Politiechef beaamt overmatig gebruik geweld

37

PARAMARIBO, 20 mrt – Politieagenten zijn hun boekje te buiten gegaan tijdens een inval in hotel Emergency. Politiechef Humphrey Tjin Liep Shie geeft dit toe na het bekijken van opnamen van de veiligheidscamera in het hotel. De eigenaar, Winston Stolk, had al zijn beklag gedaan. Op de camerabeelden is te zien hoe zijn fysiek gehandicapte zoon tegen de grond werd geslagen en werd geschopt. Van enig verzet was zichtbaar geen sprake.

Het is waar Stolk nog het meest op hamerde de afgelopen tijd. Nu wordt zelf vanuit de politietop bevestigd dat er onnodig gewelddadig is toegepast. “Omdat het ging om iemand met een beperking en ook de handeling van één van de agenten, waarbij zijn voet geplaatst is op de nek van de persoon, wordt dit aangemerkt als mensonwaardig en overmatig geweld. We vinden het voor de rest onnodig dat de hand van één van de betrokkenen (een andere zoon, red.) is weggeslagen door de politie”, zegt Tjin Liep Shie tegenover de Times of Suriname.

Hoe gecorrigeerd wordt, is nog niet duidelijk. “In dit geval lijkt het op het eerste gezicht niet dat ontslag overwogen moet worden. Maar er komt wel een sanctie. We moeten nog kijken wie waarvoor verantwoordelijk is”, aldus Tjin Liep Shie. Winston Stolk heeft heftig geprotesteerd na het politieoptreden en eiste ontslag. Hijzelf werd ruim een week na het politieoptreden aangehouden in een andere zaak. Intussen is hij weer in vrijheid gesteld door het Openbaar Ministerie.

37 REACTIES

 1. Dit bedoel ik dus.

  Al die mensen die zo’n hoge pet op heen van die mini-ster belfort, wel ikke niet!
  Vanaf deze man minister is misdraagt de suri-politie zich.
  Volgens diverse ingezonden berichten wanen ze zich als God in Eldorado.
  Machtsmisbruik op diverse niveaus.

  Mensen zijn even voor het gemak vergeten dat hij zijn tuin gratuz heeft laten opknappen door gedetineerden.
  En niet te vergeten de overwerkuren aan een of andere adviseur.

  Belfort is mijn optiek een slapjanus.
  Leuk om de politie te ‘verwennen’ met nieuw materiaal en zogenaamd te blijven wonen waar je nu woont, maar hij is niet daadkrachtig genoeg.

  Trouwens ik moet wel zeggen dat hij geen keus heeft, hij wordt gedirigeerd, maar dat wist hij van te voren.
  Dan maar focussen op ‘speeltjes’
  Ja hé belfort, helaas je bent besmet, alleen maar omdat je meeregeert, het is niet anders.


  Maak melding

 2. In de grote mensen wereld zou de minister aftreden en zijn korpschef hetzelfde aanraden.Maar zoveel fatsoen kan onmogelijk opgebracht worden in een bananenrepubliek waar er toch alleen maar getto’s rondlopen.


  Maak melding

 3. Zowel Belfirt als de politiemannen op de videobeelden die zien tijdens hun bizarre actie ,moeten de gevangenis in!Geen v an ze zijn beter dan de andere!!


  Maak melding

 4. zulke optreden van enkele politie agenten keur ik niet goed,ik zou maatregelen treffen”of mee betalen aan aangerichte schade of ontslag, om aan collega’s politie agenten aan te tonen dat zulke optreden ,ten zij het geen wapen overval of een ander zware misdrijf is,niet acceptabel is.


  Maak melding

 5. De Korpschef bekent kleur. Dat siert hem en hij is teruggekomen op zijn eerdere verklaring waarbij het optreden van de politie werd gerechtvaardigd. Maar dit incident staat niet op zich. Het korps politie is aan een grondige RIVISIE toe. De opleiding moet meer geent zijn op menswaardige behandeling en omgang met burgers. Non verbale en verbale technieken zal dit korps moeten worden aangeleerd. Het geschonden vertrouwen moet worden hersteld. Werk aan de winkel!!!


  Maak melding

 6. Jacobus

  In de grote mensen wereld zou de minister aftreden en zijn korpschef hetzelfde aanraden.Maar zoveel fatsoen kan onmogelijk opgebracht worden in een bananenrepubliek waar er toch alleen maar getto’s rondlopen
  ik lach mij krom bij het lezen van je posting. ik wil je terugvoeren naar Venetiaan III met santokhi als min van juspol. weet huveel zich heeft voor gedaan en hij trad niet af??? zijn vrouw koopt via not hira sing een huis bij een crimineel, twee zijn manschappen passen excesief geweld toe bij de aanhouding van aroma in de su rivier hij heeft die aanhouding met zijn leven moeten bekopen. waarover lul jij dan weer?????


