zaterdag, februari 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieVakbeweging ‘niet verantwoordelijk voor inflatie’

Vakbeweging ‘niet verantwoordelijk voor inflatie’

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 13 mrt – De vakbeweging in Suriname kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor prijsstijgingen. Dit zegt Robby Berenstein, voorzitter van Suriname’s grootste vakcentrale, C 47. Het mag dan zo in de theorie staan en deskundigen mogen het hunne beweren. De schuld en verantwoordelijkheid zouden eerder gezocht moeten worden bij particulieren. En ook een beetje bij de overheid.

De vakbeweging merkt een bepaalde trend rond loononderhandelingen en loonrondes. “Zodra mensen hebben ontvangen, beginnen speculanten hun prijzen op te schroeven. En dat wordt onvoldoende aan banden gelegd”, zegt Berenstein tegenover de Ware Tijd. Opeenvolgende regeringen tot aan de huidige toe kiezen juist voor zo min mogelijk bemoeienis. Het heet dan dat de prijsontwikkeling wordt overgelaten aan de werking van de marktkrachten.

De vakbeweging vindt dat het dan niet anders kan dan achter de inflatie aanhollen. Het inflatiecijfer per jaar geldt al geruime tijd als basis voor looneisen. Berenstein vindt het niet kloppen dat loonronden tot inflatie leiden. “Zowel bij de overheid als particulieren is gemiddeld veertien procent aan correcties doorgevoerd. Volgens de boeken zou dit in 2012 tot hogere prijzen moeten leiden. De inflatie is juist gedaald.” Sommige vakbondsleiders vinden dat theoretici en de ‘rijken’ mooi praten hebben. Die hebben het toch al goed en voelen de klappen van inflatie niet.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

23 REACTIES
 1. Berenstein heeft groot gelijk. De inflatie heeft te maken met de onlangs doorgevoerde loonstijgingen van ambtenaren. Zo werd er 10% loonsverhoging toegekend en ook met TWK! Als daar geen productie tegenover staat, zal de inflatie hard toeslaan. IMF had hiervoor al gewaarschuwd. Ik vind het ronduit schandalig om de schuld in de schoenen van de vakbond te leggen!


  Maak melding
 2. Plato heeft gelijk ! Rest niets anders dan een einde te maken aan de ambtenaren industrie en het elkaar verschaffen van baantjes binnen de overheid. In tal van sectoren heerst er vergrijzing of schaarste. De gemiddelde Surinamer weigert in deze sectoren aan de slag te gaan omdat men liever ambtenaar wordt. De enige waarom Bouterse niet ingrijpt is vanwege zijn electoraat. Door impopulaire maatregelen te nemen verliest hij zieltjes in de stemhokjes. En dat gaat deze populist natuurlijk te ver. Het land heeft drastische hervormingen nodig op gebied van de woningmarkt, arbeidsmarkt en sociaal economische vlak. Daarnaast dienst de democratische rechtstaat herstelt te worden. Het is eigenlijk te walgelijk voor woorden. 3 jaar Bouterse en het land zakt steeds dieper in het moeras.


  Maak melding
 3. Inflatie, welke inflatie????

  Volgens Professor Drs. Master of Science, promovendus in Paarse zaken, alias robg, gaat het sinds die bouta aan het bewind is, economisch goed in Suriname.
  Er worden zelf pakketjes, met een voor mij onduidelijke inhoud, verstuurd naar Nederland.
  Ondanks het feit dat er 40.000 werkelozen in suri zijn gaat het economisch super in suri…

  Een bewijs dat het supergoed gaat zijn de vele ‘aanwinsten’ die van heinde en verre suri binnenkomen om een stukkie van de Super Economie te vergaren.
  Suri the place to be…

  Het gaat zo goed dat Belfort zijn adviseur nog eens extra beloond en ook ameeralie heeft onlangs zijn adviseur ‘verwend’ voor zijn extra verdiensten.
  Ene ramdin krijgt van belfort ook nog 3,3miljoen omdat suri zo klein is dat hij persee het stukje grond van ramdin nodig heeft voor het ministerie van justitie.
  etc etc.

