedingsregels en procedures bij resolutie van 17 augustus 2011 ingevoerd. De minister van Openbare Werken betaalt tegen de regels in voorschotten van 10 tot 40%. Er worden volgens hem geen eenduidige gunningscriteria gehanteerd. Diverse schandalen stapelen zich op en er is geen sprake van transparantie bij aanbestedingen. Er zijn in korte tijd heel wat onderhandse gunningen geweest, zonder dat er duidelijkheid wordt gegeven. Gajadien wil weten wat de regering gaat doen om de aanbestedingen transparant te maken.


    Maak melding
  38. wat een tegenslag voor de kritikaters. Standaard & Poors heeft Suriname ge-upgraded, naar B positief. maar natuurlijk komt dat weer door het beleid dat venetiaan en telting hebben gevoerd.hahaha, blah blah blah blah!!!!!!


    Maak melding
  39. Ahum, wie zijn de autoriteiten die een positieve groei verwachten?

    De rekening van 3.2 srd miljoen voor benzine kan niet betaald worden. Vanaf febr grote problemen met betalingen. bron:nospang.

    En toch ziet missie financiën kans, om de vergadering die voor vandaag gepland stond, mbt de financiële situatie in suri, met 1 week te verplaatsen.

    De directeur van de Hakrinbank, Jimmy Boussaid bevestigd, zoals ik eerder vermelde, dat suri ondanks de inkomsten, te kampen heeft met grote tekorten. bron:nospang.

    Het is nu afwachten op welke bezuinigingen, wijnerman zal invoeren.

    Trouwens de dollar schaarste schijnt zich alleen bij het publiek voor te doen, de banken hebben ‘genoeg’ dollars voor de ondernemers????????

    Tsja, ik vind het nog steeds belachelijk, dat een burger dollars moet inkopen, om bepaalde goederen aan te schaffen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES