‘Suriname moet niet wachten op de groenteman’

48

PARAMARIBO, 21 mrt – Suriname moet een meer proactieve houding aan de dag leggen als het aankomt op zichzelf verkopen. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Het land mag dan aardig wat in de bodem hebben, het is nog geen garantie voor de beste investeringen. “We hebben besloten het beleid om te gooien, naar de markt te gaan en niet te wachten op de groenteman om te kijken wat hij te bieden heeft.”

Vandaar ook de recente trip van een delegatie naar de mijnbouwbeurs in Toronto, Canada. Behalve Hok en een vertegenwoordiger van de Centrale Bank van Suriname, waren ook de multinationals er die in Suriname opereren. “Een heel belangrijk ding dat door de maatschappijen die in Suriname werken naar voren is gebracht in Canada, is dat Surinamers bikkelhard zijn in onderhandelingen, maar als je eenmaal overeenstemming hebt bereikt, zij zich houden aan afspraken, zegt Hok tegenover ATV.

Suriname zou erop moeten voortborduren. Hok verwacht dan ook een minder bescheiden benadering als het erom gaat investeringen aan te trekken. ”We moeten dit presenteren in de wereld en niet meer wachten. Suriname moet zich goed verkopen. We hebben misschien niet de grootste en meest diverse reserves. We hebben wel een heleboel dingen, een goed geschoolde bevolking, goede infrastructuur, en politieke en economische stabiliteit.”

48 REACTIES

 1. O zo dus de investeerders staan niet meer te trappelen om in Su tekomen inversteren.Wat heeft al dat reizen van Somo opgeleverd nul komma nul komma nul.Hahahahaa na so DiDiBrie taal tang noh.Men Hok als er een ding is wat je niet kunt verkopen aan wie dan ook dat is’t dit Surinaams verhaal dat de Suries keiharde……. wat zijn.De meeste Suries houden zich niet aan afspraken zie de vertegenwoordigers van alle Suries in het parlement.Hahahaha dus Hok oting dan?Hoe keihard ben jij in dealen dan?Hoe zit het met de gouddeal,want over 2 mnd hebben jullie al 3 jaar de verkiezingen van 25 mei 2010 en waaaaarrr is de geweldige goeie en betere gouddeal waarmee jullie zouden komen?Hok jere wat je doet volg mij maar,want mie o go srebie.Heb slaap gekregen van je slapgelul en lulverhaal…..Odiii.
  Glenny.


  Maak melding

 2. Bouterse na zijn aantreden als president:

  “De investeerders zijn in rijen voor mijn deur. Het worden gouden tijden voor Suriname”

  De eerste van een eindeloze rij van leugens en niet gerealiseerde plannen.

  Wordt Suriname eindelijke wakker>


  Maak melding

 3. En die eikel van een Somo is al tientallen keren op kosten van de Suirnaamse belastingbetaler naar Indonesie afgereisd om zijn vrouw te bezoeken , sorry om investeerders te trekken.

  Resultaat na 3 jaar: HELEMAAL NADA.

  Wordt Suriname eindelijke wakker?


  Maak melding

 4. als je die namen pengel molenaar en consorten hoort dan weet je al hoelaat het is .dit soort gasten leveren geen opbouwende kritiek maar kammen af .
  dat ga je krijgen als je het spreekwoord kent ,wiens brood men eet diens woord men spreekt .zo werkt het dus niet .maar goed je moet ze niet kwalijk nemen het is ze met een paplepel ingegoten door front .je zag het met die brug die nederland voor een symbolisch bedrag van een nederlandse gulden wou verkopen voor suriname .hihihihihi bosje weigerde het terwijl front happig was om het te nemen .eigen kunnen moet je bij de ndp zijn ,met bouterse aan het roer komt het goed .strede strede wie no sa frede bouta na wie vesie mang .herie libie te na dede pero sa vetie gie stranang .


  Maak melding

 5. Pero is weer actief op wkn. Kennelijk hebben ze hem weer vrijgelaten. Maar goed met andere woorden 3 jaar Bouterse geen investeerders voor Suriname. Ach wat hebben we allemaal niet voorbij zien komen.

  – plannen voor het exporteren van water naar Afrika
  – schenking tractoren Iran
  – hulp landbouw door Cuba
  – graanschuur Caricom
  – productie palmolie
  – aansluiting Britse Gemenebest

  TEVEEL OM OP TE NOEMEN. ALLEMAAL LEUGENS !!