  Ambtenaren het gaat economisch goed in suri.
  Niet klagen maar dragen!
  baas hebt k’zegd!


  Maak melding
 4. @ Esmerald,
  Ik heb laatst een pakketje ontvangen uit Suriname met droge garnalen groot en kleine,droge vis kronto olie en nog paar dingens, maar ik hebt het zelf voor betaald.
  Snap je me??


  Maak melding
 5. 🙂 De schuld en verantwoordelijkheid zouden eerder gezocht moeten worden bij particulieren 🙂

  dus eind v/d maand als de lonen zijn gestort, dan gaat de prijs van een blikje morjon omhoog?? he bah,…chinese toestanden!!

  maar hoe zit dat met de kaboela/casino-toestanden de rest van de maand?? 🙂


  Maak melding
 6. De NPS heeft Suriname vernietigd door het volk corrupt en lui te maken.De hele samenleving wacht op de overheid om voor hun te zorgen.De VHP heeft nooit ruggegraat getoond maar ging met de NPS gewoon mee.Ze zijn dan ook debet aan de verloedering die plaats vind.Nu nog doet de NPS haar mond niet open.Ze laten af en toe wat lekken via de VHP.Venetiaan wees eens een mens en doe wat voor het volk die je al die jaren hebt misleid.Wees niet bang voor Bouterse wat kan hij je maken vertel het volk wat zich afgespeeld heeft en wat er nu gaande is.De honderden miljoenen heeft Bouterse op een beestachtige manier samen met de Chinezen vernietigd en jij ook.Laat toch nu niet de opbrengsten van de bodemschatten vernietigd worden op deze manier.Wacht niet op je beurt om ook te profiteren maar grijp in en mobiliseer het volk.


  Maak melding
 7. Plato
  Berenstein heeft groot gelijk. De inflatie heeft te maken met de onlangs doorgevoerde loonstijgingen van ambtenaren. Zo werd er 10% loonsverhoging toegekend en ook met TWK!

  Vraag aan Plato:
  En wie heeft gezorgd dat de ambtenaren een loonstijging met TWK kon worden afgedwongen?
  Natuurlijk de vakbonden want die staan achter de stakingen etc.
  De vakbonden zijn MEDE oorzaak van de inflatie. De hoofdschuldige is nog altijd de overheid met haar ongebreidelde uitgaven en leningen alsook het accepteren van werkgevers die de werknemersbelangen met voet betreden.
  Een minimum loon van SRD 3 per uur, dat is bij 40 uur 120 SRD per week.
  En gezin baja die vergaat van de honger want eten kopen met een gemiddeld gezin van 4 personen is een zodanige uitdaging dat je vooraf zegt “dit gaat niet mang”.
  1 kg rundvlees van 24 SRD daar moet je 1 dag voor werken en daar doe je 2 dagen over etc.
  Dus de veroorzaker van inflatie, niet de geïmporteerde inflatie, wordt grotendeels veroorzaakt door de overheid en hun beleid en in hun kielzog de vakbond


  Maak melding
 8. het gaat geweldig in dit land hoor!!
  alle Surinamers die roken hebben nooit sigaretten,
  en iedereen heeft een cell maar nooit beltegoed.
  ARMOE TROEF.


  Maak melding
 9. je kan de schuld niet stoppen id schoenen van de vakbond

  maar ik weet bijna zeker dat tijdens de loonbesprekingen,de vp of een of andere topper ze de nadelenheeft gewezen vd loonsverhoging.Of ze kondne het ook lezen in de krant of rrapporten.

  dus ze wisten het.aan de andere kant.ALs regering HEB JIJ TE BEPALEN.dus doe minder dom,men mag nog zoveel loonsverhoging eisen,if a no kan,dan a no kan!


  Maak melding
 10. @beste Kolo Kolo
  De exorbitante loonsverhoging is nietingegeven door de vakbonden. Laatstgenoemden hebben wel gepleit voor een verhoging maar een die weinig tot geen monetaire gevolgen zou hebben. Deze regering heeft puur om politieke populistische redenen deze verhogingen doorgevoerd,los van vakbond. Houdt u er rekening mee dat deze overheid nooit aan een dergelijk verzoek van de vakbonden zou voldoen. Immers Berenstein heeft meer gepleit voor secundiare arbeidsvoorwaarden en de WML (Wet Minimum Loon).