  Maak melding

 7. @alleen
  O,heus,waar staat alle bla..bla die je hebt opgesomd vermeld?!Dino website of NDP FAMIRIE MOFO KRANTIE?!!
  Santokhie is intussen de eervolle ex voorzitter geweest van de CICAD,een Posistie waarvan je baasje alleen maar dromen kan!!
  Zelfs met Amnestie als CV zal je baasje nooit die post kunnen bekleden!!


  Maak melding

 8. heden woont Belfort nog in *witboitie* genietend van lanti-bescherming,…straks als hij geen minister is moet hij vluchten, want anders krijgt *witboitie* een 🙂 kleurverandering 🙂


  Maak melding

 9. Er vallen mij een aantal dingen op bij deze ministerie.
  Er is de afgelopen 2,5 jaar alleen maar problemen bij justpol.
  Mij bekruipt het gevoel dat er politiek gespeeld word vanuit de paarse hoek omdat de politie en DDB oud zeer is.


  Maak melding

 10. Ik val zowat van mijn stoel onze SRA post voor het eerst in zn leven iets zinnigs!!!!!

  Dat gezegd hebbende: Deze agressieve borderliner agenten van Politie moeten onmiddelijk op non actief, en daarna of ontslag of een baantje op kantoor bij juspol waarbij ze niet in aanraking komen met het publiek.

  Maar we hebben het over Surimaribo waar net als bij onze lieve heer alles mogelijk is, dus dit word een doofpot!!


  Maak melding

 11. Beste Humphrey & Belfort,

  Jullie treden te veel op de voorgrond terwijl jullie een in-voorlichtingsdienst hebben. Laat deze mensen namens jullie het woord voeren en waar nodig komen jullie zelf naar voren. Dit stoort de beide organisatie’s en in het bijzonder M<in. Justie & Politie

  Haka


  Maak melding

 12. @alleen

  je zegt zelf dat de vrouw van de ex-min.dingen deed.Maar hier is het korps onder Belly die als roof overvallers optreden.Het korps is de wettelijke werk arm van de staat.Dat is heel wat anders dan de echtgenote van de minister.


  Maak melding

 13. Humphrey Tjin Liep Shie is kort van geheugen en hy heeft zijn ziel ook verkocht aan de duivel.
  Tydens revo werden agenten op barbaarse wijze mishandeld (overmatig gebruik geweld)
  en vernederd/vermoord door de manschappen van de wolf.

  Nu loopt hy de kont van de wolf te kussen…
  Ondanks dat de wolf democratisch is gekozen moeten de politie mannen gezamelijk een duidelijk
  statement maken naar de wolf dat ze hem NIET steunen…

  Van de andere kant heeft de wolf een klimaat gecreeerd van verdeel en heers…Humphrey Tjin Liep Shie heeft zijn ziel verkocht.


  Maak melding

 14. Op de beelden kun je zien dat een politie man zijn vuistvuurwapen uittrekt en op scherp trekt zonder dat er sprake is van vuurwapengeweld noch van dreigend geweld van de zijde van de slachtoffers.
  De desbetreffende politieman zal zich “cool” hebben gevonden door met zijn wapen te zwaaien. Maar echte criminelen achterna gaan zonder hulp van de militairen durven ze niet.
  tegen de zwakkere burgers wordt brutaal en zonder norm besef opgetreden.
  Welke straf zij verdienen????????????
  De beste straf is “de desbetreffende politiemensen 80 uur werkstraf waarvan 40 uur bij de slachtoffers en de andere 40 uur de straat schoonvegen”.


  Maak melding

 15. =Helaas schuilt er meer achter het verhaal waarom men heeft ingegrepen bij de familie Stolk. Een ieder houd even zijn mond dicht. Afwachten dus.

  =Vreemd genoeg heb je niet alleen bij de politie mensen zitten die zich machtig voelen en gedragen ten opzichte van anderen. Overal zie je mensen met dit soort gedrag in Suriname.

  =Lees een stukje van meneer Berenstein zijn verhaal maar. Hier zakt je broek ervan af, dit omdat meneer Gallant al eerder in opspraak was gekomen en een berisping had gekregen.