  Ze hebben bakken met geld tegenaan gegooid, van vliegreisjes tot dure hotels en escort dames. En heb ik het niet eens over het betalen van smeergeld. Het heeft allemaal niet geholpen. Over Somo wil ik het niet hebben. De man is beroepsreiziger annex beroeps motjoman op kosten van de belastingbetaler. Walgelijke vent.

  Het land moet weer terug naar de bevolking.

  TIJD VOOR NIEUWE VERKIEZINGEN !


  Maak melding

 6. Als je de namen PERO ,SRA etc hoort of langs ziet komen, dan weet je niet alleen hoe laat het is, maar dat het paars stemvee, geindoctrineerd door de NDP totaalmalloten, weer uit hun stinkriolen zijn gekropen, om hun luchtkastelen aan de man te brengen.


  Maak melding

 7. Een reactie op wat hierboven staat, wordt Suriname nou uiteindelijk wakker, slapen doen ze toch in de nacht,
  en overdag dan worden er zaken gedaan, en zolang het volk het hoofd van de Pres niet gaat opeisen, veranderd er nada niets daar, ze gaan daar hun gang, en doen en doen maar oeng lieb deng, deng torie.


  Maak melding

 8. Suriname heeft letterlijk de “GROENTEMAN, VISMAN, VEETEELTMAN, BOSMAN GEDOOD”Jullie zijn niet instaat om een lange termijn planning te maken die hersenen hebben jullie niet.Ik denk dat de wil er is maar de hoofd is er niet.Schaam jij je niet om te zeggen dat jullie geschoold personeel hebben.Om jullie eigen kinderen te scholen is een probleem.Jullie hebben het druk om ze te verwekken.


  Maak melding

 9. Savioen, je ziet het verkeerd deze regering is niet in staat een lange termijn planning te maken. Bouterse had aangegeven tijdens zijn ambts periode 18.000 huizen te bouwen, een 6 baansweg aan te leggen naar zanderij en investeerders aan te trekken. We zijn 3 jaar verder, er is geen moer van terecht gekomen. Wat heeft dit met lange termijn planning te maken ? Ik noem dit kiezersbedrog.

  Er is een verschil tussen realiteit en fictie. Een verschil die jij duidelijk niet ziet. De verkiezings programma van jouw LIJDER is gebaseerd op fictie. De man roept maar wat zonder eerst na te denken of deze realiseerbaar zijn. De Surinaamse bevolking snakt naar welvaart. Zoals een populist betaamt maakt hij daar handig gebruik van. Tot nu toe heeft Bouterse eigenhandig niets bereikt. Suriname leeft van de aardolie en teren op de hoge prijzen die betaald worden voor grondstoffen. Dankzij Venetiaan is er een solide basis financiële basis gelegd anders was de ramp niet te over zien. Maar goed in deze tempo wordt de erfenis van Venetiaan ook te grabbel gegooid. Bodem van de schatkist is in 2015 zichtbaar met alle gevolgen.


  Maak melding

 10. We hebben wel een heleboel dingen, een goed geschoolde
  bevolking, goede infrastructuur, en politieke en economische stabiliteit; zegt JIM HOK.

  Hoe komt het dan HOK ,dat de ongeschoolden het land lijden?!WAAROM NIET DE GESCHOOLDEN!!??
  Waar zie jij de economische en politieke stabiliteit!!!??Het enige dat concreet te zien is onder deze ndp regering ..is het vele REIZEN!!!!VOOR ZOMAAR,VOOR

  Surinamers bikkelhard zijn in onderhandelingen, maar als je eenmaal overeenstemming hebt bereikt, zij zich houden aan afspraken, zegt Hok tegenover ATV.

  Waarover heeft die HOK het?!Waarom moet hij geheel Suriname met zich meesleuren?!!
  Het zijn alleen 3 of 4 oerstomme vlegels die onderhandelingen voeren met de meest onbekende landen in de wereld tevems ook de armste en zwakste landen!!
  En ie oerstomme vlegels die denken namens Suriname te praten zijn ‘
  Lackin ..numero uno
  Boutra…convicted killer
  Somo…..kartonnen huizen bouwer
  Ameerali…alibaba

  Het enige dat concreet te zien is onder deze ndp regering ..is het vele REIZEN!!!!VOOR ZOMAAR,VOOR NIETS!!