  Plato


  Maak melding
 11. Esmerald, het orakel van Groenjarie/NPS of de persoonlijke orakel Venetiaan, heeft op de grond bronwater gesprenkeld en is vervolgens voor hem op dat stukje grond gaan liggen en sprak over RobG. Jammer dat haar toverspreuken de NPS en Venetiaan niet hebben geholpen, nu niet en in de toekomst ook niet.Esmerald kies toch voor een echt beroep.Ik had meer van je verwacht.Je laat je zo duidelijk onderscheiden van de rest van dat tuig.

  @Plato, het orakel Esmerald heeft geen wijze uitspraken gedaan over de inflatie. Laat het volgende even duidelijk zijn. De inflatie waarover de vakbondsleider spreekt is duidelijk een vorm van prijsinflatie.De geldstroom in het land neemt toe door de toenemende economische activiteiten en dit gaat gepaard met een stijging van de prijzen van producten alsgevolg van de doorbereking van de kosten van de gestegen grond- en hulpstoffen.Overal in de wereld zijn de prijzen van producten gestegen . Er zijn bijvoorbeeld grote misoogsten geweest van granen in Amerika,en Rusland de grootste graanproducent ter wereld wil dit gat niet opvullen uit angst voor het ontstaan van tekorten in eigen land.Graan en extracten uit graan worden aangewend bij de productie van heel veel levensmiddelen en in diervoeder.Dus niet alleen brood,enz,enz is duurder geworden, maar ook vlees. De regering Bouterse heeft mijn inziens alleen maar een indexering toegepast op de gesubsidieerde lonen van de ambtenaren, een werkgelegeneheids-monster creatie van o.a. de NPS.


  Maak melding
 12. @Robg

  Jammer dat jij niet kan en mag genieten van de Super Economische vooruitgang in Suri.
  Je bent gedoemd om hiero, in het voor jou zo verderfelijke land, te overleven.
  I feel for you…

  Trouwens, je bent een enorme oen als jij mij ziet als een groenyarie figuur.
  Nog effe en ik ga in mijn gebloemde kotto compleet met ‘aniesa’ naar de zaak, whahahahahahahahaha.

  Robbygeklets, FYI, ondanks dat ik niet op Dhr. Venetiaan lijk, heb ik enorme respect voor deze Meneer.
  Tijdens de verkiezingsperiode hebben jullie ondankbaren Dhr. Venetiaan op een zeer respectloze wijze met de grond gelijk gemaakt, het ging niet snel genoeg, stabiliteit was een vies woord.
  En nu mogen de criticasters helemaal niets zeggen van die ongeschoolde criminele, moordenaar pres van je.
  Maar das nou onbegrijpelijk voor ongeletterde analfabeten als jou soort…..

  Trouwens ik ben bezig met een wetenschappelijk onderzoek omtrent de inflatie in suri, dat vergt tijd jochie.
  Kom jij maar op met je intellectuele analyse, jij denkt toch dat je de wijsheid in pacht hebt.

  Dag robbygeklets….je klets maar een eind weg manneke.


  Maak melding
 13. @beste Robg
  Ik breng u in herinnering dat in de jaren 90 de regering Wijdenbosch ook hoofdverantwoordelijk was voor de inflatie a.g.v. onverantwoorde monetiare maatregelen en slecht economisch beleid. De bevolking pinaarde als ratten. Venetiaan kon de pijn weer opruimen. Dat bent ge vergeten!
  Wat zien we nu? Deze regering weet dat de inflatie (prijsinflatie of niet) op de loer ligt. En toch gaan die gasten over tot een exorbintante loonsverhoging zonder de effecten goed door te rekenen! I.p.v. het ambtenarenapparaat systematisch te verkleinen, worden niet alleen de lonen omhoog gejaagd maar worden er meer mensen aangenomen die totaal improductief zijn. Kunt ge voor mij opsommen welke monetaire maatregelen deze Bouterse clan heeft genomen teneinde de inflatie te beteugelen?