  -Berenstein zegt in reactie op de belofte van Ameerali aan Starnieuws dat het voor de vakbeweging geen nieuwigheid is en allang geen discussiepunt. “We hebben dit al eerder gehoord en nu weer van de vice p[resident. Daar hebben we niets aan, maar hopen deze week te horen wat er gedaan is door de regering, zodat de minister zijn afspraken nakomt”, zegt Berenstein. Hij wijst er op dat op de buitenfunctiestelling van de vakbondsleider er ook al een berisping is geweest. Beide acties van minister Belfort moeten ongedaan worden gemaakt.


  Maak melding

 16. Die ‘dame’ met haar handtas…
  …wedden dat daar géén flesje eau de Cologne in zat!!!
  (Een fragmentje van Ston’oso, misschien??!).


  Maak melding

 17. olland e mik oeng ka dape als ik mensen als henk medusa en consorten .so so ka ka dink japie dies e takie .olland krijgt spuit poepe van de ellende die zich opstapelen voor jullie .mie pero wang dja dja sranang mang ,als het aan vene en nederland lag hadden wij geen enkele brug in dit land alleen maar afgedankte spullen die nederland niet meer wil zouden wij krijgen .mede dankzij de vhp en nps .leren jullie trots te zijnh dat wij het zelf kunnen .wij die in suriname zijn ,zijn trots op onze president en de minister van justitie .gaan jullie net als nederland betogen voor het homo huwelijk tegen poetin .daar is nederland goed in .bemoeien in ander mans zaken .die vierbaansweg komt er jullie gaan over die vierbaansweg rijden als je naar su komt ,jullie hebben al over die bruggen gereden die bosje heeft gebouwd nu komt die vierbaans weg .en wij gaan door na 2015 .oeng sidong in olland dang oeng draai salto gie ding bezuinigingen .ik lees in de ware tijd dat de surinamers bij bosjes terug keren naar eigen land .
  het is ze geraden terug te keren de ellende in olland begint nu pas .toch hoop ik dat het de goede kant opgaat in suriname omdat ik ook mijn mensen daar heb .maar met suriname moet het beter gaan onder de huidige president .hoop vertrouwen en doorzetten daar gaat het om .


  Maak melding

 18. Die skotoe is echt fokop daar, deng mang tjadding, heb ik zelf meegemaakt, no tak foeroe, deng mang e fong joe
  trouwens die skotoe in ptatta is ook wat, maar goed wat wil je, ze worden hier als honden behandeld, ja toch, dus dit soort gedoe zal er blijven.


  Maak melding

 19. Elke bananen republiek heeft haar eigen doodseskader. Zo ook Suriname met Humphrey Tjin Liep Shie en Edward Belfort aan het hoofd. Deze dagoes moeten per direct ontslagen worden ! Tot op de dag van vandaag zijn de stand rechtelijke executies op de vermoedelijke juwelier dieven (4 mannen) niet opgehelderd. Is dit de manier om mensen aan te houden ? Sinds Bouta aan de macht is zie je in alle lagen van de bevolking het moreelverval ontstaan. Ik verbaas mij nergens meer over.


  Maak melding

 20. Chill out idioten….straks krijgen we een politieapparaat net als dat van jullie leermeesters, de Nederlanders, waarbij het aanpakken van tuig en opsluiten van boeven ondergeschikt is aan correcte procedures en transparantie.

  De politie in Suriname mag nooit lijken op het Nederlands politiekorps.

  En voordat jullie komen met typische reacties over Bouterse, Somo en Brunswijk……even een reality check.

  Prins Bernhard deed alles wat fout was, maar is nooit aangehouden. Nog dichter bij huis….Brunswijk had bloed aan zijn handen en liep hier vrij rond totdat ze hem niet meer nodig hadden en een “drugszaak” hebben gebruikt om hem hier weg te houden.

  Dit is typisch Nederlands…..typisch….lachen in je gezicht en je een mes in je rug steken.


  Maak melding

 21. Wanneer jíj @blakaboy(?), ’s avonds in een gat op het Onafhankelijkheids-plein kiepert…
  …dan heeft ‘Holland’ dat (zwarte) gat in 1975 op het Oranje-plein achtergelaten???


  Maak melding

 22. Tijdens het militair bewind ben ik persoonlijk in elkaar geslagen met een balata en geschopt door de politie op Zanderij omdat ik in de rij stond en mijn moeder mij ticket en paspoort twee meter verder stond. Naar Nederland gevlogen met 4 gekneusde ribben, bont en blauw geslagen door de KPS. Jammer dat na 30 jaren niet veel is veranderd in Suriname.


  Maak melding

 23. De jongens en meisjes die deel uitmaken van het KPS zijn niets anders gewend dan fysiek en verbaal geweld in het gezin waarin ze zijn opgegroeid. Het opzetten van een “grote mond”, in de surinaamse volksmond ook wel ” vrijpostigheid” genoemd, wordt vaak HARDHANDIG de kop ingedrukt.
  Fel in discussie gaan met de ouders wanneer ze het niet eens zijn met iets en het ongevraagd geven van de eigen mening door kinderen, zoals wij dat kennen bij Europese gezinnen is NOT DONE bij de MEESTE surinaamse ouders. Een uitzondering hierop vormen kinderen van Surinaamse ouders met een meer dan gemiddelde opleidingsnivo.
  Leerkrachten, Ouders,groot ouders, Directeuren,Agenten, predikanten,priesters, kortom mensen met een bepaalde autoriteit of aanzien ,verwachten dood éénvoudig dat je ze NIET tegenspreekt zelfs als ze ongelijk hebben.
  Wat verwacht je dan van een jongetje of meisje met zo een achtergrond die én niet heeft geleerd hoe te communiceren en bemiddelen tijdens conflicten én fysiek geweld als NORMAAL is gaan beschouwen voor het rechtzetten van zaken én bovendien een WAPEN tot zijn/haar beschikking heeft om “vrijpostige ” individuen eventueel voor eeuwig het zwijgen op te leggen. De juiste ingredienten voor een geslaagde demonstratie van bruut geweld.
  ” Inspek, Inspek, mie é begi yu yongu ! lib’ ing dji mi mek’ mi broko ing bek ! Een fragment uit de STOLK VIDEO.
  Wat ik mij afvraag is of er in de surinaamse politie opleiding het onderdeel ROLLENSPEL is opgenomen ????? Het simuleren van situaties in de praktijk en de oplossingen voor deze HERHAALDELIJK OEFENEN !!!!!!!!!

  Bueno, Chavéz para siempre.


  Maak melding

 24. Deze gezagvoerders deugt voor geen meter! De laan uitsturen met een forse boete en mag nooit een functie uitoefenen in soortgelijke branche.


  Maak melding

 25. De korpschef had geen keuze en moest wel bevestigen dat er sprake was van een overmatig gebruik van geweld door de politie omdat er daarvoor duidelijk bewijs was in de vorm van camerabeelden. Als die camerabeelden er niet waren dan was de hele zaak hoogstwaarschijnlijk in de doofpot gestopt. Het is een grof schandaal dat de betreffende agenten met losse handjes niet direct ontslagen en vervolgd worden vanwege hun buitenproportionele gewelddadige optreden. Ze zullen waarschijnlijk een heel lichte tik op de vingers krijgen en in de toekomst doorgaan met hun onbeschofte en gewelddadige optreden. De politie is er om de burgers en de openbare orde te beschermen en de wet te handhaven maar de praktijk wijst uit dat Surinaamse agenten veels te vaak onbeschoft, machtsdronken en gewelddadig richting de burgers zijn. Agenten denken dat ze halve goden zijn omdat ze een uniform en een wapen mogen dragen. Er zijn echt heel weinig agenten die hun werk behoorlijk en naar eer en geweten doen. De Korps Politie Suriname moet dringend hervormd worden want er lopen daar teveel rotte appels rond waardoor de burger bang moet zijn voor een gewelddadige behandeling van zowel de criminelen als de agenten. A.C.A.B.


  Maak melding

 26. De agenten zijn gewetenloze honden die mogelijk zwaar onder de coke zaten. Maar ja, die witte poeder bedwelmt kenbaar iedereen, ook meneer Lipsie


  Maak melding

 27. ja de politie heeft niet goed gehadeld1DAT IS WAAR,MAAR DIE STOLK IS OOK GEEN PRETJE ,WOONDE IN DE USA DAAR SAMEN MET ZIJN VROUW KATHLEEN,WAS ME EEN PRACHT KOPPEL,DIE BOEROE DENKT NOG STEENS IN DE USA TE ZITTEN EN DENKEN DAT HIJ GELD ZAL KRIJGEN VOOR DIT POLITIE GEWELD,ALS DE POLITIE ZIJN WERK WIL DOEN,MOET MEN GEHOORZAAM ZIJN EN GEEN GROTE BEK OP HEBBEN DIE BOEROE IS GEEN MAKIE VRAAG MAAR AAN DE MENSEN DIE HEM UIT USA KENNEN,IN SURINAME IS HET ANDERS BOEROE FACE THE TRUTH!


  Maak melding

 28. Onze Tammy is dus een slaafje/slavinnetje die overal ja en amen op zegt, en gehoorzaam is aan haar//zijn meester.
  Dat valt geloof ik onder de categorie slavenmentaliteit!!!
  En het is niet die meneer zijn priveleven die hier ter discussie staat maar het brute politie optreden naar Noord Koreaans en Russisch model.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.