  Maak melding

 11. Het enige wat Suriname heeft aangetrokken zijn overtollige Chinese arbeiders. Zgn ondernemers die hun steentje bijdragen aan de Surinaamse economie, niet wetende dat een gemiddelde burger maar 1x haar srd kan uitgeven. De Chinese arbeider / ondernemer kost geld.
  Deze mensen hebben ook onderdak nodig, ze hebben ook een AOV nodig, als ze ziek zijn hebben ze ook zorg nodig enz enz. aaah baja eigen volk eerst. bouta mi wroke bere


  Maak melding

 12. redismusus klagen weer. wij zijn klaar met de blanke meesters. natuurlijk gaan we niet wachten op de groenteman. jim hok heeft dat goed verwoord. dankzij de president groeit ons economie. de olie export doet het goed, er zijn goud contracten afgesloten en de overeenkomsten met china en turkije gaan op langer termijn ook geld opleveren. de redimusus willen dit niet zien maar we hebben veel te danken aan excellentie ddb. leer eens nu dingen te waarderen in plaats van azijn te zeiken.


  Maak melding

 13. Pero heeft weer beltegoed…….

  Simpele vraag: Kun jij 5 door Bouterse aangekondigde projecten noemen die na 3 jaar ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd?

  Veel succes…


  Maak melding

 14. Volgens Bigi Kill gaan alle plannen van Bouterse ‘op termijn geld opleveren’…..

  Suriname heeft niet eens het geld in kas om de gouddeal te financieren……… Moeten gaan bedelen om 500 miljoen USD…..

  Dont hold your breath…


  Maak melding

 15. strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang .
  die vierbaans weg die komt er koos en consorten .die bruggen staan er al er is ontwikkeling .
  als het aan front en nederland lag waren er tot op de dag van heden geen bruggen over de suriname rivier en de koppename rivier .jullie soort zijn en zullen bekrompen blijven .nederland heeft jullie achter gehouden blijven jullie rustig in nederland en probeer je te ontwikkelen en wij in su doen het zelfde .
  in de krant lees je dat er tien duizend surinamers terug keren naar eigen land een teken van het slecht gaat in olland .de tijd zal het leren wie gelijk heeft.
  ik zie zelfs blanke nederlanders grond kopen in suriname .koos en consorten hebben geen keus ze hebben niets bereikt in su en daarom kammen ze su af wetende dat ze in olland zullen en moeten blijven omdat ding japie dies na so so boto


  Maak melding

 16. Henk Molenaar je lult veel onzin. Het gaat heel goed met ons Sranang.

  Suriname mag een omstreden staatshoofd aan het roer hebben, het heeft niet geleid tot politieke en economische isolering van het land. Integendeel, na een moeilijk en teleurstellend begin onder Bouterse is de oud-kolonie anno 2013 booming. Pamolie deal met India, Goud Deals, Opening Casave Fabrieken, Olie deal met Venezuela en nog veel meer.

  Tijd om wakker te worden. Deze trein is niet meer stoppen.
  En hij stort echt niet in een ravijn. Als je slim bent spring je ook op de kar.


  Maak melding

 17. Nog even dan gaan ze ook zeggen dat Surinamers te lui zijn zoals Bouterse dat al eerder deed.

  WIE wil nou onder deze corrupte omstandigheden nog iets met Suriname te maken hebben?

  Welke rechtszekerheid biedt Suriname aan een investeerder?. Vertrouwen van de investeerders zij het afgelopen 15 jaar kapot gemaakt.

  Criminele netwerken die uit rechters, advocaten, politie en justitie bestaan, zijn al heel lang openlijk actief. Deelnemers zijn: rechter Anandkoemar Charan,
  advocaten Dharmindernath Moerahoe en ex rechter Frank Truideman, notaris soerdjbalie en ga zo maar door. Ook het Hof, OMBRÉ deed openlijk mee aan corrupte spelletjes.

  Toen kwam meneer Bouterse. Hij beloofde zij land en volk voor hen te zullen vechten. Zijn letterlijke woorden waren “wij zullen corruptie met wortel en tak bestrijden….” Ha ha ha, la me niet lachen, want deze president Bouterse blijkt slechts een ZAK.


  Maak melding

 18. Henk Molenaar je bent uit om de Surinaamse samenleving te ontwrichten. Waarom ? Ik kan er geen vinger achter leggen. Alles is bij jouw negatief. De bevolking heeft deze regering democratisch gekozen. Waarom respecteer je dat niet ? arme redimusu


  Maak melding

 19. Bigie Kill: Bouterse en Somo hebben door zich te laten omkopen Suriname verkocht aan de Duivel ( Lees Bouterse).

  Deze 2 schoften zonder ruggengraat hebben Suriname laten promoveren tot de ultieme banenenrepubliek.


  Maak melding

 20. @Engel

  In de Zuid-Chinese stad Dunggeon staat de grootste Shopping Mall ter wereld: de in 2005 geopende South China Mall. Jammer alleen dat het complex sinds de opening voor 99,2 procent leegstaat. Voor de roltrappen staan hekken, want niemand gaat naar boven. Er is ruimte voor 2.350 winkels en restaurants. Maar er zijn maar 47 ruimten bezet; vooral door fastfoods-ketens. Het is het grootste spookhuis ter wereld!

  http://www.jobat.be/nl/artikels/hoe-leven-de-mensen-die-je-iphone-maken/


  Maak melding

 21. @Bigie Kill

  Hoeveel kilo’s aan cassave heeft het ‘staats’cassave bedrijf al geexporteerd?!Doen de machines het nog of zijn ze al bezig te roesten?!

  De trein van de ndp raast voorbij zonder resultaat!
  De eindhalte zal zijn ….WELCOME IN DE GROTE GAT WAAR ERUITKLIMMEN NIET MOGENLIJK IS!


  Maak melding

 22. @Henk Molenaar,

  Whahahahaa Henk, je helemaal versurinaamst mang, echt wel!
  ‘strakke paarse truitje’
  Hmmmm, te lang hiero op de site 🙂

  Strak paars shirtje.


  Maak melding

 23. Er staat geschreven::
  We hebben wel een heleboel dingen, een goed geschoolde bevolking, goede infrastructuur, en politieke en economische stabiliteit.”

  -En toch heeft de massa voor een moordenaar gestemd.

  -De Surinaamse Bank is nu bezig met zijn plannen om de Surinaamse dollar te devalueren.

  =Bouterse kan zich zelfs niet verkopen als president en weet ook donders goed waarom.


  Maak melding

 24. Het is wrang te lezen dat er Suriname hard onderhandeld en dat overeenkomsten na gekomen worden.

  Allereerst er is 3 jaar onderhandeld over gouddeals die 3 jaar geleden op een haar na gereed waren. Minister Hok heeft dat zelf verklaart. De oude regering had 20% aandeel en de nieuwe regering heeft nu 25% aandeel. Alleen waren ondertussen de goudprijzen 20% hoger, dalen ze nu en betaald men voor 25% aandeel evenveel als 40% van de investeringen die nog gedaan moeten worden. De kans dat de winst gaat afnemen en dat daarmee deze deal minder opgaat leveren dan de zo verfoeide oude deel is meer dan groot.

  Even uit de opgedane ervaringen. Het heeft 4 jaar geduurd voordat IAM Gold winst is gaan uitkeren over het gratis aandeel in de oude deal. Nu moet $ 480.000.000 geleend worden tegen 10% (of meer gezien de krediet status van Suriname) en dan 4 jaar wachten tot dat er iets terugkomt. We leven over 4 jaar in een heel andere wereld. Tot dat er sprake is van inkomsten uit de investeringen is de investering met rentelasten opgelopen tot ongeveer $ 730.000.000 terwijl de winst onderdruk zal staan. Deze $ 730.000.000 moet men blijven financieren tot dat Newmont tot liquidatie overgaat. Ofwel Suriname leent duur en geeft Newmont gratis eigen vermogen.

  Hopelijk zijn er nog wat mensen die instaat zijn de goudenbergen die in december belooft iets bij te sturen zodat er echt geld verdiend kan worden of iets gered kan worden. Feit is het duurt wel erg lang voor dat de kogel door de kerk gaat. Is het wellicht duidelijk geworden hoe men bij de neus genomen is.

  Er is echter een veel snellere en effectiever weg naar gouden bergen voor Suriname.
  Minister Hok voer aub. de mijnbouw wet uit en u bent een held.
  Met het correct uitvoeren van de MIJNBOUW wet spekt u elk jaar de kas van Suriname met $ 300.000.000. Met dat soort inkomsten kan Suriname Merian Kreek en Rosebel zelf ontwikkelen en mogen IAM Gold en Newmont meedoen tegen een vergoeding inplaats van te bepalen wat er gebeurt. Nu betaalt Suriname 60% te veel voor haar aandeel en moet het jaren wachten of er wel echt iets voor haar overblijft.

  In het Boekje “Gowtu, de jacht op het Surinaamse goud” staat redelijk vermeld waar u moet zijn om te incasseren voor de staat.

  “Surinamers zijn bikkelhard in onderhandelingen, maar als je eenmaal overeenstemming hebt bereikt, houden zij zich aan afspraken” Doen zou ik zeggen, houd alle belanghebbenden aan de voorwaarden en termijnen uit de mijnbouw wet en u wordt een held.

  Dit was een droom en de minister is ook niet gek. De mijnbouw wet uitvoeren is niet meer dan politieke of erger letterlijke zelfmoord.


  Maak melding

 25. @Ray…

  …zo te lezen ken je me (nog) niet!!

  In jouw rijtje vlegels hoorde volgens mij óók Henk Herrenberg (‘Herrie’) thuis…
  De reislustige ‘China counter-part’ van het huidige en oude revolutionaire Suri-bewind!!

  P.s. Normaal is het ‘not-done’ om een (cynische) grap of dubbelzinnige opmerking uit te leggen…


  Maak melding

 26. “s dat Surinamers bikkelhard zijn in onderhandelingen, maar als je eenmaal overeenstemming hebt bereikt, zij zich houden aan afspraken, zegt Hok tegenover ATV.”

  Dus een Surinaamse afspraak is een afspraak die altijd wordt nagekomen?

  Weer wat geleerd!!!


  Maak melding

 27. Nee Suriname hoeft niet lang te wachten op de groenteman(nen) die komen met een afgekeurde Turkse vliegtuig binnenkort wel aan op JAP, even af kijken wat de Surinaamse groenten betreft gauw even 8met of andere Istanboel(ers) bellen en door vertellen, die gaan planten en naar europa exporteren en wat gebeurd er met de Surinaamse groenten als er geen export meer is?? In Nederland zijn het al voornamelijk de Turken die Surinaamse groente verkopen alleen kunnen ze het nie hebben dat ze het bij een Surinaamse importeur moeten afnemen dus gaan ze een berggeit in Su installeren en dan is het afgelopen!

  Domme regering!


  Maak melding

 28. De paarse karavaan is niet meer te stuiten. Daar waar andere regeringen niet in slaagden successen te boeken, weet Bouterse als geen ander het land naar een hoger niveau te tillen. Contracten zijn getekend met India, China, Brazilië en Venezuela. Negativisme over deze regering zal geen zode aan de dijk zetten. Bouterse heeft in 3 jaar meer bereikt dan die grijze duif Vene. Zgn de man met schone handen. We moeten geloof hebben dat deze overeenkomsten daadwerkelijk verzilverd worden. Hoop doet leven. Mensen als Molenaar, Who Cares, Ray, Koos Alberts en Jacobus zouden het liefst zien dat Suriname langs het putje afglijdt. Dag in dag spuien ze hun monotone gal over onze Suriname. Luister, Sranang is jullie issue niet meer. Kom op vakantie, eet drink en geniet van het land. Maar blijf geen seconde langer in het land.


  Maak melding

 29. HENK MOLENAAR: “Dus een Surinaamse afspraak is een afspraak die altijd word nagekomen?” Weer wat geleerd!!!

  Henk ik verslikte mij bijna in mn garnalen kroepoek!!!!!!!


  Maak melding

 30. BIGIE KILL:Onze NDP dwaallicht en vol idioot met zn fantasieverhalen!!!

  De paarse karavaan is inderdaad niet te stuiten. Die koerst regelrecht richting afgrond!!!

  En hoop doet inderdaad leven, because its better to live in hope than to die in despair…………..

  Als de rook om je hoofd is verdwenen, slaap lekker meneer de president- Boudewijn de Groot……


  Maak melding

 31. Beste Bigi Kill:

  DE afspraken voor miljarden leningen zijn getekend en het Surinaamse volk zal tientallen jaren krom liggen om deze af te lossen.


  Maak melding

 32. Beste Henk Molenaar,

  Je schrijft: “De eerste van een eindeloze rij van leugens en niet gerealiseerde plannen. Wordt Suriname eindelijk wakker.”

  Het is niet de laatste leugen en de paarse paupers houden ervan om in slaap gesust te worden. Ja toch?


  Maak melding

 33. Forummers, Odi odi.

  ‘SURINAME MOET NIET WACHTEN OP DE GROENTEMAN’.

  “Maar wel op de MELKMAN”.

  De “HONINGMAN” hebben wij reeds in huis.
  En deze is te traceren in het mooie Kokos district Coronie.

  En tot slot zegt onze Jim Hok namens DADA & co. nog deze:

  “We hebben wel een heleboel dingen, een (goed) geschoolde bevolking, (goede) infrastructuur, en politieke en economische (stabiliteit).”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.