  Maak melding
 14. ‘Het ziet er niet naar uit dat minister Edward Belfort van Justitie en Politie ooit nog zal kunnen samenwerken met de vakbeweging. De buitenfunctiestelling van vakbondsleider Gustaaf Gallant is nog steeds niet teruggedraaid. De brief waarin hij is gewaarschuwd door de minister is evenmin ingetrokken’.

  Dit is de manier waarop de Belfor met de vakbeweging omgaat. Gallant moet naar de administratieve rechter om deze minister op de knieeen te krijgen en NU.


  Maak melding
 15. was laatst in Suri en mensen vertelden mij over de gewoontes van een heleboel ambtenaren ondermeer het begrip “zeven even”ik kon mijn oren niet geloven.


  Maak melding
 16. Venetiaan kreeg altijd betalingsbalanssteun van Nederland omdat hij een spion van Nederland was.De Nederlandse belastinbetaler betaalde altijd de daroe, zoutvlees, bakkeljouw, zout,spijsolie voor Suriname om Venetiaan tegen Bouterse te redden. Maar nu hebben ze hem laten vallen omdat hij maar alles gratis wil van Nederland. Wijdenbosch kreeg geen steun van Nederland. Suriname moest alles zelf betalen.


  Maak melding
 17. Bouta heeft de handel ontdekt en heeft vanaf 2000- 2010 meer dan 30.000 duizend Chinezen erbij gehaald om de werkende man en vrouw compleet tot het bot uit te buiten.


  Maak melding
 18. Esmerald, je heb wel gelijk dat ik op dit moment niet kan genieten van de vooruitgang die in Suriname wordt geboekt.Ik heb er wel familie wonen, en zij genieten met volle teugen van de vruchten die nu geoogst worden door het beleid van de huidige regering.

  Ik kom er wel geregeld in Suriname en ik geniet van de vooruitgang die men boekt.Ik vraag me echter af waarom jij op dit moment niet in Suriname aanwezig bent om met je eigen ogen te zien dat de periode Venetiaan voorbij is.

  En nog dit.De heer Venetiaan is van binnenuit in zijn eigen partij onderuit gehaald door zijn verkeerde inzichten en visie.Geef ons niet de schuld.


  Maak melding
 19. @Beste Robg: U stelt dat er sprake is van vooruitgang in Suriname. Ik deel die mening slechts ten dele. Ten eerste is economische groei iets anders van economische ontwikkeling. Dat laatst is nog niet van de grond gekomen in Suriname. De verdeling van de schaarse collectieve goederen heeft nog niet plaatsgevonden. Ik denk aan de collectieve voorzieningen zoals, goede huisvesting, onderwijs, drinkwater, gezondheidszorg etc etc.


  Maak melding
 20. Er is inderdaad vooruitgang in Surimaribo en wel voor DDB de veroordeelde drugsdealer en massamoordverdachte en zijn 40 struikrovers en aanhang.
  De familie van ROBG zijn waarschijnlijk deelgenoot daarvan. Wiens brood men eet diens taal men spreekt.


  Maak melding
 21. Plato, ik ben het met je eens.Er zijn sinds jaar en dag nog maar weinig goede collectieve voorzieningen van de grond gekomen.Een van de oorzaken waarom de overheid maar moeilijk in slaagt om optimale collectieve goederen aan te bieden is het ambtenaren apparaat.Een groot deel van de overheidsinkomsten wordt aangewend om de lonen, pensioenen, zorgkosten,kinderbijslag,enz. van een zeer groot onproductieve ambtenarenapparaat te betalen.Daarnaast oefent de volumegroei in de samenleving een grote druk uit op de bestedingen van de overheid.Dit houdt in dat steeds meer mensen gebruik moeten maken van de collectieve voorzieningen.M.a.w. de overheid zou het aanbod van collectieve goederen moeten uitbreiden om aan de vraag te voldoen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES